Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
7.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 7.52

8 let, 1 mesec

Vi ste glasovali, mi smo šteli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štetje vaših glasov je bilo silno zabavno opravilo. No ja, bilo je naporno, a zelo napet boj je stalno "futral" naš firbec, da smo šteli, šteli in šteli ... In se zabavali. Približno takole je šlo ...

Vrstni red po prvih stopetdesetih glasovih je bil tak: audi, twingo, beemve, mondeo, ceed. Potem je šla gor mazda, gor je šel bravo, nato sta kio prehitela še auris in peugeot. Nato je mondeo prehitel beemveja, hip zatem še twinga, mazda in bravo sta se začela boriti za peto mesto. 308 in auris sta se začela vse bolj oddaljevat od cee'da, približala sta se hyundai in volvo, ki sta se prej tam nekje spodaj tako ali tako ves čas prehitevala. Tesen boj se je odvijal med laguno, mercedesom, qashqaiem, ostali so pobirali drobtinice, še najbolj sta "gagala" mini in freelander.

Prešteli smo tisoč petsto glasov. Nič od nič v primerjavi z zalogo 6000 mejlov, ki se nam je nabrala, ker smo na začetku vso zadevo vzeli preveč na "easy".

Potem se je zgodilo: našel se je veseljak, ki je poslal kar 60 mejlov, vsakega iz drugega email naslova, a vsakič za gospoda z imenom X, priimkom Y in stanovanjem v kraju Z. Vsakič za mitsubishija outlander. Vrstni red je v tistem trenutku spremenil bore malo, več "štale" na lestvici je naredil zadnji dan glasovanja, ko je outlanderju nabil še 130 glasov.

Zaznali smo še enega tovrstnega veseljaka: ta je glasoval za volva C30. Svoje glasove je oddal v enem in istem dnevu, a njegov paket glasovnic je bil bogat kar za 191 glasov - za najbolj vpadljivega volva vseh časov. A čeprav je s temi glasovi volva tisti hip spravil v finale, se nismo posebej obremenjevali, zaloga vaših glasovnic je bila še vedno spoštovanja vredna, sta pa spremenila vrstni red nižje uvrščenih. Tako je realno volvo šest, mitsubishi pa pet mest nižje. Preverite v spodnji tabeli.

Kakorkoli že: sem šel malce pobarat sodelavce v tehniki in so mi zagotovili, da so mejli pač povsem legalni in da si na Gmailu lahko za šalo narediš dvesto poštnih računov. Morda se tale naš volvov veseljak "profesionalno" ukvarja s spletnim glasovanjem in je upal, da bo na tak način prišel do avta.

Ko sem to slišal, se mi je slednji (tisti, ki je za volva) veseljak prav zasmilil, kajti ves njegov trud je bil zaman. Namreč, mi bomo njegove glasove sicer res upoštevali, zapisali smo namreč, da iz vsakega spletnega naslova sprejmemo po en glas na teden in tega pravila omenjena veseljaka nista prekršila. A veseljak iz Štajerske se mora zavedati, da ni dovolj, da se uvrstiš v žreb. Da dobiš seata leona nitro ni dovolj niti to, da te izžrebajo. Zahtevamo tudi pravilen odgovor na vprašanje. Sorry, gospod M: tokratni izbor pa žal ni peti po vrsti, ampak šestnajsti.

"A žeeeee?" zdaj dvomi v naš prav, temu dejstvu pa se čudi še kar precejšnje število naših glasovalcev. Kaj pa vem, nismo preverjali odgovorov, a bi rekel, da je v naših glasovnicah še kakih petsto napačnih.

No, glasovnice z napačnimi odgovori seveda gredo v žreb, v "deleted items" pa smo prestavili višek mejlov, ki so jih pošiljali eni in isti ljudje, večkrat isti dan, iz istega email naslova. V mapo z neveljavnimi glasovi so skočili tudi glasovi marsikatere številčne slovenske družine. Kar nekaj primerov je bilo takih, da je iz istega email naslova glasovala cela družina. Mama, oče, sin, hčerka, teta, babica, kaj jaz vem, kdo še. Vsakič smo rekli: Sorry, pravila je treba upoštevat!" in upoštevali le en glas, ta prvega. Pravilo je pač tako, da upoštevamo le en glas na teden. O tem poročamo v spodnji tabelci.

Med štetjem smo se velikokrat tudi smejali. Vsake toliko je namreč nekdo glasoval renaulda, nek gospod meni, da bi moral slovenski avto leta biti ford bravo, tretji navija za senisca, četrti za eosa, peti za x-traila, na kakih tridesetih neveljavnih glasovnicah pa je bil zapisan seat leon (nagrada vleče!!!).

Sicer pa so za nas glasovala tudi številna društva: skavti in taborniki, revmatiki in paraplegiki, če se prav spomnim, je svoj glas oddala tudi neka ribiška ali pa lovska družina. Zasledili smo tudi glas vpijočega ekologa, ki je - namesto, da bi glasoval - v mejl zapisal svoj gnus nad avtomobili in zatrdil, da se z vsemi temi novimi avtomobili samo "preseravamo" in da bi se morali voziti s kolesom.

Za konec: tabelce, grafi in kolač. Smo se malce igrali z excellom, smo imeli pač nekaj minut pavze. Ja ja, saj gremo delat. Vemo, vemo, kmalu bo Detroit, kmalu bo spet akcija in spet veliko vsebine za prebrati.

Ne spreglejte