Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
14. 12. 2012,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Tehno Avtomoto elektronika v službi varnosti

Petek, 14. 12. 2012, 12.33

8 let

Ko radarski valovi pokrivajo boke …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na naši delavnici Elektronika v službi varnosti so bili nekateri nagrajenci mnenja, da bi del obvezne varnostne opreme moral biti tudi sistem za opozarjanja na vozila v mrtvem kotu.

Nevarnost preži tudi zadaj!

Zlasti potem, ko smo se tudi v naši državi začeli množično voziti po dvopasovnih avtocestah, je mnogo voznikov nehote ob bolj sproščenih prehitevalnih manevrih, ki jih prinaša dejstvo, da naj ne bi nihče pripeljal nasproti, pozabilo na dogajanje za vozilom.

A treba se je zavedati, da če nekomu, ki se s predpisano avtocestno hitrostjo 130 kilometrov na uro ali pa tudi večjo, kar v praksi ni redko, pelje po prehitevalnem pasu, nenadoma zaprete pot, je lahko rezultat enako usoden kot pri čelnem trku. To pa jasno ni samo problem vožnje po avtocesti, saj je mrtvi kot v vzvratnem ogledalu lahko zelo nevaren tudi na magistralki, pa v mestu in celo na parkirišču.

Nekoč le voznikova pozornost in ogledala, potem kamere, danes pa radar

Tudi če je voznik še tako pozoren, pri menjavi voznega pasu, prehitevalnih manevrih, razvrščanju pred vstopom v križišče … lahko pade v past mrtvega kota. Hipen pogled v vzvratno ogledalo kaže prosto pot, v resnici pa je drugo vozilo že tik zraven, tako rekoč na boku, potem pa zasuk volana in – bum! Problem mrtvega kota so razvojni inženirji najprej želeli rešiti s kamerami v vzvratnem ogledalu, a ker se ljudje vozimo tudi v slabem vremenu so bila ta nova elektronska pomožna voznikova očesa izpostavljena tudi vodnemu pršu, pa umazaniji zimskih cest, snegu … Kamere so se v tem primeru izkazale kot premalo zanesljivo orodje za odkrivanje nevarnih presenečenj od zadaj in po obeh bokih vozila.

Najnovejši opozorilni sistemi za nadzor mrtvega kota zato danes dogajanje za vozilom in ob njem nadzorujejo s pomočjo tako rekoč nezmotljivih radarskih valov. Ti pred menjavo voznega pasu s pomočjo vizualnega in pri nekaterih proizvajalcih tudi zvočnega signala opozorijo voznika na vozilo, ki se mu od zadaj približuje po sosednjem voznem pasu, levem ali pa desnem.

To je še vedno le pripomoček za večjo varnost! Zato ne pozabite na svoje oči in vozniško intuicijo.

Sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu je vsekakor dobrodošel pripomoček v službi varnosti, zaradi katere je vožnja manj stresna in zato bolj prijetna. Vendar vsakič, ko boste menjali pas, ne pozabite na zmogljivosti vaših oči in intuicije. Vaša pozornost kljub radarju še vedno veliko šteje.

Ne spreglejte