Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
16.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 16.33

8 let, 1 mesec

Alfa Romeo 147 1,6 TS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alfa 147 kljub letom nima nobenih težav s privabljanje pogledov (sploh v testni modri barvi) in zna prav dobro pokazati italijanski temperament.

Najmanjše alfe najbrž ni treba posebej predstavljati, saj je po sedmih letih in vmes tudi že eni prenovi vsem dobro znana. Lahko pa povemo, da blackline (kot se imenuje testni primerek) ne pomeni črne barve, niti ne črne strehe, s kakršno je ta stosedeminštiridesetica šminkirala naokoli. Pomeni pa, da je avtomobil obut v sedemnajstpalčna platišča, da so tkanine na sedežih drugačne in, da je vzmetenje bolj športno.

Zunanjost, notranjost

Alfa 147 kljub letom nima nobenih težav s privabljanje pogledov (sploh v testni modri barvi) in zna prav dobro pokazati italijanski temperament. Ker pa ima estetika pri Italijanih pogosto prednost pred funkcionalnostjo, je par malenkosti treba vzeti v zakup. Recimo to, da so vzvratna ogledala premajhna in zato pogled nazaj slabši, prostora ob ključavnici za vžig avtomobila je le toliko, da ključ komaj obrnemo, prtljažnika pa od zunaj ni mogoče odpreti, ker ni kljuke (niti ključavnice), ki bi kazila prtljažna vrata. Se pa po drugi strani v tej alfi zelo dobro sedi in tudi zadaj je dovolj prostora.

Vozne lastnosti

V zavojih je ta alfa zelo lahkotna in suverena, volan je odlično oprijemljiv in vliva precej zaupanja. Bočnega oprijema je na prednjih sedežih dovolj, da voznik in sopotnik med hitrimi zavoji ne bosta poplesavala po avtomobilu, morda bo tiste s krajšimi nogami motilo le to, da je sedalni del za odtenek predolg. Menjalnik je dober, a smo pri ostalih alfah vseeno vajeni, da je bolj natančen. Vzame pa športen karakter in čvrstejše vzmetenje svoj davek pri udobju, kar pomeni, da je na slabi podlagi tresljajev nekoliko več.

Zmogljivosti, poraba

1,6-litrski bencinski agregat s 120 KM se (tipično za alfe) zelo rad vrti. In čeprav morda niti ne navdušuje s silovitimi pospeški, se vozniku na usta kaj hitro prikrade nasmeh že zaradi zvoka samega, ki zanimiv postane zlasti pri višjih vrtljajih. Poraba se je na testnem krogu zaključila pri 9,6 litrih, kar je precej visoko. Sploh, če v obzir vzamemo, da bo zaradi užitkov pri poslušanju zvočne sinfonije realna poraba mimogrede še za kak liter višja.

Cena, tekmeci

Da je v razredu, kamor spada alfa 147 cel kup avtomobilov, od focusa, civica, aurisa, 308-ce, megana, C4-ice, bravota in tako naprej, je skorajda nesmiselno naštevati. 147-ica spada v premium razred in se (kljub nižji ceni) želi meriti z audijem A3 in celo z volvom C30, torej z avtomobiloma, ki bolj kot s prostornostjo navdušujeta z bogato opremo in prestižem. Tukaj pa se ji leta že dobro poznajo in se jima ob bok postavlja le stežka.

Ne spreglejte