Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
22.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi Terenski Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 22.34

8 let

Audi A6 allroad 3,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Allroad je najbolj racionalna različica audija A6. Terenske lastnosti so opcija, ki ne prinaša slabosti, avtomobil pa tudi ni preveč našminkan, zato vas ne bodo imeli za bahača.

Pred petnajstimi leti je bilo vse drugače

Konec devetdesetih let je Audi predstavil prvega A6 allroada. Takrat je bil to prvi Audijev terenski avtomobil, pa čeprav je pred tem s štirikolesno gnanimi vozili navduševal že dve desetletji. Razumljivo, v devetdesetih letih so bili terenci v vzponu, to je bil čas, ko si bil s terencem na cesti oboževan.

Audi je takrat z allroadom ubral drugačno pot, kot sta jo izbrala Mercedes-Benz z ML-om in BMW z X5. V Ingolstadtu so namreč predstavili nekaj, kar je bilo dobro za ljubitelje volvov in subarujev, s terenskim karavanom so se odločili za alternativo, ne za mainstream. To je bila na nek način precej drzna odločitev.

Seveda se je nato izkazalo, da nobeden od alternativcev ne bo zdržal samo na "stranski" poti, tako Audi kot tudi Volvo in Subaru so pozneje predstavili klasične SUV-je, Audi Q7, Q5 in Q3, Volvo XC90 in XC60, Subaru pa foresterja.

Prvi allroad je bil resnejši terenec

Kljub vsemu so se terenski karavani ohranili na trgu in še vedno vozijo po alternativni poti, le da je ta pot danes malce bolj utrjena, kot je bila konec devetdesetih.

Takratni, prvi Audijev allroad je namreč ponujal tudi reduktor, zračno vzmetenje pa ga je od tal oddaljilo za kar 21 centimetrov, torej za štiri centimetre bolj kot to ponuja aktualni allroad.

Komur danes teh 17 centimetrov ni dovolj, ga danes Audijevi trgovci posedejo v model Q7 in dvignejo na 24 centimetrov, a najverjetneje je teh med obiskovalci salonov s štirimi krogi izredno malo.

Tako kot je malo tistih, ki pred nakupom šestice allroad sploh vprašajo po terenskih zmogljivostih. Največkrat so to ljudje, ki audija izberejo, ker nočejo BMW-ja ali mercedesa, allroada pa zato, ker nočejo biti člani velike množice lastnikov audijev. Želijo alternativo, a nočejo voziti po alternativnih poteh.

Roko na srce, novi allroad prav bistveno alternativno niti ni videti. Že res, da ima tiste plastične obloge, ki ga delajo terenskega, a nepozoren obcestni gledalec si bo mislil, da je to zgolj še en audi, skratka "že videno". Sploh, če je v takšni temni barvi s temnimi blatniki.

Terenske lastnosti zaradi potreb, ne zaradi bahanja

Da allroad ne izgleda bahavo terensko, je danes pravzaprav dobro. Lastnikom terencev so v devetdesetih letih sosedje zavidali, danes pa o njih grdo govorijo v stilu: "Uničuje naravo, krati mir, onesnažuje!"

To grdo obtoževanje pa je krivično: varovanje okolja je seveda močno odvisno od lastnikove ozavečenosti, a vsaj avtomobil je pri tem bolj ali manj nedolžen.

Dejstvo je, prav takšni veliki avtomobili kažejo, da največ truda v varovanje okolja vlagajo prav prav ti premium izdelovalci. Smo že zapisali, pa bomo še enkrat: če skoraj dve toni težak avtomobil s 180 kilovatnim trilitrskim šestvaljnikom, štirikolesnim pogonom in avtomatskim menjalnikom, dosega porabo dobrih sedem litrov, potem je to brca v rit proizvajalcem malčkov, naj se vendar že zganejo!

Seveda lastniki premium avtomobilov to okoljsko čistost drago plačajo, a tudi današnji malčki niso več tako poceni, kajne?

Najbolj racionalna različica A6

Pustimo sosede ... Mar to, da ne izgleda kot terenec, namiguje na to, da ga bodo lastniki kupovali zaradi potreb? Zaradi dejanskih potreb po vožnji po slabših cestah?

Dvomimo, prav veliko takšnih zagotovo ne bo, tako kot je malo tistih, ki gredo s klasičnim terencem na teren. Allroad kljub temu ne deluje tipični avtomobil za razvajene ameriške malomeščanske mamice za prevoz otrok do privatnih šol, takšne filmske scene so rezervirane za največje SUV-je.

Veliko allroadovih kupcev v prodajni salon pride po avanta ali celo A6 limuzino, allroad prid v ožji izbor pri konfiguriranju. Allroad namreč predstavlja tudi zanimiv opremski paket. Terenski značaj je torej lahko tudi samo bonus, ki prinese samo dodatne možnosti in nobene slabosti.

Allroad kot program drive selecta

Prav veliko novega na testu seveda nismo mogli odkriti. Izmerili smo enako porabo kot pri že preizkušeni limuzini. Ponovno nas je nekoliko razočaral menjalnik, ki se je bolj obotavljal kot smo bili to vajeni od audijev, sploh pri parkiranju.

Zaznali smo razmeroma velike razlike med programi Drive Selecta, zato se vozniku splača redno preklapljati med programi. Vožnja po makadamu je na primer v programu allroad veliko mehkejša kot v efficiency, to občutite pri luknjah, dynamics pa svoje vrline pokaže, ko ima voznik svojih pet minut.

Vseeno menimo, da je programov na izbiro preveč. Program efficiency bi bil lahko kar osnovni program (tako udoben kot comfort), izbirna programa pa dynamics in allroad.

Allroadova posebnost v aktualni ponudbi audijev A6 je še digitalni prikazovalnik naklona, vzdolžnega in bočnega, sicer pa je to res klasični audi A6 avant, s prostornostjo, voznimi lastnostmi, opremo ...

Ne spreglejte