Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 1. 2015,
8.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Željko Filipović Zlatko Zahović

Torek, 6. 1. 2015, 8.24

7 let, 12 mesecev

Željko Filipović: izpustil ni niti ene samcate evropske minute

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Član Maribora je že štiri leta in pol, tudi v preteklem letu je v vijoličastem dresu igral redno in dobro. V reprezentanci je Željko Filipović kljub temu nastopil le enkrat.

Željko Filipović zagotovo spada med najbolj obremenjene nogometaše Maribora v letu 2014. Na vsaki pomembnejši tekmi je bil na igrišču od prve do zadnje minute. Ljubljančan, ki je v Maribor prek Kopra prišel že avgusta 2010, je v preteklem letu naredil nov korak in postal eden izmed nosilcev vijoličastih.

Pri 26 letih je kot tak seveda na očeh tujih snubcev, časa za odmevnejši prestop ni več veliko. Kdo ve, morda ga bo letos dočakal. Zaslužil bi si, a v Mariboru ga prav gotovo ne bodo kar tako izpustili iz rok. Neumnosti, kot so si jo privoščili pri Olimpiji pred leti, prav gotovo ne bodo ponovili.

Kako zelo pomemben je bil za Anteja Šimundžo ta visokorasli vezist, potrjuje dejstvo, da je bil na prav vseh 14 evropskih tekmah Maribora v letu 2014 na igrišču 90 oziroma nekaj več minut. Najprej še v prejšnji sezoni, na tekmah 1/16 finala evropske lige proti Sevilli, potem v šestih kvalifikacijskih tekmah za ligo prvakov v tej sezoni, nato še na vseh šestih skupinskega dela elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

Zanimivo, zbral je prav toliko nastopov v evropskih pokalih, kot jih je v dresu evropskega prvaka Reala iz Madrida najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo, ta je nastopil tudi v evropskem superpokalu oziroma, upoštevajoč minute, še več, saj Portugalec ni igral vselej 90 minut. Ne ravno najbolj posrečena primerjava, a vseeno.

V prvenstvu je v prvi polovici leta, ko so Mariborčani prišli do novega naslova državnega prvaka, odigral 11 tekem. Na vseh je bil v začetni enajsterici. Trikrat, tudi takrat od prve minute, je igral v pokalu. Tam so Novogoričani Mariborčane ustavili v finalu.

V tej sezoni je zbral 12 prvenstvenih nastopov – tega, da vse v začetni enajsterici, verjetno ni potrebno poudarjati -, dvakrat je zaigral tudi v pokalu, v katerem se je Maribor prebil med najboljše štiri. Ko ni igral, se je to zgodilo zato, ker mu je trener namenil počitek. Težav s poškodbami ni imel.

V reprezentanci le enkrat, a od prve do zadnje minute

V reprezentanci je zdaj pri štirih nastopih. Zadnjega in edinega lani je zabeležil v zadnji tekmi Slovenije v lanskem letu. Pri porazu proti Kolumbiji z 0:1 na prijateljski tekmi v Ljubljani. Igral je od prve do zadnje minute, seveda.

Ne spreglejte