NATISNI PISAVA

Test nove generacije

Chevrolet spark 1,2

Avtor: Anže Jereb

Spark je malček, a je v primerjavi s predhodnikom precej zrasel. Dodatni centimetri se poznajo v notranjosti, mnogo bolj zanimiva zunanjost pa v številnih pogledih mimoidočih. Zlasti v takšni barvi.

Zunanjost, notranjost

Za funky babice

Malčki, kakršen je spark, morajo v osnovi zadovoljiti malo potreb. Le dovolj mestno okretni morajo biti in dovolj prostorni, da lahko nekaj vrečk iz trgovine pospravite vanje. A zgolj zadovoljiti osnovne potrebe zna vsak malček in ker smo uporabniki zahtevni, morajo biti avtomobili tega segmenta bolj sposobni. In spark je. Trdimo, da za toliko denarja noben avtomobil ne privablja tolikšnega števila pogledov. Agresiven nos in zanimiva zelena barva naredita svoje, takšno barvo priporočamo, pogledalo vas bo več ljudi, kot je bilo pred kratkim obiskovalcev na predstavi Lord of the dance. Se pravi, da je poleg omenjenega spark tudi zanimiv. Še kaj?

Preseneča s prostorom

Ja, tudi prostoren je. Glede na dokaj skromne mere je za potnike dobro poskrbljeno. Spredaj je prostora veliko, ker je strop v sparku precej visok, pa ga ne manjka niti zadaj, več ga je kot pri marsikaterem konkurentu. Prtljažnik je majhen, le 170 litrov prostornine ima. Konkurenca tukaj ponudi več prostora, elegantna rešitev bi bila vzdolžno pomična druga sedežna vrsta. Tako kot pri tem tekmecu, recimo, uporabnost bi se na ta račun precej povečala. Bolj uporaben bi bil tudi, če bi bilo mogoče prtljažna vrata odpreti od zunaj. Dandanes ni več veliko avtomobilov, ki tega ne omogočajo, in to dejstvo grajamo.

Zanimiv tudi znotraj

Pa se vrnimo k notranjosti. Armaturna plošča, obloge vrat in preostalo je iz trde plastike. Zato je občutek malce cenen, a spet ne dosti slabši od tistega v podobno velikih konkurentih. Volanski obroč (končno) ni več tako velik in okoren, nasploh hvalimo dejstvo, da je nekaj oblikovno zanimivih rešitev našlo prostor tudi znotraj. Armaturna plošča je namreč precej »funky«, z merilnikom, ki se dviga skupaj z volanom, ali pa s plastično imitacijo aluminija. Od takšnega malčka pričakujemo, da ni povsem resen in takšen spark nedvomno je. Še to, spark ponuja pohvalno število majhnih odlagališč, za telefon, denarnico, paket kondomov in še kaj se bo že našel prostor.

Vozne lastnosti

Najbolj vas zagotovo zanima, če je spark okreten v mestu, tam se boste z njim namreč največkrat podili. Je, obračalni krog je dovolj majhen, preglednost je dobra, dva parkirna senzorja na zadku pa tudi manj veščim ponujata več zaupanja pri parkiranju. Če se boste zapeljali iz mesta, bodo stvari malce drugačne. Vzmetenje je bolj mehko nastavljeno in avtomobilček zato grbine požira dokaj lepo, a pri malce hitrejši vožnji v povezavi s prelahkim servo mehanizmom ni radodaren s podatki o dogajanju pod kolesi.

Zmogljivosti, poraba

Avtorja testa je tako motoriziran spark spomnil na njegov prvi avtomobil, na fiata uno. Kar niti ni slabo, z njim sem bil namreč zelo zadovoljen, a prav ta uno je bil tudi prvi in zadnji avtomobil, ki dolge ravnine proti Ljubelju ni zmogel speljati s tretjo prestavo, ampak le z drugo. No, spark je bil drugi avtomobil. Če želite biti spodobno hitri, je potrebno motor precej priganjati. Navor in moč sta namreč precej visoko in zahtevata precejšnje poseganje po menjalniku oziroma precej priganjanja. Se pa oddolži z dovolj nizko porabo. Kljub avtocesti in dvema hitrejšima režimoma na testnem krogu je porabil le 6,6 litra goriva.

Poraba na testnem krogu: 6,6 l/100 kmDolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Cena, tekmeci

Najbolj napeto se spark spogleduje s tekmeci, kot so twingo, aygo in obe njegovi francoski izpeljanki, pa z agilo, pando, micro in kajem. Njegova najboljša lastnost je nedvomno precej zanimiva zunanjost, dovolj odlagališč v notranjosti in nasploh presenetljivo veliko prostora za potnike, tudi zadaj. Čeprav prtljažnik ni razkošen, spada po prostornini nekako v zlato sredino, graja pa kot rečeno leti na odpiranje zgolj s ključem.

V nekaj stavkih

Spark je presenetljivo simpatičen skupek avtomobila, ki glede na zunanje mere ponuja dovolj prostora za potnike. Tudi notranjost je oblikovno zanimiva, četudi je izdelana iz trde in ne navdušujoče plastike. Vozne lastnosti niso med najboljšimi, a za okretnost v mestu so dovolj dobre, obenem pa se tam dobro znajde tudi ta 1,2-litrski bencinski motor. Slednjega je potrebno priganjati malce bolj, šele takrat je dovolj živahen.

Cena testnega vozila: 10.950 EUR

Cena osnovnega modela: 7.675 EUR (Chevrolet spark 1,0 L)
Osnovna cena testnega vozila: 10.950 EUR (Chevrolet spark 1,2 LT)

Skupna cena dodatne opreme: 0 EUR

Dodatna oprema: /

Za pikolovce

Potovalni računalnik ponuja podatek o povprečni hitrosti, ne pa o povprečni porabi goriva, čeprav bi bil slednji precej bolj uporaben. Zanimivo je tudi, da voznik svoj varnostni pas lahko nastavlja po višini, sovoznik pa ne. Torej morajo oblikovati dva različna B-stebrička … Kaj pa če je volan na desni? Ali potem zopet zapletajo v proizvodnji in na desni stebriček dodajajo sistem za nastavljanje pasu po višini?

Chevrolet spark 1,2 LT
spodnji razred; petvratna kombilimuzina, 5 sedežev
Motor
bencinski, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1206 cm3; največja moč: 60 kW pri 6400 vrt/min; največji navor: 111 Nm pri 4800 vrt/min
Prenos moči
pogon na prednji kolesi; petstopenjski ročni menjalnik; mere pnevmatik: 155/70 R14
Mere, mase
dolžina: 3640 mm, širina: 1597 mm, višina: 1522 mm; medosna razdalja: 2375 mm; premer kroga obračanja: 10 m; prostornina prtljažnika: 170/568 l; masa praznega vozila: 939 kg; največja dovoljena masa: 1360 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 164 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,1 s; mestna vožnja: 6,6 l/100 km, odprte ceste: 4,2 l/100 km, kombinirano: 5,1 l/100 km; povprečna avtonomija: 686 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 119 g CO2 / km
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni zavesi za zaščito glav vseh potnikov; ABS, ESC, BA; ocena NCAP: 4 zvezdice
Oprema
meglenke; električno pomična stekla in (tudi ogrevani) ogledali; usnjen volan; samodejna klimatska naprava; potovalni računalnik (le povprečna hitrost); parkirni senzorji zadaj; radio, CD, mp3, USB; odbijači, vzratna ogledala in kljuke v barvi vozila
Garancija
3-letno splošno jamstvo oziroma 100.000 kilometrov, prvi 2 leti brez omejitve kilometrov, možnost dokupa dodatnih dveh let, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak, možnost dokupa dodatnih dveh let; 24-urna asistenca na cesti

Redno servisiranje do 120.000 km: 2166,44 EUR

15.000 km: 237,78 EUR / 30.000 km: 283,22 EUR / 45.000 km: 237,78 EUR / 60.000 km: 324,44 EUR / 75.000 km: 237,78 EUR / 90.000 km: 283,22 EUR / 105.000 km: 237,78 EUR / 120.000 km: 324,44 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto.


Testi predhodnih modelov


Ajdovščina Bajc
Brežice Avtohiša Kolmanič - Co PE Avtoceneter RANN
Celje Trgo-mobil
Domžale Ahac - Co
Koper Istra avto
Koper Bajc
Kranj Avtotehna Vis
Lesce Avtomotiv Rado - Avtohiša Odar Lesce
Ljubljana Avtohiša Moste
Avtotehna Vis
Maribor Avtohiša Kolmanič - Co
Reimpex Trade
Avto Tabor
Murska Sobota Avtohiša Kolmanič - Co
Nova gorica Bajc
Prestranek SPC Kretic
Ptuj Avtohiša Hvalec
Senovo Avtodom Senovo
Slovenj Gradec Avtomotiv Rado - Avtohiša Odar Slovenj gradec
Trebnje PSC Marjan Krmelj
Vrhnika Avtohiša Seliškar
Foto: Ciril Komotar/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Odkrivaj Slovenijo, kam čez vikend?

Vse na enem mestu, ideje za vikend izlete, nasveti, reportaže in nagrade. Omogoča: MasterCard

Program Birokrat brezplačno

Brezplačna verzija omogoča tudi izdajo e-računov! Prava rešitev za fakturiranje in obračun potnih nalogov.

Podarjamo biološko čistilno napravo!

Nameravate vgraditi čistilno napravo? Sodelujte in se potegujte za novo čistilno napravo One2clean!

oglasno sporočilo Zagotavlja