NATISNI PISAVA

Test prenovljenega modela

Volkswagen touran 1,6 TDI

Avtor: Klemen Korenjak

Volkswagen touran je na trgu prisoten že od leta 2003. Na testu smo imeli že njegovo drugo prenovljeno različico, ki ni prinesla zgolj sveže podobe, ampak tudi nekaj uporabnih izboljšav.

Volkswagen touran je na trgu prisoten že od leta 2003. Na testu smo imeli že njegovo drugo prenovljeno različico, ki ni prinesla zgolj sveže podobe, ampak tudi nekaj uporabnih izboljšav. Pin It

Nove generacije očitno še ne bo

Touran je od volkswagnovih najbolj prodajanih modelov zadnji, ki je dobil novo koncernsko podobo. To verjetno pomeni, da bo življenjska doba podaljšana še za kakšni dve leti ali celo več. Touran postaja torej pravi veteran med svojimi konkurenti.

So poslušali uporabnike?

O njegovi novi zunanji podobi smo že pisali ob domači predstavitvi, bomo pa namenili nekaj besed novostim, ki jih najdemo v notranjosti. Volanski obroč, merilniki (prejšnji so nam bolj všeč), avdionaprava in nadzorna plošča klimatske naprave so spremenjeni in poenoteni z drugimi modeli. Zamenjali so tudi barvo osrednje konzole, ki je sedaj črna (to nam je všeč), dodali luč na strop prtljažnika in ga tudi ob straneh oblekli v tkanino (veliko bolj praktično kot prej).

Dobro opremljen, a ...

Osnovna opremljenost je na visokem nivoju in spada med bolje opremljene avtomobile v tem segmentu, seznam opcijske opreme pa ga uvršča v sam vrh ponudbe. Pogrešali smo pa vmesnik Bluetooth, ki je v zdajšnjih časih postal stalnica tudi v tem segmentu, a očitno se Volkswagnovim inženirjem ni zdel dovolj pomemben pripomoček, da bi ga vgradili v avto.

Praktičen, a ...

Touran kljub temu, da je med najkrajšimi, spada med najbolj praktične in najprostornejše enoprostorce na trgu. Prostora v notranjosti in prtljažniku je res veliko. Nihče od konkurentov (renault grand scenic, peugeot 5008, citroën grand picasso, toyota verso, opel zafira) v praksi in na papirju ne ponuja več prostora, pa čeprav so od njega precej daljši. Dobra rešitev je tudi preklopljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža, saj je tako mogoče prevažati tudi kakšne daljše predmete. Ima pa touranov prtljažnik eno veliko pomanjkljivost. Zadnji sedeži se ne pogreznejo v tla in če želimo ravno dno po vsej površini, potem jih moramo odstraniti iz vozila. Tukaj je šla konkurenca korak naprej.

Poraba na testnem krogu: 6,3 l/100 km


Mestno: 6,3 l/100 km
Avtocesta: 6,1 l/100 km
Umirjeno: 4,6 l/100 km
Športno: 8,5 l/100 km

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Dinamično naravnan

Vozne lastnosti ostajajo enake, kot smo jih bili vajeni že od prej. Spada med dobro "uležane" enoprostorce, kot sta mazda 5 in ford c-max. Tukaj igra glavno vlogo zanesljivo podvozje, ki že od samega začetka ponuja posamezne obese za vsa štiri kolesa. Je pa zaradi tega tudi bolj neudoben od kakšnih francoskih konkurentov. Pohvalili bi še kratek obračalni krog, ki v praksi poskrbi, da je avto resnično zelo okreten na majhnem prostoru, kar je precej pomembno zlasti v urbanih okoljih.

Motorna pridobitev

Najbolj priljubljen motor v touranih je bil do sedaj 1,9-litrski TDI. Ti časi so minili, saj ga je nadomestil manjši, tišji in bolj kultiviran 1,6-litrski TDI s sistemom vbrizgavanja prek skupnega voda. Motor je dober in je brez dvoma najpomembnejša pridobitev ob prenovi. Je dokaj tih in kultiviran (brez neprijetne "turbo luknje"). Pravo nasprotje svojega predhodnika, torej. Šeststopenjski ročni menjalnik je natančen, a nam je svojimi prestavnimi razmerji pri nizkih vrtljajih povzročal nekaj problemov. Caddy s petstopenjskim menjalnikom je deloval nekako mirneje.

V nekaj stavkih

Touran je prava izbira za tiste, ki si želijo praktičen avtomobil, z veliko prostora, varčnim motorjem, majhnimi stroški vzdrževanja in dobrimi voznimi lastnostmi. Zagotovo ne bo očaral tistih, ki si želijo zunanjega in notranjega blišča, mehke, udobne vožnje in občutka prostornosti v notranjosti. Bo pa privlačil kupce, ki stavijo na preprosto in učinkovito avtomobilsko oblikovanje.

Cena testnega vozila: 23.200 EUR

Cena osnovne različice: 18.045 EUR (Volkswagen touran 1,2 TSI trendline)
Osnovna cena testnega vozila: 22.140 EUR (Volkswagen touran 1,6 TDI comfortline)

Skupna cena dodatne opreme: 1060 EUR

Dodatna oprema: parkirni sistem Park Pilot: 385 EUR; sprednji meglenki s funkcijo statičnih smerno prilagodljivih žarometov: 182 EUR; rezervno kolo z jeklenim platiščem: 233 EUR; kovinska barva: 360 EUR

Za pikolovce

Tourana kupujejo pretežno družine z majhnimi otroki in zato smo ob prenovi pričakovali, da bodo na srednji sedež v drugi vrsti namestili isofix pritrdišča, a jih niso.

Volkswagen touran 1,6 TDI comfortline
razred enoprostorskih vozil; enoprostorec, 5 sedežev
Motor
dizelski, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 77 kW pri 4400 vrt/min; največji navor: 250 Nm pri 1500-2500 vrt/min
Prenos moči
pogon na prednji kolesi; šeststopenjski ročni menjalnik; mere pnevmatik: 205/55 R16
Mere, mase
dolžina: 4397 mm, širina: 1794 mm, višina: 16340 mm; medosna razdalja: 2678 mm; premer kroga obračanja: 11,2 m; prostornina prtljažnika: 695/1989 l; masa praznega vozila: 1539 kg; največja dovoljena masa: 2180 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 183 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,8 s; mestna vožnja: 6,3 l/100 km, odprte ceste: 4,5 l/100 km, kombinirano: 5,1 l/100 km; povprečna avtonomija: 1176 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 134 g CO2 / km
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, okenske zračne blazine; Isofix 3x ; ABS, BA, ESP, ASR, MSR, EDS, funkcija stabiliziranja prikolice; ocena NCAP: 5 zvezdic (2003)
Oprema
16-palčna jeklena platišča; meglenke; električno pomična stekla in ogledali (tudi ogrevani); samozatemnitveno notranje ogledalo; ogrevane šobe sistema za pranje vetrobranskega stekla; usnjen večfunkcijski volan, usnjena glava prestavne ročice in ročice ročne zavore; samodejna dvopodročna klimatska naprava; potovalni računalnik; tempomat; senzor za dež; zatemnjeno zadnje steklo in stranska stekla od B-stebrička nazaj; strešni nosilci; radio RCD 310 CD, mp3, 8 zvočnikov; avtomatski vklop luči s funkcijo "leaving home in coming home"; alarmna naprava; speljevalna asistenca;
Garancija
3-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; 3-letno jamstvo pomoči na cesti

Redno servisiranje do 120.000 km: 1310 EUR

15.000 km: 127 EUR / 30.000 km: 147 EUR / 45.000 km: 149 EUR / 60.000 km: 187 EUR / 75.000 km: 149 EUR / 90.000 km: 215 EUR / 105.000 km: 149 EUR / 120.000 km: 187 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto.


Preberite primerjalni test tourana z ostalimi konkurenti:

Kateri enoprostorec ponuja največ trem otrokom?

Pred nakupom se mnogo staršev vpraša, ali bo njihov jekleni konjiček imel dovolj prostora tudi za tri nadobudne malčke. Mi smo v vizir vzeli enoprostorce in vanje namestiti tri otroške sedeže ...


Testi predhodnika

VW touran 2,0 TDI DSG DPF

Touran je trši, kot bi kdo trdil, da se spodobi za enoprostorsko vozilo. Avto trdo in zanesljivo čepi na cesti, pri tem so občutki voznika podobni kot v kakšnem golfu. No, recimo v golfu plus.

VW touran 1,4 TSI

Touran deluje med vožnjo skoraj tako kot golf, katerega podvozje sicer tudi povzema. To pomeni, da deluje zanesljivo in uglašeno, tudi če ga voznik preganja skozi ovinke z bolj nagubano podlago.

VW touran 1,9 TDI 100 KM

Enoprostorski volkswagen od zunaj ne pokaže kakšne posebno pretresljive novosti, ko pa začnemo pregledovati notranjost tourana, takrat ni več šale. Ena sama uporabnost!

VW touran 2,0 TDI DSG DPF

Touran je trši, kot bi kdo trdil, da se spodobi za enoprostorsko vozilo. Avto trdo in zanesljivo čepi na cesti, pri tem so občutki voznika podobni kot v kakšnem golfu. No, recimo v golfu plus.

Test cross tourana pred prenovo

VW cross touran 1,4 TSI DSG

Seveda se ne bomo poglabljali v terenske zmogljivosti, cross touran je kljub vsemu samo touran, ne glede na tisti dodatni centimeter oddaljenosti od tal.


Pooblaščeni prodajalci

Ajdovščina Avto Batič
Brežice AC Radanovič
Celje A2S
Črnomelj Weiss - avto
Grosuplje Avtohiša Mihalič
Idrija MPI
Jesenice Integral Avto
Kočevje Avtohiša Randelj
Koper Porsche Koper
Kranj Avtohiša Vrtač
Ljubljana Porsche Ljubljana
Autodelta
AC Kondor
Maribor Porsche Maribor
Mengeš Avto Debevc
Murska Sobota Ferdinand Posedi
Muta AC Podrzavnik
Novo mesto Avto - Slak, Poslovalnica Novo Mesto
Avtohiša Berus
Podgrad Avtoservis Dodič
Postojna Malgaj PSC Postojna
Ptuj Dominko
Radovljica Avtohiša Meze
Rogaška Slatina Avtohiša Strašek
Slovenj Gradec Avto Štaleker
Slovenska Bistrica Avtohiša Jurič
Škofja Loka Avtoservis Paulus
Tolmin Stavanja
Trbovlje Malgaj
Trebnje Avto - Slak
Velenje AC Meh
Foto: Simon Plestenjak/siol.net

Ključne besede: Družinski Avtomoto, Volkswagen

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Osvojite uporabo Oplove Astre kar za en teden!

Kako se imenuje Astrin sistem pametnih matričnih luči? Odgovorite na vprašanje in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Naroči revijo Računalniške novice!

21 številk + odlični IT izdelki za samo 33,50€.

oglasno sporočilo