NATISNI PISAVA

Nova generacija, prva vožnja

Toyota yaris

Avtor: Miha Merljak

Kopenhagen; Danska - Yaris ni več japonsko poseben, postal je močno podoben evropskim izdelkom. Tako so si namreč zaželeli kupci prejšnjih yarisov. Naprednost kaže tudi z multimedijo.

Yaris ni več japonsko poseben, postal je močno podoben evropskim izdelkom. Tako so si namreč zaželeli kupci prejšnjih yarisov. Naprednost kaže tudi z multimedijo. Pin It

Poudarki:

- vse bolj podoben razrednim tekmecem,
- brez pomične zadnje klopi,
- na klasičnem mestu postavljeni merilniki,
- zaslon na dotik, Googlova navigacija in aplikacije,
- evropski, ne japonski in ne globalni avtomobil.

Začetek prodaje v Sloveniji: oktober

Uradne cene še niso znane.

Skoraj enako dolg kot evropski tekmeci

Toyota s tretjo generacijo yarisa ukinja posebnosti, s katerimi sta se prva dva yarisa razlikovala od svojih evropskih razrednih tekmecev. Do zdaj je bil yaris za dvajset centimetrov krajši od pola, punta, corse, fieste in drugih, zdaj zaostaja le še dobrih pet centimetrov. Še vedno je prostornost močan adut, je pa res, da ob teh novih centimetrih prostonost yarisa ne deluje več tako čudežno.

Pomično zadnjo klop kupci yarisov redko uporabljajo

Mali yaris pa po novem nima več pomične zadnje klopi. Pri tej odločitvi so se Toyotini inženirji naslonili na rezultate raziskave, ki so jih izvedli med kupci prvih dveh generacij yarisov. Ti so povedali, da se jim pomična klop zdi dobrodošla, a jo redko uporabljajo, za povrh jih moti neklasično prekrivalo prtljažnika, raje bi imeli klasično polico.

Merilniki na klasičnem mestu

Raziskava je povedala tudi, da bi kupci merilnike raje imeli pred seboj, ne pa na sredini armaturne plošče, in to klasično okrogle, ne pa digitalne s 3D-učinkom. Glede na to, da je notranjost urejena bolj "resno", bi kot Evropejec podal pikro opazko, da evropske kupce pri prvih yarisih očitno moti tisto, kar je bilo drugačno od evropskih tekmecev (Moti jih vse, kar je bilo japonsko?).

Predvsem za Evropo

In zakaj toliko poudarkov na temo Evrope? Zato, ker je yaris model, ki so ga zasnovali in proizvajali v Evropi ter predvsem za Evropo. Tako je že vse od prve generacije naprej, a novi izdelek se zdi še nekoliko bolj evropski.

Primer je zanimiv še zlasti zato, ker v zadnjih letih redno poročamo o globalnih izdelkih, avtomobilske družbe se dandanes ubadajo predvsem z izdelki, ki jih lahko prodajajo na vseh celinah (yaris bo sicer na voljo samo še na Japonskem in še to precej predelan).

Toyota tako ubira drugačno pot kot recimo Nissan, ki je micro ob zadnji prenovi zasnoval po željah sveta in manj po željah Evrope. Na Nissanovo micro smo se spomnili tudi zaradi dejstva, da novi yaris, tako kot sveža micra, skuša ugajati tudi moškim, ne le ženskam kot do zdaj.

Znana tehnika

Kar zadeva tehniko, pri novem yarisu ni kake posebne revolucije – motorji so znani, delujejo čisto dobro, po zmogljivostih, porabi in emisijah so na ravni tekmecev. Poleg ročnih menjalnikov bosta na voljo tudi dva avtomatska, CVT s sedmimi sekvenčnimi stopnjami v ročnem načinu za 1,33 in robotizirani menjalnik za dizel. Sredi prihodnjega leta bo Toyota predstavila tudi hibridnega yarisa, start&stop sistema pa za 1,3 motor pa v Sloveniji ne bo.

Okreten in aerodinamičen

Toyota poudarja tudi bolj neposreden krmilni mehanizem, obračalni krog premera komaj 9,4 metra, pa tudi izredno aerodinamično obliko s količnikom upora komaj 0,28. Glede varnosti naj bi bili vsi yarisi opremljeni s sedmimi zračnimi blazinami in nadzorom stabilnosti, na Euro NCAP testih pa pri Toyoti samozavestno napovedujejo oceno pet zvezdic.

Zaslon sredi armature kot podaljšek pametnega telefona

Glavna novost pri novem yarisu je multimedijski sistem Touch&go. Temelji na šestpalčnem zaslonu, občutljivem na dotik, in bluetooth povezavi s pametnim mobilnim telefonom. Za razliko od običajnih bluetooth sistemov v današnjih malih avtomobilih, kjer "modri zob" služi samo prostoročnemu telefoniranju in poslušanju glasbe, Toyotin sistem zmore tudi izkoriščati podatkovno povezavo mobilnika s spletom. Prek te lahko Touch&Go na zaslonu sredi armature "navigira" po Googlovih zemljevidih, vodenje pa nadgrajuje s podatki, ki jih zbira Google, recimo aktualne interesne točke.

Aplikacije z Android in Apple Marketa tudi v toyoti

Še ena prednost sistema Touch&Go je tudi opozarjanje voznika na nova SMS-sporočila, sistem pa bo zmogel na armaturi prikazovati tudi razne aplikacije, ki jih sicer uporabljamo na mobilnikih, recimo aktualno vreme, prikaz sporočil na našem Facebookovem zidu, skoraj zagotovo bo na yarisov zaslon romala tudi e-pošta. Aja, pa še to: zaslon služi tudi za pomoč pri vožnji vzvratno.

Do zdaj samo v premium izdelkih, po novem tudi v poceni avtomobilih

Podobne sisteme smo do zdaj našli predvsem v premium audijih, BMW-jih in mercedesih, dobrota pa zdaj očitno prodira tudi v spodnji razred, pri čemer je treba dodati, da je Touch&Go v celoti odvisen od mobilnega telefona, saj nima reže za samostojno podatkovno kartico SIM.

Toyota yaris
spodnji razred; 3- ali 5-vratna kombilimuzina; 5 sedežev
dolžina: 3885 mm; prtljažnik: 286 l
1,0
bencinski 3-valjni motor; prostornina: 998 cm3; moč: 51 kW pri 6000 vrt/min; navor: 93 Nm pri 3600 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; sprednji pogon; hitrost: 155 km/h; 0-100 km/h: 15,3 s; poraba: 4,8 l/100 km; CO2: 110 g/km
1,33
bencinski 4-valjni motor; prostornina: 1329 cm3; moč: 73 kW pri 6000 vrt/min; navor: 125 Nm pri 4000 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; sprednji pogon; hitrost: 175 km/h; 0-100 km/h: 11,7 s; poraba: 5,4 l/100 km; CO2: 123 g/km
1,33 multidrive S
bencinski 4-valjni motor; prostornina: 1329 cm3; moč: 73 kW pri 6000 vrt/min; navor: 125 Nm pri 4000 vrt/min; samodejni CVT menjalnik (7 stopenj v ročnem načinu); sprednji pogon; hitrost: 175 km/h; 0-100 km/h: 12,3 s; poraba: 5,0 l/100 km; CO2: 114 g/km
1,4 D-4D
dizelski 4-valjni motor; prostornina: 1364 cm3; moč: 66 kW pri 3800 vrt/min; navor: 205 Nm pri 1800-2800 vrt/min; 6-stopenjski samodejni menjalnik; sprednji pogon; hitrost: 175 km/h; 0-100 km/h: 13,2 s; poraba: 4,0 l/100 km; CO2: 105 g/km
1,4 D-4D multimode
dizelski štirivaljni motor; prostornina: 1364 cm3; moč: 66 kW pri 3800 vrt/min; navor: 205 Nm pri 1800-2800 vrt/min; 6-stopenjski samodejni menjalnik; sprednji pogon; hitrost: 175 km/h; 0-100 km/h: 13,2 s; poraba: 4,0 l/100 km; CO2: 105 g/km

Poglejte Toyotin promocijski video o sistemu Touch&Go:

Preberite tudi:

Preberite naše teste yarisov prvih dveh generacij:

Toyota yaris 1,33 VVT-i

Toyota yaris je že dolgo prisotna na trgu in prav zato je letos doživela svojo prvo prenovo.

Toyota yaris 1,33 stop&start

Yaris že dolgo ni več najmanjši Toyotin model, je pa pred kratkim doživel rahlo prenovo, poleg zunanjih lepotnih popravkov pa je dobil tudi močnejši 1,33-litrski motor s sitemom stop&start.

Toyota yaris TS

1,8-litrski bencinar v nosu tega yarisa nas je s svojim zvokom kar klical k priganjanju med visoke vrtljaje.

Toyota yaris 1,4 D-4D

Dinamično bubasta oblika deluje simpatično, zanimiva je tudi notranjosti, kjer izstopa svetleča osrednja konzola in armaturna plošča s "poglobljenimi" merilniki.

Toyota yaris 1,3 VVT-i

Yaris je bil že v prejšnji generaciji precej k udobju naravnan avtomobil, ki je bolj kot s športno lego navduševal z lepim "požiranjem" cestnih grbin, nič drugače ni z novo generacijo.

Je yaris premajhen? Za izlet bo bolj primeren RAV 4:

Toyota Tour 2011

Toyota Tour 2011 je za nami. Na tem mestu smo zbrali vse naše prispevke, videogalerije in zanimive vido vsebine. Vabimo k ogledu.

Foto: Miha Merljak

Ključne besede: Toyota, majhni avtomobili

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo