NATISNI PISAVA

Test nove generacije

Opel zafira tourer 2,0 CDTI

Avtor: Klemen Korenjak

Zafira tourer je nekakšen Oplov odgovor na zelo uspešnega S-maxa. Lahko se spremeni v udobni potovalnik za štiri osebe ali pa prevaža sedem potnikov, a tu bi se po naše utegnilo zatakniti ...

Tudi tretja z novostjo

Opel je z zafiro prve generacije postavil nov standard, ki so ga začeli posnemati prav vsi proizvajalci avtomobilov. Avtomobil je namreč ponujal namestitev sedmim potnikom, saj je imel dva dodatna sedeža praktično in domiselno pospravljena kar v dno prtljažnika. Prva generaciji je sledila druga, ki ni prinesla nič revolucionarnega. Kaj pa tretja generacija? Klasične, če se smemo tako izraziti, zafire še niso predstavili, so pa zato na svetlo pripeljali zafiro tourer – podaljšano različico, ki pa se ponaša z eno novostjo za večje udobje dveh v drugi sedežni vrsti.

Lounge paket

Lounge paket se imenuje domislica, ki sredinski sedež druge vrste (ki mimogrede nima isofix pritrdišč) spremeni v veliko naslonjalo za roke. Zadeva nekako spominja na naslonjala v kakšnih velikih luksuznih limuzinah, a pozabite na ohlajen šampanjec in kristalne kozarce v njegovih nedrjih, tukaj gre zgolj za naslonjalo. Ob tem pa lahko stranska sedeža nekoliko zamaknemo vstran in pridobimo dober centimeter prostora.

Pohvalno je to, da je Opel kljub tej novosti ohranil funkcionalnost enoprostorca s tremi sedeži v drugi vrsti in ni šel v tako skrajnost kot Mazda s svojo petico ali pa Ford z večjim od obeh C-maxom, ki sta zaradi udobja dveh zanemarila tretjega potnika v drugi vrsti.

Se pa ob misli na to, da bi nekdo kupil ta avtomobil za prevoz zgolj štirih odraslih, ki niti ne potrebujejo velikega prtljažnika, vprašamo, ali ni morda bolj smiselno kupiti nekoliko manjšo (cenejšo), a še vedno udobno merivo, ki je načrtovana ravno za udobno potovanje štirih.

Stavi na obliko

Kot smo ugotovili že pri prvi vožnji, je oblika eden od adutov, ki jih ima ta avtomobil. Insignia je začrtala pot, ki je oplom dala modernejši videz, napihnjene boke, rahlo agresivne maske in polno gumbov v notranjosti. Takšna je tudi zafira tourer. Po tej plati spada med drznejše v razredu, a zato verjetno trpi praktičnost.

Udobja več, prostornosti pa …

Zafira tourer kljub meram, ki jo uvrščajo nekam med konkurenco z besedo grand v imenu (plus deset centimetrov) in že zgoraj omenjenega forda S-max (minus petnajst centimetrov), v notranjosti ne ponuja kakšnih prostorskih presežkov. Prva in druga vrsta nudita dovolj prostora, le da so sedeži v drugi vrsti ožji kot pri konkurentih (renaultu grand scenicu, volkswagnu touranu, citroënu grand picassoju, peugeotu 5008). Zanimivo pa je, da je v tretji vrsti manj prostora kot pri zafiri druge generacije, ki ostaja v prodaji. Ta avtomobil je namreč na našem primerjalnem testu zmagal, to pa zagotovo ne bi uspelo večji zafiri tourer.

Prostora za noge in glavo je preprosto premalo. Že povprečno visok človek z glavo brez težav zadane ob strop, kaj šele kakšen večji. Teh težav v prejšnji (še vedno aktualni) generaciji ni bilo. Enako bi lahko dejali za prtljažni prostor. 710 litrov obljubljajo tovarniški podatki. To ga uvršča v vrh med srednjevelikimi enoprostorci, a litri se ob praktični uporabi razblinijo kot milni mehurčki. Prtljažnik je precej nizek in predmet, ki bi šel z lahkoto v kakšnega od manjših prostornežev, utegne zaradi svoje višine ostati zunaj.

Motor

Dvolitrski dizel s 96 kilovati moči je optimalna izbira za ta avtomobil. Motor ni preveč požrešen, rad ima umirjeno vožnjo (kar ustreza potovalnemu karakterju avtomobila) in postreže z ravno pravšnjim navorom. Ob priganjanju pa se vse skupaj spremeni in za voznike, ki radi pohodijo stopalko za plin, priporočamo izbiro močnejšega dizla.

V nekaj stavkih

Zasnova avtomobila in lounge paket, ki ga hvalimo, dajeta slutiti, da so imeli snovalci zafire tourer bolj kot družine z majhnimi otroki (kar je običajno pri enoprostorcih) v mislih družine z dvema odraslima otrokoma. Če sklepamo po zunanjih merah, pa ugotovimo, da so nedvomno, sicer nekoliko sramežljivo, krenili v smer, ki jo je začrtal športni enoprostorec S-max.

Cena testnega vozila: 30.790 EUR

Cena osnovne različice: 21.830 EUR (opel zafira tourer 1,4 turbo 103 kW essentia)
Osnovna cena testnega vozila: 27.080 EUR (opel zafira tourer 2,0 CDTI ecotec cosmo)

Skupna cena dodatne opreme: 3710 EUR

Dodatna oprema: sistem AFL/prilagodljiva prednja žarometa (ločena LED tehnologija, bixenonski žarometi, pranje prednjih žarometov): 1100 EUR; radio navi 900 (celotna Evropa, karte držav naložene na SD kartici)z glasovnim upravljanjem, usb priključek, antena v obliki plavuti morskega psa, barvni infomacijski zaslon, hladilni sistem audio opreme, 7 vrhunskih zvočnikov, črna podloga merilnikov s prosojnimi obrobami: 1100 EUR; bluetooth prostoročno telefoniranje: 350 EUR; zadnje LED luči: 150 EUR; parkirni sistem spredaj in zadaj: 450 EUR; biserna barva - mahagonij kovinska: 560 EUR

Za pikolovce

Tokratna pikolovska je namenjena tempomatu. Ta namreč dopušča prestavljanje v višjo prestavo, v obratni smeri pa se izklopi.

Hitrost po števcu Hitrost po Garminu Vrtljaji motorja Prestava
50 km/h 46 km/h 1300 vrt/min 4. prestava
90 km/h 84 km/h 1500 vrt/min 6. prestava
130 km/h 123 km/h 2200 vrt/min 6. prestava
Izmerjeno z navigacijsko napravo Garmin nüvi 2460 LT.

Poraba na testnem krogu: 7,6 l/100 km


Mestno: 6,8 l/100 km
Avtocesta: 7,6 l/100 km
Umirjeno: 5,6 l/100 km
Športno: 9,9 l/100 km

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Opel zafira tourer 2,0 CDTI ecotec cosmo
razred enoprostorcev; 5-vratni srednje velik enoprostorec, 7 sedežev
Motor
dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1956 cm3; največja moč: 96 kW pri 4000 vrt/min; največji navor: 300 Nm pri 1750 - 2500 vrt/min
Prenos moči
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/50 R17
Mere, mase
dolžina: 4658 mm, širina: 1884 mm, višina: 1685 mm; medosna razdalja: 2760 mm; obračalni krog: 11,4 m; masa praznega vozila: 1733 kg; prostornina prtljažnika: 152/710/1860 l
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 191 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,4 s; mestna vožnja: 6,4 l/100 km, odprte ceste: 4,5 l/100 km, kombinirano: 5,2 l/100 km; povprečna avtonomija: 1115 km; prostornina posode za gorivo: 58 l; emisije: 137 g CO2/km
Varnost
čelni zračni blazini za voznika in sovoznika; stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito vseh stranskih potnikov; isofix; ABS, ASR, ESP; ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
meglenke; električna pomična stekla in ogledali (ogrevani, preklopni); potovalni računalnik; tempomat; 7 sedežev; držalo za očala; flex konzola; usnjen 3-kraki volanski obroč; samodejna dvopodročna klimatska naprava; senzor za dež; ambientalna osvetlitev; dnevne luči; dodatno zatemnjena stekla zadaj; samodejni vklop luči; notranje vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo
Garancija
2-letno splošno jamstvo, možnost podaljšanja do 5 let, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 2-letno jamstvo pomoči na cesti

Redno servisiranje do 120.000 km: 1112 EUR

30.000 km: 201 EUR / 60.000 km: 355 EUR / 90.000 km: 201 EUR / 120.000 km: 355 EUR

Časovni interval med servisi je največ 2 leti.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Anketa

Kateri od treh Oplovih enoprostorcev vam bolj ustreza?

Domača predstavitev

Zafira tourer predstavlja tretjo generacijo uspešne zafire, ta pa ne bo šla kar v pokoj. Tourer meri en razred višje, "stara" zafira pa ostaja v prodaji kot predstavnica kompaktnih enoprostorcev.

Prva vožnja

Zafira tourer ni nadomestilo za zafiro. To je Oplov odgovor na enoprostorce za vse, ki si poleg družinske uporabnosti želijo tudi "fancy" videza in "lounge" udobja.

Testa opel zafire:

Test: Opel zafira OPC

Pri Oplu so poleg corse, astre in vectre tudi enoprostorsko zafiro pripravili v različici OPC. Navedeni športniki se že na daleč ločijo od običajnih modelov po modri barvi, od blizu pa še v marsičem.

Test: Opel zafira 1,9 CDTi avt.

Ko so kupci še pred nekaj leti razmišljali o novem enoprostorcu, sta jih vodila bolj ali manj le dva parametra. Avtomobil naj ima čim več prostora in naj bo čim bolj prilagodljiv.

Preberite tudi:

Kateri enoprostorec ponuja največ trem otrokom?

Pred nakupom se mnogo staršev vpraša, ali bo njihov jekleni konjiček imel dovolj prostora tudi za tri nadobudne malčke. Mi smo v vizir vzeli enoprostorce in vanje namestiti tri otroške sedeže ...

Brežice Avtohiša Kolmanič, PE Brežice
Celje Avto Center Celeia
Domžale Avtotehna Vis in Kosec
Grosuplje Avtotehna Vis in Omahen
Koper Istra Avto
Avtocenter Tavčar
Kranj Avtotehna Vis - PE Kranj
Lesce Avtohiša Odar - PE Lesce
Ljubljana Avtotehna Vis
Avtocenter Trobec
Avtohiša Moste
Avtohiša Rudnik
Maribor Avtohiša Hvalec
Avtohiša Kolmanič - Co.
Murska Sobota Avtohiša Kolmanič - Dokl
Nova Gorica Sawal
Novo mesto Avtohiša Adria
Postojna Sawal; podr. Postojna
Rakek Avtotehna Vis in Urbas
Sava pri Litiji Avtotehna Vis in Mahkovic
Sežana Avtocenter Tavčar
Slovenj Gradec Avtohiša Odar Slovenj Gradec
Škofja Loka Avtotehna Vis - PE Škofja Loka
Velenje Avto Center Celeia - PE Jakopec
Velike Lašče Avtohiša Zalar
Vrhnika Avtotehna Vis in Sever
Foto: Bor Slana

Ključne besede: Opel, družinski avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

oglasno sporočilo