NATISNI PISAVA

Nova različica, prva vožnja

Toyota prius +

Avtor: Jure Gregorčič

Bratislava; Slovaška - Prius je najbolje prodajan hibrid na svetu, saj je s svojim eko poslanstvom prepričal kar 2,6 milijona kupcev. Zgodila pa se je še njegova plus evolucija: plus 2 sedeža, plus 135 milimetrov ...

Si zasluži, da postane slovenski avto leta 2013?

Torej glasujte zanj!

Leto je naokoli, spet je pred nami naloga, da določimo, kateri novi avtomobil je v avtomobilsko industrijo vnesel največ dobrega.

… + 85 milimetrov višine, + 80 milimetrov daljše medosje, + 339 litrov več prtljažnika, + kompaktnejša in lažja baterija, a na drugi strani tudi: + 125 kilogramov, + sedem gramov več ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer in + dva decilitra višja poraba goriva v primerjavi z običajnim priusom.

Razred: srednji enoprostorci
Sorodna vozila: Prius hibrid, prius plug-in hibrid
Družina modelov: Prius
Predhodniki: /
Letna prodaja: letos predvidoma 18.500 v Evropi in 20 v Sloveniji
Proizvodnja: Tsutsuma pri Nagoji (Japonska)
Začetek prodaje: september 2012
Cene: od približno 31.000 evrov naprej
Poudarki:
- prvi sedemsedežni hibrid na trgu
- prvi Toyotin ne plug-in hibrid z vgrajeno litij-ionsko baterijo
- prvi enoprostorec z izpusti pod mejo 100 gramov ogljikovega dioksida (96 gramov/kilometer)
- zaradi enoprostorske zasnove je baterija del sredinske konzole

Prius +: prius za tiste, ki si želijo več priusa

Priusa + čaka zelo odgovorna naloga, saj želijo pri Toyoti z njim dokazati, da je tudi hibrid lahko enako prilagodljiv, prostoren in uporaben predstavnik MPV oziroma enoprostorskega avtomobilskega segmenta. Z enoprostorsko zasnovo priusa, ki dejansko predstavlja povsem na novo zasnovan avtomobil, želijo torej pri japonskem avtomobilskem velikanu ponuditi polni hibrid po meri sodobne evropske družine.

Prvo pravo družinsko eko avtomobilsko pakiranje

Prius + v segment enoprostorcev vstopa skozi velika vrata. Je zares prvi sedemsedežni hibrid na trgu, ki bi kot tak utegnil precej uspešno in zanesljivo odigrati vlogo prvega vozila v družini. Glede na mere in mase – dolžina 4.615 milimetrov, medosna razdalja 2.780 milimetrov, teža 1.565 kilogramov – ga lahko uvrstimo ob bok "grand" različicam srednjih enoprostorcev s tremi sedežnimi vrstami, kot so senic, c-max, picasso …

Od teh družinsko najbolj tržno prodornih tekmecev pa bi utegnil prius + razliko narediti predvsem zaradi svojega varčnega in čistega eko ter tehnološko naprednega "high tech" imidža. Tu seveda ima kaj pokazati.

Na 100-kilometrski razdalji se brez težav spusti pod petlitrsko povprečje

Je prvi v segmentu, ki se bo z izpusti spustil pod mejo 100 gramov ogljikovega dioksida (96 gramov/kilometer), pohvali se lahko tudi z najboljšim količnikom zračnega upora (0,28), svoj pečat pa bo k zgodbi o varčnosti dodala tudi poraba, ki se lahko brez posebnih hitrostnih odrekaj hitro spusti tudi pod petlitrsko povprečje. Zadnja trditev je bila v praksi preizkušena na ne ravno najbolj do hibrida prijazni trasi – malo mestnega prometa – med Dunajem in Bratislavo, ki so jo nekateri predstavniki sedme sile prevozili tudi s povprečjem, nižjim od 4,5 litra.

Nova, kompaktnejša baterija postavljena med prva sedeža

Ker je bila glavna iztočnica pri snovanju priusa + več prostora, so morali inženirji povsem na novo opredeliti tudi prostor za baterijo. Ta je zaradi enoprostorske prilagodljivosti in tretje sedežne vrste nameščena med prva sedeža in je tako postala del zajetne centralne sredinske konzole, ki kot nekakšen oporni zid deli voznikov in sovoznikov prostor.

Sedemsedežni prius je tudi prvi Toyotin hibrid, v katerem je namesto nikelj-metal-hidridne baterija vgrajena litij-ionska. Ta je v primerjavi s tisto v običajnem priusu kljub enaki moči 27 kilovatov in napetosti 201,6 volta za osem kilogramov lažja (34 kilogramov in s 56 celicami (kar 112 celic manj) tudi kompaktnejša.

Pogonski sklop utegne imeti precej zahtevno nalogo

1,8-litrski vrstni bencinski štirivaljnik s tehnologijo VVT-i in sinhroni elektromotor s trajnim magnetom v hibridni sinergiji skupaj ponujata 100 kilovatov največje moči. Ob upoštevanju dejstva, da se v tem priusu + v teoriji lahko pelje sedem odraslih ljudi – to je sicer v praksi izvedljivo le na krajši razdalji –, utegne imeti ta pogonski sklop kar precej težko delo. Vožnja in zmogljivosti so sicer zaradi izjemno "izpiljenega" in natančno delujočega pogonskega sklopa povsem na priusovi ravni – umirjeno in udobno v skladu s filozofijo vozila. Za prehitevalne manevre na regionalni cesti pa si je kljub vsemu treba vzeti več manevrskega prostora.

Električna praksa – domet okoli dveh kilometrov in hitrost tja do 50 kilometrov na uro

V priusu + so na zajetni sredinski konzoli postavljena stikala za vklop treh voznih programov – EV, ECO in PWR. Ob vklopu električnega EV-programa bo enoprostorski prius na elektriko ob polni bateriji zmogel prevoziti razdaljo dveh kilometrov, vendar s hitrostjo pod 50 kilometrov na uro.

Bolj energijsko učinkovit je seveda ECO-program, ki s svojimi elektronskimi posegi deloma omeji agresivno pritiskanje na stopalko za plin, nadzira in optimizira porabo odjemalcev energije, denimo klimatske naprave, in voznika nekako prisili v varčnejšo vožnjo. ECO-program je menda zmožen porabo znižati za deset odstotkov.

Normal mode je do voznika najbolj prijazen

V praksi se še vedno najbolje odreže povsem običajni vozni program normal mode, ki je samodejno vključen ob zagonu priusa +. Ta skupaj s še nekoliko bolj dodelanim ter težjemu in večjemu priusu prilagojenim delovanjem E-CVT električnega brezstopenjskega samodejnega menjalnika, ki je v resnici planetno gonilo, odgovorno za vse ključne funkcije pogona, omogoča tudi električno jadranje vse do hitrosti 70 kilometrov na uro. Na regionalni cesti ravninskega podeželja med Dunajem in Bratislavo je bilo tako skozi večino naselij mogoče odpeljati na elektriko, kar je vsekakor vredno pohvaliti.

V Sloveniji predvidoma v prvi polovici septembra, cene od 31.000 do 37.000 evrov

Ta prvi polni družinski sedemsedžni hibrid naj bi na slovenske ceste zapeljal predvidoma v prvi polovici septembra. Za osnovno različico z opremo luna, ki vsebuje navadni tempomat, 16-palčna lita platišča, dnevne LED-luči, pametni ključ in zatemnjena zadnja stekla, bo predvidoma treba pripraviti 31.000 evrov. Nekoliko bolje opremljeni prius + z oznako sol bo okoli dva tisočaka dražji. Najvišja stopnja opreme executive, ki vključuje tudi radarski tempomat, samodejno parkiranje IPA, vzvratno kamero, PCS-sitem, 17-palčna platišča, glavne LED-luči, multimedijo touch pro in tako dalje, pa naj bi stala okoli 37.000 evrov.

Sočasno s priusom + bo v Slovenijo prišel še priusl plug-in hibrid, katerega cena bo menda okoli 32.000 evrov, a ta že izpolnjuje pogoje za državno eko subvencijo, ob upoštevanju te pa bo njegova cena okoli 28.000 evrov.

Anketa

Kakšen tip eko vozila bi najraje izbrali?

Toyota prius +
razred srednjih enoprostorcev, sedemsedežnik
dolžina: 4615 mm, prtljažnik: od 232 do 784 l

bencinski 4-valjni motor; 1798 cm3, 99 kW pri 5200 vrt/min, 142 Nm pri 3600-4000 vrt/min; sinhroni elektromotor s permanentnim magnetom; 60 kW, 207 Nm, maksimalna napetost 650 V; bencinski in elektromotor skupaj: 100 kW; brezstopenjski samodejni menjalnik E-CVT (planetno gonilo); prednji pogon; hitrost: 165 km/h; pospešek: 11,3 s; poraba: 4,1 l/100 km; emisije CO2: 96 g/km

Poglejte Toyotin promocijski video o prostorski prilagodljivosti priusa +:

Poglejte Toyotin promocijski video o vozni dinamiki priusa +:

Preberite še:

Toyota yaris hybrid

Yaris je edini malček, pri katerem kupci razpolagajo s tremi vrstami pogona. Bencinskim, dizelskim in zdaj tudi hibridnim. Vstopna cena hibrida bo nižja od petnajstih tisočakov.

Toyota prius

V tretji generaciji je prius postal avtomobil, kakršen bi moral biti že od samega začetka. Avtomobil, ki ni zanimiv le zaradi hibridnega pogona, ampak je zelo dober tudi na ostalih področjih.

Lexus CT 200h

Lexus velja za avtomobilski ponos Japonske, zato so snovalci CT-ja dobro premislili vsako podrobnost, preden so ga dali v roke zahtevnim kupcem. Na testu se je izkazal z varčnostjo in športnostjo.

Pooblaščeni trgovci z osebnimi avtomobili znamke Toyota:

Foto: Jure Gregočič, Toyota
Video: Toyota

Ključne besede: Toyota, Zeleni Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Digitalni trendi

Vrhunski digitalni strokovnjaki 4. junija na 04. Diggitu.

Metalka zastopstva servis

Specialisti za vaša profesionalna orodja. Od leta 1991!

DanKuchen podarja bon za 500 €

Bon velja za nakup aparatov po izbiri + dodatne ugodnosti v času sejma! Samo v salonu DanKuchen BTC in Šenčur Cubis.

oglasno sporočilo Zagotavlja