NATISNI PISAVA

Nova različica, prva vožnja

Toyota yaris hybrid

Avtor: Ciril Komotar

Amsterdam; Nizozemska - Yaris je edini malček, pri katerem kupci razpolagajo s tremi vrstami pogona. Bencinskim, dizelskim in zdaj tudi hibridnim. Vstopna cena hibrida bo nižja od petnajstih tisočakov.

Razred: spodnji razred
Sorodna vozila: /
Družina modelov: yaris
Predhodniki: 1. generacija (1997), 2. generacija (2005), 3. generacija (2011)
Načrtovana letna prodaja v 2013: 25.000 (Evropa) / 60 (Slovenija)
Proizvodnja: Valenciennes; Francija
Začetek prodaje: avgust 2012
Cene: od približno 15.000 evrov naprej

Poudarki:
- do 60 km/h na elektriko
- nič manjši prtljažnik
- poraba v praksi med štirimi in petimi litri

Toyota z novincem nadgrajuje obsežno paleto hibridov, ki je v petnajstih letih obstoja (od prvega priusa, leta 1997 naprej) znamki zagotovila štiri milijone prodanih vozil. Hibridni yaris se pridružuje trem izvedenkam priusa (običajni, plug-in in plus) ter aurisu, skupaj pa naj bi jim znotraj Toyotine prodajne palete uspelo doseči petnajstodstotni prodajni delež.

Od običajnega yarisa se jasno razlikuje

Kljub ekološko obarvanemu poslanstvu, zanimivo, je zaradi večje in bolj izrazite odprtine za zajemanje zraka ter sprememb sprednjega odbijača videti bolj športno, celo agresivno. V prid boljši aerodinamiki je rahlo spremenjen tudi zadnji usmerjevalnik zraka, drugih sprememb, ki bi nakazovale na hibridni pogon, razen v modro obarvanega Toyotinega logotipa na nosu in zadku, značk in napisov, ter zadnjih LED-luči, ni videti vse do vstopa v kabino.

Znotraj so vsi šivi na sedežih, usnjenem volanu in ročici ročne zavore živo modre barve. Prav takšni so tudi kazalci merilnikov, modro popestritev pa, v slogu preostalih znamkinih hibridov, zaključuje moder vrh prestavne ročice.

Hibridni pogonski sklop je zaradi yarisovih kompaktnih mer prilagojen, optimiziran in tudi zaradi šest centimetrov krajšega menjalnika za 42 kilogramov (dvajset odstotkov) lažji od tistega v aurisu in priusu.

Nova baterija je manjša. Število celic se je iz 168 zmanjšalo na 120, zato je tudi enajst kilogramov lažja, v primerjavi s priusovo pa se energija regenerira 67 odstotkov hitreje. Krčenje baterije je inženirjem omogočilo namestitev pod zadnje sedeže. Prtljažnik, ki si dodatne izgube litrov zares ne bi mogel privoščiti, je zato ostal nedotaknjen. Hvalimo!

Yaris bo še toliko bolj kot večji bratje zares doma v mestnih središčih.

Kombinacija 1,5-litrskega bencinskega motorja in baterije zagotavlja 73 kilovatov skupne moči, zapisi v tehničnih podatkih pa optimistično obljubljajo 3,5-litrsko povprečno porabo. Na predstavitvi nam jo je ob zelo umirjeni vožnji nekajkrat uspelo spraviti pod štiri litre, povprečje pa se je ob obsežni uporabi avtocest ustalila pri slabih petih litrih.

Kakšna je vozniška izkušnja?

Tako kot smo od hibridov vajeni, tudi yaris ponuja programe normal, Eco in EV. Eco optimizira delovanje klimatske naprave, omili oziroma blaži pritisk voznikove noge na stopalko za plin in povedano po domače – yarisu vzame sapo in značaj.

EV omogoča vožnjo izključno na elektriko do, v idealnih pogojih, največ šestdesetih kilometrov na uro. Če voznik drži tempo z drugimi vozili v mestu, se bo predvsem med številnimi semaforji, kar zahteva konstantno pospeševanje in zaviranje, redno vklapljal tudi bencinski motor.

Sodeč po prvi vožnji, hibridu in vozniku najbolj ustreza program normal. Takrat avtomobil razmišlja namesto voznika, ki pa kljub temu nima občutka, da je, tako kot pri programu Eco, prikrajšan za katerega od kilovatov.

Hvalimo uglajeno sodelovanje posodobljenega in izboljšanega brezstopenjskega CVT menjalnika s pogonskim sklopom, kar je bila do zdaj šibka točka Toyotinih hibridnih izdelkov. Sicer pa se po voznih lastnostih kljub večji teži od običajnega yarisa praktično ne razlikuje. Še vedno oziroma toliko bolj sta v ospredje postavljeni udobje in sproščenost.

Od drugega najcenejšega hibrida, honde jazz, bo cenejši za dobrih pet tisočakov

Ker je yaris hybrid namenjen predvsem mestni vožnji, bi bilo smiselno pričakovati različico plug-in, s katero bi največ pridobili vozniki z nizkim dnevnim povprečjem prevoženih kilometrov. Verjetno bo Toyota ta manevrski prostor pametno izkoristila in nadaljevala z ustvarjanjem trenda, ki bo za seboj potegnil mnoge znamke.

Anketa

Petnajst tisoč evrov za malega hibrida je ...

Toyota yaris hybrid
nižji razred; 5-vratna kombilimuzina
dolžina: 3885 mm, prtljažnik: 286 l

bencinski 4-valjni motor; 1497 cm3, 55 kW pri 4800 vrt/min, 111 Nm pri 3600-4400 vrt/min; elektromotor; 45 kW, 169 Nm; bencinski in elektromotor skupaj: 100 kW pri 0 vrt/min; brezstopenjski samodejni menjalnik; prednji pogon; hitrost: 165 km/h; pospešek: 11,8 s; poraba: 3,1 l/100 km; emisije CO2: 79 g/km

Poglejte Toyotin promocijski video:

Preberite tudi:

Toyota yaris

Yaris ni več japonsko poseben, postal je močno podoben evropskim izdelkom. Tako so si namreč zaželeli kupci prejšnjih yarisov. Naprednost kaže tudi z multimedijo.

Toyota yaris 1,33

Yaris tretje generacije s centimetri počasi, a zanesljivo lovi evropske tekmece, udobje postavlja pred športnost, s sodobnim multimedijskim vmesnikom Touch & Go pa je korak pred tekmeci.

Focus pred i40, yarisom, C4 in A6

Na izboru Slovenski avto leta 2012 smo v našem uredništvu glasovali za vrstni red focus, i40, yaris, C4 in A6. V tem članku povemo, kaj nas je vodilo k tej odločitvi.

Pooblaščeni trgovci z osebnimi avtomobili znamke Toyota:

Foto: Ciril Komotar
Video: Toyota
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo