NATISNI PISAVA

Nov model, prva vožnja

Fiat 500 L

Avtor: Miha Merljak

Torino; Italija - Nekdaj je bila multipla, tista prva, fičkova. Potem je bila neuspešna idea, nato zelo uspešni mali 500 in na tej uspešnici temelji nova Fiatova ideja o družinskem malčku.

Razred: mali enoprostorci
Sorodna vozila: 500, punto
Družina modelov: 500
Predhodniki: idea (2003 - 2012)
Predvidena letna prodaja: 200.000 ali manj
Proizvodnja: Kragujevac (Srbija)
Začetek prodaje v Sloveniji: oktober 2012
Cene: od 15.500 evrov naprej (cena za italijanski trg)

Poudarki:
- stara ideja, nov pristop
- prilagodljiva notranjost
- večji poudarek na obliki, kot na tehniki
- množica dodatkov za prilagoditev osebnemu okusu
- tehnika na drugem mestu

Ni nova idea, nova ni niti ideja!

Ideja nikakor ni nova! Zgodba se je začela 4. julija 1957 z rojstvom fiata 500. Ime torej imamo, a kdaj je mali petsto postal družinsko uporaben? S fiatom 600 multipla, verjetno prvim malim enoprostorcem, narejenim leto prej.

Nato se nekaj desetletij ni dogajalo nič, v začetku novega tisočletja pa je v množico enoprostorskih vozil Fiat dodal ideo. Ideo, ne idejo, zamisel o majhnem družinskem avtomobilom namreč ni bila Fiatova.

Je pa Fiatova ideja že takrat vsebovala posamično pomične sedeže zadaj in preklop sovoznikovega naslonjala, ki omogoča prevoz skoraj poltretji meter dolgih predmetov, na primer kakšne kose pohištva.

A Fiatova idea ni preživela, slovenski uvoznik jo je dokaj hitro umaknil iz svoje ponudbe. Drugod je avtomobil vztrajal dalj časa, a je bil v temni senci tehnično enakega izdelka, Lanciine muse.

500 L in 500 sta brata samo po imenu

Snovanja naslednika tega malega enoprostorca so se pri Fiatu lotili povsem na novo. Zgodbo so naslonili na avtomobil, ob katerem se ljudje raznežijo, na slavno petstotko.

A čeprav ime novinca postavlja v družino slavnega malčka, imata 500 L in 500 bolj malo skupnega. Okej, retro plastični detajli v notranjosti so res močno podobni tistim v malčku, a platforma 500 L je puntova, motorji in sploh vsa tehnika pa takšni, kot v bolj ali manj vseh majhnih fiatih.

To pomeni tudi dvovaljni twinair bencinski turbomotor, ki ga na predstavitvi nismo preizkusili, smo pa sedli v dizelskega s petimi prestavami in bencinca s šestimi.

Bolj eko kot italijanski

Občutki med vožnjo? No, nekje se je izgubil tisti italijanski temperament, zelo očitno je, da so motorje podredili okoljevarstvenim željam. Se pravi doseganju norm Euro 6 - pravijo, da so s tem prvi v segmentu, a nismo preverili.

In ker se nizko porabo in čist izpuh dosega predvsem z varčnejšim načinom vožnje, je tu računalniška aplikacija ecodrive, ki vozniku med vožnjo "v živo" predlaga varčnejše pritiskanje na stopalko za plin. Po novem je na voljo tudi kot aplikacija za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android, Symbian in Blackberry, ne pa za tudi iOS in Windows.

Tehnika manj pomembna od čustev

A pustimo tehniko, kajti med vožnjo hitro postane jasno, v čem je bistvo fiata 500 L. V simpatičnosti, prikupnosti in dodatkih, ki imajo z avtomobilizmom skupnega samo to, da jih uporabljamo v avtomobilu.

Jasno, prva je tu oblika, 500 L je pač skulptura, ki je lahko za vsakega voznika samosvoja, seveda s pomočjo nalepk in sploh drugačne obarvanosti strehe in bokov. No, tole zadnje seveda samo še potencira asociacije na minija, sploh tistega countrymana.

Seveda je tu zaslon na dotik sredi armaturne plošče, na katerem je možno uporabljati tudi razne aplikacije, recimo tudi tvite, ki jim sledite, seveda v povezavi z dostopom do spleta.

Svojevrstna novost je zvočni sistem znamke Beats Audio. Gre za novo znamko, ki pa je z belimi slušalkami zelo hitro postala zelo trendovska, za kar je zaslužen ustanovitelj, svetovno znani raper Dr. Dre. Ljubitelji močnih basov bodo navdušeni, a naj dodamo, da že običajni zvočni sistem godi res nadpovprečno dobro.

"Kje je tisti espresso kavomat?"

Da je bistvo avtomobila drugje kot v tehniki, so nam na preizkušnji dokazali tudi torinski policisti. Da bi napravil fotografijo, sem ustavil pred vrati nekega starega dvorca. Očitno so notri pisarne kakšnega pomembnega urada, saj sta takoj pritekla dva policista.

Pričakoval sem, da mi bosta prepovedala fotografirati dvorec, a sta me presenetila: "Dober dan, nama lahko pokažete, kje ima ta avtomobil kavomat?"

Ni hec, v 500 L si res lahko privoščite kavo "to go", in to ne kakršnokoli, ampak pravi kratek italijanski espresso s tabletkami znamke Lavazza. Splača se zagotovo ne, je pa kul!

Se vam zdi kul?

Da je nekaj kul, smo v Torinu poslušali ves čas, vse je bilo kul! Seveda je ta "kul" posledica slogana "Growing up is cool!" Načeloma se v marketing nočemo mešati, a pri petstotki je ta marketing pravzaprav bistven.

To je avtomobil za vse, ki trzajo na vse, kar je kul. Tehnika je namreč v redu, prostorska prilagodljivost in svetla notranjost več kot samo v redu. Pa vendar bo petstotka L za razliko od racionalne Oplove merive in prihajajočega forda B-max v prodajne salone vabila z igranjem na čustvene note!

Ravno zato Fiatovi šefi (upravičeno?) računajo, da bodo po večji petstotki posegali še zlasti lastnice in lastniki malih pestotk, ti so pač v nekaj letih zrasli in si naredili družine. Je torej 500 L avtomobil za odrasle, ki nočejo odrasti? Ki so odrasli, a so ohranili nekaj otroškega duha? Za vse, ki kupujejo racionalno s centimetrom v rokah, a se neracionalnim "cukrčkom" iz fiata 500 nočejo odreči.

Kragujevška proizvodnja

Slovenci na fiata 500 L gledamo tudi malce nostalgično. Fiat bo namreč ta model izdeloval v Zastavini tovarni v srbskem Kragujevcu. Tovarno je seveda močno posodobil in "posvojil".

Koliko fiatov 500 L bo letno zapeljalo s srbskih trakov, pri Fiatu jasno ne izdajo, saj pravijo, da gre za turbulentne čase in je težko napovedati, kolikšen uspeh bo doživel 500 L. Povedo pa, da je zmogljivost tovarne v Kragujevcu 550 vozil na dan.

Anketa

Kaj vas najbolj navdušuje pri fiatu 500L?

Fiat 500 L
razred malih enoprostorcev; enoprostorec, 5 vrat, 5 sedežev
dolžina: 4147 mm; širina: 1784 mm; višina: 1665 mm; medosna razdalja: 2612 mm; obračalni krog: 11,1 m; prtljažnik: 343 - 400 - 1310 l; rezervoar: 50 l
0,9 twinair
bencinski 2-valjni vrstni motor, turbo; 875 cm3, 77 kW pri 5500 vrt/min; 145 Nm pri 2000 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/65 R15; masa: 1260 kg; hitrost: 180 km/h; pospešek: 12,3 s; poraba: 4,8 l/100 km; emisije CO2: 112 g/km; EURO6;
1,4
bencinski 4-valjni vrstni motor; 1368 cm3, 70 kW pri 6000 vrt/min; 127 Nm pri 4500 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/65 R15; masa: 1245 kg; hitrost: 170 km/h; pospešek: 12,8 s; poraba: 6,2 l/100 km; emisije CO2: 145 g/km; EURO6;
1,3 multijet
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 1248 cm3, 62 kW pri 3500 vrt/min; 200 Nm pri 1500 vrt/min; start-stop; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/65 R15; masa: 1315 kg; hitrost: 165 km/h; pospešek: 14,9 s; poraba: 4,2 l/100 km; emisije CO2: 110 g/km; EURO5+;

Poglejte promocijski video:

Na predstavitvi fiata 500 L so nam za nekaj sekund pokazali tudi fiata 500 X.

Preberite naše teste predhodnika:

Fiat idea 1,9 multijet

Gre za zelo majhen avto, ki ga je po mestu sila enostavno peljati in parkirati. Če vas tudi to ne gane najbolj, potem je zelo verjetno, da vas je prevzela z obliko, ki jo dela tako zelo simpatično.

Fiat idea 1,4 16V

Enako kot na zunaj je idea tudi znotraj pestra in lična, z oblogami in sedežnimi prevlekami izraža kvaliteto, obenem pa ponuja idejo, kako naj bo uporabno izkoriščen potniški prostor.

Lancia musa 1,4 16V

Lancia je v tem trenutku prisotna na našem avtomobilskem tržišču z dvema vozilcema – z ypsilonom in z muso. Le-ta se piše s "S", izgovarja pa se "MUZA", če italijanske avtorske pravice kaj veljajo.

Fiat 500 za ženske:

Kavalir, ki rad ustreže

Siolove lektorice so nam, Avtomotovcem, "ukradle" fiata 500C za en dan. Občutke je zbrala in zapisala Renata Anžič Trtnik.

Preberite tudi naše teste fiatov 500:

Fiat 500 1,4

Fiat 500 je samozavestno zavzel status najbolj priljubljenega avtomobila ta hip. Njegova zgodovina, njegov izgled in šarm so v tem trenutku nepremagljiva kombinacija za tiste, ki hočejo biti "in".

Fiat 500C twinair

Dvovaljni motor twinair je vzrok za naš drugi preizkus različice C. "Downsizing" z 900-kubičnim prisilno polnjenim motorjem je posebnost, ki se kar dobro ujema z malim atraktivnim kabrioletom.

Fiat 500 PurO2

PurO2 je različica, namenjena ekološko usmerjenim. Ponuja 1,2-litrski bencinski motor, k nizki porabi pa pripomoreta še sistem start&stop, aplikacija ecoDrive in malce bolj "eco" pnevmatike.

Fiat 500 1,3 multijet

Drugi testni fiat 500 nas ni razvajal s športnim karakterjem, ampak so bili njegovi čari drugačni. Recimo eleganca, simpatičnost in funkcionalnost. Skratka samo super zadeve ...

Fiat 500C multijet

Fiat 500C je nadgradil stopnjo atraktivnosti, ki je že pri običajni "petstotki" zelo visoka. Navdušil naše lektorice, najbolj pa hvalimo možnost odpiranja in zapiranja strehe med vožnjo.

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Miha Merljak
Video: Fiat
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Osvojite uporabo Oplove Astre kar za en teden!

Kako se imenuje Astrin sistem pametnih matričnih luči? Odgovorite na vprašanje in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Informativni dan Univerze v Novi Gorici

Petek 12. in sobota 13.2.2016. Preveri ponudbo in novosti 2016/17.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo