NATISNI PISAVA

Test novega modela

Fiat freemont 2,0 multijet 170

Avtor: Miha Merljak

Družinski enoprostorec, ki vabi tudi na teren, z italijanskimi značkami ne more skriti svojega ameriškega porekla. Nič hudega.

Si zasluži, da postane slovenski avto leta 2013?

Torej glasujte zanj!

Leto je naokoli, spet je pred nami naloga, da določimo, kateri novi avtomobil je v avtomobilsko industrijo vnesel največ dobrega.

Neitalijanski fiat

Freemont sicer nosi Fiatove značke, a zdaj družba Fiat "vsebuje" tudi družbo Chrysler. In Chrysler pomeni tudi Jeep in Dodge. V tem primeru dodge journey. Torej, fiat freemont je dodge journey. No, v svojem bistvu.

Avtomobil torej že poznamo, vozili smo ga že na kratki vožnji, na test pa ga nismo dobili, journey je namreč v Slovenijo prišel že v obdobju poslavljanja znamke Dodge iz Evrope in je že ob svojem začetku prodaje veljal za eksota.

Freemont kot izdelek z italijanskim pečatom eksot nikakor ne bo, pa čeprav svojega ameriškega porekla ne more skriti. Čuti se ga na nefiatovskih merilnikih, potovalnem računalniku, stikalih, ročicah ... No, obvolanska ročica je le ena, tako kot pri mercedesih, to seveda izhaja še iz Chryslerjevega prvega zakona, tistega z Nemcem.

Na Ameriko spomni tudi ogromen zaslon na sredinski konzoli - namenjen je pravzaprav vsemu: zvoku, navigaciji, klimi ... Kot se za ameriški avtomobil spodobi, klimatska naprava igra pomembno vlogo: močno hladi, ločeno uravnavanje temperature v zadku je serijsko.

Američani dobro poznajo želje svojih kupcev

Pravijo, da ameriški razvojniki avtomobilov poznajo želje in navade voznikov bolje kot evropski. Evropejci, pa tudi Japonci in Korejci na primer radi pozabljajo na odlagališča ključev, denarnic, na držala za pijačo, že omenjeno klimatsko napravo, dober zvočni sistem in podobne reči. Nočemo soditi, ali to na splošno res drži, pa vendar v freemontu glede tega "vse klapa".

Je pa seveda res, da Američani vsaj glede odlagališč niso pionirji. Odlagališče pod sedalom sovoznikovega sedeža smo na primer hvalili že v prejšnji Nissanovi micri, integrirane jahača zadaj pa tudi že poznamo iz švedskih limuzin. Je pa pohvalno, da je v freemontu vse to serijsko.

Freemont nadomešča ulysse

Kakorkoli že: freemont v Fiatovi paleti avtomobilov nadomešča model ulysse, torej 7-sedežnega velikega enoprostorca. Načeloma ga dobro nadomešča, spredaj se sedi veliko bolje, manj enoprostorsko.

Tako kot ulysse tudi freemont ponuja sedem sedežev, a freemontova zadnja dva sedeža se za razliko od predhodnikovih pospravita v dno prtljažnika, tako kot se spodobi za enoprostorca letnika 2012. Pohvalimo dostop do zadnjih dveh sedežev, sedenja zadaj pa odraslim potnikom ne priporočamo, na trgu so bolj udobni tekmeci, in to manjši po zunanjosti.

Zadnja sedeža je smiselno pospravljati le takrat, kadar nujno potrebujemo večji prtljažnik, kajti freemont nima nikakršnega roloja ali kakšne druge police, ki bi zakrivala pogled na naš "tovor". Dvignjena zadnja sedeža tako vsaj nekoliko skrivata vsebino.

Še eno pripombo imamo čez freemonta: ne razmišljajte o nakupu, če imate tri otroke, v srednjo sedežno vrsto namreč trije otroški sedeži ne gredo. V tem pogledu je bil italijansko-francoski ulysse veliko bolj družinski.

S štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom za aktivne družine

Vožnja s freemontom je prav udobna, dovolj tiha. Mehka, a čez ovinke gre zadovoljivo.

Motor ni ameriški, ampak Fiatov, dvolitrski dizel s 125 kilovati. Ga pohvalimo, tudi nizko porabo, čeprav se sprašujemo, ali ne bi bila šibkejša različica tega motorja povsem dovolj?

Glede cene lahko povemo, da je freemont na splošno nekoliko cenejši avtomobil, kot je bil ulysse, lahko pa je tudi dražji. Na voljo je recimo tudi velik 3,6-litrski šestvaljni bencinski motor, kajpada ameriški. Seveda ga imamo za povsem nepotrebnega.

Bolj bi veljalo razmisliti o štirikolesnem pogonu, s katerim freemont sicer še ne postane terenec, postane pa še bolj primeren za družinske izlete, saj lahko ti potekajo tudi po makadamih in podobnih manj priljubljenih cestah.

Za povrh k štirikolesnemu pogonu spada zraven tudi samodejni menjalnik, ki je dobrodošel še posebej zaradi neergonomsko nameščene ročice menjalnika.

S tega vidika je freemont pravzaprav posebnež na trgu. 6-sedežnega crossoverja recimo ponuja kvečjemu Mercedes-Benz, a razred R je pač iz neke povsem druge cenovne zgodbe. Iz iste cenovne zgodbe je še kvečjemu Nissanov daljši qashqai, a ta je manj enoprostorski.

V nekaj stavkih

Freemont ni italijanski, ampak ameriški. Je enoprostorec s terenskim videzom in tudi možnostjo izbire štirikolesnega pogona, skratka crossover. Ponuja sedem sedežev, v drugi vrsti sta integrirana jahača, ne zmore pa v drugi vrsti peljati treh otrok. Motor je varčen, vsekakor pa vozilo tako "mehkega" značaja ne potrebuje tolikšne konjenice.

Anketa

Kateri avtomobili so najbolj po meri voznika?

Cena testnega vozila: 32.550 EUR

Cena osnovne različice: 28.630 EUR (fiat freemont 2,0 multijet 16V 140)
Osnovna cena testnega vozila: 30.400 EUR (fiat freemont 2,0 multijet 16V 170 urban)

Skupna cena dodatne opreme: 2150 EUR

Dodatna oprema: alarmna naprava brez sirene: 200 EUR; kvinska barva: 490 EUR; lita platišca s pnevmatikami 225/55 R19: 360 EUR; oblazinjenje v usnju, ogrevana prednja sedeža: 1100 EUR

Za pikolovce

Hitro smo se privadili, a nam kljub vsemu ni jasno, zakaj je bilo treba utor za odpiranje prtljažnih vrat pomakniti s sredine na desno stran prostora nad registrsko tablico?

Poraba na testnem krogu: 7,8 l/100 km


Mestno: 6,9 l/100 km
Avtocesta: 7,9 l/100 km
Umirjeno: 5,9 l/100 km
Športno: 9,7 l/100 km

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Fiat freemont 2,0 multijet 16V 170 urban
razred enoprostorskih vozil; velik enoprostorec, 7 sedežev
Motor
dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1956 cm3; največja moč: 125 kW pri 4000 vrt/min; največji navor: 350 Nm pri 1750 vrt/min
Prenos moči
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/55 R19
Mere, mase
dolžina: 4888 mm, širina: 1878 mm, višina: 1745 mm; medosna razdalja: 2890 mm; masa praznega vozila: 1949 kg; nosilnost: 523 kg; prostornina prtljažnika: 167 dm3
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 197 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11 s; mestna vožnja: 8,3 l/100 km, odprte ceste: 5,3 l/100 km, kombinirano: 6,4 l/100 km; povprečna avtonomija: 1218 km; prostornina posode za gorivo: 78 l; emisije: 169 g CO2/km
Varnost
čelni zračni blazini za voznika in sovoznika; stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito vseh stranskih potnikov; isofix; ABS, TCS, ESP, ERM (el. preprečevanje nagiba), BAS, pomoč pri speljevanju navkreber, TSD (sistem za ohranjanje stabilnosti prikolice); ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
el. nastavljiv voznikov sedež; meglenke; električna pomična stekla in ogledali (ogrevani in poklopni); paket "flexible seating" - 7 sedežev (deljiva klop v tretji vrsti 50/50, integrirano otroško sedišce v drugi vrsti sedežev, vzdolžno pomicma, preklopna in deljiva klop 40/60 v drugi vrsti s sistemom easy-entry, prekrivalo prtljažnika, samodenja triobmocna klimatska naprava, luci v kabini spredaj in zadaj); usnjen volan; potovalni računalnik; tempomat; senzor za dež; ogrevana sprednja sedeža; notranje vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo; radio, CD, mp3, Bluetooth, iPod, USB, 6 zvočnikov; funkcija žarometov "follow me home"; dnevne luči; zadnje luči v LED tehnologiji; parkirni senzorji zadaj; zatemnjena zadnja stranska stekla in zadnje steklo
Garancija
3-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; 3-letno jamstvo pomoči na cesti

Redno servisiranje do 120.000 km: 1226 EUR

30.000 km: 105 EUR / 60.000 km: 276 EUR / 90.000 km: 133 EUR / 120.000 km: 712 EUR

Časovni interval med servisi je največ 2 leti.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Natančnost merilnikov, najnižje število vrtljajev:

Hitrost po števcu Hitrost po Garminu Vrtljaji motorja Prestava
50 km/h 49 km/h 1550 vrt/min 4. prestava
90 km/h 87 km/h 1700 vrt/min 6. prestava
130 km/h 127 km/h 2550 vrt/min 6. prestava
Izmerjeno z navigacijsko napravo Garmin nüvi 2460 LT.

Preberite še:

Prva vožnja: Fiat freemont AWD

Fiatov "crossover" sedemsedežnik freemont je po novem lahko opremljen tudi z elektronsko nadzorovanim štirikolesnim pogonom. Ta mu na cesti in trgu odpira nove možnosti.

Prva vožnja: Fiat freemont

Enoprostorsko vozilo freemont je prvi otipljiv rezultat po Fiatovem prevzemu Chryslerja.V osnovi gre za "reinženiring" modela journey, ki ga je Dodge lansiral leta 2008.

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Ciril Komotar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Odkrivaj Slovenijo, kam čez vikend?

Vse na enem mestu, ideje za vikend izlete, nasveti, reportaže in nagrade. Omogoča: MasterCard

Posebna ponudba za 1. maj

Hotel Histrion * * * * Nočitev/zajtrk že od 57,00 € po osebi. Popusti za otroke, notranji bazeni in wellness center,…

Zaupa nam Peter Prevc!

Skočite v znanje tujih jezikov hitro in učinkovito.

oglasno sporočilo Zagotavlja