NATISNI PISAVA

Nov model, prva vožnja

Ford B-max

Avtor: Miha Merljak

München; Nemčija - 40 odstotkov kupcev bo v B-maxa presedlo iz večjega avta. Je dovolj majhen, dovolj prostoren, dovolj varčen, predvsem pa z drsnimi vrati omogoča izredno preprost izstop, tudi otroke je lažje posesti.

Si zasluži, da postane slovenski avto leta 2013?

Torej glasujte zanj!

Leto je naokoli, spet je pred nami naloga, da določimo, kateri novi avtomobil je v avtomobilsko industrijo vnesel največ dobrega.

Razred: mali enoprostorci
Sorodna vozila: /
Družina modelov: B-max
Predhodniki: /
Letna prodaja: več kot 110.000
Proizvodnja: Craiova (Romunija)
Začetek prodaje v Sloveniji: november 2012
Cene: še niso znane

Poudarki:
- avtomobil po meri kupca, ne oblikovalca
- drsna zadnja vrata, integiran B stebriček
- litrski bencinski trivaljnik
- samodejni klic v sili
- Microsoftov operacijski sistem
- za babice, dedke in mlade družine

Avtomobil po željah babic, dedkov in mladih družin

Na predstavitvah novih avtomobilov redno poslušamo marketinške analize, kdo bo kupoval novi izdelek. Pa se pogosto zgodi, da avtomobili, ki naj bi nagovarjali mladostno, drznejšo populacijo, pravzaprav dosežejo starejše ljudi.

Zadnji takšen primer je nissan juke, ki naj bi s svojo oblikovalsko drznostjo vabil predvsem tiste bolj odštekane, a očitno so tisti, ki si upajo več, že malce v letih. Ali pa želijo samo lažje iz avtomobila?

No, pri Fordovem novincu se nam zdi, da takšnih presenečenj ne bo. Seveda bo v statistiki pristal tudi kak posebnež, toda avtomobil je dejansko pisan na kožo aktualnim potrebam mladih družin ter babicam in dedkom.

In to, da je avtomobil pisan na kožo potrebam voznika, je pravzaprav posebnost. Strinjali se boste, da je veliko današnjih avtomobilov narejenih po idejah oblikovalcev in inženirjev, ki so se želeli dokazati svojim kolegom, ne pa ustreči kupcu. Na nek način je to razumljivo, saj se je v predkriznih časih ves čas ponavljalo, da je avtomobil tudi statusni simbol, ki ga kupujemo s čustvi, iracionalno.

Okej, okej, res je tudi B-max oblikovalsko všečen in dovolj atraktiven, a je zelo podoben C-maxu, je tipičen Fordov enoprostorec. Z obliko so Fordovci pri snovanju B-maxa hitro opravili, pred njimi je bilo mnogo drugih izzivov, tokratni cilj je bil osvojiti racionalne kupce.

Manjši od merive, a enako prostoren

In kaj konkretno je Ford naredil, da je ustregel racionalnim kupcem, zakaj je B-max moder nakup?

Naredil je majhen avtomobil, nezahteven za parkiranje. A majhen avtomobil ne bi bil "smart buy", če ne bi bil tudi prostoren. In prilagodljiv, z dvojnim dnom, preprosto poklopljivimi sedeži, tudi tistim na desnem sprednjem sedežu, da je možno nalagati tudi najdaljše Ikeine pakete.

A tudi prostornih malih enoprostorcev smo že vajeni, B-max bo še zlasti tekmoval z Oplovo merivo in fiatom 500 L. Od merive je novi ford krajši za dvajset centimetrov, od petstotke za deset, a to se v notranjosti ne čuti.

Izstopanje, da te (ne) kap!

A B-maxovo bistvo so drsna zadnja vrata. Opel je ob predstavitvi merive trdil, da se jih na tako majhen avtomobil ne da vgraditi, s tem pa očitno izzval Fordove inženirje. Ti so Oplovo trditev podrli tako, da so B-stebriček vgradili kar v vrata, z uporabo trdnejšega jekla (poglejte spodnji video).

In drsna vrata v kombinaciji z manjkajočima stebričkoma omogočajo ogromno, kar poldrugi meter dolgo praznino za vstopanje in izstopanje, podobno velika fiesta na primer tema manevroma namenja le 76 centimetrov. Verjetno nam ni potrebno poudariti, da je ob taki odprtini izredno lahko namestiti otroke v otroške sedeže na zadnji klopi?

Ko smo že pri tej klopi: zadaj je dovolj prostora tudi za normalno velike odrasle, je pa res, da bodo tam pogrešali kakšen naslon za roke ob straneh.

Trije otroški sedeži? Raje ne? Trije odrasli? Samo kratko pot? Dva otroka in tašča? Če je res treba ...
Ko govorimo, da je B-max primeren za mlado družino, se je treba zavedati, da v prvih dojenčkovih letih ne bo lahko. Saj veste, na pot je za vsak slučaj treba vzeti vse, kar imamo doma, prostora v prtljažniku pa zmanjka že, ko vanj namestimo sodoben terenski voziček. Za prvo leto družinskega življenja bo B-max morda premajhen, v tem primeru bi C-max s samo nekaj tisočaki prirastka v ceni utegnil biti boljša izbira.

B-max se ravno zaradi tega še bolj kot družinam dobrika zrelejšim voznikom, babicam in dedkom. Zaradi lažjega izstopanja, visokega sedenja in zaradi voženj z vnuki.

Majhen, zato varčen in kriznim časom primeren

Vrnimo se k majhnosti. Majhnemu avtomobilu za doseganje "normalnih" zmogljivosti zadostuje manjši motor. Manjši, varčnejši, čistejši, skratka primeren za krizne čase!

Na primer odlični komaj liter velik bencinski trivaljnik, pred meseci izbran za motor leta 2012. S turbinskim polnilnikom dejansko ponuja mnogo več dinamike kot 1,4 in 1,6 bencinska motorja, pa porabo vseeno ohranja pri dobrih šestih litrih – tudi v praksi, ne samo v teoriji.

Novost v Fordovi ponudbi je 1,5-litrski TDCi, ki bo v prodajni paleti poskrbel za tiste, ki bi samo varčevali, nikoli priganjali. Na predstavitvi tako opremljenega B-maxa nismo vozili. Pri 1,6-litrskem TDCi-ju nas je presenetil le petstopenjski menjalnik, enako motoriziran focus ima 6-stopenjskega. No, po prvem vtisu se strinjamo, da je petstopenjski z dobro razporejenimi prestavnimi razmerji povsem ustrezen.

Tudi B-max se v mestu samodejno ustavlja

Vozne lastnosti načeloma niso na vrhu prioritet pri nakupu malega enoprostorca, pa se B-max vseeno pelje nadpovprečno zanesljivo, pri Fordu dobre vozne lastnosti smatrajo za samoumevne.

Samoumevna je tudi varnost: pri Fordu na podlagi svojih testiranj napovedujejo, da bo Euro NCAP B-maxovo varnost ocenila s petimi zvezdicami, uradni test naj bi objavili novembra.

Trend-setter na varnostnem področju bo B-max s sistemom samodejnega ustavljanja ob voznikovi nepozornosti, pri hitrostih pod 30 kilometrov na uro, tako kot pri focusu.

Microsoft izboljšal glasovno upravljanje, Ecall serijski

Napreden pa je tudi multimedijski sistem Sync. Načeloma gre samo še za en sistem povezave avtomobila Bluetooth z vašim telefonom z glasovnim upravljanjem, a tokrat je Microsoft s svojimi algoritmi poskrbel, da naj bi ukaz "call Miha Merljak" dejansko sprožil klic – vsakič, ne samo takrat, ko imate srečen dan.

Seveda smo skeptični in seveda bomo zadevo preizkusili, ali je zadeva za slovensko rabo sploh uporabna. In seveda že zdaj vemo, da si ukazovanja po slovensko "kliči Miha Merljak" še ne moremo obetati.

Bolj zanimiv sestavni del Synca je Ecall, sistem, ki samodejno pokliče na pomoč v primeru nesreče in javi lokacijo. Ecall naj bi postal obvezen v vseh novih avtomobilih leta 2015, B-max ga že ponuja, vprašanje pa je, ali zmore dejansko tudi reševati življenja že zdaj, ko Evropa sistem še vedno samo preizkuša.

Anketa

Katerega bi izbrali vi?

Ford B-max
razred malih enoprostorcev; enoprostorec, 5 vrat, 5 sedežev
dolžina: 4077 mm; širina: 1751 mm; višina: 1604 mm; medosna razdalja: 2489 mm; obračalni krog: / m; prtljažnik: 304 - 318 - 1386 l; rezervoar: 48 l
1,0 ecoboost 74 kW
bencinski 3-valjni vrstni motor, turbo; prostornina: 999 cm3; moč: 74 kW pri 6000 vrt/min; navor: 170 Nm pri 1400-4000 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; masa: 1279 kg; gume: /; hitrost: 175 km/h, pospešek: 13,2 s; poraba: 4,9 l/100 km; emisije CO2: 114 g/km
1,0 ecoboost 88 kW
bencinski 3-valjni vrstni motor, turbo; prostornina: 999 cm3; moč: 88 kW pri 6000 vrt/min; navor: 170 (overboost 200) Nm pri 1400-4500 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; masa: 1279 kg; gume: /; hitrost: 189 km/h, pospešek: 11,2 s; poraba: 4,9 l/100 km; emisije CO2: 114 g/km
1,4
bencinski 4-valjni vrstni motor; prostornina: 1388 cm3; moč: 66 kW pri 5750 vrt/min; navor: 125 Nm pri 4000 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; masa: 1275 kg; gume: /; hitrost: 171 km/h, pospešek: 13,8 s; poraba: 6,0 l/100 km; emisije CO2: 139 g/km
1,6 avt.
bencinski 4-valjni vrstni motor; prostornina: 1596 cm3; moč: 77 kW pri 6300 vrt/min; navor: 150 Nm pri 4200 vrt/min; 6-stopenjski samodejni menjalnik; prednji pogon; masa: 1308 kg; gume: /; hitrost: 180 km/h, pospešek: 12,1 s; poraba: 6,4 l/100 km; emisije CO2: 149 g/km
1,5 TDCi
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; prostornina: 1498 cm3; moč: 55 kW pri 3750 vrt/min; navor: 185 Nm pri 1700 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; masa: 1307 kg; gume: /; hitrost: 157 km/h, pospešek: 16,5 s; poraba: 4,1 l/100 km; emisije CO2: 109 g/km
1,6 TDCi
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; prostornina: 1560 cm3; moč: 70 kW pri 3800 vrt/min; navor: 215 Nm pri 1750 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; masa: 1310 kg; gume: /; hitrost: 173 km/h, pospešek: 13,9 s; poraba: 4,0 l/100 km; emisije CO2: 104 g/km

Spoznajte tehnično zasnovo drsnih vrat:

Preberite naše teste večjih Fordovih maxov:

Ford grand C-max 1,6 ecoboost

Ford z nadgradnjo športno naravnanega enoprostorca C-maxa družinam prinaša še več prostora, ne pa nujno tudi veliko večje uporabnosti.

Ford C-max 1,6 TDCi

Ford C-max z dizelskim motorjem ohranja dinamiko, a malemu enoprostorcu prinese tudi racionalno noto in nizko povprečno porabo.

Ford S-max 1,6 ecoboost

Enoprostorci so umirjeni avtomobili, ki potrebujejo dizelski motor. No, ni nujno. Ta S-max ni zgolj umirjen in nima dizla. Vsekakor pa mali ecoboost S-maxa umirja.

Preberite tudi:

Fordov litrski ecoboost motor leta 2012

Na Stuttgartskem sejmišču so se spet zbrali inženirji avtomobilske industrije in ocenili dosežke. Izbrali so najboljše motorje in letos prvič tudi najboljše kabine.

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Miha Merljak
Video: Ford
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

oglasno sporočilo