NATISNI PISAVA

Test prenovljenega modela

Nissan pathfinder 2,5 dCi

Avtor: Jure Gregorčič

Tega Nissanovega klenega terenca lahko sedaj počasi že uvrstimo na seznam ogroženih avtomobilskih vrst. Njegova glavna novost je le nekoliko čistejši Euro 5 motor. Vendar, pleza pa še in to dobro.

Velik oziroma bogu za hrbtom celo prevelik?

Pathfinder je še vedno terenec v pravem pomenu besede, ki ga, kar zadeva podlago, ne zmoti skorajda nič. Če sta voznikovo srce in duša dovolj pogumna (iskanje 48,7-stopinjskega stranskega nagiba in 39-stopinjskega vzpona) ter neusmiljena do tehnike, bo brez pomisleka opravil z zares strmim kamnitim kolovozom, se pognal po sledi tankovskih gosenic in suvereno prebredel skoraj pol metra (45 centimetrov) globoko vodno oviro ter za šalo premagoval tudi urbane ovire – visoke robnike, neprijazne hitrostne ovire ...

Na terenu je, ironično, njegova največja hiba prav tisto, kar se na cesti oziroma v vsakdanji uporabi izkaže kot njegov največji adut – velikost. Njegovi širinski in dolžinski gabariti vam na kakšnem kolovozu bogu za hrbtom utegnejo povzročiti več težav kot pa iskanje oprijema.

Glavni adut še vedno nezahteven, a učinkovit all mode pogon

Kar zadeva njegov terenski rodovnik, je – jasno – na prvem mestu Nissanov res dober in preverjeni štirikolesni pogon all mode. Ta je elektronsko nadzorovan in prek vrtljivega stikala priklopljiv, kar pomeni da lahko v prid manjši žeji žene tudi samo zadnji kolesni par. Takrat boste z malce driftarskega znanja lahko v kakšnem širokem in gladkem rondoju s tem velikanom poskrbeli celo za osuple poglede.

Če je vrtljivo stikalo v samodejnem načinu (auto), se bo navor glede na vozne razmere vse od 100 odstotkov v korist zadnjega kolesnega par prerazporejal do razmerja 50:50 med prvo in zadnjo premo. V načinu 4H je pogon mogoče "zakleniti", kar pomeni, da bosta prvi in zadnji kolesni par vseskozi dobivala vsak po polovico celotnega razpoložljivega navora in moči.

Za najtežje situacije pa je na voljo še pozicija 4L, za vklop slednjega se je potrebno ustaviti, ki aktivira reduciran prenos in 70-odstotno zaporo zadnjega diferenciala.

Iz avtomobilskega alpinista se bo v prihodnje prelevil v SUV-pohodnika

Ko se človek usede oziroma spleza za volan tega dvotonskega orjaka z dolgim, širokim in visoko postavljenim nosom, se počuti, kot da bi poveljeval oklepni enoti. Avtomobil je še vedno impozanten in prav nič po SUV-jevsko zaobljen.

Je pač (pa naj nam ne zamerijo predstavnice nežnejšega spola) avtomobil za pravega dedca. Žal pa so mu kot takemu dnevi šteti, saj bo glede na prve fotografije njegovega naslednika tudi on v prihodnje svojo robustno podobo zamenjal z mehkimi bolj ali manj dolgočasnimi sodobnimi linijami SUV-ja.

Škoda, saj je dejstvo, da bo njegova nova generacija iz avtomobilskega alpinista prešla v še enega povsem običajnega SUV-pohodnika. Pa ne bi bilo treba, saj zna pathfinder že zdaj skoraj limuzinsko udobno, hitro in celo tiho nabirati tudi avtocestne kilometre.

Motor je močan, a nič več ne sledi eko tempu

Glavna novost pathfinderja zadnje prenove je torej zgolj motor, čigar maksimalni navor je dosegljiv pri nižjih vrtljajih kot pri predhodniku. Nekoliko čistejši, pa je tudi izpuh, ki po novem dosega normative Euro 5. To še ne pomeni, da je "zeleno" čist, zadnja leta namreč kot dober dosežek štejemo doseganje EURO 6 norm.

Motor je sicer s 140 kilovati in 450 njutonmetri dovolj prepričljiv, da se tudi ob največji dovoljeni teži, ki doseže skoraj tri tone (2880 kilogramov), avtomobil še vedno premika povsem suvereno in pri tem ostaja zmeren, tudi kar zadeva žejo.

9,9-litrsko testno povprečje je torej povsem v skladu s pričakovanji oziroma morda celo dober dosežek.

V nekaj stavkih

Nissan pathfinder je pravi terenec, ki glede na svojo še vedno kleno zasnovo nudi tudi razmeroma veliko cestnega udobja. Z izdatnimi dolžinskimi centimetri, 2090 litri ob podrtih zadnjih klopeh in sedmimi sedeži pa se spogleduje celo z enoprostorskim poslanstvom. Lahko je pravi delavec, ki se ne boji umazati, ali pa "nabildan" nastopač, ki v vlogi poštirkanega terenskega veterana še vedno zbuja pozornost v urbanem svetu. Pravi avtomobil za gozdarja, kmeta, avanturista in celo kravatarja. Takih pa je malo, kajne?

Anketa

Če bi se odločili za avtomobil s štirikolesnim pogonom, bi izbrali:

Za pikolovce

Kljub trendovsko velikem in za prikazovanje navigacije prijaznem zaslonu na dotik, ki poudarja prestiž, je v pathfinderju še vedno precej nepriročno pregledovanje podatkov potovalnega računalnika. Ta manever namreč zahteva preveč časa in predvsem pozornosti.

Cena testnega vozila: 42.070 EUR

Cena osnovnega modela: 35.490 EUR (Nissan pathfinder 2,5 dCi 4x4 XE)
Osnovna cena testnega vozila: 38.490 EUR (Nissan pathfinder 2,5 dCi 4x4 SE IT Pack)

Skupna cena dodatne opreme: 3580 EUR

Dodatna oprema: IT Pack: 3000 EUR; kovinska barva: 580 EUR

Poraba na testnem krogu: 9,9 l/100 km


Mestno: 7,3 l/100 km
Avtocesta: 11,5 l/100 km
Umirjeno: 5,9 l/100 km
Športno: 12,9 l/100 km

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Nissan pathfinder 2,5 dCi 4x4 SE IT pack
razred terenskih vozil; terenec, 5 vrat, 7 sedežev
Motor
dizelski, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 2488 cm3; največja moč: 140 kW pri 3600 vrt/min; največji navor: 450 Nm pri 2000 vrt/min
Prenos moči
štirikolesni pogon; šeststopenjski ročni menjalnik; reduktor; mere pnevmatik: 255/65 R17
Mere, mase
dolžina: 4813 mm, širina: 1848 mm, višina: 1785 mm; medosna razdalja: 2853 mm; premer kroga obračanja: 11,9 m; prostornina prtljažnika: 515/2091 l; masa praznega vozila: 2110 kg; največja dovoljena masa: 2880 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 186 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,0 s; mestna vožnja: 11 l/100 km, odprte ceste: 7,1 l/100 km, kombinirano: 8,5 l/100 km; povprečna avtonomija: 941 km; prostornina posode za gorivo: 80 l; emisije: 224 g CO2 / km
Terenske zmogljivosti
vstopni kot: 30 stopinj, izstopni kot: 30 stopinj, največji nagib vzpona: 39 stopinj, največji stranski nagib: 48,7 stopinj; višina od tal: 228 mm; globina bredenja: 450 mm
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni zavesi za zaščito glav vseh potnikov; ABS, EBD, NBAS, ESP, ABLS, USS; ocena NCAP: 4 zvezdice
Oprema
meglenke; električno pomična stekla in ogledali (ogrevani); usnjen volan in prestavna ročica; samodejna dvopodročna klimatska naprava; potovalni računalnik; tempomat z omejevalnikom hitrosti; senzor za dež; inteligentni ključ; na dotik občutljiv zaslon, navigacijsko-avdio sistem (CD/ DVD, 30G HDD, AUX, bluetooth), USB vhod, popolna povezljivost za iPod-e, glasbeni server, BOSE ozvočenje z devetimi zvočniki, kamera za pomoč pri parkiranju zadaj z barvnim zaslonom, električno pomična ogrevana prednja sedeža (voznikov 8 in sovoznikov 4 možnosti)
Garancija
3-letno splošno jamstvo ali 100.000 km, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; 3-letno jamstvo pomoči na cesti

Natančnost merilnikov, najnižje število vrtljajev:

Hitrost po števcu Hitrost po Garminu Vrtljaji motorja Prestava
50 km/h 46 km/h 1200 vrt/min 5. prestava
90 km/h 85 km/h 1950 vrt/min 6. prestava
130 km/h 123 km/h 2700 vrt/min 6. prestava
Izmerjeno z navigacijsko napravo Garmin nüvi 2460 LT.

Redno servisiranje do 120.000 km: 2629 EUR

20.000 km: 257 EUR / 40.000 km: 361 EUR / 60.000 km: 636 EUR / 80.000 km: 370 EUR / 100.000 km: 265 EUR / 120.000 km: 740 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Že preizkušeno

Nissan pathfinder 2,5 dCi A/T

Nissan stopnjuje konjenico v 2,5-litrskih dizelskih štirivaljnikih. Recept, ki so ga pri tem uporabili, je v zadnjem času že kar klasičen: moč motorja je večja hkrati z zmanjšano porabo goriva.

Nissan pathfinder 2,5 dCi A/T

Pathfinder je pravi terenec! A ko se vanj usedemo, vsa zunanja terenska robustnost izgine, notranjost pa postreže s pravim razkošjem.

Nissan pathfinder 2,5 dCi

Pathfinder je pravi terenec, čeprav ne nosi rezervnega kolesa na zadnji steni in čeprav bi ga na daleč gladko zamenjali z X-trailom. Ampak samo na daleč.

Test sorodnega modela

Nissan navara 2,5 dCi

Še nekaj let nazaj nihče ne bi pomislil, da bodo tudi poltovornjaki postali "statusni simbol" bogatih. Danes na stvari gledamo nekoliko drugače.

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Ciril Komotar

Ključne besede: Nissan, Terenski Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

oglasno sporočilo