NATISNI PISAVA

Test mansardnega avtodoma

Adria sport A 660 SP

Avtor: Jure Gregorčič

Ta mansardni avtodomom spada med klasike karavaninga. Spalna grba nad vozniško kabino omogoča dobro izrabo prostora in skorajda katedralski občutek v notranjosti, a žal tudi krepko zviša porabo ...

Udobje, ki na poti zahteva zajetnejšo debelino denarnice!

Adria sport A 660 SP kot značilni mansardni bivalnik stavi na konvencionalne, izkušene karavaning uporabnike, ki jih na poti bolj kot karkoli drugega zanimata prostor in udobje. Jasno, "grbato" sobo z razgledom nad vozniško kabino v zadnjem času ogrožajo predvsem visoke cene pogonskih goriv.

Zakoni aerodinamike so neusmiljeni in zračni žep na stičišču mansardnega previsa in vetrobranskega stekla pri avtocestnih hitrosti naredi tak upor, kakor če bi na lovskem letalu želeli doseči nadzvočno hitrost z izvlečenimi kolesi in aktiviranimi zakrilci ter povrhu odprli še dodatno padalo za ustavljanje ob pristanku

V povprečju "spije" tri litre več kot nižji pol in polno integrirani bivalniki

Pretiravamo? Ne, saj je bila povprečna poraba na avtocesti pri tempomatsko nadzirani hitrosti 110 km/h v povprečju za več kot tri litre višja v primerjavi s polintegriranim oziroma polnointegriranim bivalnikom; ali pa predstavnikom crossoverja. Mansardno oziroma alkoven udobje pač zahteva globljo denarnico, vendar ne na začetku, ko se plačuje bivalne metre, pa postelje ... Temveč na poti, zlasti če je tempo hitrejši. Takrat ta in tudi njemu podobni bivalniki drugih proizvajalcev postanejo prav nesramno žejni.

Pravi dupleks na kolesih

Res pa je, da je mansardna zasnova še vedno tista kraljevska arhitekturna zasnova z obilico prostora in v primeru sporta A 660 SP tudi z dvema – zadaj in v mansardi – udobnima zakonskima posteljama, ki sta na voljo vedno, brez zlaganja blazin in drugih priprav. Ustavite se in spite. Pravo udobje, kajne? Po drugi strani pa tudi če pripravljeno ležišče potegnete izpod stropa, kot pri matrixu ali sonicu, to ni posebno delo, le kakšno steklenico bo potrebno umakniti z mize in spalnica bo ravno tako hitro nared.

Vprašanje je torej, ali se alkoven s tega vidika ob današnjih prostorskih rešitvah res še splača? Privrženci slednjega bodo zagotovo pokimali in dodali, da je grbo mogoče uporabljati tudi kot dodatni prtljažni prostor.

Ta dupleks na kolesih pa seveda ponuja tudi po uporabnosti in prostornosti prepričljivo kuhinjo, veliko prostora za garderobo in zaradi mansardne višine, ki je kar do tri decimetre višja od prej omenjenih izvedb bivalnikov, tudi prav katedralsko zračen občutek v notranjosti.

Prostora je v njem res veliko, še posebej pa izstopa zares bogato odmerjeni kopalniški blok z ločeno kabino za prhanje. V njem se je mogoče oprhati tudi v dvoje.

Bivalna razporeditev v testnem sportu je kot naročena za veliko družino. Iz razmeroma prostorne dinete je mogoče sestaviti še eno dvojno ležišče, kar pomeni, da bo pod poliestrsko streho, odporno na točo, brez težav spalo šest oseb. Na voljo pa je pet homologiranih sedežev z varnostnim pasom. Tukaj so pač skoraj visi proizvajalci matematično nenatančni – šest postelj in pet sedežev!?

Velik prtljažni boks in s platnom pokrita terasa, povrhu pa še bivalna klima

Kot zelo uporabna rešitev se izkaže tudi zadnja, po višini nastavljiva postelja, ki v najvišjem položaju precej poviša strop tovornega prostora. Dobra novica, če morate v njem peljati kolesa ali pa skuter, pa tudi otroškega vozička z nerodno košaro takrat ni treba zlagati.

Bivanje v tokratnem testnem bivalniku pa je bilo še toliko bolj prijetno zaradi njegove dodatne opreme. Velika navojna tenda, nameščena na visok bok, je dajala prijetno senco in razširila bivalno dopustniško doživetje na zunanje površine, velik plus pa si je zlasti letošnjem poletju zaslužila še Dometicova bivalna klima, ki prijetno ohladi notranjost in omogoča nemoten popoldanski počitek tudi pri temperaturah blizu 40 stopinj Celzija.

Najbolje se počuti na odprti cesti in v kampih z velikimi parcelami, z njim ne rinite v stara mestna jedra

Tako kot vsak mansardni bivalnik tudi ta sport A 660 SP zahteva nekaj več previdnosti na poti. V višino meri več kot tri metre, zato ne pozabite, da to ni bivalnik, s katerim bi raziskovali stara mestna jedra.

Spalna grba namreč pri nepozornem vozniku lahko hitro postane tudi resna nadloga, ki s slabo voljo ali celo paniko začini dopust.

Zato predvsem voznikom brez tovrstnih izkušenj svetujemo, da so pozorni na podvoze, žlebove streh blizu ceste, pa tudi pri parkiranju v kampu ne pozabite na veje, ki sicer z nemarnim zvokom opozorijo nase, a je takrat največkrat že prepozno.

Sicer pa je kljub zajetnim dimenzijam lahko vodljiv in s preverjenim multijetom tudi dovolj odločen. Z njim boste res uživali na odprti magistralni cesti in v kampih z velikimi parcelami, kjer njegova bivalna zasnova zares pokaže vse svoje prednosti. Tam je ta sport s svojo mansardo še vedno nepremagljiv, videti je precej prepričljiv.

V nekaj stavkih

Bivalnik adria sport A 660 SP je značilen predstavnik karavanig klasike, ki se predvsem z velikim udobjem se upira bolj aerodinamičnim in varčnim tekmecem. Je prava izbira za zahtevnega in izkušenega uporabnika, ki ve, kaj hoče, in je na račun zares pozitivne bivalne izkušnje pripravljen tolerirati njegovo avtocestno žejo. Za zmerno ceno zmore ta Dolenjec ponuditi precej prostora, preizkušeno tehniko in z dodatno opremo celo malce prestiža.

Anketa

Kakšen bivalnik bi izbrali?

Cena testnega vozila: 60.612 EUR

Maloprodajna cena osnovnega modela sport A 660 SP sezone 2012 znaša: 49.676 EUR

Cena dodatne opreme: 10.936 EUR

Spisek dodatne opreme: rezervno kolo z nosilcem, CP0 (električni pomik vzvratnih ogledal, predpriprava za radio, antena v ogledalu, obloga podnožja sedežev), CP3 (klimatska naprava, sovoznikova zračna blazina), greglec odpadne vode 12V, akumulator AGM 100AH K-10 H, gasilni aparat, peč Truma combi 6, ambientalna osvetlitev zgoraj, prevleke avtosedeža, opcijski tekstil, odeja in štiri dekorativne blazine, zaščita ležišča, zavesice zadnji koles, podporne nogice zadaj, večji prostor za plinske jeklenke 2X 11KG, strešni prtljažnik z lestvijo, PAKET ADRIA ALKOVEN (okna Seitz S4 z okvirjem, strešno okno midi heki v bivalnem delu strešno okno midi heki v spalnici, strešno okno 400 x 400 v toaletnem prostoru, postelja zadaj dvižna - ročni mehanizem, dekorativni in funkcionalni dodatki, hladilnik 150 l z ločenim zamrzovalnikom, bivalna klima Dometic in tenda)

Za pikolovce

Pikolovci bi se v tem bivalniku znali obregniti predvsem na kakšno podrobnost, malce nesimetrično privit vijak, štrlečo letvico. To tu in tam opazi le zares najbolj pozorno oko.

Poraba na testu: 12,7 l/100 kmBivalnik ni primeren za merjenje porabe na našem običajnem testnem krogu, ki vkjučuje tudi hitrost 130 km/h, zaradi njegovega značaja pa ni mogoče opraviti tudi testa porabe v športnem ciklu. Z njim smo prevozili pretežno relacijskih - avtoceste, magistralne ceste in podeželske ceste - 936 kilometrov, kjer se je glede na potovalni računalnik povprečna poraba gibala med 11,7 in 13,5 litrov goriva na 100 kilometrov. Treba pa je povedati, da se na avtocesti poraba hitro približa tudi 15-litrskemu povprečju.

Adria sport A 660 SP
razred mansardnih avtodomov; število potnikov: 5, število ležišč: 6
Motor in oprema podvozja
turbo dizelski fiat 2,3 35 L; 4-valjni vrstni; delovna prostornina: 2287 cm3; največja moč: 96 kW pri 3600 vrt/min; največji navor: 320 Nm pri 1800 vrt/min; sistem stop start, Euro 5, 6-stopenjski ročni menjalnik, tempomat, ABS, EBD, pogon spredaj, AL-KO podvozje
Mere, mase
dolžina: 7314 mm, širina: 2330 mm, višina: 3100 mm; medosna razdalja: 4035 mm; notranja višina: od 2090 do 2290 mm; masa vozila pripravljenega za vožnjo: 3020 kg; največja dovoljena masa vozila: 3500 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 2000 kg
Vodovodna oprema
potopna črpalka za vodo, posoda za odpadno vodo izolirana in ogrevana (regulacija) 85 l, posoda za pitno vodo 20 l, posoda za pitno vodo z regulacijo 100 l, skupna kapaciteta čiste vode: 120 l, cev za izpust odpadne vode
Elektro oprema
akumulator v bivalnem delu, 100Ah, AGM; k = 10, Vtičnice 230 V, Vtičnice 12 V, Centralno varnostno stikalo za vklop 230, Centralno stikalo za vklop 12 V, ambientne LED luči, stropne svetilke LED, polnilec in napajanje EBL, predšotorka svetilka LED, reflektorji LED, servisni center - komandna plošča
Ogrevanje in klima
ogrevanje prtljažnega prostora, plinski regulator Truma monocontrol CS 30mb GV, peč Truma combi 6E z bojlerjem
Avdio/video oprema
predinstalacija za radio z zvočniki, predinstalacija za TV (230 V, 2x 12 V, antenska vtičnica), prostor oz. omarica za TV

Preberite še:

Test: Adria matrix axess

Glavna posebnost avtodoma matrix axess je njegova "crossover" zasnova. Gre za arhitekturno-oblikovalski pristop, ki združuje prednosti polintegrirane in mansardne bivalne nadgradnje.

Test: Adria super sonic

Vsesezonski super sonic je prostorsko razkošen, sodobno oblikovan in dobro opremljen ter povsem nov polno integrirani predstavnik iz modelne ponudbe novomeške tovarne.

51. salon karavaninga Düsseldorf 2012

Ta najuglednejši tovrstni evropski salon se znova izkazuje kot pravi trend barometer karavaning industrije. Modelno leto 2014 v počitniška vozila prinaša predvsem kilogramske redukcije ...

Karavaning razkošje na metre in tone

Keramične kopalnice, usnje, masivni les ter zajetne dimenzije in robustne tovornjaške šasije so značilnosti premium karavaninga, v katerem je vsako leto več prostora tudi za domišljijo.

19 ton prestiža in udobja …

Vrhunski šport zahteva tudi vrhunsko logistiko, kamor seveda sodijo prevozi športnikov in opreme. Kako pa se zadeve lotiti, če atlet tehta prek pol tone? Odgovor smo poiskali na Posestvu Ugar.

Foto: Klemen Korenjak, Jure Gregorčič

Ključne besede: Adria, Potovalni Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Popusti v Big Bangu!

Ob nakupu nad 220€ takojšen 10% popust na vse kategorije. Preveri.

oglasno sporočilo