NATISNI PISAVA

Nova generacija, prva vožnja

Ford transit in tourneo custom

Avtor: Jure Gregorčič

München; Nemčija - Sedma generacija Fordovega transita oziroma prevozu potnikov namenjenega tournea želi bolj kot kadarkoli doslej zabrisati vozniško in uporabniško ločnico med osebnim in gospodarskim vozilom.

Razred: kombinirano dostavno vozilo; kombinirano osebno vozilo, 5 vrat, 9 sedežev
Družina modelov: transit/tourneo
Predhodniki: 1. generacija (1965), 2. generacija (1978), 1. generacija (1986), 3. generacija (1991), 4. generacija (1994), 5. generacija (2000), 5. generacija (2006)
Proizvodnja: Kocaeli (Turčija)
Začetek prodaje v Sloveniji: prvo četrtletje 2013
Cene: še ni znana

Poudarki:
- velik preskok v vozni dinamiki
- kinetični dizajn
- največji volumen tovornega prostora v razredu 6,8 m3
- nosilnost od 600 do 1.400 kg
- integrirani strešni prtljažnik, varnostni zaklep zadnjih vrat, premična sidrišča za tovor
- preko 30 različnih sedežnih kombinacij

Spredaj svež in drugačen, zadaj zares lep in vpadljiv, v celoti pa kinetično sodoben

Podoba novega transita in tournea custom je bila za Fordove oblikovalce vsekakor izziv. Sodobno doktrino hišnega oblikovalskega jezika, kinetičnega dizajna, so iz modelskega nabora osebnih vozil morali prenesti tudi na tega čisto novega predstavnika enotonskih dostavnikov.

To seveda ni ravno mačji kašelj, saj sodobne linije ne gredo preveč skupaj z dejstvom, da je evropaleta povsem pravokotno oblikovana osnova za prevoz tovora, pa še na obračalni krog je treba misliti, da bo v mestnih središčih mogoče razmeroma preprosto obrniti tudi različico z najdaljšim medosjem.

No, treba je priznati, da je novi transit oziroma tourneo bistveno bolj simpatičen, lepši od predhodnika. Trapezoidna maska spredaj je sveža in drugačna ter na skrajnih zunanjih robovih malce "posekana" zaradi ugodnejšega manevriranja mimo urbanih ovir (stebrički, zidovi, betonska cvetlična korita …).

Zadnji del pa je z vertikalno povišanimi lučmi pravzaprav zares lep, če ne celo drzen. Od zadaj je transita oziroma tournea mogoče brez težav zamenjati tudi za kakšnega uglednega predstavnika velikih enoprostorcev.

Prav po avtomobilsko pa je izpopolnjena tudi karoserija, saj so linije bolj sklenjene in zagotovljeno je boljše ujemanje, na primer pri stiku površine sprednjega odbijača s pločevino sprednjega blatnika.

Vozi se tako, kot je mogoče pričakovati od Forda, odlično!

Na cestah bavarskega podeželja sta se obe različici, potniška in tovorna, izkazali kot zares vozno prepričljivi. Na podvozju so inženirji tehnično res dodelali vse ključne elemente in optimizirali vso transitovo strukturo. Mehkejše vzmeti in bolj toga karoserija (za 37 odstotkov bolj kot pri predhodniku) tako skupaj zagotavljajo občutno bolj udobno in osebnemu avtomobilu podobno vožnjo. Nad vedenjem podvozja in delovanjem fizikalnih sil pa bedi še stabilnostna elektronika, ki vključuje tudi sistem vektorskega nadzora navora poznanega iz novega focusa.

Kljub dejstvu, da smo na mokrih in spolzkih cestah okoli bavarske prestolnice s seboj v transitu peljali še 600-kilogramski tovor, je podvozje vseskozi dajalo občutek zanesljive lege in vodljivosti. Ni kaj, treba je priznati, da so pri Fordu letvico vozne dinamike v tonskem dostavniškem segmentu zdaj res postavili precej visoko.

Tourneova potniška enačba: voznik + osem potnikov ulomljeno z le tremi sidrišči isofix?!

Že res, da zasnova povsem potniško usmerjenega tournea z novozasnovanima zadnjima klopema dovolj sedežnega udobja poleg voznika ponuja še osmim potnikom, a če se z njim na dopust recimo odpravita dve mladi štiričlanski družini, bi lahko imeli težave.

Da, sidrišča isofix za pritrditev otroških sedežev so namreč na voljo le na dveh notranjih sedežih v drugi vrsti in na srednjem sedežu v tretji vrsti. Velik minus, še posebej ker se tourneo želi spogledovati tudi z vlogo prvega družinskega vozila. Iz obilice sedežev in prostorskih kombinacij – bilo naj bi jih več kot 30 za čim boljšo prilagoditev prevoza potnikov in njihove prtljage – pa še vedno ni mogoče zložiti udobnega ležišča za dve osebi. Tukaj in pri prevozu otrok (petkrat isofix) tekmec iz Volkswagna še vedno ohranja prednost.

Prepričljiv pa je novinec z vidika prtljažnih litrov, teh je tudi v polni sedežni postavitvi še vedno dovolj: v daljši različici (5.339 mm) 1.447 litrov, v krajši (4.972 mm) pa 922 litrov.

Video sedežne in prostorske kombinatorike ...

Dober, a ne prestižen

Potniški tourneo pa ima težave pri zagotavljanju prestižnih občutkov. Res je vozno odličen in sedežno dober, a po občutkih nikakor prestižen. Armaturna plošča, znana iz Fordovega osebnega programa, je lepa in z obilico stikal kar malce preveč založena.

Lepo so vanjo integrirali še dodatne predale in obogatili komunikacijsko-navigacijski paket, v katerem je na voljo tudi najnovejši sistem sync s funkcijo klica v sili, a prestižnega občutka na ravni najbogatejše opremljenih tekmecev iz Wolfsburga tourneo ne dosega.

Da, res je mogoče je naročiti tudi usnjeno oblazinjenje, toda v ponudbi nismo opazili možnosti električnega krmiljenja bočnih drsnih in zadnjih prtljažnih vrat, pa tudi malce dostavniško ukrojene stropne obloge in klimatizacijski vmesnik potniškega dela niso na ravni najvišje ocene. V Fordovi ponudbi asistenčnih varnostnih sistemov pa je tudi še nekaj kandidatov, na primer aktivni tempomat, ki jih v tourneu žal ni.

Transit je pravi avtomobilski šerpa in s skoraj sedmimi kubiki prostorninski prvak svojega razreda

Pri Fordu zagotavljajo, da je arhitekturna zasnova novega transita custom kljub aerodinamičnim zunanjim potezam in kinetičnim linijam tako dodelana, da naj bi novinec ponujal najbolj zajetni tovorni prostor v svojem razredu.

Inženirji so šli menda celo tako daleč, da so povsem na novo zasnovali predelne stene in stranice, da bi optimizirali njihove mere in poskrbeli za čim bolj praktično uporabo prostora za tovor. V praksi to pomeni, da je različica transita s kratko medosno razdaljo menda edini dostavnik v tem razredu, ki omogoča prevoz treh evropalet, naloženih do višine enega metra.

Ford transit custom torej zmore v krajši različici ponuditi šest kubičnih metrov tovornega prostora, pri daljšem medosju pa 6,8 kubičnega metra.

Ključne inovacije v prostoru za tovor transita so:

Optimizirana zasnova predelne stene in prostora za tovor, ki omogoča prevoz treh evro-palet, naloženih do višine enega metra, v modelu s kratko medosno razdaljo.

Loputa v predelni steni, ki omogoča varen prevoz predmetov, dolgih do tri metre (3,4 m v modelu z dolgo medosno razdaljo), na primer cevi ali lestev, v notranjosti vozila.

Zaporne ročice na vratih omogočajo blokado zadnjih tovornih vrat pod kotom 90 stopinj. Zaradi tega varnostnega elementa sunki zaradi vetra ne morejo zapreti vrat, medtem ko voznik natovarja ali raztovarja tovor.

Spremenjen položaj kavljev in njihovih sidrišč z navoji na stranicah karoserije. Zaradi prenosa pritrdišč z dna tovornega prostora na stranice je dno vozila brez izboklin ali vdolbin, ki bi omejevale uporabno površino za tovor. To omogoča tudi lažje čiščenje.

Pralna talna obloga tovornega dna omogoča trpežnost in preprosto čiščenje. Podobno kot obloga kesona v pickupu je tudi zatesnjena obloga tovornega dna izdelana iz izjemno trpežnega materiala in je prikrojena obliki prostora za tovor, ob stranicah pa sega do višine 80 mm.

Največja širina med notranjima obodoma koles v razredu.

Največja višina in širina drsnih bočnih tovornih vrat v razredu.

2,2-litrski dizelski duratorq in prvi pogon

Na stari celini bo transita custom poganjal prenovljeni, 2,2-litrski dizelski motor serije duratorq, ki so ga razvili kot ključno pogonsko enoto nove generacije Fordove globalizacije gospodarske palete.

Motor je na voljo v treh različicah: 77 kW/310 Nm, 92 kW/350 Nm in 114 kW/385 Nm.

Vsi agregati izpolnjujejo emisijski razred Euro 5 in so podprti s tehnologijo ECOnetic za zmanjšanje izpustov ter serijsko opremljeni s sistemom start-stop. Moč in navor se izključno na prvi kolesni par prenašata prek ročnega šeststopenjskega menjalnika, ta izhaja iz mondea.

Govorice o štirikolesnem pogonu pa nam uradno še niso potrdili.

Anketa

Ali bi imeli potniško verzijo dostavnega vozila za svoj osebni avtomobil?

Ford transit in tourneo custom
razred kombiniranih dostavnih vozil; kombinirano osebno vozilo, 5 vrat, 9 sedežev;
dolžina: s kratko medosno razdaljo (KMR) 4972 mmm, z dolgo medosno razdaljo (DMR) 5393 mm; širina: 2290 mm; višina: 1975 mm (transit KMR), 1997 mm (transit DMR), 1977 mm (tourneo KMR), 1978 mm (tourneo DMR); nosilnost: 871 kg (transit KMR), 1200/1400 kg (transit DMR), 859 kg (tourneo KMR), 835 kg (tourneo DMR); volumen tovornega prostora (transit): od 6.0 (KMR) do 6,8 (DMR) m3; prtljažnik (turneo): 922 - 2148 - 3621 l (KMR) 1447 - 2674 - 4146 l (DMR)
Tourneo KMR 100
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 74 kW pri 3500 vrt/min; 310 Nm pri 1300 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2141 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Tourneo KMR 125
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 92 kW pri 3500 vrt/min; 350 Nm pri 1450 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2141 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Tourneo KMR 155
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 114 kW pri 3500 vrt/min; 385 Nm pri 1600 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2141 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Tourneo DMR 100
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 74 kW pri 3500 vrt/min; 310 Nm pri 1300 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2165 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Tourneo DMR 125
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 92 kW pri 3500 vrt/min; 350 Nm pri 1450 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2165 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Tourneo KMR 155
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 114 kW pri 3500 vrt/min; 385 Nm pri 1600 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 2165 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,5 l/100 km; emisije CO2: 172 g/km; EURO5;
Transit KMR 100
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 74 kW pri 3500 vrt/min; 310 Nm pri 1300 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/70 R15; masa: 1829 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,6 l/100 km; emisije CO2: 174 g/km; EURO5;
Transit KMR 125
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 92 kW pri 3500 vrt/min; 350 Nm pri 1450 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/70 R15; masa: 1829 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,6 l/100 km; emisije CO2: 174 g/km; EURO5;
Transit KMR 155
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 114 kW pri 3500 vrt/min; 385 Nm pri 1600 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 195/70 R15; masa: 1829 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,6 l/100 km; emisije CO2: 174 g/km; EURO5;
Transit DMR 100
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 74 kW pri 3500 vrt/min; 310 Nm pri 1300 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 1900 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,7 l/100 km; emisije CO2: 178 g/km; EURO5;
Transit DMR 125
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 92 kW pri 3500 vrt/min; 350 Nm pri 1450 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 1900 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,6 l/100 km; emisije CO2: 174 g/km; EURO5;
Transit DMR 125
dizelski 4-valjni vrstni motor, turbo; 2198 cm3, 114 kW pri 3500 vrt/min; 385 Nm pri 1600 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; gume: 215/65 R15; masa: 1900 kg; hitrost: 157 km/h; poraba: 6,6 l/100 km; emisije CO2: 174 g/km; EURO5;

Poglejte tourneov promocijski video:

Poglejte transitov promocijski video:

Preberite naše teste predhodnika:

Transitova napoved

Novi Fordov dostavnik je zasnovan na platformi, ki sprejema izzive univerzalnega globalnega gospodarskega vozila. Na voljo bodo različne dolžine in višine, pa pogon AWD ter motorji EcoBoost.

Test: Ford transit AWD 350 DMR 2,4 TDCI

Transit je v tej izvedenki primeren predvsem za prevoz manj razvajenih potnikov, na primer otrok v šolo – zaradi štirikolesnega pogona pa se ta šola lahko nahaja nekje, do koder vodi le slaba pot.

Preberite tudi napoved sorodnega modela:

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Jure Gregorčič, Ford
Video: Ford

Ključne besede: Ford, Tovorni Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Nezlomljiv angel varuh s severa

Vizija Volva, da bodo do leta 2020 vsi njihovih avtomobili tako varni, da v njih ne bo nihče izgubil življenja, se v spremstvu volva XC90 zdi povsem verjetna.

Vrnitev v prihodnost na krilih visoke napetosti

Kaj bo v resnici prinesla doktrina trajnostne mobilnosti? Pri Audiju pa imajo odgovore že danes.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Citroën Berlingo Multispace

Kaj imajo skupnega prijatelji, pet berlingov in adrenalin?

Mercedes-Benz GLC: Lep, pameten, sposoben

Tako nekako bi ga lahko opisali, kot je najpogostejši nabor vsake mladenke in njene mame, kaj bi si želela omožiti v družino.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Izberite najljubši okus bureka

Izbrali smo 5 receptov za čisto nov burek! Glasujte za najboljšega, morda ga boste kmalu lahko že poskusili.

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba samo do 15.10.2015!

Najboljše prednovoletne zabave v mestu!

Organiziramo prednovoletne zabave ob našem kaminu. Živa glasba, odlična hrana ter vrhunsko vzdušje.

oglasno sporočilo