NATISNI PISAVA

Prva vožnja

Citroën C-elysee

Ciril Komotar Avtor: Ciril Komotar

Barcelona; Španija - C-elysee posega v limuzinski del segmenta kompaktnih vozil, za katere se letno na globalni ravni odloči deset milijonov kupcev. Največji adut? Prostornost in vstopna cena 9.500 evrov.

Si zasluži, da postane slovenski avto leta 2013?

Torej glasujte zanj!

Leto je naokoli, spet je pred nami naloga, da določimo, kateri novi avtomobil je v avtomobilsko industrijo vnesel največ dobrega.

Razred: C - spodnji srednji
Sorodna vozila: Peugeot 301
Družina modelov: C-elysee
Predhodniki: /
Letna prodaja: 30.000 (2013), 100.000 (2014)
Proizvodnja: Vigo (Španija)
Začetek prodaje: januar 2013
Cene: od 9.500 evrov naprej

Poudarki:
- prostornost
- 506 litrov prtljažnika
- robustnost
- udobje

Do uspeha s pomočjo Azije!

C-elysee je Citroënov prvi zares globalni avtomobil, zasnovan popolnoma na novo in postavljen na preverjeno, podaljšano platformo manjšega C3. Podvozje je prilagojeno raznolikim trgom, poudarjena sta vzdržljivost, dobro blaženje in kar na prvi pogled niti ni tako zelo očitno – tudi robustnost.

Francozi računajo predvsem na neskončne vrste ruskih in kitajskih kupcev, ki bi že v prihodnjem letu utegnili kupiti 30.000, leta 2014 pa kar 100.000 vozil. Citroën v tem trenutku zunaj Evrope izvozi in proda 33 odstotkov svojih vozil, do leta 2020 nameravajo z modeloma C-elysee in C4 L (lounge) ta delež povečati na 50 odstotkov.

Kakšna je razlika med C-elysee in C4 L?

Kljub delitvi osnovnega koncepta kompaktne limuzine je med njima nekaj bistvenih razlik. C4 L je zasnovan na podaljšanem, sodobnem podvozju citroëna C4, za katerim ne zaostaja niti znotraj. V primerjavi s C-elysee je mogoče doplačati tudi številne sodobnejše dodatke, s kamero za pomoč pri vzvratnem parkiranju, pametnim ključem in ionizatorjem zraka na čelu. C4 L se bo prodajal izključno na Kitajskem in v Rusiji.

Podobno kot tekmeci, se bo najbolje počutil na slabših podlagah

Že po prvih nekaj kilometrih in namernemu ciljanju grbin in lukenj, na sicer večinoma zgledno vzdrževanih cestah v zaledju Barcelone, je hitro postalo jasno, da bi morali podlago, ki bi podvozje novinca zares postavila pred temeljito preizkušnjo, iskati na južnem Balkanu, v Turčiji, Romuniji …

Pri Citroënu poudarjajo, da gre za izključno družinsko vozilo, a bo zaradi izvrstnega blaženja, ki grbine podpovprečno slabih podlag ne "gladi" le učinkovito, temveč tudi tiho, najbrž kmalu postal priljubljen tudi pri taksistih.

Zaščiteno podvozje, dvojna tesnila, trpežne tkanine ...

Podvozje je proti morebitnim udarcem zaščiteno bolje kot pri drugih vozilih Citroënove palete, sedeži so oblečeni v trpežnejše tkanine. Citroën je šel celo tako daleč, da je zaradi nekaterih držav oziroma območij, kjer so poplave pogoste, odprtino za vstop zraka do motorja namestil bistveno višje. Tesnila na vratih so zaradi morebitnega vdora vode ali prahu dvojna, vozila, namenjena državam z bolj vročim podnebjem, pa bodo opremljena s kondenzatorjem večjih dimenzij za učinkovitejše delovanje klimatske naprave.

Notranjost v skladu s pričakovanji ni polna mehke gume, aluminija in podobnih "žlahtnih" sestavin. Plastika je trda, robustna, zato slabše odporna na majhne praske, a bistveno cenejša. Nad glavami ni držal za roke, stikala za odpiranje stekel so nameščena na sredinskem grebenu – odpiranje in zapiranje ni samodejno, niti pri vozniku, pokrov prtljažnika, pritrjen na običajnih nosilih, pa je mogoče odpreti le s pomočjo stikala v kabini oziroma gumba na ključu.

Tekmeci: chevrolet aveo, škoda rapid, seat toledo in peugeot 301

Proti vse številčnejšim tekmecem se bo C-elysee boril z dolgim, 2,65-metrskim medosjem in zato tudi zelo prostorno kabino. Dolžinskega prestiža je torej veliko, po prvih kilometrih pa ne bi imeli nič proti, če bi bilo kakšen centimeter več prostora tudi v širino.

Prtljažni prostor, za katerega bo mogoč dokup trpežnega, plastičnega dna, sicer ne doseže rapidovih ali toledovih 550 litrov, a bo Citroënovih 506 litrov v praksi verjetno več kot dovolj.

Slovenski kupci bodo vanj lahko sedli od januarja 2013 naprej. Vstopna cena ne bo presegala 9.500 evrov, za najbolje opremljenega, z dizelskim motorjem, bo treba odšteti 13.750 evrov. Cene posameznih paketov opreme še niso znane.

Tehnike ni veliko, motorna paleta zadostna

Pričakovano se novinec ne bo bohotil z enako napredno tehnologijo kot drugi Citroënovi modeli. Serijska oprema bo obsegala varnostna sistemoma ABS in ESP in štiri varnostne blazine, na seznamu doplačil pa se je znašla klimatska naprava, parkirna tipala na zadku, tempomat in MP3 avtoradio z možnostjo bluetootha.

Na prvi vožnji smo največ kilometrov prevozili z dizelsko različico, ki je tudi po zaslugi sorazmerno dobre zvočne zatesnitve delovala presenetljivo uglajeno in dovolj zmogljivo, da ne bo težav tudi ob polnih obremenitvah, kar težje trdimo za obe bencinski različici. Pričakujemo, da se bo večina maloštevilnih slovenskih kupcev odločila za močnejšega bencinarja. Citroën namerava prihodnje leto v Sloveniji ter v Bosni in Hercegovini prodati 250 vozil.

Anketa

Bi razmislili o nakupu limuzine namesto kombilimuzine?

Citroën C-elysee
spodnji razred; 4-vratna limuzina
dolžina: 4427 mm; prtljažnik: 506 l
VTi 72
bencinski 4-valjni motor; 1199 cm3; 53 kW pri 5500 vrt/min; 110 Nm pri 3000 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; 160 km/h; 0-100: 15,9 s; 5,3 l/100 km; 124 g/km (CO2)
VTi 115
bencinski 4-valjni motor; 1587 cm3; 85 kW pri 6050 vrt/min; 150 Nm pri 4000 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; 188 km/h; 0-100: 10,3 s; 6,5 l/100 km; 151 g/km (CO2)
VTi 115 avt.
bencinski 4-valjni motor; 1587 cm3; 85 kW pri 6050 vrt/min; 150 Nm pri 4000 vrt/min; 4-stopenjski samodejni menjalnik; prednji pogon; 188 km/h; 0-100: 11,8 s; 7,3 l/100 km; 167 g/km (CO2)
HDi 92
dizelski 4-valjni motor; 1560 cm3; 68 kW pri 4000 vrt/min; 230 Nm pri 1750 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; prednji pogon; 180 km/h; 0-100: 12,4 s; 4,3 l/100 km; 112 g/km (CO2)

Poglejte promocijski video:

Preberite prvo predstavitev c-elysee, peugeota 301 in prvo vožnjo konkurenčne škode rapid:

Peugeot 301 – nova kompaktna limuzina

Peugeot je predstavil novo kompaktno limuzino, ki bo ponujala več prostora za manj denarja. Premierno jo bodo pokazali na pariškem salonu, prodaja pa bo stekla že novembra.

Škoda rapid

Rapidove poteze napovedujejo škode prihodnosti, mere, ki močno presegajo golfov razred pa bodo vplivale tudi na velikost prihodnje octavie. Prtljažnik je velik kar 550 litrov!

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Ciril Komotar
Video: Znamka

Ključne besede: Citroën, Družinski Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Posebna ponudba za 1. maj

Hotel Histrion * * * * Nočitev/zajtrk že od 57,00 € po osebi. Popusti za otroke, notranji bazeni in wellness center,…

Streha za 1 EUR!

Prav ste prebrali, 180 m2 strehe Gerard in toplotne izolacije je lahko vaše samo za 1 EUR. Kako? Vstopite!

Paket Dvojni plus

Združite elektriko in plin v enem paketu ter ju do konca leta 2016 plačujte po nižji ceni, na eni položnici! Energija Plus

oglasno sporočilo Zagotavlja