Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Chevrolet Zürich

Torek, 1. 12. 2015, 21.36

8 let

Chevrolet aveo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Korejsko-ameriška-evropska mineštra nezdružljivih sestavnih delov počasi dobiva osnovne elemente družine. To sicer še ni očitno na prvi pogled, a smer je začrtana. Tudi z novim aveom.

Pri Chevroletu "migajo" v mednarodnem tonu

Če bi postavili vprašanje, pri kateri znamki najbolj "migajo", bi bil Chevrolet visoko na lestvici. Znamka, ki letos praznuje svojo stoletnico, zadnja leta doživlja popolno preobrazbo, ki je povsem razumljiva glede na to, da današnji Chevrolet pod eno streho združuje izdelke, ki prvotno izhajajo tako iz Koreje (se še spomnite Daewooja?) kot tudi iz Amerike (starih chevyjev zagotovo se). Šefi sicer na novinarskih konferencah radi poudarijo, da inženirsko ekipo sestavljajo ljudje z vseh koncev sveta, še posebej radi pa se pohvalijo z evropskimi koreninami (ustanovitelj Louis Chevrolet je bil namreč v Ameriko priseljeni Švicar).

"Mineštra" korejskih ameriških modelov končno dobiva znake družine

Kakorkoli že, v Chevroletovih salonih je še vedno "mineštra" povsem različnih modelov – ameriški camaro in korejski spark vsaj na prvi pogled ne spadata skupaj, električni volt pa sploh štrli iz ponudbe. Toda novi korejski modeli, spark, cruze, orlando in zdaj aveo, kažejo očitno težnjo po amerikanizaciji, za Ameriko pa tako ali tako vemo, da hoče biti evropska. Nezdružljivo torej postaja vse bolj združljivo, Chevroletovi modeli z različnih koncev sveta vse bolj dobivajo elemente "družine".

"Big bold badge!"

Je pa res, da skupni elementi vseh chevroletov postanejo očitni, ko nekdo pokaže nanje. Pri Chevroletu recimo pravijo, da imajo vsi avtomobili "big bold badge", torej velik in čokat znak na maski. Chevyji naj bi bili znani tudi po kolesih z debelimi kraki, po močno poudarjenih blatnikih in podobnih oblikovnih elementih. No, pri novem aveu je treba omeniti tudi agresivnejši videz, ki naj bi postopoma prešel tudi na druge modele, sicer pa so tako kot pri sparku tudi tu omenili, da so merilnik vrtljajev povzeli po corvetti. No, o aveovi notranjosti sicer menimo, da je oblikovalsko manj dovršena od atraktivne zunanjosti.

Praktična odlagališča, prtljažnik z napako

Poleg zelo svežega dizajna lahko pri novem aveu že ob prvem stiku opazimo en velik plus in pikolovski minus. Hvalimo število odlagališč, grajamo pa odsotnost ročaja za zapiranje prtljažnika limuzinske različice in to, da se vodila prtljažnika zajedajo v prtljažnik.

Odslej manj "motanja" volana

V notranjosti je sicer prijetno tiho in nasploh lahko ocenimo, da je aveo tudi tehnično dozorel in se približal evropskim normam. Podvozje je uravnoteženo, krmilni sistem pa ni več tako posreden kot nekoč, voznik po novem dobiva razmeroma dovolj informacij o tem, kaj se dogaja pod kolesi.

"Turbobencinci so predragi"

Jasno, pozna se, da ima Chevrolet toliko dela sam s sabo, da sledenje tehničnim trendom še ni na prvem mestu. Ob kosilu sem kramljal z enim glavnih inženirjev, ki je s težkim srcem priznal, da za razne majhne turbomotorje nimajo dovolj denarja. Je pa spretno obrnil pogovor v smer samodejnega menjalnika. Gre za šeststopenjski izdelek, ki se zdi mikaven že samo zaradi prestave več, kot jo imajo ročni menjalniki. Je pa moderen tudi zaradi gumbov za ročno prestavljanje na "steblu" prestavne ročice, s čimer aveo v spomin prikliče novega forda focusa z enako nameščenima gumboma.

Že mislijo na ekologijo

Glede motorjev še to: že zdaj je na voljo ekorazličica 1,2-litrskega bencinca z daljšimi prestavnimi razmerji ter posledično nižjo porabo in emisijami. Jeseni bo Chervolet v ponudbo vključil tudi 1,3-litrski dizelski motor, ki bo emisije pod stotimi grami dosegal tudi v kombinaciji s start-stop sistemom.

V Sloveniji kmalu tudi camaro, corvette, petvratni cruze in volt.

Ne spreglejte