NATISNI PISAVA

Test nove generacije

Honda silverwing

Avtor: David Stropnik

Silverwing je Hondin največji skuter, ki se ponaša s praktičnim udobjem in zmogljivim agregatom, a je brez športnih in postavljaških ambicij.

Ni samovšečen športnik, ampak očara s praktičnim udobjem

Silverwing spada med največje skuterje, zato si lahko privošči, da ponuja kar največ udobja in praktičnosti na dveh kolesih. Zato v nasprotju z nekaterimi tekmeci ne stavi na športnost, ampak se bolj drži mota večje sestre – honde goldwing: kolikor mogoče udobno, da je še vozniško zabavno.

Vzmetenje je zato mehko, kolesa so razmeroma majhna, konstrukcija pa ne skrajno toga. Tako vožnja v ovinkih ni tako natančna, pri višjih hitrosti je mogoče opaziti celo tresenje krmila, je pa zato uporabna v mestu in na avtocestah, ki vodijo vanj.

Položaj voznika in sopotnika je cruzerski: z nogami naprej in skoraj zleknjenim telesom. Za dodatno udobje skrbi velika opora ledvenega dela.

Skuter, ki nas popelje kamorkoli

Motor je dovolj zmogljiv, da zadosti vsem realnim potrebam v odprtem prometu. Slabih šesto kubičnih centimetrov velik dvovaljnik pridela 37 kilovatov, ki jih prek variomata prenaša na zadnje kolo. Moči je za skuteristične pojme povsem dovolj, navora pa sploh. Naraščanje je zvezno in prijazno in se ustavi šele krepko onkraj najvišje hitrosti, dovoljene pri nas.

Moč pri hondi silverwing ni težava, težava je, če nas zapelje, da jo želimo izkoristiti na športni način. Z majhnimi gumami in dobrimi, a ne športno prepričljivimi zavorami namreč to ne bo najbolje. Spredaj dvestokilogramsko vozilo namreč ustavlja le en zavorni kolut, ki pa mu pomaga integralni C-ABS.

Če silverwingo vozimo, kot se za razkošni skuter spodobi, pa je tudi zavorne moči dovolj. Edina prava zamera gre zato namestitvi ročne parkirne zavore, ki je postavljena neprijetno nizko in odročno.

Uporabnost na ravni velikih potovalnih motociklov

Bistvo je drugje. Na primer majhna kolesa, ki pomenijo slabost za tiste, ki bi radi ovinke drgnili po motoristično, so velika prednost pri uporabnosti. Prostora pod sedežem je namreč zelo veliko.

Ko parkiramo, se tako lahko znebimo skoraj vse motoristične opreme, tudi v dvoje! Dodatnega kovčka ne potrebujemo, če ga dodamo, pa se silverwing spremeni v potovalnik, ki se lahko skoraj kosa z goldwingo.

V skladu s filozofijo skuterja je tudi armaturka. Velika, pregledna, skoraj avtomobilska. Tudi pri armaturki, tako kot pri vseh linijah, ne moremo reči, da gre pri silverwing za najsodobnejše oblikovalske poteze, a štirje analogni merilci postrežejo z vsem, kar potrebujemo, in v temi so prijetno rdečkasto osvetljeni.

Številni, a večinoma značajsko drugačni tekmeci

Konkurenca v tem delu je velika in močna, predvsem: yamaha t-max 530, piaggio X10, suzuki burgman 650 in prihajajoči BMW C 650 GT. Aprilia SRV 850 in gilerin nexus sta iz povsem druge zgodbe in tudi t-max je precej bolj športen.

Po udobju in prostornosti se tako silverwing spogleduje le z burgmanom. Skuterji z večjimi kolesi in bistveno manj prostora pod sedežem pa nimajo s to hondo pravzaprav nič skupnega. Tudi s polsestrsko integro ne!

V nekaj stavkih

Silverwing po vzoru goldwinge nima športnih ambicij. Motor je sicer s petdesetimi konjiči povsem dovolj zmogljiv tudi za resno avtocestno uporabo, a ciklistika in zavore niso namenjene adrenalinskemu vijuganju, ampak udobnemu praktičnemu križarjenju. Zato je položaj skoraj foteljski, z visoko ledveno oporo in brez pretresov na grbinah ter z veliko odlagalne površine. To je skuter za praktične gospode!

Anketa

Kako velik prtljažni prostor potrebuje skuter

Cena testnega motocikla: 8890 EUR

Za pikolovce

Sprednja predalčka pod armaturko sta dovolj velika za drobnarije iz žepov, a ju ne moremo zakleniti.

Poraba na testnem krogu: 4,6 l/100 kmDolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Honda SW-T600 silverwing
potovalni skuter; 2 sedeža
Motor
bencinski, tekočinsko hlajeni 4-taktni 2-valjnik; delovna prostornina: 582 cm3; kompresijsko razmerje: 10,2:1; največja moč: 37 kW pri 7000 vrt/min; največji navor: 54 Nm pri 5500 vrt/min; elektronski vbrizg goriva
Prenos moči
samodejni V-matic menjalnik; jermenski prenos; pnevmatike: 120/80 R14 (spredaj)/ 150/70 R13 (zadaj)
Podvozje
jeklen okvir; spredaj teleskopske vilice premera 41 mm, 120 mm hoda, zadaj nastavljivi dvojni blažilnik, 115 mm hoda
Zavorni sistem
spredaj kolutna zavora, trobatna čeljust, premer 256 mm, ABS, zadaj enojna kolutna zavora, enobatna čeljust, premer 240 mm, ABS
Mere, mase
dolžina: 2285 mm, širina: 770 mm, višina: 1430 mm, medosna razdalja: 1595 mm, višina sedeža: 740 mm; masa vozila s tekočinami: 247 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: več kot 160 km/h; prostornina posode za gorivo: 16 l
Voznikov prostor
Krmilo: ročica zadnje zavore na levi strani, ročica zavore prednjega kolesa na desni strani; stikala za luči, smerokaze, trobljo na levi strani; stikala za zagon ter izklop motorja, za vklop varnostnih utripalk na desni strani; ročna zavora spredaj na desnem boku
Sedež: dvonivojski sedež, držalo za sopotnika, pod sedežem prostor za dve integralni čeladi
Instrumentna plošča: analogni merilnik za prikaz hitrosti ter za prikazovanje vrtljajev motorja, ekranček za prikaz časa, podatkov potovalnega računalnika, temperature olja ter količine goriva v rezervoarju, pod krmilom dva shranjevalna zaprta prostora
Luči: žarometa za bleščečo in za zasenčeno luč; dnevne luči
Odklepanje / zaklepanje: zaklepanje krmila
Garancija
24-mesečno splošno jamstvo

Redno servisiranje do 20.000 km: 180 EUR

1.000 km: 90 EUR / 12.000 km: 90 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Test predhodnika

Honda FJS 600 silver wing

Uspešni pohod zlatega krila, ki ta hip sega do 1800 kubikov, je opogumil Hondo, da je sorodno ime namenila svojemu maksi skuterju. Srebro sicer ni zlato, spada pa vseeno med plemenite kovine.

Preberite še:

Honda integra

Honda integra je križanec med praktičnostjo skuterja in voznimi lastnostmi pravega motocikla. Ponaša se z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko in majhno porabo goriva.

Yamaha T-max 530

Med maxi skuterji t-max izstopa z voznimi lastnostmi in oblikovanjem. Še posebno zdaj, ko se ponaša z novim pogonskim sklopom in nekaj domiselnimi tehnično oblikovalskimi rešitvami.

Honda GL 1800 gold wing

Honda goldwing je motor, ki izstopa. S ceno, udobjem in detajli se lahko kosa z avtomobili. Po novem pa tudi z varnostjo in razkošjem. Je namreč prvi motor z vgrajenim airbagom in navigacijo.

Pooblaščeni trgovci:

Foto: Ciril Komotar

Ključne besede: Honda, moto Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

DanKuchen podarja bon za 500 €

Bon velja za nakup aparatov po izbiri + dodatne ugodnosti v času sejma! Samo v salonu DanKuchen BTC in Šenčur Cubis.

Podarjamo biološko čistilno napravo!

Nameravate vgraditi čistilno napravo? Sodelujte in se potegujte za novo čistilno napravo One2clean!

Posebna ponudba za 1. maj

Hotel Histrion * * * * Nočitev/zajtrk že od 57,00 € po osebi. Popusti za otroke, notranji bazeni in wellness center,…

oglasno sporočilo Zagotavlja