Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
19.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Natisni članek

Nissan Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Tovorni Avtomoto Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 19.19

7 let, 12 mesecev

Nissan NP300 navara – še vedno trdoživ garač je na asfaltu vodljiv kot športni terenec

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Je robustni pickup, ki z lahkoto rije po blatu in pod kolesi drobi kamenje ter v kesonu pelje 42 vreč cementa, res lahko tudi asfaltno uglajen in celo udoben družinski avto? Da, nova navara to zna.

Navkljub 80-letni tradiciji so si znova zastavili temeljno vprašanje ...

Nissan je svoj prvi poltovornjak datsun 14 naredil že leta 1935. Za seboj ima torej 80 let izkušenj s tovrstnimi vozili in več kot 14 milijonov uporabnikov v 180 državah po vsem svetu.

Kljub tradiciji in ob vseh tehničnim izkušnjah s klenimi terenci ter štirikolesnim pogonom pa so si pri snovanju nove generacije poltovornjaka NP300 navara ponovno zastavili temeljno vprašanje, kaj sploh pickup vozilo danes je, kje je njegovo mesto v sodobni mobilnosti. Priznavajo, da odgovor ni bil tako zelo preprost, kot bi kdo utegnil pomisliti. Zlasti racionalna Evropa je ta vozila namreč sprva videla le kot garaško orodje.

Vodja projekta navara Jamie Maclean nam pojasnjuje dilemo: "Če potrebuješ zgolj nosilnost brez štirikolesnega pogona, si lahko kupiš dostavnik, če ne potrebuješ nosilnosti, si kupiš crossover, zato smo morali združiti ključne prednosti vse naših vozil, da bi navaro lahko naredili kar najbolj učinkovito, prepričljivo, praktično in tudi vsakdanje široko uporabno."

... in naredili svoj švicarski nož na štirih kolesih

Rešitev in navdih so našli v kombiniranem orodju, svetovno znanem švicarskem žepnem nožu. Izhajali so iz te slikovite primerjave in z novo navaro zgradili napreden mobilni most med profesionalno uporabo in prostim časom ter pri tem uporabili gene svojega klenega štirikolesnega programa z udobjem novih crossoverjev in športnih terencev.

Nova navara tako še vedno zmore premagovati blato, strmino, pa prek pol metra globoko vodo in vleči kar 3,5 tone težko prikolico ter v kesonu peljati do 1203 kilograme tovora ali pa 2,2 kubična metra drv, le veliko bolj udobna, vodljiva, varčna, zmogljiva in pametna je postala. Nekakšen avtomobilski univerzal, švicarski nož na štirih kolesih.

Bo pa v Sloveniji nova navara imela težko nalogo, lani so jih prodali samo pet. Jasno, načel jo je zob časa, saj je bila na trgu veteranka, konkurenca pa je že predstavila nove modele ali vsaj prenove.

Ne gre pozabiti, da prihaja nova generacija toyote hi-lux, pa občutno izboljšana nova generacija mitsubishija L200, ki je že v Sloveniji, napad na evropski trg pickupov pa je napovedal še Fiat in s študijo tudi Renault.

Ko se svet postavi pokonci, ko so pod kolesi blato, pesek in sneg, ima svoj arzenal pomagal za napad na podlago

Kar malce smo bili razočarani, ko so nam pri Nissanu za preizkus terenskih zmogljivosti pokazali zgolj strm, razrit gozdni kolovoz.

Navara ostaja resno terensko vozilo, zato smo na gruščnatem gozdnem pobočju pač vzeli stvari v svoje roke in jo pognali tudi v malo bolj zahtevno plezanje, tudi prek skal in štorov. Prvenstveno smer je potegnila brez zadržkov, brez omahovanja in brez napak.

Od tal je oddaljena dobrih 23 centimetrov, še vedno ima reduktor, štirikolesni pogon po novem nadzira elektronsko krmiljen diferencial z omejenim zdrsom (eLSD), ki je bil zasnovan za zagotavljanje varnejše in zanesljivejše vožnje.

Gre za napreden samokrmiljen sistem, ki za povečanje oprijema uporablja senzorje zaviranja, ki neprestano nadzorujejo hitrost koles; če zazna, da se eno kolo na osi vrti hitreje od drugega, ga z zaviranjem nekoliko upočasni. Na ta način izboljša oprijem in ravnotežje ter voznikom omogoči več varnosti. V kombinaciji s štirikolesnim pogonom je prek stikala mogoče tudi vklopiti še mehansko zaporo zadnjega diferenciala.

Je pa to treba seveda uporabljati v skladu s pravili terenske vožnje, da se denimo ne obremenjuje mehanike pri zavijanju, to je skrajna pomoč za reševanje v najtežjih situacijah.

Razlika kot tista med dnevom in nočjo ...

Razlika v vožnji stare in nove navare je kot noč in dan. Tokrat smo namreč imeli priložnost preizkusiti obe in razlika je res impresivna, inženirji si zaslužijo čisto petico za opravljeno delo, brez pretiravanja.

Kot bi vozili popolnoma drug avtomobil. Nissan pa je z novim vzmetenjem poskrbel še za 20-kilogramski prihranek teže in zares očitno izboljšal lego, vodljivost in udobje ter se kljub vsemu ni odpovedal nosilnosti in terenski klenosti, dvema glavnima, profesionalnima adutoma takega vozila.

Kar se tiče terenske klenosti, je različica s podaljšano kabino z novim vzmetenjem v primerjavi s prejšnjo navaro dobila tudi za 3,1 odstotka izboljšan, večji izstopni kot (25,6°).

Družinski avtomobil? Zakaj pa ne, saj se pelje odlično, sedeže pa je celo pomagala razviti NASA.

Bistveno je torej, da je navara je po novem pripravljena družino brez sklepanja kompromisov na račun udobja popeljati na cestno popotovanje. V tej postavki sta do zdaj bila najbolj prepričljiva Volkswagnov amarok in Fordov ranger, vendar bo oba zaradi navare double cab zagotovo vsaj malo zabolela glava, saj ta asfaltne ovinke res obvladuje presenetljivo suvereno.

Le na tistih najbolj kratkih, zaporednih grbinah se voznik spomni, da sedi v več kot petmetrskem pickupu, ki skupaj s tovorom lahko tehta 3 tone in 10 kilogramov.

Glede voznih lastnosti, ki zaradi prej pogrešanega voznega udobja tako pri navari kot tudi pri njeni širši konkurenci, pa je dovolj zgovorna izjava novinarskega kolega, ta rad potuje za volanom in prosti času uživa tudi na kajt deski z barom v rokah in trapezom okoli pasu: "O tem avtomobilu bodo sanjali vsi surferji in kajtarji."

Ta izjava, ki je plod vtisov iz lepega števila kilometrov na čudoviti obalni cesti, pa tudi na gorskih serpentinah in v poltemi razritega ter precej strme razrite makadamske slabe gozdne ceste, daje vedeti, da navara ne želi nagovoriti zgolj poklicev, kjer vlogo igrajo dimenzije, kilogrami in surovo okolje.

Z voznimi lastnostmi, opremljenostjo in ergonomsko zasnovo kabine, ki je skoraj na las podobna tisti iz nove generacije športnega terenca X-traila.

V želji, da bi navaro kot prostoren vsestransko uporaben avtomobil prepričljivejše približali aktivnim ljudem in tudi družinam, ki veliko potujejo, živijo z naravo, se ukvarjajo z najrazličnejšimi športi, taborijo in odkrivajo bližnje in daljne stranpoti, pri Nissanu niso nič prepustili naključju.

V različici s podaljšano kabino, torej predvsem potnikom namenjeni navari, smo opazili opazen napredek pri kakovosti sedenja. Produktni vodja in inženir Jamie Maclean nam pojasni, da so pri razvoju sedežev zaradi obremenitev iz naslova terenske vožnje kot tudi daljših potovalnih etap po vseh podlagah po pomoč obrnili celo na ameriško vesoljsko agencijo NASA.

Tam so se veliko ukvarjali s položajem hrbtenice med urami in napori galaktičnih potovanj astronavtov in del te tehnologije je zdaj povzela navara. Izjemno velika razlika je tudi v zvočni zatesnjenosti potniške kabine, kar še okrepi občutek udobne vožnje primerljive z običajnim osebnim avtomobilom. Zadnja klop je v različici double cab opremljena z dvema lahko dostopnima sidriščema isofix za pritrjevanje otroškega sedeža.

Trušča izpod koles in motorne pregrade je res veliko manj, navara je v tem pogledu najbolj očitno prekosila sebe in večino trenutne konkurence. Nissanovi inženirji so res veliko truda vložili v vozniško in uporabniško izkušnjo s poudarkom na udobju, zato so denimo tudi po novi 7-stopenjski samodejni menjalnik odšli kar k svoji premium znamki Infiniti v velikega športnega terenca QX70. Pohvalno.

Z njo smo pomagali sočloveku v stiski in stran potisnili tesnobo po zaskrbljenih klicih petkovega krvavega večera v Parizu

Na videz miren topel poznojesenski večer na Mallorci. Polni vtisov iz ravnokar končane terenske telovadbe, v kateri smo se z navaro v poltemi prebijali po kamnitih strminah redkega sredozemskega gozda, prha, sproščena večerja v družbi inženirjev, počitek v lepi hotelski sobi, popoln večer bi bil, če ne bi zazvonil telefon. Na drugi strani zaskrbljena žena z novicami o grozljivem pokolu v Parizu in sredi noči še sodelavci, ki so pozno v noč spremljali dogajanje okoli tragedije ter se mi oglasili z vprašanjem kje sem in z željami za srečno vrnitev domov. Verjetno ni treba poudarjati, kako se človek ob takih vesteh počuti daleč od doma.

Jutro je bilo tudi na Mallorci v znamenju tesnobe in negotovosti. Pogled na navaro s tistim priročnim kesonom zadaj nehote spomni, da po svetu tudi iz tovrstnih avtomobilov nastajajo predelave vojne vihre, iz katerih bruha ogenj. Saj vemo, da ni direktne povezave, sploh z novo navaro ne, a žal, človek pač pomisli na vse.

Tokrat sedemo v bolj delavno različico king cab z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, zasilno sedežno klopjo zadaj in veliko robustnejšo, klasično zasnovo podvozja z listnatimi vzmetmi zadaj. Sončno jutro popravi razpoloženje, spet nekoliko bolj za pickup značilno stresanje na cesti in tesnoba zaradi negotove poti, ki nas prek evropskih letališč vodi domov, pa je glavni razlog, da si v tistem trenutku zaželimo s tem avtomobilom poiskati oazo miru v samotnem peščenem zalivu.

Navara pa, kot bi brala naše misli, znova pogumno zapusti asfalt ter suvereno, pravzaprav pričakovano, kot za šalo opravi z blatnim kolovozom in mehkim peskom, pa še na izbirnem stikalu nismo vklopili pomoči štirikolesnega pogona.

Ne bova ju pustila na cedilu!

Skozi vetrobransko steklo pa se nam poleg čudovitega zaliva prikaže tudi prizor človeške stiske. Nič groznega. Zakonca sta po jutranjem veslanju v kajakih želela naložiti čolne na svoj kombi in obstala v pesku, star hyundai se je namreč globoko pogreznil in nemočno obtičal brez oprijema. Mučila sta se že kar nekaj časa, kar je sporočal tudi vonj po zažgani sklopki, kopala, podlagala kamenje in vejevje. Vse zaman, ni šlo. Potem pa se sredi ničesar pojavita dva slovenska novinarja s čisto novo navaro.

Stisk roke, človeška improvizacija in akcija. Vrvi smo imeli za vzorec in bila je tanka, potegniti je bilo treba zelo previdno z občutkom, saj je bila razdalja med naveznima avtomobiloma manj kot dva metra. Spričo dogodkov v Parizu pa sva bila s kolegom odločena, da španski par ne bova pustila na cedilu. Navaro pripeljemo v vpadnico kolesnic, poravnamo kolesa, vklopimo reduktor (4L) in zaporo zadnjega diferenciala, stroj napne mišice, 4x4 pogon pokaže bit tistega, za kar je bil ustvarjen, in sodelovanje dveh voznikov je nagrajeno. Brez težav izvlečemo dve toni dostavnika pa še kakšnih 300 kilogramov njune opreme v njem.

Ne razumite nas narobe, seveda nismo rešili sveta, a zlasti v tistem jutru pomagati sočloveku je prineslo pravo olajšanje in pregnalo tesnobo pred potjo. Navara pa je ponudila enega od odgovorov na večno vprašanje, zakaj bi nekdo sploh potreboval tak avtomobil. Zanimivo, kajne, kako prav je prišel, pa sijalo je sonce in temperatura je bila 22°C, bili pa smo na Mallorci in ne sredi saharskih sipin, praktično le streljaj od asfalta. Občutek je bil res dober.

Ne spreglejte