Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 12. 2015,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda

Četrtek, 17. 12. 2015, 20.29

8 let

Nova mazda 2: odličen malček, ki pa ima z vso opremo tudi visoko ceno

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mazda 2 nudi nadpovprečno kombinacijo oblikovalske drznosti in športne naravnanosti. Moti premehak volan in dejstvo, da se polno opremljena s ceno približa spodobni mazdi 3.

Mestni avtomobil, ki na cestne ovinke preži v slogu geparda

Kdor se danes usede v katerokoli novodobno mazdo, se v njej nemudoma počuti domače. Japoncem je z novim oblikovalskim slogom kodo, ki se je začel pri največji mazdi 6 in je zdaj prišel še do najmanjšega modela v njihovi ponudbi, nedvomno uspelo zgraditi prepoznavnost. Sprva smo se sicer spraševali, ali je oblikovalska usmeritev dovolj zimzelena za evropski avtomobilski trg, toda za zdaj njihova oblikovalska ostrina izstopa iz povprečja. Vsaka mazda ima tako prepoznaven slog, ki ga poleg agresivnega oblikovanja, kjer na cestne ovinke preži v slogu geparda, dopolnjuje še večkrat dokazana tehnologija skyactive.

Zato so pri Mazdi dokaj objektivno napovedovali, da bodo z novo generacijo modela 2 napadli sam vrh razreda majhnih avtomobilov. To je bila pogumna napoved in velik izziv, saj so avtomobil postavili ob bok ford fiesti, renault cliu, opel corsi, slovenskemu avtomobilu leta škodi fabii in tudi bolj premijsko usmerjenemu volkswagen polu.

Vse dobre lastnosti mazd zdaj tudi v najmanjšem modelu

Prav zaradi navezave na uveljavljen oblikovalski jezik nas mazda ni z ničemer prav presenetila. Še najbolj z dejstvom, da jim je vse tiste dobre stvari avtomobila, ki smo jih videli že pri modelih 3, 6 in CX-5, uspelo sestaviti tudi v mesten avtomobil. To velja tako za obliko, kjer s poudarjanjem dinamičnosti krade poglede, kakor za očiten napredek pri prostornosti. Pri tej spada nad povprečje razreda in med novimi avtomobili jo bržkone prekaša le novi hyundai i20.

V primerjavi s predhodnico ima avtomobil zdaj osem centimetrov daljšo medosno razdaljo (skupno je daljši za 14 centimetrov), a prostorski prirastek so pri Mazdi namenili predvsem vozniku, prostor na zadnji klopi pa je ostal enak. Toda za voznika smo brez najmanjše težave namestili otroški sedež in pustili dovolj prostora za udobje obeh. Hvalimo, saj to ni samoumevno niti pri dimenzijsko razred večjih avtomobilih. Mazda je v notranjosti odkrito poskusila pretakniti prestavo višje pri kakovosti materialov in posamičnih rešitvah. Kot prva v razredu na primer nudi "head-up" digitalni prikazovalnik, ki je serijsko sicer del le najvišje opreme.

Odlične vozne lastnosti, premalo odziven in preveč mehak volanski mehanizem

Vozniško spada mazda 2 zagotovo v sam vrh svojega razreda. Morda se s tem ne bodo strinjali vsi njeni uporabniki, toda ob vsakem zagonu hladnega motorja, ko ta nekaj časa na mestu deluje pri nekoliko višjih vrtljajih, smo pobalinsko uživali. Že pogled na armaturno ploščo pred voznikom, kjer se bohoti le velik merilnik za vrtljaje motorja, namiguje na mazdino mesto med ovinki.

Za bencinske motorje ima tudi novi 1,5-litrski atmosferski motor rekordno visoko kompresijo 14 : 1. Za dober izkoristek ga je tudi v najmočnejši različici treba priganjati v nekoliko višje vrtljaje, kar pa je kajpak sestavni del tovrstnih motorjev. Toda prav ta narava motorja vozniku nudi posebno zadovoljstvo in nadgrajuje čvrsto in stabilno podvozje. Z nizkim težiščem je mazda 2 tudi brez turbinskega polnilnika pravi mali športnik, ki se skozi ovinke pelje tudi, milo rečeno, športno.

Enako pozitivno nas je navdušil tudi natančni ročni šeststopenjski menjalnik, kjer je upravljanje s kratkimi in natančnimi hodi med prestavami pravi užitek za avtomobilskega navdušenca. Kar škoda bi nam bilo tako mazdo voziti s samodejnim menjalnikom, ki tega zadovoljstva zato ne prinaša.

Manj zadovoljni smo bili le nad volanskim mehanizmom, ki praktično edini ne spada v zelo dober paket avtomobila. Vrtenje volana je namreč precej mehko. In če je to dobro pri manevriranju po mestnih ulicah, nudi precej manj občutka pri bolj dinamični vožnji skozi ovinke. Pri nekaterih neposrednih tekmecih bi odzivnejši volan pogrešali manj, mazda 2 pa s svojim tehnološkim paketom vendarle izpostavlja (nagovarja) svojo konkurenčnost tudi med ovinki.

Odlično opremljena mazda pa stane zelo veliko. Preveč?

Zaplete se le pri ceni, vsaj pri različici našega testnega avtomobila. Omenjen nabor opreme je del najvišjega (najdražjega) paketa revolution top, ki je na voljo le z najmočnejšim bencinskim motorjem in se začne pri skoraj 18 tisoč evrih. Še z nekaj dodatki se taka mazda približa skoraj 20 tisočakom, kar pa je že cena povsem spodobne mazde 3. Ne glede na visoko stopnjo opreme se zdi taka cena za avtomobil tovrstnih dimenzij zelo visoka (pretirana?) in pričakovali smo, da bi bila lahko spodobna mazda 2 za slovenske voznike bistveno dostopnejša.

Seveda nikakor ne ciljamo na uradno najcenejšo mazdo 2, ki brez klimatske naprave stane celo manj kot deset tisoč evrov. Pri uvozniku znamke v Sloveniji namreč ocenjujejo, da bodo letos prodali 250 avtomobilov in da bodo vozniki iskali predvsem različice z višjo ceno opreme.

Samodejna klima serijsko del le najdražje opreme

Kakšen je torej v primeru mazde 2 primeren kompromis? Z izbiro srednje stopnje opreme attraction na primer dobimo 20 kilovatov šibkejši motor in v menjalniku eno prestavo manj, zato pa ohranimo številne elemente udobja (priključek USB, 7-palčni barvni zaslon, usnjen volanski obroč, večfunkcijski nadzorni sistem z vrtljivim gumbom, tempomat, omejilnik hitrosti), prav tako sistema za opozorilo pred menjavo pasu.

Odpovedati se je treba predvsem žarometom v tehnologiji LED, samodejni klimatski napravi, parkirnim senzorjem, pametnemu ključu, "head-up" prikazovalniku … Taka mazda je štiri tisočake cenejša in s ceno okrog 14 tisoč evrov tudi bistveno konkurenčnejša.

Ne spreglejte