Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot Športni Avtomoto

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let, 1 mesec

Peugeot RCZ asphalt

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Različica asphalt pri peugeotu RCZ ohranja atraktivnost in vpadljivost, dodali pa so ji še najmočnejši motor in veliko mero ekskluzivnosti. Tako kupe ni več le "softcore" športnik.

RCZ ostaja eden najbolj vpadljivih avtomobilov na cesti

Peugeot RCZ ostaja nadvse atraktiven, seksi in zelo vpadljiv športni kupe. Že na našem prvem testu smo si bili enotni, da s svojo ceno Peugeot ponuja enega najbolj atraktivnih avtomobilov na cesti. Ima nizko zasnovo, zelo široke in izrazite boke in precej vpadljivih zunanjih podrobnosti.

Le osemsto asfaltnih različic

Kot nadgradnjo ekskluzivnosti je Peugeot ponudil še različico asphalt, ki jih je na voljo le osemsto. Edinstvenost in nastopaštvo sta tako še bolj izpostavljena in še pomembnejša od izboljšanih voznih lastnosti. Med opremo je treba omeniti posebno "asfaltno" barvo laka, s katerim ni priporočljivo zapeljati v samodejne avtopralnice. Obisk ročne vam vzame vsaj pol ure časa in nekaj dodatnih evrov, tudi naročiti se je treba predčasno. Asfaltno različico od klasičnega RCZ-ja ločijo tudi 19-palčna kolesa.

Zunanji videz vendarle ni tako drugačen, da bi že na daleč poudarjal svojo ekskluzivnost. Zato pa smo bili v notranjosti veseli manjšega in bolj športnega volanskega obroča, saj smo večjega v klasičnem RCZ-ju pograjali.

RCZ ni več le seksi "softcore" športnik

Da je športni kupe zdaj vendarle postal nekoliko bolj "hardcore", se lahko asfaltna različica zahvali najmočnejšemu 1,6-litrskemu motorju THP z močjo 147 kilovatov. Ta motor smo si v RCZ-ju želeli že med prvim testom. Motor nas je presenetil z bolj odločnim rohnenjem in enakomerno poskočnostjo, kar k ekskluzivnemu kupeju kajpak sodi.

Sodeč po našem testnem krogu je na sto kilometrov porabil liter goriva manj. Varčnejši je bil pri dinamični vožnji, kjer je bilo treba različico s šibkejšim motorjem bolj priganjati.

Vpadljivost in ekskluzivnost pomembnejša od športnosti

Glavni namen RCZ-ja vendarle ni skrajna dinamična in športna vožnja, saj je tudi na cesti pri višjih hitrostih premehak, volanski sistem pa premalo neposreden za primerjavo s "hot hatchi". RCZ tako ostaja mehkejši športnik, ki se po voznih lastnostih težko meri z audijem TT, zato pa z atraktivno zunanjostjo in vpadljivostjo prepriča ciljni krog kupcev. Še posebej če se ti lahko pohvalijo z dejstvom, da vozijo enega izmed 800 narejenih avtomobilov na svetu.

Peugeot RCZ je v različici asphalt 9400 evrov dražji od osnovnega RCZ-ja z enakim motorjem in vsaj za tri ali štiri tisočake, če osnovnemu dodamo "asfaltno" opremo. Najbolj ekskluzivni Peugeotov kupe je za dobrih osem tisočakov cenejši od primerljivo opremljenega audija TT. Med peugeotom in audijem, ki ni tako ekskluziven, bi morda pričakovali celo večjo razliko v ceni. Med tekmeci lahko omenimo še volkswagna scirocca, ki ima primerljivo ceno kot asfaltni RCZ.

Ne spreglejte