0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Primerjava dveh tehnično sorodnih izdelkov

Peugeot 508 ali citroën C5?

Avtor: Miha Merljak

Hkrati smo preizkušali izdelka francoskega koncerna PSA in ob tem razmišljali o skupnih točkah in razlikah. Prvih je vsekakor več.

0
0
0
0
0
Hkrati smo preizkušali izdelka francoskega koncerna PSA in ob tem razmišljali o skupnih točkah in razlikah. Prvih je vsekakor več. Pin It

PSA Peugeot Citroën zna snovati različne avtomobile na istih platformah

Glede na povezanost Citroëna in Peugeota v družbo PSA je povsem razumljivo in logično, da sta avtomobila tehnično sorodna izdelka. Vozita na isti platformi, pod motornimi pokrovi so enaki pogonski agregati. Toda Francozi so že večkrat dokazali, da znajo tehnično sorodne izdelke prikrojiti tako, da voznikom vzbujajo povsem drugačne občutke. Je tako tudi pri peugeotu 508 in citroënu C5?

Sodobni "francozi" so preveč "nemški"

Pričakovanja, ki temeljijo na dojemanju citroënov in peugeotov izpred dvajsetih let, se pri obeh izdelkih hitro zrušijo. Ne peugeot in ne citroën nista več tako francosko mehka, nič več se ne nagibata kot nekoč. Logično, današnji časi so naklonjeni kompromisnim izdelkom in tudi francoza sta dovolj mehka in hkrati dovolj dinamična. To dejstvo še zlasti zapriseženi citroënovci težko sprejemajo, po njihovem mnenju jih je Citroën pustil na cedilu.

Preveč "nemška" samo za ljubitelje "francozov"

Toda ... C5 in 508 se bosta preveč nemška zdela kvečjemu dolgoletnim privržencem obeh znamk, oboževalci nemških znamk bodo radi pripomnili, da citroënovo hidravlično vzmetenje ponuja vožnjo kot po mehki preprogi, za peugeota pa bodo rekli, da prek volana voznik ne dobi prav veliko informacij o dogajanju pod kolesi.

Citroën zmagovalec primerjave zaradi ...

Glede notranje ureditve opazimo bistveno razliko med C5 in 508. Razliko, zaradi katere bi marsikdo peugeota mirno izbrisal s seznama potencialnih kandidatov za nakup. Ko gre za odlaganje ključev, denarnice, telefona, je peugeot “katastrofa”. Citroën ima majhnih predalčkov na pretek in v tem pogledu močno prekaša izdelek z levom na nosu. Če že mora biti zmagovalec te primerjave, naj bo to citroën! Ki pa vseeno ni popoln. Kam naj voznik odloži svoj “coffee to go”? Se da kam k roki odložiti litrsko plastenko z vodo? Ne!

Citroënov volan je minus

Še ena stvar je, ki jo mora voznik pretuhtati, ko izbira novega francoza, volanski obroč. Citroën C5 je v tem pogledu posebnež, s stikali na fiksnem osrednjem delu. Peugeot 508 je manj radikalen in prav tako ponuja stikala na sredi volana, a se ta vrtijo skupaj z obročem. Nikakor nismo odklonilni do Citroënove ideje, toda v našem uredništvu bi se raje odločili za klasiko - malo zaradi navajenosti, predvsem pa zato, ker neintuitivno razmetana citroënova stikala ne pomenijo kakšne posebne prednosti - morda prav zato bolj sveži citroën C4 nima takšnega volana kot C5.

Prtljažnik?

Glede prostornosti sta avtomobila podobna. Noben ne briljira, noben ni povsem zadaj v primerjavi s tekmeci. Na našem dve leti starem primerjalnem testu se je C5 dobro odrezal, peugeot 407 SW najslabše. Tistih škatel žal nimamo več, da bi lahko preverili še 508, torej naslednika omenjenega karavana, a ocenjujemo, da bi 508 moral biti boljši - kljub zelo kupejevsko položnemu zadnjemu steklu. Se pa da pri novem peugeotu zadnjo klop zlagati iz prtljažnega prostora, pri C5 ne.

Raje bogatejše opremljene šibkeje motorizirane različice

Razlike med C5 in 508 so tudi glede opreme. 508 recimo ponuja head-up display, ki ga citroën nima, C5 pa za razliko od peugeota ponuja tudi električno odpiranje prtljažnih vrat in tresenje sedala ob nenamerni menjavi voznega pasu. Pri Peugeotu 508 SW je steklena streha serijska, pri citroënu C5 stane vsaj 750 evrov. Sedežna masaža pri peugeotu zahteva doplačilo za usnje, pri C5 je že serijska pri paketu exclusive. Na splošno pri obeh avtomobilih priporočamo izbiro bogatejše opremljene različice v kombinaciji s šibkejšim motorjem. HDi 200 recimo še ne pomeni bistveno bolj bliskovitih pospeškov kot HDi 140, prilagodljivo vzmetenje pa v nobenem primeru še ne športnika. Ja, se strinjamo, da izbira različice prek spletnih konfiguratorjev ni preprosto opravilo, ker so določeni kosi opreme pogojeni z izbiro drugega, manj zaželenega. A tako ali tako govorimo o znamkah, pri katerih so akcije stalnica.

Preberite teste citroëna C5:

Test: Citroën C5 tourer 2,2 HDi

Citroën C5 tudi po zadnji prenovi ostaja udoben in uživaški karavan, ki stavi predvsem na prestiž, v nekoliko manjši meri pa tudi na vozne lastnosti.

Test: Citroën C5 tourer 2,2 HDi

Citroënov tourer, o katerem pišemo, se na moč razlikuje od limuzinske "cepetice", ki smo jo preizkusili nedolgo nazaj. Ne samo zato, ker je karavan, ampak predvsem zaradi "ekskluzivnosti" opreme.

Test: Citroën C5 2,0 HDi

Citroën C5 v drugi generaciji ostaja vrhunski potovalnik, ki navdušuje z udobjem in prostornostjo, vseeno pa je sedaj v njegovih voznih lastnostih mogoče najti tudi ščepec dinamičnega pridiha.

Preberite testa peugeota 508:

Test: Peugeot 508 SW 2,0 HDi

Nismo edini, ki menimo, da je 508 SW lepši od limuzine. Pa tudi ne, da je 508 lepši od 407. Verjetno tudi nismo edini, ki se nam 508 ne zdi primerno nadomestilo za 607.

Test: Peugeot 508 2,2 HDi

Peugeot je z modelom 508 znova stopil v svet klasičnih limuzin, kjer bo kupce pridobival na račun videza, udobja in kakovosti. Preizkusili smo različico GT, rezervirano za globlje denarnice.

Foto: Ciril Komotar/siol.net

Ključne besede: Peugeot, Citroën, Družinski Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Kaj bomo vozili letos?

Pregled najbolj zanimivih avtomobilov, ki bodo letos zapeljali na ceste

Porschejev ledeni tango

Obvladovanje superšportnega avtomobila v ekstremnih zimskih razmerah

Avtomobil, ki v Novo mesto prinaša delovna mesta

V Ženevi smo pomagali razkriti novega renault twinga (video)

Peugeot 308 je evropski avto leta 2014

Peugeot 308 je četrti model te francoske znamke, ki je prejel prestižno nagrado Car of the Year.

Mercedes-Benz S nas je peljal samodejno (video)

Bodo naši otroci vozili avtomobile ali bodo avtomobili vozili njih?

Guma sporoča podatke o tlaku in temperaturi

Goodyear Dunlopova pametna guma komunicira z avtomobilom

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Pokaži Dejanu Zavcu, kaj zmoreš!

Čaka vas nepričakovano! Sporoča boksarski šampion in vas vabi k sodelovanju v Husqvarna izzivu.

Program Birokrat zdaj 50 % ceneje!

Celovit program za vodenje poslovanja podjetij. Izkoristite smešno nizke cene do 30.4.2014. Pohitite!

Razmišljate o prenovi ogrevanja?

Nova tehnologija IR ogrevanja z visokimi prihranki! Povprašajte za brezplačen izračun vašega objekta!

oglasno sporočilo Zagotavlja