Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
8.57

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 8.57

6 mesecev

Test: Fiat 500X 1,0 GSE T3 sport

Še bolj retro kot sicer in razlog je zelo očiten #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Fiat 500X | Foto Aleš Črnivec

Foto: Aleš Črnivec

Fiat 500X tudi kot mestni križanec ohranja oblikovne prvine izvirne petstotice iz leta 1957 kot tudi 50 let mlajše retro različice. Z litrskim trivaljnikom brez električne pomoči je pravzaprav še bolj retro kot sicer. Je pa verjetno zadnji cinquecento, s katerim se ljubitelji italijanske ikone lahko zapeljejo zgolj na bencinski pogon.

Pri Fiatu so osnovno silhueto lepo prilagodili osnovnemu modelu 500. Opustili so pri 500L razcepljeni stebriček A, ukinili četrto bočno stekelce, dodali obrobe blatnikov … Vse svetlobne enote so LED, žarometa ohranjata retro videz. Sport pomeni velika kolesa, sive vstavke na odbijačih, sivi so tudi ogledali in ročaji vrat, zadnja stekla so zatemnjena, svetleč dvojni izpuh je kromiran.

Palec gor: Kabina je dobro založena z odlagališči, spredaj desno sta celo dva predala, eden nad drugim. Sicer ne vem, čemu sta ročaja za odpiranje različnih oblik, vendar zato smeri palca ne bi obračal. Tudi zato ne, ker so v avtu utori za šest pivskih enot, odprt in zaprt predal med sedežema, trije vhodi USB-C …
Palec dol: Za odklepanje lahko rečem, da je retro, se pravi daljinsko, brez uveljavljenih naprednih rešitev. Tudi za zagon motorja je potreben ključ. Tega sem si, navajen od fiatov, pred točenjem goriva že kar pripravil, pa me je presenetil samozaporni čep. Ni kaj, tu pa moram smer palca res malo popraviti.

Z rednim popustom cena mestnega križanca znaša 20.095 evrov, 500X 1.0 sport je dobre štiri tisočake in pol dražji, z dodatno opremo pa testno vozilo stane še poldrugi tisočak več, s popustom in financiranjem pa tri manj. | Foto: Aleš Črnivec Z rednim popustom cena mestnega križanca znaša 20.095 evrov, 500X 1.0 sport je dobre štiri tisočake in pol dražji, z dodatno opremo pa testno vozilo stane še poldrugi tisočak več, s popustom in financiranjem pa tri manj. Foto: Aleš Črnivec

Volan je rahlo prisekan, bolj neposreden kot pri 500L, števci so oblikovani enako, osrednji zaslon pa se je znebil prezračevalnih odprtin. | Foto: Aleš Črnivec Volan je rahlo prisekan, bolj neposreden kot pri 500L, števci so oblikovani enako, osrednji zaslon pa se je znebil prezračevalnih odprtin. Foto: Aleš Črnivec

Družinsko uporaben, pa še z razpoznavnim videzom fiata 500

Model 500L s poudarjenimi steklenimi površinami je s povečanjem male Fiatove ikone postal resnejši enoprostorec. Križanec 500X je po dolžini (426 cm) umeščen med osnovnim in podaljšanim L, tako da tudi sam upravičeno meri na mlajše družine. Premore pa nekaj posebnega: čeprav je kar velik, v njem marsikdo vidi malega fiata 500.

S 159 centimetri je od L malo nižji, a dovolj visok za vstopanje brez bolečin v križu. Nekje sem izbrskal podatek o 157-milimetrski oddaljenosti od tal, kar nekdanjega "kamerada" jeepa renegade odvrača od terena. Tja tudi 18-palčna kolesa z gumami 225/45 ne spadajo, njegovo področje uporabnosti pa bolj pristno označuje naziv sport.

Za 1,9 metra visokim voznikom se da sedeti

500L je bil malo bolj prostoren, vendar se tudi v 500X lahko brez težav namestijo štiri odrasle osebe, vendar na potovanjih ne smejo pretiravati s prtljago. 500L je imel večji prtljažnik, pa tudi vzdolžno pomično klop. 350 litrov v 500X je sicer razredno dovolj, a bi se volumen še zmanjšal pri izbiri rezervnega kolesa. Kdor se odloči za doplačilo, naj pomisli še na strešni kovček.

500X vseeno ni majhen avto, zato so testnemu sport privoščili dvopodročno klimatsko napravo, vsa stekla pa se upravlja električno. Za spodbuden vizualni vtis poskrbijo športni volan, mat sive površine (armatura, prestave, vratne kljuke) in dvojno prešito oblazinjenje v kombinaciji tkanine in umetnega usnja.

Kabina uspešno prestane test štirih 190 centimetrov visokih potnikov. | Foto: Aleš Črnivec Kabina uspešno prestane test štirih 190 centimetrov visokih potnikov. Foto: Aleš Črnivec

Plošča prtljažnika ima dva položaja in v zgornjem tvori  s položenimi naslonjali ravno površino. Prav na dnu je pribor za popravilo pnevmatike in več prekatov, kamor bi se lahko ločeno zložili kosi obvezne opreme. | Foto: Aleš Črnivec Plošča prtljažnika ima dva položaja in v zgornjem tvori s položenimi naslonjali ravno površino. Prav na dnu je pribor za popravilo pnevmatike in več prekatov, kamor bi se lahko ločeno zložili kosi obvezne opreme. Foto: Aleš Črnivec

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov tudi kdaj pretirava. V kampu ob Kolpi, na primer, je zaznal ročno izdelan znak za omejitev na deset kilometrov na uro. Vzel ga je hudo zares in potem več kilometrov težil, da vozim prehitro.

Spremembe za volanom

Rahlo prisekan lepo oblikovan športni volan je odebeljen in prešit. Z dobrima dvema zavrtljajema in pol je bolj neposreden. Z razporeditvijo stikal sledi modelu 500L, se pravi telefon in meniji na levi prečki, tempomat pa na desni. Stikala avdio sistema so za volanom nevidna, morda sem zato večkrat uporabljal okrogla gumba na zaslonu.

Športno ukrojen voznikov sedež je okrašen s številko 500, črno umetno usnje na primerno oblikovanih obrobah je prešito dvojno. Z nastavitvijo višine in v ledvenem delu ustreza večini postav. Skozi ovinke poskrbi tudi za veselje hitrih voznikov, za popolnejša športna izživljanja pa so ukinili vzvod ročne zavore.

Trodelne merilnike smo tudi že videli

Osnovna merilnika omogočata pregledno spremljanje hitrosti (po dva kilometra na turo) in vrtljajev (na sto natančno). Delno prekrivata večjo srednjo enoto, kjer se na vmesnem barvnem zaslonu TFT veliko dogaja. Do podatkov v menijih in podmenijih se dostopa z uporabo petih stikal na volanski prečki.

Za privajanje priporočam najprej suhi trening v stoječem vozilu. Skratka, na treh merilnikih je razvrščeno vse (in še kaj več), kar so pri modelu 500 stisnili v eno samo okroglo enoto. Na delno spremenjeni armaturni plošči posebej omenjam sedempalčni osrednji zaslon, ker ni več obdan z zračnikoma.

Litrski trivaljnik je varčen, dokler voznik sledi indikatorju prestav. Verjetno je zadnji iz družine cinquecento na bencin brez sodelovanja elektrike. | Foto: Aleš Črnivec Litrski trivaljnik je varčen, dokler voznik sledi indikatorju prestav. Verjetno je zadnji iz družine cinquecento na bencin brez sodelovanja elektrike. Foto: Aleš Črnivec

500X sport zanesljivo sledi ukazom volana, sorazmerno široke gume tudi pri hitrih ovinkih ne zdrsnejo. | Foto: Aleš Črnivec 500X sport zanesljivo sledi ukazom volana, sorazmerno široke gume tudi pri hitrih ovinkih ne zdrsnejo. Foto: Aleš Črnivec

Oprema sport posega tudi v kabino: avtoradio Uconnect s sedempalčnim zaslonom, ki služi še vzvratni kameri, obema sistemoma za povezavo telefona in nastavitvam, spada že k vstopni različici 500X. Enako tudi pripomočki, kot so potovalni računalnik, hill holder, start-stop, tempomat, kontrola lege na cesti, prepoznavanje znakov …

Športni volan s prestavno ročico in dvopodročno klimatsko napravo prispeva oprema sport, v notranjosti so opazni enaki sivi poudarki kot zunaj. Na dodatnem seznamu so siva kovinska barva, oblazinjenje v kombinaciji tkanine in umetnega usnja, naslon za roko, električno nastavljiv ledveni del za voznika, ambientalna osvetlitev, prilagodljivo dno prtljažnika …

Pogrešal sem samodejni menjalnik

Prestavna ročica je kot pri 500L nameščena na konzoli med sedežema. Natančnejša je z malo krajšimi in tršimi hodi, krasi jo športna mat siva krogla. Zahteva pa veliko dela zlasti v naseljih, če voznik upošteva indikator.

Ta se prikaže pri 1.800 vrtljajih takoj po speljevanju in nato prav hiti do pete prestave, v kateri se 500X lahko pelje 50 na uro (to je 53 po merilniku) s 1.500 vrtljaji. Trivaljni mlinček je pri tem komaj slišen, zato sem se na vrtljaje večkrat odzval šele nekje pri tri tisoč, kar se je poznalo pri porabi. Vem, da bi delo veliko bolje opravljala avtomatika.

Skozi ovinke bi se rad podil za malim 500

500X izpolnjuje nekaj pogojev, s katerimi se po voznih lastnostih vsaj približa malemu 500. No, ker je družinski SUV, je malo manj trd, ima pa neposreden dobro oprijemljiv volan, široke gume na velikih kolesih in športno ukrojene sedeže za dobre občutke.

Na avtocesti pri 130 na uro (134 po merilniku) potrebuje rahle smerne popravke, česar pri testu 500L s štiri centimetre daljšim medosjem nisem opazil. Hrup med potovanjem s to hitrostjo je še na meji sprejemljivega pri motornih vrtljajih okoli 3.300 v šesti prestavi.

Tempomat, ki mu kot potovalniku pripada, bi lahko uvrstil v odstavek palec dol, ker omogoča popravke plus in minus le po en kilometer na uro. Sicer pa deluje od 30 naprej, s ponovnim vklopom po zagonu in uporabi sklopke.

Poraba na testu 7,0, po WLTP pa 6,4

Natančno 7,02 je rezultat po treh točenjih goriva. Največ, 8,0, je 500X sport porabil prvih 500 kilometrov, ko je bil večinoma na avtocesti. Med kombinirano mestno in dinamično medmestno vožnjo je porabil 6,5, med umirjeno izletniško vožnjo pa 6,0.

Glede na podatek po WLTP testno porabo ocenim kot solidno, vseeno pa je za liter delovne prostornine nekoliko prevelika. Naj navržem še dva podatka: uporabniki vozila so 880 kilometrov pred mano vozili s porabo 7,6, potovalni računalnik pa je po vsakem mojem točenju prikazal deciliter večjo – ja, večjo – porabo od dejanske.

 

Ne spreglejte