Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Sreda, 23. 12. 2015, 19.53

8 let

Volkswagen up 1,0

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi Up prinaša nove standarde v razred majhnih mestnih avtomobilov in dokazuje, da so ti lahko prijetni za vožnjo, relativno veliki znotraj, varni in tudi poceni.

Tretja generacija lupa je povsem samosvoj avtomobil

Up seveda ni prvi mini avtomobil iz Wolfsburga. Toda glede na lupa in foxa je up odrasel in postal bolj sofisticiran. Seveda Nemci niso izumljali tople vode. Francozi so (na primer s twingom) že zdavnaj dokazali, da je majhen in poceni avtomobil lahko prostoren znotraj in uporaben še za kaj drugega kot za vožnjo v vrtec in na tržnico, to pa so nadgradili petvratni malčki kot picanto, aygo in c1. Po drugi strani so Japonci (z iqujem) in Italijani (s fiatom 500) dokazali, da majhno ni nujno ceneno in tretjerazredno. Toda inženirjem pri Volkswagnu je uspelo združiti oboje in narediti relativno udoben avtomobil, ki nudi dobre občutke med vožnjo in vozne lastnosti za zelo razumen denar.

Majhno, a (tudi zaradi majhne porabe goriva) sladko

Majhni avtomobili so težko videti elegantno. Morda tudi zato up prihaja na trg v beli ali pa povsem črni barvi. Pa tudi sicer je potrebno priznati, da je oblikovalcem uspelo ustvariti prikupne linije, kar glede na to, da mora biti oblika v službi funkcionalnosti, ni najlažje doseči. Zadek je zato kar se da navpičen, da je v notranjosti kolikor mogoče veliko prostora, a je z veliko stekleno površino v stilu najmanjšega peugeota prijeten na pogled. Nos je eleganten in skladen tudi zato, ker praktično nima rež za vstop zraka.

Majhen litrski trivaljnik jih skoraj ne potrebuje, saj streže z največ sedemdeset "konjiči". Na papirju je 55 kilovatov malo, ampak ker up tehta bistveno manj kot tono (le 850 kilogramov), je glede na namembnost avtomobila moči dovolj in brez težav drži tempo tudi na avtocesti. Trivaljna zasnova, ki omogoča več navora v nižjem režimu delovanja motorja od štirivaljne, skupaj s prilagojeno motorno elektroniko omogoča, da kljub majhni prostornini motorja lahko vozimo v nizkih, celo le trimestnih motornih vrtljajih. Največji navor sega že od 3500 vrtljajev in temu primerno je tudi poraba relativno majhna, saj malček z lahkoto odpelje dvajset kilometrov z litrom bencina. Medtem ko računate, koliko je to na sto kilometrov, pomislite, da tisti, ki živite v mestu, pridete do službe in nazaj za evro in pol. Je pa nekoliko nenavadno, da pri Volkswagnu, kjer so znani po svojih dizlih, niso predvideli tovrstne motorizacije. Res pa up z majhno porabo bencina in mestno namembnostjo dizla ne potrebuje. Poleg tega že obstaja plinska izvedenka, napovedujejo pa tudi električni pogon.

Ni le majhna mestna igračka

Up ni mišljen le kot tretji družinski avtomobil za gospodinje. Nasprotno, za avtomobilček z le tremi metri in pol in komaj kaj čez poldrugi meter širine se pelje presenetljivo dobro. Za lego skrbi vzmetenje, ki je ravno prav udobno za razbite slovenske ceste in mestne hitrostne ovire, in ne preudobno, da se na ovinkih ne nagiba pretirano. Pri tem pomagata še dve stvari: elektronski stabilizacijski sistem, ki za ta cenovni razred deluje zelo prijazno nemoteče in je serijsko tudi v osnovni različici, in pa dolga medosna razdalja. No, s skoraj dvema metroma in pol je seveda le relativno dolga, a največja v razredu. In to se ne pozna le pri voznih lastnostih, ampak tudi pri prostornosti in uporabnosti.

Lažje je bolje

Uporaba tanjših in lažjih elementov, kjer izstopajo tanki sedeži, omogočajo, da je notranjost ob povsem na robove postavljenih kolesih dokaj prostorna. Spredaj in celo zadaj namreč lahko sedi dva metra visok človek. Kljub le 138 centimetrov široki notranjosti pa se potniki med seboj ne drgnejo s komolci. Res pa je premikanje sedežev za vstop na zadnjo klop nekoliko zapleteno, saj ti nimajo samodejnega ustavljanja po premiku, a rešitev predstavlja petvratna različica za tiste, ki radi odlagajo prtljago na zadnja sedeža ali večkrat prevažajo potnike. Prtljažnik z 250 litri ne prinaša presežnikov, je pa z dvižnim (dvonivojskim) dnom in preklopljivimi zadnjimi sedeži mogoče za sprednjima sedežema voziti skoraj tisoč litrov.

Notranjost sledi všečni zunanjosti

Notranjost je povzeta po beetlu in ne deluje ceneno, malo tudi zato, ker je barva "armaturke" usklajena z barvo zunanjosti. Za manj kot tristo evrov je mogoče dodati multimedijski prikazovalnik z dobro Navigonovo navigacijo. To je v bistvu pravi multimedijski prikazovalnik, ki streže s podatki potovalnega računalnika, radijskega predvajalnika in telefonije. Obenem pa ga je mogoče sneti in uporabljati za peš odkrivanje mestnih središč.

Prava zamera je le ena: neimpulzivno odpiranje šip in stikalo za desno šipo le na desnih vratih. Ker eno stikalo in impulzivni vklop danes ne predstavljata omembe vrednega stroška, je odločitev za tovrstno varčevanje mogoče razumeti kot spodrsljaj snovalcev upa. Edini, saj sicer up s serijsko opremo glede na ceno in majhnost šokira. Ob osnovni ceni osmih tisočakov ponuja ABS in ESP, štiri zračne blazine, isofix pritrdišča, radijski sprejemnik s predvajalnikom mp3 in predvsem sistem citysafety: laserski sitem zaznavanja ovir, ki do 30 kilometrov na uro sam ustavi avtomobil ob nevarnosti naleta.

Močna konkurenca je zaostala

Ob novemu upu je velika množica konkurentov, ki pa so ali manj sofisticirani ali pa predragi. Glede na velikost se up kosa z renaultom twingom, chevroletom sparkom, fordom kajem, lancio ypsilon in fiatom pando ter kio picanto in hyundajem i10, a vse presega v izdelavi, občutku za volanom, razmerju cena – oprema in varnostnih elementih. Nekako najbližje so mu toyota aygo, citroën C1 in peugeot 107, po katerem je "prevzel" tudi idejo o zatemnjenih steklenih zadnjih šipah.

Ne spreglejte