NATISNI PISAVA

V lovu za prehitrimi in nepazljivimi vozniki na slovenskih cestah

S policijsko provido smo se vozili po ljubljanski obvoznici

Avtor: Gregor Pavšič

Ste ob hitenju po cestah že kdaj nervozno pogledovali v vzvratno ogledalo in preverjali, ali je vozilo tik za vami morda policijska provida? Mi smo se z eno izmed njih zapeljali okrog Ljubljane!

Jutranje ure na ljubljanski obvoznici ...

Vsakodnevna prometna gneča, hitenje do službe, vijuganje po prometnih pasovih, zaviranje, pospeševanje in ustavljanje. Redki upoštevajo varnostno razdaljo, mnogo jih prav počasi vozi po prehitevalnem pasu, zato prehitevanja po desni strani sploh niso redka. Enemu izmed avtomobilov sledi bela škoda octavia RS. Popolnoma neopazno. Kot kak fantom se je iz mikavnega avtomobila prelevila v policijsko vozilo s sistemom Provida.

V okolici Ljubljane tri policijske provide

No, dogodek in policijsko posredovanje smo namestili zgolj za potrebe našega snemanja. Iz ljubljanske specializirane enote za nadzor prometa se vsako jutro ob 7.30 na ceste podajo trije avtomobili s sistemom Provida, ki nato delujejo v skupini na istem območju. V octavii RS smo se pridružili policistoma Samu Novaku in Nejcu Miheliču, ki upravljata z eno izmed petnajstih slovenskih provid. Opraviti sta morala posebno usposabljanje, delo pa jima je zaradi raznolikosti všeč. Specialna enota za nadzor prometa je nedavno v svojo skupino sprejela tudi dve policistki, ki prav tako vozita avtomobil s tem nadzornim sistemom.

Večje prekoračitve hitrosti predvsem ponoči

"Število resnejših kršitev se zmanjšuje. Vsak dan ulovimo le dva ali tri voznike, ki občutno prekršijo hitrost. Čez dan je na avtocestah preveč gneče, drugače pa je ponoči, ko so ceste prazne. Takrat so kršitve največje. Delamo tudi ponoči, a le dvakrat mesečno," nam je povedal Novak, ko smo se z belim avtomobilom bližali ljubljanski obvoznici.

Provido vozniki pogosto prepoznajo

"Vseh prekoračitev hitrosti s provido ne obravnavamo, saj imamo za to stacionarne radarje. Skrbijo nas predvsem težji prekrški, objestni vozniki, prav tako pa preverjamo spoštovanje varnostne razdalje, prehitevanja po desni, vožnjo po odstavnem pasu, izsiljevanje prednosti in podobno," je dodal Novak. Določene prekrške je z neoznačenim avtomobilom lažje izslediti, toda policista sta nam priznala, da mnogi vozniki njuno octavio RS že prepoznajo.

Provida v škodi octavii, fordu mondeu in opel vectri

Sistem Provida je vgrajen v naslednje slovenske policijske avtomobile – škodo octavio RS, forda mondea 2,5 turbo in ST ter opel vectro 3,2. Uporablja se različica Provida 2000. Sistem je sestavljen iz treh osnovnih delov – merilnika hitrosti na armaturni plošči, kamere na vrhu vetrobranskega stekla in snemalnika podatkov v prtljažniku avtomobila. Provida omogoča tudi snemanje prek kamere na zadku avtomobila, ki služi predvsem za pomoč policistu- sopotniku. Ta lažje spremlja promet za policijskim avtomobilom in opazi (pre)hiter avtomobil. Še uporabnejša je zadnja kamera pri preverjanju varnostne razdalje.

Provida je kot sistem za nadzorovanje prometa znan že od konca sedemdesetih let, ko so ga razvili na Danskem, dvajset let po iznajdbi pa se je sistem leta 1998 začel uporabljati tudi na slovenskih cestah. Provida je kot blagovna znamka od leta 2002 v lasti britanskega podjetja Petards Group.

Policista morata avtomobilu slediti vsaj 500 metrov

Napočil je čas za policijsko posredovanje. Policista morata avtomobilu slediti najmanj 500 metrov (200 metrov v naselju), v tem času pa na podlagi hitrosti in prevožene razdalje izmerita povprečno hitrost. Sledita mu na enaki razdalji, se mu približata in posnameta še registracijsko tablico. Sledi prehitevanje, upočasnitev voznika in ustavljanje na prvem varnem mestu.

Posredovanje je nevarno na cestah z dvosmernim prometom

"Do zdaj še nikoli nismo imeli težav, da bi bil kakšen avtomobil za nas prehiter. Na avtocestah je posredovanje provide relativno varno in preprosto, veliko težje pa je na cestah z dvosmernim prometom. Tam so tudi kršitve resnejše in nevarnejše. Veliko je nepreglednega prehitevanja, kjer je kršitelju tudi težje slediti. Načeloma ne čakamo, da stori več prekrškov, temveč ga poskušamo zaradi splošne varnosti kar najhitreje zaustaviti," je po opravljenem postopku povedal policist Novak, ki v providi dela šele tri mesece.

Hitrost ni edina nevarnost na slovenskih cestah

Policijske provide bodo na slovenskih cestah ostale. Pri merjenju hitrosti bodo njihovo delo delno prevzeli stacionarni radarji, zato bodo policisti v avtomobilih skrbeli predvsem za nadzor prometa. "Povprečna hitrost se na slovenskih cestah znižuje. S sistemom Provida lahko različne kršitve najlažje dokumentiramo in tako poskrbimo za potrebne kazni. Problematičen je tovorni promet od Dolge vasi do Kopra," nam je razložil Lončar. Da prekoračitve hitrosti še zdaleč niso edini prekršek, smo z zadnjih sedežev policijske octavie RS videli med vračanjem proti bazi specialne enote. Beli audi je že nekaj sto metrov pred odcepom z obvoznice vozil (in prehiteval) kar po odstavnem pasu.

Provida brez lastne statistične evidence

Slovenska policija ne vodi posebne evidence delovanja avtomobilov s sistemom Provida. Ker z njim ugotavljajo številne prekrške, v evidencah ne označijo, da so bili zabeleženi s Provido.


Preberite še:

VIDEO: visoka kazen za nevarnega voznika

Policisti so pri kontroli prometa konec avgusta z videonadzornim sistemom Provida posneli voznika belega vw pola, ki si je zaradi več hudih kršitev prislužil za 1.580 evrov kazni in 31 kazenskih točk.

Foto: Gregor Pavšič/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Slovenj Gradec: biser Koroške regije

Obiščite mesto, ki je znano po najlepšem mestnem jedru v Sloveniji. Ne spreglejte aktualnih dogodkov in prireditev!

Zaupa nam Peter Prevc!

Skočite v znanje tujih jezikov hitro in učinkovito.

Streha za 1 EUR!

Prav ste prebrali, 180 m2 strehe Gerard in toplotne izolacije je lahko vaše samo za 1 EUR. Kako? Vstopite!

oglasno sporočilo Zagotavlja