NATISNI PISAVA

Bitka Davida proti Goljatu na letališčih je zgolj navidezna

Tovorni vlačilci za letala lahko potegnejo tudi 400 ton mase

Avtor: Gregor Pavšič

Brnik - Ko vlačilec za letala izkoristi svojo maso 40 ton in desetkrat večjo vlečno silo, na letališki ploščadi redno zmaguje. Vlačilec izvaja potiskanje letala, ki mu v žargonu pravijo pushback.

Poudarki:

- vlačilci so namenjeni za tako imenovani pushback letal
- vlačilci lahko letala potiskajo ali vlečejo po letališki ploščadi
- za učinkovitost sta ključna tudi štirikolesni pogon in štirikolesno krmiljenje
- v vlačilcu je poleg voznika vedno tudi koordinator pushbacka, ki nato hodi ob letalu
- med potiskanjem ali vlečenjem pilot v letalu nima nadzora nad sprednjim kolesom

Ko majhen vlačilec premaga precej večje letalo

Bilo je nekaj minut pred trinajsto uro. Še zadnji potniki so se vkrcali na Adrijin bombardier CRJ 900, si poiskali svoje sedeže in se pripravili na pot proti Skopju. Na ploščad pod pilotsko kabino je takrat pripeljalo vozilo, na prvi pogled mešanec med malim tovornjakom in traktorjem. Velika kolesa so razkrivala njegovo skrito moč. Ko se je ustavil pod letalom, je bil pogled nanju videti kot bitka Davida proti Goljatu. Toda vsaj za hip je zmagalo tovorno vozilo, ki mu na letališki ploščadi pripada vloga potiskača ali vlačilca. V naslednji minuti se je začel proces potiskanja letala izpred letališče stavbe, ki mu v letališkem žargonu pravijo pushback.

Kaj je pushback?

Čeprav lahko nekatera letala peljejo tudi vzvratno, pa bi potisna sila motorjev v nasprotni smeri lahko poškodovala letališko stavbo, prav tako pa bi lahko v motor prišli delci umazanije in prahu z asfalta. Zato na letališčih za vzvratne premike letal (prav tako za parkiranje v hangarje) uporabljajo posebne vlačilce.

Poznamo dve osnovni vrsti: najbolj klasični letala potiskajo z uporabo posebne cevi (na vozilo se lahko namesti spredaj ali zadaj, odvisno ali gre za potiskanje ali vlečenje), drugi pa so zadaj ploski in zato se lahko letalo nanje dobesedno nasloni ter priklopi. Pri prvi različici z odstranitvijo zapore pilotu onemogočijo manevriranje letala s sprednjim kolesom, pri drugem pa se sprednji del letala dvigne od tal.

Mali mišičnjak za pol milijona evrov

Na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika imajo pet vozil za vlečenje letal. Najmočnejši med njimi ima oznako schopf F300. Njegov Deutzov motor ima moč 174 kilovatov in 854 njutonmetrov navora, a še veliko pomembnejša za njegovo učinkovitost so masa 40 ton in ustrezna prestavna razmerja šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Zaradi velike mase in prestavnih razmerij lahko vozilo povleče tovor z maso okrog 400 ton. To pa je dovolj tudi za največja letala, saj so na ljubljanskem letališču prav s tem vozilom že potiskali tovorno letalo antonov 124.

Na letališko ploščad najmočnejši schopf F300 sicer zapelje redkeje, saj lahko večino letal potiskajo ali vlečejo tudi s šibkejšimi vlačilci. Skrajne zmogljivosti vozila pa imajo seveda tudi svojo ceno, saj stane schoph F300 skoraj pol milijona evrov. Omenjeni model prestavlja sredino Schopfove ponudbe, v kateri je recimo tudi vlačilec F396 P z močjo 330 kilovatov in vlečno silo 600 ton.

Brez štirikolesnega krmiljenja ne bi šlo

"Vsa delovna vozila na letališčih se lahko po ploščadi vozijo s hitrostjo največ 30 kilometrov na uro, zato tudi vlačilci te hitrosti ne presegajo," nam je medtem, ko smo čakali na pushback še drugega letala, dejal vodja vzdrževanja na ljubljanskem letališču Igor Domevščik. Na letališki ploščadi in v halah za garažiranje smo opazili veliko različnih cevi za potiskanje, na katerih je bil napisan tip letala. "Žal priključki niso standardizirani, zato moramo imeti skoraj za vsak model letala svojo cev. Vsaka stane nekaj tisoč evrov," je dodal Domevščik

Poleg mase in velike potezne sile sta skrita aduta vlačilca tudi štirikolesni pogon in štirikolesno krmiljenje. Rajdni krog znaša le štiri metre, zato lahko vlačilec z letalom učinkovito manevrira na zelo majhnem prostoru. V vozilu sta vselej dva uslužbenca. Voznik in koordinator postopka, ki med izvajanjem pushbacka hodi ob letalu. Prek radijske povezave je ves čas v stiku s pilotom letala, z ročnimi kretnjami pa narekuje tudi poteze vozniku vlačilca.

"Ko združimo vlačilec in letalo, pilot izgubi kontrolo nad usmerjanjem sprednjega kolesa. Še vedno sicer narekuje celoten postopek. Le on lahko zaukaže začetek potiskanja. To sporoči koordinatorju ob letalu, ta pa z ročno kretnjo to pokaže še vozniku v vlačilcu," nam je razložil Domevščik. Medsebojna koordinacija trojice mora biti seveda zelo usklajena in točna. Medtem ko vozilo potiska letalo, pilot postopoma že prižiga motorje.

Pilot upravlja postopek, toda letalo pelje vlačilec

Za nekaj minut ima torej voznik vlačilca letalo v svoji oblasti. Takrat se pokaže velika potisna moč in okretnost vozila. Na ljubljanskem letališču je za vožnjo vlačilca usposobljenih okrog 30 ljudi, ki delajo v več izmenah. Voznik vlačilca velja za najvišji rang za delovna vozila na letališki ploščadi. "Usmerja me vodja postopka. Ko mi da znak, da je sprostil zavore, lahko po navodilu stolpa začnem," nam je po opravljenem postopku povedal Tomaž Strahan, voznik vlačilca. V tujini voznike šolajo na posebnih maketah, v Ljubljani pa se učijo kar s čisto pravimi letali.

V Ljubljani dnevno okrog 30 pushbackov

Vlačilci za letala niso potrebni le v primeru, ko je letalo parkirano na tako imenovanem samoizhodnem položaju nekaj sto metrov od letališke stavbe. Potiskanje letala Adrie je proti vzletni stezi trajalo le nekaj minut. Medtem ko je letalo vzletelo, je bil voznik že pripravljen na nov postopek pushbacka. Dnevno jih na ljubljanskem letališču izvedejo okrog trideset. Le redki potniki pushback in zmogljivost vlačilnih vozil sploh opazijo.

Tehnični podatki - schopf F300
motor: Deutz, moč: 174 kilovatov, navor: 854 njutonmetrov, masa: 40 ton, vlečna sila: 400 ton, menjalnik: samodejni šeststopenjski, najvišja hitrost: 30 kilometrov na uro, opravilna hitrost pri pushbacku: 5 kilometrov na uro, cena: 490 tisoč evrov

Preberite še:

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič

Ključne besede: tovorni avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Streha za 1 EUR!

Prav ste prebrali, 180 m2 strehe Gerard in toplotne izolacije je lahko vaše samo za 1 EUR. Kako? Vstopite!

DanKuchen podarja bon za 500 €

Bon velja za nakup aparatov po izbiri + dodatne ugodnosti v času sejma! Samo v salonu DanKuchen BTC in Šenčur Cubis.

Kamagra izdelki

Povečajte spolno moč, vzdržljivost in se končno rešite prezgodnjega izliva. Preverite.

oglasno sporočilo Zagotavlja