NATISNI PISAVA

Dražje gorivo, cenejša vožnja - z opli med stožci po letališču

Delavnice varčne, varne in električne vožnje v Slovenj Gradcu

Avtor: Miha Merljak

Slovenj Gradec - Avtomotovci smo na letališču Slovenj Gradec svoje bralce učili varčnega načina vožnje, varnih manevrov in jim na primeru električnega opla ampera približali avtomobilsko prihodnost.

Dražje gorivo, cenejša vožnja

Ker so cene pogonskih goriv vse višje, smo za trideset bralcev pripravili delavnico varčne vožnje. Posedli smo jih za volane oplov zafira, astra, astra GTC, insignia in corsa, prisedli na desni sedež in se odpeljali na dobrih dvajset minut dolgo krožno vožnjo po Slovenj Gradcu in okolici.

V prvem krogu smo jih pustili, da so vozili po svoje, kot znajo, v drugo pa so vozili po naših navodilih.

Tako smo z avtomobilom "jadrali", kar pomeni, da smo se trudili voziti čim bolj tekoče, brez nepotrebnih zaviranj, ki bi nas silila v nepotrebna pospeševanja – ta seveda dvigajo porabo goriva.

Zato smo pogled usmerjali daleč naprej, ne zgolj nekaj deset metrov pred naše vozilo. Prav spremljanje in predvidevanje dogajanja na cesti pa je ključno pri varčevanju z gorivom.

Naši bralci so z našimi napotki privarčevali od nekaj decilitrov do nekaj litrov, porabe pa so se na tej trasi dosegali porabe od 4,2 pri astri ecoflex do 5,5 litra na sto kilometrov pri insignii z dvema turbinskima polnilnikoma.

Član društva za električna vozila predaval o električni prihodnosti

Seveda je bil prihranek odvisen od predznanja eko vožnje, smo pa očitno z našim projektom zajeli predvsem ekološko nekoliko bolj ozaveščene bralce. V nagradni igri smo namreč vabili tudi na vožnje z Oplovo ampero, torej s prvim velikoserijskim električnim avtomobilom, ob katerem nihče ne tarna o majhnem dosegu vožnje na baterije.

Ampera ima namreč tudi bencinski motor, ki opravlja funkcijo polnilca baterij in ne neposredno pogona koles. Tako lahko deluje pri bolj ali manj konstantnih vrtljajih in posledično z nizko porabo goriva.

Ampera je med bralci vzbudila dolgo vrsto tehničnih in sploh ekoloških vprašanj. Nanje je v Slovenj Gradcu odgovarjal Andrej Potokar, eden vidnejših članov Društva za električna vozila Slovenije.

Debate so bile na dokaj visoki ravni, med bralci smo našli več inženirjev elektrotehnike in elektronike, uporabnika električnega skiroja in tudi gospoda, ki je svojega hibrida predelal v plug-in hibrida, česar matična znamka še ne ponuja.

Varčna vožnja je manj stresna in bolj varna

A naj bo vožnja bencinska, dizelska ali pa električna, odvisna je od vozniških veščin. Z veščinami varčne vožnje se vozimo manj stresno in bolj udobno, a da bi se res vozili tudi bolj varno, moramo upoštevati še nekaj osnovnih pravil.

Na primer, da bi se lahko uspešno izognili otroku sredi ceste, moramo najprej pravilno sedeti za volanom. Da bi naš otrok v prometni nesreči preživel, ni dovolj nakup najboljšega otroškega sedeža, ampak tudi, da vanj otroka pravilno namestimo. Da se v poletni vročini ne bi prehladili, je treba klimo uporabljati pravilno.

To je na letališki stezi učil naš sodelavec Andrej Brglez, sicer tudi inštruktor varne in varčne vožnje. Bralce je opremil tako s teoretičnim kot tudi s praktičnim znanjem. Med stožci so z družinsko merivo vozili slalom in losov test, marsikdo je ob tem spoznal, da je navada nepravilnega položaja za volanom železna srajca, ki pa jo je v prid varnosti pametno sleči, saj je v nasprotnem primeru življenjsko odločilne vozniške manevre nemogoče izpeljati.

Anketa

Kako pretežno vozite?

Z električno ampero privabili ekofrike:

Ne samo varčna, tudi varna vožnja:

Bralci iskali prihranke pri svojih vozniških navadah:

Utrinki z dogajanja na slovenjgraškem letališču:

Naše nasvete za varčevanje z gorivom vam ponujamo v treh zgodbah:

Manja Rajh in varčna vožnja po avtocesti

Vožnja po avtocesti je zaradi visokih hitrosti potratna. S pravilnim pospeševanjem in preračunavanjem razdalj do spredaj in zadaj vozečih vozil pa lahko postane varčnejša od stare ceste.

Dragan Marić in varčevanje v kolonah

Z dežele se v mesto vsak dan vozi veliko ljudi. Njihove poti so vezane na kolone, ki spravljajo v stres in višajo porabo. A vpliv neeko voženj drugih voznikov se da znižati.

Jernej Jančič in mestna vožnja

Rdeči semaforji, krožišča, ležeči policaji, zastoji, kratke relacije ... Mestna vožnja je potratna, a s pomočjo "jadranja" je lahko tudi varčna.

Projekt Dražje gorivo, cenejša vožnja sponzorira Opel.

Višje cene še ne pomenijo nujno tudi večjih izdatkov, a to od vas zahteva spremembo načina vožnje in s tem povezanih novih veščin. Naš sodelavec Andrej Brglez, tudi inštruktor varčne vožnje z licenco avstrijskega kluba ÖAMTC, je prisedel na desni sedež k trem bralcem Avtomota in jim svetoval, kako njihove vsakdanje vožnje prevoziti s čim nižjo porabo.

Jernej Jančič se vsako jutro vozi izključno bo mestu, po Celju, na poti v svojo službo odpelje otroke v vrtec in v varstvo. Dragan Marić se vsako jutro sooča s prometnimi zamaški, ko se vozi od Škofje Loke proti Ljubljani. Manja Rajh iz Prebolda vsako jutro začne pot že ob šestih zjutraj in se namesto po stari cesti do Celje pelje po avtoceste, saj je to bolj varčno.

Prepričani smo, da se v zgodbah Jerneja, Dragana in Manje skrivajo napotki, ki bodo gotovo koristni tudi vam na vaših vsakodnevnih vožnjah.

Foto: Ciril Komotar, Miha Merljak, Klemen Korenjak
Video: Ciril Komotar, Dean Gostimirovič, Klemen Kopitar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Preizkusite se sami: ali vozite varno?

Kako varno vozite, preverite z mobilno aplikacijo DRAJV, ki vas bo na koncu ocenila s točkami. Tako lahko učinkovito izboljšate svojo vožnjo, hkrati pa prihranite pri avtomobilskem zavarovanju.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

VIDEO: Zgodba o dami, ki ve, kaj hoče, in avtomobilu, ki to razume …

Iskre med levom in privlačno Primorko so videli vsi.

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Kralj je mrtev. Naj živi kralj!

Slovo legendi: Bugatti veyron, najhitrejši avtomobil se poslavlja

Avtomobilski pogoni prihodnosti

Je salon avtomobilov v Ženevi nakazal pogone in njihove energetske rešitve za prihodnje desetletje?

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Dovolj suhih in razpokanih podplatov!

Izberite edino pravo rešitev priznanih nemških proizvajalcev naravnih izdelkov. Akcija 1 + 1 gratis!

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

Narf - Plavanje za otroke, mladostnike in odrasle

Največja ljubljanska netekmovalna plavalna šola, ki postavlja kvaliteto na prvo mesto. Zaplavajte z nami!

oglasno sporočilo