NATISNI PISAVA

Offroad dirkanje po običajnih cestah na koncu sveta

Čari dirkanja po Albaniji

Avtor: David Stropnik

Tirana; Albanija - Dirkanje po Albaniji odpira novo dimenzijo pojmov offroad in promet. Na verjetno najslabših in obenem najspektakularnejših cestah v Evropi smo preizkušali meje vozil in voznikov.

Evropski Dakar


Ob besedi Albanija običajno pomislimo na zaostalo državo z bunkerji, skrito pred svetom, na čudne ženske in še bolj čudna vozila – in se v precejšnji meri motimo. Podobno velja, če slišimo za reli Albanija, le da imamo v tem primeru prav. Reli poteka v kaotičnih razmerah, komaj prevoznih kolovozih, ob prepadnih stenah visokih gora, med zasneženimi prelazi in na peščenih plažah, predvsem pa v odprtem prometu in prek povsem zapuščenih predelov fascinantne gorske pokrajine. Terenski reli po Albaniji, vsaj glede razmer, velja za nekakšno evropsko različico slovitega Dakarja.

Vsak drugi avtomobil je mercedes

Reli dirkanje po Albaniji ima na prvi pogled podobno veliko smisla kot organizacija dirke F1 na Kitajskem. A v resnici je Albanija za reli idealna. Navdušenje lokalnega prebivalstva nad avtomobili je povsem v balkanskem stilu veliko in v povprečju je kakovost voznega parka primerljiva z razvitim svetom (novih mercedesov S pa je verjetno največ na prebivalca). Po drugi strani so ceste v takem stanju, da je tudi na njih dirkanje pravzaprav že povsem terensko.

Kjer se ceste končajo v ovcah


Ena od značilnosti vzdržljivostnih terenskih relijev je ta, da hitrostne preizkušnje potekajo na cestah, odprtih za promet. Seveda ne gre za regionalne ceste, kjer potekajo le etape, ampak kolovoze in stranske poti, toda tudi tam se vsake toliko na sproti primaje kak tovornjak ali čreda domačih živali. Ker je veliko gorskih cest v Albaniji speljanih zelo prepadno, ne čudi, da je na reliju skoraj vsak dan nekaj tekmovalcev, ki so zdrsnili čez rob, z resnimi poškodbami končalo v bolnišnici.

Dirkanje tudi po strugah rek

V Albaniji imajo nekaj odsekov avtoceste, ampak sicer so regionalne ceste še najbolj podobne gorskim kolovozom z luknjami v asfaltu, nekajkilometrskimi makadamski odseki ali pa najbolje kar nekajmetrsko odsotnostjo ceste. Makadamske ceste slabše kategorije pa so bolj ali manj konglomerat skal in blata, tako da ne čudi, da so na dirki najhitrejši uničevali po dva kompleta gum na dan, varili okvirje dirkalnikov ali čakali na tovariško pomoč sredi blatnih "jezer". Del trase je speljan tudi po strugah rek!

Avtomobili niso favoriti

V takih razmerah ne čudi, da je reli Albanija eden redkih relijev na svetu, kjer so avtomobili v ozadju. Zahtevnost cest in trasa, ki marsikdaj spominja na enduro dirko, avtomobilom pač onemogoča izkoristiti prednosti, ki se pojavljajo pri višji hitrosti. Boj za skupno zmago se je tako na 1700 kilometrov dolgi dirki odvijal med enduro motocikli in štirikolesniki.

Tretjerazredne razmere in odlični dirkači

Če kdo podcenjujoče misli, da po Albaniji dirkajo le tisti, ki ne upajo ali zmorejo na večje dirke, se moti. Evropski prvak v dirkanju s quadi, zmagovalci španskih Baj in večkratni udeleženci relija Dakar to le potrjujejo. Najhitrejši med motoristi je bil tako Christian Pastori pred Victorjem Riviero in Julianom Villarubio. Med štirikolesniki pa je Slovenec Marko Jager pometel s konkurenco in do motoristom primernejših etap občasno celo vodil v absolutni konkurenci vseh vozil.

Slovenska dirka

Kar pet Slovencev se je letos spopadlo z albanskimi brezpotji. Poleg Marka Jagra, ki je z outlanderjem 1000R drugič zapored zmagal med štirikolesniki, sta na stopničkah v razredu ATV-jev stala še Edward Jerak in s 180 kilogrami najtežji dirkač Jože Zalar, ki je brez praske preživel tudi spektakularno prevračanje. Sicer pa sta se na dirki pojavila in do poškodbe oziroma okvare motocikla uspešno dirkala mariborska motorista Simon Marčič in Robert Reher. Glede na navdušenje v cilju in rezultate na posameznih etapah ju morda naslednjo leto srečamo ob boku Mirana Stanovnika na reliju Dakar.

Foto: David Stropnik

Ključne besede: športni avtomoto, reli, Albanija

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Preizkusite se sami: ali vozite varno?

Kako varno vozite, preverite z mobilno aplikacijo DRAJV, ki vas bo na koncu ocenila s točkami. Tako lahko učinkovito izboljšate svojo vožnjo, hkrati pa prihranite pri avtomobilskem zavarovanju.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

VIDEO: Zgodba o dami, ki ve, kaj hoče, in avtomobilu, ki to razume …

Iskre med levom in privlačno Primorko so videli vsi.

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Kralj je mrtev. Naj živi kralj!

Slovo legendi: Bugatti veyron, najhitrejši avtomobil se poslavlja

Avtomobilski pogoni prihodnosti

Je salon avtomobilov v Ženevi nakazal pogone in njihove energetske rešitve za prihodnje desetletje?

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Ugodna wellness ponudba za pare

Udobna nastanitev, bogata zajtrk in večerja, bazeni in mnogo več. Že od 128 EUR v Bernardin wellness centru!

Septembrski oddih na morju že od 45 EUR

Pred zimo se napolnite z energijo v Hotelih Bernardin! Pripravili smo vam ugoden 2-dnevni paket.

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

oglasno sporočilo