NATISNI PISAVA

Roadtrip na stari način – iz Münchna v Marseille

S starodobnim minijem prek Alp

Avtor: David Stropnik

Marseille; Francija - Odločili smo se, da na pristen način prečkamo Alpe na vsej dolžini od Münchna do Marseilla. Brez sodobnega udobja, a s silnim vozniškim veseljem, kot ga ponuja nekdanji mini.

Zakaj s starim minijem?

Mini je ikona nekdanjega časa. Prvi pravi vozniško zanimiv majhen avtomobil, športnik, ki se je proslavil z zmago na reliju Monte Carlo. Avto, ki se danes zdi neuporabno majhen, a vendar avtomobil, ki ponuja pristno doživetje ceste, kot ga avtomobili z elektronskimi pomagali in veliko maso skorajda ne. Legendarni minijevski občutek gokarta smo se zato odločili preizkusiti na najbolj zavitih asfaltnih cestah, kar si jih je mogoče zamisliti – na alpskih prelazih.

Vseeno kje, pomembno je, da je zavito!

Kakšno pot izbrati na poti od najsevernejšega do najjužnejšega predela Alp, se je težko odločiti. Možnosti je na stotine in pravzaprav nobena ni slaba.

Mi smo izbrali eno od hitrejših in z dobrimi tisoč kilometri tudi eno najkrajših – prek Lihtenštajna in St. Bernarda do Milana in nato mimo Torina prek prelaza Montgenevre do idiličnega Briancona.

Tam smo si privoščili "obvoz" prek 2.109 m visokega prelaza Vars, ki se na severni strani ponaša s široko, zavito in odlično asfaltirano cesto, na drugi strani pa z ozko, grbinasto, bolj relistično podlago.

Stari ali novi mini?

Razlika v vozniškem veselju je v bistvu majhna, a je v filozofskem smislu velikanska. Novi mini ponuja več udobja, elektronskih pomagal, razvajanja s klimo in servom, česar v starem miniju seveda ne bomo našli. Novi se ponaša se z večjo močjo in pomočjo turbine, a tudi večjo maso. Je pa zato v starem miniju doživetje neposrednejše, pristnejše in večje, cesto doživljamo neposredno in to plačamo z bolečimi rokami, prepotenim hrbtom in seveda tudi manjšo aktivno in pasivno varnostjo. Vprašanje je, kaj nam pomeni več.

Utrinki z vožnje:

Kaj početi in doživeti ob tej poti?

− Nemške avtoceste so eno od zadnjih svobodnih območij na svetu in skoraj edina legalna priložnost, da v odprtem prometu preizkusimo zmogljivosti in polno hitrost avtomobila.

− Kava na idilični obali italijanskih jezer Maggiore, Como in Lugano ima poseben okus.

− Nakupovanje v evropski modni prestolnici v Milanu, južno od Duoma, je doživetje zase, tudi če "nakupujemo" le z očmi (sopotnica bo postanek v Milanu gotovo znala ceniti).

− Smučanje v Varsu je mogoče še pozno v pomlad, konec marca pa je tukaj tekmovanje v hitrostnem smučanju na najbolj strmi in najhitrejši progi v Evropi, ki dovoljuje hitrosti do 250 km/h. Kdor ima raje kolesarjenje, naj izbere datum, ko tod prirejajo Tour de France.

− Skalne formacije La Baume (Sisteron) in kanjon Verdona so dovolj osupljiva znamenitost Provanse tudi za neplezalce.

− Edinstveno bivanje z divjimi konji je v Evropi mogoče le na območju Camargue pri Marseillu.

− Plezanje v Les Calanques na apnenčastih skalnih stolpih, ki rastejo iz morja, je primerno tudi za začetnike.

− Plaže Saint-Tropeza niso daleč …

Praktične informacije

Vožnje, kot smo jo opravili – med Münchnom in Marseillem, je dobrih tisoč kilometrov, če pohitimo: za 12 ur. Seveda je narava dovolj osupljiva in ob poti dovolj zanimivosti, da se splača to pot opraviti v več dnevih in zraven premagati še kakšen prelaz. Stroški cestnin (italijanska in francoska avtocesta) je za 44 evrov, gorivo pa nas bo stalo kakšnih 150 evrov. Primeren čas je pozna pomlad, ko je ob prelazu Vars še sneg, obenem pa je na Azurni obali dovolj toplo za kopanje.

Preberite teste novih modelov minija

Mini countryman cooper S

Mini countryman prinaša v razred malih mestnih terencev svežino, prestiž in športnost. Obenem minija nadgrajuje v uporabnejše vozilo, ki ga nujno ne potrebujete, ga je pa zabavno imeti.

Mini one

Ob besedi mini večina med nami pomisli na cooperja S, torej majhno »gokart« bombico na steroidih. A mini je lahko tudi mini one, mnogo bolj umirjena izvedenka tega, sicer mestnega malčka.

Mini clubman cooper S

Karavanski zadek in večja dolžina povečata funkcionalnost avtomobila, zanimiva razporeditev vrat njegov izgled in "posebnost", vozne lastnosti pa po drugi strani ostajajo več kot odlične.

Mini john cooper works

RS, ST, cupra, AMG, M, S, EVO, STi ... Najbolj vroče različice so pogosto značajsko povsem druga zgodba kot avti, iz katerih izhajajo. Pri miniju ni tako. Razlika med cooperjem in "johnom" je majhna.

Mini coupe cooper S

Dvosedežni mini uteleša športnost svojih predhodnikov in dodaja nekaj praktičnosti z velikim prtljažnim prostorom in predvsem bolj športnim videzom.

Foto: David Stropnik
Video: David Stropnik in Dean Gostimirovič
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Hyundai razkriva čarobno formulo srečnega voznika: šteje zgolj zaupanje!

Že poznate odgovor na vprašanje, zakaj se splača kupiti in voziti nov avtomobil?

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Streha za ljudi, ki so radi brez skrbi!

Edina streha, ki kljubuje vetru, toči, snegu in ledu. Vrhunski strešniki Gerard sedaj kar -15 %!

Zadeni 300€, potovanje ali Organka

Za pravilni odgovor na nagradno vprašanje bo Organko ob dnevu Zemlje nagradil nekoga izmed vas, ki vam je mar varovanje narave.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo Zagotavlja