NATISNI PISAVA

Kaj storiti z avtomobilom, ko se ga napijete?

Taksist na skuterju, ki odpelje tudi avtomobil

Avtor: David Stropnik

Ljubljana - Ker alkohol in avtomobil ne sodita skupaj, pijani vozniki svoj jekleni konjiček največkrat pustijo in zamenjajo za taksi. Razen če pokličejo fanta, ki jih odpelje skupaj z njihovim avtomobilom.

Pijanske težave tistih, ki se domov odpeljejo s taksijem

Predstavljajte si, da ste z avtomobilom v mestu, popivate in se v jutranjih urah odpravite s taksijem domov. Zjutraj ste v najboljšem primeru zato, ker niste peljali pod vplivom alkohola, kaznovani tako, da dobite parkirni listek za neplačano parkirnino.

V najslabšem primeru pa svojega avtomobila ne najdete. Rešitev za to je preprosta: nekdo, ki vas odpelje z vašim avtomobilom domov.

Boste zaupali svoj avtomobil fantu na zložljivem mopedu?

Stvar ni preprosta - če želite imeti zjutraj ob sebi avtomobil, boste morali sredi noči najti treznega in naspanega prijatelja, plačati dva taksija, ali veliko preprosteje in ceneje – najeti nekoga, ki odpelje vaš avtomobil.

To je na primer Scooter Billy – taksist, ki pride po vas s svojim miniaturnim mopedom, ga zloži v prtljažnik in vas odpelje domov, nato pa se z mopedom odpelje nazaj.

Fant govori angleško, a kot sam pravi, tisti, ki niso tako svetovljanski, da bi govorili angleščino, tudi ključev svojega avtomobila ne bodo zaupali tujcu. Pojasni, da po njegovih izkušnjah navezanost na avtomobil ni povezana z vrednostjo vozila, temveč z vrednostjo voznikovega nakita.

Tehnične in zakonske omejitve

Velikost mopeda je 85cm x 65cm x 35 cm, tako da ga je mogoče zložiti v večino prtljažnikov. Izjeme so kakšni majhni roadsterji, ki pa glede na zakonodajo, ki prepoveduje vinjenim osebam sedeti na prednjih sedežih, tako ne omogočajo tovrstnega prevoza.

Prav tako svojega avtomobila taksistu na mopedu ne boste mogli prepustiti, če imate službeno vozilo brez pooblastila zanj, če nimate kaskozavarovanja ali vozilo ni tehnično izpravno oziroma primerno za vožnjo.

Če med vožnjo potnik bruha, s tem ni težav, ker bruha po svojem avtomobilu. Težava pa nastane, če se pijani potniki začnejo vpletati v vožnjo in posegajo po volanu z argumentom, da je to njihov avtomobil in jim nihče ne bo govoril, da ga ne bodo vozili. V tem primeru Niels ustavi in odvihra na svojem mopedu.

Skrb, da bo moped umazal ali zaradi vonja po bencinu onečedil vaš avtomobil, je odveč. Zloži se namreč v termično izolirano vrečo in to z izpraznjenim vplinjačem.

Posebnosti Slovenije omejujejo tovrstni posel

Medtem ko so v civiliziranih državah zahodnega sveta tovrstne usluge zelo razširjenje, Niels v povprečju odpelje manj kot 20 oseb na teden. Razlogov je več:

Slovenci so večinoma na svoja vozila navezani bolj kot na svoje žene, zato ključe neradi dajejo iz rok in se raje sami pijani zaletijo, kot da bi jih nekdo drug varno pripeljal domov. Veliko jih je pa tako pijanih, da niso zmožni upravljati s telefonom.

Slovenska pijanska kultura še vedno prevladuje nad logiko in zakonodajo. Večina ne razume, da alkohol in volan ne gresta skupaj, in tudi policijske akcije na to temo so bolj blažev žegen kot pa metoda, ki bi ljudi prisilila v trezno vožnjo. Obsežne racije, s katerimi v civiliziranem svetu s cest spravijo pijandure, se pri nas zdijo kot prizori iz znanstvenofantastičnih filmov.

Vzrok za nezmožnost vožnje svojega avtomobila ni le alkohol

Tovrstne usluge z zložljivim mopedom seveda niso namenjene le vinjenim osebam, temveč vsem, ki (začasno) ne morejo upravljati s svojim vozilom, ga pa potrebujejo ob sebi.

Na primer: voznikom, ki se slabo počutijo, imajo zdravstvene težave, zlomljene kosti, ali jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje.

Kdo ali kaj je Scooter Billy

Čeprav bi kdo pričakoval, da je možakarju, ki vozi zložljiv moped, ime Billy, je to le ime njegovega podjetja. Fant, ki vozi motorček, je Nizozemec Niels Rensen, ki že tri leta živi v Ljubljani in skrbi, da pijanci ne vijugajo z avtomobili po naši prestolnici. V Ljubljano je prišel na nogometno tekmo, popival in ostal brez avtomobila, ugotovil, da naša prestolnica nima alternative klasičnemu taksiju in se preselil.

Tudi motorček ni skuter, kot bi pričakovali po imenu podjetja, temveč italijanski minimoped Di Blasi, z dvotaktnim petdesetkubičnim motorčkom in 30 kilogrami mase. Če ga boste najeli, je cena za kilometer dva evra, minimalno plačilo za pet kilometrov vožnje, največja oddaljenost pa 30 km iz Ljubljane.

Preberite še o alkoholu in vožnji:

Alkohol in vožnja ne gresta skupaj - dokazujemo

Preverili smo, kako lahko alkohol vpliva na vozniške sposobnosti. Na del vozniških sposobnosti, natančno na hitrost reagiranja. Kako preverili? Napili smo tri prostovoljke in tri prostovoljce.

Vpliv alkohola na reakcijski čas

S praktičnim preizkusom smo ugotovili, da se reakcijski čas podaljša pri večji opitosti, že pri povsem nizki pa vozniki počnejo neumnosti. Alkohol in vožnja torej res ne gresta skupaj.

Lahko zaupamo poceni alkotesterjem?

Merili smo natančnost različnih alkotesterjev iz prodaje in dobljene rezultate primerjali z referenčnim policijskim. Preverili smo tudi delovanje napravice alkolock, ki opitim preprečuje vžig vozila.

Preberite še nekaj sorodnih člankov:

Preberite več o težavah z avtomobilom v Ljubljani

Foto: Ciril Komotar
Video: Klemen Aber

Ključne besede: urbani avtomoto, Scooter Billy

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

oglasno sporočilo