NATISNI PISAVA

Kaj storiti z avtomobilom, ko se ga napijete?

Taksist na skuterju, ki odpelje tudi avtomobil

Avtor: David Stropnik

Ljubljana - Ker alkohol in avtomobil ne sodita skupaj, pijani vozniki svoj jekleni konjiček največkrat pustijo in zamenjajo za taksi. Razen če pokličejo fanta, ki jih odpelje skupaj z njihovim avtomobilom.

Pijanske težave tistih, ki se domov odpeljejo s taksijem

Predstavljajte si, da ste z avtomobilom v mestu, popivate in se v jutranjih urah odpravite s taksijem domov. Zjutraj ste v najboljšem primeru zato, ker niste peljali pod vplivom alkohola, kaznovani tako, da dobite parkirni listek za neplačano parkirnino.

V najslabšem primeru pa svojega avtomobila ne najdete. Rešitev za to je preprosta: nekdo, ki vas odpelje z vašim avtomobilom domov.

Boste zaupali svoj avtomobil fantu na zložljivem mopedu?

Stvar ni preprosta - če želite imeti zjutraj ob sebi avtomobil, boste morali sredi noči najti treznega in naspanega prijatelja, plačati dva taksija, ali veliko preprosteje in ceneje – najeti nekoga, ki odpelje vaš avtomobil.

To je na primer Scooter Billy – taksist, ki pride po vas s svojim miniaturnim mopedom, ga zloži v prtljažnik in vas odpelje domov, nato pa se z mopedom odpelje nazaj.

Fant govori angleško, a kot sam pravi, tisti, ki niso tako svetovljanski, da bi govorili angleščino, tudi ključev svojega avtomobila ne bodo zaupali tujcu. Pojasni, da po njegovih izkušnjah navezanost na avtomobil ni povezana z vrednostjo vozila, temveč z vrednostjo voznikovega nakita.

Tehnične in zakonske omejitve

Velikost mopeda je 85cm x 65cm x 35 cm, tako da ga je mogoče zložiti v večino prtljažnikov. Izjeme so kakšni majhni roadsterji, ki pa glede na zakonodajo, ki prepoveduje vinjenim osebam sedeti na prednjih sedežih, tako ne omogočajo tovrstnega prevoza.

Prav tako svojega avtomobila taksistu na mopedu ne boste mogli prepustiti, če imate službeno vozilo brez pooblastila zanj, če nimate kaskozavarovanja ali vozilo ni tehnično izpravno oziroma primerno za vožnjo.

Če med vožnjo potnik bruha, s tem ni težav, ker bruha po svojem avtomobilu. Težava pa nastane, če se pijani potniki začnejo vpletati v vožnjo in posegajo po volanu z argumentom, da je to njihov avtomobil in jim nihče ne bo govoril, da ga ne bodo vozili. V tem primeru Niels ustavi in odvihra na svojem mopedu.

Skrb, da bo moped umazal ali zaradi vonja po bencinu onečedil vaš avtomobil, je odveč. Zloži se namreč v termično izolirano vrečo in to z izpraznjenim vplinjačem.

Posebnosti Slovenije omejujejo tovrstni posel

Medtem ko so v civiliziranih državah zahodnega sveta tovrstne usluge zelo razširjenje, Niels v povprečju odpelje manj kot 20 oseb na teden. Razlogov je več:

Slovenci so večinoma na svoja vozila navezani bolj kot na svoje žene, zato ključe neradi dajejo iz rok in se raje sami pijani zaletijo, kot da bi jih nekdo drug varno pripeljal domov. Veliko jih je pa tako pijanih, da niso zmožni upravljati s telefonom.

Slovenska pijanska kultura še vedno prevladuje nad logiko in zakonodajo. Večina ne razume, da alkohol in volan ne gresta skupaj, in tudi policijske akcije na to temo so bolj blažev žegen kot pa metoda, ki bi ljudi prisilila v trezno vožnjo. Obsežne racije, s katerimi v civiliziranem svetu s cest spravijo pijandure, se pri nas zdijo kot prizori iz znanstvenofantastičnih filmov.

Vzrok za nezmožnost vožnje svojega avtomobila ni le alkohol

Tovrstne usluge z zložljivim mopedom seveda niso namenjene le vinjenim osebam, temveč vsem, ki (začasno) ne morejo upravljati s svojim vozilom, ga pa potrebujejo ob sebi.

Na primer: voznikom, ki se slabo počutijo, imajo zdravstvene težave, zlomljene kosti, ali jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje.

Kdo ali kaj je Scooter Billy

Čeprav bi kdo pričakoval, da je možakarju, ki vozi zložljiv moped, ime Billy, je to le ime njegovega podjetja. Fant, ki vozi motorček, je Nizozemec Niels Rensen, ki že tri leta živi v Ljubljani in skrbi, da pijanci ne vijugajo z avtomobili po naši prestolnici. V Ljubljano je prišel na nogometno tekmo, popival in ostal brez avtomobila, ugotovil, da naša prestolnica nima alternative klasičnemu taksiju in se preselil.

Tudi motorček ni skuter, kot bi pričakovali po imenu podjetja, temveč italijanski minimoped Di Blasi, z dvotaktnim petdesetkubičnim motorčkom in 30 kilogrami mase. Če ga boste najeli, je cena za kilometer dva evra, minimalno plačilo za pet kilometrov vožnje, največja oddaljenost pa 30 km iz Ljubljane.

Preberite še o alkoholu in vožnji:

Alkohol in vožnja ne gresta skupaj - dokazujemo

Preverili smo, kako lahko alkohol vpliva na vozniške sposobnosti. Na del vozniških sposobnosti, natančno na hitrost reagiranja. Kako preverili? Napili smo tri prostovoljke in tri prostovoljce.

Vpliv alkohola na reakcijski čas

S praktičnim preizkusom smo ugotovili, da se reakcijski čas podaljša pri večji opitosti, že pri povsem nizki pa vozniki počnejo neumnosti. Alkohol in vožnja torej res ne gresta skupaj.

Lahko zaupamo poceni alkotesterjem?

Merili smo natančnost različnih alkotesterjev iz prodaje in dobljene rezultate primerjali z referenčnim policijskim. Preverili smo tudi delovanje napravice alkolock, ki opitim preprečuje vžig vozila.

Preberite še nekaj sorodnih člankov:

Preberite več o težavah z avtomobilom v Ljubljani

Foto: Ciril Komotar
Video: Klemen Aber

Ključne besede: urbani avtomoto, Scooter Billy

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Zaupa nam Peter Prevc!

Skočite v znanje tujih jezikov hitro in učinkovito.

DanKuchen podarja bon za 500 €

Bon velja za nakup aparatov po izbiri + dodatne ugodnosti v času sejma! Samo v salonu DanKuchen BTC in Šenčur Cubis.

Podarjamo biološko čistilno napravo!

Nameravate vgraditi čistilno napravo? Sodelujte in se potegujte za novo čistilno napravo One2clean!

oglasno sporočilo Zagotavlja