Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Sergio Pininfarina je bil "veleposlanik italijanskega sloga"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako je torinski časnik Stampa namreč nekoč poimenoval vsestranskega italijanskega industrijskega oblikovalca, ki pa se je v zgodovino kljub temu vpisal predvsem kot oblikovalec avtomobilov.

Sanjska kariera

V obdobju med letoma 1960 in 2002, ko je Sergio Pininfarina aktivno deloval v vodstvu družinskega podjetja Carrozzeria Pininfarina, je to predstavilo tri svoje najbolj uspešne modele: - fiata 124 sport spider, ki so ga izdelovali med letoma 1966 in 1985, - alfo romeo spider, ki je v proizvodnji zdržala v dolgem obdobju med letoma 1966 in 1993, in - peugeota 406 coupé, ki je avtomobiliste navduševal med letoma 1996 in 2004.

Sam je bil menda najbolj ponosen na leta 1965 predstavljeni konceptni avtomobil dino berlinetta speciale, s katerim je močno vplival na oblike ferrarijev s sredinskimi motorji.

Pininfarina je sicer vso svojo kariero tesno sodeloval s tovarno superšportnih avtomobilov iz Maranella, za katero je oblikoval kar 164 modelov, med njimi tudi 410 SA, testarosso, 465 GT, F40, F50, 360 modeno, enza ferrarija, 575 maranella ter 360 modeno in spiderja.

Zelo opaženi izdelki studia Pinifarina v času njegovega vodstva so bili tudi alfa romeo 164, lancia beta montecarlo, cadillac allanté in maserati quattroporte ter številni drugi serijski modeli in študije.

Podjetje pa se je podalo tudi v proizvodnjo predvsem kabrioletskih različic modelov, kot so bili alfa romeo brera in spider, ford focus CC, mitsubishi colt CZC in volvo C70, ki pa so ga žal stali finančne neodvisnosti.

Vodenje družinskega podjetja

Sergio Pinifarina se je kot Sergio Farina 8. septembra 1926 rodil v Torinu, kjer je leta 1950 na tamkajšnji politehniki tudi diplomiral iz strojništva.

Zaposlil se je v družinskem podjetju Carozzeria Pinin Farina, kjer je v letih 1955 do 1958 vodil načrtovanje in gradnjo novih proizvodnih obratov v Grugliascu pri Torinu. Leta 1960 je postal generalni direktor, leta 1966 po smrti očeta Battiste "Pinina" Farine pa tudi predsednik uprave podjetja.

Istega leta je odprl novo študijsko-raziskovalno središče, v katerem je leta 1972 zgradil vetrovnik. Ta sicer ni bil prvi vetrovnik na svetu, bil pa je prvi v Italiji in eden izmed redkih na svetu, ki so omogočali študij aerodinamike vozil in drugih predmetov v naravnem merilu.

Že leta 1961 je pri tedanjem italijanskem predsedniku Giovanniju Gronchiju dosegel, da je priimek njegove družine iz Farina spremenil v Pininfarina, hkrati pa je tudi podjetje preimenoval v Carozzeria Pininfarina.

Leta 1979 je podjetje preoblikoval v holding, leta 1986 pa nastopil na italijanski borzi delnic ter dejavnost podjetja razširil tudi na druga področja industrijskega oblikovanja.

Pininfarina je pod vodstvom Sergiovega sina Paola sicer oblikoval tudi serijo gospodinjskih aparatov za velenjski Gorenje. Leta 2005 je bil Sergio za svoje dosežke imenovan tudi za dosmrtnega senatorja, od leta 1969 do lani je bil tudi član upravnega odbora Ferrarija.

Ugledna osebnost

Sergio Pininfarina se je ukvarjal tudi s pedagoško dejavnostjo. V letih 1974 do 1977 se je namreč vrnil na "svojo" univerzo politehnike v Torinu, kjer je poučeval oblikovanje avtomobilske karoserije. V letih 1979–1988 je bil tudi poslanec v evropskem parlamentu, sodeloval pa je tudi v številnih industrijskih in gospodarskih združenjih.

Za svoje delo je prejel številna priznanja. Med drugim so ga leta 2007 vpisali tudi v Automotive Hall of Fame v Dearbornu v Michiganu, leta 2008 pa v European Automotive Hall of Fame v Ženevi.

Častni predsednik

Sergio Pininfarina se je leta 2001 sicer umaknil na mesto predsednika upravnega odbora oziroma nadzornega sveta ter častnega predsednika, dejansko vodenje podjetja pa je prepustil sinu Andrei. Ko je ta leta 2008 umrl v prometni nesreči, je vodenje podjetja prevzel Sergiov drugi sin Paolo.

3. julija letos je po dolgotrajni bolezni v družbi žene Giorgie, hčerke Lorenze in sina Paola umrl na svojem domu v Torinu.

Ne spreglejte