NATISNI PISAVA

Fiatov Blue&Me uvaja "windowse" v avtomobile

Avtor: Anže Jereb

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte.

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Pin It

Glede na to, da telefoniranje med vožnjo od marsikoga zahteva precej "telovadnih" sposobnosti, prav vsem zmanjšuje koncentracijo med vožnjo, pa še z zakonom je prepovedano, je razvoj prostoročnih naprav logičen. Zato poznamo bluetooth slušalke, mikrofončke, s pomočjo katerih se zvok širi po avtomobilu, pa tudi naprave, ki sogovornikov zvok predvajajo kar preko avtoradia. In nekaj takega ponuja tudi Fiat z Blue&Me sistemom, prostoročne telefonije pa se je lotil kar skupaj z Microsoftom.

Predvajaj

MSN ikona na puntovem volanu?

"Ej, Anže, kaj pa dela ta MSN ikona na volanu? A imaš "windowse" v avtu?", so bile besede domačih, ko so sedli v tega punta. In, ko sem jim razložil, da je to eno od stikal Blue&Me sistema, torej prostoročne telefonije preko "modrega zoba", sem v odgovor dobil, "Ah, saj bluetooth pa res ni nekaj novega ..." To sicer drži, ampak Fiatov je vseeno malce drugačen. Je namreč prvi, ki deluje na osnovi Microsoftovih oken, natančneje na "windowsih" mobile, tega pa drugod ne najdemo.

Blue&Me je prostoročna telefonija

Tokrat govorimo o pravi prostoročni napravi za telefoniranje. Uporabnik ima namreč telefon lahko spravljen kar v žepu, za telefoniranje pa je dovolj en sam pritisk na tipko za glasovno upravljanje. Nato napravi ukazuješ z govorom; na primer poiščeš osebo iz imenika, ali pa denimo narekuješ telefonsko številko. Napravi lahko ukažeš tudi, naj prebere prejeta SMS sporočila, je pa res, da gre "virtualni teti" slovenščina bolj težko z jezika. Če vas govorno ukazovanje ne mika, lahko Blue&Me upravljate tudi bolj klasično, torej s tipkami na volanskem obroču, recimo, da tudi to velja za "prostoročno telefoniranje".

Blu&Me je mp3 player

Poleg prostoročnega telefoniranja Blue&Me vsebuje tudi mp3 predvajalnik, pri katerem po novem glasbe ni treba shraniti na CD (čeprav lahko). V predalu je namreč USB vhod, kamor priključimo USB ključek z naloženo glasbo, sistem ga samodejno zazna in začne predvajati glasbo.

Sinhronizacija dlančnika in Blue&Me

Blue&Me se pravzaprav povsem poveže s telefonom in šteje zadnje klice, oziroma spremlja celotno dogajanje v zvezi s telefonom. Super osnova za kakšno nadgradnjo, po kateri bi ga denimo lahko povezali še z dlančnikom, prenosnikom, ali čem drugim. In kje bi to prišlo prav? Zaposlen poslovnež bi lahko imel na zadnjih sedežih svoje limuzine velik zaslon, dlančnik pa bi se preko bluetootha samodejno povezal z njim. Delo bi bilo tako lagodnejše, saj bi se vsi podatki prikazovali na velikem zaslonu, se samodejno prenašali direktno nazaj na dlančnik, tega bi lastnik kasneje vzel v pisarno in ga povezal z računalnikom. In vsi podatki bi bili dostopni takoj.

Osnova za nadgrajevanje ...

Glede na to, da je za osnovo poskrbel Microsoft, sta verjetni vsaj dve stvari. Prvič, da Fiat ne bo ostala edina znamka z njihovo tehnologijo (pravzaprav jo je v podobni obliki začel uporabljati tudi Ford) in se bo slednja kot virus razširila še med ostale proizvajalce, ki tako v prihodnosti morda ne bodo imeli več svojih lastnih produktov. BMW recimo i-Drive sistema, Audi MMI-ja, Mercedes COMAND-a in tako naprej. To seveda le ob pogoju, da bo Blue&Me postal pravi vmesnik, preko katerega bomo nadzorovali radio, klimatsko napravo, morda celo pregledovali beležko in koledarček ali pa kar outlook. To pa je tista druga smer, v katero bo verjetno potekal razvoj.

Posodabljanje po želji

In kaj je še posebnost windowsov? Ja, recimo to, da jih je mogoče posodabljati. Tako, kot to počnemo doma, na hišnem računalniku, lahko storimo tudi pri Blue&Me sistemu. Med nastavitvami poiščemo funkcijo update in naložimo popravke. Seveda, če so ti na voljo, v nasprotnem primeru pa se na zaslončku izpiše, da popravki niso na voljo. To pomeni, da uporabnik lahko sam nenehno skrbi, da je sistem "up to date". Precej bolje kot možnost, da vam sistem posodobijo le (recimo enkrat letno) na pooblaščenem servisu ... Windows okolje je seveda ločeno od avtomobilske računalniške enote in v primeru napake ne vpliva na samo delovanje vozila.

Študije z več možnimi armaturami

Tako kot nekateri radi svoj avtomobil naredijo unikaten s predelavami zunanjosti, bi bila zanimiva tudi opcija "poosebljanja" notranjosti. Idejo je že pred leti v Detroitu predstavil Mercury s študijo meta one concept. Pri njej je bilo mogoče menjati barvo merilnikov in ozadje na glavnem zaslonu (kot na računalniku). Glede na to, da "windowsi" to omogočajo na računalniku, zakaj ne bi še v avtomobilu? Običajni radio bi lahko zamenjal media player, ozadje pa bi si lahko lastnik menjal po svojih željah, spreminjal barve in vzorce.

Množičnost - varnost

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Do sedaj smo bili namreč vajeni, da je bila ta predvsem pri dražjih avtih. No, med dodatno opremo jo lahko najdemo marsikje, ampak je bistveno dražja od tega Blue&Me sistema. Glede na to, da se večina voznikov med vožnjo pogosto pogovarja po mobilcu, bi množična uporaba takega prostoročnega telefoniranja precej pripomogla k varnosti, hkrati pa k varnosti pripomore tudi prava "prostoročnost", torej glasovno ukazovanje.

Blue&Me in slovenščina

Glede delovanja "voice commanda" nimamo velikih pripomb, le v slovenskem jeziku smo si ga še zaželeli. Sicer pa, znanje slovenščine smo preizkusili že v peugeotu 407 in se prav dobro nasmejali. Razumeli pa nič. A tam je šlo tudi za vgradni telefon, v katerega smo morali SIM kartico vtakniti v režo in želeno številko odtipkati na tipkovnici na armaturni plošči. Fiatov Blue&Me je z bluetooth povezavo glede tega mnogo enostavnejši.

Foto: Anže Jereb, Ciril Komotar, Microsoft, Mercury
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Nezlomljiv angel varuh s severa

Vizija Volva, da bodo do leta 2020 vsi njihovih avtomobili tako varni, da v njih ne bo nihče izgubil življenja, se v spremstvu volva XC90 zdi povsem verjetna.

Vrnitev v prihodnost na krilih visoke napetosti

Kaj bo v resnici prinesla doktrina trajnostne mobilnosti? Pri Audiju pa imajo odgovore že danes.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Citroën Berlingo Multispace

Kaj imajo skupnega prijatelji, pet berlingov in adrenalin?

Mercedes-Benz GLC: Lep, pameten, sposoben

Tako nekako bi ga lahko opisali, kot je najpogostejši nabor vsake mladenke in njene mame, kaj bi si želela omožiti v družino.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Kia, velika odprodaja, podaljšana samo še do 9.10.!

Nepremagljivo financiranje. pro_cee'd že za 99 EUR/mesec, EOM=0%.

Izberite najljubši okus bureka

Izbrali smo 5 receptov za čisto nov burek! Glasujte za najboljšega, morda ga boste kmalu lahko že poskusili.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo