NATISNI PISAVA

Fiatov Blue&Me uvaja "windowse" v avtomobile

Avtor: Anže Jereb

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte.

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Pin It

Glede na to, da telefoniranje med vožnjo od marsikoga zahteva precej "telovadnih" sposobnosti, prav vsem zmanjšuje koncentracijo med vožnjo, pa še z zakonom je prepovedano, je razvoj prostoročnih naprav logičen. Zato poznamo bluetooth slušalke, mikrofončke, s pomočjo katerih se zvok širi po avtomobilu, pa tudi naprave, ki sogovornikov zvok predvajajo kar preko avtoradia. In nekaj takega ponuja tudi Fiat z Blue&Me sistemom, prostoročne telefonije pa se je lotil kar skupaj z Microsoftom.

Predvajaj

MSN ikona na puntovem volanu?

"Ej, Anže, kaj pa dela ta MSN ikona na volanu? A imaš "windowse" v avtu?", so bile besede domačih, ko so sedli v tega punta. In, ko sem jim razložil, da je to eno od stikal Blue&Me sistema, torej prostoročne telefonije preko "modrega zoba", sem v odgovor dobil, "Ah, saj bluetooth pa res ni nekaj novega ..." To sicer drži, ampak Fiatov je vseeno malce drugačen. Je namreč prvi, ki deluje na osnovi Microsoftovih oken, natančneje na "windowsih" mobile, tega pa drugod ne najdemo.

Blue&Me je prostoročna telefonija

Tokrat govorimo o pravi prostoročni napravi za telefoniranje. Uporabnik ima namreč telefon lahko spravljen kar v žepu, za telefoniranje pa je dovolj en sam pritisk na tipko za glasovno upravljanje. Nato napravi ukazuješ z govorom; na primer poiščeš osebo iz imenika, ali pa denimo narekuješ telefonsko številko. Napravi lahko ukažeš tudi, naj prebere prejeta SMS sporočila, je pa res, da gre "virtualni teti" slovenščina bolj težko z jezika. Če vas govorno ukazovanje ne mika, lahko Blue&Me upravljate tudi bolj klasično, torej s tipkami na volanskem obroču, recimo, da tudi to velja za "prostoročno telefoniranje".

Blu&Me je mp3 player

Poleg prostoročnega telefoniranja Blue&Me vsebuje tudi mp3 predvajalnik, pri katerem po novem glasbe ni treba shraniti na CD (čeprav lahko). V predalu je namreč USB vhod, kamor priključimo USB ključek z naloženo glasbo, sistem ga samodejno zazna in začne predvajati glasbo.

Sinhronizacija dlančnika in Blue&Me

Blue&Me se pravzaprav povsem poveže s telefonom in šteje zadnje klice, oziroma spremlja celotno dogajanje v zvezi s telefonom. Super osnova za kakšno nadgradnjo, po kateri bi ga denimo lahko povezali še z dlančnikom, prenosnikom, ali čem drugim. In kje bi to prišlo prav? Zaposlen poslovnež bi lahko imel na zadnjih sedežih svoje limuzine velik zaslon, dlančnik pa bi se preko bluetootha samodejno povezal z njim. Delo bi bilo tako lagodnejše, saj bi se vsi podatki prikazovali na velikem zaslonu, se samodejno prenašali direktno nazaj na dlančnik, tega bi lastnik kasneje vzel v pisarno in ga povezal z računalnikom. In vsi podatki bi bili dostopni takoj.

Osnova za nadgrajevanje ...

Glede na to, da je za osnovo poskrbel Microsoft, sta verjetni vsaj dve stvari. Prvič, da Fiat ne bo ostala edina znamka z njihovo tehnologijo (pravzaprav jo je v podobni obliki začel uporabljati tudi Ford) in se bo slednja kot virus razširila še med ostale proizvajalce, ki tako v prihodnosti morda ne bodo imeli več svojih lastnih produktov. BMW recimo i-Drive sistema, Audi MMI-ja, Mercedes COMAND-a in tako naprej. To seveda le ob pogoju, da bo Blue&Me postal pravi vmesnik, preko katerega bomo nadzorovali radio, klimatsko napravo, morda celo pregledovali beležko in koledarček ali pa kar outlook. To pa je tista druga smer, v katero bo verjetno potekal razvoj.

Posodabljanje po želji

In kaj je še posebnost windowsov? Ja, recimo to, da jih je mogoče posodabljati. Tako, kot to počnemo doma, na hišnem računalniku, lahko storimo tudi pri Blue&Me sistemu. Med nastavitvami poiščemo funkcijo update in naložimo popravke. Seveda, če so ti na voljo, v nasprotnem primeru pa se na zaslončku izpiše, da popravki niso na voljo. To pomeni, da uporabnik lahko sam nenehno skrbi, da je sistem "up to date". Precej bolje kot možnost, da vam sistem posodobijo le (recimo enkrat letno) na pooblaščenem servisu ... Windows okolje je seveda ločeno od avtomobilske računalniške enote in v primeru napake ne vpliva na samo delovanje vozila.

Študije z več možnimi armaturami

Tako kot nekateri radi svoj avtomobil naredijo unikaten s predelavami zunanjosti, bi bila zanimiva tudi opcija "poosebljanja" notranjosti. Idejo je že pred leti v Detroitu predstavil Mercury s študijo meta one concept. Pri njej je bilo mogoče menjati barvo merilnikov in ozadje na glavnem zaslonu (kot na računalniku). Glede na to, da "windowsi" to omogočajo na računalniku, zakaj ne bi še v avtomobilu? Običajni radio bi lahko zamenjal media player, ozadje pa bi si lahko lastnik menjal po svojih željah, spreminjal barve in vzorce.

Množičnost - varnost

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Do sedaj smo bili namreč vajeni, da je bila ta predvsem pri dražjih avtih. No, med dodatno opremo jo lahko najdemo marsikje, ampak je bistveno dražja od tega Blue&Me sistema. Glede na to, da se večina voznikov med vožnjo pogosto pogovarja po mobilcu, bi množična uporaba takega prostoročnega telefoniranja precej pripomogla k varnosti, hkrati pa k varnosti pripomore tudi prava "prostoročnost", torej glasovno ukazovanje.

Blue&Me in slovenščina

Glede delovanja "voice commanda" nimamo velikih pripomb, le v slovenskem jeziku smo si ga še zaželeli. Sicer pa, znanje slovenščine smo preizkusili že v peugeotu 407 in se prav dobro nasmejali. Razumeli pa nič. A tam je šlo tudi za vgradni telefon, v katerega smo morali SIM kartico vtakniti v režo in želeno številko odtipkati na tipkovnici na armaturni plošči. Fiatov Blue&Me je z bluetooth povezavo glede tega mnogo enostavnejši.

Foto: Anže Jereb, Ciril Komotar, Microsoft, Mercury
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Hyundai razkriva čarobno formulo srečnega voznika: šteje zgolj zaupanje!

Že poznate odgovor na vprašanje, zakaj se splača kupiti in voziti nov avtomobil?

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Paket Dvojni plus

Združite elektriko in plin v enem paketu ter ju do konca leta 2016 plačujte po nižji ceni, na eni položnici! Energija Plus

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Program Birokrat brezplačno

Brezplačna verzija omogoča tudi izdajo e-računov! Prava rešitev za fakturiranje in obračun potnih nalogov.

oglasno sporočilo Zagotavlja