NATISNI PISAVA

Fiatov Blue&Me uvaja "windowse" v avtomobile

Avtor: Anže Jereb

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte.

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Pin It

Glede na to, da telefoniranje med vožnjo od marsikoga zahteva precej "telovadnih" sposobnosti, prav vsem zmanjšuje koncentracijo med vožnjo, pa še z zakonom je prepovedano, je razvoj prostoročnih naprav logičen. Zato poznamo bluetooth slušalke, mikrofončke, s pomočjo katerih se zvok širi po avtomobilu, pa tudi naprave, ki sogovornikov zvok predvajajo kar preko avtoradia. In nekaj takega ponuja tudi Fiat z Blue&Me sistemom, prostoročne telefonije pa se je lotil kar skupaj z Microsoftom.

Predvajaj

MSN ikona na puntovem volanu?

"Ej, Anže, kaj pa dela ta MSN ikona na volanu? A imaš "windowse" v avtu?", so bile besede domačih, ko so sedli v tega punta. In, ko sem jim razložil, da je to eno od stikal Blue&Me sistema, torej prostoročne telefonije preko "modrega zoba", sem v odgovor dobil, "Ah, saj bluetooth pa res ni nekaj novega ..." To sicer drži, ampak Fiatov je vseeno malce drugačen. Je namreč prvi, ki deluje na osnovi Microsoftovih oken, natančneje na "windowsih" mobile, tega pa drugod ne najdemo.

Blue&Me je prostoročna telefonija

Tokrat govorimo o pravi prostoročni napravi za telefoniranje. Uporabnik ima namreč telefon lahko spravljen kar v žepu, za telefoniranje pa je dovolj en sam pritisk na tipko za glasovno upravljanje. Nato napravi ukazuješ z govorom; na primer poiščeš osebo iz imenika, ali pa denimo narekuješ telefonsko številko. Napravi lahko ukažeš tudi, naj prebere prejeta SMS sporočila, je pa res, da gre "virtualni teti" slovenščina bolj težko z jezika. Če vas govorno ukazovanje ne mika, lahko Blue&Me upravljate tudi bolj klasično, torej s tipkami na volanskem obroču, recimo, da tudi to velja za "prostoročno telefoniranje".

Blu&Me je mp3 player

Poleg prostoročnega telefoniranja Blue&Me vsebuje tudi mp3 predvajalnik, pri katerem po novem glasbe ni treba shraniti na CD (čeprav lahko). V predalu je namreč USB vhod, kamor priključimo USB ključek z naloženo glasbo, sistem ga samodejno zazna in začne predvajati glasbo.

Sinhronizacija dlančnika in Blue&Me

Blue&Me se pravzaprav povsem poveže s telefonom in šteje zadnje klice, oziroma spremlja celotno dogajanje v zvezi s telefonom. Super osnova za kakšno nadgradnjo, po kateri bi ga denimo lahko povezali še z dlančnikom, prenosnikom, ali čem drugim. In kje bi to prišlo prav? Zaposlen poslovnež bi lahko imel na zadnjih sedežih svoje limuzine velik zaslon, dlančnik pa bi se preko bluetootha samodejno povezal z njim. Delo bi bilo tako lagodnejše, saj bi se vsi podatki prikazovali na velikem zaslonu, se samodejno prenašali direktno nazaj na dlančnik, tega bi lastnik kasneje vzel v pisarno in ga povezal z računalnikom. In vsi podatki bi bili dostopni takoj.

Osnova za nadgrajevanje ...

Glede na to, da je za osnovo poskrbel Microsoft, sta verjetni vsaj dve stvari. Prvič, da Fiat ne bo ostala edina znamka z njihovo tehnologijo (pravzaprav jo je v podobni obliki začel uporabljati tudi Ford) in se bo slednja kot virus razširila še med ostale proizvajalce, ki tako v prihodnosti morda ne bodo imeli več svojih lastnih produktov. BMW recimo i-Drive sistema, Audi MMI-ja, Mercedes COMAND-a in tako naprej. To seveda le ob pogoju, da bo Blue&Me postal pravi vmesnik, preko katerega bomo nadzorovali radio, klimatsko napravo, morda celo pregledovali beležko in koledarček ali pa kar outlook. To pa je tista druga smer, v katero bo verjetno potekal razvoj.

Posodabljanje po želji

In kaj je še posebnost windowsov? Ja, recimo to, da jih je mogoče posodabljati. Tako, kot to počnemo doma, na hišnem računalniku, lahko storimo tudi pri Blue&Me sistemu. Med nastavitvami poiščemo funkcijo update in naložimo popravke. Seveda, če so ti na voljo, v nasprotnem primeru pa se na zaslončku izpiše, da popravki niso na voljo. To pomeni, da uporabnik lahko sam nenehno skrbi, da je sistem "up to date". Precej bolje kot možnost, da vam sistem posodobijo le (recimo enkrat letno) na pooblaščenem servisu ... Windows okolje je seveda ločeno od avtomobilske računalniške enote in v primeru napake ne vpliva na samo delovanje vozila.

Študije z več možnimi armaturami

Tako kot nekateri radi svoj avtomobil naredijo unikaten s predelavami zunanjosti, bi bila zanimiva tudi opcija "poosebljanja" notranjosti. Idejo je že pred leti v Detroitu predstavil Mercury s študijo meta one concept. Pri njej je bilo mogoče menjati barvo merilnikov in ozadje na glavnem zaslonu (kot na računalniku). Glede na to, da "windowsi" to omogočajo na računalniku, zakaj ne bi še v avtomobilu? Običajni radio bi lahko zamenjal media player, ozadje pa bi si lahko lastnik menjal po svojih željah, spreminjal barve in vzorce.

Množičnost - varnost

Blue&Me je zanimiv tudi zaradi tega, ker je Fiat z njim prvi začel uvajati bluetooth povezavo v male avte. Do sedaj smo bili namreč vajeni, da je bila ta predvsem pri dražjih avtih. No, med dodatno opremo jo lahko najdemo marsikje, ampak je bistveno dražja od tega Blue&Me sistema. Glede na to, da se večina voznikov med vožnjo pogosto pogovarja po mobilcu, bi množična uporaba takega prostoročnega telefoniranja precej pripomogla k varnosti, hkrati pa k varnosti pripomore tudi prava "prostoročnost", torej glasovno ukazovanje.

Blue&Me in slovenščina

Glede delovanja "voice commanda" nimamo velikih pripomb, le v slovenskem jeziku smo si ga še zaželeli. Sicer pa, znanje slovenščine smo preizkusili že v peugeotu 407 in se prav dobro nasmejali. Razumeli pa nič. A tam je šlo tudi za vgradni telefon, v katerega smo morali SIM kartico vtakniti v režo in želeno številko odtipkati na tipkovnici na armaturni plošči. Fiatov Blue&Me je z bluetooth povezavo glede tega mnogo enostavnejši.

Foto: Anže Jereb, Ciril Komotar, Microsoft, Mercury
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Naroči revijo Računalniške novice!

21 številk + odlični IT izdelki za samo 33,50€.

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo