NATISNI PISAVA

"Bavarci" s še prijaznejšo navigacijo, komunikacijo in zabavo

BMW ConnectedDrive tudi s čutom za dotik in razumevanjem pisave

Avtor: Srdjan Cvjetović

Letošnje novosti integriranega sistema BMW ConnectedDrive predvsem olajšajo interakcijo uporabnika in sistema med vožnjo, pri čemer logika sistema od uporabnika ne zahteva dodatnega učenja.

Ključne novosti:

− 3D-prikaz splošnega in navigacijskega dela

− prenovljen prikaz navigacijskega zaslona z deljenim zaslonom in dodatnimi funkcijami za posredovanje navigacijskih napotkov

− izboljšano razumevanje govornih ukazov in možnost narekovanja e-poštnih in SMS-sporočil, a vse to le v največjih svetovnih jezikih in brez slovenščine

− s potezami prsta na gumbu BMW iDrive Touch Controller je mogoče vpisovati in izbirati črke in številke ter prilagajati prikaz spletnih strani in zemljevidov

− najhitrejši mobilni internet prek omrežij LTE (pri nas bo, ko bo)

− večja združljivost zunanjih aplikacij

Veliko se je spremenilo od davnega leta 1994, ko je bavarski avtomobilski proizvajalec v takratnih avtomobilih serije 7 prvi na svetu ponudil integriran navigacijski sistem. Prav tako od leta 2001, ko je BMW, kot pravijo, prav tako prvi na svetu predstavil prvi internetno zasnovan portal v vozilu.

Poudarek na prijaznejši interakciji

BMW ConnectedDrive je postal integrirani sistem navigacije, komunikacije in večpredstavne zabave, ki je ponujal veliko (sicer ne povsod) – a mu je manjkalo zlasti malo več uporabniške prijaznosti. Še posebno med vožnjo, ko naj bi voznik vendarle največ, če že ne vse, svoje pozornosti usmeril na cestne razmere, ne pa na zaslon, poln zabave in koristnih informacij, in preboj skozi številne opcije in podatke.

In prav pri tej prijaznosti so v zadnjem letu očitno naredili največ, če sodimo po novostih, ki so jih predstavili na spletni novinarski predstavitvi.

3D na zaslonu, 3D pri krmiljenju

Oblikovalci so prenovili zaslon, ki zdaj ustvarja boljši vtis tretje dimenzije. A ne gre za lepotni popravek – BMW iDrive Touch Controller, tista okrogla tipka med voznikovim in sovoznikovim sedežem, ostaja še naprej glavni vnosni način, toda zaslon mu zdaj zna slediti tudi ob premikih, ki niso več samo vrtenje.

Tako se bavarski strokovnjaki radi pohvalijo, da gre za prvi tridimenzionalni integrirani avtomobilski sistem, ki kljub nadgradnji v še eno dimenzijo ni spremenil uporabniške logike. Le olajšal, polepšal in približal jo je uporabniku, ta lepota se nazorno kaže tudi v izboljšanih prikazih stavb v mestih med funkcijami navigacije.

Več ključnih podrobnosti v pravem trenutku

Ko smo že pri navigaciji, zaslon je prenovljen tudi v tem sklopu. Deljeni zaslon je dobil nove funkcionalnosti, prikaz pa tesneje sledi izbiram uporabnika. Primer: če se sprehajamo med seznamom mest ali ulic, bomo v drugi polovici zaslona dobili pomanjšani zemljevid, ki bo takoj odgnal dvome, ali smo izbrali pravi naslov (denimo ali obstaja več mest z istim imenom). Izboljšani prikaz na deljenem zaslonu med drugim omogoča tudi natančnejši prikaz ključnih podrobnosti pri kakšnem odcepu ali križišču – in s tem mogoče tudi manj odvečnih kilometrov. Zahvala gre novima funkcijama High Guide in 3D City Model.

Več pravih informacij bo zagotavljala tudi nova funkcija Wiki Local, ki bo prek internetne povezave ob upoštevanju trenutne lokacije ponudila ustrezne servisne in splošne informacije. Seveda je tu še vedno Google Local Search, ki ga moramo še prepričati, da bi delal tudi pri nas.

Naj prsti govorijo

Nadgradili so tudi medijski predvajalnik – uporabniku se želi približati tako, da mu ponudi glasbo, čim bližjo njegovemu okusu, zato so pri predvajanju posameznih pesmi dodali funkcijo Poišči podobno.

A bolj kot to bo uporabnike gotovo razveselilo, da na iDrive Touch Controllerju zdaj s prstom "izpišejo" črke in številke – in sistem jih bo prepoznal pri vnosu na ustreznem mestu v izbirniku. S prsti bomo lahko prilagajali tudi velikost prikaza spletnih strani ali se sprehajali po zemljevidih, toda na to novost bomo morali v novih avtomobilih počakati še eno leto. Medtem so na dotik občutljivi nadgrajeni Controller že začeli preizkušati na Kitajskem, kjer je znakov še krepko več, kot je črk v naši abecedi.

Resnici na ljubo moramo dodati, da so s to novostjo le (skoraj) poravnali izid z Audijem, ki to že ponuja v treh svojih modelih.

Ich verstehe, I understand, ampak ne razumem

Dotik ni edini, ki ga bo BMW ConnectedDrive bolje obvladal. Bistveno so izboljšane tudi govorne funkcije, vključno z narekovanjem. To ne pomeni le, da je zdaj mogoče sistemu zastaviti vprašanja v še bolj naravnem jeziku, temveč tudi to, da je mogoče odgovoriti na prejeto e-pošto ali kratko sporočilo (SMS), ne da bi pogled umaknili s ceste. Kaveljc 22: narekovanje je za zdaj podprto v nemščini, francoščini in italijanščini ter britanski in ameriški angleščini. Dodatni jeziki bi morali slediti v prihodnosti, zatrjujejo Bavarci, a nam niso želeli zaupati, kateri in kdaj. Vsekakor pa ne gre pričakovati, da bi bila slovenščina lahko na vrhu tega seznama.

Še več aplikacij za še več možnosti

Še ena izmed novosti, ki nam je pri nas ne bo uspelo izkoristiti, je možnost uporabe trenutno najhitrejšega mobilnega interneta prek omrežij LTE.

V ta namen so razvili dodatek, ki ga bo mogoče namestiti tudi v starejša vozila – a moramo še počakati, da komercialna omrežja LTE zaživijo še kje.

Takrat bomo tudi mi ta gradnik uporabili kot izjemno hitro mobilno dostopno točko in nanj povezovali vse naprave, ki obvladajo WiFi.

BMW pa je naredil tudi velik korak za zagotavljanje popolne združljivosti aplikacij drugih proizvajalcev s sistemom ConnectedDrive.

Tako bodo certificirane aplikacije ob ustrezni povezavi s pametnim telefonom znale v celoti izkoristile značilnosti sistema in v njem delovale, kot da bi bile zanj ustvarjene.

Pa ne le Applove naprave, saj obljubljajo, da se bodo potrudili, da bo tako tudi s operacijskim sistemom Android.

Oglejte si BMW promocijski video (navigacija):

iDrive Touch:

Preberite še:

Premična brezžična dostopna točka

Preproste rešitve so neredko najučinkovitejše. To smo znova spoznali, ko smo preizkusili bogato opremljeni BMW 118d, naknadno nadgrajen z zanesljivim dostopom do interneta.

Applov Siri prvič v novem mercedesu A

Nov Mercedesov komunikacijsko-informacijski sistem COMAND bo sprva v vozilih razreda A izkoristil znane in nekoliko manj znane Applove izdelke in tehnologije.

Foto: BMW

Ključne besede: BMW, Tehno Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Nezlomljiv angel varuh s severa

Vizija Volva, da bodo do leta 2020 vsi njihovih avtomobili tako varni, da v njih ne bo nihče izgubil življenja, se v spremstvu volva XC90 zdi povsem verjetna.

Vrnitev v prihodnost na krilih visoke napetosti

Kaj bo v resnici prinesla doktrina trajnostne mobilnosti? Pri Audiju pa imajo odgovore že danes.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Citroën Berlingo Multispace

Kaj imajo skupnega prijatelji, pet berlingov in adrenalin?

Mercedes-Benz GLC: Lep, pameten, sposoben

Tako nekako bi ga lahko opisali, kot je najpogostejši nabor vsake mladenke in njene mame, kaj bi si želela omožiti v družino.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Jesenske počitnice na slovenski obali - Polpenzion že od neverjetnih 36 EUR!

Doživite čudovito jesen na slovenski obali v Hotelih Bernardin.

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba samo do 15.10.2015!

Izberite najljubši okus bureka

Izbrali smo 5 receptov za čisto nov burek! Glasujte za najboljšega, morda ga boste kmalu lahko že poskusili.

oglasno sporočilo