NATISNI PISAVA

"Bavarci" s še prijaznejšo navigacijo, komunikacijo in zabavo

BMW ConnectedDrive tudi s čutom za dotik in razumevanjem pisave

Avtor: Srdjan Cvjetović

Letošnje novosti integriranega sistema BMW ConnectedDrive predvsem olajšajo interakcijo uporabnika in sistema med vožnjo, pri čemer logika sistema od uporabnika ne zahteva dodatnega učenja.

Ključne novosti:

− 3D-prikaz splošnega in navigacijskega dela

− prenovljen prikaz navigacijskega zaslona z deljenim zaslonom in dodatnimi funkcijami za posredovanje navigacijskih napotkov

− izboljšano razumevanje govornih ukazov in možnost narekovanja e-poštnih in SMS-sporočil, a vse to le v največjih svetovnih jezikih in brez slovenščine

− s potezami prsta na gumbu BMW iDrive Touch Controller je mogoče vpisovati in izbirati črke in številke ter prilagajati prikaz spletnih strani in zemljevidov

− najhitrejši mobilni internet prek omrežij LTE (pri nas bo, ko bo)

− večja združljivost zunanjih aplikacij

Veliko se je spremenilo od davnega leta 1994, ko je bavarski avtomobilski proizvajalec v takratnih avtomobilih serije 7 prvi na svetu ponudil integriran navigacijski sistem. Prav tako od leta 2001, ko je BMW, kot pravijo, prav tako prvi na svetu predstavil prvi internetno zasnovan portal v vozilu.

Poudarek na prijaznejši interakciji

BMW ConnectedDrive je postal integrirani sistem navigacije, komunikacije in večpredstavne zabave, ki je ponujal veliko (sicer ne povsod) – a mu je manjkalo zlasti malo več uporabniške prijaznosti. Še posebno med vožnjo, ko naj bi voznik vendarle največ, če že ne vse, svoje pozornosti usmeril na cestne razmere, ne pa na zaslon, poln zabave in koristnih informacij, in preboj skozi številne opcije in podatke.

In prav pri tej prijaznosti so v zadnjem letu očitno naredili največ, če sodimo po novostih, ki so jih predstavili na spletni novinarski predstavitvi.

3D na zaslonu, 3D pri krmiljenju

Oblikovalci so prenovili zaslon, ki zdaj ustvarja boljši vtis tretje dimenzije. A ne gre za lepotni popravek – BMW iDrive Touch Controller, tista okrogla tipka med voznikovim in sovoznikovim sedežem, ostaja še naprej glavni vnosni način, toda zaslon mu zdaj zna slediti tudi ob premikih, ki niso več samo vrtenje.

Tako se bavarski strokovnjaki radi pohvalijo, da gre za prvi tridimenzionalni integrirani avtomobilski sistem, ki kljub nadgradnji v še eno dimenzijo ni spremenil uporabniške logike. Le olajšal, polepšal in približal jo je uporabniku, ta lepota se nazorno kaže tudi v izboljšanih prikazih stavb v mestih med funkcijami navigacije.

Več ključnih podrobnosti v pravem trenutku

Ko smo že pri navigaciji, zaslon je prenovljen tudi v tem sklopu. Deljeni zaslon je dobil nove funkcionalnosti, prikaz pa tesneje sledi izbiram uporabnika. Primer: če se sprehajamo med seznamom mest ali ulic, bomo v drugi polovici zaslona dobili pomanjšani zemljevid, ki bo takoj odgnal dvome, ali smo izbrali pravi naslov (denimo ali obstaja več mest z istim imenom). Izboljšani prikaz na deljenem zaslonu med drugim omogoča tudi natančnejši prikaz ključnih podrobnosti pri kakšnem odcepu ali križišču – in s tem mogoče tudi manj odvečnih kilometrov. Zahvala gre novima funkcijama High Guide in 3D City Model.

Več pravih informacij bo zagotavljala tudi nova funkcija Wiki Local, ki bo prek internetne povezave ob upoštevanju trenutne lokacije ponudila ustrezne servisne in splošne informacije. Seveda je tu še vedno Google Local Search, ki ga moramo še prepričati, da bi delal tudi pri nas.

Naj prsti govorijo

Nadgradili so tudi medijski predvajalnik – uporabniku se želi približati tako, da mu ponudi glasbo, čim bližjo njegovemu okusu, zato so pri predvajanju posameznih pesmi dodali funkcijo Poišči podobno.

A bolj kot to bo uporabnike gotovo razveselilo, da na iDrive Touch Controllerju zdaj s prstom "izpišejo" črke in številke – in sistem jih bo prepoznal pri vnosu na ustreznem mestu v izbirniku. S prsti bomo lahko prilagajali tudi velikost prikaza spletnih strani ali se sprehajali po zemljevidih, toda na to novost bomo morali v novih avtomobilih počakati še eno leto. Medtem so na dotik občutljivi nadgrajeni Controller že začeli preizkušati na Kitajskem, kjer je znakov še krepko več, kot je črk v naši abecedi.

Resnici na ljubo moramo dodati, da so s to novostjo le (skoraj) poravnali izid z Audijem, ki to že ponuja v treh svojih modelih.

Ich verstehe, I understand, ampak ne razumem

Dotik ni edini, ki ga bo BMW ConnectedDrive bolje obvladal. Bistveno so izboljšane tudi govorne funkcije, vključno z narekovanjem. To ne pomeni le, da je zdaj mogoče sistemu zastaviti vprašanja v še bolj naravnem jeziku, temveč tudi to, da je mogoče odgovoriti na prejeto e-pošto ali kratko sporočilo (SMS), ne da bi pogled umaknili s ceste. Kaveljc 22: narekovanje je za zdaj podprto v nemščini, francoščini in italijanščini ter britanski in ameriški angleščini. Dodatni jeziki bi morali slediti v prihodnosti, zatrjujejo Bavarci, a nam niso želeli zaupati, kateri in kdaj. Vsekakor pa ne gre pričakovati, da bi bila slovenščina lahko na vrhu tega seznama.

Še več aplikacij za še več možnosti

Še ena izmed novosti, ki nam je pri nas ne bo uspelo izkoristiti, je možnost uporabe trenutno najhitrejšega mobilnega interneta prek omrežij LTE.

V ta namen so razvili dodatek, ki ga bo mogoče namestiti tudi v starejša vozila – a moramo še počakati, da komercialna omrežja LTE zaživijo še kje.

Takrat bomo tudi mi ta gradnik uporabili kot izjemno hitro mobilno dostopno točko in nanj povezovali vse naprave, ki obvladajo WiFi.

BMW pa je naredil tudi velik korak za zagotavljanje popolne združljivosti aplikacij drugih proizvajalcev s sistemom ConnectedDrive.

Tako bodo certificirane aplikacije ob ustrezni povezavi s pametnim telefonom znale v celoti izkoristile značilnosti sistema in v njem delovale, kot da bi bile zanj ustvarjene.

Pa ne le Applove naprave, saj obljubljajo, da se bodo potrudili, da bo tako tudi s operacijskim sistemom Android.

Oglejte si BMW promocijski video (navigacija):

iDrive Touch:

Preberite še:

Premična brezžična dostopna točka

Preproste rešitve so neredko najučinkovitejše. To smo znova spoznali, ko smo preizkusili bogato opremljeni BMW 118d, naknadno nadgrajen z zanesljivim dostopom do interneta.

Applov Siri prvič v novem mercedesu A

Nov Mercedesov komunikacijsko-informacijski sistem COMAND bo sprva v vozilih razreda A izkoristil znane in nekoliko manj znane Applove izdelke in tehnologije.

Foto: BMW

Ključne besede: BMW, Tehno Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Ko narava popolnoma podivja

Oglejte si osupljivo lepo in pretresljivo multimedijsko zgodbo o "nadnaravni" moči narave.

Audi quattro – moč vizije, drznosti inženirjev in genialnih ljudi

Tehnični dosežek, ki je za vedno spremenil motošport ter varnost na cesti in zmogljivosti v vseh vremenskih pogojih

Slovenija čuti Quattro

Audi je v dolino pod Poncami pripeljal zmagovalno mentaliteto drugačne vrste. Quattro si je za dan podredil slovenski sneg in ponovno dokazal absolutno suverenost v najzahtevnejših razmerah.

Renault eolab - lahka hibridna prihodnost, ki obljublja zgolj litrsko porabo goriva

V tehničnem unikatu smo se odpeljali v prihodnost (video)

Neoplan starliner L – poslovna cestna križarka

Kongresna dvorana na kolesih: 14 metrov, 25 ton in pol milijona evrov

Največja ladja v Kopru: 334 metrov, 3.800 kontejnerjev

Čezoceanka CMA CMG cenderillon napoveduje gostejši tovorni promet v Luki Koper

BMW i8: ko laser razpara temo … (video)

Bavarci razsvetljujejo avtomobilsko prihodnost: BMW-jeve laserske luči osvetlijo več kot pol kilometra ceste

Tesla kot avtomobilska znamka prihodnosti

Vrednost Tesle ocenjujejo že na 30 milijard ameriških dolarjev

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Svojevrstni križanec z veliko aduti, ki združuje na videz nezdružljivo.

Citroën obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Intervju s produktnim direktorjem znamke Citroën, Thomasom d'Haussy

Anketa

Kateri električni avtomobil bi izbrali za potovanje po Sloveniji?

Digitalni trendi

Vrhunski digitalni strokovnjaki 4. junija na 04. Diggitu.

Streha za 1 EUR!

Prav ste prebrali, 180 m2 strehe Gerard in toplotne izolacije je lahko vaše samo za 1 EUR. Kako? Vstopite!

Odkrivaj Slovenijo, kam čez vikend?

Vse na enem mestu, ideje za vikend izlete, nasveti, reportaže in nagrade. Omogoča: MasterCard

oglasno sporočilo Zagotavlja