Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
7.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 7.24

8 let, 1 mesec

Trenutni sijaj WRC-ja skriva tudi kanček negotovosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je Sebastien Loeb v Walesu navdušil z osmim zaporednim naslovom svetovnega prvaka, se nad svetovnim prvenstvom zgrinjajo tudi oblaki negotovosti in nejasne prihodnosti.

WRC v znamenju majhnih razlik in Loebove prevlade

Letošnje svetovno prvenstvo v reliju je z novimi pravili in manjšimi motorji navdušilo. Razlike med dirkači so bile majhne, saj sta denimo v Jordaniji o zmagovalcu odločali le dve desetinki sekunde. Tesni razpleti in štiri ali pet dirkačev, ki je lahko dobilo posamezni reli, so dali WRC-ju potrebno osvežitev in temelje za prihodnost. Svetovni prvak je več kot zasluženo postal Sebastien Loeb. Če je svoje prve lovorike dosegel skoraj z levo roko, je moral v zadnjih letih pokazati vse svoje znanje. Njegovi naslovi so trdo prigarani. Še posebej letošnji, ko je moral prvo polovico sezone še utrjevati svoj položaj v moštvu Citroëna.

M-Sport bo nadaljeval tudi brez podpore Forda

Toda če je svetovno prvenstvo letos prineslo potrebno osvežitev in odlične posamezne relije, je prihodnost v marsičem negotova. Ford še ni podaljšal tovarniške podpore britanskemu M-Sportu, odločitev pa naj bi padla šele decembra. Ekipa bo tudi ostala brez finančne podpore glavnega pokrovitelja turistične zveze Abu Dhabija, prav v Walesu pa je imel vodja ekipe Malcolm Wilson pomembne obiske z visokih položajev. Tudi če Ford podpore ne bo podaljšal, naj bi M-Sport nadaljeval v lastni režiji. Denarja manjka tudi ekipi Minija oziroma Prodrivu, ki podobno kot M-Sport vodi program WRC nove ekipe v WRC-ju. Vodja Prodriva David Richards je še vedno na lovu za glavnim pokroviteljem. V Walesu je Richards priznal, da je iskanje pokrovitelja težje od pričakovanega.

Bosta Ogier in Latvala prihodnje leto v isti ekipi?

Le Citroënova ekipa je resnično tovarniška, kjer dirkalnike pripravljajo v športnem oddelku tovarne. Pri Fordu in Miniju gre za projekta zasebnih dirkaških podjetij s tovarniško podporo. Nejasnosti pred sezono 2012, ki se začne že januarja v Monte Carlu, je veliko. Bo Ogier odšel k Fordu, se bo Hirvonen res pridružil Citroënu, kaj se bo zgodilo s kariero Pettra Solberga? Prvi favorit za naslov svetovnega prvaka bo seveda Loeb, glavna tekmeca pa najbrž Ogier in Latvala. Oba sta vodilna dirkača nove generacije.

Latvala je letos dobil največ hitrostnih preizkušenj

Latvala je letos postal izredno raznovrsten dirkač. Prvič v karieri je bil za Loeba konkurenčen tudi na asfaltni podlagi. Letos je dobil največ hitrostnih preizkušenj in z zmago v Walesu (v Avstraliji je zmago prepustil Hirvonenu, v Jordaniji pa je bil prepočasen le za dve desetinki sekunde) potrdil svojo vlogo bodočega zvezdnika svetovnega relija. Enako velja za še bolj brezkompromisnega in neposrednega Ogierja.

Obetavnih dirkačev v svetovnem reliju pač ne manjka. V medcelinski seriji IRC sta se dokazala Andreas Mikkelsen in Thierry Neuville, svetovni prvak PWRC je postal Hayden Paddon, pol milijona vredno štipendijo FIA pa si je v prvem letu akademije FIA prislužil Britanec Craig Breen.

Ne spreglejte