Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2011,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 10.20

8 let

Usoda spečih lepotcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Založba avtomobilskih knjig Veloce Publishing je izdala knjigo, v kateri je opisana usoda ene najbolj zanimivih naključnih najdb v zgodovini avtomobilizma.

Imenitni avtomobili v skednju

Leta 1983 je namreč v nekem skednju na francoskem podeželju nastala zbirka fotografij, ki je hkrati osupnila in navdušila ljubitelje klasičnih avtomobilov, hkrati pa jih je tudi užalostila. V skednju so namreč odkrili veliko zbirko starodobnih bugattijev, lancij, ferrarijev, alfa romeov, cordov, astonov martinov in avtomobilov drugih znamk v različnih stopnjah propadanja. Avtomobile, ki so tedaj vzbudili veliko pozornosti in so jih preimenovali v speče lepotce, je lastnik Michel Dovaz potem odpeljal na novo lokacijo in za dobrega četrt stoletja so spet utonili v pozabo.

Iskanje podatkov

Sredi preteklega desetletja so se za klasične avtomobile navdušeni ravnatelj šole v Arnhemu Ard op de Weegh, njegov sin Arnoud in nemški inženir elektrotehnike Kay Hottendorf lotili iskanja podatkov o usodi spečih lepotcev. Leta 2007 so končno stopili v stik z lastnikom zbirke, tedaj že 79-letnim Dovazom, in ga prepričali, da jim je zaupal zgodovino in usode posameznih primerkov.

Bugatti type 44 fiacre

Bugattija type 44 fiacre je leta 1928 kupil bankir baron Leo d'Erlanger. Ko ga je prodal, so ga novi lastniki opremili z drugačnimi žarometi in kolesi, konec petdesetih let pa ga je v svojo zbirko uvrstil Dovaz. V odprtem skednju je hitro razpadal in skoraj propadel. V devetdesetih letih ga je Dovaz končno prodal novemu lastniku, ki ga je obnovil in leta 1997 prvič predstavil na srečanju klasičnih avtomobilov Louisa Vuittona.

Usode v knjigi

Podobno se je dogajalo tudi z drugimi primerki iz Dovazove zbirke, ki so jih avtorji opisali v knjigi The Fate of Sleeping Beauties (Usoda spečih lepotcev), ki si jo lahko zainteresirani bralci priskrbijo tudi na spletni strani založbe.

Ne spreglejte