Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
19. 5. 2024,
21.49

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

oblikovanje intervju Mercedes Robert Lešnik

Nedelja, 19. 5. 2024, 21.49

1 teden, 6 dni

Intervju – Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedesu

Kakšni izzivi ga čakajo? Robert Lešnik spet v Sloveniji. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Slovenijo je obiskal Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedesu, ki se je ob 30-letnici odhoda v Nemčijo spomnil svojih začetkov, ključnih oblikovalskih mejnikov in tudi pogleda v avtomobilsko oblikovanje v prihodnosti. Lešnik verjame, da bo s svinčnikom še dolgo risal tako široke blatnike avtomobilov z osemvaljniki kot tudi iskal nove zanimive podrobnosti pri električnih avtomobilih. Z enim takih se je v Slovenijo iz Stuttgarta tudi pripeljal.

Lešnik je pri Mercedesu del stabilne oblikovalske ekipe, ki jo vodi Gorden Wagener.
 | Foto: Žiga Intihar Lešnik je pri Mercedesu del stabilne oblikovalske ekipe, ki jo vodi Gorden Wagener. Foto: Žiga Intihar "Natanko pred 30 leti sem odšel s trebuhom za kruhom v Nemčijo. Takrat nisem gledal daleč naprej. Odšel sem študirat, nato je sledila prva zaposlitev. Vedno sem si postavljal sprotne cilje," se je ob prihodu v Slovenijo v pogovoru za Siol.net spomnil Robert Lešnik, ki je že 15 let vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu.

Le redki so avtomobilski proizvajalci, ki imajo tako dolgo stabilne oblikovalske ekipe. Lešnik odlično sodeluje z vodjo oblikovalskega oddelka celotne znamke Gordenom Wagenerjem, njegov prvi avtomobil pri Mercedesu pa je bil leta 2009 takrat novi razred S. Ta je na ceste pripeljal štiri leta pozneje.

Lešnikov prvi projekt pri Mercedesu je bil zunanje oblikovanje takrat šeste generacije razreda S. | Foto: Mercedes-Benz Lešnikov prvi projekt pri Mercedesu je bil zunanje oblikovanje takrat šeste generacije razreda S. Foto: Mercedes-Benz

V Slovenijo se je Lešnik pripeljal z električnim avtomobilom, in sicer mercedesom EQE SUV. | Foto: Žiga Intihar V Slovenijo se je Lešnik pripeljal z električnim avtomobilom, in sicer mercedesom EQE SUV. Foto: Žiga Intihar Kariero je naredil pri Mercedesu: danes riše tako avtomobile z velikimi motorji kot tudi električna vozila

"Seveda se ga spomnim, kot bi bilo včeraj. V začetku januarja sem prišel v službo, mesec in pol pozneje pa so za novi razred S izdelali ravno moj model iz gline," pravi Lešnik, ki se je leta 1971 rodil v Limbušu pri Mariboru in se mu ni uspelo vpisati na ljubljansko akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Doštudiral je v Nemčiji, kjer je predvsem prek dela pri Mercedesu postal eden najvidnejših Slovencev v svetovni avtomobilski industriji.

O kreativi, pomenu ideje, narisane na prtiček, in umetni inteligenci …

Lešnik se je v zgornjem pogovoru za Siol.net dotaknil svoje prve "S klase" in tudi pomena ustvarjalnosti, kako se spreminja proces oblikovanja novih avtomobilov, ali bo lahko v prihodnje nova vozila risala umetna inteligenca, kje je meja med ohranjanjem avtomobilskih klasik in tveganim dodajanjem novih elementov ter kakšne izzive zanj prinašajo novi električni avtomobili. Oblikovalcem so ti odvzeli pomemben element, kot so izpušne cevi in eden izmed trikov, vsaj pri športnih izvedenkah, bodo dodatne luči. Več v zgornjem videopogovoru.

Ne spreglejte