TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2009,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 5. 11. 2009, 18.50

8 let

Brankovič z Veselkom o sodelovanju med SŽ in Luko Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni direktor Slovenskih Železnic (SŽ) Goran Brankovič se je srečal s predsednikom uprave Luke Koper Gregorjem Veselkom. Brankovič je po zaključku sestanka izrazil zadovoljstvo.

Sestanek je potekal v okviru prizadevanj za partnerstvo med Luko Koper in SŽ ter za povečanje konkurenčnosti tovornega prometa Slovenskih Železnic.

Pogovori o komercialnih odnosih med partnericama "Odpiramo novo poglavje, seveda pa se bomo morali še veliko pogovarjati," je po zaključku srečanja dejal Brankovič. Kot je pojasnil, sta se z Veselkom pogovarjala o komercialnih odnosih med Luko Koper in Slovenskimi železnicami, konkretneje pa o temi pogovora ni želel spregovoriti.

Kot je poudaril, bodo javnost s konkretnimi zadevami seznanili, ko bodo "na mizi konkretne stvari", trenutno pa gre predvsem za predloge. Brankovič je obenem zanikal, da bi se z Veselkom pogovarjala o povezovanju v večje logistične sisteme ali gradnji drugega tira do Kopra.

Brankovič: Jutri bodo zadeve podpisane Slovenske železnice si po njegovih besedah želijo popolno sodelovanje z Luko Koper, na vprašanje, ali je Luka Koper naklonjena sodelovanju s Slovenskimi železnicami, pa je Brankovič odgovoril, da je "občutek dober".

"Zadeve še niso v celoti končane. Pred nami je kar nekaj podpisov sporazumov in dogovorov. Jutri bodo zadeve dokončno podpisane," je o srečanju še dejal Brankovič. O nekaterih točkah, ki ostajajo odprte, se bodo po njegovih besedah dogovarjali v prihodnosti.

Veselko: Do večje konkurenčnosti z usklajevanjem aktivnosti Iz Luke Koper so sporočili, da si obe podjetji prizadevata za izboljšanje konkurenčnosti, to pa da lahko dosežeta z usklajevanjem aktivnosti, učinkovitejšo izrabo infrastrukture, pridobivanjem novih tovorov in s skupno promocijo Slovenije kot logistične platforme za Srednjo in Jugovzhodno Evropo.

Veselko je ob tem izrazil upanje, da je konec številnih sprememb na čelu Slovenskih železnic, ki so v preteklosti povzročale nestabilne cenovne politike, ter pozdravil dejstvo, da se pristojna ministrstva in vlada angažirajo pri iskanju rešitev za prestrukturiranje železnic.

Tovorni promet železnicam ustvarja izgubo Kot je znano, v tovornem prometu železnice vsak mesec ustvarijo približno tri milijone evrov izgube. Transportni prihodki tovornega prometa so se v devetmesečju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšali za 30,7 odstotka oz. za 31 milijonov evrov, kar je glavni vzrok za doseženo čisto izgubo v tej dejavnosti v višini 29,5 milijona evrov.

Kot še navajajo v družbi, je na upad prevozov najbolj vplivala gospodarska in finančna kriza, delno izgubo tržnega deleža v tovornem prometu pa so povzročile še spremenjene tržne razmere, liberalizacija trga in prihod konkurentov.

Ne spreglejte