TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2011,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 30. 3. 2011, 15.42

8 let

Brata Coen: Filmski svet ju ljubi in sovraži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med najbolj znanimi filmi bratov Ethana in Joela Coena so Fargo, Veliki Lebowski, Ni prostora za starce, Preberi in zažgi ter Pravi pogum. Film Zresni se je na ogled tudi v videoteki na SiOL TV!

Starejši Joel (1954) in njegov tri leta mlajši brat Ethan v filmskem svetu imenujejo "dvoglavi režiser", saj imata podobno filmsko vizijo. Vsega se lotevata skupaj, med drugim skupaj pišeta, režirata in producirata. Kadar svoje filme tudi montirata, se pod montažo podpišeta s psevdoninom Roderick Jaynes. Znano je, da praviloma Joel režira, Ethan producira, vendar načeloma poudarjata, da naloge opravljata skupaj.

Film The Hudsucker Proxy sta snemala s Paulom Newmanom, ki je dejal, da "še nikoli nisem snemal z dvema režiserjema, ki bi imela enakovredno kreativno avtoriteto in se na setu ne bi pričkala." Brata Coen s tem, ko se ne pričkata, ohranjata nadzor nad vizijo filma od scenarija do platna. O njunem delu kroži anekdota, da igralce, ki ne sledijo dobesedno scenariju, vljudno prosita, da ponovijo dialog točno tako, kot je zapisan v scenariju.

Največ pozornosti namenjata dialogu

Znana sta po očaranosti nad jezikom, uporabljata postmoderne tehnike, pozorna sta na regijske značilnosti, obračunavata z aroganco. Največ pozornosti vseeno namenjata dialogu, ki je po njunem mnenju bolj pomemben od izgleda filma. Jezikovni stil njunih junakov pogosto razkriva zavrte in nezavedne želje, ki razgaljajo sistem vrednot modernih kultur.

Brata Coen se morata za uspeh zahvaliti tudi mnogim starim filmom, saj v filmski zgodovini stalno iščeta navdih, pa vendar ne gradita le na starih filmih, ampak material za svoje izdelke jemljeta tudi pri drugih virih in ga vpleteta v drugo okolje.

Zaradi ne ravno dobro razumljenih namenov bratov Coen so njuni filmi večkrat sprejeti z mešanimi občutki. Očitajo jima pomanjkanje moralnih in etičnih stališč, večkrat pa sta tudi kritizirana zaradi ustvarjanja izumetničenega sveta. "Žaliti ljudi je preprosto. Ljudem je zoprno, če glavni junak ne ustreza hollywoodskim standardom lepote. Najini filmi so polni stvari, ki niso po okusu vseh," je na očitke odgovoril Ethan Coen.

V družbi istih filmskih imen

O snemanju z velikimi imeni filma pa sta nekoč dejala, da so večje filmske zvezde ponavadi brez običajnih zvezdniških kapric. "Razen George Clooney, ki ima ogromno spremstvo, vendar je zelo prijazen človek."

Spadata med režiserje, ki najraje uporabljajo svoj krog igralcev. V njihovem primeru so to: Steve Buscemi, John Goodman, Jon Polito, John Turturro, Michael Badalucco, Charles Durning in Frances McDormand, Joelova žena.

Brata Coen sta bila 13-krat nominirana za oskarja, dvakrat pod psevdonimom Roderick Jaynes. Film Ni prostora za starce je leta 2008 prejel štiri oskarje, in sicer za režijo, najboljši film in najboljši prirejeni scenarij. Leta 1997 sta dobila oskarja za izvirni scenarij za Fargo.

Ne spreglejte