TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2009,
20.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 18. 3. 2009, 20.26

8 let, 1 mesec

Bruselj z uredbama za postopno prepoved navadnih žarnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je danes sprejela dve uredbi, s katerimi bodo v EU iz prodaje postopno umaknjene navadne žarnice.

S tem naj bi v uniji do leta 2020 privarčevali toliko energije, kolikor jo v enem letu proizvede 20 elektrarn z močjo 500 megavatov. Pojavljajo pa se kritike glede morebitnih okoljskih in zdravstvenih tveganj novih vrst žarnic.

Najprej umik najbolj potratnih z 100 vati ali več Gospodinjstva v EU naj bi navadne žarnice, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED žarnice. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. S septembrom naj bi s trga najprej umaknili najbolj potratne žarnice z močjo 100 vatov ali več, do leta 2010 naj bi prepovedali žarnice za 40 vatov ali več, od septembra 2012 pa vse navadne žarnice do vključno moči 25 vatov. Kasneje, do leta 2016, naj bi v uniji prepovedali tudi energijsko manj učinkovite halogenske žarnice razreda C.

"Proizvajalcem omogočajo prilagoditev" Uredbi po navedbah Evropske komisije upoštevata pričakovanja uporabnikov glede zunanjega videza, funkcionalnosti in varnosti žarnic. Kot že rečeno, se na podlagi teh uredb s trga postopno umikajo neučinkovite navadne žarnice in to na način, ki proizvajalcem omogočajo prilagoditev proizvodnje bolj učinkovitim alternativam, so sporočili iz Bruslja.

Gospodinjstva bodo še vedno lahko izbirala med najbolj učinkovitimi varčnimi ali LED žarnicami, ki omogočajo energetski prihranek v višini do 75 odstotkov, in še vedno učinkovitimi halogenskimi žarnicami, ki po kakovosti svetlobe povsem ustrezajo navadnim žarnicam in omogočajo prihranek v višini med 25 in 50 odstotkov.

Gospodinjstva bodo prihranila tudi po 50 evrov Kot poudarjajo v komisiji, bi povprečno evropsko gospodinjstvo s prehodom z navadnih na bolj učinkovite žarnice sorazmerno s številom žarnic v uporabi v gospodinjstvu lahko na leto prihranilo med 25 in 50 evrov.

"Ni odkazov o škodljivosti, če so ljudje oddaljeni za vsaj 30 cm" Glede kritik, da imajo nove oblike žarnic potencialno škodljive učinke za okolje in zdravje ljudi, je tiskovni predstavnik Evropske komisije Ferran Tarradellas Espuny dejal, da strokovnjaki niso našli nobenih dokazov o škodljivosti teh žarnic, če so ljudje od njih oddaljeni vsaj 30 centimetrov.

"Varčne žarnice nimajo posledic za zdravje" "Skrbi smo seveda upoštevali. Smo povsem prepričani, da energetsko varčne žarnice, ki so sedaj že nekaj časa v prodaji, nimajo nobenih posledic za zdravje," je dejal in pri tem pripomnil, da komisijo eni napadajo, da stori premalo za povečanje energetske učinkovitosti, drugi pa ji očitajo, da dela preveč.

Današnji uredbi sicer nista zadnji. V prihodnjih mesecih bodo sledile še druge, ki se bodo dotikale energetske učinkovitosti proizvodov zabavne elektronike, bele tehnike in ogrevalnih naprav.

Ne spreglejte