TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2010,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 2. 2. 2010, 11.54

8 let

Celjsko gledališče z Bergmanovo Jesensko sonato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek, 5. februarja, bo 19.30 uri, premierno uprizorilo predstavo Jesenska sonata po besedilu Ingmarja Bergmana in v režiji Janeza Pipana.

Celjski publiki se bo takrat prvič predstavila nova članica celjskega ansambla Pia Zemljič, predstavo naj bi si ogledala tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Umetniška voditeljica SLG Celje Tina Kosi je na današnji novinarski konferenci v Celju povedala, da sta s Pipanom dolgo časa iskala besedilo, ki bi imelo močno avtorsko noto. Po njeni oceni je Bergmanovo besedilo Jesenska sonata še vedno aktualno, saj govori o odnosih v družini, o ženski, ki je zanemarila svoje otroke na vrhuncu kariere, njen zakon pa ne temelji na brezpogojni ljubezni do moža.

Charlotte je karieri podredila svoje družinsko življenje

Družinska drama Jesenska sonata tako pripoveduje zgodbo o svetovni znani pianistki Charlotte, ki je karieri podredila svoje družinsko življenje, predvsem odnos do hčera. Charlotte po dolgih letih obišče hčer Evo. Ne ve, da je tam tudi njena druga hči Helena, ki je bolna in skoraj nesposobna artikulirane komunikacije. Eva je brez materine vednosti vzela Heleno iz sanatorija, kamor jo je namestila mati.

Napetost med materjo in hčerjo narašča, saj je Charlotte ljubosumna, ker je Helena bolj navezana na sestro Evo kot nanjo, Eva pa živi v bolečini zaradi popolnega pomanjkanja materine ljubezni. Napetost doseže vrhunec neke noči, ko se v pogovoru razkrijejo dogodki, ki so bili leta pokopani in se o njih v družinskem krogu ni govorilo.

Bergman eden največjih filmskih avtorjev vseh časov

Za režiserja Pipana je Bergman eden največjih filmskih avtorjev vseh časov, ki je posnel okrog 60 filmov in več kot 170 gledaliških iger, režiral je tudi več kot 100 dramskih iger ter pisal scenarije tudi za druge režiserje. Po Pipanovih besedah je Bergman delal več kot 60 let, vsak dan od 5. ure zjutraj do 21. ure zvečer pa je neutrudno pisal. Umrl je leta 2007 na otoku v švedskem arhipelagu, ki je danes pod spomeniškim varstvom švedske vlade.

Jesensko sonata je Bergman posnel leta 1978 na Norveškem, svoje zadnje radijske igre pred smrtjo je po Pipanovih navedbah režiral kar preko telefona.

Umek: Igram v najlepši predstavi

"Upam si štiričlansko celjsko igralsko zasedbo v Jesenski sonati postaviti ob bok Bergmanu. Z uprizoritvijo sem izjemno zadovoljen, saj nam je dogajanje uspelo postaviti v današnji čas. Jesenska sonata je drama o družini," pravi Pipan.

Član celjskega igralskega ansambla Bojan Umek pa je dejal, da ima občutek, da igra v najlepši predstavi, ki jih je imel čast doslej doživeti. "Ob določenih prizorih v predstavi sem jokal kot dež," je še dodal Umek.

V Jesenski sonati Umek tako igra Viktorja, vloga Eve je v rokah Pie Zemljič, Charlotte bo zaigrala Lučka Počkaj, v vlogi Helene pa je Barbara Medvešček.

Ne spreglejte