Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 2. 2016,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 4. 2. 2016, 15.27

6 let, 7 mesecev

Deset brezplačnih računalniških programov, ki jih mora namestiti vsak

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predstavljamo naše najljubše praktične računalniške programe, ki lahko poenostavijo vsakdanje delo z računalnikom in izboljšajo uporabniško izkušnje, zanje pa ni treba odšteti niti centa.

f.lux Program f.lux je obvezna namestitev za vse uporabnike, ki pred zasloni sedijo tudi po sončnem zahodu in pozabijo prižgati luč. Takrat je kontrast med temo v računalniškem prostoru in modro-belo svetlobo z zaslona največji. To kvarno vpliva na oči in znanstveno dokazano zavira izločanje hormona melanina, ki nam pomaga zaspati.

f.lux vpliv svetlobe z zaslona na naše počutje in zdravje oči omili tako, da spremeni razmerje barv na zaslonu. Hladni modro-beli odtenek po sončnem zahodu – tega določi z upoštevanjem lokacije, ki jo nastavi uporabnik sam oziroma jo f.lux poišče samodejno – zamenja toplejši rdeče-oranžni.

Programček se požene ob vsakem zagonu sistema, kadar koli pa ga lahko izklopimo za eno uro (ali za stalno), preklopimo v način za ogled filmov ali poganjanje igre in ročno uravnavamo toplino barv.

CCleaner CCleaner je orodje za izboljšanje delovanja računalniškega sistema z odstranjevanjem odvečnih datotek in smeti, ki jih za sabo med delovanjem puščajo različni programi. Ukažemo mu lahko, da počisti začasne datoteke, spletno zgodovino, prazne vnose v sistemskem registru in izprazni koš. S CCleanerjem lahko tudi odstranjujemo nameščene programe.

VLC Player Brezplačni VLC je eno najbolj vsestranskih orodij za predvajanje in upravljanje z multimedijskimi vsebinami. Podpira vse najpogostejše večpredstavnostne datotečne formate in tudi marsikaterega bolj eksotičnega, uporabniku pa omogoča tudi preprosto urejanje glasbenih in video datotek (primer spodaj).

Paint.NET Bi radi hitro obrezali in uredili nekaj slik, pa pri roki nimate Photoshopa ali katerega drugega zmogljivega programa za obdelavo grafike? Potem namestite Paint.NET, ki brezplačno ponuja večino pogosto uporabljanih funkcij tovrstnih orodij – delo s plastmi, filtre in učinke, spreminjanje ravnovesja barv.

Več o Paint.NET preberite v spodnjem prispevku:

Recuva Recuva je orodje, ki omogoča popolno ali pa vsaj delno obnovitev datotek, ki so bile trajno izbrisane (ne datotek, ki jih samo pospravimo v Koš). Postopek bo bolj uspešen, če med izbrisom datotek in uporabo Recuve na trdi disk nismo zapisovali novih podatkov.

7-zip 7-zip je najbolj priljubljeni program za arhiviranje datotek na svetu. Njegov lastni format .7z je pri stiskanju datotek in map v arhive bolj učinkovit od formatov .rar in .zip. 7-zip zna sicer upravljati tudi z omenjenima in še nekaterimi drugimi formati, pri čemer je hitrejši od konkurenčnih WinZip in WinRAR.

WinDirStat Vam na trdem disku zmanjkuje prostora, pa se vam ne sanja, zakaj? Pomagate si lahko z orodjem WinDirStat, ki z različno velikimi pravokotniki predstavi največje porabnike prostora. Odstranite jih lahko neposredno v programu WinDirStat.

Malwarebytes Anti-Exploit Malwarebytes Anti-Exploit je varnostna razširitev, ki oplemeniti protivirusni sistem in programe, ki se povezujejo s spletom, ščiti pred zlorabami s strani tretjih oseb ali zlonamernih aplikacij. Njena prvenstvena naloga je varovanje spletnih brskalnikov, deluje pa tudi s predvajalniki multimedijskih vsebin, pisarniškimi orodji in lokalnimi klienti spletnih oblakov (na primer Dropbox, Google Drive).

TeamViewer Brezplačna različica TeamViewerja uporabniku omogoča nudenje tehnične pomoči na daljavo. V praksi to pomeni, da lahko nekdo, ki je dober z računalniki, z oddaljene lokacije prevzame nadzor nad računalnikom, ki povzroča težave, in jih odpravi. Pogoj za to je, da morata imeti oba računalnika nameščen program TeamViewer.

Predstavitveni videoposnetek različice TeamViewer 11:

Za uporabo brezplačne različice programa TeamViewer ob namestitvi označite možnost Personal, Non-profit.

LibreOffice LibreOffice je brezplačna alternativa plačljivemu pisarniškemu paketu Microsoft Office. Uporabniku za nič evrov ponuja vse najpogosteje uporabljane funkcije drugega. Programi za pisanje (Write), urejanje razpredelnic (Calc) in ustvarjanje predstavitev (Impress) pa poznajo praktično vse datotečne formate bolj znanih sodobnikov Word, Excel in PowerPoint, kar pomeni, da sta pisarniška paketa v celoti združljiva.

Čeprav niti eden od naštetih programov uporabnika ne bo ogrozil na tak ali drugačen način, se lahko vseeno poučite o grožnjah in neprijetnostih, ki jih občasno skrivajo brezplačni programi:

Ne spreglejte