Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
8. 4. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

načrtovanje poti mestni prevoz BicikeLJ Ljubljanski grad NFC Android mobilna aplikacija LPP Mestna občina Ljubljana Telekom Slovenije Urbana

Petek, 8. 4. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Enakovredna Urbana na pametnem telefonu zdaj na voljo za vse

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Virtualna Urbana na pametnih telefonih s funkcionalnostjo NFC omogoča enako funkcionalnost kot vrednostna kartica Urbana: plačilo voženj ljubljanskega javnega prometa in grajske vzpenjače, parkirnine po Ljubljani na parkomatih ali s storitvijo SMS Parking ter uporabo sistema mestnega kolesa BicikeLJ.

Uporabniki vrednostne (rumeno-rjave) kartice Urbana, ki so obenem lastniki pametnih telefonov s funkcionalnostjo brezstičnosti (NFC), bodo lahko svojo denarnico olajšali za eno plastično kartico. Mobilna aplikacija Urbana jim namreč omogoča povsem enako uporabo, kot so jo bili do zdaj vajeni s fizično vrednostno kartico Urbana.

Z nameščeno aplikacijo in vklopljeno povezavo NFC uporabniki svoj mobilni telefon prislonijo na validator (zaslon naj gleda proti uporabniku) enako kot fizično kartico Urbana – najboljši položaj je odvisen glede na lego čipa za NFC v posameznem telefonu, a je ta največkrat v spodnji polovici telefona ali v akumulatorju (bateriji).

 | Foto:

Z ustreznim pametnim telefonom vrednostne Urbane ne potrebujete več!

Uporabniki pametnih telefonov so do zdaj sicer lahko kupovali priložnostne vozovnice za ljubljanski mestni prevoz s svojim pametnim telefonom, a z bistvenimi razlikami: do zdaj je šlo le za nakup vozovnice s plačilnim sistemom Moneta, ki pa za razliko od vozovnic z Urbano ni dopuščal prestopov znotraj predpisanega časovnega obdobja, temveč le eno samo vožnjo v vozilu, kjer je bila vozovnica kupljena. Prav tako do zdaj z mobilnim telefonom ni bilo mogoče kupiti vozovnic za več oseb hkrati.

Ni zanemarljivo niti to, da postopek nakupa vozovnice z Moneto traja nekaj sekund več kot validacija bodisi fizične bodisi virtualne Urbane.

 | Foto: Virtualna Urbana zmore več kot standardna vrednostna Urbana

Mobilna aplikacija Urbana ali virtualna Urbana je na voljo pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android 4.4 ali novejšim. Dobroimetje na virtualni Urbani je mogoče polniti na vse načine kot pri običajni Urbani – na Urbanomatih in pooblaščenih prodajnih mestih, kot so trafike. Ob vklopljeni povezavi NFC se telefon prisloni na Urbanomat ali napravo na prodajnem mestu tako kot fizično kartico.

Ko pa Urbanomata ali prodajnega mesta ni v bližini – ali pravzaprav kadar koli, ko je na voljo spletna povezava, je dobroimetje mogoče hitro napolniti z nekaj dotiki zaslona, plačilo pa bo opravljeno s storitvijo Moneta.

Še ena pomembna prednost virtualne Urbane je, da na zaslonu mobilnega telefona ves čas opozarja, koliko minut je aktivna vozovnica še veljavna. Enako kot pri vrednostni Urbani, če čas veljavnosti preteče med vožnjo v avtobusu, v katerem je potnik predhodno pravilno validiral svoj prestop, lahko uporabnik s tem avtobusom še konča vožnjo do želene postaje.

Mobilna aplikacija obenem ponuja aktualne informacije o prihodih avtobusov na posamezno postajo, načrtovanje potovanja in druge koristne potovalne informacije.

 | Foto:

Vezana na telefon in kartico SIM

Ker ima vsaka virtualna Urbana tako kot fizična svojo identifikacijsko številko, je njeno zgodovino mogoče spremljati tudi prek spleta. Aktivacija in prijava potekata enako kot pri fizični kartici: na Urbanomatu se pridobi kratkotrajna aktivacijska koda za prvo prijavo na spletu. Še lažje pa je spremljanje zgodovine kar neposredno in kadar koli znotraj same aplikacije.

Toda pozor: za varovanje dobroimetja je identifikacijska številka virtualne Urbane vezana  na mobilni telefon in na kartico SIM. S tem se nepooblaščeni osebi prepreči dostop do sredstev na virtualni Urbani, kar obenem pomeni, da je ob legitimni zamenjavi kartice SIM treba poskrbeti tudi za prenos sredstev med virtualnima Urbanama. Zato je treba vedeti identifikacijsko številko obeh virtualnih Urban, nato obiskati blagajno LPP na Bavarskem dvoru ali se oglasiti po e-pošti na urbana@lpp.si.

 | Foto:

Primerna tudi za občasne obiskovalce Ljubljane

Virtualno Urbano lahko uporabljajo tudi obiskovalci Ljubljane, le da naročniki in predplačniki tujih mobilnih omrežij ne morejo dopolnjevati dobroimetje prek Monete – a jim vsaj ne bo treba kupiti kartice. Še lažje bo zanje, ko bo virtualna Urbana poleg slovenščine spregovorila še kakšen drug jezik .

Prehodnica virtualne Urbane je bila nagrajena že predlani

Mobilno aplikacijo Urbana so razvili Telekom Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Ljubljanski potniški promet (LPP) in je nadgradnja programske rešitve virtualne vrednostne kartice Urbana, ki je leta 2014 v Londonu prejela prestižno nagrado "MasterCard plačilni sistemi v prometu" (MasterCard Transport Ticketing Awards) v kategoriji "Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih". Do zdaj je bila na voljo le testnim uporabnikom. Od prejema nagrade je bila virtualna Urbana – tudi zaradi vestnega preizkušanja testnih uporabnikov in njihovih povratnih informacij – tako oblikovno kot tudi tehnološko nadgrajena.

Podrobnejša navodila za uporabo mobilne aplikacije Urbana so na voljo na na spletni strani Javnega holdinga Ljubljana, v rubriki Urbana, in na spletni strani Telekoma Slovenije, pomoč nudijo tudi na e-naslovu urbana@lpp.si in brezplačni telefonski številki 080 60 77.

 | Foto:

 

 

Ne spreglejte