Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 4. 2016,
20.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

4

Natisni članek

Apple

Sreda, 27. 4. 2016, 20.07

6 let, 7 mesecev

Gnilo Jabolko: Kaj se dogaja z Applom?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

4

Za Applom je ob velikem padcu prihodka in dobička najslabše poslovno četrtletje v zadnjem desetletju. Cena delnic podjetja je v torek padla kar za osem odstotkov. Kaj se je zgodilo?

Pri ameriški reviji Time so našli tri glavne razloge za dogajanje, ki je razžalostilo Applove vlagatelje.

Manj prodanih pametnih telefonov iPhone

Apple je v preteklem četrtletju prodal 51,19 milijona telefonov iPhone, v enakem četrtletju lani pa skoraj deset milijonov več, 61,17 milijona. Ker prodaja telefonov iPhone predstavlja dve tretjini vseh Applovih prihodkov, je jasno, da so prav zaradi zmanjšanja povpraševanja po njih utrpeli tako velik padec. Prihodki Appla v oreteklem četrtletju so znašali 44,6 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani. Zakaj je Apple prodal manj iPhonov? Time ima dve razlagi.

Ena je velik uspeh predhodnikov trenutne generacije (6S). iPhone 6 in 6 Plus sta prinesla novo obliko in, morda še pomembneje, možnost izbire. Kupci so se lahko namreč prvič odločili za večjo različico (iPhone 6 Plus). 6S in 6S Plus sta bila deležna le manjših nadgradenj in posledično tudi bolj zadržanega odziva trga. | Foto: Ena je velik uspeh predhodnikov trenutne generacije (6S). iPhone 6 in 6 Plus sta prinesla novo obliko in, morda še pomembneje, možnost izbire. Kupci so se lahko namreč prvič odločili za večjo različico (iPhone 6 Plus). 6S in 6S Plus sta bila deležna le manjših nadgradenj in posledično tudi bolj zadržanega odziva trga.

Druga je dogajanje na ameriškem telekomunikacijskem trgu. Ponudniki naročniških mobilnih storitev v ZDA namreč ukinjajo oziroma so že ukinili subvencionirano nakupovanje pametnih telefonov (na obroke, če se izrazimo po domače). Mnogi uporabniki se zaradi tega odločajo za nakup cenejših naprav. | Foto: Druga je dogajanje na ameriškem telekomunikacijskem trgu. Ponudniki naročniških mobilnih storitev v ZDA namreč ukinjajo oziroma so že ukinili subvencionirano nakupovanje pametnih telefonov (na obroke, če se izrazimo po domače). Mnogi uporabniki se zaradi tega odločajo za nakup cenejših naprav.

Kitajci pospravljajo denarnice

Kitajska je po ZDA drugi največji Applov trg, a se je prodaja iPhonov v preteklem četrtletju tam upočasnila. Potem ko je v četrtletju prej narasla za 14 odstotkov, še prej pa za kar 99 odstotkov, je v preteklem padla na 26 odstotkov.

Razlogov za upočasnitev prodaje na Kitajskem je več. Eden je krepitev dolarja, zaradi česar so Applove naprave v tujini dražje. Drugi je počasnejša rast kitajskega gospodarstva, zaradi česar si marsikdo ne more (več) privoščiti nakupa novega iPhona.

Tretji je morda tudi izgon nekaterih Applovih storitev s Kitajske, kar se je zgodilo pred nekaj dnevi. Kitajske organe sta zmotila servisa za nakup digitaliziranih knjig in filmov iBooks Store in iTunes Movies. | Foto: Tretji je morda tudi izgon nekaterih Applovih storitev s Kitajske, kar se je zgodilo pred nekaj dnevi. Kitajske organe sta zmotila servisa za nakup digitaliziranih knjig in filmov iBooks Store in iTunes Movies.

Niti Apple ne verjame več v rast prihodkov

Apple je za prihajajoče četrtletje napovedal prihodke v višini od 41 do 43 milijard ameriških dolarjev. Analitiki na Wall Streetu Applu medtem napovedujejo prihodke v višini 47 milijard dolarjev. Kot še piše Time, je razkorak med napovedmi dovolj velik, da vlagateljem ne vliva zaupanja, in ob tem tudi eden od razlogov za padec cene Applove delnice.

Ne spreglejte