Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
4. 12. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Microsoft Matic Tomšič

Petek, 4. 12. 2015, 11.29

8 let

Kaj bo premier Miro Cerar pridobil z obiskom pri Microsoftu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska vladna in gospodarska delegacija se bo zadnji dan turneje po ZDA mudila pri podjetju Microsoft. Premier Cerar se bo na štiri oči sestal tudi z direktorjem Microsofta Satyo Nadello.

Premierja Cerarja in predstavnike slovenske vlade, gospodarstva in visokega šolstva bo na obisku pri računalniškem velikanu Microsoftu najprej pozdravila Toni Townes-Whitley, podpredsednica oddelka za poslovanje z javnim sektorjem. Slovenska delegacija si bo nato ogledala Microsoftovo predstavitev na temo boja s kiberkriminalom in nove Microsoftove naprave, Cerar pa se bo sestal z direktorjem Microsofta Satyo Nadello. Vlada Republike Slovenije in Microsoft bosta podpisala tudi dogovor o sodelovanju.

Novo vodstvo Microsofta ve, da je za uspešno poslovanje ključno sožitje v panogi Vrhunec današnjega obiska slovenske delegacije pri podjetju Microsoft bo vsekakor srečanje premierja Mira Cerarja s Satyo Nadello, direktorjem Microsofta in enim najvplivnejših mož v tehnološki industriji. Nadella je vajeti Microsofta prevzel februarja lani in takoj pokazal, da je iz drugačnega testa kot prejšnja prva moža podjetja Steve Ballmer in Bill Gates ter zelo dober direktor.

Za začetek je zakopal bojne sekire s sorodnimi podjetji v panogi, predvsem Googlom, Applom in Salesforceom, iz katerih sta Microsoftove goreče tekmece ustvarila Ballmer in Gates. Rezultat tega je sožitje v panogi, od katerega imajo več tako podjetja kot uporabniki.

Še en dosežek Nadelle je to, da je razvoj z izdelkov preusmeril na storitve (Windows 10, Office 365, forsiranje računalništva v oblaku), s čimer je o trajnosti Microsoftovega poslovanja prepričal vlagatelje. Cena delnic Microsofta je bila v torek namreč najvišja v zadnjem letu in kar za 60 odstotkov višja od takrat, ko je Nadella prevzel vodenje podjetja, in le 10 odstotkov nižja od rekordne cene iz decembra 1999.

Nadella lahko Cerarju svetuje, kako preprečiti beg (slovenskih) možganov v tujino Če v pogovoru med Cerarjem in Nadello beseda nanese na preseljevanje izobraženih državljanov v tujino, bo direktor Microsofta predsedniku slovenske vlade vsekakor znal vsaj malo svetovati, kaj storiti za vzpostavitev bolj stimulativnega gospodarstva. Satya Nadella se je rodil v Indiji, kjer je tudi dosegel prvo stopnjo visokošolske izobrazbe, a študij in kariero zaradi pomanjkanja priložnosti v domovini kot mnogi sposobni Indijci pozneje nadaljeval v ZDA. Iz Slovenije se je po podatkih ministrstva za notranje zadeve od leta 2008 sicer izselilo že več kot 35 tisoč državljanov, številni med njimi so visoko izobraženi.

Lahko sodelovanje z Microsoftom izboljša učinkovitost slovenske javne uprave? Microsoft je eden najpomembnejših svetovnih akterjev na področju storitev računalništva v oblaku. Njegovo platformo Microsoft Azure uporabljata skoraj dve tretjini najuspešnejših ameriških podjetij (Fortune 500) in številni oddelki vlade ZDA.

Z izkušnjami na področju računalništva v oblaku bi Microsoft slovenski vladi lahko pomagal pri izboljšanju učinkovitosti državnega računalniškega oblaka. Ta je namenjen hitrejšemu in učinkovitejšemu povezovanju med vladnimi službami in javnimi agencijami, nižanju stroškov obratovanja javne uprave, preprostejšemu dostopu do podatkov javnega značaja in stimuliranju razvoja informacijske družbe.

Ne spreglejte