Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 2. 2015,
15.48

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft Satya Nadella Windows 10 Matic Tomšič

Sreda, 4. 2. 2015, 15.48

7 let, 11 mesecev

Kaj vse je v enem letu uspelo Indijcu na čelu Microsofta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Satya Nadella, Američan indijskih korenin, je vajeti Microsofta prevzel 4. februarja 2014. V enem letu na čelu računalniškega velikana mu je uspelo nekaj izjemnih podvigov. Katerih?

Microsoft je 4. februarja lani dobil šele tretjega direktorja v zgodovini podjetja. Po odstopu Steva Ballmerja, pred katerim je to delo opravljal le še Bill Gates, je na enega najpomembnejših direktorskih stolov na svetu sedel 47-letni Satya Nadella. V Indiji rojeni računalniški strokovnjak se je Microsoftu pridružil leta 1992, v več kot 20-letni karieri pa je v podjetju zasedal številne pomembne in vodstvene položaje.

Številni poznavalci dogajanja v Microsoftu, IT-strokovnjaki in tržni analitiki so si enotni – uprava Microsofta je s tem, ko je na čelo podjetja postavila Nadello, naredila eno najboljših poslovnih odločitev v zadnjih letih.

Rokovanje, ne sredinec Vodstvene taktike novega direktorja se namreč popolnoma razlikujejo od modusa operandi njegovih predhodnikov. V nasprotju z Gatesom in Ballmerjem, ki sta slovela po (občasno neizmerni) neizprosnosti do tekmecev, Nadella z njimi sklepa poslovna partnerstva. Nova Microsoftova kooperativnost je po mnenju mnogo strokovnjakov pravi način, da se računalniški velikan znova vrne na pota stare slave. Preverili smo, po čem si bomo zapomnili prvo leto, ko je Microsoft "v roke vzel" Satya Nadella.

(Ponovno) prebujeno navdušenje nad Okni V drugi polovici leta 2015 bo izšel operacijski sistem Windows 10, s katerim je Microsoft navdušil mnogo uporabnikov in potrošnikov. Okna se z desetico namreč vračajo h koreninam, saj bomo spet klikali meni Start, za nameček pa bo nadgradnja za uporabnike Oken 7 in 8 eno leto po izidu popolnoma brezplačna.

Nadella je obljubil tudi, da bo ena različica Oken 10 na katerikoli združljivi napravi – osebnem računalniku, tablici, telefonu, konzoli Xbox, velikanskih oglasnih zaslonih in nosljivih napravah – delovala enako. Ker je operacijski sistem zgrajen na enotni platformi, ga bo Microsoft z lahkoto približal in delo olajšal tudi razvijalcem programov in aplikacij.

Z Okni 10 bo Microsoft na pobudo direktorja vsaj malo spremenil tudi poslovni model. Za namestitev na mobilne naprave, katerih zaslon po diagonali ni večji od 22,8 centimetra, uporabnikom ne bodo zaračunali niti centa.

Prihajajoči Microsoftovi izdelki in storitve so videti naravnost fenomenalno Čeprav so jih razvijali štiri leta, preden je vajeti Microsofta prevzel Satya Nadella, so očala za hologramsko doživetje navidezne resničnosti z Okni 10 Microsoft HoloLens zdajšnjo obliko in funkcionalnost dobila pod njegovo taktirko. Po odzivih, ki so sledili predstavitvi, gre za eno najbolj pričakovanih naprav ta hip, ki ima potencial, da spremeni osebno računalništvo, kot ga poznamo zdaj.

Zelo dobro je videti tudi prihajajoči paket pisarniških programov Office, ki bo ponujal polno podporo zaslonom na dotik.

Goreča rivalstva so postala prijateljstva Microsoft je pod taktirko Satye Nadelle med drugim zakopal bojne sekire z:

- Googlom: Microsoft je umaknil za mnoge sporno serijo televizijskih oglasov Scroogled, v kateri je udrihal po domnevnih varnostnih luknjah v Googlovih storitvah.

- Applom: najnovejši odjemalec elektronske pošte Outlook za pametne telefone iPhone velja za enega najboljših na trgu, Microsoft pa je Applu naredil tudi medvedjo uslugo, ko je nove oblačne storitve in programe večkrat javno demonstriral na tablicah iPad.

- Androidom: pri Microsoftu so v podjetje Cyanogen, ki razvija predelano različico operacijskega sistema Android, nedavno vložili več kot 60 milijonov evrov.

- podjetjem Salesforce, ki je do pred kratkim veljalo za Microsoftovega največjega tekmeca na področju računalništva v oblaku.

Kako odpustiti 18 tisoč zaposlenih in si za to prislužiti aplavz Satya Nadella je bil zelo hitro postavljen pred morda največji izziv svoje kariere: zaradi reorganizacije delovnih procesov je moral odpustiti kar 18 tisoč ljudi. Največji delež so sicer predstavljali uslužbenci Nokie, ki jo je Microsoft je pod svoje okrilje vzel leta 2013, pet tisoč pa je bilo Microsoftovcev od glave do pet.

Mnogi so pričakovali, da si bo Nadella z zdesetkanjem delovne sile takoj prislužil neodobravanje preostalih zaposlenih, pa so se ušteli. Po podatkih portala Glassdoor ga podpira 82 odstotkov celotnega Microsoftovega osebja.

Veliki izzivi za velikega direktorja Nadella bo moral dobro delo nadaljevati tudi leta 2015, saj ga čaka kar nekaj velikih izzivov. Med najpomembnejšimi so: - Okna 10 morajo nadaljevati zapuščino (predvsem) Oken 7 in postati komercialni uspeh ter prva izbira operacijskega sistema tako osebnih kot poslovnih uporabnikov.

- Vlagateljem bo moral dokazati, da lahko Microsoft zanesljive prihodke generira tudi z brezplačnimi različicami Oken 10 in programi za produktivnost ter delo v oblaku. Morda z oglaševanjem in naročninami na premijske funkcije?

- Mobilna platforma Windows Phone mora postati bolj konkurenčna Androidu in Applovemu iOS-u.

- Izboljšati bo moral prodajo Microsoftovih izdelkov in storitev na enem največjih in najhitreje rastočih trgov na svetu, kitajskem.

Ne spreglejte