Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
14.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Bill Gates računalništvo Matic Tomšič

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 14.55

6 let, 6 mesecev

Na današnji dan pred 20 leti je Microsoft spremenil svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
24. avgusta 1995 je izšel legendarni operacijski sistem Windows 95, ki je na novo definiral osebno računalništvo. Z Windows 95 se je začelo tudi zlato obdobje Microsofta.

Microsoft je 24. avgusta 1995 z operacijskim sistemom Windows 95 sprožil tehnološko revolucijo na več področjih. Operacijski sistem je predstavil nov način uporabe računalnika, ki se je obdržal do današnjih dni. Zaradi Windows 95 so se kot gobe po dežju začeli pojavljati proizvajalci komponent za osebne računalnike, lastništvo osebnega računalnika pa je postalo bolj pravilo kot izjema.

Z Windows 95 je Microsoft potrdil status najpomembnejšega tehnološkega podjetja na svetu, operacijski sistem pa je postal tudi kulturni fenomen in bil eden prvih tehnoloških izdelkov, zaradi katerega so pred vhodi v računalniške trgovine nastajale vrste.

Start Windows 95 je bil glede na prejšnjo različico Microsoftovega operacijskega sistema, Windows 3.1, neverjetno napreden. Pod eno streho je združil obe Microsoftovi platformi, Windows in MS-DOS, ter ob prelomnem grafičnem uporabniškem vmesniku in številnih novih funkcijah za lažjo in hitrejšo interakcijo z računalnikom predstavil tudi dve legendarni prvini, ki sta zaščitna znaka "Oken" - gumb Startin opravilno vrstico na dnu zaslona.

Dokaz, kako prelomen je bil Windows 95, je dejstvo, da se je uporabniški vmesnik z manjšimi dodelavami obdržal skozi vse naslednje izdaje operacijskega sistema. Gumb Start je ob velikem neodobravanju skupnosti uporabnikov izginil z različico Windows 8, a se znova vrnil z desetico, ki je izšla pred slabim mesecem.

Zaradi Windows 95 je osebni računalnik postal nepogrešljiv hišni inventar Zaradi Windows 95 so se mnogi potrošniki, ki so operacijski sistem v akciji videli pri prijateljih ali v službi, začeli zavedati, da se da z računalnikom početi tudi kaj drugega kot le urejati dokumente. Ko se je po namizjih začel širiti še Internet Explorer, s katerim so številni uporabniki prvič obiskali svetovni splet, je trg osebnih računalnikov eksplodiral. Po podatkih britanskega statističnega urada se je število lastnikov osebnega računalnika v Veliki Britaniji med letoma 1995 in 2001 podvojilo, ogromno zaslug za to pa naj bi imel prav Windows 95.

Microsoft je postal največje podjetje na svetu Microsoft je na krilih Windows 95 postal največje in najvrednejše podjetje na svetu. Leta 1998 je tržna kapitalizacija otroka Billa Gatesa znašala kar 613 milijard ameriških dolarjev, kar je, če upoštevamo inflacijo, še vedno rekord. Zlato obdobje je Microsoft kronal še z odličnima operacijskima sistemoma Windows 98 (1998) in Windows XP (2001). Nato je zaradi obtožb o nelojalni konkurenci v EU in ZDA, katastrofalne Windows Viste (2007) in celo vrsto vprašljivih poslovnih odločitev direktorja Steva Ballmerja zabredel v krizo, ki jo zdaj rešuje Satya Nadella.

Kako sta se uporabe Windows 95 učila Chandler in Rachel Čeprav je bilo zanimanje za Windows 95 precejšnje že pred izidom, je Microsoft pravo publiciteto ustvaril šele s televizijskimi oglasi in promocijskim cirkusom, kot je bila osvetlitev Empire State Buldinga v barvah Microsoftovega logotipa.

Ne le da naj bi Microsoft glasbeni skupini Rolling Stones plačal 8 milijonov dolarjev, da je lahko v oglasni kampanji Start Me Up uporabil njihovo istoimensko pesem, posnel je tudi slaven enourni predstavitveni video z vzhajajočima zvezdama ameriške televizije. Uporabe Windows 95 sta se učila Jennifer Aniston in Matthew Perry, takrat bolj znana kot Rachel in Chandler iz humoristične nanizanke Prijatelji.

Ne spreglejte