Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
SAMO: Kr počas - otvoritev
Ljubljanski grad, galerija S, Ljubljana ob 19:00
SAMO: Kr počas - otvoritev Likovna razstava
Spešl gest: Dj Woo D

Kar pet let sem pacal dotična dela in se kot pijanec opotekal med figuraliko in abstrakcijo.
Nazadnje sem prišel do ključnega spoznanja: tako kot pri spolnem občevanju naglica tudi pri risanju ni priporočljiva.

Torej – kr počas.

Vstop prost.

Hrana in pijača bo. Prireditev bo ob vsakem vremenu.

Slike bodo videti nekako takole: http://www.samo.si/gallery_5.html

Muzika se bo slišala nekako takole: https://soundcloud.com/djwoo-d

Miljenko Jergović: Oče
Hiša sanjajočih knjig, Trubarjeva 29, Ljubljana ob 19:00
Miljenko Jergović: Oče Literarni večer
Ob izidu romana OČE se v Ljubljani znova veselimo pisatelja, družbeno angažiranega avtorja in publicista Miljenka Jergovića. Literarni večer z najbolj branim sodobnim avtorjem z območja nekdanje Jugoslavije bo vodila urednica Tjaša Koprivec.

Oče je nekakšna kratka zgodovina geopolitičnega prostora in tragedij, ki so avtorja pretresale od vekomaj, tako na osebni in družinski kot na nacionalni in kolektivni ravni. Neobičajno, vznemirljivo in čustveno pisanje, popolno nasprotje vsemu, kar je do zdaj napisal, je delo, v katerem Jergović bralca spusti najgloblje v svojo zasebnost. Govori o narodnostnih in osebnih izdajah, o bližini in zidu med očetom in sinom, o odpuščanju in neodpustljivem, o umiranju od tesnobe in strahu.
Več o knjigi: http://www.sanje.si/knjigarna/oce.html

Proza in poezija Miljenka Jergovića sta neizmerno priljubljeni in prevedeni v dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, je nemudoma dosegel visok ugled, s knjigami, ki so mu sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova le še potrjuje. Obenem sodi med redke avtorje, ki so enako blizu kritikom kot bralcem: njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa. Pri založbi Sanje sta v slovenščini izšla njegova kultna zbirka zgodb v dveh knjigah Zgodovinska čitanka I in II ter z nagrado angleus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad, okronani roman Pleše v somraku.

Po zgodbi Toneta Pavčka - Ivana Djilas: Juri Muri v Afriki pleše
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2 ob 17:00
Po zgodbi Toneta Pavčka - Ivana Djilas: Juri Muri v Afriki pleše Predstava za otroke
plesno-glasbeno-gledališka predstava/ dance-music-theatre performance

Po zgodbi Toneta Pavčka/ After the story by Tone Pavček

Režija/ Directing: Ivana Djilas
Koreografija/ Choreography: Maša Kagao Knez
Avtorska glasba/ Music: Blaž Celarec
Oblikovanje mask in kostumografija/ Mask and Costume Design: Jelena Proković
Soustvarjalci in izvajalci/ Co-creators and Performers : Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis

Svetovalka za lutkovno animacijo/ Puppet animation Advisor: Nina Skrbinšek
Oblikovanje luči/ Lighting Design: Janko Oven
Oblikovanje in izdelava scene/ Set Design and Make: Zoran Srdić, Jernej Remše
Izdelava mask, lutk in kostumov/ Mask, puppet and Costume Make: Zoran Srdić, Zala Kalan, Marjetka Valjavec – izdelano v delavnicah LGL
Glasbeniki na posnetku / Music: Blaž Celarec, Andraž Mazi, Nino de Gleria
Producentka/ Producer: Katja Somrak
Produkcija/ Produced by: Plesni Teater Ljubljana
V sodelovanju/ In collaboration with: Lutkovno gledališče Ljubljana

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. The programme of Plesni Teater Ljubljana is subsidized by the Ministry of Culture and the Municipality of Ljubljana.

Foto /Photo: Miha Sagadin, Luka Gorjup

Ponovitev / Re-prise: 24.9. 2014 ob / at 17.00

Vstopnice/Tickets:

Rezervacija ali uro pred predstavo v našem gledališču/ An hour before the performance at our theatre

Gledališče / Venue: Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2A, SI-1000 Ljubljana
INFO / REZ.: 0038641365184, ptl@mail.ljudmila.org, www.ptl.si

Kdor še ne pozna zgodbe o Juriju Muriju, fantu, ki je s hruške pal, je premajhen in jo bo kmalu spoznal. Juri Muri se noče kopati in pobegne v Afriko, v kateri spozna, da človek "…lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in ga poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in nenazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi." pravi Saša Pavček o pripovedi svojega očeta.

Da, gospod Premier, režija Boris Kobal
Šentjakobsko gledališče, Vodnikov trg 5, Ljubljana, 1. nadstropje - nasproti tržnice ob 20:00
Da, gospod Premier, režija Boris Kobal Komedija
Režija: Boris Kobal
Prevod: Iris Žnidarič
Lektorica: Rudenka Nabergoj
Scenografija: Ana Rahela Klopčič
Kostumografija: Bojan Vister, Boris Kobal
Izbor glasbe: Boris Kobal

Igrajo:
Jim Hacker, premier..........Damijan Perne
Bernard Wooley, državni sekretar..........Bojan Vister
Sir Humprey Appelby, vodja kabineta..........Srečko Kermavner
Claire Sutton, posebna politična svetovalka..........Tina Tavčar
Veleposlanik Kumranistana..........Janez Vlaj
Jeremy Burnham, generalni direktor BBC-ja..........Grega Usenik
Simon Chester, napovedovalec BBC-ja..........Marko Skok
Robin Simpson, glas novinarja BBC-ja, snemalec..........Tomaž Cvar

O predstavi:
Večkrat nagrajena svetovna gledališka uspešnica, ki temelji na tudi pri nas predvajani televizijski nanizanki z istim naslovom, končno prihaja na slovenski oder. Stari znanci, novi zapleti. Znova se znajdemo v družbi premierja Velike Britanije in njegovih najožjih sodelavcev. Ob vsakodnevnih težavah (brezposelnost, širitev EU, globalno segrevanje…), ki jih bolj ali manj spretno rešujejo v splošno – in predvsem osebno – korist, in ob nenehnem spletkarjenju se morajo spoprijeti z na videz nerešljivo zadrego: da bi izpeljali več milijard vreden posel z naftno bogato državo Kumranistan, morajo zadostiti nezaslišanim zahtevam njihovega zunanjega ministra. Kako izpeljati umazan posel in ob tem ostati čist? Razplet je presenetljiv …

Rozinteater: Že spet obisk
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 20:00
Rozinteater: Že spet obisk Monodrama
Obupan umetnik, ki se še ne more upokojiti, brska po razlogih za svoje težave in ob tem popelje občinstvo po svoji dosedanji poti vse od velikega poka do Slovenca, kjer se trenutno nahaja. Ko skuša s pesmijo in monologom odgovoriti na vprašanja, zakaj narodna sprava ni možna, zakaj je domišljija premagala resničnost, zakaj v slovenščini srednji spol prehaja v moškega in ženska dvojina ne uspe zadihat s polnimi pljuči, v sebi naleti na sovražnika, s katerim se spopadeta na življenje in smrt.

Simfonični orkester Čajkovskega iz Moskve (Bol'šoj simfoničeskij orkestr im. P. I. Čajkovskogo)
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana ob 20:00
Simfonični orkester Čajkovskega iz Moskve (Bol'šoj simfoničeskij orkestr im. P. I. Čajkovskogo) Klasična glasba
Dirigent: Vladimir Fedosejev

Program:
Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 4 v B-duru, op. 60
*
Peter I. Čajkovski, Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36 Simfonični orkester Čajkovskega je naslednik bogate tradicije Simfoničnega orkestra Moskovskega radia. Ustanovljen je bil leta 1930, 1993 je dobil ime po znamenitem skladatelju, simbolu ruske glasbe in dežele. Orkester je prvi ambasador glasbe Čajkovskega. Svetovni javnosti se predstavlja na koncertih nagrajencev legendarnega mednarodnega tekmovanja Čajkovskega ter pripravlja glasbene večere v skladateljevih muzejih v Klinu in Votkinsku.Povezanost z radiem je vso zgodovino plemenitila programsko politiko orkestra, hkrati pa mu je tudi s pomočjo posnetkov omogočila prodor na svetovna glasbena prizorišča. Orkester je krstil dela legendarnih skladateljev (Šostakoviča, Hačaturjana, Prokofjeva, B. Čajkovskega, Gubajduline) in odkrival zvezde prihodnosti (Jurija Bašmeta, Mišo Majskega, Gidona Kremerja, Maxima Vengerova, Vadima Repina). Simfonični orkester Čajkovskega je prvi ruski orkester, ki je odprl koncertno sezono znamenite Zlate dvorane dunajskega Glasbenega združenja. Umetniško vodenje je bilo vedno v rokah karizmatičnih dirigentov; zadnje obdobje zaznamujeta Genadij Roždestvenski (1961–74) in Vladimir Fedosejev, ki je obenem stalni gostujoči dirigent Operne hiše in koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu. Obvladuje nadvse obsežen repertoar, strokovna javnost pa ceni predvsem njegov izjemni občutek za izbiro programa, obogatenega z redkeje izvajanimi deli. Ruski dirigent je za svoje umetniško delo prejel številne mednarodne nagrade in priznanja, med njimi zlato zvezdo mesta Dunaj (2002), avstrijsko priznanje Akademije znanosti in umetnosti (2005) in zlato medaljo Mednarodnega združenja Gustava Mahlerja (2007). Ambasadorji glasbe Čajkovskega so svoj program zasnovali kot diptih 19. stoletja, v katerem nasproti Četrte simfonije Čajkovskega iz obdobja skladateljevega ustvarjalnega vrha stoji pogosto prezrta Beethovnova Četrta simfonija, »Beethovnov simfonični ideal«.

Sound Explicit 2014 - Samo Kutin, Ana Kravanja; Tomaž Grom, Eduardo Raon
Galerija JAKOPIČ, Slovenska cesta 9, Ljubljana ob 20:00
Sound Explicit 2014 - Samo Kutin, Ana Kravanja; Tomaž Grom, Eduardo Raon Drugo
SOUND EXPLICIT 2014
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Galerija Jakopič / Jakopič Gallery
Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio-vizualnih eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter – od zvočnih raziskav, improvizacije do eksperimentalnih zvočnih projektov, ki vključujejo tudi video vsebine. Ciklus smo zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

24. 9. 2014
20.00 / 8 pm

Samo Kutin
Ana Kravanja

Delovanje Sama Kutina v zadnjih letih zaznamuje poglobljeno raziskovanje zvočno-hrupnega potenciala hurdy gurdyja, Ano Kravanja pa poznamo predvsem kot violinistko v polju sodobne improvizacije ter tudi likovno in cirkuško umetnico. Oba sta že dlje dejavna v različnih etno, ljudskih, pouličnih in improvizacijskih projektih in zasedbah, skupaj pa tvorita zasedbo Najoua, kjer muzicirata na kalimbe (palčni klavir). Pogosto nastopata tudi z doma izdelanimi in predelanimi glasbili.

Tomaž Grom
Eduardo Raon

Ko je govor o eksperimentu, improvizaciji in prečkanju žanrskih meja, sodita "brata po strunah", Tomaž Grom in Eduardo Raon (Portugalska), vsak v svoji domovini med najdrznejše in najbolj domiselne glasbenike. Raon, ki se je pri nas prvič predstavil v zasedbi Powertrio svoje klasično zaledje uspešno sooča z drugačnimi pristopi, od avantgarde prek rocka in noisa do popa. Podobno inkluziven "modus operandi" označuje tudi Groma, ki je ob igranju v več zasedbah dejaven tudi kot povezovalec domače impro scene.

Organizator:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
E-mail: p74info@zavod-parasite.si
Spletna stran: www.zavod-parasite.si
Vodja projekta: Mojca Zupanič (041 924 515)

V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana
S podporo: Ministrsvo za kulturo RS, Avstrijski kulturni forum, Ljubljana

Cherry Poppin’ Daddies (Swing-Ska-Punk, Zda)
Gala hala, Ljubljana ob 21:00
Cherry Poppin’ Daddies (Swing-Ska-Punk, Zda) Klubski večer
6 let je minilo, odkar so Cherry Poppin’ Daddies zadnjič obiskali Evropo. Po vseobsežnem uspehu njihove legendarne dvakrat platinaste plošče Zoot Suit Riot in konstantnih turnej z bendi, kot so Reel Big Fish, The Mighty Mighty Bosstones, Rancid in Bad Religion, se Cherry Poppin’ Daddies na tokratno evropsko turnejo podajajo z novo ploščo "White Teeth, Black Thoughts", ki je maja izšla pri založbi People Like You.
Se vidimo na plesišču!
After: R-1
Vstopnina:
15 € (Early Bird do 30.8.2014)
18 € redna predprodaja
23 € na dan koncerta
Predprodaja vstopnic:
Madness na Trubarjevi, Gala hala in Eventim.si

Razstave
Javno vodstvo po razstavi Vrata, vodi Sonja Kogej Rus, kustodinja SEM
Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana ob 17:00
Javno vodstvo po razstavi Vrata, vodi Sonja Kogej Rus, kustodinja SEM Javno vodstvo
Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo?

Po razstavi vodi Sonja Kogej Rus, kustodinja SEM.

Informacije
Slovenski etnografski muzej
Sonja Kogej Rus
E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si
T: 3008 750
M: 031 728 955

SAMO: Kr počas - otvoritev
Ljubljanski grad, galerija S, Ljubljana ob 19:00
SAMO: Kr počas - otvoritev Likovna razstava
Spešl gest: Dj Woo D

Kar pet let sem pacal dotična dela in se kot pijanec opotekal med figuraliko in abstrakcijo.
Nazadnje sem prišel do ključnega spoznanja: tako kot pri spolnem občevanju naglica tudi pri risanju ni priporočljiva.

Torej – kr počas.

Vstop prost.

Hrana in pijača bo. Prireditev bo ob vsakem vremenu.

Slike bodo videti nekako takole: http://www.samo.si/gallery_5.html

Muzika se bo slišala nekako takole: https://soundcloud.com/djwoo-d

Bujenje lepote
Prešernova 24, Ljubljana
Bujenje lepote Likovna razstava
Zbirko Bujenje lepote sta Paul Crowther, profesor filozofije na Irski nacionalni univerzi v Galwayu, in slovenska umetnica Mojca Oblak zasnovala v okviru interdisciplinarnega raziskovalnega inštituta Moore Institute.

Med več kakor sto sedemdeset deli najdemo risbe in slike angleških umetnikov, na katerih delo je vplival teoretik in kritik John Ruskin. Med njimi so tudi dela vseh slikarjev prerafaelitske bratovščine, kamor sodijo na primer Burne-Jones, Arthur Hughes, Henry Holiday in J. W. Waterhouse, celo risbe samega Ruskina. Likovno zbirko dopolnjuje tudi raznovrstni dragoceni dokumenti, povezani z umetninami.

Narodna galerija bo izhodiščna postaja za mednarodno popotovanje te zbirke.

Več na: www.ng-slo.si

Poteka do: 4.1.2015
Prenašamo energijo - BIO 50
Mestna hiša Ljubljana, desni atrij, Mestni trg 1
Prenašamo energijo - BIO 50 Fotografska razstava
Na razstavi Prenašamo energijo – BIO 50 bodo predstavljene najboljše fotografije, izbrane v okviru mednarodnega fotografskega natečaja za najboljšo instagram fotografijo Prenašamo energijo – BIO 50, ki ga je v okviru BIO 50 organiziral Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Ob 50. obletnici enega najstarejših bienalov na svetu, Bienala oblikovanja (BIO), sta Muzej za arhitekturo in oblikovanje in glavni partner bienala, družba ELES, d. o. o., sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja, pripravila mednarodni foto natečaj za najboljšo instagram fotografijo Prenašamo energijo – BIO 50. Na natečaj, ki je potekal od februarja do konca maja 2014, je prispelo več kot 1000 fotografij z vsega sveta in med fotografijami, ki prenos energije tematizirajo s številnih različnih gledišč, je mednarodna žirija natečaja (sestavljali so jo Jan Boelen, kustos BIO 50, Peter Koštrun, priznani fotograf in predavatelj na ALUO, Vera Sacchetti, kritičarka in urednica številnih oblikovalskih in arhitekturnih publikacij ter revij, Katja Krasko Štebljaj, vodja Službe za odnose z javnostmi v družbi ELES, ter Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje) izbrala najboljše fotografije, ki bodo razstavljene v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana. Med njimi je žirija izbrala tudi tri najboljše fotografije, avtorje pa nagradila z denarnimi nagradami.

Nagrajenci foto natečaja za najboljšo instagram fotografijo Prenašamo energijo – BIO 50 so:
1. nagrada: snicelj – Neža Oblak, 2. nagrada: spamdrew4000 – Andrew Luk, 3. nagrada: leajambrosic – Leja Jambrošič.

Pripravil Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), www.bio.si, v sodelovanju s podjetjem Eles, d. o. o., www.eles.si.

Razstava je del programa Bienala oblikovanja.

Poteka do: 23.11.2014
Razstava mednarodnega fotografskega natečaja za najboljšo Instagram fotografijo 'Prenašamo energijo - BIO 50'
Desni atrij, Mestna hiša, Mestni trg 1, Ljubljana
Razstava mednarodnega fotografskega natečaja za najboljšo Instagram fotografijo "Prenašamo energijo - BIO 50" Fotografska razstava
Muzej za oblikovanje in arhitekturo je v čast 50. obletnice delovanja slovenskega bienala oblikovanja (BIO) v sodelovanju z glavnim partnerjem bienala, družbo ELES, d.o.o., organiziral mednarodni natečaj in razstavo Prenašamo energijo - BIO 50.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Jan Boelen, kustos BIO 50, Peter Koštrun, priznani fotograf in predavatelj na Akademiji za umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Vera Sacchetti, kritičarka in urednica številnih oblikovalskih in arhitekturnih publikacij, Katja Krasko Štebljaj, vodja Službe za odnose z javnostmi v družbi ELES, d.o.o., in Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, je izmed več kot 1.000 prispelimi fotografijami, ki tematizirajo prenos energije z mnoštva različnih gledišč, izbrala 45 fotografij, ki so kot del programa BIO 50 predstavljene na razstavi v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše.

Razstava Prenašamo energijo - BIO 50 je del spremljevalnega programa BIO 50: ZDAJ, ki bo pospremil odvijanje 24. bienala oblikovanja BIO 50 od sredine septembra do 7. decembra v Ljubljani in okolici.

Vsa dela, prispela na natečaj, si lahko ogledate na http://web.stagram.com/tag/bio50energy/. Vstop je brezplačen. Več informacij na www.bio.si. Natečaj in razstavo je pripravil Muzej za arhitekturo in oblikovanje v partnerstvu z družbo ELES, d.o.o.. Razstavo je podprla Mestna občina Ljubljana.

Poteka do: 23.11.2014
Prireditve
INVESTICIJSKO in TEKOČE VZDRŽEVANJE poslovnih, industrijskih in javnih objektov & energetska učinkovitost
Agencija POTI, Ljubljana, Stegne 7 ob 9:00
INVESTICIJSKO in TEKOČE VZDRŽEVANJE poslovnih, industrijskih in javnih objektov & energetska učinkovitost Predavanje
Vzdrževanje objektov je pravica in obveznost lastnika in torej sodi v okvir izvajanja lastninske pravice – upravljanje.

Obveznost vzdrževanja objektov je zakonsko določena. Na primer:

bistvene zahteve, ki jih mora izpolnjevati vsak objekt,
postopki organov nadzora,
sankcije za kršitve,
kateri posegi na zgrajenem objektu zahtevajo pridobitev gradbene pogodbe, …

Na strokovnem seminarju bo predstavljena vsa zakonodajna podlaga in na praktičnih primerih prikazano optimalno vzdrževanje in upravljanje vseh objektov!

Predavatelji:
1. Avrelija Barle, univ. dipl. prav.
2. Vinko Kosten
3. mag. Andrej Kosmačin, univ. dipl.inž. el.

Več informacij in prijave: http://www.agencija-poti.si/si/izobrazevanje/73686,225396/podrobno.html

Posebna septemberska ponudba
Gostilna in Pizzerija Boter, Tržaška cesta 6, 1360 Vrhnika ob 12:00
Posebna septemberska ponudba Kulinarična prireditev
Spoštovani!

Botri smo samo za Vas pripravili posebno
septembersko ponudbo.

- PURAN NA ŽARU Z BUČNO OMAKO

- ŠIROKI REZANCI Z BUČKAMI IN TUNO

- PIZZA Z MOCARELO IN BUČKAMI

- KOKTAJL VODKA & TONIK / LONG DRINK

- KOKTAJL GIN & TONIK / LONG DRINK

Vljudno vabljeni in dober tek!

Yildiz Health&vital klub
Yildiz Han, Karlovška 19, Ljubljana ob 13:00
Yildiz Health&vital klub Kulinarična prireditev
V restavraciji Yildiz Han, vam predstavljamo noviteto. Za vas pripravljamo program zdrave in vitalne prehrane. Program je namenjen vsem, ki skrbite za svoje zdravje, a še vseeno radi kaj dobrega pojeste. Prav tako v našo sredino lepo vabimo vegetarjance, saj je turška kuhinja sinonim za pestro izbiro zelenjavnih jedi.

RESTAVRACIJA YILDIZ HAN SKRBI ZA VAŠE ZDRAVJE, ZATO SVOJE JEDI PRIPRAVLJAMO IZ EKOLOŠKIH ŽIVIL!

Ekološka živila so celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave in niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati pa so ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega okusa, kot konvencionalno pridelana.

Študije dokazujejo, da je kvaliteta danes pridelanega sadja in zelenjave nizka, saj vsebujeta manj vitaminov in mineralov kot hrana, pridelana v času pred uporabo pesticidov in kemičnih snovi. Krompir moderne pridelave je v primerjavi z krompirjem izpred 50 let izgubil 100 odstotkov vitamina A, 57 odstotkov vitaminov C in železa, 28 odstotkov kalcija, 50 odstotkov vitamina B2 (riboflavin) in 18 odstotkov vitamina B1 (thiamin). Podobno se je zgodilo še 24-tim drugim vrstam sadja in zelenjave. Študije dokazujejo tudi, da ima hrana ekološke pridelave do 250 odstotkov več vitaminov in mineralov kakor neekološka hrana.

Ekološko pridelana živila imajo visoko zdravstveno, hranilno in prehransko vrednost. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, možganske kapi in znižujejo tveganje za prirojene napake plodu. Eko živila vsebujejo bistveno manj nitratov in pri predelavi ne uporabljamo nepotrebnih dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in umetnih arom.

Zdrava, naravna hrana, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ima boljši okus od konvencionalno pridelane zaradi zdrave, čiste zemlje, kvalitetnih semen in organskih gnojil.

Pri pridelavi upoštevamo zakonitosti narave in ohranjamo rodovitnost tal. Varujemo naše naravne dobrine, izkoriščamo njihove prednosti, jih vzdržujemo in izboljšujemo. Skrbimo za ekološko ravnotežje, ohranjamo čisto vodo, naravne vire in energijo pa izkoriščamo na naravi prijazen način. Uporabljamo metodo trajnostnega načina kmetovanja, veliko zelenjave predvsem pa sadja vsebuje veliko količine vode, zato je po našem mnenju zelo pomembno kakšna voda hrani in osvežuje pridelke.

Ena glavnih značilnosti je ohranjanje in povečevanje rodovitnost tal z organskimi gnojili. Čista zemlja je osnova za zdravo hrano. Tehnike neekoloških načinov kmetovanja temeljijo na intenzivni uporabi kemično-sintetičnih sredstev, a zemlja, pognojena z organskim gnojilom, vsebuje dvakrat več koristnih mikrobov, črvov in insektov, kot zemlja pod intenzivno pridelavo. Polja ekoloških pridelovalcev vsebujejo osemindvajset odstotkov več ogljika kot ostala. V zemlji je veliko organizmov, ki prenašajo ogljik. V primerjavi s kemično obdelano, je zemlja ekoloških pridelovalcev bolj rodovitna in kljub škodljivcem proizvede skoraj enako količino pridelka. S shranjevanjem in zadrževanjem ogljika v zemlji ekološki kmetovalci delujejo proti klimatskim spremembam.

OBIŠČITE NAS IN SE PREPRIČAJTE!

Lepo vabljeni, da okusite čare zdrave in odlične turške hrane
www.yildiz-han.si ; yildiz@siol.net ; 01 4265717 ; 041 376437

Ekologija v gospodinjstvu
Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana ob 16:30
Ekologija v gospodinjstvu Menjava predmetov
Če ne veste, kam z rabljenimi, a še lepo ohranjenimi predmeti iz vašega gospodinjstva, jih lahko jutri izmenjate na pravem mestu.
Omejitev je 10 manjših in 5 večjih predmetov. Če bi želeli izmenjati predmet, ki ga ne morete nesti, nam to sporočite na info@rodnazemlja.si.

Zanimivosti nikoli ne zmanjka, bodite radovedni;)

Izmenjava oblačil v Ljubljani
Waldorfska šola Ljubljana, Streliška 12 ( nov prizidek) ob 17:00
Izmenjava oblačil v Ljubljani Izmenjava oblačil
Kdaj: 24. september 2014 med 17:00 in 19:00

Kje: Waldorfska šola Ljubljana, Streliška 12, Ljubljana (jedilnica)

Kaj: Izmenjava je odlična priložnost, da zamenjate vaša stara oblačila, ki jih ne nosite več, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim ‘novim-starim’ kosom oblačila. Prav tako lahko prinesete obutev, modne dodatke in hišni tekstil.

Vstopnina: 3 EUR/osebo, ki menja oblačila

Posebna ugodnost: Moški, ki prinesejo moška oblačila, imajo do nadaljnjega vstop prost!

Več o izmenjavi: Na izmenjavo lahko prinesete do 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil, obutve ali hišnih tekstilij, ki jih oddate na sprejemnici. Prinešenim kosom določimo točke, ki jih zabeležimo na vstopnico. Na dogodku si lahko izberete stvari v vrednosti teh točk, izbrane stvari pa ob odhodu pokažete na sprejemnici in pokažete vstopnico s točkami. Morebitne neizkoriščene točke se ne prenesejo na naslednjo izmenjavo oblačil. Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da stvari, ki niso lepo ohranjene, zavrnemo oz. jim ne določimo točk.

Posebno obvestilo: Obveščamo vas, da za promocijske majice v bodoče ne bomo podeljevali točk, saj so to stvari, ki običajno ostanejo na mizah. Seveda jih še vedno sprejemamo, da jih bomo uporabili kot surovino, lahko pa tudi sami naredite iz njih nov uporabni predmet – novo vrečko.

Celotna navodila za obiskovalce

S podporo projekta Tekstilnica naredite nekaj dobrega za naše okolje! Hvala. Več o projektu na:
www.tekstilnica.si in FB Tekstilnica.

Hvala, ker skupaj z nami vedno znova dokazujete, da izmenjava oblek ni noben tabu!

Ekipa Tekstilnice

Projekt Tekstilnica delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Feelgood & Kalček: Predavanje o prehranskem načelu BMV - M kot maščobe
Kalček - ekološka trgovina v Šiški, Ljubljana ob 17:30
Feelgood & Kalček: Predavanje o prehranskem načelu BMV - M kot maščobe Predavanje
Dovolj beljakovin, da si telo uspešno opomore in vztrajno napreduje, toliko maščob kolikor je potrebno, da smo siti in polni energije, ter vlaknine ali - povedano drugače – najboljše iz rastlinskega sveta. To je Feelgood BMV, osnova za vsak obrok v dnevu in prijazen prehranski smernik, kjer B predstavlja beljakovine, M maščobe in V vlaknine. Na prvem v ciklusu predavanj konec avgusta je Mario Sambolec že predstavil vlogo beljakovin v prehrani, na drugem predavanju pa se bomo posvetili maščobam.

Vstopnine ni. Vabljeni!

Skupina za pare: Midva
Astra, Dunajska 49, Ljubljana ob 18:00
Skupina za pare: Midva Pogovor
Kako bo skupina potekala:
Vsakič sem bomo posvetili različnemu praktičnemu vidiku partnerskega življenja. Ukvarjali se bomo s temami, kot so uživanje v skupnem druženju, spodbujanje intimnosti, učinkovito komuniciranje, ljubosumje, kuhanje mule, odnosi s partnerjevimi sorodniki in podobno.
Imeli bomo priložnost spoznati, kako se drugi srečujejo s podobnimi izzivi ter skupaj odkrivali, kako biti ljubeči v odnosu.

Komu je skupina namenjena:
Namenjena je vsem parom, ki si v svoj odnos želijo vnesti več razumevanja, pozornosti, povezanosti, smeha in trdnosti.

Vodja skupine:
Katja Istenič, psihologinja in psihoterapevtka.

Čas:
Delavnica se bo odvijala ob sredah od 18:00 do 20:00 na vsake štirinajst dni v Ljubljani. Pričetek bo 24. septembra 2014.

Cena in način plačila:
Vaša naložba za posameznika v dvourno skupino je 25 eur. DDV je že vključen. V primeru, da zakupite 4 srečanja, vam 20% cene podarimo. Dodatne informacije o načinu plačila vam posredujemo ob prijavi.

Prijava:
Prijavite se lahko preko telefona (041 995 663) ali preko e-maila (katja.istenic@hocem-vec.com).

Za dodatne informacije ali morebitna vprašanja bomo zelo veseli, če nas kontaktirate ali obiščete našo spletno stran (www.hocem-vec.com).
Prijavite se – zanimivo in zabavno bo!

"Biti v daljši zvezi ali v zakonu je podobno kot kava vsako jutro – že res, da jo imam vsak dan, a ravno tako izredno uživam v njej." S. Gaines

Motivacijsko predavanje 'Živiš svoje sanje?'
Barabuk, center, Rimska 23, Ljubljana ob 18:00
Motivacijsko predavanje "Živiš svoje sanje?" Predavanje
Vse preveč ljudi se skriva v množici, skriti v povprečju, ker se bojijo pokazati svetu kdo so v resnici, kaj so njihove želje, sanje, cilji, bojijo se mnenj okolice. Namesto svojih sanj živijo svoje strahove. Si tudi ti eden/ena izmed njih? Živiš svoje sanje ali morda sanje svojih staršev, prijateljev? Si ena izmed ovc, ki slepo sledi množici ali si želiš nekaj več v življenju?

V okviru seminarja bomo spoznali kako se soočamo s strahom, ki je največkrat glavni razlog, ki nas omejuje, da ne naredimo koraka naprej v našem življenju. Spoznali bomo, da je strah ena čisto super stvar, zanimivo ane?

Odvrgli bomo naše stare vzorce igranja vlog žrtve ter v popolnosti sprejeli odgovornost za naše življenje. Pogledali si bomo kako v našem življenju deluje zakon privlačnosti ter kako ga lahko uporabljamo!

Šele takrat, ko stopimo iz naše cone udobja, začnemo resnično živeti življenje! In takrat se nam začnejo dogajati čudeži!

Dogodek je za vse udeležence BREZPLAČEN! V okviru seminarja si bi mogoče kupiti tudi dve knjigi (Česar nas niso naučili v šolah ter Ameriški milijonarji so spregovorili) mlade uspešne podjetnice Petre Škarja. Knjigi postajata pravi hit v Sloveniji in se že prevajata v
angleški ter kitajski jezik. Definitivno gre za knjigi, ki premikata meje, predvsem v naših glavah in knjigi, ki vam vlijeta dodaten zagon, da še pogumneje stopite na pot vaših sanj!

Nekaj besed o meni: kdo sem? Sem človek, ki se je odločil, da bo odvrgel stare vzorce prepričanj, igranja vlog in začel slediti svoji intuiciji ter svojim sanjam. Obiskal sem številne delavnice, predavanja seminarje, prebral različne knjige ter šel skozi nekaj življenjskih lekcij,
ki so me definitivno spremenile. Šele tedaj sem ugotovil kdo sem v resnici in kaj so moje sanje. Prišel sem do točke, ko si želim tudi jaz nekaj vrniti svetu. Želim si v vas prebuditi optimizem, da skupaj stopimo na pot naših sanj!

Če si pripravljen/a na spremembo, se mi pridruži, ne bo ti žal!

Svojo prisotnost prosim potrdi na email: mrakjaka3@yahoo.com

STOPI IZ MNOŽICE IN POKAŽI SVETU KDO SI!!!

Jaka Mrak

Prihodnost je v informacijski družbi
Evropska Knjižnica pod krošnjami, Breg 14, Ljubljana ob 18:00
Prihodnost je v informacijski družbi Pogovor
V Evropski Knjižnici pod krošnjami na seriji uličnih razprav s širšim naslovom "PRIHODNOST JE V.." odpiramo pomembna vprašanja, povezana z našo prihodnostjo. Tema tokratnega pogovora je INFORMACIJSKA DRUŽBA.

Informacijsko komunikacijske tehnologije so nepogrešljiv del vsakdanjika in pomembne pri spodbujanju inovacij, naložb, gospodarske rasti, delovnih mest in številnih izboljšav v vsakodnevnem življenju.
Poleg tehničnih kazalcev pa je v okviru informacijske družbe potrebno odpreti in premisliti tudi vprašanja o vplivu tehnologij na razvoj družbe. Zato bomo spregovorili tudi o demokratičnosti informacijske družbe ter o možnostih večje participacije, digitalizacije e-državljana ter strukturnih sprememb, ki jih lahko prinese družba aktivnih digitalnih državljanov.
Gostje: Gorazd Božič, Lenart J. Kučić, Filip Muki Dobranić. Pogovor bo moderiral Vuk Ćosić.
......................................................................................................
O gostih:
Gorazd Božič je krovni slovenski strokovnjak za internetno varnost / Lenart J. Kučić je novinar Dela, nekdanji urednik Delove strani Infoteh in avtor številnih člankov in raziskav na temo novih medijev / Filip Muki Dobranić vodi projekt Danes je nov dan / Vuk Ćosić je strokovnjak za spletno komuniciranje in član Odbora za pravično in solidarno družbo.
......................................................................................................
Pogovor bo potekal pred Hišo EU, Breg 14 v Ljubljani, v primeru dežja pa v ozelenjeni dvorani v pritličju Hiše.

VABLJENI K AKTIVNI UDELEŽBI!

Serijo uličnih pogovorov pripravlja zavod Divja misel v sodelovanju s Predstavništvom Evropske Komisije v Sloveniji.

info: nabiralnik@divjamisel.org

Prihodnost je v informacijski družbi
Evropska Knjižnica pod krošnjami, Breg 14, Ljubljana ob 18:00
Prihodnost je v informacijski družbi Pogovor
V Evropski Knjižnici pod krošnjami na seriji uličnih razprav s širšim naslovom "PRIHODNOST JE V.." odpiramo pomembna vprašanja, povezana z našo prihodnostjo. Tema tokratnega pogovora je INFORMACIJSKA DRUŽBA.

Informacijsko komunikacijske tehnologije so nepogrešljiv del vsakdanjika in pomembne pri spodbujanju inovacij, naložb, gospodarske rasti, delovnih mest in številnih izboljšav v vsakodnevnem življenju.
Poleg tehničnih kazalcev pa je v okviru informacijske družbe potrebno odpreti in premisliti tudi vprašanja o vplivu tehnologij na razvoj družbe. Zato bomo spregovorili tudi o demokratičnosti informacijske družbe ter o možnostih večje participacije, digitalizacije e-državljana ter strukturnih sprememb, ki jih lahko prinese družba aktivnih digitalnih državljanov.
Gostje: Gorazd Božič, Lenart J. Kučić, Filip Muki Dobranić. Pogovor bo moderiral Vuk Ćosić.
......................................................................................................
O gostih:
Gorazd Božič je krovni slovenski strokovnjak za internetno varnost / Lenart J. Kučić je novinar Dela, nekdanji urednik Delove strani Infoteh in avtor številnih člankov in raziskav na temo novih medijev / Filip Muki Dobranić vodi projekt Danes je nov dan / Vuk Ćosić je strokovnjak za spletno komuniciranje in član Odbora za pravično in solidarno družbo.
......................................................................................................
Pogovor bo potekal pred Hišo EU, Breg 14 v Ljubljani, v primeru dežja pa v ozelenjeni dvorani v pritličju Hiše.

VABLJENI K AKTIVNI UDELEŽBI!

Serijo uličnih pogovorov pripravlja zavod Divja misel v sodelovanju s Predstavništvom Evropske Komisije v Sloveniji.

info: nabiralnik@divjamisel.org

Mihaela Pichler Radanov: Babičina kozmetika
Knjigarna Zdaj. Tržnica Koseze, 1. nadstropje. Vodnikova cesta 187, Ljubljana ob 18:00
Mihaela Pichler Radanov: Babičina kozmetika Predstavitev
Dogodek odpade. <br>V tokratnem mozaiku za dušo vam bo knjigo Babičina kozmetika, v kateri nam avtorica Mihaela Pichler Radanov razkriva vse o pripravi domače naravne kozmetike, predstavila
ga. Špela Fortuna, urednica knjige, ki se tudi sama ljubiteljsko ukvarja s pripravo naravne kozmetike.

Danes, ko se vse bolj navdušujemo nad vračanjem k naravnemu, boste gotovo z veseljem preizkusili katerega od receptov tudi sami. Skupaj bomo pripravili solno kopel in začimbni piling. Kopalno sol bomo razdelili med obiskovalce.

Več o knjigi:
- http://modrijan.si/slv/Knjizni-program/Knjizni-program/Knjige/zdravje-in-duhovnost/Babicina-kozmetika
- http://minka2.wix.com/babicina-kozmetika


Zaradi velikega zanimanja vas prijazno prosimo za potrditev udeležbe.

Projekte bralne kulture v Knjigarni ZDAJ finančno podpira JAK, javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Veselimo se ponovnega srečanja z vami!

Knjigarna ZDAJ,Vodnikova cesta 187, Ljubljana
tel. 05 99 51 622, Gsm: 031 711177
www.knjigarnazdaj.si
www.modrijan.si

družboslovna sreda: pomen in vrednost branja
Neubergerjeva 9, Ljubljana ob 18:30
družboslovna sreda: pomen in vrednost branja Pogovor
Vsako zadnjo sredo v mesecu vas vabimo k prijetni diskusiji ob skodelici kave ali čaja. Družboslovna sreda je družabni dogodek namenjen vsem, ki bi si radi v divjem tempu vsakdanjika vzeli čas zase, za svojo domišljijo ter razvijanje lastnih ustvarjalnih in idejnih potencialov, za ploden, živahen pogovor, za deljenje lastnih izkušenj in pogledov, za pridobivanje novih znanj in znanstev, za druženje v pravem pomenu besede.

Veseli bomo vsakogar in vsakega mnenja, zato so k pogovoru vabljeni vsi: od zanesenjakov, ki se družboslovju že dolgo posvečajo poklicno ali študijsko, do tistih, ki se gibljejo v povsem drugačnih vodah, pa radi razmišljajo o družbenih temah in uživajo v razgibani diskusiji.

Miljenko Jergović: Oče
Hiša sanjajočih knjig, Trubarjeva 29, Ljubljana ob 19:00
Miljenko Jergović: Oče Literarni večer
Ob izidu romana OČE se v Ljubljani znova veselimo pisatelja, družbeno angažiranega avtorja in publicista Miljenka Jergovića. Literarni večer z najbolj branim sodobnim avtorjem z območja nekdanje Jugoslavije bo vodila urednica Tjaša Koprivec.

Oče je nekakšna kratka zgodovina geopolitičnega prostora in tragedij, ki so avtorja pretresale od vekomaj, tako na osebni in družinski kot na nacionalni in kolektivni ravni. Neobičajno, vznemirljivo in čustveno pisanje, popolno nasprotje vsemu, kar je do zdaj napisal, je delo, v katerem Jergović bralca spusti najgloblje v svojo zasebnost. Govori o narodnostnih in osebnih izdajah, o bližini in zidu med očetom in sinom, o odpuščanju in neodpustljivem, o umiranju od tesnobe in strahu.
Več o knjigi: http://www.sanje.si/knjigarna/oce.html

Proza in poezija Miljenka Jergovića sta neizmerno priljubljeni in prevedeni v dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, je nemudoma dosegel visok ugled, s knjigami, ki so mu sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova le še potrjuje. Obenem sodi med redke avtorje, ki so enako blizu kritikom kot bralcem: njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa. Pri založbi Sanje sta v slovenščini izšla njegova kultna zbirka zgodb v dveh knjigah Zgodovinska čitanka I in II ter z nagrado angleus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad, okronani roman Pleše v somraku.

SUMATRA – dežela velikega srca!
STA Travel Cafe, Ljubljana ob 19:00
SUMATRA – dežela velikega srca! Predavanje
Prepustite se fotografijam in besedam iz enomesečnega potepanja po tropskem otoku, kjer se bomo predajali divjim plemenom Mentavaj, prisrčnim orangutanom, vsiljivim makaki opicam, splezali bomo na vulkan Sibayak, se potapljali ter predvsem uživali v dobrosrčnosti Batak ljudstva, ki so še nedolgo nazaj bili čisto pravi ljudožerci.

Pustite si, da svojo izkušnjo delim z vami, ter vam skozi to čudovito državo, vlijem željo po odkrivanju Sumatre, ter željo po popotniškem odkrivanju sveta.

Bil je čas ... – Igor Knez
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana ob 19:00
Bil je čas ... – Igor Knez Literarni večer
Več kot sedemdeset spletnih blogov je bila osnova za tiskano verzijo z naslovom "Bil je čas … Gre za predstavitev avtobiografskega dela avtorja Igorja Kneza, ki je s pomočjo uživanja vseh vrst trdih drog izkusil socialno dno življenja. Po popolnem očiščenju in sprejetju novega rojstva, ponuja poučen literarni vodič o pasteh uživanja trdih drog in soočanja z novim okoljem, v katerem ni prostora za neprimerne substance.

10. jubilejni kongres otroške in razvojne nevrologije
Cankarjev dom, Ljubljana
10. jubilejni kongres otroške in razvojne nevrologije Drugo
Bled, Festivalna dvorana Vodja projekta v CD: Mojca Juvančič (E mojca-juvancic@cd-cc.si) www.ebd-bled2014.eu

Poteka do: 29.9.2014
Ostalo
Vpis v tečaje tujih jezikov, lego kock, znanosti in umetnosti - Otroška akademija
Otroška akademija, Litijska cesta 35, Ljubljana ob 9:00
Vpis v tečaje tujih jezikov, lego kock, znanosti in umetnosti - Otroška akademija Za otroke
Ponujamo pestro izbiro tečajev za otroke med 3. in 14. letom starosti. Tečaji potekajo v prijetnem okolju, pod vodstvom izkušenih pedagogov. Majhne skupine do največ osem tečajnikov nudijo homogeno in varno učno okolje v katerem se otroci in mladi najstniki sprostijo, naučijo veliko novega, pridobijo socialne veščine in se nenazadnje tudi zabavajo.

Dolžina tečaja (število ur in dolžina posameznega srečanja) je prilagojena starosti otroka ter tečaju samemu. Več o programih, ki jih ponujamo, si lahko preberete tudi na http://otroska-akademija.si/nasi_programi.

Nudimo:
- JEZIKOVNI TEČAJI PO METODI CLIL
- TEČAJI UMETNOSTI
- ZNANOST
- LEGO KOCKE

V primeru tečajev tujega jezika ali lego kock, vam nudimo brezplačno uvrstitveno testiranje ter osebni razgovor.

V kolikor se zanimate za katerega od ostalih programov, vas prav tako vabimo, da se ogalsite v naši Akademiji in skupaj z bodočim tečajnikom izberete prve pozitivne vtise o novem učnem okolju.

Naše strokovno osebje in pedagoški delavci vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja ter nudili pomoč pri izbiri tečaja po meri vašega otroka.

Vpisi potekajo od ponedeljka do četrtka po predhodni najavi na 080 86 55 (pokličete lahko med 9. in 19. uro vsak dan) ali se prijavite prek spletnega obrazca na:

Za otroke, mlajše od 7 let:
http://otroska-akademija.si/jesenski_vpisi/vpis_manj_kot_7_let

Za otroke, starejše od 7 let:
http://otroska-akademija.si/jesenski_vpisi/vpis_vec_kot_7_let

Vabljeni!

Aktivno popoldansko varstvo v naravi in ob konjih
Konjeniški klub Grič, Grič 32, Ljubljana, Grič (v bližini Lesnine Brdo) ob 14:00
Aktivno popoldansko varstvo v naravi in ob konjih Za otroke
V popodlanskem varstvu bodo otroci preživljali aktivne, zabavne, ustvarjalne urice, kjer se bodo sprostili, se nadihali svežega zraka, se povezali z naravo in živalmi ter se imeli kar se da fino in fajn :)

Skupaj bomo spoznavali gozd in travnik ter njune prebivalce, lovili metuljčke, streljali z lokom, risali konje, metali podkve, tekmovali na spretnostnem poligonu, nabirali lešnike in kostanj, izdelovali različne izdelke, pozimi se bodo sankali, delali snežene može...

Občasno bomo pomagali hraniti konje in včasih tudi jahali (opomba: jahanje je odvisno od vremena ter zasedenosti terminov in ni predvideno vsak dan varstva).

S popoldanskim aktivnim varstvom želimo otrokom omogočiti zdravo in aktivno preživljanje prostih ur v sobivanju z naravo in živalmi, staršem pa v preobremenjenem in hitrem tempu življenja zagotoviti nekaj prostega časa zase in svoje obveznosti.

Varstvo je namenjeno otrokom starim od 5 do 12 let, izvaja se v popoldanskem času, od 14. do 19. ure, po predhodnem dogovoru pa smo pripravljeni ugoditi tudi kakšni drugi želji. Varstvo se izvaja v Konjeniškem klubu Grič, na Brdu v Ljubljani (streljaj od Lesnine Brdo, zgolj 2 minuti z obvoznice). Aktivnosti v varstvu se prilagajajo starosti otrok, letnemu času in vremenu. Za deževne in hladne dni bo zagotovljen suh in ogrevan prostor.

Na voljo vam je tudi kratkotrajno varstvo, do 2 uri, cena je 12 EUR/uro.

Za več informacij lahko pokličete Uršo, 051 610 511 ali Mojco, 041 200 600 ali pa nam pišete na info@jahanje-ljubljana.si

Sabljanje za otroke
Tržaška 132, Vič, Ljubljana ob 16:45
Sabljanje za otroke Za otroke
Sabljaški klub Ljubljana vabi otroke vseh starosti, da se nam pridružijo in spoznajo ta najstarejši olimpijski šport.

Vabimo Vas, da nas obiščete v naši dvorani in se nam pridužite na treningu sabljanja. Treningi, ki jih vodijo strokovno usposobljeni trenerji potekajo v različnih skupinah:
- začetna šola sabljanja za otroke
- rekreacija za odrasle
- treningi za tekmovalce.

Otroci imajo treninge v ponedeljek in sredo od 16:45 - 18:00 in od 18:00 do 19:30

Več informacij najdete na naši spletni strani: www.sabljanjeljubljana.weebly.com

Jimmyjev dom	 (Jimmy's Hall)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 17:00
Jimmyjev dom (Jimmy's Hall) Kino
Režija: Ken Loach
Ken Loach se v svojem domnevno zadnjem velikem projektu – živahnem, poskočnem in upanja polnem Jimmyjevem domu – poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal politični aktivist Jimmy Gralton, predvsem pa nas spomni na to, da v kriznih časih ne smemo pozabiti na ples, smeh in dobro voljo.

Karate za osnovnošolce - VPIS
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 17:30
Karate za osnovnošolce - VPIS Za otroke
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico: http://www.karate.si/?page=vpis

Karate za osnovnošolce (1. do 3. razred) - torek
Lokacija: Koseze, Ljubljana

Karate za osnovnošolce (2. do 9. razred) - ponedeljek in četrtek
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana

Vadba v programu Karate toitsu-do otrokom ponuja zdravo psihofizično športno-borilno dejavnost, ki ugodno vpliva na njihov telesni in umski razvoj. Redna vadba razvija ravnotežje, odzivnost in domišljijo, otroci pridobijo več moči, hitrosti in koordinacije. Vztrajnost in disciplina, ki ju spoznajo v prijateljskem vzdušju, jim pomagata pri šolskih uspehih ter pri premagovanju ovir, s katerimi se srečujejo pri napredovanju v življenju.

Več na: www.karate.si

Sreča (Le bonheur)
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 19:00
Sreča (Le bonheur) Kino
Agnès Varda, Francija, 1965, 35mm, 1.66, barvni, 7 9', svp  François, dobrodušen in preprost mlad tesar, je srečno poročen s Thérèse. Njuno ljubezensko idilo nadgrajujeta dva majhna otroka . Nekega lepega dne se François nehote zaljubi v drugo žensko, Émilie, p ri čemer še vedno ljubi svojo ženo. Njegova sreča ob spoznanju, da je nje gova ljubezen tako neizmerna, da zadošča za dve ženski, je tolikšna, da svoja občutja iskreno deli z ženo. Zazdi se, da se tudi ona naleze možev e sreče in vda v nenavadno situacijo. Mojstrovina legendarne »babice franc oskega novega vala«.

Dva dneva, ena noč	 (Deux jours, une nuit)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:15
Dva dneva, ena noč (Deux jours, une nuit) Kino
Zadnjič!
Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Brata Dardenne se kot vselej vzdržita sodbe in obsojanja, medtem ko zastavita eno najbolj perečih vprašanj današnjega dne: mar sodobnega delavca smemo in sploh še lahko prepričamo, naj v času, ko si jo le stežka privošči, izbere solidarnost.

Začetki
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 21:00
Začetki Kino
<span style="font-size

Jimmyjev dom	 (Jimmy's Hall)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 21:00
Jimmyjev dom (Jimmy's Hall) Kino
Režija: Ken Loach
Ken Loach se v svojem domnevno zadnjem velikem projektu – živahnem, poskočnem in upanja polnem Jimmyjevem domu – poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal politični aktivist Jimmy Gralton, predvsem pa nas spomni na to, da v kriznih časih ne smemo pozabiti na ples, smeh in dobro voljo.

Gledališče
Vpis v abonma, sezona 2014/2015
Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana ob 9:00
Vpis v abonma, sezona 2014/2015 Komedija
Šentjakobsko gledališče vabi k vpisu v abonma v sezoni 2014/2015

Vpisovali bomo:
- pri blagajni ŠGL, Krekov trg 2, vsak delavnik med 17. in 18. uro,
- v prostorih uprave Šentjakobskega gledališča Ljubljana,
na Vodnikovem trgu 5 v Ljubljani, 2. nadstropje,vsak delavnik med 9. in 15.uro

Od 9. septembra do 10. oktobra 2014

Več na povezavi:
http://www.sentjakobsko-gledalisce.si/abonmaji

Po zgodbi Toneta Pavčka - Ivana Djilas: Juri Muri v Afriki pleše
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2 ob 17:00
Po zgodbi Toneta Pavčka - Ivana Djilas: Juri Muri v Afriki pleše Predstava za otroke
plesno-glasbeno-gledališka predstava/ dance-music-theatre performance

Po zgodbi Toneta Pavčka/ After the story by Tone Pavček

Režija/ Directing: Ivana Djilas
Koreografija/ Choreography: Maša Kagao Knez
Avtorska glasba/ Music: Blaž Celarec
Oblikovanje mask in kostumografija/ Mask and Costume Design: Jelena Proković
Soustvarjalci in izvajalci/ Co-creators and Performers : Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis

Svetovalka za lutkovno animacijo/ Puppet animation Advisor: Nina Skrbinšek
Oblikovanje luči/ Lighting Design: Janko Oven
Oblikovanje in izdelava scene/ Set Design and Make: Zoran Srdić, Jernej Remše
Izdelava mask, lutk in kostumov/ Mask, puppet and Costume Make: Zoran Srdić, Zala Kalan, Marjetka Valjavec – izdelano v delavnicah LGL
Glasbeniki na posnetku / Music: Blaž Celarec, Andraž Mazi, Nino de Gleria
Producentka/ Producer: Katja Somrak
Produkcija/ Produced by: Plesni Teater Ljubljana
V sodelovanju/ In collaboration with: Lutkovno gledališče Ljubljana

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. The programme of Plesni Teater Ljubljana is subsidized by the Ministry of Culture and the Municipality of Ljubljana.

Foto /Photo: Miha Sagadin, Luka Gorjup

Ponovitev / Re-prise: 24.9. 2014 ob / at 17.00

Vstopnice/Tickets:

Rezervacija ali uro pred predstavo v našem gledališču/ An hour before the performance at our theatre

Gledališče / Venue: Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2A, SI-1000 Ljubljana
INFO / REZ.: 0038641365184, ptl@mail.ljudmila.org, www.ptl.si

Kdor še ne pozna zgodbe o Juriju Muriju, fantu, ki je s hruške pal, je premajhen in jo bo kmalu spoznal. Juri Muri se noče kopati in pobegne v Afriko, v kateri spozna, da človek "…lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in ga poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in nenazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi." pravi Saša Pavček o pripovedi svojega očeta.

José Luis Alonso de Santos: Ljubezenske in šaljive slike Al Fresco
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana ob 20:00
José Luis Alonso de Santos: Ljubezenske in šaljive slike Al Fresco Drama
Koprodukcija: Mestno gledališče Ptuj, Zavod Margarete Schwarzwald

Režija: Marko Čeh
Igrajo: Maruša Kink, Vesna Vončina, Anže Zevnik, Jernej Čampelj


Da, gospod Premier, režija Boris Kobal
Šentjakobsko gledališče, Vodnikov trg 5, Ljubljana, 1. nadstropje - nasproti tržnice ob 20:00
Da, gospod Premier, režija Boris Kobal Komedija
Režija: Boris Kobal
Prevod: Iris Žnidarič
Lektorica: Rudenka Nabergoj
Scenografija: Ana Rahela Klopčič
Kostumografija: Bojan Vister, Boris Kobal
Izbor glasbe: Boris Kobal

Igrajo:
Jim Hacker, premier..........Damijan Perne
Bernard Wooley, državni sekretar..........Bojan Vister
Sir Humprey Appelby, vodja kabineta..........Srečko Kermavner
Claire Sutton, posebna politična svetovalka..........Tina Tavčar
Veleposlanik Kumranistana..........Janez Vlaj
Jeremy Burnham, generalni direktor BBC-ja..........Grega Usenik
Simon Chester, napovedovalec BBC-ja..........Marko Skok
Robin Simpson, glas novinarja BBC-ja, snemalec..........Tomaž Cvar

O predstavi:
Večkrat nagrajena svetovna gledališka uspešnica, ki temelji na tudi pri nas predvajani televizijski nanizanki z istim naslovom, končno prihaja na slovenski oder. Stari znanci, novi zapleti. Znova se znajdemo v družbi premierja Velike Britanije in njegovih najožjih sodelavcev. Ob vsakodnevnih težavah (brezposelnost, širitev EU, globalno segrevanje…), ki jih bolj ali manj spretno rešujejo v splošno – in predvsem osebno – korist, in ob nenehnem spletkarjenju se morajo spoprijeti z na videz nerešljivo zadrego: da bi izpeljali več milijard vreden posel z naftno bogato državo Kumranistan, morajo zadostiti nezaslišanim zahtevam njihovega zunanjega ministra. Kako izpeljati umazan posel in ob tem ostati čist? Razplet je presenetljiv …

Rozinteater: Že spet obisk
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 20:00
Rozinteater: Že spet obisk Monodrama
Obupan umetnik, ki se še ne more upokojiti, brska po razlogih za svoje težave in ob tem popelje občinstvo po svoji dosedanji poti vse od velikega poka do Slovenca, kjer se trenutno nahaja. Ko skuša s pesmijo in monologom odgovoriti na vprašanja, zakaj narodna sprava ni možna, zakaj je domišljija premagala resničnost, zakaj v slovenščini srednji spol prehaja v moškega in ženska dvojina ne uspe zadihat s polnimi pljuči, v sebi naleti na sovražnika, s katerim se spopadeta na življenje in smrt.

Glasba
Simfonični orkester Čajkovskega iz Moskve (Bol'šoj simfoničeskij orkestr im. P. I. Čajkovskogo)
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana ob 20:00
Simfonični orkester Čajkovskega iz Moskve (Bol'šoj simfoničeskij orkestr im. P. I. Čajkovskogo) Klasična glasba
Dirigent: Vladimir Fedosejev

Program:
Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 4 v B-duru, op. 60
*
Peter I. Čajkovski, Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36 Simfonični orkester Čajkovskega je naslednik bogate tradicije Simfoničnega orkestra Moskovskega radia. Ustanovljen je bil leta 1930, 1993 je dobil ime po znamenitem skladatelju, simbolu ruske glasbe in dežele. Orkester je prvi ambasador glasbe Čajkovskega. Svetovni javnosti se predstavlja na koncertih nagrajencev legendarnega mednarodnega tekmovanja Čajkovskega ter pripravlja glasbene večere v skladateljevih muzejih v Klinu in Votkinsku.Povezanost z radiem je vso zgodovino plemenitila programsko politiko orkestra, hkrati pa mu je tudi s pomočjo posnetkov omogočila prodor na svetovna glasbena prizorišča. Orkester je krstil dela legendarnih skladateljev (Šostakoviča, Hačaturjana, Prokofjeva, B. Čajkovskega, Gubajduline) in odkrival zvezde prihodnosti (Jurija Bašmeta, Mišo Majskega, Gidona Kremerja, Maxima Vengerova, Vadima Repina). Simfonični orkester Čajkovskega je prvi ruski orkester, ki je odprl koncertno sezono znamenite Zlate dvorane dunajskega Glasbenega združenja. Umetniško vodenje je bilo vedno v rokah karizmatičnih dirigentov; zadnje obdobje zaznamujeta Genadij Roždestvenski (1961–74) in Vladimir Fedosejev, ki je obenem stalni gostujoči dirigent Operne hiše in koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu. Obvladuje nadvse obsežen repertoar, strokovna javnost pa ceni predvsem njegov izjemni občutek za izbiro programa, obogatenega z redkeje izvajanimi deli. Ruski dirigent je za svoje umetniško delo prejel številne mednarodne nagrade in priznanja, med njimi zlato zvezdo mesta Dunaj (2002), avstrijsko priznanje Akademije znanosti in umetnosti (2005) in zlato medaljo Mednarodnega združenja Gustava Mahlerja (2007). Ambasadorji glasbe Čajkovskega so svoj program zasnovali kot diptih 19. stoletja, v katerem nasproti Četrte simfonije Čajkovskega iz obdobja skladateljevega ustvarjalnega vrha stoji pogosto prezrta Beethovnova Četrta simfonija, »Beethovnov simfonični ideal«.

Jesenske serenade - De arte saltandi
cerkev sv. Valburge v Valburgi, Medvode ob 20:00
Jesenske serenade - De arte saltandi Klasična glasba
Capella Carniola
Marta Močnik Pirc, sopran, strunski tamburin
Kristina Martinc, kljunaste flavte
Barbara Kanc, ples
Tanja Skok, ples
Franci Krevh, tolkala
Izidor Erazem Grafenauer, vihuela
Janez Jocif, enoročne flavte, fujara, krumhorn, dude, portativ, hurdy-gurdy, oprekelj

CAPELLA CARNIOLA
V slovenskem prostoru je relativno malo skupin, ki bi se ukvarjale z zgodnjimi glasbenimi praksami – še posebno tistimi, ki izvirajo iz časa pred barokom. Eden od možnih vzrokov za to je, da so v naši ljudski glasbi starejše plasti izročila zelo zabrisane, saj je le-ta zakoreninjena predvsem v romantični estetiki 19. stoletja. Iz tega časa izvirajo tudi glasbeni instrumenti, ki bi jih pri nas lahko označili za ljudske. Najbolj tipični, kot je na primer harmonika, pa so svoje predhodnike izpodrinili šele v 20. stoletju. Most, ki ljudske glasbe mnogih evropskih narodov neposredno povezuje s t. i. staro glasbo, pri nas žal ni več prehoden.

Premoščanje omenjene vrzeli je bila ena od glavnih spodbud za ustanovitev in delovanje ansambla Capella Carniola. Za njena ustvarjalna prizadevanja so nadvse pomembni sledovi srednjeveške bordunske in modalne glasbe, ki so se kot nasprotje novoveške tonalnosti delno ohranili predvsem v ustnem izročilu obrobij našega etničnega prostora. Na Slovenskem tudi ohranjenih srednjeveških glasbenih zapisov žal ne poznamo. Izjeme so le nekateri drobci, namenjeni liturgični uporabi. Za odkrivanje pozabljene zvočnosti so zato izredno pomembne upodobitve glasbenih instrumentov na slovenskih gotskih freskah. Za mnoge od njih smemo sklepati, da so bili pri nas tudi v praktični uporabi. Njihovo rekonstruiranje in uporaba v glasbeni praksi dajejo ansamblu svojevrstno avtentičnost, obenem pa ga povezujejo tudi s širšim evropskim prostorom.

Značilnost ansambla je tudi raziskovanje različnih evropskih historičnih plesnih praks, kar predstavlja osrednjo temo koncertnega programa, poimenovanega De arte saltandi ali slovensko O umetnosti plesa, ki smo ga povzeli po znanem traktatu italijanskega plesnega mojstra iz 15. stoletja Domenica di Piacenze. V njem poskušamo prikazati različne pojavne oblike prepletanja glasbe, poezije in plesa, ki jih je srednji vek največkrat povezoval v nerazdružljivo celoto.

Umetniški vodja ansambla
Janez Jocif

Sound Explicit 2014 - Samo Kutin, Ana Kravanja; Tomaž Grom, Eduardo Raon
Galerija JAKOPIČ, Slovenska cesta 9, Ljubljana ob 20:00
Sound Explicit 2014 - Samo Kutin, Ana Kravanja; Tomaž Grom, Eduardo Raon Drugo
SOUND EXPLICIT 2014
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Galerija Jakopič / Jakopič Gallery
Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio-vizualnih eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter – od zvočnih raziskav, improvizacije do eksperimentalnih zvočnih projektov, ki vključujejo tudi video vsebine. Ciklus smo zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

24. 9. 2014
20.00 / 8 pm

Samo Kutin
Ana Kravanja

Delovanje Sama Kutina v zadnjih letih zaznamuje poglobljeno raziskovanje zvočno-hrupnega potenciala hurdy gurdyja, Ano Kravanja pa poznamo predvsem kot violinistko v polju sodobne improvizacije ter tudi likovno in cirkuško umetnico. Oba sta že dlje dejavna v različnih etno, ljudskih, pouličnih in improvizacijskih projektih in zasedbah, skupaj pa tvorita zasedbo Najoua, kjer muzicirata na kalimbe (palčni klavir). Pogosto nastopata tudi z doma izdelanimi in predelanimi glasbili.

Tomaž Grom
Eduardo Raon

Ko je govor o eksperimentu, improvizaciji in prečkanju žanrskih meja, sodita "brata po strunah", Tomaž Grom in Eduardo Raon (Portugalska), vsak v svoji domovini med najdrznejše in najbolj domiselne glasbenike. Raon, ki se je pri nas prvič predstavil v zasedbi Powertrio svoje klasično zaledje uspešno sooča z drugačnimi pristopi, od avantgarde prek rocka in noisa do popa. Podobno inkluziven "modus operandi" označuje tudi Groma, ki je ob igranju v več zasedbah dejaven tudi kot povezovalec domače impro scene.

Organizator:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
E-mail: p74info@zavod-parasite.si
Spletna stran: www.zavod-parasite.si
Vodja projekta: Mojca Zupanič (041 924 515)

V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana
S podporo: Ministrsvo za kulturo RS, Avstrijski kulturni forum, Ljubljana

'Akustični Rick Rock'
Etno Klub ZLATI ZOB-Dvorec Selo, Zaloška 69, Ljubljana ob 20:00
"Akustični Rick Rock" Etno
♫ RIHARD IN KOMPANJONI ♫

Različne zasedbe in zanimiv repertoar (avtorska glasbo, Jazz, Musette s harmoniko in vokalom) nas bodo z neugnano domišljijo in globokim razumevanjem glasbe v intimni dnevni sobi Etno Kluba Zlati Zob za samo 50 glasbenih sladokuscev razvajali od septembra do decembra (24/9, 16/10, 13/11 in 3/12/2014).

RIHARD ZADRAVEC
Glasbeni ustvarjalec (harmonikar, avtor in pevec) je eden najboljših slovenskih harmonikarjev, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Mednarodno priznani harmonikaš in aranžer Riki svojo harmonikarsko rock'n'roll popotovanje začne že v rodni Prlekiji, a po prvem koncertu s Pankrti rif na harmoniko izigra še bolj sunkovito. Izobraževanje čez mejo in različna sodelovanja njegov glasbeni izraz strnejo v misel:

"Rock'n'roll se igra močno in ne na glas!"

Po magisteriju iz harmonike (klasika - jazz) in pedagogike v Gradcu na Universität für Musik und darstellende Kunst je sodeloval in snemal: Big Band RTV SLO, Simfoniki RTV SLO, The FoolCool Jazz Orchestra, Orkester Društva slovenskih skladateljev, Orkester SNG opera in balet Ljubljana, Tomaž Domicelj, Peter Lovšin, Olivija, Romana Kranjčan, Elda Viler, Neisha, Pankrti, Katja Šulc,…
Rock'n'roll nažiga s prekaljenimi mački slovenske glasbene scene kot so Davor Klarić, Jani Hace, Sergej Ranđelović - Runjoe, Andraž Mazi,…
Je ustanovitelj glasbenih zasedb Kolektiv A propos (Dež de ša! 2004, Šopica 2005) in Riki & Boogie Band (Zgubi Boogie 2010). Na ljubljanski GŠ Rakovnik je zaposlen kot učitelj harmonike.

********************************************************************
Sreda 24. september ob 20:00
********************************************************************
RIHARD IN KOMPANJONI vabijo na 1. "Akustični Rick Rock"
********************************************************************

Rihard Zadravec (harmonika in vokal)
Nikola Matošić (kontrabas)

RIKIju se bo na 1. koncertu pridružil vedno nasmejan glasbenik, ki je cenjen v vseh glasbenih žanrih, zato ga k sodelovanju vabijo kolegi najrazličnejših glasbenih izrazov.

NIKOLA MATOŠIĆ sodi že vrsto let v sam vrh slovenskih kontrabasistov in med glavne akterje novejše generacije slovenskih glasbenikov, ki si prizadeva za oživitev, ohranitev in posodobitev slovenske jazzovske scene.

VSTOP:
- namesto vstopnine se glasbenike nagradi s PRISPEVKI V KLOBUK
- zaradi majhne kapacitete koncertnega prizorišča so predhodne rezervacije za mize in stole obvezne: rezervacije@zlatizob.si
- klubska konzumacija = 5,00 € (polna vrednost konzumacije je všteta v račun za pijačo in prigrizke)

Cherry Poppin’ Daddies (Swing-Ska-Punk, Zda)
Gala hala, Ljubljana ob 21:00
Cherry Poppin’ Daddies (Swing-Ska-Punk, Zda) Klubski večer
6 let je minilo, odkar so Cherry Poppin’ Daddies zadnjič obiskali Evropo. Po vseobsežnem uspehu njihove legendarne dvakrat platinaste plošče Zoot Suit Riot in konstantnih turnej z bendi, kot so Reel Big Fish, The Mighty Mighty Bosstones, Rancid in Bad Religion, se Cherry Poppin’ Daddies na tokratno evropsko turnejo podajajo z novo ploščo "White Teeth, Black Thoughts", ki je maja izšla pri založbi People Like You.
Se vidimo na plesišču!
After: R-1
Vstopnina:
15 € (Early Bird do 30.8.2014)
18 € redna predprodaja
23 € na dan koncerta
Predprodaja vstopnic:
Madness na Trubarjevi, Gala hala in Eventim.si

JazzJamm: J. P. Quartet
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 21:00
JazzJamm: J. P. Quartet Koncert
Zasedba J. P. Quartet je nastala pod vodstvom Janija Poklarja v začetku leta 2013. Igrajo Janijeve kompozicije, ki opisujejo njegovo življenje in so posnete na CDju z imenom Awakening. Awakening projekt je sestavljen iz petih skladb, ki se pomensko dopolnjujejo tako po imenih kot v glasbi. Trenutna zasedba je malo spremenjena od prvotne:

Ex-Yu party with Mambo Kings
Klub TOP, Tomšičeva ulica 2, Ljubljana ob 23:00
Ex-Yu party with Mambo Kings Klubski večer
Slišali boste lahko vse največje stare in nove balkan uspešnice. Predstavili oz. zapeli bodo tudi svoj najnovejši hit 'Preko Beograda Do Ljubljane', ki so ga posneli v sodelovanju z Djomlo KS.

Djomla KS Feat. Mambo Kings - Preko Beograda Do Ljubljane
https://www.youtube.com/watch?v=_pBxYD7xUq4

Zaradi velikega zanimanja si že zdaj rezervirajte mizo in se prepustite, da vas razvajamo mi!

---------------------------------------------------------------------------------------

✈ Info & rezervacije miz:
✔ 040 66 88 44
✔ info@topsixclub.si
✔ www.topsixclub.si

Delavnice
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe
Selanova 16, Savlje, Ljubljana ob 5:00
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe Športna vadba
Joga je ena najstarejših, najpreprostejših in najbolj učinkovitih metod za doseganje in ohranjanje zdravja. "JOGA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU" (JVVŽ) je svetovno priznan in uveljavljen program vadbe joge, avtorja Paramhans Svami Mahešvaranande. Sistem, z več kot 40-letno tradicijo, je bil razvit v sodelovanju z zdravniki, psihologi in fizioterapevti ter je tudi znanstveno preverjen in potrjen. Vključuje starodavne, avtentične jogijske tehnike, prilagojene sodobnemu človeku. Danes JVVŽ vadijo ljudje po vsem svetu: v centrih joge, izobraževalnih središčih, zdravstvenih in rehabilitacijskih ustanovah, fitness centrih, športnih društvih ter zdraviliščih.

Sistem JVVŽ je zasnovan kot postopna, sistematična metoda, ki zajema vsa življenjska področja: telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje. Vadba v društvu poteka v osmih težavnostnih stopnjah in vključuje telesne vaje - asane, dihalne vaje - pranajame, sproščanje in meditacijo. Vaje so primerne za vsakogar, tudi za popolne začetnike, ne glede na starost, telesno pripravljenost, kulturno in versko opredeljenost. V tem semestru poleg klasične stopenjske vadbe nudimo tudi štiri SPECIALIZIRANE PROGRAME JOGE: kombinirano vadbo joge (na eni vadbi vadimo dve različni stopnji, npr. 1. in 2. ali 1. in 3.), jogo za zdravo hrbtenico in sklepe, jogo za starejše in jogo za otroke.

Vadba poteka enkrat tedensko 1 uro in 45 minut. Možnost izbire DVEH VADBENIH SKUPIN BREZ DOPLAČILA. Poleg vadbe v dveh skupinah tedensko, lahko BREZPLAČNO obiskujete tudi t.i. "PETKOVO VADBO" (vsak petek od 19.00 do 20.45), kjer bodo poleg klasičnega programa joge predstavljene tudi zelo zanimive in skrbno izbrane tematske posebnosti sistema JVVŽ, kot so meditacija samoanalize, tratak, joga nidra, brahmri pranajama, pranajama smeha... Vadeči se lahko udeležujejo tudi poldnevnih tematskih delavnic (organiziramo 3-4 letno) in mednarodnih seminarjev pod vodstvom avtorja sistema. Društvo nudi tudi možnost INDIVIDUALNE VADBE.

VPIS v jesensko-zimski ciklus vadbe že poteka in je do 15.9. možen v času uradnih ur vsak TOR v Joga centru Savlje od 18.30 do 21.00, ko poteka tudi poletna vadba joge (prvi obisk brezplačen). Z vadbami na zunanjih lokacijah pričnemo tretji teden v septembru. Vpišite se čimprej in si zagotovite prosto mesto v skupini. Za začetku semestra bodo podane tudi vse potrebne informacije za učinkovito vadbo. Lokacije in razpored vadbenih skupin najdete na naši spletni strani: http://www.joga-ljubljana.org. Lahko nas tudi pokličete na informacijski telefon: 040-221-108 (pon-pet 10h-12h in 17h-19h) ali nam pišete na društveni mail: info@joga-ljubljana.org.

Cena jesensko-zimskega ciklusa vadbe (vadite lahko 3× tedensko), ki traja do 31.1.2015, je 150 evrov za zaposlene in 125 evrov za dijake, študente, upokojence in brezposelne. Prvi obisk je brezplačen. Vabljeni, da v praksi preizkusite zdravilne in sproščujoče učinke vadbe joge.

"Od nas je odvisno, ali smo zdravi, se dobro počutimo, živimo svobodno in srečno. Vadite redno in odločno. Zagotovo boste uspeli." Paramhans Svami Mahešvarananda

Pedokinetika - od bočnega seda do hoje
Prečna 7, Ljubljana Center ob 10:30
Pedokinetika - od bočnega seda do hoje Tečaj, seminar
Z dojenčkom iščemo stik preko dotika in tako nudimo dojenčku optimalen nevrološki razvoj. S pedokinetiko ozavestite svojo funkcionalnost in spoznate, da je vse, kar naredite, dobro – če veste, kaj delate in kako to delate.
Več o pedokinetiki na http://www.pedokinetika.si
Na uri vabljeni poleg mamice in dojenčka tudi očetje, dedki in babice.

Programe vodijo avtorizirani vaditelji Pedokinetike.

Enkraten obisk 15 € (za članice Pedokinetike 10 €).
Paket 5 obiskov 40 € (nekoriščene ure zapadejo, razen v primeru predhodnega opravičila. Opravičene ure lahko koristite v razvojnem centru Pedokinetike na Mesarski ulici.

Pedokinetika - od 3. meseca do bočnega seda
Prečna 7, Ljubljana Center ob 11:30
Pedokinetika - od 3. meseca do bočnega seda Tečaj, seminar
Z dojenčkom iščemo stik preko dotika in tako nudimo dojenčku optimalen nevrološki razvoj. S pedokinetiko ozavestite svojo funkcionalnost in spoznate, da je vse, kar naredite, dobro – če veste, kaj delate in kako to delate.
Več o pedokinetiki na http://www.pedokinetika.si
Na uri vabljeni poleg mamice in dojenčka tudi očetje, dedki in babice.

Programe vodijo avtorizirani vaditelji Pedokinetike.

Enkraten obisk 15 € (za članice Pedokinetike 10 €).
Paket 5 obiskov 40 € (nekoriščene ure zapadejo, razen v primeru predhodnega opravičila. Opravičene ure lahko koristite v razvojnem centru Pedokinetike na Mesarski ulici.

Brezplačen seminar: Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja
Data d.o.o., Dunajska cesta 136, Ljubljana ob 14:00
Brezplačen seminar: Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja Tečaj, seminar
Pred registracijo podjetja se mnogi sprašujete:
◦Kakšno mora biti ime podjetja?
◦Kje imam lahko sedež in kako je s poslovnim prostorom?
◦Koliko dejavnosti lahko registriram in katere?
◦Ali naj registriram s.p. ali d.o.o.? (pomembne razlike)
◦Kakšen je postopek registracije in koliko stane?
◦Katero obliko računovodstva naj izberem?
◦Kakšni so postopki po registraciji podjetja?
◦Kako in kdaj postanem zavezanec za DDV?
◦Kako pridobim za podjetje davčno številko?

Na vaša vprašanja bomo odgovarjali na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Individualna regresoterapija (nehipnotična)
Ljubljana ob 16:00
Individualna regresoterapija (nehipnotična) Individualna regresoterapija (nehipnotična)
<br>Tehnike regresije se poslužujemo, ko želimo pogledati, od kod izvirajo naše težave v življenju (iz tega življenja, preteklih življenj ali pa vmesnega časa). Le-te pa zatem tudi aktivno rešimo, tako da sčistimo vsa neprijetna čustva, občutke, misli, ki nas zaradi preteklih dogodkov še bremenijo ter nas oddaljujejo od notranje sreče in miru.
<br>
Tako lahko izboljšamo odnose, zdravje, samopodobo, finančne težave in najdemo odgovore na druge življenjske izzive, se bolje razumemo in spoznamo svoj pravi jaz ter lažje in hitreje najdemo notranjo srečo.

Za dodatne informacije in želene termine se lahko obrnete na:

institut@srecno.org ali 041 454 868

Več o regresiji si lahko preberete tule:

agatakopac.blogspot.com/2013/08/kako-poteka-regresoterapija.html;

agatakopac.blogspot.com/2012/08/regresija-ne-omogoca-le-potovanj-v.html.

Regresijo vodi mag. Agata Kopač, regresoterapevtka, AI-coach.

Inštitut za sr(e)čno družbo

www.srecno.org

Spletne modelarke in modelarji / Crafty Builders
Rampa Lab, Kersnikova 4, Ljubljana ob 16:00
Spletne modelarke in modelarji / Crafty Builders Otroška delavnica
Na delavnici bomo s pomočjo primerov iz otroške animacije Crafty Builders (www.craftybuilders.com) spoznavali svet 3D produkcije in se seznanili s celotnim produkcijskim procesom v ozadju izdelave 3D animacij.

Delavnice bosta vodila izkušena animatorja Nadav Sagir in Yishai Damari iz 3D studia CtrlArt, ki imata več kot dvajset let izkušenj s področja 3D animacije v sodelovanju s Kristijanom Tkalcem, ki razvija in izvaja številne delavnice v okviru Petkove akademije na Kersnikovi in vodi laboratorij BioTehna.

S pomočjo odprtokodnega programskega orodja Blender bomo pridobili osnovna znanja za izdelavo preprostih 3D objektov, okolij, likov in animacij ter ob zaključku izdelali kratki animiran film.

Delavnice bodo potekale v angleškem jeziku z asistenco slovenskih mentorjev.

Za koga?
Delavnice priporočamo za starostno skupino 14-15 let. Za udeležbo nista potrebna predhodno zanje ali izkušnje, le interes za pobližje spoznavanje sveta 3D animacije. Zaželena je uporaba lastnega prenosnega računalnika.

Kdaj in kje?
12 srečanj, vsako sredo od 16.00 do 17.30, od 24. septembra 2014 dalje v laboratoriju Rampa na Kersnikovi 4, Ljubljana (Zavod Kersnikova).

Prijava?
Na elektronski naslov: info@rampalab.org sporočite ime, priimek in starost ter možnost uporabe svojega prenosnega računalnika. Število udeleženk in udeležencev delavnic je omejeno na 10, prijave bomo sprejemali do zapolnitve prostih mest.
_________________________________________________________

Organizator:
RAMPA, laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe
Zavod Kersnikova, Kersnikova 4, SI-1000 Ljubljana
t: 040.248.099 (Maja)
e: info@rampalab.org, www.facebook.com/rampalab

Partner:
CtrlArt, 3D Animation production
Gornji Trg 5, SI-1000 Ljubljana
t: 059.034420
e: info@ctrlart.com, www.ctrlart.com

Igra v GLINI
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 16:00
Igra v GLINI Otroška delavnica
Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svoje domišljijske zmožnosti in odkrivali svoj ter glineni potencial. Igranje z glino je v prvem planu :-) Pridite si izdelati svojo igračko ali čisto uporabno skledico. Možnosti je neskončno. Ustvarjanje v glini in sproščeni dve uri v prijetnem okolju Lončarskega ateljeja SEM. Vabljeni otroci, mladostniki in odrasli posamezniki. Odličen čas za družine, da skupaj ustvarjajo in se zabavajo. Pridite na obisk!

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Začetni tečaj šivanja v septembru 2014
Martina Krpana 7, Ljubljana ob 16:00
Začetni tečaj šivanja v septembru 2014 Tečaj, seminar
Naučili se boste:
- osnov blagoznanstva in tehnik šivanja,
- o šivalnih strojih: vrste šivalnih strojev, pregled osnovnih funkcij, napeljevanje sukanca in izdelava prvih šivov,
- jemati mero, izbrati najprimernejšo velikost kroja, prerisati kroj iz predloge v reviji (npr. Burda),
- načrtovati urezovanje blaga, izbrati ustrezno vrsto in količino blaga,
- prerisati kroj za enostavno krilo oz. hlače, polagati krojne dele na blago, urezovati, izdelati všitke, sešiti posamezne dele, vstaviti zadrgo, izdelati pas in spodnje zagibe.

Trajanje:
24.9., 26.9., 29.9. in 1.10.2014 od 16.00-19.45

Cena tečaja znaša 110 € in vključuje:
- 20 šolskih ur vodenega dela v obliki delavnice,
- osnovni pribor za šivanje,
- osvežilne napitke.

Možni popusti:
Popust "PRVA MINUTA" - 10% popust ob prijavi in plačilu tečaja najkasneje 10 dni pred začetkom tečaja.
Popust "ZADNJA MINUTA" - 5% popust ob prijavi in plačilu tečaja najkasneje 3 dni pred začetkom tečaja.

Delo poteka v obliki delavnice v skupinah do 5 udeležencev.

Informacije in prijave: www.majstyle.si, info@majstyle.si
GSM:041/964 770

Kraj izvajanja: majStyle – šola ročnih del, Martina Krpana 7, Ljubljana - Šiška.

Re:cikliranja
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Re:cikliranja Delavnica
Po poletnem premoru se Re:ciklarnica vrača s sklopom štirih delavnic posvečenih kreativni predelavi odslužene elektronike.

sreda, 24. 9. 2014, od 16:00 do 18:00
Septembra bomo stare raznobarvne diskete spremenili v platnice unikatnih beležk.

sreda, 1. 10. 2014, od 16:00 do 18:00
Sklop kreativne predelave odpadne elektronike se bo nadaljeval že prvo sredo v oktobru. Na vrsti bodo tipkovnice in drugi ostanki računalnikov, ki jih bomo preoblikovali v okvirje za slike.

sreda, 26. 11. 2014, od 16:00 do 18:00
Novembra se bomo na Re:ciklarnici spoprijeli še z enim nepogrešljivim delom moderne dobe, ki se po uporabi spremeni v nevaren odpadek: žarnico. Preoblikovali jih bomo v praznične okraske in jih tako poslali v nov krog uporabe.

sreda, 3. 12. 2014, od 16:00 do 18:00
Decembra se bomo še zadnjič letos poigrali z ostanki računalnikov in pozabljene elektronike. Kasete in diskete, videokasete in filmske kolute bomo odtisnili na odslužene filmske plakate in tako dobili svojevrsten ovijalni papir. Da vaša darila ne bodo kam pobegnila, jih bomo zavezali še s trakovi kaset in videokaset.

Delavnice bosta vodila Petra Gosenca in Jurij Bobič (Društvo GUMB).
Delavnice so brezplačne. Število mest na posamezni delavnici je omejeno.
Prijave na: kiosk@kinosiska.si

Organizacija Kino Šiška.

Poteka do: 3.12.2014
Hobi mozaik
Neubergerjeva 9, Ljubljana ob 16:30
Hobi mozaik Delavnica
Vabimo vas na 3-urno delavnico, kjer se boste naučili kako s tehniko mozaika okrasiti uporabne ali okrasne predmete. Delavnico vodi Goga M. Delay. Prijave in več informacij na http://www.ustvarjalnisvet.si/ustvarjalne-delavnice/ljubljana

Začetni tečaj risanja (21 šol. ur)
Odpikedoslike, Vojkova 63, Ljubljana ob 17:00
Začetni tečaj risanja (21 šol. ur) Tečaj, seminar
Začetni tečaj risanja je primeren tako za popolne začetnike, kot tudi za tiste z nekaj risarskega predznanja.
Postopoma se bomo lotili spoznavanja risarskih materialov in skozi praktično delo spoznavali pojme, kot so:
* viziranje
* proporci
* perspektiva
* modelacija, senčenje
* kompozicija, ...
Prijave: info@odpikedoslike.com, 041 650 895, www.odpikedoslike.com

Nadaljevalni tečaj risanja/slikanja (21 šol. ur)
Odpikedoslike, Vojkova 63, Ljubljana ob 17:00
Nadaljevalni tečaj risanja/slikanja (21 šol. ur) Tečaj, seminar
Tečaj je primeren za vse, ki ste zaključili katerega izmed naših začetnih tečajev, oz. za tiste, ki imate osnovna znanja iz risarskih in slikarskih tehnik in bi radi svoje znanje še dodatno poglobili in nadgradili. Na tečaju se bomo namreč posvetili tehnikam in motivom, ki vas še posebej zanimajo in tako razvijali individualne interese udeležencev glede na vaše želje, saj majhno število udeležencev omogoča individualno delo; tako boste lahko razvijali risanje potreta, figure, tihožitja, študije živali, ...
Prijave: info@odpikedoslike.com, www.odpikedoslike.com, 041 650 895

Tečaj spoznavanja osnov risarskih in slikarskih tehnik (21 šol. ur)
Odpikedoslike, Vojkova 63, Ljubljana ob 17:00
Tečaj spoznavanja osnov risarskih in slikarskih tehnik (21 šol. ur) Tečaj, seminar
Tečaj je primeren tako za popolne začetnike, kot tudi za tiste z nekaj risarskega in slikarskega predznanja.
Na njem boste na vsakem izmed 7 srečanjih v praksi spoznali eno izmed naslednjih slikarskih tehnik:

* grafitni svinčnik, oglje
* akril
* akvarel
* mehki pastel
* oljni pastel
* olje

Seznanili se boste z lastnostmi materialov in načini rabe do te mere, da se boste lahko tudi doma samostojno in brez zadrege lotili lastnih projektov.

Prijave: info@odpikedoslike.com, www.odpikedoslike.com, 041 650 895

Tečaj risanja portretov (21 šol. ur)
Odpikedoslike, Vojkova 63, Ljubljana ob 17:00
Tečaj risanja portretov (21 šol. ur) Tečaj, seminar
Tečaj risanja portretov je namenjen vsem, ki jih ta motiv zanima, ne morejo pa preseči svojega ustaljenega načina risanja glave in značilnosti obraza, kar jim onemogoča, da bi risbi dodali tisto piko na "i".

Na tečaju bomo spoznavali:

- na katere anatomske značilnosti glave moramo biti pri risanju portreta pozorni

- kako se lotimo risanja posameznih elementov portreta - kaj pazimo pri risanju oči, nosu, ust, ušes, las, ...

- vloga svetlobe pri risbi portreta

- senčenje, toniranje, modelacija, ...

Material:

risalna deska (prejmete jo brezplačno)
različni papirji za risbe
študijska skripta (ostane vaša tudi po koncu tečaja)
različne trdote grafitnih svinčnikov
radirka
šilček
oglje
lepilni trak
fiksativ

Možnost nadomeščanja izpuščenih terminov: po predhodnem dogovoru z mentorico/mentorjem na tečaju.

Tečaj je primeren za vse, ne glede na predznanje, saj majhna skupina mentorici omogoča individualno prilagajanje posameznikovemu predznanju (naj bo to zelo skromno ali pa malo večje).

Prijave: info@odpikedoslike.com, www.odpikedoslike.com, 041 650 895

Likovna šola za otroke
OŠ Božidarja Jakca, Nusdorferjeva 10, Ljubljana ob 17:00
Likovna šola za otroke Otroška delavnica
Umetniško ustvarjanje je ena izmed najbolj koristnih dejavnosti za otroke. Pri ustvarjanju poleg različnih talentov in domišljije razvijajo tudi prostorske predstave, fino motoriko in ostale kognitivne, emocionalne ter socialne spretnosti.

V Likovni šoli SAB otroci (3-15 let) pod strokovnim vodstvom slikarja in prof. lik. umetnosti Skenderja Bajrovića spoznavajo vse od klasičnih (risanje, slikanje, grafika, kiparjenje ...) do modernih tehnik , kot sta npr. grafično oblikovanje in animiran film. Ob tem spoznajo tudi osnove likovne teorije.

Z bogatim znanjem in več kot 20-letno tradicijo tudi najbolj nadarjene otroke uspešno usmerjamo k doseganju svojih najvišjih potencialov. To dokazuje 100 % uspešnost - vsi otroci, ki so obiskovali priprave na sprejemne izpite, so bili sprejeti na zaželene šole in fakultete.

Srečanja potekajo na visokem strokovnem nivoju in v prijetnem konstruktivnem vzdušju.

Vabljeni, da nas z otrokom obiščete na eni izmed delavnic, da se spoznamo.

Termini:
Vsak ponedeljek 17.00-18.30 na OŠ Vižmarje-Brod.
Vsako sredo 17.00-18.30 na OŠ Božidarja Jakca v Ljubljani.

Več informacij in vpis:
051 395 333
info@likovnasola.si

Naravne kreme za obraz
Brnčičeva 21, Ljubljana ob 17:00
Naravne kreme za obraz Delavnica
(individualen pristop!)

Veliko žensk pojamra, da so zapravile gore denarja za drage kreme za obraz, ki jim na koncu niso ustrezale in sedaj le čepijo v omari. Če ste tudi sami ena izmed teh, se nam pridružite na delavnici izdelave krem! Glede na lastni tip ali stanje kože lahko prilagajamo strukturo kreme, njeno vpojnost in izdatnost. Prilagodite si kremo svojim željam!
----------------------------------------------------------------------

O čem bomo govorile?

- kaj je emulzija,

- zakaj je emulzija bolj primerna za nego kože kot mazilo,

- tipi emulzij (O/V in V/O),

- naravne sestavine in v katero fazo spadajo (vodno, maščobno, hladno),

- kako formuliramo kreme (postopek pisanja individualnih receptov),

- podrobni postopki izdelave različnih emulzij,

- merjenje in uravnavanje pH-ja ter njegov pomen,

- naravne sestavine emulzij in njihova funkcija v kremi (rastlinska olja, masla, hidrolati, eterična olja in aktivne sestavine)

- kaj so emulgatorji, koemulgatorji, zgoščevalci in stabilizatorji (in kateri so naravni),

- kaj so konzervansi, antioksidanti, vitamini in kakšna je njihova funkcija v kremi,

- sestavine glede na tip, stanje in težave s kožo,

- pomen higiene pri izdelovanju naravnih preparatov,

- najpogostejše napake pri izdelavi krem,

---------------------------------------------------------------------

IZDELALE BOMO:

3 tipe emulzij (krem) različnih struktur in vpojnosti, ki jih boste udeleženke prilagodile svojemu tipu kože. Uporabile bomo tudi različne dodatke in aktivne učinkovine.

Na delavnici prejmete skripto z opisom sestavin, nasveti in recepti. Vse izdelke odnesete s seboj domov. Udeleženke boste kreme na delavnici izdelale samostojno.

__________________________________________________________

Datum: 24.9.2014 ob 17:00 (do 21h)

Lokacija: Brnčičeva 21, Ljubljana (avtobus št. 8).

Prispevek: 49 € – v ceno je zajeta skripta (naše skripte so tiskane na recikliranem papirju), izdelki, embalaža in crkljanje z domačim ekološkim čajem. Pri tej delavnici lahko udeleženke delavnice Nega obraza uveljavite kupon s 15% popustom!

Delavnica je omejena na manjše število udeleženk, zato zbiramo predhodne prijave preko maila: info@naravni-koticek.si ali telefona: 041 910 901.

Lepo vabljene, da se razvajate z nami! :)

Plesno gibalne urice
Zavod SI-OR, Komenskega 44, Ljubljana ob 17:00
Plesno gibalne urice Otroška delavnica
Posredno s tem dvigamo koncentracijo, kar je predpogoj za uspešno delo v šoli.
Plesno-gibalne urice vodi Aleksandra Menart, državna, evropska in svetovna prvakinja v stepu in jazz baletu.

Skupine - termini
starost SREDA
1,5 - 3 let do 6 otrok v skupini 17.00 – 18.00
3 - 5 let do 10 otrok v skupini 18.10 – 19.10

Pri mlajših otrocih so starši po želji prisotni na uricah.
Več informacij si oglejte na www.varstvootrokbrihte.si ali www.sior.si
Prijavite se lahko preko spletnega obrazca na www.varstootrkobrihte.si ali na telefon 040/892-067

Pikina čajanka
Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale ob 17:00
Pikina čajanka Otroška delavnica
Vabljeni na Pikino čajanko, kjer bomo ponovno vstopili v svet Pike Nogavičke. Tokrat bomo Piko spremljali pri njenih šolskih dogodivščinah. Vabimo vas, da se nam pridružite v sredo, 24. septembra 2014, ob 17. uri. Pikina čajanka je namenjena otrokom od 5. leta starosti dalje. Obvezna prijava na oddelku za otroke in mladino! Vstop je prost!

Sabljanje za otroke in odrasle
Tržaška 132, Vič, Ljubljana ob 17:00
Sabljanje za otroke in odrasle Športna vadba
Vabimo vas, da nas obiščete v naši dvorani in se nam pridružite na treningu sabljanja. Treningi, ki jih vodijo strokovno izobraženi trenerji potekajo v različnih skupinah:
- začetna šola sabljanja za otroke
- rekreacija za odrasle
- treningi za tekmovalce.

Urnik:
Začetniki (otroci):
ponedeljek in sreda: 17:00 - 18:30

Rekreacija:
ponedeljek in sreda: 20:00 - 21:30

Članom ponujamo tudi posebne ugodnosti:
- brezplačna vadba septembra
- brezplačna izposoja opreme za začetnike
- popusti za vpis več družinskih članov.

Več informacij najdete na naši spletni strani: www.sabljanjeljubljana.weebly.com

Godalkanje
Prečna 7, Ljubljana Center ob 17:00
Godalkanje Otroška delavnica
Glasbeno doživetje je največ, kar lahko naredimo za glasbeno izobraževanje svojih malčkov. Ritem in človeški glas sta prirojena vsakemu človeku. Dojenčki se najprej učijo oponašati, šele nato govoriti, pisati in brati. Tako tudi glasbo najprej začutimo in se z njo takoj izrazimo. Vodja programa Bojan Cvetrežnik bo izvajal delavnice večinoma z godalnimi inštrumenti, občasno gostujoči mentorji pa bodo v svet glasbe vabili z naravnimi pristopi, ki otroke še posebej pritegnejo. S svojimi delavnicami bodo gostovali Brina Vogelnik, Blaž Rojko, Samo Kutin in drugi. Peli bomo slovenske ljudske in otroške pesmi in izvajali ritem. Karkoli leži okrog nas, lahko uporabimo za glasbeni inštrument, strah pa nas ni niti tabličnih instrumentov.

Fina vadba z Mino ! za nosečnice
Chuck Mal, Tržaška 330, Ljubljana ob 17:00
Fina vadba z Mino ! za nosečnice Športna vadba
Nosečnost prinese ženski v življenje veliko novosti in poleg vsega tudi spremenjeno telo, ki kar čaka po razbremenitvi preobremenjenih predelov in ohranjanju vitalnosti oslabljenih mišic. V enostavnih položajih ohranjamo moč mišičja rok in nog, krepimo mišice medeničnega dna in poskrbimo za prijetno sprostitev. Mišično-skeletna bolečina se bo zmanjšala in občutek ugodja lahko traja od nekaj ur do nekaj dni po končani vadbi. Vadbo si popestrimo z različnimi športnimi pripomočki (gimnastične in pilates žoge, elastični trakovi, uteži,...), izvajamo jo na blazinah v prijetnem glasbenem ambientu. Smo eni redkih, ki pred vadbo vsaki vadeči nosečnici izmerimo trebušno diastazo, da lažje prilagajamo vaje vsaki posameznici posebej.

Zdrave nosečnice, ki želijo najboljše zase in za svojega še nerojenega otročka, se lahko pridružijo programu redne predporodne vadbe in se prepustijo strokovnemu vodstvu na vadbi. Prosimo da se tudi posvetujete s svojim ginekologom, če obstaja kakršenkoli razlog, ki bi vam lahko onemogočal varno vadbo.

Toplo vabljene!

Zdravi odnosi - teden odprtih vrat
Soba 5, Štihova ulica 5, Ljubljana ob 17:00
Zdravi odnosi - teden odprtih vrat Delavnica
Oktobra bodo potekale naslednje dejavnosti na temo zdravega odnosa do sebe, do drugih in do življenja:

- Delavnica KAKO SPREMENITI SVOJE ŽIVLJENJE, začetna, Modul 1
- Delavnica za samske PRIPRAVA NA PARTNERSTVO, začetna, Modul 1
- SPROŠČANJE IN MEDITACIJA, začetna, l. stopnja.

Pred začetkom ste vabljeni na TEDEN ODPRTIH VRAT, ki bo potekal od srede, 24. septembra do torka, 30. septembra 2014 v Sobi 5 na Štihovi 5 v Ljubljani. Teden odprtih vrat je namenjen predstavitvi vseh delavnic za zdrave odnose, ki bodo potekale v oktobru, vašim vprašanjem in vpisu oziroma dogovoru za brezplačni osebni pogovor pred začetkom delavnice.

Za termin pokličite na 041 988 646 ali pišite na tinkara@zdraviodnosi.si.

Če si želimo kakovostno partnerstvo, si moramo vzeti čas zase, se ustaviti in pogledati, kaj je za spremeniti in v katero smer vodi pot do partnerstva, ki bo temeljilo na medsebojni ljubezni in spoštovanju. Delavnica za samske PRIPRAVA NA PARTNERSTVO se začne v sredo,1. oktobra ob 18. uri v Sobi 5.

Če želimo spremeniti svoje življenje, moramo najprej spremeniti sebe. Spreminjanje sebe je težka in naporna pot, a na koncu nas čaka čudovit razgled. Delavnica KAKO SPREMENITI SVOJE ŽIVLJENJE se začne v četrtek, 2. oktobra ob 18. uri v Sobi 5.

Če želimo imeti dovolj energije za vse izzive, ki nam jih prinaša življenje, se moramo naučiti, kako do nje priti in kako jo ohranjati. SPROŠČANJE IN MEDITACIJA vključuje različne vaje, ki vam bodo pomagale spustiti vse napetosti in skrbi, končajo pa se s sproščanjem in pogovorom. Notranji mir nam da zdravje, dobro počutje ter zadovoljstvo s samim seboj in z življenjem. Začnemo v petek, 3. oktobra ob 18. uri v Sobi 5.

Če imate še kakšno vprašanje glede delavnic, pokličite na 041 988 646 ali pišite na tinkara@zdraviodnosi.si.

Več o vsebini, poteku in prijavi pa tukaj: http://zdraviodnosi.blogspot.com/p/termini.html

Predavanje o naravni negi in rastlinskemu barvanju las
Živa Center, Tomačevo 27., Ljubljana ob 18:00
Predavanje o naravni negi in rastlinskemu barvanju las Tečaj, seminar
Vsebinske iztočnice predavanja:
- kakšna je konvencionalna nega las
- kakšni strupi so v konvencionalnih izdelkih za lase in kako vplivajo na telo
- ste vedeli, da kar aplicirate na lasišče in stopala takoj preide v krvni obtok
- da so lasje del živčnega sistema (možgan) in ne le frizura
- da so lasje po konvencionalnih barvah mrtvi
- da je edina permanentna naravna barva za lase na svetu kana
- tudi v "kanah in naravnih barvah" za lase so kemikalije, ki poškodujejo lase
- napis brez amonjaka na barvi je le pesek v oči
- bravni prelivi tudi vsebujejo peroksid, le v manjših koncentracijah
- so vaši lasje res dolgočasne sive mišje barve ali so vam frizerji in kapital le dobro "oprali glavo"
- je barva v odtenkih avtomobilske karoserije res lepa
- zakaj je dobro imeti žive lase
- kako negujemo lase na naraven način - enostavni nasveti za katere še niste slišali
- katere barve za lase so resnično naravne

Predava Mirjam M. Korez, univ.dipl.biol, strokovnjakinja za ekološko nego

Cena vstopnice: 5 €

Tečaj risanja mandal – brezplačno uvodno predavanje
OŠ Rihard Jakopič, Derčeva 1, Ljubljana ob 18:00
Tečaj risanja mandal – brezplačno uvodno predavanje Delavnica
Skladnost in uravnovešena oblika, moč, ki se prebija iz središča mandale, navdušuje vsakega ustvarjalca ali opazovalca in ga spodbuja, naj poišče lastno središče. Risanje mandal na podlagi svete geometrije ustvarja v nas mir, povezanost z lastnim bitjem, širi zavest, obenem pa dopušča fantaziji prosto pot.

Uvodno brezplačno predavanje z barvnimi diapozitivi, bo v:

-sredo, dne 24.09.2014, ob 18.00 uri.
-sredo, dne 01.10.2014, ob 18.00 uri;
-sredo, dne 08.10.2014, ob 18.00 uri.

Naslov: OŠ Riharda Jakopiča, Derčeva 1, Ljubljana (pri ZD Šiška, za Kinom Šiška). Sledi dvoletni tečaj risanja mandal.

Predava Irena Jarc, prof. ped.

http://www.mandala.si GSM 031 670 392

Umetniško ustvarjanje, Irena Jarc, s.p. Trnovče 16, 1225 Lukovica

Okrogla miza Turizem in razvoj skupnosti
SKEDENJ PIJAVA GORICA ob 18:00
Okrogla miza Turizem in razvoj skupnosti Razgovor
Okrogla miza ob svetovnem dnevu turizma

TURIZEM IN RAZVOJ SKUPNOSTI

RAZSTAVA TEKSTILNIH LANENIH IZDELKOV

POKUŠINA LANENEGA PECIVA

Tečaj risanja mandal – brezplačno uvodno predavanje
OŠ Rihard Jakopič, Derčeva 1, Ljubljana ob 18:00
Tečaj risanja mandal – brezplačno uvodno predavanje Tečaj, seminar
Skladnost in uravnovešena oblika, moč, ki se prebija iz središča mandale, navdušuje vsakega ustvarjalca ali opazovalca in ga spodbuja, naj poišče lastno središče. Risanje mandal na podlagi svete geometrije ustvarja v nas mir, povezanost z lastnim bitjem, širi zavest, obenem pa dopušča fantaziji prosto pot.

Uvodno brezplačno predavanje z barvnimi diapozitivi, bo v:

-sredo, dne 24.09.2014, ob 18.00 uri.
-sredo, dne 01.10.2014, ob 18.00 uri;
-sredo, dne 08.10.2014, ob 18.00 uri.

Naslov: OŠ Riharda Jakopiča, Derčeva 1, Ljubljana (pri ZD Šiška, za Kinom Šiška). Sledi dvoletni tečaj risanja mandal.

Predava Irena Jarc, prof. ped.

http://www.mandala.si GSM 031 670 392

Umetniško ustvarjanje, Irena Jarc, s.p. Trnovče 16, 1225 Lukovica

September - Mesec brezplačne vadbe borilnih veščin za začetnike
Šolski center Ljubljana, Aškerčeva 1, Velika telovadnica 2. nadstropje ob 18:30
September - Mesec brezplačne vadbe borilnih veščin za začetnike Športna vadba
vsak PON+SRE 18:30-20:00 v septembru

Kot že nekaj let poprej tudi v letošnjem letu pripravljamo projekt brezplačne vadbe borilnih veščin in športov v sodelovanju s FŠO, ŠOU, ŠZUL, ŠOS in MOL. K takšni vadbi poskušamo pritegniti čim širšo populacijo bistroglave mladine in starejših in to športno zvrst predstaviti v drugačni luči. Z vrsto usposobljenih trenerjev (nekdanjih tekmovalcev) ter podporo učiteljev športne vzgoje izgleda trening borilnih veščin in športov na presenečenje marsikaterega našega obiskovalce drugače, kot si je to morda predstavljal ali pa že doživel v neki drugi organizirani športni vadbi.
Borilni športi so na nek način individualni športi, vendar pa se trenirajo v skupini, največkrat v izmenjujočih parih zato, bi jih le s težka popisali kot zgolj individualne ali kolektivne panoge.
Borilstvo predstavljamo kot nenasilno vadbo, kjer je v večji meri potrebna strategija in taktika, šele kasneje se v usmerjeni vadbi začneta pojavljati močnostna priprava in tehnična specializacija.
https://sites.google.com/site/uniklub/brezplacno
Info: 040-48-48-48

Taijiquan in Qigong vadba - vpisi za sezono 2014/2015
Srednja šola tehniških strok Šiška, Litostrojska c. 51 ob 18:30
Taijiquan in Qigong vadba - vpisi za sezono 2014/2015 Tečaj, seminar
Urnik predstavitev in poskusna vadba:

1. Logatec, 1. sep., ponedeljek, ob 18:00
2. Medvode, 8. sep., ponedeljek, ob 18:30
3. LJ-Šiška, 9. sep., torek, ob 18:00 in 19:00
4. Kranj, 11. sep., četrtek, ob 18:30
5. M. Sobota, 12. sep., petek, ob 19:00
6. Škofja Loka, 15. sep., ponedeljek, ob 19:30
7. Maribor-Tabor, 16. sep., torek, ob 18:00
8. Ptuj, 17. sep., sreda, ob 18:00
9. Kamnik, 18. sep., četrtek, ob 18:30
10. Domžale, 19. sep., petek, ob 19:00
11. Maribor-Center, 22. sep., ponedeljek, ob 19:00
12. Celje, 23. sep., torek, ob 19:00
13. LJ-Šiška, 24. sep., sreda, ob 18:30
14. Brezovica pri Ljubljani, 25. sep., četrtek, ob 18:30
15. Ljubljana-Trnovo, 30. sep., torek, ob 18:00
16. Sežana, v septembru. Datum bomo objavili kasneje.

Za podrobne informacije, urnik vadbe in prijavnico, obiščite našo spletno stran: www.taiji.si

Cena začetnih tečajev, ki se pričnejo septembra in oktobra:
30 eur na mesec za vadbo 1x na teden
45 eur na mesec za vadbo 2x na teden
60 eur na mesec za vadbo 3x na teden

Nudimo popust za družine, upokojence, študente in nezaposlene.

* * *
Vabimo vas tudi na naslednje pomembne dogodke:
Deveto jesensko Taijiquan in Qigong delavnici v Poreču, ki bo potekala
od 25. do 28. septembra 2014.
Prijave in podrobne informacije na: www.taiji.si

* * *
Veliki Jianshen qigong seminar s kitajskim profesorjema
od 18. do 19. 10. 2014, kjer se bomo naučili tradicionalno Jianshen Qiging vajo za krepitev telesnega in duševnega zdravja Igra petih živali (Wu Qin Xi), Ljubljana, Slovenija.
Prijave in podrobne informacije na: www.taiji.si

* * *
Seminar z velemojstrom CHEN XIAOWANG-om
od 29.10. do 2.11.2014, Ljubljana, Slovenija
Prijave in podrobne informacije na: www.taiji.si

Slovensko združenje taijiquan hram CSN združuje ljubitelje taijiquana in qigonga z vseh koncev Slovenije. Njegov vodja in ustanovitelj je Chen Shining, nosilec naziva najvišje wushu kategorije, ki ga podeljuje Kitajsko wushu združenje. Chen Shi Ning je prvi in edini mednarodni sodnik za kitajske borilne veščine wushu v Sloveniji, ki ga podeljuje Mednarodna wushu zveza. Chen Shining je tudi dobitnik prvih desetih medalj iz veščine taijiquan-a (Chen slog, Yang slog, mešani slog, forma z mečem) na mednarodnih tekmovanjih za Republiko Slovenijo.

Kontakt:
www.taiji.si
041/446-488
info@taiji.si

Pilates v Ljubljani - Vodmat - Moste
Društvo vojnih invalidov, Malenškova ulica 1 (bližina Kliničnega centra), Ljubljana - Moste ob 18:30
Pilates v Ljubljani - Vodmat - Moste Športna vadba
Pilates je namenjen ženski in moški populaciji v vseh starostnih obdobjih, zato je izvrstna oblika rekreacije za vsakogar, saj utrjuje celotno telo in skrbi za dobro duševno počutje.
Pilates je ena izmed redkih metod telesne vadbe, ki ostaja zanesljiva in nesporna. Vadba pilatesa povečuje prožnost telesa, stabilizacijo telesa, miselno pozornost, obvladovanje stresa in pravilno držo in obliko telesa.

Dobrodošli v svetu pilatesa. Začnite vaditi pilates s pomočjo nas, mi pa vam bomo dali krila, da prebudite metulja v sebi!

Več o vadbi in društvu najdete na:

www.sd-metulj.si

Pilates v Podutiku
Zasebni vrtec Moje sanje, Zlatek 15, Ljubljana ob 18:40
Pilates v Podutiku Športna vadba
Pilates vadbeni program, namenjen začetnikom, vsak torek ob 18.40 Pilates omogoča vsakomur, ne glede na leta, kondicijsko pripravljenost ali spol, da doseže svoje zastavljene cilje in okrepi svoje telo.

Če vas muči bolečina v križu, če čutite vratne tenzije in bolečine v ramenskem obroču, zaradi pretežno sedečega dela, vam priporočamo, da poskusite pilates vadbeno tehniko pri Pilates studiu Peti element in odkrijete njene pozitivne lastnosti. Več na www.petielement.si

Termin: Sreda 18.30.

Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak.
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 19:00
Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak. Športna vadba
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.karate.si/?page=vpis
Pričetek vadbe: oktober 2014

Karate toitsu-do je program redne vadbe za odrasle, v katerem se sinergično prepletajo tradicionalna izročila shito-ryu karateja z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki.

Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Več na: www.karate.si

Swing tečaji
Vilharjeva 3, Ljubljana ob 19:15
Swing tečaji Tečaj, seminar
Redno odpiramo nove začetne tečaje swinga - preverite spletno stran www.studiodansa.com.

Začetniki boste začeli z osnovami gibanja na glasbo, poskušali poiskati ritem, se učili osnov vodenja in sledenja, in naenkrat se boste zavedli, da plešete! Sledili bodo redni swing večeri, potem obisk kakšne delavnice v tujini, in že boste razmišljali le še o tem, kje lahko danes plešem?!

Nadaljevalci vabljeni na poglobljene treninge tehnike vodenja, sledenja in improvizacije, tisti odra željni pa se nam lahko priključite tudi pri nastopih pod žarometi.

Pestra paleta več kot 12 učiteljev in raznovrstnem program tečajev in delavnic vam ne bo pustil, da bi samo sedeli ob strani.

Za točen urnik prosimo glejte www.studiodansa.com.

Pilates na Poljanah
Intakt, Poljanska 59, Ljubljana ob 19:30
Pilates na Poljanah Športna vadba
Vse naše vodene vadbe odlikuje visoka strokovnost in profesionalnost usposobljenega inštruktorja. Vsaka skupina ima tudi omejeno število ljudi, zato se je potrebno za posamezni termin predhodno prijaviti in si zagotoviti mesto.

Vadba bo potekala vsako nedeljo v prostorih pedokinetike na Mesarski 4d na Poljanah in vsako sredo v prostorih Plesnega studia Intakt.

Pilates na Poljanah:
- Nedelja 19.30
- Sreda 20.15

Vabljeni.
T: 041 352 555

PLESNI ZMENKI z Dogodki za Samske (2-mesečni tečaj)
Dogodki za Samske, Plesna šola Urška, Ljubljana ob 19:45
PLESNI ZMENKI z Dogodki za Samske (2-mesečni tečaj) Tečaj, seminar
✿Čeprav smo z začetnim plesnim tečajem družabnih plesov začeli 3. 9. 2014, se k tečaju lahko še vedno priključite. Če želite, da tudi za vas poiščemo ujemajočega plesalca ali plesalko, nam pišite na info@dogodkizasamske.si.

Po tem začetnem plesnem tečaju bomo nadaljevali s tečajem PLESNI ZMENKI - NADALJEVALNI TEČAJ, s katerim pričnemo v sredo, 29. 10. 2014. Če že imate nekaj plesnega znanja, toplo vabljeni k prijavi tukaj:
http://www.dogodkizasamske.si/Prijava-na-dogodek.aspx

✿Če soplesalca oz. soplesalke še nimate, nam dovolite, da za vas poiščemo ujemajočega plesnega partnerja/ko v:
- starosti,
- višini in
- stopnji plesnega znanja.

✿Če soplesalca oz. soplesalko že imate, pa pridita skupaj. Imeli se bomo prav luštno. :)

✿Po vsakem plesnem srečanju se bomo družili ob:
- spoznavnih igrah,
- prigrizkih in
- sokovih.

Tokrat pa vam v ceni ponujamo tudi:
- brezplačno udeležbo na Hitrih zmenkih v sklopu Plesnih zmenkov in
- zaključno zabavo ob koncu plesnega tečaja

✿Več o PLESNIH ZMENKIH v Ljubljani in prijavi na
http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/plesni-zmenki-v-ljubljani.html

✿Vsebina Plesnih zmenkov v Ljubljani
Gre za 8 plesnih večerov oz. 8 tednov zabave ob sodobni glasbi s 3 univerzalnimi plesi: Latino, Rok, Klasika (LaRoK), ki jih bomo preživeli sproščeno, spoznavno, predvsem pa plesno.

✿Tečaj je primeren za:
- začetnike in tiste, ki že imate vsaj nekaj plesnega predznanja (od prejšnjih Plesnih zmenkov ali katerega koli drugega plesnega tečaja),
- tiste, ki bi radi svoje znanje v družabnih plesih izpopolnili in
- tiste že oblikovane plesne pare, ki bi se radi priključili plesni skupini.

✿Druženje po vsakem plesnem srečanju
Ob koncu vsake vaje bomo v dvorani plesne šole Urška druženje nadaljevali ob:
- drobnih prigrizkih,
- osvežilnih pijačah in
- prijetnimi spoznavnimi vprašanji oz. igrah v skupinah ali dvojicah.

✿Za vse plesalce in plesalke bomo organizirali tudi:
- Hitre zmenke - spoznavni koncept, preko katerega se na zanimiv način spoznamo prav vsi na Plesnih zmenkih in
- zaključno salsa zabavo v enem izmed ljubljanskih lokalov.

✿Kako se obleči za plesne zmenke?
Predlagamo vam, da se oblečete udobno, športno, lahko kavbojke in kratko majico ter jopico za ogrnit. Obujte udobne čevlje, lahko tudi plesne čevlje. S seboj si prinesite brisačko in vodo.

✿Termin in lokacija tečaja
2-mesečni tečaj bomo izvajali 1x tedensko po 2 uri in pol (3 šolske ure), in sicer ob sredah, od 20.15 do 22.30 ure v prostorih plesne šole Urška v Ljubljani (Pod kupolo v Zupančičevi Jami, Štihova 7, dvorana D).

✿TERMINI - PLESNI ZMENKI - začetni tečaj:
- sreda, 03. 09. 2014, od 19.45 do 22.30 ure
- sreda, 10. 09. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 17. 09. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 24. 09. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 01. 10. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 08. 10. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 15. 10. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 22. 10. 2014, od 20.15 do 22.30 ure

✿TERMINI - PLESNI ZMENKI - nadaljevalni tečaj:
- sreda, 29. 10. 2014, od 19.45 do 22.30 ure
- sreda, 05. 11. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 12. 11. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 19. 11. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 26. 11. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 03. 12. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 10. 12. 2014, od 20.15 do 22.30 ure
- sreda, 17. 12. 2014, od 20.15 do 22.30 ure

✿Izvajalec plesnega tečaja
Izvajalec tečaja v Ljubljani je plesna šola Urška, ki že več kot 25 let razveseljuje ljubitelje plesa po vsej Sloveniji. V času svojega delovanja je Urška sledila svetovnim plesnim trendom, kar je dokazala že mnogimi osvojenimi prvenstvi tako med mladimi kot starejšimi plesalci različnih plesnih stilov.

✿Cena in plačilo 2-mesečnega tečaja
Cena 2-mesečnega plesnega tečaja (90 €) zajema:
- iskanje ujemajočih plesnih partnerjev glede na starost, višino in stopnjo plesnega znanja,
- 8 plesnih vaj po dve uri in pol (3 šolske ure),
- druženje ob različnih spoznavnih vprašanjih v dvojicah ali skupinah po vsaki vaji,
- pogostitev s prigrizki in pijačo po vsaki plesni vaji,
- organizacijo dogodka Hitri zmenki znotraj Plesnih zmenkov in
- zaključno plesno zabavo.

Ko bomo za vas poiskali ustreznega plesnega partnerja oz. partnerko glede na starost, višino in stopnjo plesnega znanja, vas bomo o tem obvestili najkasneje 1 dan pred pričetkom razpisanega termina tečaja.
Tudi če plesno partnerko ali partnerja že imate, vas bomo o navodilih pred plesnimi srečanji obveščali ažurno.

Plačilo se izvede na recepciji v plesni šoli Urška že na prvem srečanju.
V primeru, če vam plesni tečaj na prvem srečanju ne bo všeč, vam zaračunamo le prvi obisk in organizacijo iskanja ujemanj, to je 20 €.

V kolikor boste na plesnih vajah manjkali, nas morate o tem obvestiti vsaj 4 dni prej, da lahko za vaš par poiščemo plesalca/ko.
Cena plesnega tečaja je fiksna. Če torej manjkate, se cena ne spremeni.

✿Več o PLESNIH ZMENKIH v Ljubljani in prijavi na
http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/plesni-zmenki-v-ljubljani.html

Feelgood Joga
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 20:00
Feelgood Joga Športna vadba
Feelgood joga je nekaj posebnega. Je Joga, po kateri se boste počutili prerojeno. Vaše telo bo zadihalo s polnimi pljuči, povečala se bo vaša gibljivost, umirili boste duha in utrdili svoje telo.

Feelgood joga je namenjena začetnikom in športnikom saj se stopnja zahtevnosti asan prilagaja posamezniku oziroma skupini.

Vadbo spremlja glasba.

Odlična je tako za tiste, ki jih zanima le joga kot vse, ki bi z jogo radi izboljšali že obstoječe športne aktivnosti.

S Feelgood jogo se bo dvignila vaša samozavest, izboljšali boste držo, izostrili koordinacijo ter zavedanje, naučili se boste prisluhniti svojemu telesu in občutno izboljšali svoje fizično in mentalno stanje. Če vam rutina ne diši in radi preizkušate svoje meje, bo Feelgood Joga naravnost za vas!

Najavite se s klikom preko spodnje povezave. Število mest je omejeno na 5.

www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Vadba 'Vitka ritka'
Center starejših Trnovo, Devinska ulica 1, Ljubljana ob 20:00
Vadba "Vitka ritka" Športna vadba
Kje: CS Trnovo, Devinska ul. 1

Termin: ponedeljek in sreda 20:00 - 21:00

Obvezne prijave: info@sd-metulj.si

Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 20:00
Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj Tečaj, seminar
Vpisujemo v začetni tečaj japonske joge, ki se bo pričel 16. oktobra 2014.

Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.108.si/?page=spletna_prijavnica_japonska_joga

Vadbeni program Japonska joga je pot dinamične meditacije. Vadba se osredotoča na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Gre za urjenje v Kiju, univerzalni energiji, ki je pomemben koncept, saj prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom.

Več na: www.108.si

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
Kostanjevica na Krki pod vodo

Slovenijo so te dni po obilni pošiljki dežja prizadele poplave. Na Dolenjskem je škodo povzročala Krka. Stanje v poplavljeni Kostanjevici na Krki je ujel tudi naš fotografski objektiv.