Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
Pivofest 2014 na Stari Tržnici Spodnja Šiška
Tržnica Šiška, Drenikova ulica 35, Ljubljana
Pivofest 2014 na Stari Tržnici Spodnja Šiška Prireditev na prostem
V četrtek dne 23.10. s pričetkom ob 12. uri otroški program splošna varnost in varnost na cesti ter promocija Policije (za OŠ od 1. -5. razreda). Ob 15. uri Orkester Slovenske Policije in mažuretke iz Logatca, glasbeni program od 17. ure z ansamblom Okrogli muzikanti.

V petek 24.10. z otvoritvijo ponudbe ob 12. uri. Po 16. uri program promocije Radio Zeleni Val z znanimi slovenskimi pevci in veselica z ansamblom Nalet do 23.00 ure.

v soboto 25.10. s pričetkom ob 11. uri z ansamblom Harmonk n roll do 23. ure.

E-pošta: staratrznicasiska@gmail.com

Poteka do: 25.10.2014
Psihedeliki v 21. stoletju
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 18:00
Psihedeliki v 21. stoletju Okrogla miza
V uvodnem delu vam bomo Mina Paš, Sandra Janežič, Matej Janković in dr. Roman Paškulin predstavili izsledke s svetovne konference o ayahuasci (World Ayahuasca Conference 2014 - www.aya2014.com), ki ga je pod pokroviteljstvom UNESCO organizirala fundacija ICEERS, septembra letos v Španiji.
Poročali bomo o najnovejših znanstvenih dognanjih, etnofarmakološkem ozadju, zgodovini psihoterapevtske in religiozne uporabe in predstavili pravne temelje za legitimno uporabo ayahuasce in sorodnih psihedelikov. Predstavili bomo tudi evropsko naravno in kulturno dediščino s tega področja.
V drugem delu bomo skupaj pretresali vizije za javno, varno in koristno rabo psihedelikov v dobro posameznika in človeštva, ter možnosti trajnostne in obnovljive preskrbe z virom telesnega, psihosocialnega in duhovnega blagostanja.

Turneja filma Vloga za Emo le v kinih Cineplexx
Kinematografi Cineplexx, Celje, Maribor, Koper, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota ob 19:00
Turneja filma Vloga za Emo le v kinih Cineplexx Filmska turneja
Turnejo filma Vloga za Emo bodo pričeli 22. oktobra s predpremiero v Cineplexxu Kranj, nato pa bo filmska turneja z ekipo pot nadaljevala še v Celje, Koper, Mursko Soboto, Maribor in Novo mesto. Film obeta odličen odziv publike, saj nagovarja aktualno temo in težave s kakršnimi se v času odraščanja sooča vsak najstnik. VSTOPNICE SO ŽE V PRODAJI NA BLAGAJNAH KINEMATOGRAFOV CINEPLEXX.

Vse obiskovalce Cineplexxove turneje filma Vloga za Emo bodo obdarili z darilno torbo S. Oliver, brezplačno revijo Bravo in vodo Oda. Po ogledu filma bo žreb v vsakem kinu določil še 2 srečna dobitnika, ki bosta prejela srebrnik ali pa modne uhane, ki jih v filmu nosi igralka Tina Gorenjak. Na premieri v Celju bodo dogajanje zaključili z after party-jem v klubu Branibor.

Na srečanju s filmsko ekipo mladinskega celovečerca v Cineplexxih Kranj in Celje, se bodo s simbolično gesto in kratkim filmom spomnili glavne igralke filma Vloga za Emo, Lare Safran, ki je septembra tragično preminula. Za vse podrobne informacije in rezervacijo vstopnic obiščite povezavo:http://goo.gl/iQtDJz.

Rimska poroka in zaroka
arheološki parki Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva, Ljubljana ob 20:00
Rimska poroka in zaroka Prireditev na prostem
KD Vespesjan pripravlja v četrtek, 23. 10. 2014 ob 20. uri v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče Rimsko zaroko in poroko.
Dogodek je brezplačen in je delno financiran s strani MOL.

Country večer plesa in glasbe
Etno Klub ZLATI ZOB-Dvorec Selo, Zaloška 69, Ljubljana ob 21:00
Country večer plesa in glasbe Plesna prireditev
Že od leta 2008 ____
... se skupina Colorado Country Line Dance kot mogočna reka Colorado vije po Sloveniji s svojo močjo, svobodo in ustvarjalnostjo …
Že od leta 2008 ____
… obstaja Etno Klub Zlati Zob, ki združuje glasbo in ples Matere Zemlje …

Vodilnemu društvu za country ples v Sloveniji in edinemu etno klubu daleč naokoli je namen sproščeno in družabno aktivno preživljanje prostega časa z dodano vrednostjo na medgeneracijski zabavi.

Zunanji simboli na ljudeh kot so kavbojski klobuk, kavbojski škornji, kavbojke in usnjen pas z veliko ''šnolo'' nas popeljejo v drug svet: "Svet pod klobukom je drugačen."!
Notranji ambient Etno Kluba Zlati Zob nudi domači občutek topline in prijazne energije, kjer se slehernemu gostu zahoče kvalitetno hedonizirati v pijači in prigrizkih bodisi na plesišču ali gledišču.

Vse ljudi vseh starosti in spolov, ki jim je všeč Western moda, Country glasba in ples vabimo na
COUNTRY VEČER v ČETRTEK, 23/10/2014 ob 21:00

Med zabavo in druženjem ob čudoviti country glasbi bodo vse obiskovalce kavbojci iz plesne pravljice "COLORADO Country Line Dance" naučili en ples v vrsti na country glasbo.

Nimaš para? NI PROBLEM. Prideš in zaplešeš z nami.
PS: Če imaš klobuk ga vzami s sabo!

vstopnina 5,00 €
(prodaja vstopnic: Eventim & ZZ)
rezervacije za mize/stole: rezervacije@zlatizob.si
www.zlatizob.si

Za vse, ki se na novo navdušujete za KAVBOJSKI PLES ter za vse, ki že zelo dobro obvladate tehnike plesa pa je tu COUNTRY TRENING, s katerim začnemo v PONEDELJEK, 22.09.2014 od 19.00 do 20.30 in od 20.30 do 22.00

Nimaš para? Ni problem! Prideš in treniraš v vrsti kavbojske plese v odličnem vzdušju, na dobro country glasbo, ob kateri se vrtimo na vse strani neba in se smejimo ter tako skrbimo za zdravje, veselje in radost.

VEČ INFORMACIJ za KAVBOJSKI PLES:
Majda Starovašnik
idejna vodja in ustanoviteljica
+386 41 734 198
www.colorado.si
FB : Colorado Country Line Dance

Nataša Živković: Zavoljoočeta
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana ob 20:00
Nataša Živković: Zavoljoočeta Drama
Koprodukcija: Via negativa, Mesto žensk, CD

Avtorica in izvajalka: Nataša Živković Sodeluje Pihalni orkester Litostroj Glasba: Tomaž Grom Dramaturgija: Jasmina Žgank Umetniško vodenje: Bojan Jablanovec »Zakaj? To delam zavoljo očeta. Kdo je? Inženir Litostroja, ki se je upokojil, ko mi je bilo trinajst let. Član Komunistične partije Jugoslavije. Vernik, ki je na steno v naši dnevni sobi obesil veliko Titovo sliko. (In jo snel takoj, ko je Jugoslavija razpadla.) Človek, ki se je nekega dne odločil, da si ne bo več umival zob – in izgubil skoraj vse. Njegovo ime je Vukosav Živković. Ni niti znana osebnost niti ga ne odlikujejo kakšna posebna znanja ali priznanja. Je moj oče in to zadošča. Oče je preprosto vedno tukaj. Zmeraj je tako ali drugače navzoč. Ne glede na to, ali se ga zavedam ali ne.« (Nataša Živković) Performans Zavoljoočeta se začenja tam, kjer se je končala Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja), to je z odhodom matere s prizorišča Dvorane Duše Počkaj. Oče je na odru navzoč le prek svoje odsotnosti, kar je veliko bolj zavezujoče kakor fizično. Projekt je zastavljen kot svojevrstna performativna poklonitev očetu: Očeta išče v glasu in telesu, v zapovedi, želji, odsotnosti.

Krivi Spoj: Prepečenci / The Rusks
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 21:00
Krivi Spoj: Prepečenci / The Rusks Koncert
Vonj po zlati, krhki, zapečeni skorjici, ki se počasi spreminja v oglje, nam bo dal vedeti, da so prepečenci ravno pravšnji.

Tako bo tudi v četrtek, 23. oktobra, ko vas bodo te vonjave vabile v bar Prulček.
Prepečenci / The Rusks v živo z dodatki in dodanim presenečenjem! Poleg prižganega toasterja, ki bo podžigal prave, mehke, žive, sveže kruhke, namenjene vsem prisotnim, bodo še dodatki v glasbenem smislu. Vljudno vabljeni tudi gurmani brez želodčnih težav!

Simon Urbas je ljubezen do glasbe začutil že v mladih letih, pozneje pa je pričel z ustvarjanjem lastnih skladb. V njegovi glasbi slišimo blues, rock in pop, pri pisanju pa se ni mogel izogniti bogatemu izročilu tako domače kot tuje kantavtorske šole. Dokaj hitro je nastalo dovolj skladb za prvenec, ki ga je posnel s skupino prijateljev, zbranih v skupini The Rusks.Kadilnica Of Death: Premierni koncert skupine Morost
Orto bar, Grablovičeva ulica 1 , Ljubljana ob 22:00
Kadilnica Of Death: Premierni koncert skupine Morost Klubski večer
Oktobra se bo nad Kadilnico Of Death zgrnila črnina, saj bodo koncertno dvorano v zgornjem nadstropju Orto Bara zavzeli temačneži Morost. Skupina je nastala leta 2010 iz ostankov razpadle death/doom zasedbe Cold Dew, kar nekaj članov pa si deli tudi z black metalci Ivje. Čeprav bi njihovo glasbo lahko opisali kot neke vrste death/groove metal, se Morost pri ustvarjanju ne omejujejo z žanrskimi omejitvami, kako zvenijo, pa se boste lahko prepričali na koncertu, s katerim se bo band premierno predstavil v živo!

Vrata dvorane bomo odprli ob 22:30, kmalu zatem pa se bodo na odru manifestirali tudi Morost. Pred in po koncertu ste seveda vabljeni v Kadilnico Of Death, kjer bo tekel glasbeni repertoar v duhu koncerta, saj bodo k naboru skladb prispevali tudi člani banda. Zasedbo lahko seveda tudi podprete z nakupom njenega merchandisea, med katerim gre izpostaviti predvsem studijski prvenec Solace in Solitude, ki je izšel julija letos.

Razstave
Galerija Ch0
Metelkova mesto - Channel Zero, Ljubljana ob 21:00
Galerija Ch0 Instalacija
Luka Tratnik & Alen Bubanja: "Ad nauseam"

"Ad nauseam" je produkt sodelovanja med Lukom Tratnikom, likovnim pedagogom in kiparjem, ter Alenom Bubanjo, absolventom strojništva. Skupaj sta realizirala Lukovo vizijo, kako maksimalno izkoristiti majhen prostor, ki je na voljo v mini galeriji Ch0, in hkrati ostati zvest Lukovemu ustvarjalnemu naporu, ki želi gledalcu približati psihedelično izkušnjo skozi sliko, kip ali inštalacijo. Obe Lukovi diplomi Mandala in Oblikotvorne značilnosti psihedelične umetnosti se namreč ukvarjata s teoretičnim raziskovanjem psihedeličnega: prva se posveča mistiki in spiritualnosti, druga pa se tematike loteva bolj analitično in kritično. 

Za glasbeno podlago bosta skrbela Freeverse in Nitz.

www.facebook.com/GalerijaCh0

Vstopnine ni.

Prireditve
Pivofest 2014 na Stari Tržnici Spodnja Šiška
Tržnica Šiška, Drenikova ulica 35, Ljubljana
Pivofest 2014 na Stari Tržnici Spodnja Šiška Prireditev na prostem
V četrtek dne 23.10. s pričetkom ob 12. uri otroški program splošna varnost in varnost na cesti ter promocija Policije (za OŠ od 1. -5. razreda). Ob 15. uri Orkester Slovenske Policije in mažuretke iz Logatca, glasbeni program od 17. ure z ansamblom Okrogli muzikanti.

V petek 24.10. z otvoritvijo ponudbe ob 12. uri. Po 16. uri program promocije Radio Zeleni Val z znanimi slovenskimi pevci in veselica z ansamblom Nalet do 23.00 ure.

v soboto 25.10. s pričetkom ob 11. uri z ansamblom Harmonk n roll do 23. ure.

E-pošta: staratrznicasiska@gmail.com

Poteka do: 25.10.2014
Posebna oktoberska ponudba
Gostilna in Pizzerija Boter, Tržaška cesta 6, 1360 Vrhnika ob 12:00
Posebna oktoberska ponudba Kulinarična prireditev
Spoštovani!

Botri smo samo za Vas pripravili posebno
septembersko ponudbo:

- SVINJSKI MEDALJONI Z LISIČKAMI IN POMFRIJEM

- TESTENINE Z LISIČKAMI IN KOZICAMI

- PIZZA "FANTAZIJA" (PELATI, SIR, BUFALA, PRŠUT, ČEŠNJEVEC, RUKOLA)

- PIZZA "GOZDARSKA" (PELATI, SIR, SALAMA, ŠAMPINJONI, LISIČKE)

- LONG DRINK "CAMPARI & JUICE"

Vljudno vabljeni in dober tek!

Yildiz Health&vital klub
Yildiz Han, Karlovška 19, Ljubljana ob 13:00
Yildiz Health&vital klub Kulinarična prireditev
V restavraciji Yildiz Han, vam predstavljamo noviteto. Za vas pripravljamo program zdrave in vitalne prehrane. Program je namenjen vsem, ki skrbite za svoje zdravje, a še vseeno radi kaj dobrega pojeste. Prav tako v našo sredino lepo vabimo vegetarjance, saj je turška kuhinja sinonim za pestro izbiro zelenjavnih jedi.

RESTAVRACIJA YILDIZ HAN SKRBI ZA VAŠE ZDRAVJE, ZATO SVOJE JEDI PRIPRAVLJAMO IZ EKOLOŠKIH ŽIVIL!

Ekološka živila so celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave in niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati pa so ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega okusa, kot konvencionalno pridelana.

Študije dokazujejo, da je kvaliteta danes pridelanega sadja in zelenjave nizka, saj vsebujeta manj vitaminov in mineralov kot hrana, pridelana v času pred uporabo pesticidov in kemičnih snovi. Krompir moderne pridelave je v primerjavi z krompirjem izpred 50 let izgubil 100 odstotkov vitamina A, 57 odstotkov vitaminov C in železa, 28 odstotkov kalcija, 50 odstotkov vitamina B2 (riboflavin) in 18 odstotkov vitamina B1 (thiamin). Podobno se je zgodilo še 24-tim drugim vrstam sadja in zelenjave. Študije dokazujejo tudi, da ima hrana ekološke pridelave do 250 odstotkov več vitaminov in mineralov kakor neekološka hrana.

Ekološko pridelana živila imajo visoko zdravstveno, hranilno in prehransko vrednost. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, možganske kapi in znižujejo tveganje za prirojene napake plodu. Eko živila vsebujejo bistveno manj nitratov in pri predelavi ne uporabljamo nepotrebnih dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in umetnih arom.

Zdrava, naravna hrana, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ima boljši okus od konvencionalno pridelane zaradi zdrave, čiste zemlje, kvalitetnih semen in organskih gnojil.

Pri pridelavi upoštevamo zakonitosti narave in ohranjamo rodovitnost tal. Varujemo naše naravne dobrine, izkoriščamo njihove prednosti, jih vzdržujemo in izboljšujemo. Skrbimo za ekološko ravnotežje, ohranjamo čisto vodo, naravne vire in energijo pa izkoriščamo na naravi prijazen način. Uporabljamo metodo trajnostnega načina kmetovanja, veliko zelenjave predvsem pa sadja vsebuje veliko količine vode, zato je po našem mnenju zelo pomembno kakšna voda hrani in osvežuje pridelke.

Ena glavnih značilnosti je ohranjanje in povečevanje rodovitnost tal z organskimi gnojili. Čista zemlja je osnova za zdravo hrano. Tehnike neekoloških načinov kmetovanja temeljijo na intenzivni uporabi kemično-sintetičnih sredstev, a zemlja, pognojena z organskim gnojilom, vsebuje dvakrat več koristnih mikrobov, črvov in insektov, kot zemlja pod intenzivno pridelavo. Polja ekoloških pridelovalcev vsebujejo osemindvajset odstotkov več ogljika kot ostala. V zemlji je veliko organizmov, ki prenašajo ogljik. V primerjavi s kemično obdelano, je zemlja ekoloških pridelovalcev bolj rodovitna in kljub škodljivcem proizvede skoraj enako količino pridelka. S shranjevanjem in zadrževanjem ogljika v zemlji ekološki kmetovalci delujejo proti klimatskim spremembam.

OBIŠČITE NAS IN SE PREPRIČAJTE!

Lepo vabljeni, da okusite čare zdrave in odlične turške hrane
www.yildiz-han.si ; yildiz@siol.net ; 01 4265717 ; 041 376437

Gledam Širše, vidim več z Carlosom Pascualom
Luize Pesjakove 9, 1000 Ljubljana ob 17:00
Gledam Širše, vidim več z Carlosom Pascualom Pogovor
Projekt Gledam širše, vidim več je sklop neformalnih delavnic (pogovorov), v katerih bomo spoznavali zanimive zgodbe posameznikov, ki prihajajo iz različnih koncev sveta in so svoj prostor pod soncem našli v Ljubljani.

Delavnica je namenjena predvsem mladim, ki bodo lahko v četrtkovih večerih preizpraševali svoj odnos do strpnosti, večkulturnosti in sprejemanja različnosti.

Datumi delavnic:

- 11. 09. - predstavitveno srečanje
- 25. 09. - stand-up komik Perica Jerković
- 09. 10. - igralka Jette Ostan Verjup
- 23. 10. - režiser in pisatelj CARLOS PASCUAL
- 06. 11.
- 20. 11.
- 04. 12.
- 18. 12.

Zgodbe in izkušnje priseljencev v Ljubljani bodo mladim osnova za ponovno spoznavanje in odkrivanje svojega mesta – v našem primeru skozi fotografski objektiv. Fotografije bodo razstavljene na urbani razstavi, ki bo nastala pod mentorstvom na Kitajskem delujočega fotografa Matjaža Tančiča.

Zakaj smo se lotili projekta?

Soočanje s pojavom migracij je ključnega pomena za vsako družbo. V zadnjih letih smo bili v Evropi priča nekaterim ekstremnim dogodkom, ki so skrb vzbujajoče. Na primer: napadi na tujce v Grčiji (2013), morilski pohod Andersa Breivika (2011), poboji Romov na Madžarskem (2008-2009) itd. V Sloveniji sicer ne poznamo veliko takih skrajnih oblik nasilja nad tujci, a je bilo veliko incidentov, kjer so bile meje verbalnega nasilja prestopljene: napadi na temnopolte tujce, konflikti z romsko populacijo ipd.

Menimo, da je osebni stik z zgodbami ljudi, ki prihajajo iz drugih kultur zelo pomemben za krepitev medkulturnega dialoga, strpnosti in sprejemanja različnosti.

Projekt bo potekal v organizaciji več povezanih partnerskih organizacij, kot so Društvo Smehomat, Društvo Humanitas, Društvo ŠKUC, Društvo Ljiljan in Zavod Voluntariat. Projekt je bil finančno podprt s strani Mestne občine Ljubljana.

Za vse dodatne informacije pišite v naš FB poštni predal, ali na email naslov: vidim.vec@smehomat.org

Starševski čvek v živo!
Zavod SI-OR, Komenskega 44, Ljubljana ob 18:00
Starševski čvek v živo! Pogovor
Od vsepovsod dobivamo veliko informacij, a pogosto se zgodi, da ravno tiste ni, ki jo potrebujemo. Na starševskem čveku v živo boste dobili odgovore na Vaša vprašanja. Odgovarjali bodo starši s podobnimi izkušnjami in strokovnjaki.
23.10. - tema: Hej, postal bom starš!
Nosečnost je zibelka otrokove bodočnosti. Pogovor bo potekal o času nosečnosti in prvem letu otrokove starosti.
27. 10. Prehrana v in po nosečnosti
6. 11. Zdrav jedilnik, zdrava družinica
10.11. Sprostitvene tehnike
Ostale teme in datumi bodo objavljeni na www.sior.si
Pogovor vodi učiteljica, profesorica pedagogike, trikratna mama in dvakratna babica, avtorica knjige Osnovna šola za atije in mamice Tanja Sambolec z gosti in strokovnjaki.
V ceno je vključen topli napitek, zdrav prigrizek. Z malo sreče bo nekdo izmed udeležencev jesenskih srečanj prejel previjalno mizo.

Prijave sprejemamo na tel. 040 892067, e-mail: zavod.sior@gmail.com
www.sior.si

Akademija strojništva 2014
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana ob 18:00
Akademija strojništva 2014 Konferenca
Prireja: Zveza strojnih inženirjev Slovenije

Fjodor Mihajlovič Dostojevski – dr. Edvard Kovač -ODPADE
Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana ob 18:00
Fjodor Mihajlovič Dostojevski – dr. Edvard Kovač -ODPADE Predavanje
Dr. Edvard Kovač je predavatelj na več fakultetah v Ljubljani in na Katoliški univerzi v Toulousu, na univerzi v Bordeauxu in je za svoje delovanje pred nedavnim prejel Francoski Red umetnosti in leposlovja.

Iz cikla literarnih predavanj Etika, ki vznemirja.

Vabljeni!

Horizonti - dragulji duhovnih tradicij
Likozarjeva ulica 3, Ljubljana ob 18:00
Horizonti - dragulji duhovnih tradicij Predstavitev
HORIZONTI - Dragulji duhovnih tradicij
Šola razvojnih naukov in praks

Vabljeni na predstavitveno predavanje
v četrtek, 23. oktobra 2014 ob 18. uri v Ljubljani, Likozarjeva ulica 3

Kaj duhovne tradicije in različne razvojne smeri, ki so nastajale predvsem na temelju osebne izkušnje, lahko dajo sodobnemu, znanstvenemu človeku? Veliko! V stoletjih in tisočletjih svojega razvoja so odkrivale in razvijale kvalitete človekovega duha in na temelju izkušenj nenehno nadgrajevale spoznanja. Izkustveno bogastvo in znanja, ki jih premore človeštvo preko teh poti samospoznavanja, je zato neizmerno.
Bistvo programa Horizonti so predvsem duhovne prakse. Glavni namen pa je sistematično poglabljanje in nadgrajevanje znanja, tehnik in izkušenj z različnih področij duhovnega razvoja. Srečali se bomo s širokim naborom naukov in praks iz budizma, zena, krščanstva, hinduizma, taoizma, judaizma, sufizma, džainizma, deloma pa tudi šintoizma in nauki šamanov ter sodobnih duhovnih smeri. Vzporednice bomo iskali tudi z znanji iz filozofije, sodobne psihologije in znanosti. Različnim vedenjem in znanju se bomo posvečali iz zornega kota uporabnosti v sodobnem času. Predvsem bo v ospredju kvaliteta duha, ki krasi določeno razvojno smer. Program Horizonti poudarja integrativnost in je v celoti neideološki in nereligiozen.

Cilji programa:
- Omogočiti reden in sistematičen proces osebnega razvoja s pomočjo praks in ustreznega znanja - ob strokovni podpori.
- Pridobiti širok spekter urejenega znanja in izkušenj o zakonitostih razvoja posameznika in skupnosti.
- Spoznati razvojne pristope v različnih duhovnih tradicijah.
- Vzpostaviti povezano skupnost ljudi, ki jih priteguje odkrivanje globin zavesti.

Celoten program je sestavljen iz petih dvomesečnih vsebinskih sklopov, vsak sklop pa je zaokrožena celota. Posamezen sklop se posveča specifičnemu vsebinskemu področju, na koncu katerega je celodnevna delavnica, namenjena neposredni praktični izkušnji obravnavanih vsebin. Vstop v program pomeni vstop v prvi vsebinski sklop. Po zaključku le-tega se vsak sam odloči, ali nadaljuje ali ne.

Srečanja bodo enkrat tedensko in sicer ob četrtkih ob 18. 00, trajajo dve uri in pol in so sestavljena iz:
- Meditacije (postopno nadgrajevanje metode Horizonti - od osnov do zahtevnejših prijemov)
- Vsebinskega predavanja (teme se v modulu sistematično nadgrajujejo)
- Praktičnega dela (vaje, metode in uporabni prijemi)
- Komunikacijsko-integrativnega dela (izmenjava izkušenj in pogledov).

Program je namenjen tistim, ki s področja osebnega razvoja že imate izkušnje in nekaj znanja. Poznate meditacijo in imate do neke mere izčiščene prioritete ter ste proaktivni v odnosu do lastnega življenja.
Program bo vodil Zoran Mihajlović.
Več o programu in predavatelju na www.ozavesti.si.
Prijave:
e-naslov: zoran.mihajlovic@amis.net
tel.: 040 50 44 33
www.ozavesti.si

Okrogla miza 'Psihedeliki v 21. stoletju'
KUD France Prešern Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 18:00
Okrogla miza "Psihedeliki v 21. stoletju" Predavanje
V uvodnem delu vam bomo Mina Paš, Sandra Janežič, Matej Janković in dr.Roman Paškulin predstavili izsledke s svetovne konference o ayahuasci (World Ayahuasca Conference 2014 – www.aya2014.com), ki ga je pod pokroviteljstvom UNESCO organizirala fundacija ICEERS, septembra letos v Španiji.

Poročali bomo o najnovejših znanstvenih dognanjih, etnofarmakološkem ozadju,zgodovini psihoterapevtske in religiozne uporabe in predstavili pravne temelje za legitimno uporabo ayahuasce in sorodnih psihedelikov.

Predstavili bomo tudi evropsko naravno in kulturno dediščino s tega področja.

V drugem delu bomo skupaj pretresali vizije za javno, varno in koristno rabo psihedelikov v dobro posameznika in človeštva, ter možnosti trajnostne in obnovljive preskrbe z virom telesnega, psihosocialnega in duhovnega blagostanja.

Dogodek bo 23.10.2014 ob 18h v dvorani KUD France Prešeren.

Vljudno vabljeni!

Psihedeliki v 21. stoletju
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 18:00
Psihedeliki v 21. stoletju Okrogla miza
V uvodnem delu vam bomo Mina Paš, Sandra Janežič, Matej Janković in dr. Roman Paškulin predstavili izsledke s svetovne konference o ayahuasci (World Ayahuasca Conference 2014 - www.aya2014.com), ki ga je pod pokroviteljstvom UNESCO organizirala fundacija ICEERS, septembra letos v Španiji.
Poročali bomo o najnovejših znanstvenih dognanjih, etnofarmakološkem ozadju, zgodovini psihoterapevtske in religiozne uporabe in predstavili pravne temelje za legitimno uporabo ayahuasce in sorodnih psihedelikov. Predstavili bomo tudi evropsko naravno in kulturno dediščino s tega področja.
V drugem delu bomo skupaj pretresali vizije za javno, varno in koristno rabo psihedelikov v dobro posameznika in človeštva, ter možnosti trajnostne in obnovljive preskrbe z virom telesnega, psihosocialnega in duhovnega blagostanja.

Pogovor z letošnjim kresnikovim lavreatom Davorinom Lenkom
Modrijanova knjigarna, Trubarjeva c. 27, Ljubljana ob 18:00
Pogovor z letošnjim kresnikovim lavreatom Davorinom Lenkom Literarni večer
"Roman Davorina Lenka Telesa v temi prinaša v sodobno književnost povsem izvirne konotacije, ki jih slovenska literatura še ni izpisala," je v utemeljitvi zapisala žirija za letošnjega kresnika. Med njimi velja omeniti zlasti literarizacijo obrobnih spolnih praks in nekaterih literarnoteoretskih predpostavk.
Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013) nas z nelinearno, kolažirano pripovedjo vpeljejo v intimni svet kastriranega pisatelja, ki se po bolezni zavestno odpove postoperativnemu zdravljenju, s tem pa tudi tradicionalnemu spolnemu stiku, ne pa tudi podoživljanju in opazovanju telesne intime in njeni refleksiji. Roman tako odpira številna vprašanja: kaj nam (ne)zmožnost spolnega zlitja razkriva o človeški ranljivosti in bližini, kakšen je odnos med (ne)lagodjem v telesu in (ne)lagodjem v jeziku, kako (javno) govorimo o najbolj zasebnih stvareh, kje je meja med erotiko in pornografijo, kakšen je odnos zahodne družbe do telesa in spolnosti itn.
Poleg tega roman reflektira slovenski jezik in s konkretnimi primeri opozarja, kako smo "ujeti v lasten jezik" in z njim povezan miselni svet. Če bi uporabili enak postopek razstavljanja jezika, bi tako lahko zatrdili, da Telesa v temi prav s pisanjem o telesih človeško telesnost o-svet-ljujejo oziroma jo postavljajo iz teme na svetlo oziroma v svet.

Je na koncu sveta telesna bolezen, ki nam odvzame zmožnost čutnega uživanja; kako javno govorimo o najbolj zasebnih stvareh; kdaj se tudi slovenščina izkaže za radoživ jezik; ali lahko na svoje življenje gledamo kot na literarni tekst; kdaj sta se v avtorjem življenju začeli prepletati resničnost in fikcija – to je le nekaj vprašanj, ki jih bo tokratnemu sopotniku na popotovanju po knjižnih svetovih zastavila Breda Biščak.

Dogodek je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Vabljeni v Modrijanovo knjigarno v Ljubljani!

www.modrijanovaknjigarna.si

Res me skrbi
Astra, Dunajska 49, Ljubljana ob 18:00
Res me skrbi Predavanje
Vabljeni ste na predavanje z naslovom Res me skrbi, kjer bomo podrobneje spoznali, zakaj se je skrbem včasih težko ubraniti in kaj nam pri tem lahko pomaga.

Kdaj in kje:
Predavanje bo potekalo 5. novembra 2014 ob 18:00 na Dunajski 49 (Astra) v Ljubljani.

Predavateljica:
Psihologinja in psihoterapevtka Katja Istenič.

Cena:
Na predavanje se je potrebno zaradi omejenega števila mest predhodno prijaviti. To lahko storite preko elektronske pošte (katja.istenic@hocem-vec.com) ali preko telefona 041 995 663. Predavanje je brezplačno.Za dodatne informacije ali morebitna vprašanja bomo zelo veseli, če nas kontaktirate.

Novi časi
Bela dvorana, Ljubljanski grad, Ljubljana ob 18:30
Novi časi Predavanje
Prva svetovna vojna je pomenila velikansko spremembo v stvarnosti in mentaliteti. Tradicionalne avtoritete so bile postavljene pod vprašaj, saj niso preprečile nepredstavljivega zla v letih "groze in strahot" 1914–1918.

Zlom avstrijskega državnega okvira je bil posledica notranje krize dvojne monarhije in zmage antantnih sil v veliki vojni. Slovenci so prevrat dočakali le delno pripravljeni: ponekod so na spornih ozemljih hitro prevzeli oblast (v Mariboru in štajerskem Podravju; deloma tudi v Trstu – kar zadeva državne organe – in v Gorici), medtem ko se je drugod nova ureditev uveljavljala le počasi. Ljudje so si Jugoslavijo, ki še nikoli ni obstajala, predstavljali kot "zaželeno deželo", ki naj bi pomenila popoln prelom s preteklostjo. Ker se vse ni spremenilo na bolje, se je kmalu pojavilo razočaranje. To je bilo največje ob začrtanju meja – ki pa zaradi mednarodne politične konstelacije vsaj v smeri zahoda ne bi mogla biti bistveno drugačna, kot je bila. Improvizirani nastop v mejnih vprašanjih je dal zadovoljiv rezultat na severovzhodu, na severozahodu pa ne. Slovenci so tako postali eden najbolj razcepljenih narodov v Evropi, kar je imelo velikanske posledice v mentaliteti. Kljub vsemu pa dva sestanka predsednika Wilsona s slovenskim zastopstvom na pariški mirovni konferenci 1919 pričujeta o vstopu Slovencev v mednarodno politično areno.

Kraljevina SHS, ki je nastala leta 1918, je bila zelo neenotna država; leta 1900 je bilo v Črni gori še 96 % nepismenega prebivalstva, v Srbiji 76 %, na Hrvaškem le malo manj, medtem ko je na Slovenskem analfabetizem polnoletnega prebivalstva, razen v Istri in Prekmurju, že skoraj izginil. Skupno življenje je porajalo vrsto problemov zaradi zelo različnih zakonodaj: v Srbiji in na večini slovenskega ozemlja je bila že uveljavljena razmeroma široka volilna pravica, drugod pa ozka. Vse težave so prišle na dan ob oblikovanju ustave. Zaradi vpetosti v jugoslovanski okvir na Slovenskem ni bila uveljavljena ženska volilna pravica, ki so jo deželne oblasti zlasti zaradi prizadevanj katoliške Slovenske ljudske stranke in socialdemokratov razglasile; liberalci, ki so ji pretežno nasprotovali, so v ustavi 1921 določili, da to materijo ureja poseben zakon, a ta ni bil potem vse do 1941 nikoli sprejet. Nezadovoljstvo so povzročale tudi nekatere psihološko problematične poteze oblasti, npr. menjava (jugo)kron za dinar v razmerju 4 : 1 (realno razmerje naj bi bilo okoli 3 : 1), ki pa Sloveniji dejansko verjetno sploh ni škodovala, saj prejšnje dinarsko območje ni imelo kapitala, s katerim bi izvršilo ekspanzijo na ozemlje z (jugo)krono, roba s slednjega pa je postala v Srbiji dostopnejša. Razmeroma nagel industrijski razvoj v jugoslovanskem delu Slovenije je bil v veliki meri posledica te poteze oblasti (in seveda carinske politike).

Predavatelj ddr. Igor Grdina se je rodil leta 1965 v Celju. Diplomiral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani: A – slovenski jezik in književnost, A – zgodovina ter doktoriral iz slovenske književnosti in zgodovine. Je redni profesor za slovensko književnost ter redni profesor za kulturno zgodovino; zaposlen je na ZRC SAZU, Inštitutu za kulturno zgodovino, in Univerzi v Novi Gorici. Dva semestra je bil gostujoči profesor na dunajski univerzi. Njegova bibliografija trenutno obsega nekaj čez 1000 enot.

Cena vstopnice:
- odrasli:3 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 2 €

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Literarna čajanka s Tino Kozin, Zoranom Kneževićem in Vladimirjem Štefanecom – Anja Radaljac
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana ob 19:00
Literarna čajanka s Tino Kozin, Zoranom Kneževićem in Vladimirjem Štefanecom – Anja Radaljac Literarni večer
Vabimo vse, ki ste prebirali naš knjižni seznam, vse, ki si želite spoznati Tino Kozin, Zorana Kneževića in/ali Vladimirja Štefaneca, vse, ki si želite prisluhniti čudovitim komadom Astorja Piazzolle, (kontrabas: Gašper Livk, violina: Katarina Radaljac), vse, ki bi radi z nami popili skodelico toplega čaja in ob klepetu prigriznili košček peciva, vse, ki bi radi z nami govorili o prebranih delih ali pa bi nam radi priporočili kakšno knjigo za prihodnji mesec, da se nam pridružite na naši prvi sproščeni literarni čajanki.

Turneja filma Vloga za Emo le v kinih Cineplexx
Kinematografi Cineplexx, Celje, Maribor, Koper, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota ob 19:00
Turneja filma Vloga za Emo le v kinih Cineplexx Filmska turneja
Turnejo filma Vloga za Emo bodo pričeli 22. oktobra s predpremiero v Cineplexxu Kranj, nato pa bo filmska turneja z ekipo pot nadaljevala še v Celje, Koper, Mursko Soboto, Maribor in Novo mesto. Film obeta odličen odziv publike, saj nagovarja aktualno temo in težave s kakršnimi se v času odraščanja sooča vsak najstnik. VSTOPNICE SO ŽE V PRODAJI NA BLAGAJNAH KINEMATOGRAFOV CINEPLEXX.

Vse obiskovalce Cineplexxove turneje filma Vloga za Emo bodo obdarili z darilno torbo S. Oliver, brezplačno revijo Bravo in vodo Oda. Po ogledu filma bo žreb v vsakem kinu določil še 2 srečna dobitnika, ki bosta prejela srebrnik ali pa modne uhane, ki jih v filmu nosi igralka Tina Gorenjak. Na premieri v Celju bodo dogajanje zaključili z after party-jem v klubu Branibor.

Na srečanju s filmsko ekipo mladinskega celovečerca v Cineplexxih Kranj in Celje, se bodo s simbolično gesto in kratkim filmom spomnili glavne igralke filma Vloga za Emo, Lare Safran, ki je septembra tragično preminula. Za vse podrobne informacije in rezervacijo vstopnic obiščite povezavo:http://goo.gl/iQtDJz.

Potopisno predavanje Burma in tajski otoki
Kavarna Slamič, Ljubljana ob 19:00
Potopisno predavanje Burma in tajski otoki Predavanje
Kaj: Potopisno predavanje "Novoletna Burma in tajski otoki".

Kdo: Luka Poznič

Kdaj: V četrtek, 23.10. ob 19h.

Kje: V Kavarni Slamič, Kersnikova 1, Ljubljana.

Luka preko novega leta tudi pelje skupino na pot.

Odhod: 22.12.2014 - 9.1.2015

Več o programu: http://www.trektrek.si/sl/potovanje/burma-mjanmar-tajska

Več info tudi na info@trektrek.si ali na 031 742 781 in 01 425 13 92.

Vabljeni!

Potovalna ekipa TrekTrek

Hitri zmenki (25-35 in 35-45 let) z DogodkiZaSamske.si v Ljubljani
Dogodki za Samske, Kristalna palača, Ljubljana ob 20:00
Hitri zmenki (25-35 in 35-45 let) z DogodkiZaSamske.si v Ljubljani Spoznavni večer z dogodkizasamske.si

.style1 {color: #990000}
.style5 {color: #990000; font-weight: bold; }
-->

Hitri zmenki v Ljubljani (25-35 in 35-45 let)
Če nimate časa spoznavati novih ljudi oz. če bi radi v enem večeru spoznali od 6 do 20 samskih oseb, potem so HITRI ZMENKI prava izbira. <br>
Ob zamenjavi sogovornikov oz. sogovornic boste preživeli izjemno čudovit večer in pridobili kontakte vseh tistih, s katerimi boste začutili vzajemno simpatijo.
Na zmenkih vas bomo poleg elegantne izbire lokacije dogodka postregli tudi s pijačo dobrodošlice in vas pocrkljali z okusnimi prigrizki. <br>
HITRI ZMENKI oz. SPEED DATING predstavljajo zabaven in optimalen način za spoznavanje ljudi – v živo. Je priznan svetovni pristop za spoznavanje ljudi ob zamenjavi sogovornikov/ic na 7 minut.Kako potekajo HITRI ZMENKI? Pred začetkom HITRIH ZMENKOV se udeleženci zberejo in ob pijači dobrodošlice izmenjajo prvih nekaj besed.
Ko organizator razloži potek dogodka, se vsaka ženska usede k svoji mizi, moški pa se, ob znaku organizatorja, na vsakih 7 minut prisedejo k naslednji mizi oz. sogovornici.

Na vsaki mizi sta pripravljena:
- dva lista za izpolnjevanje vzajemnih simpatij – po eden za vsakega udeleženca,
- dve pisali in
- listek s temami za pogovor.<br>
Ob koncu zmenkov vsi udeleženci oddajo liste za izpolnjevanje organizatorju, ki ima edini pravico do posredovanja podatkov vzajemnim simpatijam. 2 dni po dogodku pa vsi udeleženci prejejo rezultate oz. kontakte svojih vzajemnih simpatij.
Po HITRIH ZMENKIH sledi druženje vseh udeležencev ob božanskih prigrizkih in slaščicah ter čudovitem razgledu nad celotno Ljubljano.<br>


VEČ O HITRIH ZMENKIH, prijavi na dogodek in izjavah udeležencev si preberite na naslednji povezavi
http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/hitri-zmenki.html
Vabljeni v objem priložnosti!
Dogodki za Samske


Rimska poroka in zaroka
arheološki parki Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva, Ljubljana ob 20:00
Rimska poroka in zaroka Prireditev na prostem
KD Vespesjan pripravlja v četrtek, 23. 10. 2014 ob 20. uri v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče Rimsko zaroko in poroko.
Dogodek je brezplačen in je delno financiran s strani MOL.

Country večer plesa in glasbe
Etno Klub ZLATI ZOB-Dvorec Selo, Zaloška 69, Ljubljana ob 21:00
Country večer plesa in glasbe Plesna prireditev
Že od leta 2008 ____
... se skupina Colorado Country Line Dance kot mogočna reka Colorado vije po Sloveniji s svojo močjo, svobodo in ustvarjalnostjo …
Že od leta 2008 ____
… obstaja Etno Klub Zlati Zob, ki združuje glasbo in ples Matere Zemlje …

Vodilnemu društvu za country ples v Sloveniji in edinemu etno klubu daleč naokoli je namen sproščeno in družabno aktivno preživljanje prostega časa z dodano vrednostjo na medgeneracijski zabavi.

Zunanji simboli na ljudeh kot so kavbojski klobuk, kavbojski škornji, kavbojke in usnjen pas z veliko ''šnolo'' nas popeljejo v drug svet: "Svet pod klobukom je drugačen."!
Notranji ambient Etno Kluba Zlati Zob nudi domači občutek topline in prijazne energije, kjer se slehernemu gostu zahoče kvalitetno hedonizirati v pijači in prigrizkih bodisi na plesišču ali gledišču.

Vse ljudi vseh starosti in spolov, ki jim je všeč Western moda, Country glasba in ples vabimo na
COUNTRY VEČER v ČETRTEK, 23/10/2014 ob 21:00

Med zabavo in druženjem ob čudoviti country glasbi bodo vse obiskovalce kavbojci iz plesne pravljice "COLORADO Country Line Dance" naučili en ples v vrsti na country glasbo.

Nimaš para? NI PROBLEM. Prideš in zaplešeš z nami.
PS: Če imaš klobuk ga vzami s sabo!

vstopnina 5,00 €
(prodaja vstopnic: Eventim & ZZ)
rezervacije za mize/stole: rezervacije@zlatizob.si
www.zlatizob.si

Za vse, ki se na novo navdušujete za KAVBOJSKI PLES ter za vse, ki že zelo dobro obvladate tehnike plesa pa je tu COUNTRY TRENING, s katerim začnemo v PONEDELJEK, 22.09.2014 od 19.00 do 20.30 in od 20.30 do 22.00

Nimaš para? Ni problem! Prideš in treniraš v vrsti kavbojske plese v odličnem vzdušju, na dobro country glasbo, ob kateri se vrtimo na vse strani neba in se smejimo ter tako skrbimo za zdravje, veselje in radost.

VEČ INFORMACIJ za KAVBOJSKI PLES:
Majda Starovašnik
idejna vodja in ustanoviteljica
+386 41 734 198
www.colorado.si
FB : Colorado Country Line Dance

Ostalo
Bettie gre	 (Elle s'en va)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 16:45
Bettie gre (Elle s'en va) Kino
Zadnji teden vsak dan!
Režija: Emmanuelle Bercot
Bettie gre je zabaven film ceste, v katerem ikona francoskega filma Catherine Deneuve blesti v vlogi, napisani posebej zanjo.

Vadba za otroke - borilne veščine
Šolski center Ljubljana, Aškerčeva 1, Velika telovadnica 2. nadstropje ob 18:30
Vadba za otroke - borilne veščine Za otroke
Z vrsto usposobljenih trenerjev (nekdanjih tekmovalcev) ter podporo učiteljev športne vzgoje izgleda trening borilnih veščin in športov na presenečenje marsikaterega našega obiskovalce drugače, kot si je to morda predstavljal ali pa že doživel v neki drugi organizirani športni vadbi.
Borilni športi so na nek način individualni športi, vendar pa se trenirajo v skupini, največkrat v izmenjujočih parih zato, bi jih le s težka popisali kot zgolj individualne ali kolektivne panoge.
Borilstvo predstavljamo kot nenasilno vadbo, kjer je v večji meri potrebna strategija in taktika in tehnično dodelane prvine, šele kasneje v razvoju otroka se v usmerjeni vadbi začneta pojavljati močnostna priprava in tehnična specializacija.
Za otroke so bile v preteklih letih na razpolago samo tradicionalne aziatske borilne veščine, sami pa smo se odločili ponuditi tudi modernejše evropske prvine borilnih športov, seveda prilagojene otrokom različnih starostnih skupin.

Otroška savate šola
Šolski center Ljubljana, Aškerčeva 1, 1000 Ljubljana
(savate - francoski boks - KENGURU program, borjenje s palico) velika telovadnica

Šolski center Ljubljana
ČETRTEK 18:30-20:00
* samo opcijsko PONEDELJEK 18:30-20:00

Info: 040-779-779
* Video treninga: http://www.youtube.com/watch?v=WvDshl_-rmc

Vas zanima zakaj savate - francoski boks trenira športnica Ljubljane 2011 in Bloudkova nagrajenka 2011 Nina Vehar in zakaj se ji je uspelo uvrstiti na Olimpiado borilnih športov 2013? Pridružite se nam in se prepričajte zakaj je slovenski savate šport ena najuspešnejših borilnih športnih disciplin v mednarodnem prostoru.

Vse o moji materi (Todo sobre mi madre)
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 19:00
Vse o moji materi (Todo sobre mi madre) Kino
Pedro Almodóvar, Španija/Francija, 1999, 35mm, 2.35, barv ni, 101', sp <br> Zgodba o neuklonljivi ženski (Cecilia Roth) in njeni h nenavadnih prijateljicah, ki se prebijajo skozi dramatične čustvene si

Hotel	 (Hotell)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:00
Hotel (Hotell) Kino
Režija: Lisa Langseth
Lisa Langseth, ki se je s prvencem Vse tiste lepe stvari uveljavila kot ena najobetavnejših skandinavskih režiserk, ponovno združuje moči z vzhajajočo zvezdo Alicio Vikander (Kraljevska afera, Ana Karenina) ter ustvari anarhistično in igrivo psihološko dramo, ki zastavlja vprašanje: Ali lahko, da bi bili bolj srečni, preprosto spremenimo svojo identiteto?

Kino-integral
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 21:00
Kino-integral Kino
<br>Blow-up Trees of Syntax, Leaves of Axis Paura in citta (1191 dni pozneje ali Vonj po podganah) – premiera nove, restavrirane 35mm kopije! Blow-up<br><br>Siegfri ed A. Fruhauf, Avstrija, 2000, 35mm, 1.37, čb, 1', bd<br><br><br>Trees of Syntax, Leaves of Axis<br><br>Daïchi Saïto, Kanada, 200 9, 35mm, 1,37, barvni, 10', bd<br><br><br>Paura in citta (1191 dn i pozneje ali Vonj po podganah) – premiera nove, restavrirane 35mm ko pije!<br><br>Davorin Marc, Slovenija (Jugoslavija), 1984, 35mm (posnet o na super8mm), 1.37, barvni, 23', bd

Grad v Italiji	 (Un château en Italie)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 21:00
Grad v Italiji (Un château en Italie) Kino
Režija: Valeria Bruni Tedeschi

Gledališče
Boštjan Gorenc - Pižama: 50 odtenkov njive
Dom kulture Kamnik, Fužine 10
Boštjan Gorenc - Pižama: 50 odtenkov njive Stand-up komedija
Boštjan Gorenc – Pižama 50 ODTENKOV NJIVE Celovečerna stand up komedija Vstopnina: 12 eur / 10 eur – mladi do 26 let, upokojenci in abonenti DKK Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399 / 01 839 76 06 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon. in pet. 9.00 - 14.00, tor. - čet. 9.00 - 17.00), TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol s sistemom mojekarte.si, www.mojekarte.si ter ostala prodajna mesta mojekarte.si (trafike 3dva, M holidays, itd.) Kako so nastala slovenska narečja, kakšen vpliv ima na slovensko politiko predizbor za pesem Evrovizije in kaj sploh pomenijo slovenske kletvice, so vprašanja, s katerimi si najbrž niste preveč belili glav, a zato odgovori nanje niso nič manj zabavni. Boštjan Gorenc – Pižama v celovečerni stand-up komediji Petdeset odtenkov njive zaorje med bolj ali manj vidne, a bistvene gradnike Slovenstva. Najsi bodo to pisci besedil slovenskih popevk, hripavi novinarji, rokokojski violinisti, impresionistični pesnikiali ustvarjalci reklam, pred njegovimi puščicamini varen nihče. Nemara zato, ker so ga s tečaja lokostrelstva vrgli že po uvodnem srečanju. Pronicljivo seciranje aktualnih dogodkov se prepleta s prodornimi enovrstičnicami, vse skupaj pa zabeli izkušnja novopečenega očetovstva. Obiskovalcem se obeta tudi predstavitev nove erotične megauspešnice, namenjene slovenskim gospodinjam. Več informacij o dogodku

Poteka do: 23.10.2014
Nataša Živković: Zavoljoočeta
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana ob 20:00
Nataša Živković: Zavoljoočeta Drama
Koprodukcija: Via negativa, Mesto žensk, CD

Avtorica in izvajalka: Nataša Živković Sodeluje Pihalni orkester Litostroj Glasba: Tomaž Grom Dramaturgija: Jasmina Žgank Umetniško vodenje: Bojan Jablanovec »Zakaj? To delam zavoljo očeta. Kdo je? Inženir Litostroja, ki se je upokojil, ko mi je bilo trinajst let. Član Komunistične partije Jugoslavije. Vernik, ki je na steno v naši dnevni sobi obesil veliko Titovo sliko. (In jo snel takoj, ko je Jugoslavija razpadla.) Človek, ki se je nekega dne odločil, da si ne bo več umival zob – in izgubil skoraj vse. Njegovo ime je Vukosav Živković. Ni niti znana osebnost niti ga ne odlikujejo kakšna posebna znanja ali priznanja. Je moj oče in to zadošča. Oče je preprosto vedno tukaj. Zmeraj je tako ali drugače navzoč. Ne glede na to, ali se ga zavedam ali ne.« (Nataša Živković) Performans Zavoljoočeta se začenja tam, kjer se je končala Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja), to je z odhodom matere s prizorišča Dvorane Duše Počkaj. Oče je na odru navzoč le prek svoje odsotnosti, kar je veliko bolj zavezujoče kakor fizično. Projekt je zastavljen kot svojevrstna performativna poklonitev očetu: Očeta išče v glasu in telesu, v zapovedi, želji, odsotnosti.

Mulc ... vas gleda
SiTi TEATER BTC, Ljubljana ob 20:00
Mulc ... vas gleda Komedija
V SiTi Teatru smo že slišali izpoved sveže pečenega fotra in se smejali tegobam starega fotra, zato je zdaj čas, da besedo dobi mulc. O svetu odraslih, pasteh sodeobne vzgoje, odnosih v družini in prvi ljubezni nam bo skozi otroške oči z zvrhano mero navihanega humorja spregovoril Bojan Emeršič kot Mulc. Monokomedijo, ki je nastala po besedilu Roka Vilčnika in Bojana Emeršiča, režira Jaša Jamnik.

Pozor! Mulc vas gleda!

Sodelujoči:

besedilo: Rok Vilčnik in Bojan Emeršič
režija: Jaša Jamnik
igra: Bojan Emeršič
glasba: Davor Herceg
kostum: Bistra Borak
maska: Luka Mirjan Simšič
koreografija: Jana Menger
režija filma: Niko Vodošek
luč in ton: David Andrej Francky
produkcija: Kreker in SiTi Teater BTC

PREMIERA: 27.2.14


Vstopnice (prodajna mesta Moje karte):
- bencinski servisi Petrol
- Cankarjev dom
- Info točka BTC v Hali A
- Kompas poslovalnice
- Mercator hipermarket centri

Spletna predprodaja: www.mojekarte.si (možnost print@home vstopnic)

Telefonska predprodaja: 041 662 002 (pon-pet: 9-15h)

Blagajna SiTi Teatra: uro pred vsakim dogodkom na rednem sporedu SiTi Teatra BTC

Več na www.sititeater.si

Kralj Lear: Izjava o ljubezni
Cankarjev dom, Dvorana Duše Počkaj, Ljubljana ob 20:00
Kralj Lear: Izjava o ljubezni Drama
Koprodukcija: Pekinpah/Kink Kong, CD

Avtorici in izvajalki: Leja Jurišić in Jelena Rusjan
Scenografija in luč: Petra Veber Avtorici koncepta Leja Jurišić in Jelena Rusjan v performansu z delovnim naslovom Kralj Lear: Izjava o ljubezni postavita izhodiščno tezo, da le spoštovanje uprizoritvenega izraza, ki predvideva vračanje k enemu največjih imen minulega, ter »performativni pogum« in strast do ustvarjanja sedanjega – lahko pripeljejo do generiranja nove podobe prihodnjega. In če Shakespearjevega Kralja Leara najbolj opredeljujeta radikalnost in kompleksnost, dolgujemo preteklosti premagati ravno strah »veličine zgodovine«, saj nas hoče obvarovati pred spremembo, ki je v današnjih časih – bolj kot kar koli drugega – ne zgolj zapovedujoča nujnost, temveč nujna neizogibnost. Radikalni časi postavljajo radikalna vprašanja in zahtevajo radikalne odločitve. Ker je sedanji družbeni sistem dosegel dno in ker postaja na vseh segmentih očitno, da ne deluje več, je nujna samosvoja odločitev za uprizoritveno pot, ki zapoveduje prisvojitev (apropriacijo), zahteva strastnost in predvideva akcijo.

Hotel Modra opica
SNG Drama Ljubljana, Mala Drama ob 20:00
Hotel Modra opica Drama
Dogajanje dramske novitete Hotel Modra opica je naslonjeno na realne dogodke v gledališki sezoni 1913/14, v času, ko se je že naznanjala senca velike vojne – kot finančna kriza, predvsem pa kot temeljni preobrat v načinu mišljenja in sistemu vrednot. Gledališče je sredi takih tektonskih premikov in kot ustanova in kot umetniška zvrst skrajno ranljivo in najbolj priročen kandidat za to, da se »skrb« zanj manifestira kot rezanje sredstev in poziv h komercializaciji in amaterizaciji. Avtorja Miha Nemec in Nejc Valenti, uveljavljajoči se režisersko- dramaturški tandem, sta za osišče svoje igre izbrala epizodo v karieri (in življenju) velikega slovenskega igralca in režiserja Ignacija Borštnika, ki ga pristojne instance pokličejo iz Zagreba v Ljubljano z željo, da popelje slovensko gledališče iz krize. A ne samo, da naloga sama po sebi presega moči utrujenega umetnika stare šole, tudi lokalna slovenska stvarnost mu ne gre prav nič na roko: pod visokoletečimi besedami učinkovito delujejo spletkarstvo, nečimrnost, zavist, strankarski boji, pa tudi čisto banalno dobičkarstvo. Borštnik po nepolni sezoni tako rekoč pobegne nazaj v Zagreb, v Sarajevu se zgodi atentat, v Deželnem gledališču pa odprejo kinematograf.

Iz gledališkega lista

Govorimo torej o dveh Borštnikih oziroma o dvojnosti Borštnika. Odrski in ne-odrski Borštnik, javni in privatni, uradni in neuradni. Boršnik = Borštnik in ne-Borštnik. Kako je mogoče, da obstaja del Borštnika, ki ni Borštnik? Ali gre za način, kako se odkrižati problema – po principu, če dejstva ne ustrezajo resnici, toliko slabše za dejstva, ki bi na ustvarjalca vrgla slabo luč? Je morda stvar vljudnosti, bontona, mar gre za pieteto v smislu de mortuis nihil nisi bene, da se ne dotikamo občutljivejših plati Borštnikovega življenja? Kaj varujemo s tem, ko varujemo Borštnika pred njegovo človeškostjo? Njegov ugled ali našo predstavo o Borštniku? Če prvo: je Boršnik kaj manj umetnik, je manjši umetnik, ker je človek iz mesa in krvi, je neumetnik zaradi svoje človeškosti? Če drugo: v imenu česa je treba vzdrževati predstavo o Borštniku kot brezmadežnem igralcu, kaj izgubljamo s poznavanjem Borštnika kot polnokrvnega bitja, bitja strasti, slabosti, pomanjkljivosti? Izgubljamo to, kar smo naredili iz njega, v kar smo ga povzdignili, v kar smo ga pretvorili in potvorili – svetinjo, artefakt, večno in nespremenljivo bitnost.
Nejc Valenti: Kdo je ime (odlomek)

Veter norosti
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 20:00
Veter norosti Muzikal
Karizmatični koreograf, režiser, plesalec in performer Mark Tompkins, ki smo ga v Ljubljani občudovali v predstavi Song and Dance ali v solo projektih, v katerih je nepozabno upodobil Josephine Baker in Vaclava Nižinskega, bo svoje ustvarjalne moči prvič združil z igralkami in igralci našega gledališča. Ne dvomimo, da nam bo z lucidno gledališko domišljijo in magijo, ki jo v svojih uprizoritvah vedno pričara, odstrl pot v skrivnostni prostor, kjer še nismo bili.

Monokomedija - ZAPORNIK ŠT. 3.2.3.
Kud France Kotar, Trzin, Mengeška 9 ob 20:00
Monokomedija - ZAPORNIK ŠT. 3.2.3. Komedija
Monokomedija Zapornik št. 3.2.3. predstavi Alojzija Šušteršiča (igra: Domen Valič), neprilagojenega posameznika, ki za družbo ne mara dosti in ta za njega še manj, kako si življenje zrežira po svoji volji.
Pripoved duhovito pelje čez otroštvo, najstniška leta in rano mladost v kateri je deško dvorišče zamenjal s socialnimi uradi, diskoteke in teenajgersko rajanje pa z zaporom.

Igra: Domen Valič
Režija, tekst: Matej Mijatović
Dramaturgija: Nina Šorak

Kevin Trappeniers: selfed
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2 ob 20:00
Kevin Trappeniers: selfed Plesna predstava
selfed
O sebi in samoodpovedovanju

Koncept, koreografija in vizualna podoba/ Concept, choreography and visual image: Kevin Trappeniers
Plesalka in soustvarjalka giba/ Dancer and Co-creator of movement: Dagmar Dachauer v sodelovanju s/ in collaboration with Luka Avguštin, Enej Progar, Jan Ulčar, Sebastjan Zupanc (SloMotion, Slovenian Parkour Family)
Glasba in oblikovanje zvoka / Music and sound design: Kreng
Dramaturgija in mentorstvo/ Dramaturgy and mentorship: Andreja Kopač
Svetovanje pri zasnovi in distribuciji/ Coaching & distribution advice: Vincent Company
Producentka / Producer: Živa Brecelj
Produkcija / Produced by: Plesni Teater Ljubljana – Prvenec PTL 2014/ Debut PTL 2014
V sodelovanju / In collaboration: TAKT Dommelhof (Be)
Koprodukcija / Co-produced by: Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML)

Zahvala: Vincent Van den Bossche, Blaze Urban Academy, Šolski center Ljubljana

Predstava sodi v program Emona 2000, obeležitev 2000-letnice začetka Rimske kolonije Julija Emona (Colonia Iulia Aemona) in je sestavljena iz dveh ločenih, vendar tesno povezanih delov: prvi del okoli ostankov rimske Emone – Rimski zid in v nadaljevanju drugi del v gledališču PTL.
The performance is in the programme Emona 2000, the celebration marking 2000 years of the beginning of the Roman colony of Julia Emona (Colonia Iulia Aemona) and is comprised of two separate, but closely related parts: the first part around the remains of the Roman Emona – the Roman Wall, following with the second part in the theatre venue of PTL-Dance Theatre Ljubljana.

Ponovitve / Reprises: 26., 27 10. ob/at 20.00

ZARADI NESTALNEGA VREMENA BO OGLED PRVEGA DELA PREDSTAVLJEN V VIDEO FILMU V GLEDALIŠČU / DUE TO UNSTABLE WEATHER THE FIRST PART OF THE PERFORMANCE WILL BE PRESENTED AT OUR THEATRE!

Predstava sodi tudi v Abonma Transferzala, abonma 5-ih ljubljanskih neodvisnih odrov (Gledališče Glej, Mini teater, Plesni Teater Ljubljana, Stara elektrarna, Španski borci). Več: www.transferzala.si.

Abonma Transferzala lahko kupite v vseh 5 gledališčih, tudi v Plesnem Teatru Ljubljana, ali preko spleta: info@transferzala.si

"selfed" je koreografski Prvenec PTL 2014 mladega belgijskega umetnika Kevina Trappeniersa, v katerem raziskuje metode prilagajanja telesa na mentalne in fizične pregrade in kako premostiti te ovire. Predstava vključuje tako filozofijo kot tehnike popularne urbane športno-plesne forme "Parkour" znotraj sodobnega plesa.
Koreografija preiskuje pojem energije jaza in samožrtvovanja. Jaz je mišljen kot orodje za introspekcijo in reprodukcijo, konstrukcijo in razgradnjo telesa in uma. Temu ustrezno 'selfed' razmišlja o pozicioniranju posameznika v odnosu do individualnih in družbenih struktur moči.

"selfed" is Kevin Trappeniers’ choreographic debut in which he explores methods to adapt the body to mental and physical barriers and how to overcome those obstacles. The performance incorporates both the philosophy and techniques of Parkour within contemporary dance.
The choreography investigates the notion of the energy of self and self-sacrifice. The self meant as a tool for introspection and reflexion, of demolition and construct of the body and the mind. Accordingly, selfed reflects on the positioning of a person towards individual and social power structures.

Kevin Trappeniers je igralec, performer, plesalec, filmar in režiser ter magister kulturnih študij. Plesno znanje je izpopolnjeval tudi pri Andros Zinc-Browne in Wimu Vandekeybusu, Ultima Vez.
Od leta 2012, Kevin Trappeniers v več fazah razvija svoje nove projekte skozi sodelovanje z različnimi avtorji in kot umetnik pri L’L, umetniškem studiu za raziskave v Bruslju. Njegovo delo je izrazito vizualno in čutno ter se nahaja na meji med gledališčem in plesom. Poleg tega Kevin Trappeniers deluje tudi kot samostojni umetnik - performer. Nastopa v umetniškem projektu Saturn series (United Planets) Karla Van Weldena, kot igralec je sodeloval tudi z gledališko skupino Abattoir Fermé. Sodeloval je tudi pri Who Makes Paintings Anyway? (2011), seriji kratkih plesnih predstav in pri številnih kratkih samostojnih projektih v teatru fABULEUS.

Kevin Trappeniers is an actor, performer, dancer, film maker, director and master of cultural studies. He deepened his dance knowledge also with Andros Zinc-Browne and Wim Vandekeybus, Ultima Vez.
Since 2012, Kevin Trappeniers develops new work in several phases while collaborating with different performers as an artist in residence at L'L, an arts research studio in Brussels, Belgium. His research is distinctly visual and sensate, on the crossing between theater and dance. Apart from this, Trappeniers works as a freelance performer. He performs in Karl Van Welden’s Saturn series (United Planets), and was as an actor involved with Abattoir Fermé. He also participated in Who Makes Paintings Anyway? (2011), a series of short dance performances, and in several short freelance projects for fABULEUS.

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina LjubljanaThe programme of Plesni Teater Ljubljana is subsidized by the Ministry of Culture and the Municipality of Ljubljana.

PLESNI TEATER LJUBLJANA, PRIJATELJEVA 2A (PRULE), LJUBLJANA
INFO. / REZ.: 041-707-475, ptl@mail.ljudmila.org, www.ptl.si, info@ptl-lj.si, facebook
Vstopnice / Tickets: predhodna rezervacija ali uro pred predstavo v gledališču / prior reservation or an hour before the performance at the theatre

Glasba
Pisave v prazgodovini
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana ob 18:00
Pisave v prazgodovini V družbi s kustosom
V družbi s kustosom za prazgodovino, dr. Petrom Turkom, se bomo vprašali, kaj je razlika med simboli, ki jih na prazgodovinski lončenini in bronastih predmetih običajno razumemo kot okrasne elemente, ter pravo pisavo na drugi strani. Na razstavi si bomo ogledali nekatere novejše pridobljene spomenike zgodnje pisave iz železne dobe. V zvezi s tem bomo spoznali okoliščine njihove pridobitve in probleme, s katerimi se pri njihovem razumevanju in poskusi razlage soočamo tako arheologi kot lingvisti.

O programu V družbi s kustosom:

Vsak četrtek med 18. in 20. uro vas bo v razstavnih sobanah pozdravil muzejski strokovnjak, ki vam bo razkrili marsikatero zanimivost, ki ni zapisana na razstavnih panojih.
S programom V družbi s kustosom želimo muzejsko dejavnost približati vsem, ki so vedoželjni in si želijo razširiti obzorja. Dejavnost ni namenjena samo enostranskemu podajanju znanja, ampak gre za izmenjavo strokovnih vedenj kustosa in življenjskih izkušenj obiskovalcev.
Vstopnina v muzej se zaračuna po ceniku. Vstopnico lahko obiskovalci v tekočem mesecu izkoristijo za večkraten obisk programa.

Veselimo se kramljanja z vami!

Drugo je hrup: poslušati 20. stoletje
Knjigarna Beletrina, Novi trg 2, Ljubljana ob 18:00
Drugo je hrup: poslušati 20. stoletje Literarno-glasbeni večer
Drugo je hrup (zbirka Koda, 2014, prevod: Leon Stefanija) je knjiga, pisana v enaki meri za strokovnjake in za popolne laike, ki jih preprosto zanima, kaj se je dogajalo z glasbo v najbolj norem, nenavadnem in glasbeno mnogovrstnem stoletju od vseh stoletij. Priča smo vzponu popularne kulture in politike množic, vznika novih tehnologij, eksperimentov brez primere, vročih in hladnih vojn, uporov, prijateljstev in sovraštev. Drugo je hrup ni zgolj knjiga o glasbi v dvajsetem stoletju, to je edinstveno delo o dvajsetem stoletju, kot nam ga lahko razkrije le glasba.

Skladbam, ki jih Ross obravnava v svoji knjigi bomo na dogodku tudi prisluhnili.

več o avtorju in knjigi na: http://www.therestisnoise.com/.

Program knjigarne Beletrina finančno podpira Javna agencija RS za knjigo.

Avstro-Ogrska v 1. svetovni vojni - novi in stari pogledi
Železniška postaja Ljubljana, Trg Osvobodilne fronte 6 ob 19:00
Avstro-Ogrska v 1. svetovni vojni - novi in stari pogledi Predavanje
Predava izr. prof. dr. Rok Stergar z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vstop prost!

Razstava Miru je konec v nekdanjem sanitetnem vagonu je del spremeljevanega programa ob razstavi Fronte se začenjajo prebujati. Rudolf Cvetko in prva svetovna vojna.

Zven sveta
Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija , Vodnikova 65, Ljubljana ob 20:00
Zven sveta Klasična glasba
Glasbeni program zaznamujejo dela romansko govorečih skladateljev v dialogu s slovanskim in germanskim zvočnim registrom ter oblikujejo polje angažiranega raziskovanja poustvarjanja in iskanja ustvarjalnih niti, nagovorov posameznih skladb, motrečemu občinstvu.

Tonska barvitost posameznih skladb, kompozicijska oblikovanost ter vsebinska razgibanost glasbenih misli izbranih avtorjev narekujejo iskanje povezanega odnosa avtorja do ustvarjenega in poustvarjalca do interpretacije, žive biti posamezne skladbe in zaključene celote ko smoterne misli, razkrite poslušalcu.

Praizvedba skladbe M. Pasiecznyja : "Louange à l’harmonie" na slovenskih tleh kot cilj presežnega izkustva mednarodnih razsežnosti projekta, poklon harmoniji, izpričuje jasno zadani cilj dua po raziskovanju temeljnih korenov harmonije in zakonitosti sveta bivanja človeka in poslednje resnice, prav tako kakor ozaveščanje posameznika o še neodkritih muzičnih obzorij sodobnega sveta. Izkustvo muzičnega sveta, ki ga zasledujeta avtorici je hkrati harmoničen in atonalen, utemeljen v kontrapunktu in disonancah, potrjujočih izjeme kompozicijske zamisli kot čreda izpovedujoče se glasbene misli.

Tkanje izvedbenih posebnosti in senzorija, zaznavajočega subtilno zvočno podstat posamezne kompozicije v konstruktiven dialog dveh poustvarjalk, v izvedbi zavezanih lastnemu vsečutnemu organu posluha za neodkrite plasti še ne izvedenih ter že mnogokrat poustvarjenih del predstavlja tako poslušalcem kot poustvajalkama široko paleto muzičnih doživetij, lastnih trenutku živega poustvarjanja in zanimanja zanj.

Več informacij na spletni strani http://vodnikova-domacija.si/index.php/koncert-klasicne-glasbe-zven-sveta-bernadeta-midzialek-kitara-in-anita-prelovsek-flavta/

Krivi Spoj: Prepečenci / The Rusks
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 21:00
Krivi Spoj: Prepečenci / The Rusks Koncert
Vonj po zlati, krhki, zapečeni skorjici, ki se počasi spreminja v oglje, nam bo dal vedeti, da so prepečenci ravno pravšnji.

Tako bo tudi v četrtek, 23. oktobra, ko vas bodo te vonjave vabile v bar Prulček.
Prepečenci / The Rusks v živo z dodatki in dodanim presenečenjem! Poleg prižganega toasterja, ki bo podžigal prave, mehke, žive, sveže kruhke, namenjene vsem prisotnim, bodo še dodatki v glasbenem smislu. Vljudno vabljeni tudi gurmani brez želodčnih težav!

Simon Urbas je ljubezen do glasbe začutil že v mladih letih, pozneje pa je pričel z ustvarjanjem lastnih skladb. V njegovi glasbi slišimo blues, rock in pop, pri pisanju pa se ni mogel izogniti bogatemu izročilu tako domače kot tuje kantavtorske šole. Dokaj hitro je nastalo dovolj skladb za prvenec, ki ga je posnel s skupino prijateljev, zbranih v skupini The Rusks.Domorodni Četrtki: Bas In Glas &amp; Poslušalnica 69: Djane Skabina
Metelkova mesto - Gala hala, Ljubljana ob 22:00
Domorodni Četrtki: Bas In Glas & Poslušalnica 69: Djane Skabina Klubski večer
Bas in glas sestavljata rimoklepač Nejc, nekoč znan kot Boter Nejc ali Tovariš Nejc ter basist Jaša Hedžet, ki ga nekateri poznate po delu z obalnimi zasedbami Walter Flego, Toxine in NoAir. Svojevrstno vizijo raperske zgodbe peljeta že nekaj let.
Letos sta izdala svoj prvenec "Časovni ustroj", ki temelji na drugačni in zelo svobodni, hitrobrzeči, satirični raperski estetiki, s poudarkom na močnih besedilih in spevnih melodijah. Kombinacija basa in rapa je redka tudi v svetovnem merilu, zato dobiva neko nenavadno, čarobno osnovo, preko katere Nejc narekuje tempo Jaši Hedžetu, ki poleg basa skrbi še za različne efekte. Album je izdala zalozba Celinka, ta monoinštrumentalni in za naš prostor posebno zanimiv projekt, ki dobiva premalo pozornosti, pa se bo v vsej svoji minimalistični podobi prvič predstavil na odru Gale hale.
Oktobrska gostja Poslušalnice 69 bo DJane sKabina, ki najraje vrti energično in divjo muziko. Poznamo jo tudi kot voditeljico oddaje Skabinet na Radiu Študent, kot nekdanjo organizatorico koncertnega ciklusa Twotonebinas in kot basistko punk’n'roll zasedbe The International R’n'R Circus. Izbor za Poslušalnico 69 bo zaobjemal ska, punk, rock’n'roll, soul, rockabilly/psychobilly, blues, reggae, swing, novi val. Torej, pravšnje muzike proti jesenski depresiji.
Vstop prost!

Kadilnica Of Death: Premierni koncert skupine Morost
Orto bar, Grablovičeva ulica 1 , Ljubljana ob 22:00
Kadilnica Of Death: Premierni koncert skupine Morost Klubski večer
Oktobra se bo nad Kadilnico Of Death zgrnila črnina, saj bodo koncertno dvorano v zgornjem nadstropju Orto Bara zavzeli temačneži Morost. Skupina je nastala leta 2010 iz ostankov razpadle death/doom zasedbe Cold Dew, kar nekaj članov pa si deli tudi z black metalci Ivje. Čeprav bi njihovo glasbo lahko opisali kot neke vrste death/groove metal, se Morost pri ustvarjanju ne omejujejo z žanrskimi omejitvami, kako zvenijo, pa se boste lahko prepričali na koncertu, s katerim se bo band premierno predstavil v živo!

Vrata dvorane bomo odprli ob 22:30, kmalu zatem pa se bodo na odru manifestirali tudi Morost. Pred in po koncertu ste seveda vabljeni v Kadilnico Of Death, kjer bo tekel glasbeni repertoar v duhu koncerta, saj bodo k naboru skladb prispevali tudi člani banda. Zasedbo lahko seveda tudi podprete z nakupom njenega merchandisea, med katerim gre izpostaviti predvsem studijski prvenec Solace in Solitude, ki je izšel julija letos.

Delavnice
Pevska delavnica z Diegom Barriosom Rossom
Glasbena matica, Lajovčeva dvorana, Ljubljana, Vegova ulica 5
Pevska delavnica z Diegom Barriosom Rossom Delavnica
Predstavitev programa:
Petje sestavljajo različni elementi: dihanje, kontrola mišic, ki sodelujejo pri tvorbi glasu, vokalna tehnika, fizična in psihična dispozicija.

Delavnica se začne z ugotavljanjem pravilnega položaja telesa pri petju in z učenjem dihanja s prepono. Naslednja pomembna stopnja so vaje vokalne tehnike, ki razvijejo mišice grla, odkrijejo rezonatorje telesa in izboljšajo tvorbo tona. Delali bomo tudi na repertoarju, kjer bomo, poleg pridobljenega tehničnega znanja, dodali še interpretacijo in odrski nastop.

Delavnica ponuja model treninga pevca s celovitim pristopom do te umetnosti. Petje je več razsežnostna umetnost, pri kateri sodeluje več nivojev ustvarjalnosti in zavesti. Večino časa bodo učenci posvetili tehniki, kar je osnovni pogoj za pevčev vokalni razvoj. Cilj delavnice je pridobiti tudi znanja na drugih področjih, ki pomembno sooblikujejo pevsko izkušnjo: odrska pojavnost, samopodoba, ustvarjalnost s pozitivnim pristopom, sproščenost, osredotočenost in osebno izražanje.

Ciljna skupina:
Delavnica je namenjena vsem pevcem, solistom ali zboristom, ki želijo raziskovati osnovne elemente petja. Nudi možnost za sodelovanje pevcev vseh generacij.

Avtor delavnice:
Diego Barrios Ross je študiral komunikologijo na Univerzi Andres Bello in gledališko umetnost v Centru za odrske umetnosti v Caracasu (Venezuela). Več let je posvetil tudi študiju klasičnega baleta in sodobnih plesov. V različnih predstavah je nastopal kot igralec, pevec in koreograf. Sočasno je študiral operno petje pri sopranistki Janice Williams in razvil tenorski in kontratenorski obseg ter si ustvaril širok pevski repertoar.

V Sloveniji je prvič nastop leta 1994 in leto kasneje začel sodelovanje z Mladinskem gledališčem. Igral je v predstavah Mesto kjer nisem bil, Tirza, Kdo se boji Tennesse Williamsa, idr. Temu je sledilo sodelovanje z SNG Drama Ljubljana, kjer je igral v predstavi Slavec in vrtnica. V okviru gostovanja Mladinskega gledališča je imel različne delavnice v Čilu, Kolumbiji, Venezueli in Španiji. S skupino Paramundus je nastopil v glasbeni predstavi Beatlesgeist. Aktualni projekt je ulična predstava Lirični utrinki v mestu v produkciji skupine Bunker. Ima že več kot sto ponovitev in je gostovala na ulicah belgijskih, nemških, madžarskih in nizozemskih mest.

Diego Barrios Ross je leta 2000 zaključil študij Operne šole na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Alexandru Brownu, nato pa se je izpopolnjeval pri prof. Vlatki Oršanić. Posveča se več glasbenim zvrstem: klasični, sakralni in jazz glasbi. Deluje tudi kot uspešen pevski pedagog.

SPLOŠNI PODATKI:
Avtor delavnice: Diego Barrios Ross
Začetek: 23. oktober 2014
Zaključek: 11. november 2014
Urnik:
- torek, 17.00–18.30
- petek, 17.00–18.30
Lokacija: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Število terminov: 12 pedagoških ur (45 minut)
Cena: 60 EUR
Število udeležencev: od 8 do 12

Rok za prijave: 20. oktober 2014

Prijavnica na http://www.glasbenamatica.si/izobrazevanje/pevske-delavnice

Poteka do: 11.10.2014
Knjižnica Domžale skozi prizmo časa
Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale ob 8:00
Knjižnica Domžale skozi prizmo časa 110 let knjižničarstva na domžalskem
8.00 – 19.00
BUKVARNA

8.00 - 10.00
RASTEM S KNJIGO – projekt za sedmošolce in voden ogled razstave 110 let knjižničarstva na Domžalskem /za zaključeno skupino/

9.00 – 13.00
BRLOG IGRAČ - IGRAJMO SE V KNJIŽNICI - predstavitev igroteke /organizirano za vrtce/

KNJIŽNICA NA KOLESIH - ogled Potujoče knjižnice, ki obiskuje tudi kraje v domžalski občini /Vstop prost!/

15.00 - 16.00
Občina Domžale: NA REČNEM BREGU SPLETENA PRIHODNOST! – projekcija kratkega filma in voden ogled razstave 110 let knjižničarstva na Domžalskem /Vstop prost!/

16.00- 18.30
DVORANA IGRAČ - IGRAJMO SE V KNJIŽNICI – predstavitev igroteke /Vstop prost!/

17.00 - 18.00
LEV V KNJIŽNICI – pravljična urica /za zaključeno skupino/

8.00 – 19.00
NAGRADNI KNJIŽNI MINI KVIZ ZA VELIKe in mALE

Pridružite se nam. Praznujte z nami!

Vodim, torej sem!; Vizija: Ko veš, kam vodiš
Socialna akademija, Ul. Janeza Pavla II. 13, Ljubljana ob 9:00
Vodim, torej sem!; Vizija: Ko veš, kam vodiš Delavnica
Komu je delavnica namenjena?

vodjem na različnih ravneh, predvsem tistih v nevladnih organizacijah,
vodjem skupin, timov ali večjih projektov,
tistim, ki želijo spreminjati svet na bolje.
Učni cilji

Udeleženci bodo tekom delavnice dobili odgovore na naslednja vprašanja:

Kaj je vizija?
Kakšne osebnostne naravnanosti mi pomagajo pri postavljanju vizije?
S katerimi tehnikami si lahko pomagam, da pridem do vizije – sam ali v skupini?
Kakšna je razlika v vodenju skupine, organizacije ali podjetja brez in tistega z vizijo?
Kako ohranjati motivacijo za uresničevanje vizije?

Več na http://socialna-akademija.si/nova-serija-usposabljanja-vodim-torej-sem/

Prijave zbiramo do 3 dni pred pričetkom delavnice.

Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 10:00
Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike Delavnica
Delo na tečaju poteka v manjših skupinah (5 – 8 oseb) enkrat na teden po 3 šolske ure. Vpis je možen vse leto (tečaji so mesečni ali večmesečni). Po želji posameznika.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Akademska kiparka (Alu Ljubljana) in oblikovalka keramike (Indiana University, ZDA) Eva Peterson Lenassi ima atelje sredi mesta v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer se srečujejo poti tradicij vsega sveta. Na križišču poti ustvarja in poučuje kiparstvo ter vse keramične tehnike sama in s pomočjo izbranih sodelavcev. Soustvarjala je projekte Vaja dela mojstra in Čopič in modelirka in poučevala otroke, odrasle, ljudi s posebnimi potrebami, podjetja in posameznike v rednih in strnjenih seansah pa tudi enkratno za sprostitev ali na določeno temo.

Razstavlja doma in v tujini ter ustvarja unikatno keramiko, tudi po naročilu.
Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje ter izdelavi replik. Zasnovan je kot delavnica, prodajna galerija in učilnica.

tukaj&amp;zdaj: delavnica klekljanja idrijske čipke
Neubergerjeva 9, Ljubljana ob 10:00
tukaj&zdaj: delavnica klekljanja idrijske čipke Delavnica
Idrijska čipka - kaj bi zgubljali besede, vsi jo poznamo! Njeni začetki segajo v 17. stoletje, njen razvoj traja še danes, v trdih časih 18. in 19. stoletja je pomenila lažje preživetje rudarskim družinam v Idriji, danes pa domišljija novih generacij klekljaric iz niti vije povsem nove zgodbe za to staro tradicijo.

Vsega še več ob urah klekljanja.

Delavnica bo v četrtek 23.10. med 10.00 in 12.00 uro.

Zaradi zagotovitve mest in priprave materiala so obvezne predhodne prijave:

tockatukajinzdaj@gmail.com
040 800 895

Mainichi no undō (Japonska joga)
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 10:00
Mainichi no undō (Japonska joga) Tečaj, seminar
Datum dogodka: 29.11.2014 / Prijave: do zapolnitve mest

Mainichi no undō (slovensko: dnevna vaja) je pester in dinamičen qigong (japonsko: kikō), ki ima svoje korenine na kitajskem, formalizacijo in obliko, v kateri jo poznamo, pa je dobil na Japonskem. Na seminarju se bomo seznanili s tradicijo in osnovnimi principi tovrstnih dihalno-energijskih gibalnih praks ter s teoretično podlago tradicionalne kitajske medicine. Skozi like vaje mainichi no undo nas bo spremljala razlaga o pravilni izvedbi s pojasnili o zdravilnih učinkih posameznih elementov glede na tradicionalno kitajsko medicino.

Več na: www.108.si/?page=seminar_20141129_mainichi_no_undo

Osnove DDV in primeri iz prakse
Data d.o.o., Dunajska cesta 136, Ljubljana ob 11:00
Osnove DDV in primeri iz prakse Tečaj, seminar
Osnove DDV in primeri iz prakse
Na seminarju vas bomo seznanili z osnovami DDV-ja – kaj sploh je DDV, kdo in kdaj mora postati davčni zavezanec, kdaj je potrebno zaračunati DDV. Seminar bo koristil vsem tistim, ki se dnevno srečujejo z obračunavanjem DDVja ter vsem podjetnikom, ki so na začetku svoje poslovne poti.

Vsebina seminarja

Kaj sploh je DDV?
Kdaj se moram identificirati za DDV?
Kdaj mi ni treba zaračunati DDV?
Nimam DDV številke ali vseeno lahko kupim blago v Italiji?
Kako naredim obračun DDV in kdaj?
Kdaj plačam DDV državi?
Predstavitev osnovnih določb Zakona o DDV, ki bi jih morali vedeti vsi podjetniki:

prag za vstop
vsebina računa
obračun DDV
kraj opravljene storitve
klavzule za oprostitve (posebnosti)
najpogostejši primeri iz prakse (kdaj obračunati in zakaj)
Komu je seminar namenjen?

Podjetnikom začetnikom
Podjetnikom, ki bi radi razumeli "logiko" DDV-ja v RS in izven RS
Vaša investicija: 30 € + ddv

Ko bomo prejeli vašo prijavo na seminar, vam bomo poslali predračun. Vljudno vas prosimo, da ga poravnate vsaj 3 dni pred udeležbo, saj bomo le tako vedeli, da zagotovo pridete. V kolikor se seminarja ne boste mogli udeležiti, nas vsaj 3 dni pred pričetkom seminarja obvestite (01 6001 530 ali data@data.si ), da bomo vaše mesto odstopili drugemu.

Kje izvajamo izobraževanja?

Dunajska cesta 136, Ljubljana.

Termini v letu 2014:

Julij:
21.07.2014 od 14:00 do 15:30
Avgust:
19.08.2014 od 11:00 do 12:30

Svojo udeležbo na seminarju pa lahko opravite tudi preko telefona na 01 6001 530.

Splošni pogoji prijave in odjave:

Skrajni rok za morebitno odjavo je 3 delovne dni pred pričetkom izobraževanja. Odjav oz. sprememb po tem terminu iz organizacijskih razlogov ne moremo upoštevati. V kolikor se ne boste odjavili prej kot 3 dni pred dogodkom, vam zaračunamo administrativne stroške, in sicer v vrednosti 20 % kotizacije.

http://data.si/izobrazevanja-dogodki/placljiva-izobrazevanja/osnove-ddv-in-primeri-iz-prakse/

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!
Data d.o.o., Dunajska cesta 136, Ljubljana ob 14:00
Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo! Tečaj, seminar
Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Vsi ljudje imamo ideje, zamisli in prebliske. Ker smo pogosto preveč previdni, so le redki izmed nas sposobni v ideji prepoznati poslovno priložnost ter jo izkoristiti. Udeležite se novega brezplačnega seminarja in spremenite svoj hobi v poslovno idejo in zaslužek!

Vsebina seminarja

Seminar "Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo" je namenjen vsem, ki razmišljate o samostojni podjetniški poti, vsem, ki imate že idejo, pa ne veste, kako začeti, tistim, ki se ukvarjate s hobijem, ki bi bil lahko vaš posel ter nenazadnje tudi vsem tistim, ki ste brez ideje, pa vas vseeno vleče v podjetništvo.

Program seminarja

Na brezplačnem seminarju "Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo" bomo raziskali:

Kje sploh najti poslovno idejo in kako jo pretvoriti v poslovno priložnost, ki bo prinesla dobiček?
Kako preveriti idejo?
Kako začeti in kaj potrebujete za uspešen začetek ?
Možnosti najcenejšega vstopa na trg
Uporaba družbenih medijev
Druge možnosti ugodnega oglaševanja
Spletna trgovina, spletna vizitka in spletna stran
Spletna analitika
Koliko potrebujete za začetek posla?
Komu je skupinsko svetovanje namenjeno?

Vsem potencialnim podjetnikom.

Predavateljica:

Bogdana Rejc, univ.dipl.soc., DATA d.o.o.

Kje izvajamo izobraževanja?

Dunajska cesta 136, Ljubljana.

Termini v letu 2014

Prijava na seminar: http://data.si/dogodki/zasluzi-denar-s-svojim-hobijem-ali-idejo-43/
Svojo udeležbo na seminarju pa lahko opravite tudi preko telefona na 01 6001 530.

Capoeira Domžale - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija)
OŠ Rodica, Kettejeva ul. 13, Domžale ob 14:20
Capoeira Domžale - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija) Športna vadba
ŠKD Capoeira Slovenija organizira tečaje za začetnike in nadaljevalce, za otroke in odrasle!

Capoeira je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja, uporabe moči itn.

Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo na telesni moči, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem. Capoeira je primerna za mlajše in starejše, ženske in moške, bolj in maj razgibane, zato ste vabljeni vsi, ki vas zanima nekaj novega.

Vsak lahko v capoeiri najde nekaj zase, zato vabljeni v dobro družbo!

Treningi so primerni za začetnike in nadaljevalce, otroke in odrasle.

Termini:

Redni treningi za otroke

OŠ Rodica; Kettejeva ulica 13, Domžale (mala telovadnica)
- Četrtek od 14.20 do 15.05 (otroci nad 5 let)

Več informacij:
www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364

Slackline delavnica! Zabava, šport in meditacija v enem!
Park Tivoli, Ljubljana ob 15:00
Slackline delavnica! Zabava, šport in meditacija v enem! Delavnica
Postavite svoje sposobnosti, prepričanja in probleme na tanko linijo ter opazujte, kaj se zgodi v vaši glavi! Izven vašega območja udobja se namreč dogaja čarovnija ;)

Postavite svoje sposobnosti, prepričanja in probleme na tanko linijo ter opazujte, kaj se zgodi v vaši glavi! Izven vašega območja udobja se namreč dogaja čarovnija ;)

Delavnica je namenjena vsem tistim, ki vas zanima prava telesno-mentalna vadba, igra z lastnim razumom in kako sproščeno vztrajati v težavnih situacijah! Nihče ni prestar ne premlad, če ga to zanima. Prav tako ni razloga, če se s slackline-om še niste spoznali. Tudi čisti začetniki, so na koncu naše delavnice sposobni sami umirjeno prehoditi nekaj metrov.

Glavna posebnost hoje po napetem traku je njegovo neprestano tresenje in valovanje. Da ga umirimo in po njem laže hodimo, moramo najti pravo razmerje med zavestno (racionalno – razumsko) kontrolo in prepuščenostjo občutkom, intuiciji oz. nezavednem reagiranju (''let go''). Tako začnemo raziskovat našo podzavest in odkrivati nove (z)možnosti. Od tod izvira kreativa in še mnogo drugih vsestransko uporabnih veščin, ki se jih, pri treningu ravnotežja, lahko naučimo! (http://balansa.si/razvijanje-vescin/)

Iz svojih dolgoletnih in vsestranskih izkušenj iz slacklininga vam prinašamo odkritja iz te, še zmeraj, precej nepoznane dejavnosti.

Cena 3 urne delavnice je 10€.
Za tiste, ki ste pri nas že oz. boste kupili katerikoli slackline set pa je cena tokrat le 5€.
Potrebne so predhodne prijave na e-mail: slackline@balansa.si in bodo upoštevane do zapolnitve mest.

Dobimo se v Tivoliju! Napovedan je čudovit sončen dan :)

Več o slackline-u na naši spletni strani: http://balansa.si/
facebooku: https://www.facebook.com/balansa.slackline
in 031782952 (Miha)

Slacklife ;)

.......................ENG..........................
SLACKLINE WORKSHOP! Sport, meditation and fun, all in one.
Put your skills, beliefs and problems on a thin line and observe what happens within your head! Out of your comfort zone, magic happens ;)
The workshop is for all interested in a real body-mind exercise, games with your own mind and how to remain calm and relaxed in difficult situations. Slackline is indeed an activity that in a fun way teaches us how to seek balance between completely rational control and total ‘’let go’’ to the movement of the line. Such and similar skills can be usefully transferred into other aspects of life.

Our workshops programs are a result of our long term and versatile experience in slacklining and other sports.

Price for a 3 hour workshop: 10€
If you buy any of our slacklines, you get 33% discount for the workshop. http://balansa.si/trgovina/

Email applications are required at slackline@balansa.si.
More information at: e-mail and 00386 31 782952 (Miha)

Slacklife ;)

Igra v glini
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 15:30
Igra v glini Otroška delavnica
Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svoje domišljijske zmožnosti in odkrivali svoj ter glineni potencial. Igranje z glino je v prvem planu :-) Pridite si izdelati svojo igračko ali čisto uporabno skledico. Možnosti je neskončno. Ustvarjanje v glini in sproščeni dve uri v prijetnem okolju Lončarskega ateljeja SEM. Vabljeni otroci, mladostniki in odrasli posamezniki. Odličen čas za družine, da skupaj ustvarjajo in se zabavajo. Pridite na obisk!

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Tečaj kreativnega pisanja poslovnih dopisov in sporočil - Odločilnih 5 sekund za vzbuditev zanimanja in posledično akcije
Agencija POTI, Ljubljana, Stegne 7 ob 16:30
Tečaj kreativnega pisanja poslovnih dopisov in sporočil - Odločilnih 5 sekund za vzbuditev zanimanja in posledično akcije Delavnica
CILJ DELAVNICE: Pridobiti praktična znanja za odličen kreativen poslovni dopis, ki bo prejemnika izzval ter pripravil do želene akcije. Na dvodnevnem tečaju boste spoznali, da pri kreativni poslovni komunikaciji ne gre zgolj za izživljanje vaših kreativnih potencialov, ki ste jih z leti morda nekoliko zanemarili, temveč za precejšnje izboljšanje vaših poslovnih rezultatov.

Tečaj kreativnega pisanja poslovnih dopisov in sporočil - Odločilnih 5 sekund za vzbuditev zanimanja in posledično akcije
Agencija POTI, Ljubljana, Stegne 7 ob 16:30
Tečaj kreativnega pisanja poslovnih dopisov in sporočil - Odločilnih 5 sekund za vzbuditev zanimanja in posledično akcije Tečaj, seminar
Učinkoviti poslovni dopisi lahko postanejo vaša prednost ter imajo posledično velik učinek na ugodne poslovne rezultate. Za prepričljivo pisno komunikacijo je odločilnih že prvih nekaj sekund, od katerih je odvisno, ali bo naše besedilo pri prejemniku vzbudilo zanimanje ter posledično akcijo ali zgolj željo po reciklaži papirja, na katerem je natisnjeno.

Cilj tečaja:
Pridobiti praktična znanja za odličen kreativen poslovni dopis, ki bo prejemnika izzval ter pripravil do želene akcije. Na dvodnevnem tečaju boste spoznali, da pri kreativni poslovni komunikaciji ne gre zgolj za izživljanje vaših kreativnih potencialov, ki ste jih z leti morda nekoliko zanemarili, temveč za precejšnje izboljšanje vaših poslovnih rezultatov.

Več informacij: http://www.agencija-poti.si/si/izobrazevanje/145288,149216/podrobno.html

Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija)
Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana ob 16:45
Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija) Športna vadba
ŠKD Capoeira Slovenija organizira tečaje za začetnike in nadaljevalce, za otroke in odrasle!

Capoeira je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja, uporabe moči itn.

Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo na telesni moči, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem. Capoeira je primerna za mlajše in starejše, ženske in moške, bolj in maj razgibane, zato ste vabljeni vsi, ki vas zanima nekaj novega.

Vsak lahko v capoeiri najde nekaj zase, zato vabljeni v dobro družbo!

Treningi so primerni za začetnike in nadaljevalce, otroke in odrasle.

Termini:

Redni treningi za otroke

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.00 (otroci nad 10 let)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Ponedeljek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 5 let)
- Četrtek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 7 let)
- Četrtek od 17.45 do 18.30 (otroci nad 3 leta)

OŠ Vič, Abramova 26, Ljubljana Vič (fitnes dvorana)
- Torek od 15.15 do 16.00 (otroci nad 5 let)

OŠ Vič, Tržaška 74, Ljubljana Vič
- Sreda od 16.00 do 16.45 (otroci nad 5 let)

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 18.30 (otroci nad 10 let)
- Petek od 17.30 do 19.00 (otroci nad 5 let)

Na trening za otroke, vabljeni tudi njihovi starši.

Redni treningi za odrasle

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)
- Petek od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (začetna skupina)
- Ponedeljek od 18.00 do 20.00 (nadaljevalna skupina)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Četrtek od 18.45 do 20.15 (začetna in nadaljevalna skupina)


Več informacij:
www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364

Kreme od A do Ž
Studio Magnolija, Maroltova 2, Ljubljana ob 17:00
Kreme od A do Ž Tečaj, seminar
Na delavnici boste dobili osnovno in hkrati poglobljeno znanje za izdelavo vlažilnih in vpojnih krem, ki presegajo kvaliteto najdražjih krem v drogeriji. Najbolj priljubljena delavnica v Magnoliji, s katero smo nad izdelavo krem v domači kuhinji navdušili dvesto in več udeležencev. Po tej delavnici bodo kupljene kreme samo še spomin. ;)

Teme delavnice:

- zgodovina izdelave krem
- kaj je emulzija in v čem se razlikuje od mazila
- zakaj je emulzija optimalna nega za našo kožo
- tip emulzij: olje v vodi, voda v olju
- katere sestavine so v oljni in katere v vodni fazi
- opis in delovanje rastlinskih olj in masel
- opis in delovanje hidrolatov
- kako v kreme vključimo zelišča s travnikov in vrtov
- zakaj eterična olja niso namenjena zgolj odišavljanju kreme
- kateri so emulgatorji rastlinskega izvora, ki so primerni za uporabo v organski kozmetiki
- kaj so konzervansi, antioksidanti in vlažilci
- pomen razkuževanja, higiene pri izdelavi in shranjevanja krem
- postopek izdelave kreme
- kako napišemo recepturo in kako jo preračunamo
- postopek izdelave kreme
- praktični prikaz: izdelava dveh krem in losjon za različne tipe kože (uporabili bomo tri različne emulgatorje) – udeleženci sodelujejo pri postopku izdelave krem

Delavnica predstavlja inovativen koncept izdelave individualne kozmetike, ki temelji na kombinaciji različnih naravnih materialov po meri posameznikove kože. Naš cilj je, da vas naučimo, kako sami izdelate recepturo za svoj tip kože. Za pomoč pri izdelavi smo vam na voljo tudi po delavnici, ko se boste doma samostojno lotili dela.
Sestavine, ki jih uporabimo na delavnici, so skrbno izbrane. Strogo se držimo meril organske kozmetike, ki nosi certifikate Ecocert, Soil Association, BDIH. Uporabljamo samo certificirana eterična olja in hidrolate Florihana ter hladno stiskana rastlinska olja in masla. Zavedamo se, da če želiš izdelati najboljšo kremo, potrebuješ najboljše sestavine.

Prispevek: 60 € (vključuje obsežno skripto z opisom sestavin in recepti; dve izjemni kremi različnih tekstur; aromatično čajanko)

Tečaj za VHF - GMDSS postajo
DOMŽALE ob 17:00
Tečaj za VHF - GMDSS postajo Tečaj, seminar
Vsebina tečaja:
Tečaj, ki vam pomaga do Izpita za VHF-GMDSS postajo poteka po programu in zahtevah Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.
Področja, ki jih pokrivajo naši Navtični tečaji:
o pravila o radijski službi,
o osnove radiotelefonije,
o delo na VHF GMDSS simulatorju.
Tečaj VHF GMDSS traja nekje 5 šolskih ur. Običajno se izvaja v enem popoldnevu ob delavnikih, z začetkom ob 17.00 uri. Na tečaju priporočamo uporabo lastnega prenosnega računalnika. V kolikor prenosnega računalnika nimate vam ga bomo priskrbeli mi.

o Doživljenjska garancija na vaše pridobljeno znanje. Smo edini ponudnik navtičnih tečajev v Sloveniji, ki svojim tečajnikom ponuja, da lahko ponovno brezplačno obiščete naše tečaje in obnovite vaše pridobljeno znanje. Če ocenjujete, da potrebujete osvežiti svoje znanje lahko brezplačno ponovno obiščete tisti naš tečaj, na katerega ste se prijavili in plačali prijavnino.

računalniški tečaj Adobe Photoshop / art:tečaji
Art tečaji, Miklošičeva 38, Ljubljana ob 17:00
računalniški tečaj Adobe Photoshop / art:tečaji Tečaj, seminar
ADOBE PHOTOSHOP

Adobe Photoshop spada k osnovnim orodjem oblikovalcev, fotografov, ilustratorjev in vseh, ki pri svojem delu potrebujejo kakovostne in kreativne slikovne predstavitve.

Tečaj vključuje:

1. dan:
- spoznavanje s programom (namen programa, pregled skozi orodja in nastavitve formatov)
- osnove dela s sliko (formati, resolucija, kakovost slike, manjšanje in povečevanje slike, izrezovanje)
- delo z barvami (RGB, CMYK, spoznavanje orodij in funkcij za barvanje, izbira in shranjevanje barve, spreminjanje kontrasta in nasičenosti barve)

2. dan:
- retuša in korekcija fotografije
- spoznavanje orodij za risanje, obrisovanje oblik
- delo z layerji
- sence in razni filtri
- shranjevanje za različno uporabo in namen (tisk, splet)

3. dan:
- obnavljanje znanja in izdelava projekta

Število tečajnikov: 7 oseb
CENA / 240 EUR
TERMIN: tri dni po 4 šolske ure
RAČUNALNIK S PROGRAMOM PRINESITE S SEBOJ.

art:tečaji
Miklošičeva 38
1000 Ljubljana

sola@art-tecaji.com
www.art-tecaji.com
tel. 041 516 760

art:tečaji je šola za risanje, slikanje, keramiko, kiparstvo, kaligrafijo, nakit, oblikovanje ter pripravo devetošolcev na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo: Likovno gimnazijo in dijakov na fakultete likovne smeri; 1: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, 2: Pedagoška fakulteta, 3: Biotehniška fakulteta, 4: Fakulteta za arhitekturo, 5: Naravoslovnotehniška fakulteta, 6: Fakulteta za gradbeništvo in 7: Fakulteta za dizajn.

FACEBOOK
http://www.facebook.com/tecaji

TWITER
http://twitter.com/arttecaji

PINTEREST
http://pinterest.com/arttecaji/

Naravno do lepe kože: kreme, losjoni in masla
Bežigrad, Mala vas 29, Ljubljana ob 17:00
Naravno do lepe kože: kreme, losjoni in masla Delavnica
Vabimo vas na zanimivo, poučno in nadvse uporabno ustvarjalno delavnico

NARAVNO DO LEPE KOŽE:
kreme, losjoni in masla

Ročna izdelava aromaterapevtskih pripravkov za obraz in telo omogoča premišljen izbor 100 % naravnih sestavin in prilagoditev le-teh tipu naše kože. Na delavnici boste prejeli bogato znanje o izdelovanju aromaterapevtskih pripravkov in si sami izdelali vrhunske vpojne kreme za obraz in roke, losjon in nežni mousse za telo.

Vsebina delavnice:
1. Trend vračanja k naravi in aromaterapija.
2. O eteričnih oljih, absolutih in izvlečkih CO2: kaj so, kako varna so za uporabo, na kaj paziti pri nakupu, kako prepoznati ponaredke, kaj so kemotipi…
3. Raznolika paleta rastlinskih olj in masel (posvetimo se 14 najbolj pogostim).
4. Zdravilne rastline in oljni izvlečki: najstarejša zdravila in odlična osnova za vrhunske kozmetične pripravke. Kateri macerat klinično dokazano deluje proti celulitu?
5. Paleta eteričnih olj (posvetimo se 14 najbolj pogostim, spoznate jih še veliko več).
6. Hidrolati v naravni kozmetiki: kaj so in kako ter zakaj jih uporabljati.
7. Dodatki pri izdelavi naravnih kozmetičnih pripravkov (emulgatorji, konzervansi, gline, antioksidanti, vitamini).
8. Pomen higiene pri izdelavi naravnih kozmetičnih pripravkov.
9. O koži: tipi kože in poudarek na pomenu primerne izbire olj za posamezen tip kože.
10. Prednosti aromakozmetike pred serijsko izdelanimi komercialnimi izdelki.
11. Škodljivi dodatki v komercialnih kozmetičnih izdelkih: kateri so in kako vplivajo na naš organizem.
12. Koncentracije oz. matematika v aromakozmetiki: Med zdravilom in strupom je koncentracija!
13. Praktična izdelava kar 5 različnih aromakozmetičnih pripravkov (uporabili bomo kar 3 različne naravne emulgatorje - brez čebeljega voska):

A. Lahka vlažilna krema za obraz z vrtnico,
B. Hranljiva karitejeva krema za roke s sojinim mlekom,
C. Luksuzna anti-age krema za obraz z oljem grozdnih pešk in konoplje,
D. Negovalno mleko za telo z eteričnim oljem geranije,
E. Mangov mousse za telo z medom in eteričnim oljem bergamotke.

Vsak udeleženec prejme:
* Strokovno vodenje z natančnim prikazom izdelave posameznega kozmetičnega pripravka;
* Samostojno praktično delo;
* Vse potrebne sestavine in ustrezno embalažo za izdelavo vseh kozmetičnih pripravkov;
* Obsežno pisno gradivo s celotno predstavitvijo, ki je prikazana na delavnici;
* Vrsto dodatnih receptov in idej za domače ustvarjanje;
* Informacije, kje kupiti sestavine za domačo izdelavo naravnih kozmetičnih pripravkov za obraz in telo;
* Vseh pet izdelkov, ki jih izdelamo na delavnici.

Kdaj: prosti termini objavljeni na www.naravna-darila.si (trajanje: 4 polne ure)
Kje: Naravna darila EMMA, Mala vas 29, Ljubljana Bežigrad
Prispevek: 55 €
Informacije in prijave: E-pošta: info@naravna-darila.si, GSM: 041/721-528 , Spletna stran: www.naravna-darila.si.

Delavnico organizira in izvaja Petra Demšar, aromaterapevtka, strastna raziskovalka aromakozmetike in soustanoviteljica slovenske blagovne znamke Naravna darila EMMA.

Obvezne so predhodne prijave do zasedbe mest, saj je število mest omejeno!

Pridite, bo luštno ;-)

Afro Kidz - plesno glasbeni tečaj za otroke od 5. leta v Studiu Baobab
Studio Baobab, Parmova ulica 25, Ljubljana ob 17:00
Afro Kidz - plesno glasbeni tečaj za otroke od 5. leta v Studiu Baobab Otroška delavnica
- AFRO KIDZ -

Zaplešimo skupaj z Emino v divjih ritmih Afrike. Emina prihaja iz Kenije, izobraževala se je v Zahodni Afriki. Svoje malčke in njih gibalne, ritmične ter motorične sposobnosti bo razvijala s pomočjo vadbe, ki jo je razvila tekom let kot inštruktorica različnih vadb in kot plesalka. AfroKidz je namenjen vsem pogumnim malčkom, raziskovalcem in radovednežem, ki so starejši od petih let.

Emina nas bo vsako uro naučila nekaj osnovnih korakov afriškega plesa, zapeli bomo tudi kakšno afriško pesmico in se pri tem zelo zabavali. Na energičen in zabaven način nam bo Emina predstavila del svoje, afriške kulture. S pomočjo glasbe in giba bo poskrbela za motorično spodbujanje otroškega gibanja, ki je v otrokovih zgodnjih letih zelo pomembno. Ples dokazano pripomore k boljšemu razvoju ritmičnih in gibalnih sposobnosti. Če se ga naši malčki naučijo tako rekoč spotoma in skozi igro, še toliko bolje.

Tečaj vodi: Emina Baj.

Vsak četrtek ob 17h od 9. oktobra dalje.

Več informacij in prijave na: http://www.baobab.si/tecaji/afriski-plesi-za-otroke-od-5-let/

Close-Up Magic z mojstrom sodobnega čaranja
Etno Klub ZLATI ZOB-Dvorec Selo, Zaloška 69, Ljubljana ob 17:00
Close-Up Magic z mojstrom sodobnega čaranja Delavnica
NE ZAMUDITE Close-Up Magic: enkraten vstop v svet skrivnosti !

ZAPREPADEN SEMINAR & MAGIČNA DELAVNICA "Umetnost "čaranja" od blizu"

V četrtek, 23. ter v petek, 24. oktobra 2014 v Etno Klubu Zlati Zob prirejamo dva edinstvena ter medsebojno ločena dogodka, katerih vodja bo Aljaž ŠON.
Aljaž se je v zadnjih 12 letih izpopolnjeval pri različnih mojstrih sodobnega "čaranja" od blizu (Close-Up Magic), kot so Joshua Jay, John Guastaferro, Jeff Prace, Curtis Kam ter mnogi drugi.
Dve od njegovih originalnih iluzij, sta bili izdani v MAGIC magazine (najbolj prodajani čarodejski publikaciji vseh časov http://en.m.wikipedia.org/wiki/Magic_(magazine)) ena pa bo novembra 2014 izdana še v reviji The Linking Ring.

Predlagamo, da se odločite za enega od dogodkov saj bodo po predavanjih potekale težavnostno ločene delavnice.

23.10.2014 predavanje ter nadaljevalna delavnica
od 17:00 do 21:00 (15,00 €)

24.10.2014 predavanje ter intenzivna začetna delavnica
od 16:00 do 22:00 (10,00 €)

Po dogodkih bodo naprodaj tudi pripomočki, ki jih v Sloveniji ni mogoče dobiti.

V ceno predavanja z delavnico so vključeni pripomočki ia izposojo kot so karte / ThumbTip / kovanci / gumice ter povezava do kratke e-knjigice (v slovenskem jeziku), kjer ALJAŽ ŠON razkriva tri svoje originalne iluzije.
Na spodnji povezavi si lahko ogledate kako Sam Sebastian v svoji oddaji Šestega Čuta, izvaja Šonovo iluzijo Coin on Call: http://youtu.be/wNbyHOsFymg

Zaradi omejenega števila udeležencev je potrebna predhodna PRIJAVA na info@zlatizob.si
KARTE kot vstopnice za oba dogodka se prodajajo na Eventim prodajnih mestih in v samem klubu (od srede do sobote od 18h do polnoči).

Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija)
Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana ob 17:45
Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija) Športna vadba
ŠKD Capoeira Slovenija organizira tečaje za začetnike in nadaljevalce, za otroke in odrasle!

Capoeira je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja, uporabe moči itn.

Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo na telesni moči, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem. Capoeira je primerna za mlajše in starejše, ženske in moške, bolj in maj razgibane, zato ste vabljeni vsi, ki vas zanima nekaj novega.

Vsak lahko v capoeiri najde nekaj zase, zato vabljeni v dobro družbo!

Treningi so primerni za začetnike in nadaljevalce, otroke in odrasle.

Termini:

Redni treningi za otroke

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.00 (otroci nad 10 let)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Ponedeljek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 5 let)
- Četrtek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 7 let)
- Četrtek od 17.45 do 18.30 (otroci nad 3 leta)

OŠ Vič, Abramova 26, Ljubljana Vič (fitnes dvorana)
- Torek od 15.15 do 16.00 (otroci nad 5 let)

OŠ Vič, Tržaška 74, Ljubljana Vič
- Sreda od 16.00 do 16.45 (otroci nad 5 let)

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 18.30 (otroci nad 10 let)
- Petek od 17.30 do 19.00 (otroci nad 5 let)

Na trening za otroke, vabljeni tudi njihovi starši.

Redni treningi za odrasle

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)
- Petek od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (začetna skupina)
- Ponedeljek od 18.00 do 20.00 (nadaljevalna skupina)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Četrtek od 18.45 do 20.15 (začetna in nadaljevalna skupina)


Več informacij:
www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364

Vrtenje na lončarskem vretenu
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 18:00
Vrtenje na lončarskem vretenu Delavnica
Tečaj poteka v večernih četrtkovih urah v manjših skupinah (5 – 8 oseb) enkrat na teden po 3 šolske ure. Vpis je možen vse leto (tečaji so mesečni ali večmesečni). Po želji posameznika.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Akademska kiparka (Alu Ljubljana) in oblikovalka keramike (Indiana University, ZDA) Eva Peterson Lenassi ima atelje sredi mesta v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer se srečujejo poti tradicij vsega sveta. Na križišču poti ustvarja in poučuje kiparstvo ter vse keramične tehnike sama in s pomočjo izbranih sodelavcev. Soustvarjala je projekte Vaja dela mojstra in Čopič in modelirka in poučevala otroke, odrasle, ljudi s posebnimi potrebami, podjetja in posameznike v rednih in strnjenih seansah pa tudi enkratno za sprostitev ali na določeno temo. Razstavlja doma in v tujini in ustvarja unikatno keramiko, tudi po naročilu.

Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje ter izdelavi replik. Zasnovan je kot delavnica, prodajna galerija in učilnica.

Osnovna grafološka delavnica
Savska Cesta 3a, Ljubljana
Osnovna grafološka delavnica Delavnica
Osnovna grafološka delavnica

Ali ste imeli kdaj občutek, da nekoga poznate v dno duše, čeprav ste ga srečali šele pred nekaj minutami?

Takšni trenutki in ljudje po navadi naredijo močan vtis na nas. Žal pa so tudi zelo redki. Spet včasih smo z nekom praktično celo življenje, pa vedno bolj spoznavamo, da o njem ne vemo skoraj nič…

Pisava je zrcalo naše osebnosti. Z vsako napisano besedo, črko in podrobnostjo na njej namreč pokažemo bralcu kdo v resnici smo. Z osnovni znanjem grafologije lahko iz pisave prepoznate svoje osebnostne lastnosti in osebnostne lastnosti drugih ljudi.

Še več, z resno grafološko analizo pisave boste ugotovili, na katerih osebnostnih področjih ste močni in na katerih bo potrebna kakšna sprememba. Odpravili (ali potrdili) boste dvome ali je vaš partner res pravi za vas in kam usmeriti svojega otroka po končani šoli. Ste zadovoljni s svojo službo ali pa mogoče čutite, da vam je neki drug poklic pisan na kožo…

Na osnovni grafološki delavnici se boste bolj podrobno spoznali z:
- razlago podpisa
- kaj nam pove umestitev rokopisa na papir
- kaj je ritem in takt in kaj povesta o osebnosti
- kaj pove naklon v pisavi
- kakšna je vaša osebnost in pisava

Osnovna grafološka delavnica je namenjena vsem, ki želite preko pisave spoznati sebe, svoje bližnje, partnerje, otroke, mladostnike…

​http://preprosto-naravno.si/sl/grafologija

Poteka do: 30.10.2014
Druženja s teto Evropo: Note iz Evrope (5+)
Evropska Knjižnica pod krošnjami, Breg 14, Ljubljana ob 18:00
Druženja s teto Evropo: Note iz Evrope (5+) Otroška delavnica
Druženja s teto Evropo v Evropski Knjižnici pod krošnjami so BREZPLAČNA!

Ta četrtek vabimo na super koncert:

NOTE IZ EVROPE/ ČET, 23. oktober (18h)
Z glasbenikom Igorjem Leonardijem in pevko Ano Vipotnik bomo spoznavali raznoliko pokrajino evropske glasbe. Za konec bomo skupaj ustvarili koncert.

****
Napovedujemo naslednji teden:

JEZIKI VSEH BARV / ČET, 30. oktober (18h)
Skozi pogovor in spoznavanje novih besed bomo potovali po Evropi. Obiskali nas bodo prijatelji in nam zapeli znano pesem Mojster Jaka v različnih evropskih jezikih.

****

Organizacija: zavod DIVJA MISEL v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji

Srečanja pripravlja in izvaja Tadeja Pungercar skupaj z gosti.

INFO: nabiralnik@divjamisel.org

Ezoterika, njen pomen in uporaba v vsakdanjem življenju
Vižmarska pot 9, Ljubljana ob 18:30
Ezoterika, njen pomen in uporaba v vsakdanjem življenju Delavnica
Kako lahko znanje ezoterike pozitivno vpliva na naše življenje in nam pomaga na poti do pozitivnih sprememb?

Odgovore na to in še veliko več boste izvedeli na tečaju ezoterike, ki bo potekal v treh modulih od oktobra 2014 do junija 2015. Pri vsakem modulu bo poudarek na določeni temi, primerni za posamezen letni čas. Rdeča nit delavnic bo spoznavanje teorij na praktičnih primerih. Spoznavali bomo kako lahko s tem znanjem vplivamo na naše življenje, da nam bo v čim večji užitek.

Vsak nadaljni modul bo nadaljevanje in nadgradnja predhodnega modula.

Vabljeni na pot samospoznavanja skozi pridobivanje znanja o ezoteriki.

Jesenski modul:
bo potekal od oktobra do decembra in sicer 2 krat mesečno po 2 uri, (23.10., 6.11., 20.11., 4.12., 18.12.2014 in 8.1.2015)
V jesenskem modulu se bomo seznanili s pomenom ezoteriko. Dotaknili se bomo vedeževanja, numerologije, barv, run, afirmacij, čaker, energij, načina njihovega delovanja in medsebojne povezanosti.
Največji poudarek bo na vedeževanju iz kart, spoznavanju njihove simbolike, preko spoznavanja sebe in svojih darov in posledično tudi drugih. Začutili bomo karte, ki nam bodo lahko sopotnica v vsakdanjem življenju in pokazateljica dnevnih energij.
Dotaknili se bomo tudi tehnik zdravljenja. Pričeli bomo z osnovo, to je pravilno tehniko dihanja, ki je osnova za naše zdravje in pravilno delovanje našega telesa. V povezavi z dihanjem se bomo dotaknili tudi čaker ter vpliva posamezne čakre na različna področja našega življenja.

Zimski modul:
bo potekal od januarja 2015 do marca 2015 2 krat mesečno po 2 uri, skupno 12 ur (22.1., 5.2., 19.2., 5.3., 19.3. in 2.4.2015)
Zimski modul bo posvečen numerologiji, spoznali bomo kaj števila razkrivajo o nas in kako lahko energijo števil obrnemo v svojo korist.
Dotaknili se bomo preteklih življenj, čiščenja vzorcev in blokad, ter poglobili tehnike samozdravljenja, kar nam bo omogočilo zdravo osnovo za spomladansko prebujanje.

Spomladanski modul:
bo potekal od aprila 2015 do junija 2015 2 krat mesečno po 2 uri, skupno 12 ur (16.4., 7.5., 21.5., 4.6., 18.6. in 2.7.2015)
V spomladanskem modulu bo poudarek na runah, interpretaciji posameznih simbolov za analizo našega vsakdanjega življenja. Pridobili bomo veliko praktičnih nasvetov kako posamezne simbole uporabiti za zaščito svojega zdravja in svojih bližnjih. Naučili se bomo tudi pridobivati specifične energije iz posamezne rune.
Spomlad je čas prebujanje, s katero se bomo v skladu z naravnim življenjskim ciklom prebujali tudi sami zato se bomo posvetili tudi feng shuju in afirmacijam, kar nam bo pomagalo prevetriti zastajajoče in zaspane energije zime in dalo nam bo moči, da ostanemo za zastavljenih tirnicah.

Delavnico vodi Meta Bencak.

Pričetek: četrtek 23.10. 2014 (od 18:30-20:30)
Kraj: Vižmarska pot 9, Ljubljana
Čas trajanja: od oktobra 2014 junij 2015
Obvezne prijave na: drustvo.ohana@gmail.com
Spletna stan: http://www.drustvo-ohana.si

Cena:
Cena za posamezen modul: 120 EUR
Cena za 2 modula: 230 EUR
Cena za 3 module: 330 EUR
Za prijave s plačili do 17.10.2014 velja 10% popust (108 EUR / 207 EUR / 297 EUR)
Plačilo lahko izvedete na TRR: SI56 6100 0000 8449 726 ali pa poravnate na prvi delavnici.

TaiChi in QiGong - Rudniku
Gibalni inštitut Vija-Vaja, Dolenjska 43, Ljubljana ob 18:30
TaiChi in QiGong - Rudniku Športna vadba
URNIK VADBE :
vsak četrtek: od 18.30h do 19.30h

Se vam dozdeva, da življenje postaja bolj stresno? Saj tudi je. Vse večji stres je v današnjem svetu eden od razlogov, zakaj je TaiChi & QiGong vadba popularna širom sveta. Če ste veliko pod stresom, kronično utrujeni, imate zdravstvene težave ali pa si samo želite priti v formo in se ponovno počutiti odlično, potem je TaiChi & QiGong vadba točno tisto, kar ste iskali.

Ta oblika vadbe seže točno do vzroka vseh težav, pri čemer zdravi in čisti centralni živčni sistem. TaiChi&QiGong vadba nam pomaga sprostiti vso napetost in stres, ki nam škodujeta. Dandanes ljudje prakticirajo TaiChi & QiGong vsepovsod po svetu kot obliko preventivne medicine in kot vadbo za ohranjanje zdravja. Ker je TaiChi & QiGong vadba počasna, sproščujoča in nežna, jo lahko izvajajo ljudje vseh fizičnih kondicij in starostnih skupin.

Več na www.taichi-qigong.si

Za vse informacije in prijave pokličite na 031 631-186

Afro sodobni ples v Studiu Baobab
Studio Baobab, Parmova ulica 25, Ljubljana ob 18:30
Afro sodobni ples v Studiu Baobab Tečaj, seminar
- AFRO-SODOBNI PLES -

Afro-sodobni ples ali sodobni afriški ples je dokaj mlada umetniška zvrst, ki je v Sloveniji skoraj neznana in se razvija predvsem v afriškem prostoru gibalne umetnosti, v ZDA in v večjih evropskih mestih. Gre za sintezo afriških plesov oz. elementov afriških plesov in sodobnega plesa, pri čemer ne gre za točno določeno tehniko ali formo. Ta preplet ostaja odvisen od posameznega ustvarjalca in njegovega plesnega ozadja in obdobja ustvarjanja. Večinoma gre za afriške koreografe, ki so se poleg svoje plesne tradicije izpopolnjevali tudi v drugih plesnih zvrsteh (klasični balet, moderni in sodobni ples) ter začeli razvijati lasten plesni izraz, v katerem se odražata tako tradicija kot sodobnost, in na katerega vplivata tako okolje kot lastno dojemanje sebe in sveta. Možnosti raziskovanja in prepleta je torej toliko, kolikor je ustvarjalcev, ki ta preplet raziskujejo. Iz afriške tradicije črpajo inspiracijo, bodisi gre za določene gibalne motive, specifične gibalne elemente ali ritmične podlage in vnašanja dinamike, značilne za afriške plese.

Mašin klas je zgrajen iz ogrevanja, ki vsebuje prvine sodobnih plesnih tehnik, strukturiranih vaj po prostoru ter zaključne plesne kombinacije, v kateri se prepletajo elementi sodobnega plesa in afriške tradicije (ritmičnost, gibalni motivi).

Plesno predznanje je zaželeno!

Tečaj vodi: Maša Kagao Knez

vsak četrtek od 18h30 do 20h
od 9. oktobra 2014

Več informacij in prijave na: http://www.baobab.si/tecaji/afro-sodobni-ples-23-2/

Delavnica CHA CHA CHA-ja po TEJ ples metodi
Kolarjeva 47 (Plesni studio Azra & team), Ljubljana ob 18:30
Delavnica CHA CHA CHA-ja po TEJ ples metodi Delavnica
TEJ Dance
Trust Energy Joy
Zaupanje Energija Radost

TEJ DANCE (TEDŽ PLES) je enostavno Ples. Ples, ki ga vsi nosimo v sebi. Ples ki se odvija sam od sebe, ko zaupamo in se mu prepustimo. Je kreativna energija, ki prebudi notranjega otroka in mu nadene krila radost

POTEK TEJ DANCE SKUPINSKE VADBE:
Prvi del je namenjen "plesni meditaciji". Po določeni metodi ob glasbi, gibanju in dihanju dosežemo spontanost lastnega gibanja, povežemo se s samim seboj in okolico, preidemo v stanje živosti in prisotnosti, sprostijo se mentalne in čustvene napetosti, dosežemo lahkotnost in notranjo radost. Povežemo se s telesom, okolico in glasbo. Z nenehnega mentalnega potovanja iz preteklosti v prihodnost, od spominov k skrbem ali pričakovanjem, se znajdemo v sedanjem trenutku. Preprosto se zavedamo in uživamo v trenutku, ki pleše in mi smo del njega.

V drugem delu se spoznamo z določenim latino ritmom (merengue, rumbo, cha cha cha-jem, bachato, sambo in salso). Naučimo se tudi nekaj osnovnih gibalnih struktur plesa, katerega glasba je tema na posamezni delavnici. Znanje, ki ga pridobimo je tudi odličen temelj za učenje plesa v paru. Družabne plese se naučimo plesati na radosten in avtentičen način, kot jih npr. plešejo v Afriki in Latinski Ameriki.

Delavnico zaključimo z nežno telesno sprostitvijo.

Posamezni vsebinski deli prehajajo iz enega v drugega, tekoče ob glasbi. Vsak udeleženec je zvest samemu sebi, svoji trenutni situaciji in svojim občutkom.

S TEJ DANCE SKUPINSKO VADBO UDELEŽENCI PRIDOBIJO:
- Globoko sprostitev, ki jo dosežemo s pomočjo dihanja, intuitivnega plesa in zaupanja.
- Telesno vadbo (TEJ Dance skupinska vadba poteka tekoče, telo se prepoti, srčni utrip je konstantno povečan v polju zmerne obremenitve, v zadnjem delu je poskrbljeno tudi za raztezanje in sprostitev telesa.).
- Postopoma ritmično in gibalno obvladamo najmanj 6 družabnih – Latino plesov, kar je odlična podlaga, tudi za nadaljnje učenje plesa v paru.

Oprema: udobna (raztegljiva) oblačila, lahki, mehki copati ali nogavice(pijača, brisača).

Kontakt: E: tejdance.slo@gmail.com, T: 040 707 780 / info: www.tejdance.com FB: tejdance

Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za odrasle (ŠKD Capoeira Slovenija)
Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana ob 18:45
Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za odrasle (ŠKD Capoeira Slovenija) Športna vadba
ŠKD Capoeira Slovenija organizira tečaje za začetnike in nadaljevalce, za otroke in odrasle!

Capoeira je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja, uporabe moči itn.

Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo na telesni moči, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem. Capoeira je primerna za mlajše in starejše, ženske in moške, bolj in maj razgibane, zato ste vabljeni vsi, ki vas zanima nekaj novega.

Vsak lahko v capoeiri najde nekaj zase, zato vabljeni v dobro družbo!

Treningi so primerni za začetnike in nadaljevalce, otroke in odrasle.

Termini:

Redni treningi za odrasle

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)
- Petek od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (začetna skupina)
- Ponedeljek od 18.00 do 20.00 (nadaljevalna skupina)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Četrtek od 18.45 do 20.15 (začetna in nadaljevalna skupina)

Redni treningi za otroke

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.00 (otroci nad 10 let)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Ponedeljek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 5 let)
- Četrtek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 7 let)
- Četrtek od 17.45 do 18.30 (otroci nad 3 leta)

OŠ Vič, Abramova 26, Ljubljana Vič (fitnes dvorana)
- Torek od 15.15 do 16.00 (otroci nad 5 let)

OŠ Vič, Tržaška 74, Ljubljana Vič
- Sreda od 16.00 do 16.45 (otroci nad 5 let)

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 18.30 (otroci nad 10 let)
- Petek od 17.30 do 19.00 (otroci nad 5 let)

Na trening za otroke, vabljeni tudi njihovi starši.

Več informacij:
www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364

Vadnica govorništva, retorike in javnega nastopanja - Toastmasters klub Ljubljana
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana ob 18:50
Vadnica govorništva, retorike in javnega nastopanja - Toastmasters klub Ljubljana Delavnica
Četrtkovi večeri so obarvani z govorništvom. Nevsliljivo, Navdušujoče, Preprosto in predvsem Prijazno. Prilagojeno mojim željam in zmožnostim.

Smo neprofitni klub vedoželjnih ljudi, ki nas združuje pristna želja po razvoju in poglobitvi znanj o retoriki, nastopanju in razvoju retoričnih sposobnosti, komunikacije ter vodstvenih kompetenc. Prihajamo iz različnih okolij, ki od nas bodisi zahtevajo neprestan razvoj komunikacijskih veščin, bodisi pa v nas tli zgolj želja po povezovanju in izražanju sebe.

Strah naj ne bo ovira tudi zaTe. Prvi korak na poti premagovanja treme, ki smo ga vsi TM-jevci naredili, je, da smo prišli potešiti našo radovednost na srečanje :)

Vsak prvi četrtek v mesecu je namenjen srečanjem v angleškem jeziku.

Na srečanjih se trudimo zagotavljati podporo in okolje za prijetno učenje in razvoj veščin govorništva, retorike, predvsem pa se spodbujamo v premagovanju treme. Velik poudarek dajemo timskemu delu, učimo se umetnosti posredovanja svojih misli svetu, učimo se posameznih elementov govora. Radi smo v družbi drug drugega :) Toplo vabljen/a tudi Ti :)

Srečanja potekajo v čudovitem okolju Mestnega muzeja v Ljubljani, Gosposka 15, v 2. nadstropju.

Več o nas: www.toastmasters.si/
Odzivamo se tudi na mail: info@toastmasters.si

Toplo vabljeni :)

Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak.
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 19:00
Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak. Športna vadba
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.karate.si/?page=vpis
Pričetek vadbe: oktober 2014

Karate toitsu-do je program redne vadbe za odrasle, v katerem se sinergično prepletajo tradicionalna izročila shito-ryu karateja z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki.

Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Več na: www.karate.si

odrasli - Capoeira Tradicao Baiana z brazilskim mojstrom
Trans4mator (blizu Tobačne), Glinška 6, Ljubljana ob 19:00
odrasli - Capoeira Tradicao Baiana z brazilskim mojstrom Športna vadba
ŠKD CAPOEIRA TRADICAO BAIANA SLOVENIJA
Mestre Ubaldo 'Alegria' in slovenski inštruktorji

KAJ in ZAKAJ CAPOEIRA
Capoeira vključuje športne elemente kot so borba, ples, akrobatika in gimnastika. Ob treniranju se vam razvije telesna kondicija in koordinacija, fizična pripravljenost, gibčnost in občutek za ritem. Njena kulturna širina zaobjema tradicionalno glasbo (pesmi in inštrumenti), portugalski jezik, folklorne običaje, zgodovino in filozofijo. Na družbeni ravni spodbuja medkulturno izmenjavo, medsebojno spoštovanje in sodelovanje ter medgeneracijski dialog.
V igri capoeire se hitrost in natančnost prepletata z eleganco in milino gibov, naučimo se uskladiti gibanje z ritmom, posvetiti pozornost reakcijam drugega igralca in z njim ustvariti popolnoma nov svet medsebojne interakcije. Med igro zmaga in poraz izgubita svoj pomen, saj prevladajo etična načela, svoboda izražanja in enotnost skupine.
Na treningu vidite brce po zraku, noge tam kjer so običajno roke, neštete obrate in nasmejane obraze. Vse to se dogaja z budnim pogledom uprtim v soigralca.

MOJSTER UBALDO "ALEGRIA"
V Slovenijo, je prvi zasejal semena capoeire, brazilski mojster capoeire Jose Ubaldo dos Santos. Z dvanajstimi leti se je preselil v Salvador, kjer se je prvič srečal s capoeiro. Že od prvega trenutka ga zaznamuje ljubezen do te veščine gibanja, ki je vpeta v vsa področja njegovega življenja. Po prejetju profesorskega pasu se je odpravil v Evropo, da bi razširil kulturo capoeire. Sprva je poučeval od Cremone pa do Trsta, leta 2002 pa je začel redno učiti tudi v Sloveniji. V Ljubljani izvaja treninge za odrasle in otroke ter nastope na kulturnih dogodkih. V skupini Capoeira Tradicao Baiana je enega od svojih učencev že izučil za profesorja, 13 pa jih nosi pas inštruktorja.

Vabimo vas na vašo prvo uro capoeire, da se sami prepričate o zanimivosti te veščine!
Vabljeni otroci od treh in pol let, mladostniki, študentje in odrasli. Pridite in prebudite svoje talente. Treningi potekajo po različnih lokacijah v Ljubljani- Vič, Šiška, Šentvid, Trnovo, Center in Ig.

Prva ura je brezplačna!

VEČ informacij na:
+386 (0)41 243 411
E-mail: capoeiratb@gmail.com
www.capoeiratb.si
https://www.facebook.com/capoeiratradicaobaiana

Swing tečaji
Vilharjeva 3, Ljubljana ob 19:15
Swing tečaji Tečaj, seminar
12.11. odpiramo nov začetni tečaj swinga - preverite spletno stran www.studiodansa.com.

Začetniki boste začeli z osnovami gibanja na glasbo, poskušali poiskati ritem, se učili osnov vodenja in sledenja, in naenkrat se boste zavedli, da plešete! Sledili bodo redni swing večeri, potem obisk kakšne delavnice v tujini, in že boste razmišljali le še o tem, kje lahko danes plešem?!

Nadaljevalci vabljeni na poglobljene treninge tehnike vodenja, sledenja in improvizacije, tisti odra željni pa se nam lahko priključite tudi pri nastopih pod žarometi.

Pestra paleta več kot 12 učiteljev in raznovrstnem program tečajev in delavnic vam ne bo pustil, da bi samo sedeli ob strani.

Za točen urnik prosimo glejte www.studiodansa.com.

Feelgood TRX vadba
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 19:30
Feelgood TRX vadba Športna vadba
Med vadbo potekajo sile v vseh ravninah, osvaja se kompleksna gibanja v naravnem obsegu in ozira na celotno telo – preko stabilizatorjev, v delo je vključenih veliko mišičnih skupin, kar zahteva visoko stopnjo prilagoditve organizma in je posledično energijsko/kalorično zelo potratno.

Feelgood TRX zagotavlja varnost saj se težavnost prilagaja po navodilu trenerja in s spremembo položaja telesa, brez uporabe zunanjih bremen. Predznanje prav tako ni potrebno saj so gibanja naravna, vadba pa vključuje postopen razvoj osnovnih sposobnosti: moč, vzdržljivost, ravnotežje, eksplozivnost in fleksibilnost.

Naše vadbene skupine so kontrolirano manjše, kar omogoča bolj individualen pristop in večji ozir na pravilno tehniko ter učinkovitost vadbe.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Predstavitvena delavnica energijskih in meditativnih tehnik
OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4 ob 19:30
Predstavitvena delavnica energijskih in meditativnih tehnik Delavnica
Na predstavitveni delavnici bomo predstavili našo vsakodnevno prakso in izkušnje, ki smo jih zbrali skozi leta dela na sebi s pomočjo energijskih in meditativni samozdravilnih tehnik, ki so nam na razpolago. Tehnike bomo skupaj tudi preizkusili.

Priporočljiva je špotna oprema, voda, podlaga za ležanje.

VSTOP JE PROST

DODATNE INFORMACIJE IN PRIJAVE: 040 583 027, malini.borut@gmail.com

Capoeira Ljubljana- tečaj
ŠD Tabor (Tabor 13), Ljubljana ob 20:00
Capoeira Ljubljana- tečaj Športna vadba
Capoeira je največji izraz brazilske kulture. Je mešanica borbe, glasbe, gibanja, tradicije, ljudskega izročila. Razvili so jo potomci afriških sužnjev, danes pa je predvsem prepoznavna po akrobacijah, zahtevnih in kompleksnih udarcih ter gibih, kjer je vključeno celotno telo. Capoeira deluje kot oblika povezovanja med praktikanti, kot konjiček, za mnoge pa je to življenjska filozofija.

"Svet je lepši, ko si obrnjen z glavo navzdol."

Več o capoeiri in naši skupini si lahko preberete na:
www.senzala.si

Afro Passion - plesni tečaj v Studiu Baobab
Studio Baobab, Parmova ulica 25, Ljubljana ob 20:00
Afro Passion - plesni tečaj v Studiu Baobab Tečaj, seminar
- AFRO PASSION -

Afro Passion je raziskovanje bogate afriške plesne kulture ter hkratno razgibavanje telesa in duha. Emina nas bo tekom sezone popeljala na raziskovanje giba, koraka, ritma, diha in s pomočjo le – teh tudi nas samih. Afriška kultura lahko naš vsakdan "začini" na zelo prijeten način, saj nas poveže z nečim primarnim znotraj nas samih.

Afro Passion se razlikuje od tradicionalnega afriškega plesa, saj gre za Eminino lastno kreacijo povzemanje ter združevanje elementov tradicionalnega plesa Zahodno afriške države Gvineje, s spretnim prepletanjem elementov iz drugih afro plesnih zvrsti. Skozi svet afro plesa nas bo popeljala na njej lasten in zelo samosvoj način. Postregla nam bo z obilico energije in temperamenta. Pri tem se bomo neizmerno zabavali in hkrati storili tudi nekaj zase. Afro Passion je tudi odlična intenzivna kardio vadba s pomočjo katere bomo lahko pridobili na kondiciji ter na dobri telesni vzdržljivosti. Afriška poliritmija bo poskrbela, da bo Afro Passion vedno zanimiv in poln energije, kot jo premore le Afrika.

Afro Passion bomo doživljali ob zvokih afriških bobnov, ki jih bodo glasbeniki igrali v živo. Izkusili bomo novo dimenzijo plesa na glasbo izvajano sinhrono z našim korakom. Povezali bomo dva aspekta afriške kulture, ples in glasbo, ki vedno "hodita" z roko v roki.

Primerno tako za začetnike, kot tiste s predznanjem afriških plesov.

Tečaj vodi Emina Baj.

Vsak četrtek, od 20h do 21h
od 9.oktobra dalje

Več informacij in prijave na: http://www.baobab.si/tecaji/afro-passion/

Taijiquan in Qigong tečaj - vpisi za sezono 2014/2015
OŠ V.Vodnika, Vodnikova 162, Ljubljana ob 20:00
Taijiquan in Qigong tečaj - vpisi za sezono 2014/2015 Rekreacija
Qigong & Taijiquan (Yang) vadba in začetni tečaj 2014-15
(či gong / tai či čuan)
v Ljubljani, OŠ V.Vodnika

Vpis in začetna vadba:
v torek in četrtek ob 20:00

VABLJENI!

Info: http://taichi-sola.si/
Prijave na mail: solanotranjemoci@gmail.com
ali tel: 041-430650

Vabilo na seminar Zvok - podoba
Leskoškova 9D, Ljubljana ob 20:00
Vabilo na seminar Zvok - podoba Tečaj, seminar
Ukvarjali se bomo s sociološkimi, antropološkimi, zgodovinskimi in filozofskimi pogledi na polje zvoka in podobe, z avdiologijo in psihoakustiko, sociologijo zvoka in glasbe, temeljnimi diskurzi zvočnih elementov, filmskim in foto-pogledom ter vprašanji vidnega in slišnega sveta.

Današnji družbeni prostori, pa naj gre za bifeje, trgovine, avtobuse, vlake, čakalnice, pisarne ali javna stranišča, so polni umetnih zvokov, celo glasbe naj-zabavnejših, naj-popularnejših, naj-uspešnejših in naj-prisotnejših veseljakov, s katerimi je možno napolniti radijske, televizijske in še kakšne programe. Če ni zvoka, je nekaj narobe. Če ni glasbe, je monotono – je tišina. Tišina pa je nekaj, kar vzbuja v današnjem turbo-potrošniku občutke tesnobe, praznine, frustracije, suicidalnosti, žalosti, nezaželjenosti, puščobnosti, brezveznosti, statičnosti, votlosti, nestrpnosti, depresivnosti, odtujenosti, neangažiranosti, dolgočasnosti, razosebljenosti, brezpomembnosti, patetičnosti, dezorientacije, brezvoljnosti, nezanimivosti, cenenosti, skrajne neumnosti in nesmiselnosti. Zagotovo je posredi nekaj magičnega.

Žal ne. Gre za vprašanje razumevanja zvoka, ki poveže dva svetova: svet želje in strasti s svetom sanj, iluzij. Oboje je torej dosegljivo le na nek poseben, specifičen način – vendar je na delu nekaj sublimnega. Vse to se lahko namreč zapisuje kot topos, kot dejstvo par excellence, ki ga je že Kant poimenoval ugodje. Z opazovanjem in interpretiranjem sveta le-tega oblikujemo in, radikalno rečeno: s tem sploh omogočamo, da svet obstaja.

Seminar Zvok-podoba bo potekal vedno ob 20. uri na Leskoškovi 9D, termini do konca 2014 pa so naslednji:

- Oktober

- Četrtek, 09. 10. 2014
- Četrtek, 23. 10. 2014

- November

- Četrtek, 13. 11. 2014
- Četrtek, 27. 11. 2014

- December

- Sreda, 03. 12. 2014
- Četrtek 18. 12. 2014

Predhodna prijava ni potrebna!

Seminar se bo nadaljeval tudi v letu 2015 – termini bodo objavljeni naknadno na spletni strani www.fame.si.

Tedensko srečanje biodanze
No Stress Center, Ul. Milana Majcna 29a, Ljubljana ob 20:00
Tedensko srečanje biodanze Delavnica
Če želite izboljšati kvaliteto svojega življenja, postati bolj odporni na stres in će želite poglobiti odnos s sabo in z drugimi, potem je biodanza prava za vas. Čudovita glasba in gibanje brez naučenih korakov povečata radost do življenja in nas povežeta z drugimi in z vsem okoli nas.
Biodanza je primerna za moške in ženske, za vsakogar, ki želi narediti nekaj samo zase.
Potrebujete udobna oblačila, nogavice, če ne plešete bosi in za osvežitev med vadbo steklenico vode.
Do konca oktobra se je še možno priključiti skupini, ki se srečuje redno tedensko.
Prijave in dodatne informacije na tel. 040 305 502 ali mail zena.skerjanec@gmail.com

Feelgood POWER
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 20:30
Feelgood POWER Športna vadba
Olimpijsko dvigovanje uteži – Snatch (poteg) in Clean&Jerk (Sunek oz. nalog in sunek) – je eden izmed najstarejših, tehnično najzahtevnejših športov, s katerim se pogosto postavlja kriterije telesnih sposobnosti.

Učinki so prenosljivi in zaželeni med številnimi atletskimi panogami, kar je razlog, da so olimpijski dvigi v svojih mnogih izpeljankah sestavni del treninga najrazličnejših športnikov.

Feelgood POWER poleg omenjenih - naloga, potega in sunka, uči tudi druge osnovne vaje moči, kot je počep, mrtvi dvig in t.i. bench press (potisk s prsi) v vseh različicah.

Vadečega se progresivno nauči tehničnih osnov in mu omogoči varnost na poti do izboljšanja telesne moči in eksplozivnosti. Program je prav tako namenjen izkušenim dvigovalcem uteži, ki lahko v stimulativnem okolju pod nadzorom naše strokovne ekipe postavijo nove mejnike v lastnem treningu.

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
Vladimir Putin v Srbiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Srbiji, kjer se bo ob strogih varnostnih ukrepih mudil okoli šest ur. Udeležil se bo vojaške parade in pogovarjal s srbskim državnim vrhom.