Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
Demonstracija fotografiranja z rekonstruirano kamero Janeza Puharja
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana ob 18:00
Demonstracija fotografiranja z rekonstruirano kamero Janeza Puharja V družbi s kustosom
O programu V družbi s kustosom:

Vsak četrtek med 18. in 20. uro vas bo v razstavnih sobanah pozdravil muzejski strokovnjak, ki vam bo razkrili marsikatero zanimivost, ki ni zapisana na razstavnih panojih.
S programom V družbi s kustosom želimo muzejsko dejavnost približati vsem, ki so vedoželjni in si želijo razširiti obzorja. Dejavnost ni namenjena samo enostranskemu podajanju znanja, ampak gre za izmenjavo strokovnih vedenj kustosa in življenjskih izkušenj obiskovalcev.
Vstopnina v muzej se zaračuna po ceniku. Vstopnico lahko obiskovalci v tekočem mesecu izkoristijo za večkraten obisk programa.

Veselimo se kramljanja z vami!

Mesto in urbana kultura mladih – Četrtni mladinski center Šiška vabi na festival ŠiškaFejst
Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana ob 15:00
Mesto in urbana kultura mladih – Četrtni mladinski center Šiška vabi na festival ŠiškaFejst Festival
Da je Šiška fejst, bodo dokazali s festivalom urbane kulture mladih, ki so ga poimenovali ŠiškaFejst. Dogodek bo potekal v četrtek, 2. oktobra 2014, od 15. do 19. ure, na različnih lokacijah Kina Šiška.

Organizator dogodka je Četrtni mladinski center Šiška, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, v sodelovanju z JZ Kino Šiška in UrbanRoof-om.

V okviru festivala bodo potekale raznovrstne aktivnosti in vsak bo našel nekaj zase – obiskovalci se bodo lahko preizkusili v skjetanju, break danceu, grafitiranju, vrtenju glasbe, si ogledali razstavo in izdelali unikatno značko.

Na festival vabljeni vsi, ki želite deliti svoje ideje, ustvarjati ali le preživeti čas v sproščenem vzdušju.

Na prireditvi ni vstopnine in bo potekala v vsakem vremenu.

Za več informacij o dogodku in ostala morebitna vprašanja se obrnite na Ano Marinčič ali Matejo Maver, koordinatorki Četrtnega mladinskega centra Šiška, na telefonski številki 051 659 027 ali 051 659 028, od ponedeljka do petka, med 11. in 19. uro, ali na e–naslov: cmc.siska@mladizmaji.si

Program Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih finančno omogoča ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana in ob delni finančni pomoči Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Urad RS za mladino.

Izmenjava otroških in mladinskih oblačil
Osnovna šola Vrhovci, Cesta na Bokalce 1, Ljubljana ob 17:00
Izmenjava otroških in mladinskih oblačil Izmenjava oblačil
Kdaj: 2. oktober 2014 med 17:00 in 19:00

Kje: Osnovna šola Vrhovci, Cesta na Bokalce 1, Ljubljana – Vrhovci

Kaj: Izmenjava otroških in mladinskih oblačil je odlična priložnost, da zamenjate stara oblačila vaših otrok, ki so jih prerasli, obenem pa obogatite njihovo garderobo s kakšnim ‘novim-starim’ kosom.

Vstopnina: 3 EUR/osebo, ki prinese oblačila

***

NAVODILA ZA OBISKOVALCE
- Na izmenjavo lahko prinesete poljubno število čistih in lepo ohranjenih stvari, ki jih oddate na sprejemnici, zanje dobite listek (vstopnica) s številom prinešenih stvari, na dogodku pa si lahko izberete enako število poljubnih stvari, izbrane stvari pa ob odhodu pokažete na sprejemnici in pokažete listek (vstopnico).
- Prosimo vas, da že doma ločite prinešene stvari v dve vreči:
Stvari, namenjena izmenjavi, naj bodo čiste in lepo ohranjene. Le-te preštejte!
Stvari, namenjene oddaji, pa so lahko tudi slabše ohranjene, vse pa naj bodo čiste.
- Prinesete lahko OTROŠKA in MLADINSKA OBLAČILA, OBUTEV in MODNE DODATKE ter OTROŠKE HIŠNE TEKSTILIJE (posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite odeje, brisače, prti in zavese ter metrsko blago). Oblačila naj bodo oprana, čevlji pa v parih.
- Za prinešene stvari skrbijo na dogodku prostovoljci Društva Ekologi brez meja, ki so na dogodku oblečeni v posebne majice.
- Nošenje tekstila iz jedilnice šole, v kateri poteka izmenjava, vse do vašega odhoda z dogodka ni dovoljeno. Organizatorji dogodka imamo pravico opozoriti vsakega obiskovalca, ki se tega ne bo držal.
- Če kljub sortiranju slučajno na mize zaide tudi kak neuporaben kos oblačila, bomo zelo veseli, če nam ga boste prinesli nazaj do sprejemnice, da ga izločimo iz izmenjave.
- Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da v primeru, da se na posameznem dogodku nabere večje število stvari, vseh zaradi prostorske stiske ne razprostremo.
- Organizatorji dogodka si pridržujemo tudi pravico do morebitne rezervacije kakšnega od prinešenih stvari, ki bi jih lahko uporabili na naših načrtovanih dogodkih v sklopu projekta Tekstilnica (posebne izmenjave ipd.).
- Na dogodku bodite pozorni na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želite menjati) in jih ne puščajte brez svoje vednosti, saj organizatorji za njih ne odgovarjamo.

S podporo projekta Tekstilnica naredite nekaj dobrega za naše okolje! Hvala. Več o projektu na:
www.tekstilnica.si.

Hvala, ker skupaj z nami vedno znova dokazujete, da izmenjava oblek ni noben tabu!

Ekipa Tekstilnice

Projekt Tekstilnica delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Miha Mazzini
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana ob 19:00
Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Miha Mazzini Literarni večer
Miha Mazzini je pisatelj, ki ga poznajo in berejo tudi onkraj domačih meja, publicist, ki je sonarodnjak(inj)e navduševal in razburjal s kolumnami o slovenskih vedenjskih vzorcih, scenarist, ki se je mojstril na podiplomskem študiju v Angliji, doktor antropologije vsakdanjega življenja, ki je doktoriral na temo ustvarjalnega procesa pri pisateljih, v službenem času pa računalničar. Radoveden človek in zato, seveda, bralec. Pogovorni večer vodi Tina Košir Mazi.

Zeliščarka. Svetlana Makarovič in Aphra Tesla
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 20:00
Zeliščarka. Svetlana Makarovič in Aphra Tesla Literarno glasbeni recital
O ljudeh, ljubezni in bolečini, z govorico rastlin, ki grenijo, pečejo ali zbodejo, ki pozdravijo ali pa zastrupijo.

Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Premiera
Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11, Ljubljana ob 20:00
Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Premiera Drama
Neda R. Bric:
NORA GREGOR – SKRITI KONTINENT SPOMINA
Režija: Neda R. Bric

Tema, ki se je Neda R. Bric v mednarodni koprodukciji loteva tokrat, se zdi še posebej prikladna za sugestivni preplet odrske igre in videa, značilen za njene projekte: posvetila se bo Nori Gregor, gledališki in filmski igralki iz Gorice, ki je dosegla zavidljive mednarodne uspehe, prodrla celo v Hollywood, nazadnje pa osamljena in depresivna umrla v Čilu ... Hkrati pa bo protagonistka predstave Gorica, mesto štirih kultur ... Od tod tudi zamisel o sodelovanju štirih gledališč iz različnih kulturnih okolij, povezanih z Norino potjo. Na odru in na filmskem platnu se bodo prepletali trije jeziki in premiere se bodo zvrstile v vseh štirih sodelujočih gledališčih.

Predstavo spremlja tudi razstava o Nori Gregor, Nora, du bist ein Engel!, ki jo je zasnoval Igor Devetak. Ogledate si jo lahko pred ali po predstavi.

Igrajo: Helena Peršuh, Dario Varga, Robert Prebil, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Ivan Godnič, Peter Harl, Lučka Počkaj, Alessandro Mizzi, Gerhard Balluch, Franz Solar, Silvana Rabitsch

Mednarodna koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče, SNG Nova Gorica, Gledališče Gradec (Schauspielhaus Graz), Il Rossetti, Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine (Il Rossetti, Teatro stabie del Friuli Venezia Giulia, Trst)

Predstava poteka v treh jezikih, slovenščini, nemščini in italijanščini, in jo spremljajo dvojezični podnapisi.

Martina Filjak - klavir, Oranžni 1 in izven
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana ob 19:30
Martina Filjak - klavir, Oranžni 1 in izven Klasična glasba
Orkester Slovenske filharmonije
dirigent Marcelo Lehninger
Martina Filjak, klavir

Prvi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije odpira pianistka Martina Filjak, ki jo strokovna javnost uvršča med najperspektivnejše hrvaške glasbenike mlajše generacije. Za njene nastope velja, da so mešanica strastne in lirične interpretacije ter tehnične dovršenosti izvedbe. Pod dirigentskim vodstvom Marcela Lehningerja bo skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla:
- Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73 (Imperator).
https://www.youtube.com/watch?v=hDXWK3W477w

- Vitja Avsec, Sinfonietta in A (novo delo)
- Felix Mendelssohn Bartholdy, Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56 (Škotska)
https://www.youtube.com/watch?v=4nP0gqKmWuY

Vljudno vabljeni.

Vstopnice: Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Kupi vstopnice: http://www.cd-cc.si/siti/tickets/tickets.php5?idparent=6093&L=sl

Dirty Skunks: Crucified Barbara, Supercharger, Junkstars
Metelkova mesto - Channel Zero, Ljubljana ob 20:30
Dirty Skunks: Crucified Barbara, Supercharger, Junkstars Alternativa
Nevarne Crucified Barbara za hladen oktobrski večer.

Mogoče je švedska znana po svojem death metalu, melodičnem metalu, HC-ju in Europe. Ter, če smo čisto natančni - Abbi!

A marsikdo ne ve, da na Švedskem že od leta 1998 s svojim nevarno zvenečim hardrockom napada kvartet Crucified Barbara. Zasedba, ki je svojo glasbeno pot pričela v punk rock vodah, je ugotovila, da se lahko ostrina punka in melodičnost punk rocka lahko še bolje, močneje in nevarneje izrazita v - hard rocku, kar so že nekoč pred njimi dokazale Girlschool, kar je vedno uspešno dokazovala Lita Ford ali pa izredna The Great Kat in kar so v ekstremnih vodah thrasha recimo utelesile Ice Ages, v death metalu pa Derketta.

No, pa da ne bi izpadlo, da so Crucified Barbara zanimive le zato, ker gre za ''all-girl'', ali raje ''all-woman'' ali band. Saj nismo leta 1972! Crucified Barbara znajo delati res dobro in močno glasbo, kar so dokazale že s prvim albumom In Distortion We Trust, nadaljevale pa s Til Death Do Us Party in Midnight Chase.

Jeseni se odpravljajo na evropsko turnejo, naslovljeno In The Red in v sklopu te turneje se bodo Mia Coldhart, Klara Force, Ida Evileye in Nicki Wicked ustavile tudi v Ljubljani, in sicer 2. oktobra v Channel Zero na Metelkovi.

Seveda ne bodo same, saj bodo hard rock večer pojačali še Supercharger in Junkstars.
Pripravite se na peklenski večer!

CRUCIFIED BARBARA www.facebook.com/crucifiedbarbara
SUPERCHARGER www.facebook.com/supercharger
JUNKSTARS www.facebook.com/junkstarsofficial

www.dirtyskunks.org

Razstave
Eva Petrič
Kazemate, Ljubljanski grad, Ljubljana
Eva Petrič Instalacija
Fraktali na 463′S 1430′V: EMOljubljaNA

Na koliko fraktalov bi se morala razleteti današnja Ljubljana, da bi se ti lahko zlepili v enako sestavljanko, kot jo ponuja zlepljeni emonski vrč v Mestnem muzeju Ljubljana? Emonec je pil iz njega pred dvema tisočletjema. Od njega nas loči 70–80 rojstev, 70–80 porok, 70–80 pogrebov, 70–80 dedovanj.

Koliko Emonca je danes v nas po 70–80 generacijah, na koliko fraktalih Emona še obstaja v nas? Kako različni smo od Emonca in kako enaki smo mu? Če bi se razleteli, kakšni bi bili fraktali današnje Ljubljane?

Fraktali so vzorec, ki nastaja z lepljenjem razbitega vrča. Ta artefakt nam predstavlja našo rimsko dediščino – banalno, toda nikakor ne zanemarljivo. Od nje se v bistvu nismo kaj prida oddaljili: tudi danes uporabljamo podobne posode in kozarce. Uporabljamo vrče, kot jih potrpežljivo sestavljamo in lepimo iz končkov oddaljene preteklosti.
Kaj sestavlja nas, Ljubljančane? Isto kot Emonce? Kaj bo v muzejih ostalo za nami? Danes še vedno uporabljamo iste ceste, vodovod, kanalizacijo, uvajamo enak sistem talnega hlajenja … Ko se sprehajamo po strogem središču Ljubljane, se ta ne razteza kaj bistveno čez meje Emone … Ko zremo na nočno nebo, na Rimsko cesto nad nami, o njej ne vemo kaj bistveno več, kot je vedel Emonec.

Ko gledamo zvezde Rimske ceste, gledamo v preteklost – zremo morda v čas Emone. Kakšen je pogled z Rimske ceste ta trenutek na nas? Nas Emonci z Rimske ceste v tem trenutku vidijo v prihodnosti?

V realnosti fraktalov obstajamo sočasno, v njej je Emona tu in zdaj, kot je tudi Ljubljana tu in zdaj. Ena je prežeta z drugo, ne le v fraktalih. Emona je v našem vedenju, v našem obnašanju, naši ulični ureditvi, naših banalnih predmetih in v temeljnih principih mišljenja. Emona ni oddaljena dva tisoč let – še vedno je tu, med nami in v nas samih (Eva Petrič).

Kustos razstave: Aleksander Bassin

V sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.
Pokrovitelj razstave: BTC d.d.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Poteka do: 3.12.2014
Gledališki sprehod po Ljubljani
Slovenski gledališki muzej, Mestni trg 17, Ljubljana ob 17:00
Gledališki sprehod po Ljubljani Vodstvo
Sprehodili bomo pot nekdanje kapucinske procesije in si spotoma ogledali zgodovinska prizorišča, ki so zaznamovala gledališko življenje Ljubljane. Tako bomo zgodovino gledališča na Slovenskem spoznali kar na licu mesta.

Zbrali se bomo ob 17. uri v atriju Slovenskega gledališkega inštituta na Mestnem trgu 17. Vstopnina po ceniku.

Informacije in prijava: sandra.jenko@slogi.si

Vljudno vabljeni!

Četrtkovanje v galeriji: Alojzij Repič - Mirko in Zofija
Narodna galerija, Prešernova 24, Ljubljana ob 18:00
Četrtkovanje v galeriji: Alojzij Repič - Mirko in Zofija Predavanje v galeriji
Opus Alojzija Repiča je bogat s številnimi realističnimi portreti znamenitih osebnosti iz slovenskega kulturnega življenja. Predstavili bomo dvojni akademsko realistični portret, ki sodi med intimne plastike zasebnega naročila. Plastika pomembno dopolnjuje Repičev opus v kiparski zbirki Narodne galerije in prestopa v dvajseta leta, v čas kiparjevega poučevanja na umetnoobrtni strokovni šoli v Ljubljani.

Po predstavitvi vas vabimo na pogostitev, druženje in pogovor s predavateljico.

Vsa Četrtkovanja se začnejo ob 18.00, galerija pa je vsak prvi četrtek v mesecu odprta do 20.00.

www.ng-slo.si

Demonstracija fotografiranja z rekonstruirano kamero Janeza Puharja
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana ob 18:00
Demonstracija fotografiranja z rekonstruirano kamero Janeza Puharja V družbi s kustosom
O programu V družbi s kustosom:

Vsak četrtek med 18. in 20. uro vas bo v razstavnih sobanah pozdravil muzejski strokovnjak, ki vam bo razkrili marsikatero zanimivost, ki ni zapisana na razstavnih panojih.
S programom V družbi s kustosom želimo muzejsko dejavnost približati vsem, ki so vedoželjni in si želijo razširiti obzorja. Dejavnost ni namenjena samo enostranskemu podajanju znanja, ampak gre za izmenjavo strokovnih vedenj kustosa in življenjskih izkušenj obiskovalcev.
Vstopnina v muzej se zaračuna po ceniku. Vstopnico lahko obiskovalci v tekočem mesecu izkoristijo za večkraten obisk programa.

Veselimo se kramljanja z vami!

Prireditve
Oktoberfest v KLUBU 300
Klub 300, Regentova cesta 35, Ljubljana
Oktoberfest v KLUBU 300 Kulinarična prireditev
Ne spreglejte prav posebne ponudbe:
AKCIJSKE CENE piva in hrane, ter posebna tekmovanja za PRAVE PIVCE!
Najboljši v hitrostnem pitju piva iz litrc z bogatimi nagradami
Izbor najlepšega dirndla – predstavite se nam v vaši PIVSKI NOŠI

In ne spreglejte Oktoberfest bowlinga z Red pinom! Red pin pri nas enostavno ne sme manjkati na nobeni proslavi.

Pili in zabavali se bomo v družbi piva Tuborg in njihovih mičnih hostes.

Vabljeni v KLUB 300

Od steze do zabave v enem koraku

Poteka do: 4.10.2014
Rojstnondevne zabave
Otroška akademija, Litijska cesta 35, Ljubljana ob 9:00
Rojstnondevne zabave Prireditev za otroke
Iščete nekaj, kar vam bo vzelo najmanj časa in povzročilo najmanj dodatnega dela? Naše rojstnodnevne zabave so zasnovane tako, da mi načrtujemo, gostimo, animiramo ter v celoti izpeljemo tematski rojstni dan na naši lokaciji. Uredimo vse od načrtovanja, nakupa in dekoracije. Vaša domišljija ni naša omejitev.

Poleg animacije in dekoracije poskrbimo tudi za hrano in pijačo. Prav tako lahko poskrbimo za torto ali pa jo starši sami dostavite. Na koncu pa slavljenec oz. slavljenka domov odnese tudi spomin s fotografijami.

Rojstnodnevne zabave se med šolskim letom odvijajo ob petkih popoldan in ob sobotah v dveh terminih (dopoldan ali popoldan). Rojstnodnevna zabava skupaj s pogostitvijo in animacijo v celoti traja dve uri in pol.

Več informacij na spletni strani: http://otroska-akademija.si/nasi_programi/rojstnodnevne_zabave.html

ali na brezplačni telefonski številki 080 86 55

Posebna soktoberska ponudba
Gostilna in Pizzerija Boter, Tržaška cesta 6, 1360 Vrhnika ob 12:00
Posebna soktoberska ponudba Kulinarična prireditev
Spoštovani!

Botri smo samo za Vas pripravili posebno
septembersko ponudbo:

- SVINJSKI MEDALJONI Z LISIČKAMI IN POMFRIJEM

- TESTENINE Z LISIČKAMI IN KOZICAMI

- PIZZA "FANTAZIJA" (PELATI, SIR, BUFALA, PRŠUT, ČEŠNJEVEC, RUKOLA)

- PIZZA "GOZDARSKA" (PELATI, SIR, SALAMA, ŠAMPINJONI, LISIČKE)

- LONG DRINK "CAMPARI & JUICE"

Vljudno vabljeni in dober tek!

Yildiz Health&vital klub
Yildiz Han, Karlovška 19, Ljubljana ob 13:00
Yildiz Health&vital klub Kulinarična prireditev
V restavraciji Yildiz Han, vam predstavljamo noviteto. Za vas pripravljamo program zdrave in vitalne prehrane. Program je namenjen vsem, ki skrbite za svoje zdravje, a še vseeno radi kaj dobrega pojeste. Prav tako v našo sredino lepo vabimo vegetarjance, saj je turška kuhinja sinonim za pestro izbiro zelenjavnih jedi.

RESTAVRACIJA YILDIZ HAN SKRBI ZA VAŠE ZDRAVJE, ZATO SVOJE JEDI PRIPRAVLJAMO IZ EKOLOŠKIH ŽIVIL!

Ekološka živila so celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave in niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati pa so ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega okusa, kot konvencionalno pridelana.

Študije dokazujejo, da je kvaliteta danes pridelanega sadja in zelenjave nizka, saj vsebujeta manj vitaminov in mineralov kot hrana, pridelana v času pred uporabo pesticidov in kemičnih snovi. Krompir moderne pridelave je v primerjavi z krompirjem izpred 50 let izgubil 100 odstotkov vitamina A, 57 odstotkov vitaminov C in železa, 28 odstotkov kalcija, 50 odstotkov vitamina B2 (riboflavin) in 18 odstotkov vitamina B1 (thiamin). Podobno se je zgodilo še 24-tim drugim vrstam sadja in zelenjave. Študije dokazujejo tudi, da ima hrana ekološke pridelave do 250 odstotkov več vitaminov in mineralov kakor neekološka hrana.

Ekološko pridelana živila imajo visoko zdravstveno, hranilno in prehransko vrednost. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, možganske kapi in znižujejo tveganje za prirojene napake plodu. Eko živila vsebujejo bistveno manj nitratov in pri predelavi ne uporabljamo nepotrebnih dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in umetnih arom.

Zdrava, naravna hrana, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ima boljši okus od konvencionalno pridelane zaradi zdrave, čiste zemlje, kvalitetnih semen in organskih gnojil.

Pri pridelavi upoštevamo zakonitosti narave in ohranjamo rodovitnost tal. Varujemo naše naravne dobrine, izkoriščamo njihove prednosti, jih vzdržujemo in izboljšujemo. Skrbimo za ekološko ravnotežje, ohranjamo čisto vodo, naravne vire in energijo pa izkoriščamo na naravi prijazen način. Uporabljamo metodo trajnostnega načina kmetovanja, veliko zelenjave predvsem pa sadja vsebuje veliko količine vode, zato je po našem mnenju zelo pomembno kakšna voda hrani in osvežuje pridelke.

Ena glavnih značilnosti je ohranjanje in povečevanje rodovitnost tal z organskimi gnojili. Čista zemlja je osnova za zdravo hrano. Tehnike neekoloških načinov kmetovanja temeljijo na intenzivni uporabi kemično-sintetičnih sredstev, a zemlja, pognojena z organskim gnojilom, vsebuje dvakrat več koristnih mikrobov, črvov in insektov, kot zemlja pod intenzivno pridelavo. Polja ekoloških pridelovalcev vsebujejo osemindvajset odstotkov več ogljika kot ostala. V zemlji je veliko organizmov, ki prenašajo ogljik. V primerjavi s kemično obdelano, je zemlja ekoloških pridelovalcev bolj rodovitna in kljub škodljivcem proizvede skoraj enako količino pridelka. S shranjevanjem in zadrževanjem ogljika v zemlji ekološki kmetovalci delujejo proti klimatskim spremembam.

OBIŠČITE NAS IN SE PREPRIČAJTE!

Lepo vabljeni, da okusite čare zdrave in odlične turške hrane
www.yildiz-han.si ; yildiz@siol.net ; 01 4265717 ; 041 376437

Mesto in urbana kultura mladih – Četrtni mladinski center Šiška vabi na festival ŠiškaFejst
Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana ob 15:00
Mesto in urbana kultura mladih – Četrtni mladinski center Šiška vabi na festival ŠiškaFejst Festival
Da je Šiška fejst, bodo dokazali s festivalom urbane kulture mladih, ki so ga poimenovali ŠiškaFejst. Dogodek bo potekal v četrtek, 2. oktobra 2014, od 15. do 19. ure, na različnih lokacijah Kina Šiška.

Organizator dogodka je Četrtni mladinski center Šiška, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, v sodelovanju z JZ Kino Šiška in UrbanRoof-om.

V okviru festivala bodo potekale raznovrstne aktivnosti in vsak bo našel nekaj zase – obiskovalci se bodo lahko preizkusili v skjetanju, break danceu, grafitiranju, vrtenju glasbe, si ogledali razstavo in izdelali unikatno značko.

Na festival vabljeni vsi, ki želite deliti svoje ideje, ustvarjati ali le preživeti čas v sproščenem vzdušju.

Na prireditvi ni vstopnine in bo potekala v vsakem vremenu.

Za več informacij o dogodku in ostala morebitna vprašanja se obrnite na Ano Marinčič ali Matejo Maver, koordinatorki Četrtnega mladinskega centra Šiška, na telefonski številki 051 659 027 ali 051 659 028, od ponedeljka do petka, med 11. in 19. uro, ali na e–naslov: cmc.siska@mladizmaji.si

Program Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih finančno omogoča ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana in ob delni finančni pomoči Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Urad RS za mladino.

Izmenjava otroških in mladinskih oblačil
Osnovna šola Vrhovci, Cesta na Bokalce 1, Ljubljana ob 17:00
Izmenjava otroških in mladinskih oblačil Izmenjava oblačil
Kdaj: 2. oktober 2014 med 17:00 in 19:00

Kje: Osnovna šola Vrhovci, Cesta na Bokalce 1, Ljubljana – Vrhovci

Kaj: Izmenjava otroških in mladinskih oblačil je odlična priložnost, da zamenjate stara oblačila vaših otrok, ki so jih prerasli, obenem pa obogatite njihovo garderobo s kakšnim ‘novim-starim’ kosom.

Vstopnina: 3 EUR/osebo, ki prinese oblačila

***

NAVODILA ZA OBISKOVALCE
- Na izmenjavo lahko prinesete poljubno število čistih in lepo ohranjenih stvari, ki jih oddate na sprejemnici, zanje dobite listek (vstopnica) s številom prinešenih stvari, na dogodku pa si lahko izberete enako število poljubnih stvari, izbrane stvari pa ob odhodu pokažete na sprejemnici in pokažete listek (vstopnico).
- Prosimo vas, da že doma ločite prinešene stvari v dve vreči:
Stvari, namenjena izmenjavi, naj bodo čiste in lepo ohranjene. Le-te preštejte!
Stvari, namenjene oddaji, pa so lahko tudi slabše ohranjene, vse pa naj bodo čiste.
- Prinesete lahko OTROŠKA in MLADINSKA OBLAČILA, OBUTEV in MODNE DODATKE ter OTROŠKE HIŠNE TEKSTILIJE (posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite odeje, brisače, prti in zavese ter metrsko blago). Oblačila naj bodo oprana, čevlji pa v parih.
- Za prinešene stvari skrbijo na dogodku prostovoljci Društva Ekologi brez meja, ki so na dogodku oblečeni v posebne majice.
- Nošenje tekstila iz jedilnice šole, v kateri poteka izmenjava, vse do vašega odhoda z dogodka ni dovoljeno. Organizatorji dogodka imamo pravico opozoriti vsakega obiskovalca, ki se tega ne bo držal.
- Če kljub sortiranju slučajno na mize zaide tudi kak neuporaben kos oblačila, bomo zelo veseli, če nam ga boste prinesli nazaj do sprejemnice, da ga izločimo iz izmenjave.
- Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da v primeru, da se na posameznem dogodku nabere večje število stvari, vseh zaradi prostorske stiske ne razprostremo.
- Organizatorji dogodka si pridržujemo tudi pravico do morebitne rezervacije kakšnega od prinešenih stvari, ki bi jih lahko uporabili na naših načrtovanih dogodkih v sklopu projekta Tekstilnica (posebne izmenjave ipd.).
- Na dogodku bodite pozorni na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želite menjati) in jih ne puščajte brez svoje vednosti, saj organizatorji za njih ne odgovarjamo.

S podporo projekta Tekstilnica naredite nekaj dobrega za naše okolje! Hvala. Več o projektu na:
www.tekstilnica.si.

Hvala, ker skupaj z nami vedno znova dokazujete, da izmenjava oblek ni noben tabu!

Ekipa Tekstilnice

Projekt Tekstilnica delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Pomagajte obnoviti slovenski gozd
Šmartinska cesta 152g, Ljubljana ob 17:00
Pomagajte obnoviti slovenski gozd Prireditev za otroke
. V ta namen se bo v Cityparku, natančneje v prvem nadstropju pred trgovino Sportina, odvijala od četrtka, 2. oktobra, do nedelje, 12. oktobra 2014, otroška humanitarna akcija posadi svojo sadiko. Akcija se bo odvijala ves dan v odpiralnem času nakupovalnega centra. Z njo bodo pomagali obnoviti drevesa, da bodo imeli ptički prihodnjo pomlad kje domovati. Vsak od vas lahko kupi sadiko za en evro, ki jo bodo po končani akciji posadili v slovenskih gozdovih. V katastrofalnem žledu letošnjo zimo je bilo poškodovanega polovica slovenskih gozdov. Zaradi tega je bilo treba posekati več kot 9 milijonov m3 lesa. Sadiko boste lahko kupili tudi preko sms s prispevkom enega evra.
Poleg humanitarne akcije bodo v Cityparku potekale brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke. Otroci bodo v tem času lahko iz različnih materialov izdelovali ptičke in ptičje hišice, ki bodo prenesene v park ob Poti ob žici, kjer bodo lahko otroci ptičkom polepšali dan.

Družbeno odgovorno akcijo organizirata Zveze tabornikov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije. Citypark pa skupaj z najmlajšimi obiskovalci pomaga polepšati dan ptičkom z izdelavo ptičjih hišk.

Program ustvarjalnih delavnic za otroke:
- Izdelava ptičkov bo potekla v četrtek in petek, 2. in 3. oktobra, od 17. do 20. ure.
- Pobarvajmo ptičjo hišico se bo odvijalo v sobote in nedeljo, 4. in 5. oktobra, od 11. do 15. ure.
- Ustvarjamo s taborniki bo od nedelje, 5. oktobra, do petka, 10. oktobra, od 17. do 20. ure.
- Izdelava ptičkov bo v soboto in nedeljo, 11. in 12. oktobra, od 11. do 15. ure.
Znotraj delavnic bo prostor tudi za pedagoške aktivnosti, kot so poučevanje o pomenu in specifikah gozda ter o tem, kako se vzgaja lastno sadiko.

"V Cityparku želimo aktivno podpirati in soustvarjati okolje, v katerem delujemo. Prav zato smo že lani jeseni začeli z akcijo Posvoji drevo, ki se osredotoča na urejanje mestnih parkov, še posebej na sajenje dreves, ki so bila prizadeta v zadnji vremenski ujmi," je izpostavil center manager Toni Pugelj.
Takrat so ob Poti ob žici posadili prvo drevo, ki so ga posvojili obiskovalci Cityparka, novembra letos pa bodo to največjo zeleno javno površino v Ljubljani osvežili še z dodatnimi 19 drevesi, ob katerem je lahko tudi vaše ime. Del drevesa lahko posvojijo vsi obiskovalci Cityparka, ki bodo ob nakupu v eni od trgovin v zahvalo za svoj nakup prejeli letak z unikatno kodo. To je treba vpisati v spletni obrazec na http://posvoji-drevo.si/, vaše ime pa se bo po sajenju dreves pojavilo na tablici ob enem od novo posajenih drevesih. Z akcijo Posvoji drevo Citypark lokalno spodbuja odnos in skrb za zelene mestne površine.

Nakupovalno središče Citypark je največje nakupovalno središče v Sloveniji in se ponaša z najprestižnejšimi blagovnimi znamkami. Z več kot 125 trgovinami je tudi najmodernejše nakupovalno središče v Ljubljani, ki ima najvišjo kakovost v storitvah in ponudbi ter postavlja modne trende. Sicer pa je Citypark eden od štirih nakupovalnih središč, ki jih upravlja v Sloveniji SES Center Management, družba za upravljanje. Slednja ima 28 nakupovalnih središč še v štirih državah, poleg Slovenije tudi v Italiji, Avstriji, na Češkem in Madžarskem. SES nakupovalna središča že osmo leto ostajajo med največjimi prodajnimi centri v Sloveniji.

Dodatne informacije:
Citypark
Klavdija Miklavžin Javornik, vodja marketinga
Telefon: 01 587 30 55, e-pošta: klavdija.javornik@citypark.si

Terapevtsko Svetovanje za Samske: 'Želim spoznati Pravo/ega!'
Ul. J.Pavla II 13, /Center Mic, Ljubljana ob 17:30
Terapevtsko Svetovanje za Samske: "Želim spoznati Pravo/ega!" Pogovor
Večina se dandanes ni več pripravljena preveč truditi za nek odnos, sploh pri zelo vabljivi možnosti številnih samskih, ki so predvidoma na voljo, in ki, bolj ali manj resno, iščejo svojo sorodno dušo na spletnih portalih, klepetalnicah ipd., ko pa nastopi priložnost za to, se je z njimi včasih zelo težko dogovoriti za eno samo kavico v živo.

Zdi se nam, da je v tem času obilja na voljo neštevilo vabljivih možnosti spoznavanja potencialnega partnerja, da vedno lahko najdemo nekoga boljšega, kot je oseba s katero smo. Nekoga, ki bo v celoti zadovoljil naša pričakovanja, s komer nam bo "kot v pravljici." Pa je temu res tako? Ali se takšne srečne zgodbe res dogajajo tudi v resničnem življenju? Ste kdaj razmišljali o tem?

Če ste samski ali v nezadovoljujočem odnosu, v katerem ne veste kaj bi: ali bi šli "naprej skozi vrata" ali bi raje zakorakali vabljivi svobodi samskosti nasproti, bi bilo dobro, da si, preden karkoli storite, sami pri sebi razjasnite, kaj sploh si želite, kaj čutite, kam vas vodi vaša pot partnerstva in kje v resnici si želite biti.

Za pogovor z vami smo Vam na voljo usposobljeni svetovalci s strokovnim znanjem s področja medosebnih odnosov in partnerstva ter večletnimi izkušnjami na tem področju. Naše delo bogatijo življenjske izkušnje, kar pomeni globlje razumevanje vaših doživljanj v odnosih.

Če bi se radi enkratno posvetovali ali se dogovorili za dolgotrajnejše osebno terapevtsko svetovanje smo Vam na voljo na spodnjih kontaktih:
veselje.info@gmail.com ali tel: 030 925 893. Naročanje preko emaila.

Za termin svetovanja se je obvezno potrebno predhodno naročiti, termini na napovedniku so zgolj okvirni. Ob dogovoru za nadaljevanje/cikel 12 srečanj je en pogovor brezplačen.

Svetovanja potekajo v dopoldanskem ali popoldanskem času v Ljubljani, Kopru in Novi Gorici.

Veselimo se srečanja z Vami!

Čustvena inteligenca v družini
Knjižnica Bežigrad, Einspielerjeva 1, Ljubljana ob 18:00
Čustvena inteligenca v družini Predavanje
Zakaj se nam dogajajo stvari, ki si jih v resnici ne želimo? V glavnem zato, ker premalo vemo o razlikah med nami, o komunikaciji, konfliktih in reševanju sporov, o primernih načinih zadovoljevanja potreb in upravljanja s čustvi. Prepletenost partnerskih in starševskih vlog komunikacijo v odnosu ponavadi samo še oteži. Nekateri se pred prepiri in slabo voljo umikajo v delo in hobije, drugi v pretirano ukvarjanje z otroci, tretji zavzamejo pasivno vlogo žrtve. Vendar ni treba da je tako.

Če tudi v vaši družini prepogosto prihaja do prepirov in slabe volje, če imate občutek, da vas partner, starši ali otroci premalo spoštujejo in upoštevajo, če si želite, da bi bili s strani svojih bližnjih bolj ljubljeni, sprejeti in slišani, je čas da v zvezi s tem nekaj ukrenete.
Vabimo vas na brezplačno predavanja o pomenu partnerskih in družinskih odnosov, kjer bomo spregovorili kako uspešno krmariti med željami, potrebami in pričakovanji vaših bližnjih in svojimi, ne da bi na tej poti izgubili sebe ali svoje družine.

Predavatelja: Brane Krapež in Leo Ivandič – Šola čustvene inteligence

Predstavitev delavnic 'Pot srca'
HOTEL MEDNO, HRAM MODROSTI SAIRAMA,MEDNO 54, LJUBLJANA ob 18:00
Predstavitev delavnic "Pot srca" Predstavitev
Neštetokrat nas življenje z vsakodnevnimi problemi, boleznimi in neuspehi usmerja v to, da bi se zazrli vase. Da bi pogledali, kje tičijo vzroki za naše težave, zakaj smo nesrečni, bolni, zakaj ne najdemo globoke partnerske ljubezni, zakaj z otroki ne moremo vzpostaviti čudovitega odnosa, zakaj nikakor, pa če se še tako trudimo, ne moremo ustvariti obilja ... Vzroki so v nas samih in ko pogledamo resnici v oči, spustimo težo odvečne prtljage ter se zavemo, kdo smo, zakaj živimo in kaj je naše poslanstvo, se življenje prične čudežno spreminjati. Nikoli ni prepozno in da se. Kot je teta Pehta v Kekcu modro dejala, da za vsako bolezen rož'ca raste, tako se za vsakega človeka najde rešitev trenutne situacije. Splača se videti, slišati, ljubiti - doživljati vso lepoto samega sebe, svojega srca, čudovite narave, človeštva kot celote.

Namen delavnic "Pot Srca" je, da zopet postanemo Človek z veliko začetnico. S pomočjo iger drug drugemu odstiramo življenjske zgodbe, meditiramo, prisluhnemo kanaliziranim sporočilom naših vodnikov, angelov, starodavnih prednikov, se predajamo zdravilni moči glasbe, beremo zgodbe iz knjige "Po poti mojega Srca" ... Se skupaj smejemo in solze sreče brišemo... Raziskujemo najgloblje globine našega obstoja, ki prinašajo magične rezultate tako na mentalnem, čustvenem kot tudi na fizičnem in dušnem nivoju. V sebi znova začutimo v ljubezen, radost, obilje. Začutimo utrip srca. Začutimo življenje.

V sklopu osmih srečanj se vzpenjamo po stopnicah našega življenja. Pričnemo v trenutku pred spočetjem, ko pred mojstri in vodniki podpišemo pogodbo z našimi starši ter izberemo poslanstvo. Nadaljujemo s fizičnim rojstvom in se s pomočjo sporočil posameznih čaker ter obredov, ki ustrezajo slednjim, pomikamo skozi življenje. Zaključimo s smrtjo, ko prestopimo reko večnosti in se zlijemo z Ljubeznijo.

Ljudje smo čuteča bitja in globoka resnica je, da ne glede na ves napredek še vedno najbolj potrebujemo nežen objem, drobec časa, ljubeč stisk dlani, dotik srčnosti, čuten pogled v oči, svetost radosti, prisrčne besede "rad(a) te imam" ... Tako kot kruh rabimo ob sebi ljudi, ki nam dajo vedeti, da je naše življenje smiselno, ki se nam z ljubeznijo v očeh zahvalijo: "Hvala ti, ker si." Zato odprimo svoje srce, se medsebojno povežimo, drug drugega ljubeče podprimo, da vse okoli nas v polnosti zaživi, da energija ljubezni preplavi zemljo in nebo. Postanimo mogočen gospodar svojega življenja.

V četrtek, 02.10.2014, ob 18.00 uri ljubeče vabljeni v Ljubljano, v prostore Hrama modrosti Sairama v Hotelu Medno na brezplačno predstavitev delavnic. Več informacij na tel. 051 664 486 oz. e-pošti: milena.matko@siol.net.

Se vidimo, srčno objamemo.

Z ljubeznijo,

Milena Matko

Čustva, strast, razmerja ... Kje je meja?
Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale ob 18:00
Čustva, strast, razmerja ... Kje je meja? Predstavitev
Vabljeni na predstavitev in pogovor ob izidu osme samostojne knjige avtorice Mateje Kegel Kozlevčar. Knjiga z naslovom HANA je nadaljevanje romana Divja Klara (2011) in predstavlja iskren vpogled v resnično čustveno zapletanje mladih Slovenk.V pogovoru se bodo avtorici pridružili gostje:
Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije; Lenart Zajc, pisatelj in družbeni kritik; Klemen Globočnik, avtor knjige "Life without entusiasm is like sex without an orgasm".
Več o knjigi na: www.zgodba.net.
Vabljeni v četrtek, 2. oktobra 2014 v Knjižnico Domžale.

Prevodna stvarna in strokovna literatura na robu preživetja?
Modrijanova knjigarna, Trubarjeva c. 27, Ljubljana ob 18:00
Prevodna stvarna in strokovna literatura na robu preživetja? Pogovor
Tudi prevodi stvarnih in strokovnih knjig delijo usodo leposlovja in knjige na splošno – vse manj je bralcev in kupcev, zato tudi vse manj dobrih in pomembnih naslovov. S tem je v nevarnosti pomemben steber izobraženosti in nujna opora pri graditvi kritičnega ter samostojnega mišljenja družbe in posameznikov. Temeljna dela drugih narodov namreč bistveno prispevajo tudi k oblikovanju in utrjevanju slovenske znanstvene misli, tako v nacionalnem kot evropskem okviru. Svetla točka pri uveljavljanju dobre stvarne in strokovne literature je Jermanova nagrada Društva slovenskih književnih prevajalcev (DSKP), ki se podeljuje za posebej uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil.

Ali je sploh smiselno prevajati ali pa "vsi" berejo to literaturo kar v izvirniku, seveda običajno angleškem?
Po kakšnih merilih založbe izbirajo naslove za prevajanje?
Kakšne prevajalce je treba izbrati?
Na kakšne strokovne pripomočke se prevajalci lahko oprejo pri svojem delu?
Kakšna je vloga urednika pri nastajanju prevedenih knjig?

To bodo osrednje teme pogovora, ki ga ob mednarodnem dnevu prevajalcev 2014 pripravljamo v sodelovanju z DSKP. Sodelovali bodo prevajalec in urednik založbe Modrijan Aleš Učakar, prevajalec Matej Venier ter prevajalka in predstavnica DSKP Irena Trenc - Frelih. Pogovor bo povezovala ustanoviteljica in urednica založbe *cf. Zoja Skušek.

Vljudno vabljeni!

Frekvence ljubezni – Barbara Škoberne
Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana ob 18:00
Frekvence ljubezni – Barbara Škoberne Predavanje
Uspeh, denar, moč, slava in pamet vsi izgubijo svojo vrednost in pomen, če v življenju ni prave ljubezni. Prava ljubezen izvira iz globin srca in prinaša v naše življenje mir, stabilnost in osmišljenost.

O različnih frekvencah ljubezni, kaj pomenijo za naše življenje in kako lahko izkusite globlje frekvence ljubezni, bo spregovorila Barbara Škoberne, učiteljica na Duhovni univerzi, šoli za osebno rast in duhovni razvoj, ki jo bo tudi na kratko predstavila.

Preventiva za sladkorno bolezen
Osnovna šola Stranje, Zgornje Stranje 22, Stahovica ob 18:00
Preventiva za sladkorno bolezen Predavanje
Gostja in predavateljica bo Katarina Arčon,
gospa z dolgoletno uspešno urejeno
sladkorno boleznijo.

Pred viharjem
Bela dvorana, Ljubljanski grad, Ljubljana ob 18:30
Pred viharjem Predavanje
Svet pred letom 1914 so pozneje opisovali zelo različno: po eni strani naj bi bil zlata doba varnosti, po drugi pa naj bi bil mir v njem samo navidezen in v znamenju priprav na veliki obračun. Obe pojmovanji hkrati držita in sta tudi napačni, če ju razumemo kot podobo celote, saj je bil za "la belle époque" značilen vsestranski razmah različnih tendenc na različnih področjih življenja.

Slovenski prostor je v začetku 20. stoletja že praktično v celoti zajela pospešena modernizacija, tj. urbanizacija, industrializacija, deagrarizacija … Še pred uveljavitvijo splošne, enake, neposredne in tajne volilne pravice za moške (1905–1907 na državnem nivoju, na občinskih volitvah dobijo volilno pravico tudi določene kategorije ženskega prebivalstva) se je v slovenskih deželah oblikovala moderna "konfiguracija" političnega prostora. Katoliški tabor je bil zaradi velike podjetnosti v veliki prednosti, liberalci pa so se dolgo časa definirali samo kot njegovi nasprotniki. Socialdemokrati so bili razmeroma šibki, saj so vztrajali pri kmečkemu prebivalstvu (pri nas ga je bilo okoli 65 %) nenaklonjenih marksističnih dogmah, a se jim je s pospešeno industrializacijo obetala rast v prihodnosti.

Mnenjska diferenciacija se je kazala tako v znanosti kot v umetnosti; to pa ni izključevalo tudi sodelovanja med ljudmi različnih nazorov. To je bilo zlasti pomembno za dogajanja med prvo svetovno vojno, ko je bilo mogoče ne glede na izvršeno ločitev duhov in svojevrstno varianto kulturnega boja uveljaviti koncepcijo vsenarodne politične koncentracije.

Predavatelj ddr. Igor Grdina se je rodil leta 1965 v Celju. Diplomiral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani: A – slovenski jezik in književnost, A – zgodovina ter doktoriral iz slovenske književnosti in zgodovine. Je redni profesor za slovensko književnost ter redni profesor za kulturno zgodovino; zaposlen je na ZRC SAZU, Inštitutu za kulturno zgodovino, in Univerzi v Novi Gorici. Dva semestra je bil gostujoči profesor na dunajski univerzi. Njegova bibliografija trenutno obsega nekaj čez 1000 enot.

Cena vstopnice:
- odrasli: 3 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 2 €

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Miha Mazzini
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana ob 19:00
Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Miha Mazzini Literarni večer
Miha Mazzini je pisatelj, ki ga poznajo in berejo tudi onkraj domačih meja, publicist, ki je sonarodnjak(inj)e navduševal in razburjal s kolumnami o slovenskih vedenjskih vzorcih, scenarist, ki se je mojstril na podiplomskem študiju v Angliji, doktor antropologije vsakdanjega življenja, ki je doktoriral na temo ustvarjalnega procesa pri pisateljih, v službenem času pa računalničar. Radoveden človek in zato, seveda, bralec. Pogovorni večer vodi Tina Košir Mazi.

Skupina za ženske: 'Prava za Pravega!'
MIC, ul. J. Pavla II. 13, Ljubljana ob 19:00
Skupina za ženske: "Prava za Pravega!" Pogovor
Sama zase dobro veš, da si pripravljena narediti marsikaj, da bi odnos z novo spoznano simpatijo uspel, pa vendar se vedno konča bolj ali enako. In spet ugotoviš, da je najbolje biti sama. Pa je res nujno, da je tako?

Podporna pogovorna skupina je namenjena samskim ženskam, ki si želijo ustvariti kvaliteten & osrečujoč partnerski odnos s "pravo osebo", a se jim zdi, da to ni vedno enostavno, saj je včasih najprej potrebno ozavestiti in odpustiti preteklost (ugotoviti, kaj se je zares dogajalo v tistem odnosu), šele potem lahko začnemo znova, najprej v odnosu"Sami s Seboj" in potem z "Drugim Dragim".

Na poti do ustvarjanja novega partnerskega odnosa je potrebno veliko delati na sebi in deljenje izkušenj pomaga. Torej je to skupina za ženske, ki so trenutno samske, a si ne želijo tega "za vedno", ter si želijo spoznati "Pravega". Kdo pravzaprav je pravi?

Na skupini bomo predelovale različne teme: vsa čustva, ki nam preprečujejo si biti blizu z nekom, predvsem pa kako biti "Prava" ženska, poskrbeti zase ter se imeti rada. In še marsikaj.Predvsem se bomo naučile biti Prava oseba najprej zase, potem za drugega.

Ljubiti sebe? Da, ker je to pogoj, da enkrat vendarle srečaš "Pravega, s katerim "bo šlo" in boš v odnosu "lahko" preprosto "Ti!"
Ker ne biti samozavestna, čudovita ženska, kakršna pač si, ampak "ves čas biti pretirano na voljo nekomu" je zelo naporno, kajne?

Vabimo vas, drage samske ženske, da da se nam pridružite tiste, ki se najdete v zgornjih vrsticah in. ki ste pripravljene narediti nekaj dobrega zase, oz. postaviti sebe in svoje potrebe na prvo mesto! Ste najpomembnejša oseba v vašem življenju!:)

Skupina je svetovalno edukativne narave,je priprava na nov partnerski odnos, ob predhodni predelavi starih vzorcev. Pomaga krepiti samopodobo. Čustvena podpora vsaki članici je močna opora udeleženkam pri kasnejšem ustvarjanju in graditvi osrečujočega partnerskega odnosa zase. Hkrati se udeleženkam izboljšajo tudi vsi ostali pomembni odnosi v njihovem življenju.

Skupina je strokovno vodena s strani strokovnjakinje za medosebne/partnerske odnose z večletnimi izkušnjami na tem področju.

Skupina je odlična priložnost za predelavo nefunkcionalnih vzorcev vedenja in mišljenja, so-bivanja v partnerskem odnosu. Po potrebi vas usmerimo v osebno terapevtsko svetovanje.

Napoved skupine je informativna, skupine bo pričela/nadaljevala ko bo dovolj prijav, zato se prijavite čimprej.

Predhodne prijave na mail: veselje.info@gmail.com - do zapolnitve mest, več info: tel.030 936 590 (ali raje napišite mail). Brez predhodne prijave se skupine ni mogoče udeležiti. Skupin bo potekala na 14 dni.

Samske ženske, ki si želite biti srečne v "svoji koži" in potem to dobro počutje še deliti z nekom, Vabljene!

Dve novi arheološki odkritji v osrčju Jukatana
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana ob 19:30
Dve novi arheološki odkritji v osrčju Jukatana Predavanje
Ekipa pod vodstvom dr. Ivana Šprajca je letos poleti v tropskem gozdu sredi polotoka Jukatana odkrila dve veliki majevski najdišči. Najdišči ležita v severnem delu neobljudene in težko dostopne Calakmulske biosfere. Obe mesti, ki sta doživeli razcvet v pozni in zaključni klasični dobi (ok. 600 – 1000 n. št.), sta imeli več trgov, obkroženih s piramidalnimi templji in mogočnimi palačami. Nenavadne posebnosti predstavljajo izziv za prihodnje raziskave…

Dr. Ivan Šprajc je predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU.

Več o novem odkritju pa si lahko preberete na spletni strani http://www.zrc-sazu.si/sl/novice/arheoloska-odprava-v-mehiski-dzungli-odkrila-dve-majevski-mesti

Zeliščarka. Svetlana Makarovič in Aphra Tesla
KUD France Prešeren Trnovo, Karunova 14, Ljubljana ob 20:00
Zeliščarka. Svetlana Makarovič in Aphra Tesla Literarno glasbeni recital
O ljudeh, ljubezni in bolečini, z govorico rastlin, ki grenijo, pečejo ali zbodejo, ki pozdravijo ali pa zastrupijo.

Vinska delavnica, predstavitev ekološke vinske kleti Rodica & tartufi v Dvoru Tacen
Dvor Tacen, Pot sodarjev 2, Ljubljana ob 20:30
Vinska delavnica, predstavitev ekološke vinske kleti Rodica & tartufi v Dvoru Tacen Kulinarična prireditev
Na vinski delavnici vam bomo predstavili vrhunska vina ekološke vinske kleti Rodica, dogodek pa kulinarično začinili tudi z različnimi jedmi s tartufi.

Kotizacija za udeležbo na vinski delavnici znaša 9,00 EUR na osebo.
Vključuje degustacijo predstavljenih vin in jedi s tartufi.

Število mest je omejeno, prijave sprejemamo v kavarni Dvor Tacen oziroma na info@dvortacen.si ter na telefonski številki 040 363 690.

Vljudno vabljeni!

Dvor Tacen
Pot sodarjev 2
1211 Ljubljana
www.dvortacen.si

Obiščite nas Facebooku
www.facebook.com/dvortacen

Ostalo
Jimmyjev dom	 (Jimmy's Hall)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 17:00
Jimmyjev dom (Jimmy's Hall) Kino
Zadnji teden!
Režija: Ken Loach
Ken Loach se v svojem domnevno zadnjem velikem projektu – živahnem, poskočnem in upanja polnem Jimmyjevem domu – poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal politični aktivist Jimmy Gralton, predvsem pa nas spomni na to, da v kriznih časih ne smemo pozabiti na ples, smeh in dobro voljo.

Karate za osnovnošolce - VPIS
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 17:30
Karate za osnovnošolce - VPIS Za otroke
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico: http://www.karate.si/?page=vpis

Karate za osnovnošolce (1. do 3. razred) - torek
Lokacija: Koseze, Ljubljana

Karate za osnovnošolce (2. do 9. razred) - ponedeljek in četrtek
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana

Vadba v programu Karate toitsu-do otrokom ponuja zdravo psihofizično športno-borilno dejavnost, ki ugodno vpliva na njihov telesni in umski razvoj. Redna vadba razvija ravnotežje, odzivnost in domišljijo, otroci pridobijo več moči, hitrosti in koordinacije. Vztrajnost in disciplina, ki ju spoznajo v prijateljskem vzdušju, jim pomagata pri šolskih uspehih ter pri premagovanju ovir, s katerimi se srečujejo pri napredovanju v življenju.

Več na: www.karate.si

Bettie gre
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 18:00
Bettie gre Kino
Bettie je nekdanja miss Bretanije, ki vodi družinsko restavracijo. Ko jo poročeni poslovnež, ki ji je ves čas obljubil, da se bo ločil in se poročil z njo zapusti, je Bettie dovolj. Kljub grožnjam banke, da ji bo zaprla restavracijo, se usede v avto in se nenačrtovano odpelje na potovanje. Med popotovanjem po francoskem podeželju odkriva še nepoznane kraje ter poskuša obnoviti vez z odtujeno hčerko in vnukom. Vse v upanju, da bi našla nov začetek.

"Nikoli še nisem slišala Catherine Deneuve, da bi se smejala toliko kot v Bettie gre; če bolje pomislim, je tudi še nikoli nisem videla nositi gromozanske živo rožnate lasulje ali si tako sproščeno deliti platna z živahnim enajstletnikom. Film Emmanuelle Bercot /…/ je bil napisan izrecno za ikono, katere s tobakom zaznamovan globoki smeh priča o sproščenosti in energičnosti, ki so ju režiserji v petdesetih letih, odkar je postala super-zvezda v Cherbourških dežnikih Jacquesa Demyja, vse preredko znali izkoristiti. /…/ Prizori spretne in živahne izmenjave besed, ki povežejo najslavnejšo Francozinjo s svetom neprofesionalnih igralcev, kipijo od nepredvidljivosti /…/. Najbolj navdušujoč duet pa se zgodi med Catherine Deneuve in Nemom Schiffmanom v vlogi Bettiejinega vnuka Charlyja /…/." Melissa Anderson

Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey)
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana ob 18:00
Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey) Kino
Indija, ZDA, 2014, 122' Igrajo: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Michel Blanc

Kulinarična komedija, prepojena s strastjo indijske kulture in tisočerimi okusi njihove kuhinje. Hassan je kulinarični genij »absolutnim posluhom« za gastronomijo. Družina Kadam, ki se je izselila iz Indije, se pod budnim očesom očeta Pape odloči za življenje v vasici Saint-Antonin-Noble-Val na jugu Francije. Slikovita vasica je idealna, da se naposled ustalijo in odprejo indijsko restavracijo, ki jo poimenujejo 'Maison Mumbai'. Idealna - dokler jih ne zavoha preračunljiva lastnica elitne restavracije 'Pod vrbo žalujko.' Madame Mallory (oskarjevka Helen Mirren) protestira proti novi indijski restavraciji v njenem okolišu, slabi sosedski odnosi se v hipu razplamtijo v vročo bitko med obema gostiščema … dokler Hassanova strast do izbrane francoske kuhinje (in očarljive Marguerite, pomočnice madame Mallory) ne poveže dveh kultur in Saint-Antonin navdahne s tisočerimi okusi, ki se jim ne more odreči niti madame Mallory. Film je režiral je oskarjevski nominiranec Lasse Hallström, temelji na scenariju, ki ga je po romanu The Hundred-Foot Journey Richarda C. Moraisa spisal Steven Knight.

Vadba za otroke - borilne veščine
Šolski center Ljubljana, Aškerčeva 1, Velika telovadnica 2. nadstropje ob 18:30
Vadba za otroke - borilne veščine Za otroke
Z vrsto usposobljenih trenerjev (nekdanjih tekmovalcev) ter podporo učiteljev športne vzgoje izgleda trening borilnih veščin in športov na presenečenje marsikaterega našega obiskovalce drugače, kot si je to morda predstavljal ali pa že doživel v neki drugi organizirani športni vadbi.
Borilni športi so na nek način individualni športi, vendar pa se trenirajo v skupini, največkrat v izmenjujočih parih zato, bi jih le s težka popisali kot zgolj individualne ali kolektivne panoge.
Borilstvo predstavljamo kot nenasilno vadbo, kjer je v večji meri potrebna strategija in taktika in tehnično dodelane prvine, šele kasneje v razvoju otroka se v usmerjeni vadbi začneta pojavljati močnostna priprava in tehnična specializacija.
Za otroke so bile v preteklih letih na razpolago samo tradicionalne aziatske borilne veščine, sami pa smo se odločili ponuditi tudi modernejše evropske prvine borilnih športov, seveda prilagojene otrokom različnih starostnih skupin.

Otroška savate šola
Šolski center Ljubljana, Aškerčeva 1, 1000 Ljubljana
(savate - francoski boks - KENGURU program, borjenje s palico) velika telovadnica

Šolski center Ljubljana
ČETRTEK 18:30-20:00
* samo opcijsko PONEDELJEK 18:30-20:00

Info: 040-779-779
* Video treninga: http://www.youtube.com/watch?v=WvDshl_-rmc

Vas zanima zakaj savate - francoski boks trenira športnica Ljubljane 2011 in Bloudkova nagrajenka 2011 Nina Vehar in zakaj se ji je uspelo uvrstiti na Olimpiado borilnih športov 2013? Pridružite se nam in se prepričajte zakaj je slovenski savate šport ena najuspešnejših borilnih športnih disciplin v mednarodnem prostoru.

Peti element (The Fifth Element)
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 19:00
Peti element (The Fifth Element) Kino
Luc Besson, Francija/ZDA, 1997, 35mm, 2.35, barvni, 126' , sp  Nekje v daljni prihodnosti človeštvu grozi apokalipsa, ki j o lahko prepreči zgolj skrivnostni peti element. Eden najdražjih evropskih filmov vseh časov, fascinanten predvsem zavoljo svoje stripovske, never jetno barvite in domišljene vizije urbane arhitekture prihodnosti, ki jo nato uničujejo Bruce Willis, Milla Jovovich in Gary Oldman. Projekcijo bo uvedlo predavanje Vida Zabela. V sodelovanju s projektom Odprte hiše S lovenije 2014.

Alabama Monroe	 (The Broken Circle Breakdown)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:00
Alabama Monroe (The Broken Circle Breakdown) Kino
Režija: Felix van Groeningen
Alabama Monroe je strastna in srce parajoča ljubezenska zgodba, ki se odvrti ob zvokih izvirne bluegrass glasbe. Film, ki je bil v svoji domovini velika blagajniška uspešnica, je kmalu zatem osvojil festivalsko občinstvo in žirije po vsem svetu ter med drugim prejel nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Pot v raj
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 20:15
Pot v raj Kino
Žak, študent fizike iz majhnega slovenskega kraja, se po smrti svojih staršev odpravi na očetovo jadrnico, da bi v miru poiskal smisel življenja. Po večdnevnem pešačenju mu pot prekriža Lučka, ki ga pregovori, da jo vzame s sabo na jadrnico do otoka Olib. Na jadranju po Jadranu se izkaže, da sta drug drugemu najboljše zdravilo za usodi, ki ju prestajata.

Nagrade: Nagrada občinstva za najboljši film na Festivalu slovenskega filma 2014 / Stopova igralka leta na Festivalu slovenskega filma 2014

Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey)
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana ob 20:30
Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey) Kino
Indija, ZDA, 2014, 122' Igrajo: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Michel Blanc

Kulinarična komedija, prepojena s strastjo indijske kulture in tisočerimi okusi njihove kuhinje. Hassan je kulinarični genij »absolutnim posluhom« za gastronomijo. Družina Kadam, ki se je izselila iz Indije, se pod budnim očesom očeta Pape odloči za življenje v vasici Saint-Antonin-Noble-Val na jugu Francije. Slikovita vasica je idealna, da se naposled ustalijo in odprejo indijsko restavracijo, ki jo poimenujejo 'Maison Mumbai'. Idealna - dokler jih ne zavoha preračunljiva lastnica elitne restavracije 'Pod vrbo žalujko.' Madame Mallory (oskarjevka Helen Mirren) protestira proti novi indijski restavraciji v njenem okolišu, slabi sosedski odnosi se v hipu razplamtijo v vročo bitko med obema gostiščema … dokler Hassanova strast do izbrane francoske kuhinje (in očarljive Marguerite, pomočnice madame Mallory) ne poveže dveh kultur in Saint-Antonin navdahne s tisočerimi okusi, ki se jim ne more odreči niti madame Mallory. Film je režiral je oskarjevski nominiranec Lasse Hallström, temelji na scenariju, ki ga je po romanu The Hundred-Foot Journey Richarda C. Moraisa spisal Steven Knight.

Ni je več	 (Gone Girl)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 21:15
Ni je več (Gone Girl) Kino
Režija: David Fincher
Nick Dunne (Ben Affleck) ravno na obletnico poroke prijavi policiji izginotje svoje žene Amy (Rosamund Pike). Pod pritiskom policistov in medijev se začne Nickov vzorni ugled rušiti. Zelo kmalu njegovo čudno, nerazložljivo vedenje privede vse okoli njega do tega, da si postavljajo isto vprašanje: Je Nick Dunne ubil svojo ženo?

Druga svetovna vojna PODVOJEN
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 21:30
Druga svetovna vojna PODVOJEN Kino
<span style="font-size

Gledališče
Vpis v abonma, sezona 2014/2015
Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana ob 9:00
Vpis v abonma, sezona 2014/2015 Komedija
Šentjakobsko gledališče vabi k vpisu v abonma v sezoni 2014/2015

Vpisovali bomo:
- pri blagajni ŠGL, Krekov trg 2, vsak delavnik med 17. in 18. uro,
- v prostorih uprave Šentjakobskega gledališča Ljubljana,
na Vodnikovem trgu 5 v Ljubljani, 2. nadstropje,vsak delavnik med 9. in 15.uro

Od 9. septembra do 10. oktobra 2014

Več na povezavi:
http://www.sentjakobsko-gledalisce.si/abonmaji

Šola za gledališko in filmsko igro
Poljanska c. 4, Ljubljana ob 18:00
Šola za gledališko in filmsko igro Igralski tečaj
Šola bo potekala od oktobra do junija, enkrat tedensko.
Začetek pouka v četrtek, 2.oktobra 2014

1.letnik:
Dijaki, študenti in odrasli: ob četrtkih od 18. – 21. ure.
Dodatni termin /po zapolnitvi četrtkove skupine/: ponedeljek ali petek od 18.- 21. ure
Kje?
Poljanska cesta 4 ( nasproti Šentjakobskega gledališča)

Vabimo vas v celoletni program, v katerem se boste spoznavali s tehniko gledališke in filmske igre in pridobivali igralsko znanje pod vodstvom profesionalnih igralcev in režiserjev.

- Primerno tako za izkušene igralce kot tudi za začetnike
- Pridobili boste igralsko znanje za oder, film in televizijo
- Individualni pristop in spremljanje igralskega napredka vsakega učenca
- Odlična popotnica za vse, ki želite opravljati sprejemne izpite na igralskih akademijah doma ali v tujini
- Primerno tudi za mentorje šolskih in ljubiteljskih gledaliških skupin in ljubiteljske režiserje pa tudi za vse tiste, ki bi se želeli znebiti treme pred javnim nastopanjem
- Pouk temelji na sistemu Stanislavskega
- Možnost nadaljnjega izobraževanja

Ugodne cene in možnost sprotnega mesečnega plačevanja.

Več informacij lahko dobite na naši spletni strani: http://satirikon.yolasite.com

Informacije in vpis:
051/342 128 ali studio.satirikon@gmail.com

Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Premiera
Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11, Ljubljana ob 20:00
Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Premiera Drama
Neda R. Bric:
NORA GREGOR – SKRITI KONTINENT SPOMINA
Režija: Neda R. Bric

Tema, ki se je Neda R. Bric v mednarodni koprodukciji loteva tokrat, se zdi še posebej prikladna za sugestivni preplet odrske igre in videa, značilen za njene projekte: posvetila se bo Nori Gregor, gledališki in filmski igralki iz Gorice, ki je dosegla zavidljive mednarodne uspehe, prodrla celo v Hollywood, nazadnje pa osamljena in depresivna umrla v Čilu ... Hkrati pa bo protagonistka predstave Gorica, mesto štirih kultur ... Od tod tudi zamisel o sodelovanju štirih gledališč iz različnih kulturnih okolij, povezanih z Norino potjo. Na odru in na filmskem platnu se bodo prepletali trije jeziki in premiere se bodo zvrstile v vseh štirih sodelujočih gledališčih.

Predstavo spremlja tudi razstava o Nori Gregor, Nora, du bist ein Engel!, ki jo je zasnoval Igor Devetak. Ogledate si jo lahko pred ali po predstavi.

Igrajo: Helena Peršuh, Dario Varga, Robert Prebil, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Ivan Godnič, Peter Harl, Lučka Počkaj, Alessandro Mizzi, Gerhard Balluch, Franz Solar, Silvana Rabitsch

Mednarodna koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče, SNG Nova Gorica, Gledališče Gradec (Schauspielhaus Graz), Il Rossetti, Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine (Il Rossetti, Teatro stabie del Friuli Venezia Giulia, Trst)

Predstava poteka v treh jezikih, slovenščini, nemščini in italijanščini, in jo spremljajo dvojezični podnapisi.

Jaz Jaz Jaz Jaz
Gledališče Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana ob 20:00
Jaz Jaz Jaz Jaz Na poeziji temelječa gledališka predstava
Režija in koncept: Jaša Koceli
Avtorji/pesniki: Aja Zamolo, Rebecca Perry, Camille Faucherre, Mitja Drab
Nastopajo: Lena Hribar, Miranda Trnjanin, Nik Škrlec, Filip Samobor
Produkcija: Gledališče Glej

Predstava je v treh jezikih, tj. angleškem, francoskem in slovenskem. Predstava 1. oktobra bo opremljena z angleškimi nadnapisi.

Kako živi "jaz jaz jaz jaz generacija"? Kako izgledajo drobci njihovih življenj v mestu, če jih sestavimo skupaj v mozaik? Tisoč ljudi pomeni tisoč resnic in ta različnost nas vedno bolj ločuje. Mesto vidimo bolj jasno, ko se umaknemo z njegovih ulic v temne prostore gledališča. Tu lahko naše urbano okolje postane boben naših hotenj, membrana odnosov in želja, tu se sliši resnični zvok mesta. Mesto je ogrodje, usoda in ozadje naših življenj.

Kako se sliši mesto, če ga razkosamo, pogoltnemo in odidemo spat? Kaj se dogaja z ulicami, medtem ko spimo? Kam gre mesto, če ga zapustimo? Kako biti sprt z mestom in v njem vseeno živeti? Kako utišati neznosno brnenje?

Resnica mesta ni nikoli mesto samo, ampak občutek o njem, občutek zanj. Mesto je povsod naokoli, a najbolj živi znotraj nas.

Več: glej.si/dogodki/predstave/122/1267

Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić: Straniščna šepetanja
Trg francoske revolucije, Ljubljana ob 20:30
Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić: Straniščna šepetanja Ulični performans
sepetanja.gulag.si, www.svetlobnagverila.net

avtorji objektov: Marko Kovačič, Zoran Srdić Janežič in Andrej Štular
nastopajoči: Petja Grafenauer, Aleksandra Saška Gruden, Ida Hiršenfelder, Rok Kušlan, Sarah Lunaček, Jana Milovanović, Slađana Mitrović, Neža Mrevlje, Tanja Petrič, Ana Porok, Maja Smrekar, Jasmina Založnik, Irena Žmuc in Bernarda Županek
producentka: Jana Putrle Srdić

Stranišča in kurbe, javne debate in oralna erotika so povezovalni členi artivističnega uličnega performansa Straniščna šepetanja. V straniščih – umetniških objektih, ki so jih izdelali trije slovenski kiparji, bodo svoje storitve in specializirana znanja v interakciji s publiko in pod taktirko zvodnika Roka Kušlana ponujale številne intelektualke, umetnice in humanistke. Te 'intelektualne kurbe', opremljene z enormnim znanjem, duhovitostjo in verbalnimi veščinami, so porok za vznemirljivo intelektualno debato, ki bo potekala v intimnih prostorih, navdihnjenih z javnimi stranišči nekdanje rimske Emone. Namen projekta je v ducatu večerov vzpostaviti prostor javne debate, ki se ob razdružujočem vplivu medijev in splošni družbeni klimi dandanes zdi vse prevečkrat pogrešana, ob tem pa ponovno ovrednotiti tudi podcenjeno prekerno intelektualno delo.

Zoran Srdić Janežič je diplomirani kipar, intermedijski umetnik in izdelovalec lutk, zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot izdelovalec lutk. Je avtor preko 17 samostojnih in številnih skupinskih razstav. Jana Putrle Srdić je pesnica z dvema izdanima knjigama, številnimi objavami v tujini, občasna prevajalka poezije in piska. Kot producentka je delala za več kulturnih organizacij, trenutno pa se ukvarja z njunim skupnim projektom, Zavodom za sodobne umetnosti in kulture Gulag.

/performansi vsak četrtek in petek med 20.30 in 22.30/

koprodukcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag in MGLM
risba: Zoran Srdić Janežič

Glasba
Martina Filjak - klavir, Oranžni 1 in izven
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana ob 19:30
Martina Filjak - klavir, Oranžni 1 in izven Klasična glasba
Orkester Slovenske filharmonije
dirigent Marcelo Lehninger
Martina Filjak, klavir

Prvi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije odpira pianistka Martina Filjak, ki jo strokovna javnost uvršča med najperspektivnejše hrvaške glasbenike mlajše generacije. Za njene nastope velja, da so mešanica strastne in lirične interpretacije ter tehnične dovršenosti izvedbe. Pod dirigentskim vodstvom Marcela Lehningerja bo skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla:
- Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73 (Imperator).
https://www.youtube.com/watch?v=hDXWK3W477w

- Vitja Avsec, Sinfonietta in A (novo delo)
- Felix Mendelssohn Bartholdy, Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56 (Škotska)
https://www.youtube.com/watch?v=4nP0gqKmWuY

Vljudno vabljeni.

Vstopnice: Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Kupi vstopnice: http://www.cd-cc.si/siti/tickets/tickets.php5?idparent=6093&L=sl

Koncert skupine 2B
Barabuk, center, Rimska 23, Ljubljana ob 20:00
Koncert skupine 2B Pop in rock
Belokranjsko skupino 2B sta ustanovila brata Jernej in Gašper, kasneje se jima je pridružil še tretji brat Primož in od takrat delujejo pod imenom 2B. Skupino so poimenovali kar po hišni številki 2B, ker vsi živijo pod isto streho.

Glasbo, ki jo 2B ustvarjajo bi žanrsko težko opredelili, saj zvočno posega v zapuščino tako različnih zvrsti rock glasbe, kot tudi popa.

Pri produkciji ima glavno besedo Primož, ki je tudi producent in ves svoj čas preživlja v studiu, kjer se je kot samouk naučil igranja klavirja, tolkal, kitare, bogatega znanja in nekaterih trikov, ki so povezani z glasbeno produkcijo.

Leta 2009 so nastopili na velikem festivalu Schengenfest v okrepljeni, 10-članski zasedbi.
Nastopali so na prireditvi Poletje v Vinici (vsako leto od leta 2009 do danes), so bili predskupina Galu Gjurinu, Bajagi & Instruktorjem, nastopili so v Brestanici, v Emonski kleti v Ljubljani...če naštejemo le nekatere...

V letu 2013 so izvedli akustično turnejo po Sloveniji in tako v štirih mesecih nastopili na več kot dvajsetih različnih odrih po Sloveniji in pa tudi v tujini.

V letu 2014 se je skupina 2B pridružila veliki glasbeni družini diskografske hiše HAD, v kateri so še Gal Gjurin, Severa Gjurin, glasbena skupina Čedahuči...s katerimi zadnje čase veliko sodelujejo.

Na povabilo Gala Gjurina so nastopili na enem izmed koncertov v okviru njegove turneje s Simfoničnim orkestrom Cantabile. Za to priložnost je Gal napisal tudi aranžma za našo avtorsko skladbo Gledam naprej, kar si štejejo v veliko čast!

Zasedba: Jernej- bas kitara, vokal, Primož- kahon, darabuka, klaviature, vokal in Gašper- akustična kitara- glavni vokal

Trenutno so v v zaključni fazi pred izdajo drugega avtorskega cedeja ki bo nosil naslovov B2. Tokrat sta se jim pridružila še dva zunanja člana: Gal Gjurin kot izvršni producent, svetovalec in založnik diskografske hiše HAD, ter Nace Junkar kot pevski pedagog in producent pri snemanju nekaterih vokalov ki bodo krasili novi cd.

Dirty Skunks: Crucified Barbara, Supercharger, Junkstars
Metelkova mesto - Channel Zero, Ljubljana ob 20:30
Dirty Skunks: Crucified Barbara, Supercharger, Junkstars Alternativa
Nevarne Crucified Barbara za hladen oktobrski večer.

Mogoče je švedska znana po svojem death metalu, melodičnem metalu, HC-ju in Europe. Ter, če smo čisto natančni - Abbi!

A marsikdo ne ve, da na Švedskem že od leta 1998 s svojim nevarno zvenečim hardrockom napada kvartet Crucified Barbara. Zasedba, ki je svojo glasbeno pot pričela v punk rock vodah, je ugotovila, da se lahko ostrina punka in melodičnost punk rocka lahko še bolje, močneje in nevarneje izrazita v - hard rocku, kar so že nekoč pred njimi dokazale Girlschool, kar je vedno uspešno dokazovala Lita Ford ali pa izredna The Great Kat in kar so v ekstremnih vodah thrasha recimo utelesile Ice Ages, v death metalu pa Derketta.

No, pa da ne bi izpadlo, da so Crucified Barbara zanimive le zato, ker gre za ''all-girl'', ali raje ''all-woman'' ali band. Saj nismo leta 1972! Crucified Barbara znajo delati res dobro in močno glasbo, kar so dokazale že s prvim albumom In Distortion We Trust, nadaljevale pa s Til Death Do Us Party in Midnight Chase.

Jeseni se odpravljajo na evropsko turnejo, naslovljeno In The Red in v sklopu te turneje se bodo Mia Coldhart, Klara Force, Ida Evileye in Nicki Wicked ustavile tudi v Ljubljani, in sicer 2. oktobra v Channel Zero na Metelkovi.

Seveda ne bodo same, saj bodo hard rock večer pojačali še Supercharger in Junkstars.
Pripravite se na peklenski večer!

CRUCIFIED BARBARA www.facebook.com/crucifiedbarbara
SUPERCHARGER www.facebook.com/supercharger
JUNKSTARS www.facebook.com/junkstarsofficial

www.dirtyskunks.org

Koncert - Prulčkov jazz festival - KUKUSHAI
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 21:00
Koncert - Prulčkov jazz festival - KUKUSHAI Jazz, blues
Prulčkov Jazz Festival Vol. 2

Po uspešnem začetku oktoberskih klubskih jazz festivalov v Prulčku lansko leto, se tudi letos zgodba nadaljuje na isti lokaciji, seveda v napredovani obliki. Na edinstvenem klubskem jazz festivalu v Ljubljani se bodo v prvih desetih dneh oktobra (1.10.-10.10. 2014) zvrstili le občudovanja vredni tako slovenski kot tuji glasbeniki. Izvajalo se bo vse možne žanrske izpeljanke jazz glasbe – od standardnega jazza pa do moderne interpretacije, ki v živo odpira možnost improvizacije. Slišati bo vplive Popa, senzualnosti Fada in energije Tanga, Fusiona, Funka in Latina.

Gostili bomo popolnoma raznolike glasbene ustvarjalce s skupno točko v ljubezni do izvirnega jazza. Festival bo otvarjala ena najbolj obetavnih slovenskih jazz vokalistk - Nina Strnad, drugi dan nas bo zapeljal nastop trubadurskega dua iz Madžarske - Cirkusz-KA, ta nas bo zapeljal z akustično poezijo okrašeno z magičnimi jazz-erskimi barvami, tretji dan pa koncert unikatnega izražanja jazza slovenskih študentov iz Rotterdama – Kukushai. V soboto bo Igor Bezget v združeni celoti svojih solo projektov, ki jih imenuje komprovizacija, vsakega posameznika popeljal skozi izkustva svojih glasbenih svetov, v nedeljo pa bo na nekoliko bolj udaren in energičen način to storil Toti Tomaž Gajšt in njegova Banda. V ponedeljkovem nadaljevanju bo prikazana uspešnost združenja treh glasbenikov iz popolnoma različnih razvojnih okolji (Bulgarija, Kurakao in Nemčija) na skupnih improvizacijskih tleh – Open Source Trio, v torek pa bomo lahko spet v živo poslušali izvedbe skupine Patetico, ki s prepletom besede, glasbe in različnih žanrov ljudstvu predaja posebno sporočilo. V sredo 8.10. se bodo zasidrane ideologije znova omajale z barskim nastopom BigBanda Krško – vse se da, v četrtek pa bo na odru naredila šov francoska jazz, funk in pop skupina Snawt. Festival se bo v petek 10.10. zaključil v stilu sodobnega jazza s koncertom Marko Črnčec Tria.Chained Pistons (Slo)
Orto bar, Grablovičeva ulica 1 , Ljubljana ob 22:00
Chained Pistons (Slo) Alternativa
Skupina je nastala pozimi 2009/2010 v Baški grapi, z namenom ustvariti rock/metal skupino. Ob nastanku je zasedba štela pet članov – bobni, bas, dve kitari in vokal. V obdobju štirih mesecev delovanja je zaradi nesoglasij med člani skupine prišlo do odhoda enega izmed obeh kitaristov in malo kasneje še do odhoda pevke. Po odhodu pevke so nato nadaljevali z enim kitaristom, pevko pa so nadomestili s pevcem.

S prihodom novega pevca je skupina dobila svojo drugo zasedbo in nov zagon za pisanje lastnih del. Že od samega začetka skupina ustvarja avtorske skladbe, pri nastajanju katerih sodelujejo vsi člani skupine, tako z besedili kot tudi idejami za glasbo. Nekaj časa so se ukvarjali tudi s priredbami. Drugi pevec je skupino zapustil leta 2011 in tako je skupina skoraj pol leta mirovala.

V letu 2012 sta se skupini pridružila nov pevec Miha Kranjc, ter kitarist Uroš Mrak, ki sta dala nov zagon in pospešila upočasnjen tempo skupine. Hitro so bile narejene tudi nove avtorske skladbe.

Dobro leto kasneje smo se poslovili od Matjaža in pridobili novega basista Matica Kokošarja. Potrebno je bilo vložiti veliko truda za ponovno uigranost skupine, a zaradi nove karizmatične osebnosti in energije nam je le to uspelo.

Skupina pa je lani igrala tudi na dveh večjih festivalih Gora Rocka in Metaldays.

http://chainedpistons.com/

Karaoke
Thai inn pub, Rimska cesta 17, Ljubljana - center ob 23:00
Karaoke Karaoke večer
Ob četrtkih bo v Thai inn pubu zopet navihano do jutranjih ur. Mikrofoni bodo veselo v rokah, prijatelji bodo peli svoje najljubše pesmi, plesalo se bo.. Letos nam bo Rollbar karting tudi podeljeval brezplačne vstopnice za vožnje z gokardi.. Super bo, kot vsa leta poprej. Začetek že četrtek 2.10 :-)

Oranžni abonma 2014/15
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana
Oranžni abonma 2014/15 Klasična glasba
Vpis abonmajev: jesenski vpis od 1. do 5. septembra od 11. do 13. in 15. do 18. ure v Slovenski filharmoniji, Kongresni trg 10, Ljubljana Več informacij:T 01 24 10 800, www.filharmonija.si

Poteka do: 29.5.2015
Delavnice
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe
Selanova 16, Savlje, Ljubljana ob 5:00
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe Športna vadba
Joga je ena najstarejših, najpreprostejših in najbolj učinkovitih metod za doseganje in ohranjanje zdravja. "JOGA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU" (JVVŽ) je svetovno priznan in uveljavljen program vadbe joge, avtorja Paramhans Svami Mahešvaranande. Sistem, z več kot 40-letno tradicijo, je bil razvit v sodelovanju z zdravniki, psihologi in fizioterapevti ter je tudi znanstveno preverjen in potrjen. Vključuje starodavne, avtentične jogijske tehnike, prilagojene sodobnemu človeku. Danes JVVŽ vadijo ljudje po vsem svetu: v centrih joge, izobraževalnih središčih, zdravstvenih in rehabilitacijskih ustanovah, fitness centrih, športnih društvih ter zdraviliščih.

Sistem JVVŽ je zasnovan kot postopna, sistematična metoda, ki zajema vsa življenjska področja: telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje. Vadba v društvu poteka v osmih težavnostnih stopnjah in vključuje telesne vaje - asane, dihalne vaje - pranajame, sproščanje in meditacijo. Vaje so primerne za vsakogar, tudi za popolne začetnike, ne glede na starost, telesno pripravljenost, kulturno in versko opredeljenost. V tem semestru poleg klasične stopenjske vadbe nudimo tudi štiri SPECIALIZIRANE PROGRAME JOGE: kombinirano vadbo joge (na eni vadbi vadimo dve različni stopnji, npr. 1. in 2. ali 1. in 3.), jogo za zdravo hrbtenico in sklepe, jogo za starejše in jogo za otroke.

Vadba poteka enkrat tedensko 1 uro in 45 minut. Možnost izbire DVEH VADBENIH SKUPIN BREZ DOPLAČILA. Poleg vadbe v dveh skupinah tedensko, lahko BREZPLAČNO obiskujete tudi t.i. "PETKOVO VADBO" (vsak petek od 19.00 do 20.45), kjer bodo poleg klasičnega programa joge predstavljene tudi zelo zanimive in skrbno izbrane tematske posebnosti sistema JVVŽ, kot so meditacija samoanalize, tratak, joga nidra, brahmri pranajama, pranajama smeha... Vadeči se lahko udeležujejo tudi poldnevnih tematskih delavnic (organiziramo 3-4 letno) in mednarodnih seminarjev pod vodstvom avtorja sistema. Društvo nudi tudi možnost INDIVIDUALNE VADBE.

VPIS v jesensko-zimski ciklus vadbe že poteka in je do 15.9. možen v času uradnih ur vsak TOR v Joga centru Savlje od 18.30 do 21.00, ko poteka tudi poletna vadba joge (prvi obisk brezplačen). Z vadbami na zunanjih lokacijah pričnemo tretji teden v septembru. Vpišite se čimprej in si zagotovite prosto mesto v skupini. Za začetku semestra bodo podane tudi vse potrebne informacije za učinkovito vadbo. Lokacije in razpored vadbenih skupin najdete na naši spletni strani: http://www.joga-ljubljana.org. Lahko nas tudi pokličete na informacijski telefon: 040-221-108 (pon-pet 10h-12h in 17h-19h) ali nam pišete na društveni mail: info@joga-ljubljana.org.

Cena jesensko-zimskega ciklusa vadbe (vadite lahko 3× tedensko), ki traja do 31.1.2015, je 150 evrov za zaposlene in 125 evrov za dijake, študente, upokojence in brezposelne. Prvi obisk je brezplačen. Vabljeni, da v praksi preizkusite zdravilne in sproščujoče učinke vadbe joge.

"Od nas je odvisno, ali smo zdravi, se dobro počutimo, živimo svobodno in srečno. Vadite redno in odločno. Zagotovo boste uspeli." Paramhans Svami Mahešvarananda

Veliki Qigong seminar s kitajskima profesorjema CHQA od 18. do 19. oktobra 2014 - vaja Igra petih živali (Wu Qin Xi)
Srednja šola tehniških strok Šiška, Litostrojska c. 51 ob 6:00
Veliki Qigong seminar s kitajskima profesorjema CHQA od 18. do 19. oktobra 2014 - vaja Igra petih živali (Wu Qin Xi) Tečaj, seminar
TERMIN
18. in 19. oktober 2014, vadba in predavanje
Sobota od 9.00 do 12.00 ure in od 16.00 do 19.00 ure ter
Nedelja od 9.00 do 12.00 ure in od 15.00 do 18.00 ure

PRIJAVA na seminar:
preko e-prijavnice na: www.taiji.si

KRATEK OPIS VAJE WU QIN XI
Vaja Wu Qin Xi je set dokaj preprostih, elegantnih, aerobnih telesnih in mentalnih vaj, s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje. Krepi mišice in kosti ter odpira, uravnava in izboljšuje pretok življenjske sile (qi) po meridijanih. Vsaka od petih vaj vključuje po dve sekvenci v naslednjem zaporedju: tiger, jelen, medved, opica in ptica. Posnemanje položajev in gibov divjih živali torej izboljšuje gibljivost trupa in okončin ter mišic in kosti ter pomirja um. Človeku prinese duševno ravnovesje ter krepi dobre lastnosti in navade, kot so pogum, umirjenost, notranje ravnovesje, sočutje, bistrost, jasnost, okretnost in samozavest ter podaljšuje življenje.

SPRIČEVALO
Chinese Health Qigong Association (CHQA) bo udeležencem celotnega seminarja podelila potrdilo o udeležbi na seminarju.

ORGANIZATORJI
Qigong združenje Slovenije (Slovenian Health Qigong Association - SHQA) in Kitajsko državno Jianshen Qigong Združenje (Chinese Health Qigong Association - CHQA), ki sta uradna člana International Health Qigong Federation.

Prispevki za seminar:
(1) 120 eur za cel seminar (sobota in nedelja)
(2) 65 eur za posamezni dan (sobota ali nedelja)
(3) 10 % popust imajo upokojenci in redni študenti.

Opomba: Za plačilo celotnega seminarja do konca septembra podarimo dobropis v vrednosti 20 eur za pripravljalno delavnico, ki bo v soboto 4. 10. 2014, v Ljubljani.

Način plačila:
(1) v gotovini na rednih tečajih
(2) preko TR: št. SI56 0451 5000 1368 984 s pripisom "Qigong seminar 2014" na Qigong združenje Slovenije, Prušnikova 32, 2000 Maribor

- Seminar je primeren tako za začetnike kakor tudi nadaljevalce.
- Predhodna prijava za udeležbo je obvezna.
- Prevajanje seminarja v slovenski jezik je zagotovljeno.

PRIPRAVLJALNA DELAVNICA pred seminarjem:
Qigong združenje Slovenije organizira pripravljalno delavnico, ki bo v soboto 4. 10. 2014, od 9:00 do 12:00 ure. Cena je 30 eur. Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo najkasneje do konca septembra na mail info@qigong.si.

PREDSTAVITEV Jianshen qigong-a NA KONGRESNEM TRGU
Z veseljem vas vabimo k sodelovanju pri predstavitvi zdravilnega qigong-a, ki bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani, in sicer v soboto 18. oktobra 2014 od 15.00 do 15.30 ure.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas vljudno prosimo, da svojo udeležbo na Kongresnem trgu potrdite na e-naslov: info@taiji.si do 15.9.2014.

Dogodek je brezplačen, udeležijo pa se ga lahko vsi. Tudi, če qigong vaj še ne poznate dobro, bo poskrbljeno, da se boste z lahkoto priključili in vadili v skupini.

Več na: www.taiji.si ali na http://goo.gl/h1bqFS

Feelgood Boot Camp
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 6:15
Feelgood Boot Camp Športna vadba
Feelgood Boot Camp treningi so dinamični, zabavni in vedno prilagojeni skupini vadečih.

Pestrost zaznamuje izbiro vaj, to pa dosežemo s smiselnim vključevanjem funkcionalnih rekvizitov, od žog medicink, vrvi, elastik, TRX trakov, kolebnic, uteži, skrinj, kettlebellov ter učinkovitih in funkcionalnih kardio naprav (veslač, airdyne, idr.).

Izbiramo med vajami, ki tehnično niso prezahtevne, obremenitev pa določamo glede na cilje znotraj posamezne skupine.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Pilates
FIT3P, Neubergerjeva 9, Ljubljana ob 7:15
Pilates Športna vadba
- Izboljšuje telesno držo
- Odpravlja bolečine v hrbtu
- Omogoča dober spanec
- Povečuje telesno moč in energijo brez dodatnega povečevanja mišičnih obsegov
- Preprečuje nastanek osteoporoze
- Je način sprostitve in premagovanja stresa
- Preprečuje pojav inkontinence
- Izboljša ravnotežje in koordinacijo

Dramska šola za osnovnošolce od 5.- 9. razreda
Poljanska c. 4., Ljubljana ob 7:30
Dramska šola za osnovnošolce od 5.- 9. razreda Otroška delavnica
Učence prijazno vabimo v celoletno igralsko šolo, v kateri bodo pridobili osnove gledališke in filmske igre po sistemu Stanislavskega. V svet igralskega ustvarjanja jih bomo popeljali postopoma, korak za korakom - od najpreprostejših vaj preko improvizacij do kratkih igranih prizorov.
Učili se bomo naravne, filmske igre, se naučili, kako se pripraviti za avdicje, kako se vživeti v vlogo, kako se znebiti treme pred nastopi... Preko našega igralskega treninga bomo krepili tudi zaupanje vase, občutek za delo v skupini, razvili bomo samozavesten nastop, sposobnost jasnega izražanja, razvijali bomo domišljijo in koncentracijo.
Delo bo intenzivno, a vsekakor zelo zabavno!

Šolo bo vodila akad. igralka in pedagoginja Vanja Slapar Ljubutin, ki je diplomirala na sloviti Ruski akademiji za dramsko umetnost (GITIS –RATI) v Moskvi.

Nudimo možnost sprotnega mesečnega plačila in zagotavljamo ugodne cene.

Začetek: četrtek, 2.oktobra 2014

Za vse ostale informacije smo vam na voljo po tel. 051/342 128. Lahko nam pišete na email: studio.satirikon@gmail.com.

Spletna stran: http://satirikon.yolasite.com/

Zaščita otroka v primeru spolnih zlorab
MASARYKOVA 23, LJUBLJANA ob 8:00
Zaščita otroka v primeru spolnih zlorab Delavnica
TEMA DELAVNIC: Delavnice se bodo vsebinsko nanašale najprej na temo prepoznavanja značilnosti in dinamike spolne zlorabe ter značilnih ravnanj osumljencev, nato pa obravnavale poglede in pričakovane pristope k timskemu delu, s ciljem zaščite otroka. Izobraževanje bo izhajalo iz konkretnih primerov, s pomočjo učnega video posnetka in s simulacijo situacij. Na delavnice vabimo strokovnjake vseh profilov, ki se pri svojem delu srečujejo z otroci.

Rok prijave smo podaljšali na 7.oktobra. Prijave tako sprejemamo še en teden, zato se hitro prijavite.

DATUM in ČAS TRAJANJA
Izobraževanje oz. delavnice bodo potekale dne
- Petek 17.10.2014 od 9:00 ure 17:00 ure
- Sobota 18.10.2014 od 9:00 ure 13:00 ure
URNIK PROGRAMA
PETEK-17.10.2014
9:00 – 11:00
Spolna zloraba in njeno definiranje
11:15 – 13:00
Značilnosti spolne zlorabe in njena dinamika
13:00 – 14:00
Odmor za kosilo
14:00 – 15:30
Nekatere značilnosti storilcev
15:45 – 17:00
Značilna ravnanja storilcev
SOBOTA -18.10.2014
9:00 – 11:00
Zaščita otroka
11:15 – 13:00
Timsko delo

http://www.spolna-zloraba.si/?p=1181

Učinkovito VODENJE PROJEKTOV v občinah, javnih ustanovah in društvih
Agencija POTI, Ljubljana, Stegne 7 ob 9:00
Učinkovito VODENJE PROJEKTOV v občinah, javnih ustanovah in društvih Delavnica
Danes vse več dala opravimo projektno! Za uspešno izvajanje projektov sta potrebna znanje in sposobnost projektnega vodenja. Program praktičnega usposabljanja je zasnovan na podajanju temeljev projektnega vodenja in prenosu znanja za uspešno izvajanje projektov v javnih ustanovah, občinah, društvih in podobno.

Znanje in rešitve za vaše projekte lahko na enostaven in vam prilagojen način osvojite na naši delavnici. Predstavili vam bomo številne dobre prakse projektnega vodenja specifične za vaše področje dela.

Prednosti projektov, ki so uspešno vodeni, se kažejo predvsem v zadovoljstvu strank in udeležencev projekta, večji učinkovitosti, nižjih stroških, optimalni izrabi virov, doseganju ciljev ter uspešni izvedbi projekta.

Na delavnici se boste naučili temeljnih pojmov projektnega vodenja, kako uporabljati preizkušene in svetovno uveljavljene dobre prakse, spoznali boste faze in aktivnosti vodenja projekta, kako oblikovati in voditi projektni tim, vse v zvezi s planiranjem, izvajanjem, spremljanjem in kontroliranjem projekta, kako se spopasti s spremembami ter kako obvladovati tveganja projektov.


Zagotovite si kvalitetno izvedbo projektov in nadgradite vaše znanje za uspeh.

Več informacij in prijave: http://www.agencija-poti.si/si/izobrazevanje/23507,196333/podrobno.html

Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 10:00
Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike Delavnica
Delo na tečaju poteka v manjših skupinah (5 – 8 oseb) enkrat na teden po 3 šolske ure. Vpis je možen vse leto (tečaji so mesečni ali večmesečni). Po želji posameznika.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Akademska kiparka (Alu Ljubljana) in oblikovalka keramike (Indiana University, ZDA) Eva Peterson Lenassi ima atelje sredi mesta v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer se srečujejo poti tradicij vsega sveta. Na križišču poti ustvarja in poučuje kiparstvo ter vse keramične tehnike sama in s pomočjo izbranih sodelavcev. Soustvarjala je projekte Vaja dela mojstra in Čopič in modelirka in poučevala otroke, odrasle, ljudi s posebnimi potrebami, podjetja in posameznike v rednih in strnjenih seansah pa tudi enkratno za sprostitev ali na določeno temo.

Razstavlja doma in v tujini ter ustvarja unikatno keramiko, tudi po naročilu.
Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje ter izdelavi replik. Zasnovan je kot delavnica, prodajna galerija in učilnica.

Kulturna dediščina v Slovenskem etnografskem muzeju: program za učitelje
Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana ob 10:00
Kulturna dediščina v Slovenskem etnografskem muzeju: program za učitelje Tečaj, seminar
V Slovenskem etnografskem muzeju raziskujemo in predstavljamo spoznanja o etnološki kulturni dediščini. Kako pa jo prenašati naprej na otroke v šolah? Tri predavanja so namenjena učiteljem, da jih vzpodbudijo k vključevanju dediščine v izobraževalne procese.

Program:
dr. Janja Žagar: Spomin – dediščina – zgodovina
dr. Nena Židov: Živa kulturna dediščina
Sonja Kogej Rus: Interpretacija dediščine v muzeju za otroke

Prijave so obvezne do 29.septembra 2014 na e-naslov: maja.kostric@etno-muzej.si.

DEKD v SEM.

Poučen upravljalec male elektrarne - zakonska obveza lastnikov!
Agencija POTI, Ljubljana, Stegne 7 ob 14:00
Poučen upravljalec male elektrarne - zakonska obveza lastnikov! Tečaj, seminar
Zakonodajno odgovornost upravljanja in vzdrževanja malih elektrarn s kvalificiranimi strokovnjaki nosijo lastniki malih elektrarn, naprav ali objektov, ne glede ali so fizične ali pravne osebe in ne glede na to da opravljajo to delo z lastnimi ali pogodbenimi usposobljenimi delavci.

Lastnik male elektrarne je odgovoren za varno in zanesljivo obratovanje male elektrarne in je lahko kaznovan v kolikor ne izpolnjuje zakonodajne zahteve.

Pojasnila v zvezi z zahtevanimi predpisi si lahko preberete na naši spletni strani.

Po uspešno opravljenem teoretičnem usposabljanju dobijo lastniki malih elektrarn potrdilo o seznanitvi, o varnem ravnanju in vzdrževanju naprav in služi kot dokazilo o poučitvi za tehnično pravilno in varno upravljanje malih elektrarn in sicer za lastno energetsko napravo. Potrdilo o poučenosti upravljalca male elektrarne se izda za fizično osebo, ki je lastnik male elektrarne oz. za zaposlenega v družbi, ki je lastnik male elektrarne s podatki: naziv male elektrarne, moč v kW in lokacija. Potrdilo se v skadu s Pravilnikom izdaja za obdobje 5-ih let. Predpisi ne predpisujejo oz. zahtevajo nivo izobrazbe poučene osebe, torej je lahko poučena za upravljavca male (sončne) elektrarne vsaka fizična oseba ne glede na doseženo stopnjo izobrazbe in/ali delovne izkušnje. Potrdilo o poučitvi upravljalca male elektrarne v skladu s 3. členom Pravilnika ne more biti osnova za upravljanje in vzdrževanje tujih malih elektrarn, ker poučenost ne zadostuje za izvajanje pridobitne dejavnosti.

Igra v glini
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 15:30
Igra v glini Otroška delavnica
Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svoje domišljijske zmožnosti in odkrivali svoj ter glineni potencial. Igranje z glino je v prvem planu :-) Pridite si izdelati svojo igračko ali čisto uporabno skledico. Možnosti je neskončno. Ustvarjanje v glini in sproščeni dve uri v prijetnem okolju Lončarskega ateljeja SEM. Vabljeni otroci, mladostniki in odrasli posamezniki. Odličen čas za družine, da skupaj ustvarjajo in se zabavajo. Pridite na obisk!

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Dramska šola za osnovnošolce od 5.- 9. razreda
Poljanska c. 4., Ljubljana ob 16:30
Dramska šola za osnovnošolce od 5.- 9. razreda Otroška delavnica
Učence prijazno vabimo v celoletno igralsko šolo, v kateri bodo pridobili osnove gledališke in filmske igre po sistemu Stanislavskega. V svet igralskega ustvarjanja jih bomo popeljali postopoma, korak za korakom - od najpreprostejših vaj preko improvizacij do kratkih igranih prizorov.
Učili se bomo naravne, filmske igre, se naučili, kako se pripraviti za avdicje, kako se vživeti v vlogo, kako se znebiti treme pred nastopi... Preko našega igralskega treninga bomo krepili tudi zaupanje vase, občutek za delo v skupini, razvili bomo samozavesten nastop, sposobnost jasnega izražanja, razvijali bomo domišljijo in koncentracijo.
Delo bo intenzivno, a vsekakor zelo zabavno!

Šolo bo vodila akad. igralka in pedagoginja Vanja Slapar Ljubutin, ki je diplomirala na sloviti Ruski akademiji za dramsko umetnost (GITIS –RATI) v Moskvi.

Nudimo možnost sprotnega mesečnega plačila in zagotavljamo ugodne cene.

Začetek: četrtek, 2.oktobra 2014

Za vse ostale informacije smo vam na voljo po tel. 051/342 128. Lahko nam pišete na email: studio.satirikon@gmail.com.

Spletna stran: http://satirikon.yolasite.com/

Kako postati cesar
Asia tuma, zavod Ljubljana, Jakčeva 2 ob 17:00
Kako postati cesar Delavnica
Kaj je dobro vedeti o sebi, predno se podamo na pot življenja? Kako se soočiti s svojimi šibkostmi in si z njihovo transformacijo zagotoviti več potenciala? Kako ostati zvest svoji duši in se ne izolirati od drugih? Kako živeti v spoštovanju do sebe in drugih?

Tega nas ne učijo v šoli. Tega se dotaknejo redki starši. Vsak od nas pa se sprašuje Kdo sem in kam grem? Z dolgoletnimi izkušnjami raziskovanja življenja sem oblikovala delavnico, na kateri vas želim popeljati do vašega bistva in vam pokazati orodja za učinkovito oblikovanje vašega vsakdana tako, da boste zadovoljni vi in vaše okolje. Ker pri svojem delu prihajam do zaključkov, da moški težje najdejo svoj notranji jaz, da se bolj posvečajo morali, ki prihaja od zunaj kot od znotraj, se težje osvobodijo vezanosti iz preteklosti in predvsem težje preoblikujejo vzorce obnašanja, sem delavnico namenila predvsem njim. Udeleži pa se jo lahko vsak, ki želi raziskati svojo osebnostno in dušno raven.

Našo osnovno strukturo sestavlja 14 vrlin, ki so pri vsakem drugače razporejene. Vsi pa imamo vse in jih lahko tudi v polnosti aktiviramo, tako, da dihajo iz ene skrajnosti v drugo ali pa samo mirujejo. Pomembno je, da so v ravnovesju. Vrline bomo s pomočjo astrološke karte povezali tudi s planeti in tako spoznali naše osnovne značilnosti. Postopoma jih bomo kot puzzle sestavljali v celoto in cilj delavnice je, da spoznamo svojo osnovno strukturo iz katere kasneje lahko izhajamo in jo globje raziskujemo. To nam pomaga razumeti sebe in naše odzive na okolje, naš način komunikacije in realizacije.

INFORMACIJE O DELAVNICI:

Izvajalec: Barbara Novak
Datum: od 02.oktober do 18.december 2014
Trajanje: 48 ur; vsak četrtek od 17h do 21h
Cena: 400€, možnost plačila v dveh obrokih
Popusti: študenti 20%, če pripeljete prijatelja-ico imata oba 20%popusta
Prijave: asia.tuma@gmail.com ali na gsm 040 210 512

PROGRAM:
Delavnica obsega 12 tedenskih srečanj po 4 ure (60min). Vsako srečanje ima svojo temo, ki je oblikovana po posameznih vrlinah, katere sestavljajo naše potenciale-zapise naše duše. Po sistemu posebno izdelane matrike bomo razvijali posamezne potenciale. Od udeleženke-ca se pričakuje tudi vsakodnevno delo doma, pisanje dnevnika in po potrebi tudi individualno obravnavo. V času delavnice imajo udeleženke-ci 50% popusta pri individualni obravnavi.

Flamenko - začetni tečaj, Ljubljana
OŠ Koseze, Ledarska ul 23, Ljubljana ob 17:00
Flamenko - začetni tečaj, Ljubljana Tečaj, seminar
Začenjamo novo sezono flamenka. Tečaj bo potekal ob četrkih od 17:00 do 18:30, vodi ga pa Živa Heričko Čerček, ki se vsakoletno izpopolnjuje v Španiji pri največjih flamenko plesalcih.

Prvi del ure je posvečen tehniki rok in nog, drugi del pa učenju koreografije. Letošnja sezona je posvečena stilu tangos, ki pa ni povezan z argentinskim tangom. Tečajnice se bodo lahko ob koncu sezone predstavile na zaključni produkciji v Kava baru ES.

Cena: 40€/8 vaj

Več informacij in vpis:
041/991499
z.hericko@gmail.com

Hip hop plesne urice za mlajše, v Mengšu
AIA-mladinski center Mengeš ob 17:00
Hip hop plesne urice za mlajše, v Mengšu Športna vadba
Naučite se hip hop koreografij in se hkrati zabavajte pod vodstvom Sanje Tomšič,ki je izkušnje pridobila od najboljših, med drugim od koreografa Gena, Nike Kljun in Artifex.

Vadba za najmlajše (od 4 let ) bo potekala vsak četrtek, v plesni dvorani Mladinskega centra Mengeš, Slovenska c. 28, zraven Špas teatra, od 17.00 do 18.00.

4 vaje so brezplačne.

Delavnica Tehnike čiste zavesti
Center Eko365, Runkova 2, Ljubljana ob 17:00
Delavnica Tehnike čiste zavesti Delavnica
KAKO VAM BO DELAVNICA KORISTILA in KAJ SE BOSTE NOVEGA NAUČILI?

Prišel je čas, da kljub vsem izzivom in preizkušnjam življenja najdete svoj notranji mir, radost in ljubezen ter, da čustvene rane in preteklost pustite za seboj. In ne samo to! Zaslužite si, da končno zaživite življenje brez napetosti in stresa. Zakaj ne bi v svojem življenju odprli novo poglavje in se pustili objeti božanskemu občutku čiste zavesti?

Vabljeni ste na praktično delavnico TEHNIKE ČISTE ZAVESTI, da boste na njej prepoznali svojo edinstvenost, čudežnost in neponovljivost. Na delavnici boste spoznali preproste praktične pristope, ki vam bodo pomagali pristopiti do čiste zavesti in modrosti neskončnega Vesolja.

Mati Tereza je nekoč dejala: "Denar bo prišel, če bomo najprej poiskali Božje kraljestvo – vse ostalo nam bo dano." In kaj je to Božje kraljestvo? To je čista zavest in ko poiščemo čisto zavest in ko jo občutimo in se zavedamo povezanosti z vsem stvarstvom, takrat nam je vse ostalo lahkotno dano. Ali povedano drugače – iščimo čisto zavest in vse ostalo nam bo dano.

Izvor vsega, kar "iščemo" v naših življenjih se nahaja v čisti zavesti. Ona "orkestrira" kaj je najboljše za nas v določeni situaciji. Ko se z njo zavestno povežemo imamo občutek ljubljenosti, lahkotnosti in igrivosti. Skozi njo dosežemo globok notranji mir, spontano ozdravitev, nevtraliziramo stres, izboljšamo svoje finančno stanje ali pa preprosto le uživamo v trenutku.

Delavnica je razdeljena na dva dela, oba pa sta praktično naravnana.

V prvem delu delavnice boste izvedeli nekaj teoretičnih osnov kaj je to čista zavest, kako deluje in kako jo lahko najbolj enostavno prepoznamo. Že v prvem delu delavnice se bomo naučil prepoznati čisto zavest, jo občutiti in se z njo povezati.

Drugi del delavnice je izključno praktičen, saj bomo imeli le vaje, vaje in še enkrat vaje. Nekatere boste izvajali sami, druge v paru, spet tretje pa bomo naredili v skupini. Delavnica se bo zaključila tako, da se bomo vsi skupaj potopili v božanski občutek čiste zavesti.

KDAJ?

Četrtek, 2. 9. 2014, od 17.00 do 21.00 ure

Delavnico vodi Robert Goreta.

KJE?

Center EKO365, Runkova 2, Ljubljana

CENA DELAVNICE (4 ure)

Kotizacija znaša 60,00 €.

V primeru, da se na delavnico prijavita dve osebi skupaj (partnerja, prijatelja, sodelavca …), je kotizacija za oba skupaj le 100,00 €.

V kolikor ste se delavnice TEHNIKE ČISTE ZAVESTI že udeležili in bi radi obnovili znanje je kotizacija za vas le 45,00 €.

Vsak udeleženec dobi poleg seminarskega gradiva tudi DARILO – e-knjigo SRČNI USPEH in še eno darilo presenečenja.

Predhodna prijava na delavnico je obvezna.

Za PRIJAVO na delavnico nam pošljite SMS na telefon 051-605-717, ali pa nam pišite na e-poštni naslov: info@osebna-rast.com ali pa se prijavite preko http://www.osebna-rast.com/

7 razlogov za udeležbo na delavnici:

- Doživeli boste večji notranji mir in bolj boste povezani z Vesoljem.
- Zaradi manj skrbi in stresa se vam bo izboljšalo počutje in zdravje.
- Bolj boste začeli zaupati svoji intuiciji in delovati v skladu z njo.
- Preobrazili boste bremeneča čustva in začutili svobodo.
- Občutili boste več brezpogojne ljubezni do sebe in do drugih.
- Prečistili boste nekatere podzavestne vzorce, ki so vas omejevali.
- Lažje boste odpustili sebi in drugim ter tako na novo zaživeli.

S pomočjo preprostih pristopov, vaj in orodij, predstavljenih na delavnici, boste občutili notranji mir in začutili, da ste povezani z Vesoljem. Z rednim vsakodnevnim prakticiranjem predstavljenih vaj pa boste, korak za korakom, vedno več časa v stanju čiste zavesti.

V seminarskem gradivu, ki ga boste dobili, so tudi dnevna priporočila, kako lahko izvajate vaje, tehnike in pristope, ki bodo predstavljene na delavnici. Na ta način boste vsak dan vedno več časa v stiku s čisto zavestjo in božanskim občutkom. Vse vaje boste lahko prilagodili vašemu razpoložljivemu času in sicer od 15 do 30 min vsak dan.

In še moja osebna izkušnja … V zadnjih nekaj letih sem se predvsem obračal "navzven" in tam iskal različne "rešitve" za probleme in izzive vsakodnevnega življenja. Premalo sem se obračal v svojo notranjost, svoji intuiciji in čisti zavesti. Zaradi življenjski preizkušenj sem bil dobesedno "prisiljen", da se posvetim svojemu notranjemu svetu in občutkom. Ne glede na to, kaj se mi dogaja in s kakšnimi situacijami se srečujem, znotraj mene se nahaja tisti brezpogojni občutek notranjega miru in zaupanja, da je vse tako kot mora biti in da Vesolje, kljub temu, da moj "ego" misli drugače, deluje v moje najvišje dobro.

KAJ PRAVIJO NAVDUŠENI UDELEŽENCI DELAVNICE?

"Hvala za tako prijetno predstavljeno delavnico. Kljub temu, da sem pred tem nabavila vse tri knjige avtorja Kinslowa, mi je ta delavnica podarila bistveno več. Spoznala sem, da je ozaveščanje zavesti tako enostavno in lahko, da res drži misel, ki jo je avtor navedel v knjigah, češ da je še najtežje brati knjigo in se učiti, kako doseči to stanje. Na delavnici pa sem odkrila, kako preprosto in lahkotno je to. Hvaležna sem tebi Robert za to izkušnjo, ker si na enostaven in temeljit način pokazal pot do popolnega stanja blaženosti, ki se imenuje čista zavest. Iz srca ti želim, da to spoznanje širiš naprej, med čim večjo množico ljudi!" – Vladka T.

"Delavnica mi je bila zelo všeč, predvsem zaradi jedrnatosti, bistva in opozoril kdaj ne poteka vse kot je treba. Udeležila sem se že nekaterih delavnic, ampak toliko uporabnih in izredno močnih orodij smiselno povezanih in razloženih do sedaj nisem dobila." - Petra P.

"Za obisk delavnice sem se odločila, ker me to zanima in se želim osebno in duhovno razvijati. O tej tehniki sem nekaj malega vedela že prej, na delavnici pa sem o tem izvedela še več. Nadvse zadovoljna in najverjetneje v bodoče prisotna še na kaki podobni delavnici Roberta Gorete." - Nataša K.

"Na delavnici sem spoznal, da se lahko v nekaj urah naučiš dostopa do čiste zavesti in se tako izklopiti iz tega ponorelega sveta, priti do notranjega miru in tako zdraviti sebe in druge. Hvala Robert." - Marjan K.

"Najbolj mi je bilo všeč, da so bile na delavnici predstavljene tehnike, ki so preproste za uporabo in jih lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli. Zame je bilo pomembno, da smo vse tehnike tudi vadili in tako spoznali njihovo praktično uporabo, kar je zame osebno mnogo lažje, kot če o načinu uporabe določene tehnike samo berem v kakšni knjigi." - Metka K.

PROGRAM DELAVNICE

Delavnica traja 4 ure, izobraževanje vodi Robert Goreta.

1. del - KAJ JE TO ČISTA ZAVEST IN KAKO JE PREPOZNAMO?
2. del – VAJE IN PRAKTIČNA UPORABA TEHNIK ČISTE ZAVESTII

O PREDAVATELJU

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam,kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo in motivacijo.

Tečaj risanja in slikanja
OŠ Božidarja Jakca, Nusdorferjeva 10, Ljubljana ob 17:00
Tečaj risanja in slikanja Tečaj, seminar
Pridružite se nam v prijetnem, konstruktivnem in strokovnem vzdušju na novem tečaju risanja in slikanja za odrasle. Tečaj bo potekal vsak četrtek po 4 pedagoške ure (17.00-20.00), pod strokovnim vodstvom slikarja in prof. lik. umetnosti Skenderja Bajrovića.

Na tečaju risanja in slikanja boste prejeli vso potrebno teoretično in praktično znanje, da boste lahko karseda hitro napredovali in sproščeno uživali v hobiju. Postopek dela bo prilagojen vašemu predznanju.

Po tečaju boste obvladali vse likovne prvine in pravila - od barv, kontrastov, pravilnega perspektivnega risanja, konstrukcije prostora, risanje v zlatem rezu, proporce, risanje portretov, človeške figure, senčenje, ustvarjanje volumna in globine prostora itd.

S tečaja boste odšli samozavestni in polni veselja do ustvarjanja ter seveda svojimi izdelki.

Število mest je omejeno na manjšo skupino.

CENA:
9 € / pedagoško uro (v ceno so všteti vsi materiali: barve, čopiči, platna itd.).
Študentje in upokojenci: 8 € / pedagoško uro

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVE:
051 395 333 ali
info@likovnasola.si.

Blokiran Mars
učilnica KD Ljubljana, za hotelom Mons ob 17:00
Blokiran Mars Tečaj, seminar
Mars je osebni planet, ki simbolizira princip bojevanja, je rdeča kri, ki nas ohranja žive, je adrenalin napada in obrambe in nima nič z vizijo, razumom, navdihom. Neupravičena krutost, samo-destruktivnost, impotenca, jeza obrnjena vase… niso njegove naravne lastnosti, so le ene od številnih obrazov blokiranega Marsa in te Vam bom podrobneje predstavila na predavanju.
Več na http://www.astrologija-hermes.si/blokiran-mars.html

Gordana Drača Šterman dipl. psih. astrol.

Osnove kompozitnih struktur 2
Petkovškovo nabrežje 67, Ljubljana ob 17:00
Osnove kompozitnih struktur 2 Delavnica
Kompozitne strukture srečujemo v vsakodnevnem življenju, saj je svet kompozitov izredno razvejan in raznolik.
Predavanje z delavnico je namenjeno vsem radovednežem, ki bi želeli spoznati prednosti in slabosti kompozitov ter njihovo uporabnost. Predavanju bo sledil praktični del, kjer bomo na podlagi pridobljenega znanja izdelali nosilec iz ogljikovih in steklenih vlaken.
Po končani delavnici boste imeli dober pregled in predstavo o tem, kaj kompoziti so in kako bi jih lahko konkretno uporabili pri svojem delu, z veseljem pa vam bomo pomagali tudi pri razvoju konkretnih idej za kompozitne izdelke.

Sem sreča v nesreči-Preventivna delavnica ukrepanje ob nesrečah
KORK Zelena Jama, Perčeva 22 ob 17:00
Sem sreča v nesreči-Preventivna delavnica ukrepanje ob nesrečah Delavnica
Med potresom je varno mesto pod podboji nosilnih sten. Pri požaru, ko se prostor segreje nad 600 stopinj Celzija zagori cela soba.
Vseh nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje pripravimo.
Na preventivni delavnici "Sem sreča v nesreči" izveste kako ukrepati pred, ob in po nesreči.
Delavnica je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela.
Teoretično podrobneje spoznate kaj storiti v primeru požara, potresa in poplave ter kako se na tovrstne dogodke zaščitite oziroma pripravite.
Na praktičnem delu delavnice se pridružijo gasilci, ki predstavijo pravilno uporabo gasilnega aparata, nato pa boste ogenj z gasilnim aparatom poizkusite pogasiti sami.

ČIPke in 5HEK: 'Upri se! zvočilo' / mentorica: Monika Pocrnjić
Rampa Lab, Kersnikova 4, Ljubljana ob 17:00
ČIPke in 5HEK: 'Upri se! zvočilo' / mentorica: Monika Pocrnjić Delavnica
Zdi se, da je svet mašin kvadraten in mehanski. Kvadratni so ekrani, računalniki, tipke na klavirju. Kaj če si zamislimo svet mašin, v katerem je oblika fizičnega vmesnika prepuščena vsaki posameznici, pa naj bo oseben, poetičen izraz ali igriva telesna dekoracija? Svet, ki se upre kvadratu in postane organski, okrogel, spiralen …

Na delavnici bomo v skladu z idejo o nekonvencionalnih vmesniških konzolah razvijale nove fizične zvočilne vmesnike, ki ne sledijo v naprej določenem kvadratnem pogledu na svet. Zvočilo, ki ga bomo izdelale, bo izkoriščalo upornost živih organizmov. Naprava za razliko od drugih podobnih DIY (naredi sam) naprav lahko proizvaja čiste in harmonične tone, to so zvoki kakršne želimo vstaviti v programsko kodo.

Po koncu delavnice bodo udeleženke na rednih ponedeljkovih odprtih srečanjih ČIPkark zložile skladbo in jo predstavile na zaključni razstavi ČIPk decembra 2014.

DATUM IN ČAS: 2.-4. oktober, 2014 od 17. do 21. ure
ŠTEVILO MEST: 10 udeleženk
STAROST: od 10 let naprej
JEZIK: angleščina

Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju.

MENTORICA: Monika Pocrnjić (1987) je absolventka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Zanimajo jo področja kot so umetnost, estetika, biologija, tehnologija, antropologija in pedagogika. Trenutno razvija laboratorij hackGT22 znotraj prostorov GT22, kjer poskuša aktivno raziskovati vrednosti estetske dimenzije, ki opredeljuje umetnost kot komunikacijsko izkušnjo.

ASISTENT: Matjaž Lenhart (1988) mag. inž. rač. in inf. tehnol., razvija mobilne aplikacije, spletne strani, sisteme za avtomatizacijo in pametno upravljanjanje. Sodeluje kot asistent izr. prof. Dušana Zidarja, spec., predstojnika Oddelka za likovno umetnost PEF UM, pri študentskih projektih.

PRIJAVA IN KOTIZACIJA: Delavnica je brezplačna. Število udeleženk je omejeno na 10. Obvezna je predhodna prijava na elektronski naslov: platformacipke@gmail.com. Svojo udeležbo boste udeleženke potrdile s kavcijo v višini 15 €, ki jih po končani delavnici dobite nazaj.

SOFINANCERJI: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Ljubljana, ŠOU v Ljubljani in JSKD.

________________________________________________________

ČIPke je iniciativa, ki raziskuje situacijo žensk v znanstveno tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti, odpira prostor komuniciranja o pogojih delovanja žensk na tem področju in organizira praktično-izobraževalni program, ki vključuje različne delavnice odprtokodnih programov, njihovega programiranja, grafičnega oblikovanja, video montaže, elektronike in robotike.

Gibalne urice
Prečna 7, Ljubljana Center ob 17:15
Gibalne urice Športna vadba
Na Mali ulici ne pričakujte resne vadbe (za to so telovadna društva), zagotovo pa bomo otroke na igriv način razgibali in poskrbeli, da bodo zvečer hitreje zaspali.

Tribal Fusion Belly Dance tečaji in yoga v Ljubljani!
Parmova 25, Ljubljana ob 17:30
Tribal Fusion Belly Dance tečaji in yoga v Ljubljani! Tečaj, seminar
Tribal Fusion belly dance ima korenine v orientalskih plesih . Tradicionalno prepletamo z biti modernosti. Na tečajih se naučimo obvladovati različne izolacije in gibe, ki prežeti z eleganco tvorijo svojevrstni plesni izraz. Pozor: med stranske učinke spadajo: sijoča samozavest, zaljubljenost v glasbo in odkrivanje novih mišičnih skupin!

PRVA VAJA JE ZA NOVE TEČAJNICE BREZPLAČNA!

*Manca Pavli - svojo ljubezen do plesa deli na delavnicah po celem svetu, vodi pa tudi mednarodno plesno skupino Amaya Dance Company in poučuje redne tečaje v Ljubljani.*

www.bellydance-fusion.com

*TOREK 19.00-20.30 Začetni Tribal Fusion *
*TOREK 20.30-22.00 **Nadaljevalna skupina*

*SREDA 19.00-20.30 ATS (American Tribal Style) 2 *Za vse s predznanjem!
*SREDA 20.30-22.00 Mixed level Tribal Fusion 1*

*ČETRTEK 17.30-19.00 Vinyasa Yoga *
*ČETRTEK 19.00-20.30 Mixed level Tribal Fusion 2*

*PETEK 20.00-21.30 Začetni ATS **(American Tribal Style) **vodi Maruša Možina*

Nanbudo - borilna veščina, samoobramba, sprostitvene Ki vaje, meditativne tehnike
Dvorana Tabor, Ljubljana ob 18:00
Nanbudo - borilna veščina, samoobramba, sprostitvene Ki vaje, meditativne tehnike Športna vadba
NANBUDO - celovita veščina telesa in duha. Nanbudo vadba združuje samoobrambno borilne tehnike, zdravstveno energijske tehnike za izboljšanje zdravja in počutja ter aktivno pozitivno meditacijo za um. Vpisujemo od 6. leta dalje.

Treningi so prilagojeni in primerni za VSAKOGAR (ne glede na starost, spol, športni nivo). Kot vrhunski borilna veščina ali kot aktivna in sprostitvena rekreacija po napornem dnevu.

NANBUDO ZA OTROKE (od prvošolčkov dalje)

NANBUDO + SAMOOBRAMBA ZA ODRASLE (+18 let)

Ne potrebuješ nikakršnega predznanja.

INFO / VPIS: www.nanbudo.si, 031 526 773

Vrtenje na lončarskem vretenu
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 18:00
Vrtenje na lončarskem vretenu Delavnica
Tečaj poteka v večernih četrtkovih urah v manjših skupinah (5 – 8 oseb) enkrat na teden po 3 šolske ure. Vpis je možen vse leto (tečaji so mesečni ali večmesečni). Po želji posameznika.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Akademska kiparka (Alu Ljubljana) in oblikovalka keramike (Indiana University, ZDA) Eva Peterson Lenassi ima atelje sredi mesta v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer se srečujejo poti tradicij vsega sveta. Na križišču poti ustvarja in poučuje kiparstvo ter vse keramične tehnike sama in s pomočjo izbranih sodelavcev. Soustvarjala je projekte Vaja dela mojstra in Čopič in modelirka in poučevala otroke, odrasle, ljudi s posebnimi potrebami, podjetja in posameznike v rednih in strnjenih seansah pa tudi enkratno za sprostitev ali na določeno temo. Razstavlja doma in v tujini in ustvarja unikatno keramiko, tudi po naročilu.

Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje ter izdelavi replik. Zasnovan je kot delavnica, prodajna galerija in učilnica.

Nadaljevalna grafološka delavnica
Savska Cesta 3a, Ljubljana ob 18:00
Nadaljevalna grafološka delavnica Delavnica
Naučite se grafoloških tehnik, s katerimi boste na osnovi analize pisave prepoznali lastne osebnostne lastnosti in sposobnosti ljudi v vašem osebnem in poslovnem svetu, ter jih razporedili na tisto mesto, kjer bodo lahko prispevali največ.

Z resno grafološko analizo pisave boste ugotovili, na katerih osebnostnih področjih ste močni in na katerih bo potrebna kakšna sprememba. Odpravili (ali potrdili) boste dvome ali je vaš partner res pravi za vas in kam usmeriti svojega otroka po končani šoli. Ste zadovoljni s svojo službo ali pa mogoče čutite, da vam je neki drug poklic pisan na kožo…

Grafološko analizo priporočam na več področjih:
- pri osebni grafološki analizi vas samih
- pri usmerjanju mladostnikov v pravi poklic za njih
- pri izbiri idealnega poklica za vas
- pri prepoznavanje potencialov pri selekciji novih kadrov
- pri prepoznavanje potencialov ključnih kadrov v podjetju
- v primerih reorganizacije podjetja
- pri opredeljevanju ustreznih timskih ali projektnih vlog

Na delavnici boste podrobno spoznali:
- dominantne značilnosti pisave
- oblikovne značilnosti pisave
- podrobneje o ritmu in taktu v pisavi
- podrobneje o naklonu v pisavi
- naša osebnost in pisava

Pričetek delavnice:
- četrtek, 2.10. – delavnica se nadaljuje vse četrtke do zaključka 180 ur.
Ura: 18.00 do 21.00
Skupaj: 180 ur

Za vse dodatne informacije in rezervacijo me prosim pokličite me na tel. 041 451 799 ali izpolnite spodnjo prijavnico.
PRIJAVNICA

Da, želim se prijaviti na Nadaljevalno grafološko delavnico po ceni 380 eur. Pričetek 2.10.2014
Skupaj: 180 ur
Cena: 380 eur

Doživetje s kristali
Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1 ob 18:00
Doživetje s kristali Delavnica
Le zakaj so kristali tako očarljivi? Nekatere njihove zanimive lastnosti, predstavljene na razstavi ŽIVETI S KRISTALI, lahko opazujemo že s prostim očesom in z otipom. Otroci bodo spoznali kristale različnih oblik in barv, potipali bodo lahko površine kristalnih ploskev ter se preizkusili v sestavljanju modelov kristalov, ki jih bodo pobarvali in prelepili z različnimi materiali.
Delavnico vodi Katarina Fuchs, zaposlena na projektu Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam. Do zasedbe prostih mest – brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni muzeja.

Taiči, Qigong, Taoistične Dihalne vaje, Baguačang
Gimnazija Šiška, Ljubljana ob 18:00
Taiči, Qigong, Taoistične Dihalne vaje, Baguačang Tečaj, seminar
Poučevanje po metodah Energy Arts.
Pooblaščeni inštruktor Dušan Kuhar.
Več info na http://pina.info/~drzmaj/.
Prijava na dkuhar@gmail.com in 068606764.
Cena: 200 evrov za 4 mesece.

Delavnica Kako spremeniti svoje življenje, začetna
Soba 5, Štihova ulica 5, Ljubljana ob 18:00
Delavnica Kako spremeniti svoje življenje, začetna Delavnica
1. Opis delavnice
Vsak od nas se v svojem življenju trudi po svojih najboljših močeh. In vsi se trudimo za to, da bi nam bilo lepo, da bi se dobro počutili, bili uspešni in srečni. Veliko je poti, ki jih lahko izberemo, a le ena nas pripelje na cilj.

Spremeniti svoje življenje pomeni spremeniti sebe – svoja prepričanja in svoj pogled, spremeniti odnos do sebe in do življenja samega. Ko se odločiš za spremembo, je treba najprej pogledati, kaj je za spremeniti – se zazreti vase, se vprašati, kaj si v resnici želim in česa ne, potem pa slediti temu. Korak za korakom, dan za dnem. Da, za spreminjanje sebe potrebujemo čas – čas, da zgradimo odnos do sebe, da si damo tisto, česar morda nismo dobili v otroštvu ali kasneje v življenju. Vredno si je vzeti ta čas – čas zase.

Delavnica "Kako spremeniti svoje življenje" je tukaj za vas kot priložnost, da si vzamete ta čas zase.

2. Potek delavnice
Delavnica bo potekala štiri tedne (vsak četrtek), in sicer od 2. oktobra do 23. oktobra 2014 od 18.ure do 19.30 ure. Delavnica bo potekala v Sobi 5, Štihova 5, Ljubljana. Na delavnici boste prejeli znanje in vaje, s pomočjo katerih boste to novo znanje lahko kar takoj prenesli v prakso, torej v vaše vsakdanje življenje.

Vsak udeleženec delavnice bo prejel:

brezplačni osebni pogovor (60 minut) pred začetkom delavnice
4x srečanja po eno uro in pol
novo znanje in vaje za osebnostno rast
odgovori na vaša vprašanja in dileme.

Če imate še kakšno vprašanje glede delavnice, lahko pokličete na 041 988 646 ali pišete na tinkara@zdraviodnosi.si.

3. Komu je delavnica namenjena

Niste srečni in zadovoljni z življenjem, ki ga živite
Težko sprejemate odločitve v svojem življenju
Pogosto občutite osamljenost, žalost, depresijo in malodušje
Ste samski in si želite kakovostno partnerstvo
Ste v partnerstvu, a niste srečni
Težko vam je v komunikaciji z drugimi ljudmi
V službi niste srečni – radi bi jo zamenjali, a nimate niti poguma niti energije za to
Ste brez energije in volje za življenje
Zdi se vam, da se vrtite v začaranem krogu.

4. Prijava na delavnico in teden odprtih vrat
Delavnica bo potekala štiri tedne, in sicer od 2. oktobra do 23. oktobra 2014 od 18.ure do 19.30 ure v Ljubljani.

Pred začetkom pa ste lepo vabljeni na teden odprtih vrat, ki bo potekal od 24. septembra do 30. septembra 2014 v Sobi 5 na Štihovi 5 v Ljubljani. Za termin pokličite na 041 988 646 ali pišite na tinkara@zdraviodnosi.si. Teden odprtih vrat je namenjen predstavitvi vseh delavnic za zdrave odnose, ki bodo potekale v oktobru, vašim vprašanjem in vpisu oziroma dogovoru za brezplačni osebni pogovor pred začetkom delavnice.

Igralska šola za mladino in odrasle
Poljanska c. 4, Ljubljana ob 18:00
Igralska šola za mladino in odrasle Tečaj, seminar
Šola bo potekala od oktobra do junija, enkrat tedensko.
Začetek pouka v četrtek, 2.oktobra 2014

1.letnik:
Dijaki, študenti in odrasli: ob četrtkih od 18. – 21. ure.
Dodatni termin /po zapolnitvi četrtkove skupine/: ponedeljek ali petek od 18.- 21. ure
Kje?
Poljanska cesta 4 ( nasproti Šentjakobskega gledališča)

Vabimo vas v celoletni program, v katerem se boste spoznavali s tehniko gledališke in filmske igre in pridobivali igralsko znanje pod vodstvom profesionalnih igralcev in režiserjev.

- Primerno tako za izkušene igralce kot tudi za začetnike
- Pridobili boste igralsko znanje za oder, film in televizijo
- Individualni pristop in spremljanje igralskega napredka vsakega učenca
- Odlična popotnica za vse, ki želite opravljati sprejemne izpite na igralskih akademijah doma ali v tujini
- Primerno tudi za mentorje šolskih in ljubiteljskih gledaliških skupin in ljubiteljske režiserje pa tudi za vse tiste, ki bi se želeli znebiti treme pred javnim nastopanjem
- Pouk temelji na sistemu Stanislavskega
- Možnost nadaljnjega izobraževanja

Ugodne cene in možnost sprotnega mesečnega plačevanja.

Informacije in vpis:
051/342 128 ali studio.satirikon@gmail.com

Druženja s teto Evropo, srečanja za otroke 5+
Evropska Knjižnica pod krošnjami, Breg 14, Ljubljana ob 18:00
Druženja s teto Evropo, srečanja za otroke 5+ Otroška delavnica
Druženja s teto Evropo
5 ČETRTKOV, 5 DOGODKOV ZA OTROKE (5+):

JUNAKI IZ EVROPSKIH KNJIG / ČET, 2. oktober (18h)
Kaj druži neustrašnega Kekca, Mumine, Piko Nogavičko, Ostržka in Zverjaščka? Vsi prihajajo iz dežele, ki ji rečemo Evropa. In kako so pristali v knjigah? Potrkali bomo tudi na vrata stare tiskarne Marka Drpića na Bregu.

LJUDSKE PRAVLJICE Z VSEH KONCEV EVROPE / ČET, 9. oktober (18h)
Skozi igro in poslušanje bomo spoznavali značilnosti pravljic z različnih koncev Evrope.
Pogovarjali se bomo kaj ljudske pravljice loči od avtorskih, kako so se zapisovale in prenašale.

OBLIKE IN SLIKE EVROPSKIH DOMOV IN HIŠ / ČET, 16. oktober (18h)
Spoznavali bomo evropske hiše in domove ter ugotavljali, kako se med seboj razlikujejo. Na koncu bomo narisali svoj sanjski dom.

NOTE IZ EVROPE/ ČET, 23. oktober (18h)
Z glasbenikom Igorjem Leonardijem in pevko Ano Vipotnik bomo spoznavali raznoliko pokrajino evropske glasbe. Za konec bomo skupaj ustvarili koncert.

JEZIKI VSEH BARV / ČET, 30. oktober (18h)
Skozi pogovor in spoznavanje novih besed bomo potovali po Evropi. Obiskali nas bodo prijatelji in nam zapeli znano pesem Mojster Jaka v različnih evropskih jezikih.

Druženja s teto Evropo v Evropski Knjižnici pod krošnjami so BREZPLAČNA!
Pripravlja in izvaja jih Tadeja Pungercar skupaj z gosti.

VABLJENI!

Organizacija: zavod DIVJA MISEL v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji
INFO: nabiralnik@divjamisel.org

Feelgood TRX vadba
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 18:30
Feelgood TRX vadba Športna vadba
Med vadbo potekajo sile v vseh ravninah, osvaja se kompleksna gibanja v naravnem obsegu in ozira na celotno telo – preko stabilizatorjev, v delo je vključenih veliko mišičnih skupin, kar zahteva visoko stopnjo prilagoditve organizma in je posledično energijsko/kalorično zelo potratno.

Feelgood TRX zagotavlja varnost saj se težavnost prilagaja po navodilu trenerja in s spremembo položaja telesa, brez uporabe zunanjih bremen. Predznanje prav tako ni potrebno saj so gibanja naravna, vadba pa vključuje postopen razvoj osnovnih sposobnosti: moč, vzdržljivost, ravnotežje, eksplozivnost in fleksibilnost.

Naše vadbene skupine so kontrolirano manjše, kar omogoča bolj individualen pristop in večji ozir na pravilno tehniko ter učinkovitost vadbe.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Vadnica govorništva in javnega nastopanja - Toastmasters klub Ljubljana - v Angleskem jeziku
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana ob 18:50
Vadnica govorništva in javnega nastopanja - Toastmasters klub Ljubljana - v Angleskem jeziku Delavnica
Četrtkovi večeri so obarvani z govorništvom. Nevsliljivo, Navdušujoče, Preprosto in predvsem Prijazno. Prilagojeno mojim željam in zmožnostim.

Smo neprofitni klub vedoželjnih ljudi, ki nas združuje težnja k razvoju in poglobitvi znanj o govorništvu, nastopanju in razvoju retoričnih sposobnosti, komunikacije ter vodstvenih kompetenc. Prihajamo iz različnih okolij, ki od nas bodisi zahtevajo neprestan razvoj komunikacijskih veščin, bodisi pa v nas tli zgolj želja po povezovanju in izražanju sebe. Strah naj ne bo ovira tudi zaTe. Prvi korak na poti premagovanja strahu, ki smo ga vsi TM-jevci naredili, je, da smo prišli potešiti našo radovednost na srečanje :)

Vsak prvi četrtek v mesecu je namenjen srečanjem v angleškem jeziku.

Na srečanjih se trudimo zagotavljati podporo in okolje za prijetno učenje in razvoj veščin govorništva, predvsem pa se spodbujamo v premagovanju treme. Velik poudarek dajemo timskemu delu, učimo se umetnosti posredovanja svojih misli svetu, učimo se posameznih elementov govora. Radi smo v družbi drug drugega :) Toplo vabljen/a tudi Ti :)

Srečanja potekajo v čudovitem okolju Mestnega muzeja v Ljubljani, Gosposka 15, v 2. nadstropju.

Več o nas: www.toastmasters.si/
Odzivamo se tudi na mail: info@toastmasters.si

Toplo vabljeni :)

Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak.
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 19:00
Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak. Športna vadba
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.karate.si/?page=vpis
Pričetek vadbe: oktober 2014

Karate toitsu-do je program redne vadbe za odrasle, v katerem se sinergično prepletajo tradicionalna izročila shito-ryu karateja z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki.

Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Več na: www.karate.si

Swing tečaji
Vilharjeva 3, Ljubljana ob 19:15
Swing tečaji Tečaj, seminar
Redno odpiramo nove začetne tečaje swinga - preverite spletno stran www.studiodansa.com.

Začetniki boste začeli z osnovami gibanja na glasbo, poskušali poiskati ritem, se učili osnov vodenja in sledenja, in naenkrat se boste zavedli, da plešete! Sledili bodo redni swing večeri, potem obisk kakšne delavnice v tujini, in že boste razmišljali le še o tem, kje lahko danes plešem?!

Nadaljevalci vabljeni na poglobljene treninge tehnike vodenja, sledenja in improvizacije, tisti odra željni pa se nam lahko priključite tudi pri nastopih pod žarometi.

Pestra paleta več kot 12 učiteljev in raznovrstnem program tečajev in delavnic vam ne bo pustil, da bi samo sedeli ob strani.

Za točen urnik prosimo glejte www.studiodansa.com.

Pilates v Bežigradu
Plesna šola PRODANCE STUDIO, Štihova ulica 20, Ljubljana, Ljubljana - Bežigrad ob 19:30
Pilates v Bežigradu Športna vadba
Pilates je namenjen ženski in moški populaciji v vseh starostnih obdobjih, zato je izvrstna oblika rekreacije za vsakogar, saj utrjuje celotno telo in skrbi za dobro duševno počutje.
Pilates je ena izmed redkih metod telesne vadbe, ki ostaja zanesljiva in nesporna. Vadba pilatesa povečuje prožnost telesa, stabilizacijo telesa, miselno pozornost, obvladovanje stresa in pravilno držo in obliko telesa.

Dobrodošli v svetu pilatesa. Začnite vaditi pilates s pomočjo nas, mi pa vam bomo dali krila, da prebudite metulja v sebi!

Več o vadbi in društvu najdete na:

www.sd-metulj.si

Capoeira Ljubljana- tečaj
ŠD Tabor (Tabor 13), Ljubljana ob 20:00
Capoeira Ljubljana- tečaj Športna vadba
Capoeira je največji izraz brazilske kulture. Je mešanica borbe, glasbe, gibanja, tradicije, ljudskega izročila. Razvili so jo potomci afriških sužnjev, danes pa je predvsem prepoznavna po akrobacijah, zahtevnih in kompleksnih udarcih ter gibih, kjer je vključeno celotno telo. Capoeira deluje kot oblika povezovanja med praktikanti, kot konjiček, za mnoge pa je to življenjska filozofija.

"Svet je lepši, ko si obrnjen z glavo navzdol."

Več o capoeiri in naši skupini si lahko preberete na:
www.senzala.si

Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 20:00
Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj Tečaj, seminar
Vpisujemo v začetni tečaj japonske joge, ki se bo pričel 16. oktobra 2014.

Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.108.si/?page=spletna_prijavnica_japonska_joga

Vadbeni program Japonska joga je pot dinamične meditacije. Vadba se osredotoča na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Gre za urjenje v Kiju, univerzalni energiji, ki je pomemben koncept, saj prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom.

Več na: www.108.si

Predstavitev BIODANZE in redna tedenska srečanja
No Stress Center, Ul. Milana Majcna 29a, Ljubljana ob 20:00
Predstavitev BIODANZE in redna tedenska srečanja Delavnica
Biodanza je poezija človeških srečanj: "Bios" in "danzare" - ko se združita življenje in ples, zanetita iskre, življenje zapleše in postane biodanza. Vse življenje je ples. Drevesa plešejo z vetrom, valovi z morjem, ptice, ribe . . . vsi plešejo svoj ples življenja in vsako živo bitje je ples. Ko zaplešemo ples biodanze, začutimo življenje tega trenutka.

Biodanza je osnovana na znanstvenih dognanjih fiziologije, psihologije in biologije zadnjih 40 let. Njen avtor, Rolando Toro, čilski antropolog, psiholog in vizionar, si je kot profesor medicinske antropologije prizadeval za ljubezen, sočutje in senzibilne medčloveške odnose. Razvil in utemeljil je sistem, katerega glavni cilj je zmanjšati prepad med razumom (centrom razmišljanja) in srcem (centrom občutkov). Biodanza poleg tega omogoča še:
- Izboljšanje medsebojnih odnosov in komunikacije nasploh
- Jačanje identitete posameznika in njegova integracija kot celota
- Razvoj človeških potencialov s pozitivnimi dražljaji obogatenega okolja
Biodanza s pomočjo glasbe in gibanja ter z neverbalno komunikacijo v skupini prebuja v nas doživljanja, ki nam dajo občutek radosti, večjo sproščenost, naše splošno počutje se izboljša, lažje premagujemo stres in dolgoročno se izboljša delovanje imunskega sistema. Izbrano gibanje harmonizira telesno držo in izboljša našo motoriko, obenem pa organsko obnavlja oz. uravnoveša delovanje simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema.

Gibanje in izbrana glasba omogočata integracijo človeka, zato je biodanza primerna za moške in za ženske, za vsakogar, ki želi razvijati sodelovanje in ustvarjalnost in preseči ločenost med razumom in srcem.

Biodanza ni ples v klasičnem smislu, zato plesno predznanje ni potrebno, niti ne potrebujemo plesnega partnerja. Po uvodni teoretični razlagi izbrane teme pokažem vsako vajo in jo razložim, nato pa udeležence povabim v doživljanja ob glasbi in gibanju, vse v okviru njihovih zmožnosti. Vsaka kombinacija glasbe in gibanja je skrbno izbrana, tako da prebudi občutke dobrega počutja in predstavi lepoto posameznika. Ples se izvaja samostojno, v parih ali v okviru celotne skupine.

Biodanzo izvajamo v udobnih oblačilih, plešemo bosi ali v nogavicah. Za osvežitev med vadbo s seboj prinesemo steklenico vode.

Biodanzo po sistemu Rolanda Tora vodim Zena Škerjanec, pod mentorstvom Nataše Kern, učiteljice didaktike pri biodanzi in vodje Šole biodanze v Sloveniji.

Prispevek za ta večer je 6 eur.

Prijave na tel. 040 305 502 ali mail zena.skerjanec@gmail.com

West coast swing insomnia festival 2014
Vilharjeva 3, Ljubljana ob 21:00
West coast swing insomnia festival 2014 Delavnica
Učitelji:
Olivier & Virginie Massart (FRA)
Hanna Tuominen & Rake Salo (FIN)
Irina Avdeeva & Boris Borenko (RUS)

Vstopnice:
Weekend pass (čet-ned)- 1 nivo
Combo pass (čet-ned)- 2 nivoja
Party pass

Več info: www.wcs-insomnia.com

Pa še nekaj popustov za lažje odločanje:
- Intenzivka + festival Insomnia + 2-mesečni tečaj pri Studiu Dansa: 60 % popust na Insomnio!
- Intenzivka + festival Insomnia: 50 % popust na intenzivko
- Intenzivka + 2-mesečni tečaj pri Studiu Dansa (od 6.10. dalje): 30 % popust na tečaj
- festival Insomnia + 2-mesečni tečaj pri Studiu Dansa (od 6.10. dalje): 50 % popust na tečaj

www.studiodansa.com
FB Insomnia: https://www.facebook.com/events/1443664885870727/

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
V podzemlju Cankarjevega doma

Na strehi Cankarjevega doma stojijo čebelji panji, več deset metrov pod njimi pa je skrita mreža hodnikov, strojnic in aparatur, med katerimi se je nekoč izgubila tudi Svetlana Makarovič.