Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
Primeri smeha v umetnosti: vodstvo po razstavi z Barbaro Jurkovšek
Mestna galerija Ljubljana
Primeri smeha v umetnosti: vodstvo po razstavi z Barbaro Jurkovšek Likovna razstava
Razstava tematsko in konceptualno nadaljuje začrtano raziskovanje različnih čustvenih in čutnih stanj (leta 2013 je bila v Mestni galeriji prva takšna razstava Fragmenti sreče v umetnosti) v sodobni slovenski likovni umetnosti.

V okviru razstave razstavljajo umetniki: akademski slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, akademski slikar Vladimir Leben, akademski slikar, diplomirani filozof in avtor stripov Izar Lunaček, akademska slikarka Barbara Jurkovšek, diplomirana fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

***
Foto: Barbara Jurkovšek, Royal & Primitive, 2010, mešana tehnika, 28x23 cm, objekt

Poteka do: 5.5.2015
Mustafa vs. predator (Mustafa proti predatorju)
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Mustafa vs. predator (Mustafa proti predatorju) Likovna razstava
Lani smo lahko dela Mustafe zasledili že v Nočni galeriji Pešak na Metelkovi, tokrat pa bosta umetnika združila moči in svojo pošastno estetiko realnosti ponudila na ogled še obiskovalcem Kina Šiška. Kuratorici cikla Tia Čiček in Dora Trček.

Poteka do: 31.5.2015
14. Dnevi elektrotehnike
Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki ob 9:00
14. Dnevi elektrotehnike Drugo
Vabimo vas na 14. Dneve elektrotehnike, ki bodo potekali od torka, 5. 5., do petka, 10. 5. , od 9. do 13. ure in v nedeljo, 10. 5. 2015, od 11. do 18. ure v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.
Sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bodo na Dnevih elektrotehnike predstavili interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij.
Tako boste lahko obiskovalci pobližje spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.
V nedeljo, 10. 5., ob 16.00 vas vabimo na poljudno predavanje dr. Jožeta Gune z naslovom Multimedija – kreativne tehnologije v službi človeka.

Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

V letu 2015 bodo na ogled sledeče demonstracije:
- Holografija
- Osnovni princip delovanja in koristne biološke povratne vezave
- Igranje v digitalnih čipih
- Preprost način izdelave lastnega projektorja
- Merjenje psihofizičnih odzivov na vožnjo z vlakcem smrti
- Merjenje električne aktivnosti možganov
- Vsi na kolo ... za elektriko!
- Lebdenje železne krogle v magnetnem polju.
- Virtualni studio
- Avtonomni mobilni sistemi Lego Masters
- Nastavljiv barvni vir svetlobe
- Svetlobno vlakno
- Usmerjeni zvočnik Acuspade
- Biometrija – računalnik išče podobne obraze
- Elektrika v človeškem telesu
- RTV prenosi
- HbbTV – televoting na televizorju (razvoj za RTV)
- IOS aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikaotr)
- Omrežje – "Internet na glavo"
- Robotski izrez 3D modelov
- Dom na dotik
- Miš ali ptič- risanje po zraku
Več na : http://www.tms.si/index.php?e_id=11

Dneve elektrotehnike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Vabljeni!

Dnevi zdravega dihanja na Kongresnem trgu
Epl, Kongresni trg 15, Ljubljana ob 11:00
Dnevi zdravega dihanja na Kongresnem trgu Festival
Otroci bodo spoznali dihalne igrice, s katerimi trenirajo dihanje in se ob tem tudi zabavajo, odrasli si bodo izmerili krvni tlak in se naučili le-tega znižati z ustreznim dihanjem, za zabavo pa bo poskrbela maskota Super Dihalček! Na dogodku bo predstavljena tudi celotna kolekcija Appleovih produktov za zdravje "iHealth". Vstop prost!

2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015
Prešernov trg, Ljubljana ob 11:00
2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015 Festival
Dobimo se na Prešernovem trgu med 11. in 19. uro, kjer bomo z raznovrstnimi dogodki promovirali neodvisno življenje in povečevali zavest javnosti o njegovi pomembnosti. Na ta dan se bodo odvijali različni dogodki v Sloveniji in v različnih državah Evrope.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA: Osebna asistenca je naša eksistenca, avtorice Klaudije Poropat: ob 11. in 15. uri vas bo po razstavi z veččutnim vodstvom popeljala Katrin Modic iz Ustvarjalne Pisarne SOdelujem.

PROJEKT BONTONČEK:
* poligon: ob 12. in 16. uri se boste soočili z ovirami, ki jih premagujejo osebe z različnimi vrstami hendikepov;
* kreativna delavnica: ob 13. in 17. uri boste lahko preverili, kako senzibilna so vaša čutila;
* družabne igre: ob 14. in 18. uri boste sodelovali pri kreiranju, izdelavi in igranju prilagojenih družabnih iger.

TISKOVNA KONFERENCA: ob 12. uri, desni atrij Mestne hiše
Predstavitev aktivnosti v okviru Mreže za deinstitucionalizacijo – MDI. Promocija deinstitucionalizacije in storitev v skupnosti.

Prisrčno vabljeni!

Festival Nove otroške zvezdice 2015
BTC, pred Halo A, Ljubljana ob 11:00
Festival Nove otroške zvezdice 2015 Prireditev za otroke
Letos bo festival razdeljen na dva dneva: 16. maja po potekal Mednarodni festival Otroške zvezdice, v nedeljo 17. maja pa bo oder na voljo za Nove otroške zvezdice iz Slovenije.

Festival ni tekmovalnega značaja, vendar pa imajo najbolj nadarjeni pevsi možnost sodelovanja in povabila na druge mednarodne festivale.

Prijave sprejemamo do vključno 5.5.2015, na naslov info@otroski-center.si. Pri prijavi napišite, ime in priimek nastopajočega, starost, ter priložite krajši mp3 posnetek (ni obvezno), fotografijo in svoj kontakt.

Vabljeni na glasbeni dogodek!

Več informaciji na: info@otroski-center.si in www.otroski-center.si

Gledišče* Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Milado Kalezić in Vladom Novakom
Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana ob 18:00
Gledišče* Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Milado Kalezić in Vladom Novakom Pogovor
Pogovor bo potekal v torek, 5. maja 2015 s pričetkom ob 18. uri v SLOGI (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana), vodila ga bo Ana Perne.

Milada Kalezić, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2011
Na odru svoje prve gledališke hiše, Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je debitirala še kot študentka dramske igre na AGRFT; leta 1976 je v vlogi ene od "obsedenih" deklet nastopila v Millerjevih Salemskih čarovnicah v režiji Francija Križaja in koreografiji svoje profesorice odrskega giba Lojzke Žerdin. Že na akademiji pa je izkazala nadarjenost za gibalno in plesno izražanje in za svojo plesno študijo prejela študentsko Prešernovo nagrado.
Leto po prvi celjski vlogi je ustvarila Darinko v Jovanovićevi postavitvi Šeligove Čarovnice iz Zgornje Davče, "redko vlogo redkega obsega in naboja," je zapisal kritik Andrej Inkret in dodal, da je "to bilo, če bi si upali priznati, zares nevarno in lepo čarovništvo samo". Zanjo je leta 1978 prejela zlati lovorjev venec na festivalu MES v Sarajevu, nagrado Sterijevega pozorja, Borštnikovo nagrado za mlado igralko in nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije.
Na Borštnikovem srečanju je bila spet nagrajena leta 1982 za vlogo Lee v Sestrah Wendy Kesselman, svojo drugo nagrado stanovskega ZDUS pa je prejela leta 1995 za vlogi Helene Alvingove v Strahovih Henrika Ibsena – v predstavi, za katero je kritičarka Majda Knap Šembera zapisala, da "jo je vredno videti že zaradi izjemne igre Milade Kalezić" – in Velike brodolomke v Mrožkovi groteski Na odprtem morju.
Leta 1997 je ustvarila večobrazno vlogo v Eksploziji spomina, uprizoritvi po besedilih Heinerja Müllerja in v režiji Eduarda Milerja ter Katarino v Shakespearovi Ukročeni trmoglavki (režija Janusz Kica). Ko je zanju prejela nagrado Prešernovega sklada, je povedala, kako sta bila pri oblikovanju prve pomembna kostum in maska: "Na prizorišču nisem bila več sama s svojimi melanholičnimi očmi, ampak je gledal vame neznani 'vampirski ksiht'." Za naslovno vlogo v Shakespearovi igri se je bala, da je prestara, a se je režiserjev odmik od izvirnega srečnega konca ujel z njeno vizijo.
V mariborski Drami, kjer je članica igralskega ansambla od leta 2002, se je kot gostja leta 1997 ponovno srečala z Arthurjem Millerjem in njegovo dramo Lov na čarovnice; pod vodstvom režiserja Zvoneta Šedlbauerja je tokrat ustvarila Elizabeth Proctor, po oznaki teatrologa Vasje Predana "ponosno, človeško zrelo, do tragičnih razsegov presunljivo" vlogo, za katero je prejela Borštnikovo nagrado.
Ob prihodu v svojo drugo gledališko hišo je ustvarila Phyllis Hogan v Silverjevih Debeluhih v krilcih (režija Samo M. Strelec) in zanjo leta 2004 prejela nagrado za glavno žensko vlogo na Mednarodnem festivalu malih odrov v Reki. Med vlogami, za katere je bila leta 2010 nagrajena z Glazerjevo listino, je tudi Aase v Ibsenovem Peeru Gyntu, ki se je še posebej rada spominja zaradi vnovičnega sodelovanja z režiserjem Januszem Kico.
"Slednja je ena njenih najzrelejših kreacij," je zapisano v obrazložitvi Borštnikovega prstana, v kateri je označena kot "poglobljena, odgovorna, izobražena igralka, ki gledališče razume kot nekaj svetega".
Poleg številnih gledaliških je oblikovala tudi več filmskih vlog; v spomin se je najbolj vtisnila kot Meri v Bevčevem filmu To so gadi (1977).

Vlado Novak, prejemnik Borštnikovega prstana leta 2014
Za igralca, ki se je po enoletnem angažmaju v novogoriškem gledališču leta 1977 pridružil igralskemu ansamblu mariborske Drame, kjer je še pred začetkom študija na AGRFT odigral svojo prvo vlogo na poklicnem odru (bil je Cosmo de Medici v Brechtovem Življenju Galilea, 1972), je teatrolog Vasja Predan zapisal, da se "srečuje od vsega začetka predvsem z bolj profiliranimi dramskimi liki in tipi, tistimi in takimi, katerih izris je že izraziteje izostren, v določenem smislu jasno prepoznaven, torej ne več mladostno vihrav, marveč značajsko vsaj razmeroma stabiliziran".
Med njegovimi najizrazitejšimi vlogami sta Simon Veber v Jančarjevem Velikem briljantnem valčku in Kreont v Gavranovi Kreontovi Antigoni, za kateri je leta 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada. Za stvaritev Simona Vebra pa je bil prvič nagrajen tudi na Borštnikovem srečanju 1985, tako s strani občinstva kot strokovne žirije, ki je v utemeljitvi menila, da ga je "upodobil z dostojanstveno držo, silovito notranjo energijo, izraženo z zadrževano, vseskozi obvladujočo in v napetosti rastočo igro".
Na Borštnikovem srečanju je bil ponovno nagrajen leta 1989 za vlogo Janningsa v Koršičevem Modrem angelu, "dvojni lik", pri katerem je po mnenju žirije "svoj žlahtni imitatorski talent nadgradil v izvirno igralsko kreacijo notranje razdvojenega umetnika". Leta 1993 je sledila Borštnikova nagrada za epizodno vlogo, in sicer za Simeonova-Piščika, "opazno miniaturo čehovljanske poetike, razpeto med smešnostjo in tragiko", ki ga je kot gostujoči igralec izoblikoval v tržaški uprizoritvi Češnjevega vrta.
Gostoval je tudi v drugih gledališčih; igral je v novogoriški postavitvi Marinkovićeve Glorije in za vlogo Don Zaneta leta 1994 prejel nagrado na festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi v Splitu, v kranjski uprizoritvi Pinterjeve Prevare je ustvaril vlogo Roberta, za katero sta ga na Borštnikovem srečanju 1996 ponovno nagradila tako občinstvo kot strokovna žirija.
Leta 1995 je za obdobje enega leta postal član ansambla celjskega gledališča, kasneje pa se je vrnil v mariborsko Dramo, kjer je v letih 1998 in 1999 izoblikoval vlogi Tarzana v igri Marca Antonia de la Parre King Kong Palace in Dankana v Ionescovem Makbetu, posebej izpostavljeni v obrazložitvi Glazerjeve listine. V letu 2004 pa je Willyja Lomana po besedah žirije Borštnikovega srečanja, ki ga je za vlogo nagradila, "odstrl v radikalno novi luči"; kot protagonist Millerjeve drame Smrt trgovskega potnika "ni več samo žrtev brutalnega kapitalizma, temveč tragični soustvarjalec njegove lažne mitologije".
"Vlado Novak je igralec, ki enakovredno obvladuje celoto in detajl," je zapisano v obrazložitvi Borštnikovega prstana ter poudarjeno, da "zna biti enako dobro intelektualno vzvišen in zajedljiv kakor tudi človeško topel in ranljiv". Igralec širokega razpona je ob že omenjenih prejel tudi Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in srebrni grb mesta Maribor.
Poleg gledališkega je obsežen tudi seznam njegovih filmskih in televizijskih vlog; med najvidnejšimi je avtomehanik Gajaš v Nabršnikovem filmu Petelinji zajtrk (2007).

Ana Perne je diplomirala iz dramaturgije na AGRFT ter iz francoskega jezika s književnostjo in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po končanem študiju je pridobila status samozaposlene v kulturi in na gledališkem področju delovala v različnih vlogah kot kritičarka, urednica, moderatorka pogovorov … Od konca decembra 2014 je zaposlena na Slovenskem gledališkem inštitutu.

GLEDIŠČE* - v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) nadaljujemo s sklopom javnih dogodkov namenjenih predstavitvi in promociji gledališke kulture in umetnosti ter gledaliških ustvarjalcev.
*gledišče -a s (i) 1. kar določa kriterij za presojanje česa; stališče, 2. zastar. gledališče (SSKJ)


Leta 2015 bomo praznovali pol stoletja Festivala Borštnikovo srečanje. SLOGI, Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor) in Muzej narodne osvoboditve Maribor bomo jubilej proslavili z razstavo 50 let Borštnikovega srečanja. Obiskovalcem želimo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Osrednji del razstave bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. V sklopu praznovanja 50. obletnice festivala potekajo tudi pogovori s prejemniki Borštnikovega prstana, na ogled bo e-razstava, zvrstila se bodo srečanja gledaliških ustvarjalcev z učenci in dijaki … Pri izvedbi bodo sodelovali tudi zavod Novi Zato. in Prva ter II. gimnazija v Mariboru.


Prisrčno vabljeni!

Foto: Arhiv FBS

Večer stand up komedije: Andrej Težak - Tešky: Tešky dela prvi celovečerec
Klub Kino dom, Fužine 10, Kamnik
Večer stand up komedije: Andrej Težak - Tešky: Tešky dela prvi celovečerec Stand-up komedija
Večer stand up komedije ANDREJ TEŽAK – TEšKY: TEšKY DELA PRVI CELOVEČEREC Abonma Stand up in za izven Vstopnina: 3 eur Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399 / 01 839 76 06 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon. in pet. 9.00 - 14.00, tor. - čet. 9.00 - 17.00), TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol s sistemom mojekarte.si, www.mojekarte.si ter ostala prodajna mesta mojekarte.si (trafike 3dva, M holidays, itd.) Andrej Težak - Tešky se je v slovenski kulturi najprej uveljavil kot glasbenik in kot gledališki improvizator. S stand up komedijo se je začel ukvarjati, ko se je skupina improvizatorjev odločila poskusiti še to zvrst in bil eden pionirjev ljubljanske veje drugega vala stand-up komedije v Sloveniji.  Zdaj že več let deluje predvsem kot organizator dogodkov in promotor stand up komedije v Sloveniji in vedno bolj tudi na širšem evropskem komičnem prostoru. Je idejni oče kluba stand up komedije 10ka v Ljubljani, že več let soupravlja podoben klub na Hrvaškem, velja pa tudi za enega izmed očetov največjega festivala stand up komedije pri nas - Panča. Tešky je v Kamniku ponavadi nastopal kot ogrevalec občinstva - nekdo, ki nas spravi v dobro voljo in nas "napali", še preden oder zasedejo prvi stand up komiki. Tokrat bodo drugi ogrevali oder zanj, on pa se bo  pošalil na račun svojega vegetarijanstva, poklica in na račun ljudi, s katerimi se kot glasbeni manager vsakodnevno ukvarja. Vljudno vabljeni!   Več informacij o dogodku

Poteka do: 5.5.2015
Katalena: Enci benci Katalenci
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana ob 17:00
Katalena: Enci benci Katalenci Drugo
Koncert Enci benci Katalenci skupine Katalena, ki je bil napovedan za 30. 5. 2014, je zaradi neodložljivih obveznosti skupine prestavljen na 9. 5. 2015 ob 17.00.
Kupljene vstopnice veljajo za novi datum.

Nastopajo: Katalena: Polona Janežič, klaviature, tolkala, spremljevalni glas; Vesna Zornik Stonič, glas; Boštjan Gombač, klarinet, piščali, žepna trobenta, pojoča žaga, tolkala, spremljevalni glas; Tibor Mihelič Syed, basovska kitara, tolkala, spremljevalni glas; Boštjan Narat, kitara, mandolina, spremljevalni glas; Robert Rebolj, bobni, tolkala Skupina Katalena se pri novem glasbenem podvigu z delovnim naslovom Enci benci Katalenci navdihuje pri izštevankah, izrazito ritmičnih pesmih, polnih skrivostnih besed, s katerimi otroci razdelijo vloge za začetek igre. Seveda pa je izštevanka že sama po sebi igra –naključja. In prav to Kataleno zanese v najrazličnejše zgodbe, pesmi, motive ali domislice, ki jih je izbralo navidez nesmiselno izštevanje. Glasbene pripovedi, ki so tako nastale, kar same po sebi ustvarjajo prostor glasbenega gledališča in predstave, ki pa ni samo predstava za otroke. Je predvsem predstava, v kateri vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

Zlatorogova turneja ponosa : Šank Rock z gosti, 5.5.2015., Križanke, Ljubljana
Križanke, Ljubljana ob 20:30
Zlatorogova turneja ponosa : Šank Rock z gosti, 5.5.2015., Križanke, Ljubljana Pop in rock
Zlatorogova turneja ponosa

Šank rock z gosti
5.5.2015, Križanke, Ljubljana

Slovenska glasbena institucija, rockerji Šank rock, v velikem slogu nadaljuje svoj restart – v torek, 5.5.2015, pripravljajo pravi šankrockerski večer v ljubljanskih Križankah!

Šank rock so se v lanskem letu ponovno zbrali za enkraten, ekskluziven nastop na prireditvi Pivo in Cvetje, na kateri se jim je kot gost pridružil Steve Stevens. Ko so se v času priprav na koncert po nekaj letih Matjaž Jelen, Bor Zuljan in Cveto Polak ponovno srečali, so nemudoma začutili, da je to tisto pravo; tisti Šank rock, ki ga želijo njihovi fani in tisti Šank rock, ki ga želijo sami. V band so povabili še bobnarja (Roman Ratej) in klaviaturista (Sašo Gačnik – Svarogov), ki sta se z veseljem odzvala klicu.

Šank rock, ki imajo pravzaprav že status legend, so močna in v našem prostoru edinstvena blagovna znamka, ki je preživela in navduševala že generacije – in še vedno navdušujejo! Konec preteklega leta so posneli novo skladbo 'Restart', v letošnjem letu je sledil videospot zanjo, ki so ga posneli na koncertu v polni velenjski Rdeči dvorani. Šank rock pa svoj restart nadaljujejo z napovedjo pravega rock žura v ljubljanskih Križankah, kjer se bodo predstavili prvič. 5.5.2015 – zapišite si datum in pridite na žur!

******************************

Šank rock so nastali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1987 so izdali prvi album 'Pridite na žur' in zabeležili prvo veliko uspešnico – naslovno skladbo albuma. V osemdestih in devetdesetih letih so Šank rock nizali album za albumom in uspešnico za uspešnico – v teh letih so nastale njihove kultne skladbe kot so 'Rockerji', 'Le 17', 'Jaz nimam noč za spanje', 'Pravljica o mavričnih ljudeh', 'Lahka dama', 'Metulj', 'Puščava sna', 'Laški pir', 'Ker te ljubim', 'Maček' in druge, izdali pa so tudi nekaj albumov za mednarodno tržišče. Leta 1998 so Šank rock sporazumno prekinili delovanje, a so se leta 2002 ponovno aktivirali in nadaljevali svoj zmagovalni pohod po odrih in v radijskem etru z uspešnicami 'Hvala za vse', 'Delam, kar paše mi', 'Dej bolj naglas', 'Dej se mal nasmej', 'Nekaj pod kožo', 'Senca sebe' in mnogimi drugimi. Šank rock so po devetih letih ponovno končali skupno pot.
Nova prelomnico za rockerje je prineslo leto 2014, ki so se Šank rock ponovno zbrali; sprva za ekskluziven nastop na prireditvi Pivo in Cvetje, ki se je še v fazi predprirav razvil v dolgoročnejše ustvarjanje – v novi zasedbi so začele nastajati nove skladbe in nove ideje za nadaljevanje poti. Vrnitev na glasbeno sceno je zakoličila nova skladba 'Restart', Šank rock pa skupno pot nadaljujejo tudi v letošnjem letu z velikim koncertom v Križankah.

Zlatorogova turneja ponosa - Šank rock z gosti: 5.5.2015, Križanke, Ljubljana

Spremljajte Šank rock in njihov restart:
https://www.facebook.com/SankRock.si

*************

Cene vstopnic:

Early Bird: 16 €
Redna cena: 23 €
Cena na dan koncerta: 27 €

Prodajna mesta vstopnic:

DALLAS MUSIC SHOP, Mirje 12, 1000 Ljubljana

EVENTIM:
Spletna prodaja: www.eventim.si
Hiše vstopnic (Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor, Kino Šiška Ljubljana, Tivoli Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana)
Pooblaščena prodajna mesta (Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K) kiosk, Kompas, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M holidays, KC Svet Knjige, Palma Travel Agency in Alpetour)
Telefonska prodaja: +386 (0)1 420 50 00 in 1977

***************************

VEČ INFORMACIJ // Mars Music d.o.o., Mirje 12, Ljubljana; tel +386 1 200 76 60; fax +386 1 200 76 69
Web: http://dallasmusica.com
Facebook: http://www.facebook.com/Mars.Koncerti
Twitter: https://twitter.com/DallasRecordsSI

Sozvočja sveta: Metod Banko & Teo Collori
Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana ob 21:00
Sozvočja sveta: Metod Banko & Teo Collori Glasbeno srečanje
Metod Banko - vokal
Teo Collori – kitara
--
Metod Banko je eden najbolj perspektivnih mladih pevcev pri nas, s kitaristom Teom Collorijem pa sta v lanskem letu pri Celinka.si izdala ploščo Pesem o morju. Skladbe, tesno povezane s poezijo Rainerja Marie Rilkeja, Janeza Ramoveša, Marka Matičetova, Jureta Bagona in Miroslava Holuba, so se rojevale počasi in zorele brez pritiska okolice, medtem ko sta se pri komponiranju, med drugim, oprla na izročilo swinga in bluesa. Njuna sveža zvočna podoba predstavlja kontrast trenutnemu stanju razdvojenosti, ki vlada med ljudmi, poslušalca pa navda z mirom. Z glasbo skušata obuditi stare čase, ko so se ljudje zbirali, da bi skupaj peli, igrali ali se le pogovarjali.

---
Vstop prost.
Vabljeni.
Kulturno - umetniški program v Celici organizira KUD Sestava.
http://sestava.si/
Kulturni program omogočajo: Hostel Celica, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani
Osnovna šola Koseze, Ledarska 23, Ljubljana
Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani Tečaj, seminar
Spinaker® - Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani 5., 6. in 7.5.2015 od 17:00 do 21:00 na lokaciji Osnovna šola Koseze, Ledarska 23, 1000 Ljubljana. Ponudba vključuje16 urni tečaj po izpitnem programu Uprave RS za pomorstvo z izkušenim predavateljem,navigacijsko karto Tržaški zaliv©,Priročnik za voditelja čolna na morju©, ki je podprt z videovsebinami,Priročnik za voditelja čolna na celinskih vodah©,knjigo Priprava na izpite za čoln - Vprašanja z odgovori©, ki vsebuje vsa vprašanja z odgovori za učinkovito pripravo na izpit,pripomoček VHF klicne kartice©, ki vsebuje vse klicne postopke in je prilagojen uporabi na čolnu,vso korespondenco in stroške v zvezi s prijavo na izpit. 5x zakaj je Spinaker® najboljša izbiratečaj za voditelja čolna je del edinstvenega izobraževalnega programa©najsodobnejša literaturavideovsebine za podporo učenju98% uspešnost na izpitih za čolnveč kot 10 let izkušenj v navtičnem izobraževanju Prijava na tečajČe se nameravate udeležiti tega tečaja za voditelja čolna, izpolnite spodnjo prijavo, na podlagi katere bomo evidentirali vaše plačilo in vas obvestili o prejemu plačila ter posledični rezervaciji tečaja. Če vam ta termin tečaja za voditelja čolna ne ustreza, vseeno izpolnite spodnjo prijavo, na podlagi katere vas bomo avtomatsko obveščali o vseh razpisanih tečajih za voditelja čolna v želenem kraju. .invalid { border-color: #ff0000; } label.invalid { color: #ff0000; } function validatePrijava(frm) {frm.check.value='0a00d114d70d6542babbbf92f2965a71'; var valid=document.formvalidator.isValid(frm); if (valid == false) {return false;} else {frm.check.value='0a00d114d70d6542babbbf92f2965a71'; return true;}} PRIJAVA NA TEČAJ * Ime in Priimek: Ulica in hišna številka: Poštna številka in kraj:
  * Vaš e-naslov: Na ta naslov vas bomo avtomatsko obveščali o vsakem
razpisanem tečaju za voditelja čolna v želenem kraju. Telefon: Kraj tečaja: LJUBLJANA CELJE KOPER KRANJ LJUBLJANA MARIBOR NOVA GORICA NOVO MESTO  ali  CELJE KOPER KRANJ LJUBLJANA MARIBOR NOVA GORICA NOVO MESTO Opombe: Želim se naročiti na e-novičke * obvezna polja
Dodatne informacije za Tečaj in izpit za čolna v Ljubljani

Poteka do: 5.5.2015
Razstave
Primeri smeha v umetnosti: vodstvo po razstavi z Barbaro Jurkovšek
Mestna galerija Ljubljana
Primeri smeha v umetnosti: vodstvo po razstavi z Barbaro Jurkovšek Likovna razstava
Razstava tematsko in konceptualno nadaljuje začrtano raziskovanje različnih čustvenih in čutnih stanj (leta 2013 je bila v Mestni galeriji prva takšna razstava Fragmenti sreče v umetnosti) v sodobni slovenski likovni umetnosti.

V okviru razstave razstavljajo umetniki: akademski slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, akademski slikar Vladimir Leben, akademski slikar, diplomirani filozof in avtor stripov Izar Lunaček, akademska slikarka Barbara Jurkovšek, diplomirana fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

***
Foto: Barbara Jurkovšek, Royal & Primitive, 2010, mešana tehnika, 28x23 cm, objekt

Poteka do: 5.5.2015
Mustafa vs. predator (Mustafa proti predatorju)
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Mustafa vs. predator (Mustafa proti predatorju) Likovna razstava
Lani smo lahko dela Mustafe zasledili že v Nočni galeriji Pešak na Metelkovi, tokrat pa bosta umetnika združila moči in svojo pošastno estetiko realnosti ponudila na ogled še obiskovalcem Kina Šiška. Kuratorici cikla Tia Čiček in Dora Trček.

Poteka do: 31.5.2015
+MSUM: PREPIH - Polonca Lovšin: Zemlja, voda, vrt, svoboda
Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
+MSUM: PREPIH - Polonca Lovšin: Zemlja, voda, vrt, svoboda Likovna razstava
Polonca Lovšin je arhitektka in umetnica, ki se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane inicitive in alternativne oblike delovanja znotraj arhitekture in urbanizma. V zadnjih letih se ukvarja z razmerjem med mestom in podeželjem in raziskuje urbano kmetijstvo kot prakso, ki bo rešila podeželje, mesto, naravo in človeka. Njena dela so predelani vsakdanji uporabni predmeti za vzpodbujanje samooskrbnosti in ekološke občutljivosti, skupinski performansi in intervencije v javnem prostoru, fotokolaži, videi in animacije.

Zadnja leta v mestih nastajajo skupnostni vrtovi na katerih poleg vrtnarjenja poteka samoorganiziranje, samoupravljanje in testiranje raznih modelov sobivanja. Nove generacije urbanih vrtnarjev opozarjajo na pomen lokalne hrane, gojijo čebele, izmenjujejo semena, sadijo sadna drevesa in spreminjajo zapuščena zemljišča v vrtičkarske oaze. Pri tem se zavedajo pomena skupne akcije, saj delovanje v majhni skupini lahko prinese postopne spremembe v kulturi bivanja in dolgoročno na ekonomski, družbeni in politični ravni. Skupnostni vrt so v skupini Kud Obrat in s sodelovanjem okoliških prebivalcev postavili v centru Ljubljane, dogovor z mestom o začasni rabi brez najemnine pa je pomemben element njegovega delovanja.
Razstavljeni kolaži Polonce Lovšin postavljajo skupnostni vrt Onkraj gradbišča v zgodovinski okvir vrtičkarstva. Ta temelji na individualnem vrtičkarstvu, ima bogato tradicijo, v Ljubljani pa zaradi sistematičnega urejanja vrtičkarstva vrtov v mestu primankuje. Ob kolažih razstavlja zbirko predmetov povezanih z vrtičkarstvom, ki kažejo na povezavo med človekom, vrtom, orodjem in naravo. Izbrani predmeti govorijo o zgodovini vrtičkarstva in o skupnostnem vrtnarjenju, o pravilih, samoorganizaciji, o naravni logiki stvari in naravi sami. Pri tem je vrt prostor za razmislek, kaj je lepo in živo, kaj je osnovno in preprosto in kje je prihodnost mest in našega bivanja.
Med pomembnejšimi samostojnimi predstavitvami Polonce Lovšin sta razstavi Vsako jajce šteje v Centru in galeriji P74 v Ljubljani (2013) in Elektrisierende Träume/ Electrified Dreams v Kunstverein Gera v Nemčiji (2011). Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah, med drugimi na Measures of Saving the World_Part 5 v galeriji Rotor v Gradcu (2014), na 7. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji U3 v +MSUM-u (2013) in festivalu animiranega filma Tricky Woman na Dunaju (2012). Je avtorica in soavtorica številnih publikacij in dobitnica različnih štipendij, nagrad in umetniških rezidenc, med drugim nagrade Zlata ptica za vizualno in intermedijsko umetnost (2010), umetniške rezidence v Wysing Arts Centru v Cambridgu (2009) in rezidence Artslink v New Yorku in San Franciscu (2006). Je soustanoviteljica umetniške skupine Kud Obrat, znotraj katere skupaj z okoliškimi prebivalci soustvarja skupnostni vrt Onkraj gradbišča.

Kustos razstavnega cikla Prepih je Igor Španjol.

SLEDI NAM
Twitter - @MGplusMSUM
Facebook - https://www.facebook.com/MGplusMSUM

Poteka do: 28.6.2015
Likovni kritiki izbirajo
Cankarjev dom, Prvo preddverje, Ljubljana
Likovni kritiki izbirajo Drugo
V sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov

Ptice, Sonca in planeti Vladimirja Makuca Umetnost Vladimirja Makuca izhaja iz slikarjeve navezanosti na Kras oziroma primorski in mediteranski svet v najširšem smislu. Umetnik je bil pred devetdesetimi leti v tem svetu rojen in je v njegovi arhaiki našel lasten ustvarjalni izraz, ki je bil že od začetka moderen prav v svoji starožitnosti, oblikovno temelječi na arhetipsko prvinski stilizaciji in ploskovitosti. Kot izhodišče za svojo avtentično ustvarjalno govorico je s tem dojel neuničljivi pratemelj kulturnega sveta, ki ga v ozadju vsega sodobnega hlastanja utelešata prostrana tišina in večen kamen; skozenj pa je prepričljivo izrazil tudi temeljna osebna občutenja in razmišljanja, tako o usodi civilizacije kot okoljskih vprašanjih. Likovno bistvo Makučevega ustvarjanja je razvidno skozi slikarjev smisel za arhitektoniko, v katero so bili že spočetka zajeti umetnikova arhitekturna pokrajina, trdoživ človek in tamkajšnja prakulturna žival. Sprva se je Makucu v tako lapidarno pripovedovanje naselil tudi kakšen prizor iz epske ljudske pesmi, sicer pa se je ustvarjalec, ki se je dolgo posvečal predvsem zemeljsko tonirani grafiki, ob vsej risarski filigranskosti izkazal predvsem kot redkobesedno trpek lirik. V njegovo pokrajino so se po istrskem volu in prvotnem petelinu sčasoma naselile tudi bolj pesniške ptice, tako jate selivk, počivajoče na električnih žicah, ki povezujejo daljave sveta, kot osamele, hkrati arhaične in elegantno razpotegnjene dolgokljune makučevske ptice, pa kosovelovska brinovka in vse pogostejša v zrak švigajoča leteča raketa – župančičevski škrjanec kot znanilec ustvarjalnega zanosa in zračne svobode. Nad njegovimi arhitekturami so v vrtincih zakrožili hudourniki in se je včasih prikazal čuk; pozneje, ko se je umetnik posvetil motivom sečoveljskih solin, pa so se mu v vse pogostejših slikarskih podobah oglasile še številne druge ptice, docela ornitološko prepoznavne, ker je umetnik s precizno stilizacijo zajel njihovo nespremenljivo bistvo, dojeto s skrajno nežnostjo in v vse bolj neposrednem, živem stiku z naravo. Umetnikova intimna povezanost z naravo je razvidna ne le iz motivov, marveč tudi iz same materialnosti Makučevega slikarstva, ki vključuje v barvno tkivo obmorsko mivko in drobce školjk ter ponekod celo v sliko pritrjeno celotno školjko. Iz takšne, malone reliefno otipljive snovi, ki pa je videti hkrati sanjsko nematerialna, so stkana prizorišča za sliki Štorklja in Soline s polojnikom, ptico, ki prihaja na poloj, to je na prostor zunaj solin; v solinske pregrade pa je umetnik projiciral tudi svoj značilni arhitektonski prijem, četudi le še v poševno uglašene krhke mreže, v katere se zajedajo solinarske plitvine morja. Njegov štrk na kompozicijsko oziroma proporcijsko pretehtani sliki gnezdi v slikoviteje dračevinastem domovanju, nameščenem na arhitektonski vertikali, telegrafskem drogu v soseščini značilnih žic, puščičasto začrtanih smeri in drugih enigmatičnih znamenj. V barvitosti in risarski prefinjenosti obeh podob diha umetnikova občutljivost, skozi katero se zrcali Makučeva intimna privrženost prvinskemu življenju, ki ga utelešajo krhke živali, povezujoče zemljo z nebom, a tudi prosojnimi obronki v soline ujetega morja. V precej novejšo, približno desetletje mlajšo podobo Rdeče sonce pa je vrisana umetnikova današnja ustvarjalna zazrtost v kozmične daljave. Pogled na Zemlji ležečega umetnika sega v nebo, človekov zemeljski položaj pa je označen z besedami: Človek na tleh. Vendar so te in druge besede na sliki zapisane v »eksistencialistični« francoščini, in še to vzvratno, kar že samo po sebi stopnjuje pridih skrivnostnosti; na Solinah s polojnikom pa razberemo besedo LERA, zaznamujočo območje, kjer pridobivajo sol, ter vzvratno še latinsko ime upodobljene ptice: Himantopus himantopus. Tudi izhodišče za vključenost besed in drugih znamenj, kakršno je ob štorklji z otroško kredo izrisana zvezda, izhaja iz Makučevega primarnega dojemanja prakulturne pokrajine, v kateri je umetnik še kot mladenič v Hrastovljah kopiral srednjeveške freske in na njih razpoznaval skrivnostne glagolske črke, ki govorijo o zgodovini te pokrajine in so se v njegove umetnine naselile skupaj z antropomorfnim soncem s tamkajšnje gotske freske. Prerojen spomin nanjo pa živi tudi v podobi s segmentom Makučevega Sonca, ki se, obkroženo s polno Luno in hudomušno obrnjeno na glavo, ne meni za umetnika, medtem ko se ta radovedno zazira predse in molče govori, da mu je vse jasno – a vendar vse enako skrito in skrivnostno. Tudi v tem spoznanju je Makuc soroden davnim prednikom, ki so nekoč – enako kot on dandanes – strmeli proti prav tako antropomorfnemu Soncu in planetom, v eno izmed tovrstnih najnovejših slik pa je vključil celo prav tako zrcalno izrisan verz iz Prešernovega soneta Verh sonca sije soncov cela čeda. Slikarjev pogled na sliki je zrenje spokojnega, s svetom sprijaznjenega ustvarjalca, ki se, frontalno vgraviran v zemeljski krog kot brezčasen človeški hieroglif, obdan s pticami in z geometrično prekrižanimi rokami pod glavo, v življenjski zrelosti ne meni za vsakodnevne pritlehnosti in tegobe, marveč se v svoji modrosti in svobodi prepušča le še potem Sonca in planetov. Milček Komelj Biografski podatki Vladimir Makuc se je rodil 8. maja 1925 v Solkanu pri Gorici. Po šolanju na goriškem učiteljišču je odšel v partizane in po vojni po končani Šoli za umetno obrt doštudiral na ljubljanski likovni akademiji, po diplomi pa opravil specialko za restavratorstvo. Izpopolnjeval se je pri grafiku Johnnyju Friedlaenderju v Parizu. Sprva se je četrt stoletja posvečal predvsem grafičnemu ustvarjanju, pozneje pa intenzivneje tudi slikarstvu in snovanju tridimenzionalnih objektov. Veliko je razstavljal doma in v tujini ter prejel vrsto nagrad, med njimi Prešernovo in Jakopičevo ter glavno nagrado na bienalu slovenske grafike, že leta 1959 pa je postal dobitnik prve nagrade za grafiko na sredozemskem bienalu v Aleksandriji. Leta 2010 je rojstnemu kraju podaril dragoceno retrospektivno zbirko svojih 553 umetnin, ki je predstavljena tudi v monumentalni publikaciji Goriškega muzeja Zbirka podarjenih del Vladimirja Makuca.

Poteka do: 31.5.2015
Prireditve
Pobeg iz zaklenjene sobe - escape room
Enigmarium, Trdinova 8, Ljubljana ob 7:00
Pobeg iz zaklenjene sobe - escape room Družabna resničnostna igra za 2 - 5 igralcev
Prvi Escape Room Enigmarium® v Ljubljani! Vznemirljiva resničnostna igra za dva do pet igralcev, ki je nastalo po vzoru kultnih računalniških iger in obnorela svet je odprla vrata na Trdinovi 8 v centru Ljubljane ter v nekaj mesecih postala najbolj priljubljena zabava v mestu (po ocenah uporabnikov Trip advisorja).

Cilj je, da igralci v času, ki vam je na voljo, najdejo ključ izhodnih vrat in pobegnejo. Ne gre za test inteligence temveč nadvse zabavno družabno igro, kjer morajo igralci logično sklepati, opazovati, krativno razmišljati, sodelovati in najti ključ izhodnih vrat. Zabavno preizkušnjo skrbniki igre spremljajo prek videokamer in z namigi pomagajo usmerjati dogajanje.

V Enigmariumu vas čakajo povsem unikatne uganke in zanke, ki jih ni moč videti nikjer drugje.

V prvo sobo z imenom "(od)Rešitev" tekmovalce zaklepamo že od septembra. V meščanskem stanovanju v stilu Agate Christie so na preizkušnji detektivske spretnosti, pa tudi pogum, kajti v sobi prebiva mračna skrivnost.

V drugi sobi z imenom "(m)Učilnica", ki je odprla vrata v novembru, se lahko srečate najbolj strašno nočno moro: ostati v šoli po pouku, zaklenjeni v kabinetu norega profesorja.

NOVO: Tretja soba na Poljanski 11 "Profesorjeva skrivnost"

Pod krovno blagovno znamko escape room Enigmarium® priključili še tretjo sobo z imenom "Profesorjeva skrivnost" na Poljanski ulici 11 v Ljubljani. V skrivnostni sobi je profesor Rufus Amadeus po desetletjih eksperimentiranja in izpopolnjevanja ustvaril čudežni napoj. Njegov izum je tako dragocen, da bi ga lahko navadni smrtniki napačno izkoristili – zato ga je moral zavarovati z nizom preizkušenj za vse tiste, ki bi ga iskali ... Komu bo uspelo dokazati, da je vreden njegove zapuščine?

Vam bo uspelo pravočasno razvozlati uganke, dešifrirati kode, najti skrite namige ter odkleniti vrata na prostost?

Tega ne vemo. Vemo pa, da te čaka nora in nepozabna dogodivščina in super zabava!

Obisk Escape Room Enigmarium® priporočamo skupinam od dva do pet oseb, kar je idealno za družbo prijateljev, team building ali družino. Vse čaka nepozabna dogodivščina in super zabava!

Pobege prirejamo vsak dan, vendar je obvezna vnaprejšnja rezervacija termina v eni od sob (ali na Trdinovi 8, ali na Poljanski 11) na http://escape-room.si ali 031 33 44 88

Teden Evrope - okusi EU
Hiša EU (Breg 14, 1000 Ljubljana) ob 8:00
Teden Evrope - okusi EU Kulinarična prireditev
Ponedeljek, 4. maj – EVROPSKE LEGENDE

09.30–11.00 Pripovedovanje evropskih zgodb in legend (Dušica Kunaver/Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji)
10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito
10.00–18.00 Razstavi: "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
11.30–13.00 Delavnica: "Sožitje kvašenega testa, gline in lesa" (Le potica)
13.00–14.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Pariški vrtnar Yamashita, Pavlos iz grške Trakije, Prepovedan sadež (RTV Slovenija)
14.00–15.00 Predavanje: "Dišavnice v kulinarični tradiciji Evrope" (dr. Janko Rode)
15.00–17.00 Delavnica s kuharskim mojstrom: "Kuhajmo z okusom Evrope"

Torek, 5. maj – HRANA POVEZUJE

10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, kava iz pravične trgovine
10.00–18.00 Razstavi: "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.30–11.30 Pogovor: "Kako nas hrana povezuje na lokalni in globalni ravni?"
11.30–13.30 Delavnica s kuharskim mojstrom: "Kuhanje jedi povezuje"
14.00–15.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Urbana kmetija, Hrana za prihodnost (RTV Slovenija)
15.00–16.30 Delavnica: "Pravična trgovina na primeru kave" (Zadruga Buna)
17.00–18.30 Jezikovna kavarna: nemški jezik (Goethe-Institut Ljubljana)

Sreda, 6. maj – KAJ SO SHEME KAKOVOSTI?

09.30–10.30 Predavanje: "Moč medu" (Čebelarska zveza Slovenije)
10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, Slow food Primorska
10.00–18.00 Razstavi: "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.30–12.00 Delavnica: "Naredi svoj žlikrof" (Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi)
13.00–14.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Naš Raj, Zabojček zelenjave (RTV Slovenija)
15.00–17.00 Delavnica: "Naredi svoj žlikrof" (Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi)
15.30–16.15 Delavnica o informirani izbiri živil: "Veš, kaj ješ?" (Zveza potrošnikov Slovenije)
17.00–18.30 Jezikovna kavarna: francoski jezik (Francoski inštitut v Sloveniji)

Četrtek, 7. maj – OKUSI EU IN UMETNOST

10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, Slow food Primorska
10.00–18.00 Razstavi: "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.00–11.30 Delavnica: "Kako pripraviti jabolčni sok" (Martin Mavsar)
11.00–12.30 Okrogla miza v atriju ZRC SAZU: "Zaščiteni proizvodi kot priložnost Slovenije" (Urad Vlade RS za komuniciranje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
13.00–14.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Kmetija Razborc, Čebulaž, Novi izzivi (RTV Slovenija)
15.00–17.00 Delavnica s kuharskim mojstrom: "Umetnost kuhanja"
17.00–18.30 Jezikovna kavarna: italijanski jezik (Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji)

Petek, 8. maj – SOCIALNO PODJETNIŠTVO IN POT DO BOLJŠE HRANE

10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, socialno podjetništvo
10.00–18.00 Razstave: natečaj za šole "Združeni v miru", "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.00–11.30 Predavanje: "Je socialno podjetništvo na podeželju pot do boljše hrane?" (Tomaž Stritar in Darja Pipan)
12.00–13.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Kmetije na morju, Piemontsko govedo (RTV Slovenija)
14.00–15.00 Zaključek natečaja "Združeni v miru" in razstava likovnih, literarnih, video in fotografskih izdelkov (Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji)
15.00–17.00 Delavnica: "Predstavitev kulinaričnih posebnosti Diši po Prekmurju"
17.00–18.30 Jezikovna kavarna: španski jezik (Inštitut Cervantes Ljubljana)

Sobota, 9. maj – DAN EVROPE IN DAN PRAVIČNE TRGOVINE

08.00–13.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
08.00–13.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, kava iz pravične trgovine
08.00–13.00 Razstave: natečaj za šole "Združeni v miru", "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.00–11.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Novi izzivi, Prepovedan sadež, Kmetije na morju, Piemontsko govedo, Kmetija Razborc, Čebulaž (RTV Slovenija)
11.00–13.00 Predstavitev in degustacija: "Evropski okusi in dobrote slovenskih kmetij – spoznaj štajersko prekmursko bučno olje in ptujski luk"

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

14. Dnevi elektrotehnike
Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki ob 9:00
14. Dnevi elektrotehnike Drugo
Vabimo vas na 14. Dneve elektrotehnike, ki bodo potekali od torka, 5. 5., do petka, 10. 5. , od 9. do 13. ure in v nedeljo, 10. 5. 2015, od 11. do 18. ure v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.
Sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bodo na Dnevih elektrotehnike predstavili interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij.
Tako boste lahko obiskovalci pobližje spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.
V nedeljo, 10. 5., ob 16.00 vas vabimo na poljudno predavanje dr. Jožeta Gune z naslovom Multimedija – kreativne tehnologije v službi človeka.

Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

V letu 2015 bodo na ogled sledeče demonstracije:
- Holografija
- Osnovni princip delovanja in koristne biološke povratne vezave
- Igranje v digitalnih čipih
- Preprost način izdelave lastnega projektorja
- Merjenje psihofizičnih odzivov na vožnjo z vlakcem smrti
- Merjenje električne aktivnosti možganov
- Vsi na kolo ... za elektriko!
- Lebdenje železne krogle v magnetnem polju.
- Virtualni studio
- Avtonomni mobilni sistemi Lego Masters
- Nastavljiv barvni vir svetlobe
- Svetlobno vlakno
- Usmerjeni zvočnik Acuspade
- Biometrija – računalnik išče podobne obraze
- Elektrika v človeškem telesu
- RTV prenosi
- HbbTV – televoting na televizorju (razvoj za RTV)
- IOS aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikaotr)
- Omrežje – "Internet na glavo"
- Robotski izrez 3D modelov
- Dom na dotik
- Miš ali ptič- risanje po zraku
Več na : http://www.tms.si/index.php?e_id=11

Dneve elektrotehnike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Vabljeni!

Dobil/a bom bratca/sestrico
Mothercare, Ljubljana ob 11:00
Dobil/a bom bratca/sestrico Pogovor
Govorili bomo:
- kako naznanimo novico
– kako vključimo otroka v priprave
– kako se pripravimo na prihod novega člana
– majhni triki in ideje (kako preprečimo ljubosumje)

Dnevi zdravega dihanja na Kongresnem trgu
Epl, Kongresni trg 15, Ljubljana ob 11:00
Dnevi zdravega dihanja na Kongresnem trgu Festival
Otroci bodo spoznali dihalne igrice, s katerimi trenirajo dihanje in se ob tem tudi zabavajo, odrasli si bodo izmerili krvni tlak in se naučili le-tega znižati z ustreznim dihanjem, za zabavo pa bo poskrbela maskota Super Dihalček! Na dogodku bo predstavljena tudi celotna kolekcija Appleovih produktov za zdravje "iHealth". Vstop prost!

2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015
Prešernov trg, Ljubljana ob 11:00
2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015 Festival
Dobimo se na Prešernovem trgu med 11. in 19. uro, kjer bomo z raznovrstnimi dogodki promovirali neodvisno življenje in povečevali zavest javnosti o njegovi pomembnosti. Na ta dan se bodo odvijali različni dogodki v Sloveniji in v različnih državah Evrope.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA: Osebna asistenca je naša eksistenca, avtorice Klaudije Poropat: ob 11. in 15. uri vas bo po razstavi z veččutnim vodstvom popeljala Katrin Modic iz Ustvarjalne Pisarne SOdelujem.

PROJEKT BONTONČEK:
* poligon: ob 12. in 16. uri se boste soočili z ovirami, ki jih premagujejo osebe z različnimi vrstami hendikepov;
* kreativna delavnica: ob 13. in 17. uri boste lahko preverili, kako senzibilna so vaša čutila;
* družabne igre: ob 14. in 18. uri boste sodelovali pri kreiranju, izdelavi in igranju prilagojenih družabnih iger.

TISKOVNA KONFERENCA: ob 12. uri, desni atrij Mestne hiše
Predstavitev aktivnosti v okviru Mreže za deinstitucionalizacijo – MDI. Promocija deinstitucionalizacije in storitev v skupnosti.

Prisrčno vabljeni!

Enajsta šola v knjigarni. Kaj veste in česa ne veste o Bolgariji in Sofiji
Mladinska knjiga - Knjigarna Konzorcij, Ljubljana ob 11:00
Enajsta šola v knjigarni. Kaj veste in česa ne veste o Bolgariji in Sofiji Pogovor
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Knjigarna Konzorcij vas že osmič zapored vabita v

Enajsto šolo v knjigarni, v torek 5. maja 2015 ob 11.00

Kaj veste in česa ne veste o Bolgariji in Sofiji?

Okrogla miza - letos zadnja v okviru niza predstavitev Enajsta šola v knjigarni -bo obudila in dopolnila vaše vedenje o tej deželi in njenem glavnem mestu. Spoznali ju boste skozi oči tistih, ki so Sofijo obiskali nedavno v okviru evropskega projekta v programu Erasmus+, projekta, ki nosi obetaven naslov Digitalna Donava.
Kaj so gradniki bolgarske mitologije, kaj nam pove pedagoška mitologija in kako se zrcali v učbenikih, kateri so prelomni dogodki na poti razvoja Bolgarije, kakšna so sorazmerja med večinskim narodom in manjšinami, kako ljudje tam živijo v dolgem tranzicijskem obdobju, kakšen je položaj starejših, kakšen vtis pusti glavno mesto itd.

Okroglo mizo bomo pospremili s fotografijami s poti, katerih avtorji/avtorice so sogovorniki/sogovornice na tej okrogli mizi, ki jo bo moderirala dr. Dušana Findeisen. Sodelovali bodo: Tamara Jare, Neva Železnik, Robert Mlakar, Meta Kutin, Marija Cizelj in Neva Železnik.

P.S. Projekt Digitalna Donava je deležen finančne podpore Evropske unije.

Festival Nove otroške zvezdice 2015
BTC, pred Halo A, Ljubljana ob 11:00
Festival Nove otroške zvezdice 2015 Prireditev za otroke
Letos bo festival razdeljen na dva dneva: 16. maja po potekal Mednarodni festival Otroške zvezdice, v nedeljo 17. maja pa bo oder na voljo za Nove otroške zvezdice iz Slovenije.

Festival ni tekmovalnega značaja, vendar pa imajo najbolj nadarjeni pevsi možnost sodelovanja in povabila na druge mednarodne festivale.

Prijave sprejemamo do vključno 5.5.2015, na naslov info@otroski-center.si. Pri prijavi napišite, ime in priimek nastopajočega, starost, ter priložite krajši mp3 posnetek (ni obvezno), fotografijo in svoj kontakt.

Vabljeni na glasbeni dogodek!

Več informaciji na: info@otroski-center.si in www.otroski-center.si

Pravična trgovina na primeru kave
Hiša EU (Breg 14, 1000 Ljubljana) ob 15:00
Pravična trgovina na primeru kave Kulinarična prireditev
Torek, 5. maj – HRANA POVEZUJE

10.00–18.00 Informacijska stojnica s kolesom sreče in igra za najmlajše "Preiskava okusov EU"
10.00–18.00 Stojnice za sladokusce: slovenski izdelki z evropsko zaščito, kava iz pravične trgovine
10.00–18.00 Razstavi: "Zaščiteni kmetijski pridelki in živila" ter "Kmetijstvo je zakon!"
10.30–11.30 Pogovor: "Kako nas hrana povezuje na lokalni in globalni ravni?"
11.30–13.30 Delavnica s kuharskim mojstrom: "Kuhanje jedi povezuje"
14.00–15.00 Predvajanje filmov projekta "Village folk – Rasti! Hrana za prihodnost": Urbana kmetija, Hrana za prihodnost (RTV Slovenija)
15.00–16.30 Delavnica: "Pravična trgovina na primeru kave" (Zadruga Buna)
17.00–18.30 Jezikovna kavarna: nemški jezik (Goethe-Institut Ljubljana)

Living Archive/Živi arhiv kot univerzitetni feministični predmet
Gosposvetska cesta 12, Ljubljana ob 16:00
Living Archive/Živi arhiv kot univerzitetni feministični predmet Predavanja, druženje, razstava in glasbeni performans
RED MINED, DEUJE BABE IN SVETLANA MARAŠ
s študentkami podiplomskega študija ALUO Univerze v Ljubljani

5.– 8. maj 2015
predavanja, druženje, razstava in glasbeni performans

MoTA Point
Gosposvetska cesta 12
1000 Ljubljana

Living Archive / Živi arhiv kolektiva Red Min(e)d vedno znova ustvarja prostor, ki je kot pri Kathi Weeks izraz feministične politične želje imanentne obstoju samemu. Vedno znova raziskuje in predstavlja različne pogoje in načine (so)ustvarjanja in (so)bivanja, ki zažarijo kot post-patriarhalna in ne-kapitalistična oprijemljiva realnost. Skozi teme kot so življenje in umetnost, učenje in izobraževanje, človeška in ne-človeška narava, prostor in skupnost, socialna imaginacija in politična artikulacija LA osmišlja med-osebno druženje in ustvarja dispozitiv osvobajajoče posamezničine.kove in družbene transformacije. Živi arhiv je tako prostorsko-časovna mreža, proces in stična točka med razstavo in umetniškim delom, med novimi modeli komunikacije, umetniškimi praksami in tehnologijo, med ustvarjanjem, reprezentacijo, reflektiranjem, medsebojnim deljenjem znanja in zapisovanjem (o) umetnosti.Torek, 5. maj – Od feminističnega vsakdana do kuratorskih praks

16.00 – 19.00

Jelena Petrović: Living Archive - (ne)razstavne prakse in feministični principi

Katja Kobolt: Feministično kuriranje zunaj/v/proti kanonu ali za kanon, za center?

Danijela Dugandzić Živanović: Living Archive - umetniška produkcija v negotovih časih

Dunja Kukovec: Living Archive - vprašanja kontaminiranega znanja in kvantne paradigme

Red Min(e)d so Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec in Jelena Petrović. Živijo med Sarajevom, Munchnom, Ljubljano in Beogradom ter delajo znotraj feministične teorije, zgodovine umetnosti in sodobne umetnosti, kulturne produkcije in aktivizma. Razumevanje skupnosti, različnih metod raziskovanja, kuriranja in arhiviranja razvijajo, na novo opredeljujejo in nadaljujejo skozi različne kontekste prostora in časa. Razlik med sabo ne razumejo kot nekaj ovirajočega, ampak kot izziv, ki jim omogoča poglobljeno osmišljanje in preizpraševanje o umetnosti, feminizmu in bivanju. Njihovo delo v obliki Living Archive edicij: dogodkov, razstav, predavanj, prezentacij, projekcij itn. je bilo predstavljeno širom Evrope.

https://bringintakeout.wordpress.comSreda, 6. maj – Med individualnim delom in kolektivnim delovanjem

16.00 – 17.30

Jelena Petrović in Katja Kobolt: predstavitev knjige Nihče ne pripada tukaj bolj kot ti

Danijela Dugandzić Živanović in Dunja Kukovec: predstavitev CRVENE in HoHo MM Lab-a17.30 – 19.00

Tea Hvala in Janja Hiti: Deuje babe

Tea Hvala, teoretičarka, avtorica radijskih oddaj in esejev ter producentka bo skupaj z Janjo Hiti predstavila delovanje festivala Deuje babe, ki od leta 2013 poteka v Cerknem. O festivalu, ki spodbuja "divje" umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet ter žensk, bo govorila kot zametku nove lokalne skupnosti. Ta skupnost je na tej točki odprta za vse, tudi za moške, in potencialno feministična, saj med pripravami na festival, še bolj pa med druženji in pogovori na samem festivalu, prihaja do izmenjave znanj in izkušenj, ki po feminističnih načelih hrabrijo, izobražujejo in povezujejo ljudi na Cerkljanskem.

http://cmakcerkno.net/prihajajo-deuje-babe/Četrtek, 7. maj - Frekvence in valovi kot komunikacija

16.00 – 19.00

Red Min(e)d: Zvok – (ne)artikulirani prostori družbene imaginacije, uvod

Svetlana Maraš: Kje je moja zvočna umetnost?/Where is my sound art?

participatorni performans in predavanje

Skozi participatorni performans in zgodovinsko komparativno analizo od 60 let prejšnjega stoletja, torej nekje od Steve Reicha naprej Svetlana Maraš preizprašuje pozicioniranje zvočne umetnosti v relaciji do drugih področij v umetnosti, glasbi in znanosti. Ta "kje" se nanaša na manifestacijo dela, ki postane tudi "kako": od "utišanih del", ki jih utemeljuje Douglas Kahn v "Noise Water Meat", v nematerialni prezenci glasbe najbolj "slišni" v delih John Cage-a in v raziskavah zvočnih krajin Murraya Schaferja do uporabe in modifikacij tehnologije v Caleb Kelly-jevi "Cracked Media" - povsod, tako v teoriji kot praksi, lahko slišimo in vidimo kako se zvočna umetnost manifestira v mnogoterih oblikah, tehnikah in stilih.Petek, 8. maj

16.00 – 19.00

Predstavitev del, pogovor in druženje s študentkami podiplomskega programa Living Archive: Nika Ham, Elma Đelmo, Jasmina Grudnik, Martina Jurak, Mojca Mikolič

20.00

Svetlana Maraš: zvočni performans

Svetlana Maraš uporablja zvok kot orodje s katerim raziskuje glasbene oblike in izraze, kakor tudi smisel in pomen v umetniškem kontekstu in širše. Študirala je kompozicijo na Univerzi Beograd ter Zvok in Nove medije na Aalto Univerzi Helsinki. Glasbo je komponirala ‘za’ in ‘znotraj’ različnih medijev. Ontološke meje glasbe in zvoka raziskuje z realizacijo glasbenih idej skozi tekst, fizične objekte in digitalne tehnologije.

www.svetlanamaras.com

Predavanje ~ Mladina, veselje, poslanstvo, svoboda in narava ~
Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, Ljubljana ob 16:00
Predavanje ~ Mladina, veselje, poslanstvo, svoboda in narava ~ Predavanje
zato vas ponovno vabimo na

Predavanje Mladina, veselje, poslanstvo, svoboda in narava v torek, 5. maja ob 16. uri.
Predavanje je spremljevalna prireditev ob razstavi Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri.

"Delajmo to, kar nas veseli in sledimo tistemu, ki nas ogovori na pravi način."

tečem za babico
Prešernov trg, Ljubljana ob 17:00
tečem za babico Športna prireditev
Babiški tek pod geslom "Tečem ZA babico" je 3 km dolg tek, s katerim želimo bodoče babice in babičarji podpreti ter javnosti približati babiški poklic.

Dogodek je dobrodelne narave. Letos bomo zbirali denar za sterilen porodni material za porodnišnico v Nangomi, Zambija.

Najprej se bomo skupaj ogreli, nato pa z balonom v roki tekli po središču Ljubljane. Oblecite se v odtenke vijolične barve. Za dobro vzdušje poskrbimo mi.

Skupina za samopodobo: Prijazen do sebe
Kotnikova 5, Ljubljana ob 18:00
Skupina za samopodobo: Prijazen do sebe Pogovor
Teme, ki jih bomo skupaj predelali:

– kaj pomeni dobra samopodoba

– kaj je zdrava samokritičnost in kaj ne

– kako reči ne

– kako se postaviti zase

– občutki krivde in kako jih preseči

– kako biti prijazen do sebe

– razvijanje dobrega odnosa do sebeSkupina bo potekala vsak torek ob 18:00 in bo trajala uro in pol. Pričnemo v torek, 12. maja 2015. Lokacija bo v Ljubljani, pri čemer bo točen naslov znan naknadno. Zaradi omejenega števila mest se je potrebno na skupino predhodno PRIJAVITI.

Vaša investicija je 25 eur na srečanje. Priporočamo vam nakup paketa 10 srečanj, saj vam ob nakupu paketa dve srečanji podarimo. Paket 10 srečanj tako namesto 250 eur, stane 200 eur (ddv je že vključen).

Vodja skupine je Katja Istenič, psihologinja in psihoterapevtka.Zakaj se je dobro odločiti za skupino pri Hočem več:

– sodobne in učinkovite terapevtske tehnike

– topel in zaupen odnos

– pozitivno in sprejemajoče okolje

– strokovnost in visok nivo delaZa dodatna vprašanja ali več informacij nas lahko kontaktirate na info@hocem-vec.com, nas pokličete na 041 995 663

Predstavitev knjige Andreja Tomažina
Mestna knjižnica Grosuplje, Adamičeva 15 ob 18:00
Predstavitev knjige Andreja Tomažina Predstavitev
V knjigi kratkih zgodb z naslovom Stramorjevi koraki so zbrane zgodbe, spisane v zadnjih dveh letih. Dve (O njem in O njej) sta bili objavljeni v reviji Literatura, druge pa so še neobjavljene. Vsebinsko se zgodbe dotikajo zgodb posameznikov v ruralnem okolju širše Slovenije, predvsem gre tu za njihov razvoj, ki je analogen tistemu v mestih, le da so njihovi upori, podrejanja, kriki veselja in nemoči drugačni kot tisti z urbanih področij. Družben kontekst, v katerem zgodbe prebivajo, je zaradi drugačnega načina življenja še vpet v starejši, tradicionalnejši način bivanja, vendar zaradi tega ni nič manj kompleksen kot katerikoli drug. Njihovo soočanje z novostmi pa zanimivo in polno pasti. V luči tega se zgodbe, katerih čas je zamejen med letnico 1950 in sedanjostjo, spoprijemajo z različnimi osebami in prostori, vsem skupaj pa predstavlja rdečo nit pisateljevo zakrito in subtilno raziskovanje pobega slovenskega vojaka iz vojašnice JLA v letu 1991. Tako v širšem pogledu nimamo več "zgolj" zbirke kratkih zgodb, temveč svojevrstno romaneskno strukturo, ki razbija pogled na običajen narativ, v njem namreč ni več le enega osrednjega subjekta, temveč subjekti poleg različnih protagonistov postanejo zgodbe same, ki se na takšen ali drugačen način vežejo na že omenjeno osnovno zgodbeno gred.

Predstavitev bo povezoval urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

AJURVEDA, starodavni sistem zdravja in boljšega počutja
Osnovna šola Kolezija, Cesta v Mestni log 46, Ljubljana ob 18:00
AJURVEDA, starodavni sistem zdravja in boljšega počutja Predavanje
AJURVEDA, starodavni sistem zdravja in boljšega počutja

Spoznajte glavne smernice ajurvedskega zdravljenja, kot so pravilna prehrana, ajurvedska zelišča, ajurvedske terapije, dihalne vaje in joga.
Predavala bo B.A.M.S Vidhya Vijayan ajurvedska zdravnica, ki prihaja iz prve generacije diplomantov na Sri Sri College of Ayurvedic Science & Research (Rajiv Gandhi University of Health Sciences, Bangalore, Indija)

Predavanje bo v angleškem jeziku in se bo sproti prevajalo, trajalo bo približno 90 min.

Prijave sprejemamo na: 030/294-066, info@srisriayurveda.si

Pečen odojk v gostilni Štern na Ježici
gostilna Štern na Ježici, Dunajska 270, Ljubljana-Ježica ob 18:30
Pečen odojk v gostilni Štern na Ježici Kulinarična prireditev
Sveže pečen odojk v gostilni Štern
Od 18:30 dalje, vabljeni

Silva Abram: Pomlad 2013
Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale ob 19:00
Silva Abram: Pomlad 2013 Predstavitev
Sedem kratkih zgodb o vrednotah, sodobni družbi, premagovanju ovir in iskanju novih poti so pravljice za velike. V pravljicah ima domišlija prosto pot, živali imajo človeške lastnosti, v stiski pa se človek znajde tudi sam. Namesto klasičnega poučnega nauka, značilnega za pravljice, vas Pomlad 2013 vabi k razmišljanju, z malo domišljije pa vam risani junaki pripovedujejo nove zgodbe vedno znova.

Knjigo bo predstavila Silva Abram.

Vstop prost!

ZEN v vsakdanjem življenju
Knjižnica Šiška, Ljubljana ob 19:30
ZEN v vsakdanjem življenju Predavanje
Ryushin P. Haller Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco, ZDA, ki je največji Zen center izven Azije, bo v Sloveniji od 6. do 10.5.2015 vodil intenziven meditacijski umik v tišini.

En dan prej, v torek, 5.5.2015, ob 19.30 uri pa bo izvedel brezplačno, interaktivno predavanje: "ZEN v vsakdanjem življenju".

Ryushin je budistični menih že več kot 30 let. Zadnjih 20 let posveča svoje življenje tudi mirovništvu, integriranju duha zen prakse pri delu z zaporniki ter poslanstvu hospic. Na omenjenih področjih, kakor seveda tudi kot zen mojster, je cenjena in svetovno priznana avtoriteta.

Predavanje organizira ljubljanski Zen center Srce tišine v sodelovanju s Knjižnico Šiška.

INFO: http://zencenter.si/dogodki/ ali T: 041 469 000 (Dušan Osojnik)

Vstop prost, simultan prevod.

Ostalo
Spuži na suhem
Kino Gledališče Bežigrad, Linhartova 11 - PLAVA LAGUNA ob 16:30
Spuži na suhem Kino
Večni optimist Spuži uživa življenje v Bikinski Bistrici s svojimi prijatelji: zvesto morsko zvezdo Patrikom, zajedljivim Markom Kalamarom, znanstveno navdahnjeno veverico Sanči Biks in kapitalističnim rakom gospodom Rakarjem. Njihova najljubša jed in temelj bikinskobistriške prehrane je legendarni slastni Rakarjev kruhek. Prodajajo ga le v eni restavraciji na svetu, v Rakarjevem raju, kjer strogo varujejo njegovo skrivno recepturo.

Ko ta nekega dne izgine, sprva vsi sumijo, da jo je ukradel Rakarjev zapriseženi tekmec Plankton. Spuži tega ne verjame, temveč ve, da je Plankton edini, ki mu lahko pomaga rešiti skrivnost. Večna nasprotnika združita moči in se odpravita na lov za pravim tatom, medtem ko Bikinska Bistrica zaradi pomanjkanja Rakarjevih kruhkov potone v pravo postapokaliptično zmešnjavo. Spuži in Plankton na popotovanju skozi prostor in čas spoznavata popolnoma nove kraje; opazovalno palubo na medgalaktični vesoljski ladji z govorečim delfinom, sladko notranjost Spužijevih možganov in nazadnje še najbolj noro in nepredstavljivo dimenzijo - naš svet. Skušata vpreči svojo notranjo supermoč in se spopadeta z zlobnim piratom Burgerbradom, ki ima z okusnimi kruhki posebne načrte.

Priljubljeni Spuži Kvadratnik se bo tokrat znašel v največji superherojski avanturi vseh časov! Zaradi zlobnih dejanj skrivnostnega zlikovca bo ogrožen obstoj Bikinske Bistrice, zato bo dobrodušen Spuži moral združiti moči z zapriseženim sovražnikom Planktonom in vstopiti v naš svet, da bi rešil svojega.

OPISI LIKOV
Spuži Kvadratnik je Nerazblinljivi
Otroška, igriva in prismuknjena morska spužva, ki živi v ananasu v podvodnem mestecu Bikinska Bistrica. Spuži je izjemno vešč pražilec, ki dela v Rakarjevem raju. Marsičesa ne ve in nenehno nadleguje vse okrog sebe (predvsem Marka Kalamara), vendar je zelo dobrodušen.

Sol zemlje	 (The Salt of the Earth)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 18:15
Sol zemlje (The Salt of the Earth) Kino
Na sporedu od 22. aprila 2015.
Režija: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, nam v dokumentarnem filmu Sol zemlje razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi sam fotograf.

Brezčasna Adaline
Kino Gledališče Bežigrad, Linhartova 11 - PLAVA LAGUNA ob 19:00
Brezčasna Adaline Kino
Adaline Bowman (Blake Lively) je že več desetletij čudežno stara 29 let; njeno življenje je polno osame, saj ne dovoli blizu nikomur, ki bi utegnil dognati njeno skrivnost. Rodila se je na prelomu 20. stoletja in niti sanjalo se ji ni, da bo ugledala začetek 21. – dokler ji navidezno čaroben dogodek ne reši življenja in jo obdari z večno mladostjo. Pri 29. se Adaline neha starati in začne življenje okušati kot še nobeno človeško bitje doslej.

Ta neverjetni preobrat usode jo pospremi na neprimerljivo dogodivščino, ki se razteza čez več desetletij. Življenje in ljubezen okuša skozi globalne spremembe dveh svetovnih vojn in svobodnjaških šestdesetih vse do prikladnosti današnjega dne. Svojo starost previdno skriva pred vsemi – razen pred lastno hčerjo – in vse pomembne spremembe pričaka mirno in prefinjeno… dokler eno od njenih preteklih razmerij ne trči s sedanjo priložnostjo za ljubezen in preti, da bo razkrila njeno izjemno zgodovino: ob naključnem srečanju s karizmatičnim človekoljubom Ellisom Jonesom (Michiel Huisman) namreč v njej spet vzplamti njena strast do življenja in ljubezni. Ko obisk pri Ellisovih starših (Harrison Ford in Kathy Baker) ogrozi njeno skrivnost, Adaline sprejme odločitev, ki bo za vedno spremenila njeno življenje.

Igra še oskarjevka Ellen Burstyn, režiral pa je Lee Toland Krieger po scenariju, ki sta ga po lastni zgodbi spisala J. Mills Goodloe in Salvador Paskowitz. Film so producirali Sidney Kimmel, Tom Rosenberg in Gary Lucchesi; izvršni producenti so bili Andre Lamal, Eric Reid, David Kern, Richard Wright, Jim Tauber, Bruce Toll, Steve Golin in Alix Madigan. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije David Lanzenberg, scenograf Claude Paré, montažerka Melissa Kent in kostumograf Angus Strathie. Glasbo je zložil Rob Simonson.

Citizenfour	 (Citizenfour)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:30
Citizenfour (Citizenfour) Kino
Na sporedu od 18. marca 2015.
Režija: Laura Poitras

Beli bog
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 20:00
Beli bog Kino
Lili in njen pes Hagen sredi prihajajočega spopada med zatiranimi pasjimi mešanci in ljudmi.

Nova mestna uredba daje prednost rodovniškim psom, postavlja pa hud davek mešančkom. Lastniki v velikem številu zavračajo svoje pse in zavetišča kmalu postanejo prenatrpana. 13-letna Lili se obupno bori za zaščito svojega ljubljenčka Hagena, njen oče pa ga vendarle brezbrižno vrže na ulico. Hagen in njegova lastnica se ves čas iščeta, dokler Lili ne izgubi vse vere v ponovno srečanje s svojim pasjim prijateljem. Hagen po drugi strani spozna, da vsak človek pač ni najboljši pasji prijatelj. Pridruži se tolpi potepuških psov, vendar ga kmalu ujamejo in pošljejo v ječo. V ključnem trenutku pa psi izkoristijo priložnost za pobeg in množični upor proti človeštvu. Njihovo maščevanje bo neusmiljeno. Lili je edina, ki lahko ustavi to nepričakovano vojno med človekom in psom. Beli bog je urbana dogodivščina punce, ki išče svojega pasjega ljubljenčka, v podtonu pa tudi jezna metafora političnih in kulturnih napetosti sodobne Evrope.

Več na: http://www.kd-domzale.si/beli-bog-23-03-2015.html

Pasolini	 (Pasolini)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 20:30
Pasolini (Pasolini) Kino
Zadnji teden!
Na sporedu od 9. aprila 2015.
Režija: Abel Ferrara
Abel Ferrara in Willem Dafoe si zamišljata zadnji dan v življenju vizionarskega in provokativnega umetnika Pasolinija, pri čemer prepleteta podrobno raziskane biografske podatke z uprizoritvami odlomkov iz njegovih zadnjih dveh nedokončanih del.

Maščevalci : Ultronova doba
Kino Gledališče Bežigrad, Linhartova 11 - PLAVA LAGUNA ob 21:00
Maščevalci : Ultronova doba Kino
Studio Marvel predstavlja film "Avengers: Age of Ultron" (Maščevalci: Ultronova doba), epsko nadaljevanje največjega filma superjunakov vseh časov. Ko želi Tony Stark zagnati program za ohranjanje miru stvari ne gredo po načrtu in Zemljini največji junaki, Iron Man, Stotnik Amerika, Thor, Neverjetni Hulk, Črna vdova ter Hawkeye, se znajdejo pred odločilnim preizkusom, ko usoda Zemlje visi na robu. Ko se pojavi zloben Ultron je na ramenih Maščevalcev, da ga zaustavijo preden mu uspe izvesti svoje grozne načrte. Kmalu negotova zavezništva ter nepričakovana akcija pripravijo podlago za neponovljivo epsko avanturo.

V Marvelovih Maščevalcih: Ultronova doba zaigra Robert Downey Jr. kot Iron Man, skupaj s Chrisom Hemsworthom kot Thor, Markom Ruffalom kot Hulk, Chrisom Evansom kot Stotnik Amerika, Scarlett Johansson kot Črna vdova ter Jeremyjem Rennerjem kot Hawkeye. S podporo Dona Cheadlea kot James Rhodes/War Machine, Cobie Smulders kot Agentka Maria Hill, Stellanom Skarsgårda kot Erik Selvig ter Samuelom L. Jacksonom kot Nick Fury, se mora ekipa ponovno združiti, da zaustavi Ultrona, grozljivega tehnološkega zlobneža, odločenega k uničenju človeštva. Na svoji poti se soočijo še z dvema misterioznima in močnima novincema, Pietrom Maximoffom, ki ga je zaigral Aaron Taylor-Johnson, in Wando Maximoff, ki jo je zaigrala Elizabeth Olsen, ter srečajo s starim prijateljem v novi obliki, ko Paul Bettany postane Vision.

Marvelovi Maščevalci: Ultronova doba, napisani in režirani s strani Jossa Whedona ter producirani od Kevina Feigea, so osnovani na popularni stripovski seriji Maščevalci, prvič natisnjeni leta 1963. Pripravite se na vožnjo polne akcije, ko se Maščevalci vrnejo v filmu Maščevalci: Ultronova doba, 1 maja 2015.

Gledališče
Gledališka skupina GSŠRM Rudolfi: R.U.R.
Dom kulture Kamnik, Fužine 10
Gledališka skupina GSŠRM Rudolfi: R.U.R. Drama
Gledališka skupina GSšRM Kamnik Rudolfi R.U.R. Fantazijska drama Vstopnina: 5 eur / 2 eur – mladi do 26 let   Več informacij o dogodku

Poteka do: 5.5.2015
Gledišče* Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Milado Kalezić in Vladom Novakom
Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana ob 18:00
Gledišče* Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Milado Kalezić in Vladom Novakom Pogovor
Pogovor bo potekal v torek, 5. maja 2015 s pričetkom ob 18. uri v SLOGI (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana), vodila ga bo Ana Perne.

Milada Kalezić, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2011
Na odru svoje prve gledališke hiše, Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je debitirala še kot študentka dramske igre na AGRFT; leta 1976 je v vlogi ene od "obsedenih" deklet nastopila v Millerjevih Salemskih čarovnicah v režiji Francija Križaja in koreografiji svoje profesorice odrskega giba Lojzke Žerdin. Že na akademiji pa je izkazala nadarjenost za gibalno in plesno izražanje in za svojo plesno študijo prejela študentsko Prešernovo nagrado.
Leto po prvi celjski vlogi je ustvarila Darinko v Jovanovićevi postavitvi Šeligove Čarovnice iz Zgornje Davče, "redko vlogo redkega obsega in naboja," je zapisal kritik Andrej Inkret in dodal, da je "to bilo, če bi si upali priznati, zares nevarno in lepo čarovništvo samo". Zanjo je leta 1978 prejela zlati lovorjev venec na festivalu MES v Sarajevu, nagrado Sterijevega pozorja, Borštnikovo nagrado za mlado igralko in nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije.
Na Borštnikovem srečanju je bila spet nagrajena leta 1982 za vlogo Lee v Sestrah Wendy Kesselman, svojo drugo nagrado stanovskega ZDUS pa je prejela leta 1995 za vlogi Helene Alvingove v Strahovih Henrika Ibsena – v predstavi, za katero je kritičarka Majda Knap Šembera zapisala, da "jo je vredno videti že zaradi izjemne igre Milade Kalezić" – in Velike brodolomke v Mrožkovi groteski Na odprtem morju.
Leta 1997 je ustvarila večobrazno vlogo v Eksploziji spomina, uprizoritvi po besedilih Heinerja Müllerja in v režiji Eduarda Milerja ter Katarino v Shakespearovi Ukročeni trmoglavki (režija Janusz Kica). Ko je zanju prejela nagrado Prešernovega sklada, je povedala, kako sta bila pri oblikovanju prve pomembna kostum in maska: "Na prizorišču nisem bila več sama s svojimi melanholičnimi očmi, ampak je gledal vame neznani 'vampirski ksiht'." Za naslovno vlogo v Shakespearovi igri se je bala, da je prestara, a se je režiserjev odmik od izvirnega srečnega konca ujel z njeno vizijo.
V mariborski Drami, kjer je članica igralskega ansambla od leta 2002, se je kot gostja leta 1997 ponovno srečala z Arthurjem Millerjem in njegovo dramo Lov na čarovnice; pod vodstvom režiserja Zvoneta Šedlbauerja je tokrat ustvarila Elizabeth Proctor, po oznaki teatrologa Vasje Predana "ponosno, človeško zrelo, do tragičnih razsegov presunljivo" vlogo, za katero je prejela Borštnikovo nagrado.
Ob prihodu v svojo drugo gledališko hišo je ustvarila Phyllis Hogan v Silverjevih Debeluhih v krilcih (režija Samo M. Strelec) in zanjo leta 2004 prejela nagrado za glavno žensko vlogo na Mednarodnem festivalu malih odrov v Reki. Med vlogami, za katere je bila leta 2010 nagrajena z Glazerjevo listino, je tudi Aase v Ibsenovem Peeru Gyntu, ki se je še posebej rada spominja zaradi vnovičnega sodelovanja z režiserjem Januszem Kico.
"Slednja je ena njenih najzrelejših kreacij," je zapisano v obrazložitvi Borštnikovega prstana, v kateri je označena kot "poglobljena, odgovorna, izobražena igralka, ki gledališče razume kot nekaj svetega".
Poleg številnih gledaliških je oblikovala tudi več filmskih vlog; v spomin se je najbolj vtisnila kot Meri v Bevčevem filmu To so gadi (1977).

Vlado Novak, prejemnik Borštnikovega prstana leta 2014
Za igralca, ki se je po enoletnem angažmaju v novogoriškem gledališču leta 1977 pridružil igralskemu ansamblu mariborske Drame, kjer je še pred začetkom študija na AGRFT odigral svojo prvo vlogo na poklicnem odru (bil je Cosmo de Medici v Brechtovem Življenju Galilea, 1972), je teatrolog Vasja Predan zapisal, da se "srečuje od vsega začetka predvsem z bolj profiliranimi dramskimi liki in tipi, tistimi in takimi, katerih izris je že izraziteje izostren, v določenem smislu jasno prepoznaven, torej ne več mladostno vihrav, marveč značajsko vsaj razmeroma stabiliziran".
Med njegovimi najizrazitejšimi vlogami sta Simon Veber v Jančarjevem Velikem briljantnem valčku in Kreont v Gavranovi Kreontovi Antigoni, za kateri je leta 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada. Za stvaritev Simona Vebra pa je bil prvič nagrajen tudi na Borštnikovem srečanju 1985, tako s strani občinstva kot strokovne žirije, ki je v utemeljitvi menila, da ga je "upodobil z dostojanstveno držo, silovito notranjo energijo, izraženo z zadrževano, vseskozi obvladujočo in v napetosti rastočo igro".
Na Borštnikovem srečanju je bil ponovno nagrajen leta 1989 za vlogo Janningsa v Koršičevem Modrem angelu, "dvojni lik", pri katerem je po mnenju žirije "svoj žlahtni imitatorski talent nadgradil v izvirno igralsko kreacijo notranje razdvojenega umetnika". Leta 1993 je sledila Borštnikova nagrada za epizodno vlogo, in sicer za Simeonova-Piščika, "opazno miniaturo čehovljanske poetike, razpeto med smešnostjo in tragiko", ki ga je kot gostujoči igralec izoblikoval v tržaški uprizoritvi Češnjevega vrta.
Gostoval je tudi v drugih gledališčih; igral je v novogoriški postavitvi Marinkovićeve Glorije in za vlogo Don Zaneta leta 1994 prejel nagrado na festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi v Splitu, v kranjski uprizoritvi Pinterjeve Prevare je ustvaril vlogo Roberta, za katero sta ga na Borštnikovem srečanju 1996 ponovno nagradila tako občinstvo kot strokovna žirija.
Leta 1995 je za obdobje enega leta postal član ansambla celjskega gledališča, kasneje pa se je vrnil v mariborsko Dramo, kjer je v letih 1998 in 1999 izoblikoval vlogi Tarzana v igri Marca Antonia de la Parre King Kong Palace in Dankana v Ionescovem Makbetu, posebej izpostavljeni v obrazložitvi Glazerjeve listine. V letu 2004 pa je Willyja Lomana po besedah žirije Borštnikovega srečanja, ki ga je za vlogo nagradila, "odstrl v radikalno novi luči"; kot protagonist Millerjeve drame Smrt trgovskega potnika "ni več samo žrtev brutalnega kapitalizma, temveč tragični soustvarjalec njegove lažne mitologije".
"Vlado Novak je igralec, ki enakovredno obvladuje celoto in detajl," je zapisano v obrazložitvi Borštnikovega prstana ter poudarjeno, da "zna biti enako dobro intelektualno vzvišen in zajedljiv kakor tudi človeško topel in ranljiv". Igralec širokega razpona je ob že omenjenih prejel tudi Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in srebrni grb mesta Maribor.
Poleg gledališkega je obsežen tudi seznam njegovih filmskih in televizijskih vlog; med najvidnejšimi je avtomehanik Gajaš v Nabršnikovem filmu Petelinji zajtrk (2007).

Ana Perne je diplomirala iz dramaturgije na AGRFT ter iz francoskega jezika s književnostjo in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po končanem študiju je pridobila status samozaposlene v kulturi in na gledališkem področju delovala v različnih vlogah kot kritičarka, urednica, moderatorka pogovorov … Od konca decembra 2014 je zaposlena na Slovenskem gledališkem inštitutu.

GLEDIŠČE* - v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) nadaljujemo s sklopom javnih dogodkov namenjenih predstavitvi in promociji gledališke kulture in umetnosti ter gledaliških ustvarjalcev.
*gledišče -a s (i) 1. kar določa kriterij za presojanje česa; stališče, 2. zastar. gledališče (SSKJ)


Leta 2015 bomo praznovali pol stoletja Festivala Borštnikovo srečanje. SLOGI, Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor) in Muzej narodne osvoboditve Maribor bomo jubilej proslavili z razstavo 50 let Borštnikovega srečanja. Obiskovalcem želimo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Osrednji del razstave bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. V sklopu praznovanja 50. obletnice festivala potekajo tudi pogovori s prejemniki Borštnikovega prstana, na ogled bo e-razstava, zvrstila se bodo srečanja gledaliških ustvarjalcev z učenci in dijaki … Pri izvedbi bodo sodelovali tudi zavod Novi Zato. in Prva ter II. gimnazija v Mariboru.


Prisrčno vabljeni!

Foto: Arhiv FBS

Moj ata socialistični kulak
Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana ob 19:30
Moj ata socialistični kulak Komedija
Avtor: Tone Partljič
Režija: Gojmir Lešnjak - Gojc
Scenografija: Ana Rahela Klobčič
Kostumografija: Zvonka Makuc
Asistent kostumografije: Bojan Vister
Glasba: Bojan Jurjevčič - Jurki
Lektor: Simon Šerbinek

Predstava traja 2 uri in 15 minut in ima odmor.

Igrajo:
Ata, Joža Malek, 40 let..........Saša Klančnik
Mama, Mimika Malek, 38 let..........Mirjam Sedmak
Olga, hči, 17 let..........Maša Tkavc / Zala Simčič
Tinček, sin "pesnik," 10 let.........Patrik Luka Rozman k.g. / David Vazzaz k.g.
Vanč..........Leopold Pungerčar
Edo, miličnik.........Rok Glavan
Župnik..........Miha Zrimšek
Farovška Rozi..........Tatjana Rebolj
Medved, kmet..........Peter Teichmeister
Učiteljica..........Jasna Kuljaj
Predsednik KLO..........Borut Zakovšek
Tovariš z okraja..........Matic Valič
Mali..........Filip Klančnik k.g. / Patrik Luka Rozman k.g.

Komična in hkrati trpka igra o usodi malega človeka v neusmiljenem kolesju zgodovine in o družbenih spremembah po drugi svetovni vojni nam ponuja vzporednice z današnjimi turbulentnimi časi. Naš glavni junak se po koncu vojne, v kateri se je vojskoval na različnih straneh, vrne domov k družini na majhno kmetijo. Poln je idealov, sanj, vere v moralno boljši svet in ekonomsko pravičnejšo družbo. Toda kmalu spozna, da so bile sanje samo sanje … Velika uspešnica, po kateri je bil posnet tudi priljubljen film, je bila ob svojem nastanku drzna in provokativna, danes pa predvsem ponuja sočuten in polemičen spomin na polpretekli čas. Kaj se je od takrat v resnici spremenilo? Se je za malega človeka sploh kaj?

Jugoslavija, moja dežela
Veliki oder, Ljubljana
Jugoslavija, moja dežela Drama
* Avtor glasbe za song Izdan Gorana Vojnovića je Darko Rundek.<br> Izvajalci glasbe na posnetku so: Isabel (violina), Dušan Vranić Duco (klaviature, tolkala, glas) in Darko Rundek (kitara, glas, miks, editing). Roman Jugoslavija, moja dežela postavlja drugo ob drugo dve podobi Balkana....<br>Več informacij o predstavi * Avtor glasbe za song Izdan Gorana Vojnovića je Darko Rundek.<br> Izvajalci glasbe na posnetku so: Isabel (violina), Dušan Vranić Duco (klaviature, tolkala, glas) in Darko Rundek (kitara, glas, miks, editing). Roman Jugoslavija, moja dežela postavlja drugo ob drugo dve podobi Balkana. Eno, ki je zapisana v otroškem spominu, in drugo, ki se razprostira pred nezaslepljenimi očmi odraslega človeka. Nedvomno se lahko na odru ti dve podobi prepletata tako zelo različno, kolikor so neomejene razsežnosti odrskih resničnosti, in ravno v tem gledališkem razkošju se skriva največji potencial za uprizoritev besedila. Gledališki oder namreč na najlepši možni način omogoča istočasnost različnih dogajanj, istočasnost spominskega in resničnega, preskakovanje iz enega v drugo in tudi zabrisovanje mej med njima. Vladanovo iskanje vojnega zločinca generala Borojevića se lahko povsem nerazvozljivo preplete z njegovimi spomini na očeta Nedeljka in pred gledalci se lahko druga za drugo izrisujejo podobe dvojnosti njegovih notranjih doživljanj, podobe njegove razdvojenosti. Tako pa lahko morda pridemo še bližje bistvu problema našega soočanja z zločini, ki so jih v imenu ljudstva delali naši dobri očetje, bratje, strici, sosedje ali prijatelji. Facebook stran Jugoslavija, moja dežela Iz gledališkega lista Jugoslavija, moja dežela vsebuje že v naslovu prav to: frazo, katere polni smisel in dejanski pomen se prepoznavata v spominu. Vojnović priklicuje nedolžni turistično- patriotski gesli iz druge polovice osemdesetih in iz herojskih dni Mladine, deželo »na sončni strani Alp«, čas, ko je bila Slovenija »Slovenija, moja dežela« in ko so partijski komiteji po vsej Jugoslaviji razpravljali o subverzivnosti nekega reklamnega gesla in o dejanskem pomenu besede dežela. Je to država, so se zaskrbljeno spraševali južnjaki po svojih južnjaških komitejih, ali pa je to vendarle kaj manj od države? Če je dežela država, je torej treba vso to sodrgo, ki hoče slovensko deželo, kratko malo pozapreti in poslati na Goli otok? <br>Miljenko Jergović: Jugoslavija ali fantomska bolečina (odlomek)

Poteka do: 5.5.2015
medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti
Mala drama, Ljubljana
medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti Drama
Igra Simone Semenič medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti (2011) je postavljena v nedoločeno preteklost in v palačo, v kateri vladar z dvema ministroma vodi državo. Vladar je, kot je to pogosto, samoljuben, nadut in nagnjen k nasilju. Ministra pa sta z dveh polov: eden ocenjuje krizo v državi stvarno in ima konstruktivne predloge za rešitev težav, drugi sam pomaga ustvarjati težave, ki zahtevajo vlado trde roke in upravičujejo najrazličnejše dvomljive vladarske ukrepe. Vladar seveda posluša drugega ministra: ker se v izčrpani državi širijo revščina, lakota in nezadovoljstvo, si je treba izmisliti zunanjega sovražnika in konsolidirati vrste. Čeprav poteka igra Simone Semenič v skoraj pravljično stiliziranem okviru, je neusmiljena anatomija vladanja...<br>Več informacij o predstavi Igra Simone Semenič medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti (2011) je postavljena v nedoločeno preteklost in v palačo, v kateri vladar z dvema ministroma vodi državo. Vladar je, kot je to pogosto, samoljuben, nadut in nagnjen k nasilju. Ministra pa sta z dveh polov: eden ocenjuje krizo v državi stvarno in ima konstruktivne predloge za rešitev težav, drugi sam pomaga ustvarjati težave, ki zahtevajo vlado trde roke in upravičujejo najrazličnejše dvomljive vladarske ukrepe. Vladar seveda posluša drugega ministra: ker se v izčrpani državi širijo revščina, lakota in nezadovoljstvo, si je treba izmisliti zunanjega sovražnika in konsolidirati vrste. Čeprav poteka igra Simone Semenič v skoraj pravljično stiliziranem okviru, je neusmiljena anatomija vladanja, vivisekcija ciničnih oblastniških strategij in neskrupuloznih manipulacij. Kljub pridihu srednjeveškega vladarskega absolutizma, ki ga avtorica razgrinja z nekakšnim skorajda ubujevskim humorjem, je vse boleče prepoznavno, vse tako zelo današnje.<br> Kruta igra, izpisana v zdaj že značilni radikalni pisavi mlade dramatičarke, ki se prvič predstavlja občinstvu Drame. Iz gledališkega lista Pravljični okvir v igri medtem ko skoraj rečem še ali prilika o modrosti in vladarju ima jasen namen; gre za prikaz nemoči na intimni in družbeni ravni, ki izhaja iz vprašanja, kako doseči vidnejše družbene spremembe; gre za poskus konfrontacije s svetom, v katerem glede na trenutne okoliščine še ni mogoče ničesar zares spremeniti. V ozadju igre kljub zavzetemu boju treh žensk lebdi resignirano prepričanje, da tako pač je. Neuspela stremljenja Nade, Vere in Ljube tragično propadejo skupaj z njihovo eksistenco v tem svetu – ozaveščanje ljudstva, aktivizem in poskus argumentiranega dialoga z vladarjem in njegovima pribočnikoma niso mogli spremeniti poteka dogodkov. Sofija resignirano privoli v poroko z Vladimirjem, vojna se bo zdaj neovirano razplamtela. Ali lahko Sofija kot modrost na kraljevskem prestolu še karkoli spremeni? To vprašanje se dejansko dotika že trenutka po končani drami, trenutka »potem ko je že rekla še«.<br> Eva Kraševec: Potem ko je že rekla še (odlomek) Gledališki list spremlja tudi kratek film, ki povezuje intervjuje z Brankom Sobanom, Svetlano Slapšak, Tanjo Lesničar – Pučko, Suzano Tratnik in Anejem Korsiko.  

Poteka do: 5.5.2015
Večer stand up komedije: Andrej Težak - Tešky: Tešky dela prvi celovečerec
Klub Kino dom, Fužine 10, Kamnik
Večer stand up komedije: Andrej Težak - Tešky: Tešky dela prvi celovečerec Stand-up komedija
Večer stand up komedije ANDREJ TEŽAK – TEšKY: TEšKY DELA PRVI CELOVEČEREC Abonma Stand up in za izven Vstopnina: 3 eur Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399 / 01 839 76 06 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon. in pet. 9.00 - 14.00, tor. - čet. 9.00 - 17.00), TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol s sistemom mojekarte.si, www.mojekarte.si ter ostala prodajna mesta mojekarte.si (trafike 3dva, M holidays, itd.) Andrej Težak - Tešky se je v slovenski kulturi najprej uveljavil kot glasbenik in kot gledališki improvizator. S stand up komedijo se je začel ukvarjati, ko se je skupina improvizatorjev odločila poskusiti še to zvrst in bil eden pionirjev ljubljanske veje drugega vala stand-up komedije v Sloveniji.  Zdaj že več let deluje predvsem kot organizator dogodkov in promotor stand up komedije v Sloveniji in vedno bolj tudi na širšem evropskem komičnem prostoru. Je idejni oče kluba stand up komedije 10ka v Ljubljani, že več let soupravlja podoben klub na Hrvaškem, velja pa tudi za enega izmed očetov največjega festivala stand up komedije pri nas - Panča. Tešky je v Kamniku ponavadi nastopal kot ogrevalec občinstva - nekdo, ki nas spravi v dobro voljo in nas "napali", še preden oder zasedejo prvi stand up komiki. Tokrat bodo drugi ogrevali oder zanj, on pa se bo  pošalil na račun svojega vegetarijanstva, poklica in na račun ljudi, s katerimi se kot glasbeni manager vsakodnevno ukvarja. Vljudno vabljeni!   Več informacij o dogodku

Poteka do: 5.5.2015
10kin Večer novega #37
10KA, klub smeha, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 21:00
10kin Večer novega #37 Stand-up komedija
Nastopali bodo:
Vasja Simić Vasko
Nejc Šmit
Stefan Šumanac Šumi
Gašper Bergant
Anton Pevc
Nekdo od njih bo dogodek tudi povezoval... le kdo? :)

Večeri, ko se ob novih šalah in poceni pivu (prvi je gratis) za samo 4€ odlično zabavate in odhajate domov z razbolelimi trebuhi od smeha.

Ob torkih je program posvečen novim šalam in novim obrazom, zato se nam pridružite in bodite prvi, ki boste slišali neko novo šalo ali pa opazili kakšnega novega bodočega TV voditelja.

Vabljeni tudi vsi, ki bi se radi preizkusili na odru s svojimi prvimi minutami stendapa.

Vstopnice bo moč kupiti uro pred pričetkom predstave, na vhodu kluba 10ka.

(Večeri stand-up komedije v klubu smeha 10ka se izvajajo v sodelovanju s Pionirskim domom, centrom za kulturo mladih.)

Glasba
Katalena: Enci benci Katalenci
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana ob 17:00
Katalena: Enci benci Katalenci Drugo
Koncert Enci benci Katalenci skupine Katalena, ki je bil napovedan za 30. 5. 2014, je zaradi neodložljivih obveznosti skupine prestavljen na 9. 5. 2015 ob 17.00.
Kupljene vstopnice veljajo za novi datum.

Nastopajo: Katalena: Polona Janežič, klaviature, tolkala, spremljevalni glas; Vesna Zornik Stonič, glas; Boštjan Gombač, klarinet, piščali, žepna trobenta, pojoča žaga, tolkala, spremljevalni glas; Tibor Mihelič Syed, basovska kitara, tolkala, spremljevalni glas; Boštjan Narat, kitara, mandolina, spremljevalni glas; Robert Rebolj, bobni, tolkala Skupina Katalena se pri novem glasbenem podvigu z delovnim naslovom Enci benci Katalenci navdihuje pri izštevankah, izrazito ritmičnih pesmih, polnih skrivostnih besed, s katerimi otroci razdelijo vloge za začetek igre. Seveda pa je izštevanka že sama po sebi igra –naključja. In prav to Kataleno zanese v najrazličnejše zgodbe, pesmi, motive ali domislice, ki jih je izbralo navidez nesmiselno izštevanje. Glasbene pripovedi, ki so tako nastale, kar same po sebi ustvarjajo prostor glasbenega gledališča in predstave, ki pa ni samo predstava za otroke. Je predvsem predstava, v kateri vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

Dirthy Sanches - koncert ob 20:00
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 18:00
Dirthy Sanches - koncert ob 20:00 Jazz, blues
Dirthy Sanches
Aleksander Kuzmić (guitar, vocal)
Aleš Zorec (drums)
Damir Vintar (bass guitar)
Jaka Birsa (saxophone)
Uroš Jezdić (Accordion)

Guests:
Toby Khun (Cello)
Petra Onderufova (violin)
Žiga Šercer (drums, percussions)

Ljubljanska zasedba Dirty Sanchez igra mediteransko fuzijo etna in funka.
Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske, afriške in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove.


Več na www.prulcek.si

Pogovor št. 3: Nataša Živković - Nenad Jelesijević
Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana ob 18:00
Pogovor št. 3: Nataša Živković - Nenad Jelesijević Pogovor
Njeno koreografsko prakso zaznamuje tankočutna nadgradnja klasičnih baletnih prijemov s povsem osvobojeno scensko govorico, ki se ne izogiba kritičnim refleksijam. Ob deljenju razmišljanj o njenih avtorskih projektih bomo spregovorili o prednostih in pasteh samostojnega dela na odru ter se poskušali poglobiti v načine prevajanja intimne psihologije v scensko govorico. Dotaknili se bomo tudi Natašinega pedagoškega dela, ki vključuje poučevanje različnih plesnih tehnik, sodobnega plesa, baleta ter gibalne igre z otroki.

Jošt Snoj - Slike
Galerija Srečišče, Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana ob 19:00
Jošt Snoj - Slike Odprtje razstave
"Bogata pastoznost, ki so nam jo zapustili impresionisti, in izredna bivanjsko, eksistencialno občutljiva, krhka, postmoderna predelava ekspresionističnega slikarstva." (M. I. Rupnik)

--

Razstavljeni bodo trije sklopi slik: cikel Huda jama, sakralne slike in pokrajine.


----
Vstop prost.
Vabljeni.
Kulturno - umetniški program v Celici organizira KUD Sestava.
http://sestava.si/
Kulturni program omogočajo: Hostel Celica, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

Zlatorogova turneja ponosa : Šank Rock z gosti, 5.5.2015., Križanke, Ljubljana
Križanke, Ljubljana ob 20:30
Zlatorogova turneja ponosa : Šank Rock z gosti, 5.5.2015., Križanke, Ljubljana Pop in rock
Zlatorogova turneja ponosa

Šank rock z gosti
5.5.2015, Križanke, Ljubljana

Slovenska glasbena institucija, rockerji Šank rock, v velikem slogu nadaljuje svoj restart – v torek, 5.5.2015, pripravljajo pravi šankrockerski večer v ljubljanskih Križankah!

Šank rock so se v lanskem letu ponovno zbrali za enkraten, ekskluziven nastop na prireditvi Pivo in Cvetje, na kateri se jim je kot gost pridružil Steve Stevens. Ko so se v času priprav na koncert po nekaj letih Matjaž Jelen, Bor Zuljan in Cveto Polak ponovno srečali, so nemudoma začutili, da je to tisto pravo; tisti Šank rock, ki ga želijo njihovi fani in tisti Šank rock, ki ga želijo sami. V band so povabili še bobnarja (Roman Ratej) in klaviaturista (Sašo Gačnik – Svarogov), ki sta se z veseljem odzvala klicu.

Šank rock, ki imajo pravzaprav že status legend, so močna in v našem prostoru edinstvena blagovna znamka, ki je preživela in navduševala že generacije – in še vedno navdušujejo! Konec preteklega leta so posneli novo skladbo 'Restart', v letošnjem letu je sledil videospot zanjo, ki so ga posneli na koncertu v polni velenjski Rdeči dvorani. Šank rock pa svoj restart nadaljujejo z napovedjo pravega rock žura v ljubljanskih Križankah, kjer se bodo predstavili prvič. 5.5.2015 – zapišite si datum in pridite na žur!

******************************

Šank rock so nastali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1987 so izdali prvi album 'Pridite na žur' in zabeležili prvo veliko uspešnico – naslovno skladbo albuma. V osemdestih in devetdesetih letih so Šank rock nizali album za albumom in uspešnico za uspešnico – v teh letih so nastale njihove kultne skladbe kot so 'Rockerji', 'Le 17', 'Jaz nimam noč za spanje', 'Pravljica o mavričnih ljudeh', 'Lahka dama', 'Metulj', 'Puščava sna', 'Laški pir', 'Ker te ljubim', 'Maček' in druge, izdali pa so tudi nekaj albumov za mednarodno tržišče. Leta 1998 so Šank rock sporazumno prekinili delovanje, a so se leta 2002 ponovno aktivirali in nadaljevali svoj zmagovalni pohod po odrih in v radijskem etru z uspešnicami 'Hvala za vse', 'Delam, kar paše mi', 'Dej bolj naglas', 'Dej se mal nasmej', 'Nekaj pod kožo', 'Senca sebe' in mnogimi drugimi. Šank rock so po devetih letih ponovno končali skupno pot.
Nova prelomnico za rockerje je prineslo leto 2014, ki so se Šank rock ponovno zbrali; sprva za ekskluziven nastop na prireditvi Pivo in Cvetje, ki se je še v fazi predprirav razvil v dolgoročnejše ustvarjanje – v novi zasedbi so začele nastajati nove skladbe in nove ideje za nadaljevanje poti. Vrnitev na glasbeno sceno je zakoličila nova skladba 'Restart', Šank rock pa skupno pot nadaljujejo tudi v letošnjem letu z velikim koncertom v Križankah.

Zlatorogova turneja ponosa - Šank rock z gosti: 5.5.2015, Križanke, Ljubljana

Spremljajte Šank rock in njihov restart:
https://www.facebook.com/SankRock.si

*************

Cene vstopnic:

Early Bird: 16 €
Redna cena: 23 €
Cena na dan koncerta: 27 €

Prodajna mesta vstopnic:

DALLAS MUSIC SHOP, Mirje 12, 1000 Ljubljana

EVENTIM:
Spletna prodaja: www.eventim.si
Hiše vstopnic (Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor, Kino Šiška Ljubljana, Tivoli Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana)
Pooblaščena prodajna mesta (Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K) kiosk, Kompas, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M holidays, KC Svet Knjige, Palma Travel Agency in Alpetour)
Telefonska prodaja: +386 (0)1 420 50 00 in 1977

***************************

VEČ INFORMACIJ // Mars Music d.o.o., Mirje 12, Ljubljana; tel +386 1 200 76 60; fax +386 1 200 76 69
Web: http://dallasmusica.com
Facebook: http://www.facebook.com/Mars.Koncerti
Twitter: https://twitter.com/DallasRecordsSI

Eduardo Bentub
Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana ob 20:30
Eduardo Bentub Otvoritev slikarske razstave
Sproščena barvitost, sodoben umetniški izraz in globoka povezanost z naravo in tradicijo kapverdskega otočja so značilnosti njegovega slikarstva. Živa in žareča svetloba obliva ljudi in predmete, kakor valovi oceana male otoke.

Jakob (NZ), Emphasis (Hr)
Metelkova mesto - Channel Zero, Ljubljana ob 21:00
Jakob (NZ), Emphasis (Hr) Alternativa
Jakob, ena najbolj soničnih instrumentalnih novozelandskih post rock/metal zasedb izhaja iz enega bolj zaspanih obmorskih mest v državi, Napier. Ustvarja od leta 1998, prevenec Subsets Of Sets iz leta 2002 jih je postavil na glasbeni zemljevid, naslednik Cale:Drew (2005) jih je utrdil kot eden od resnejših glasbenih raziskovalcev v državi, njihov tretji album Solace (2006) pa jih je ponesel v svet. V času pričujoče izdaje so prepotovali Avstralijo, Azijo, Evropo in ZDA in si delili odre s somišljeniki Isis, Pelican, Cog in The Hidden Hand. Z naraščanjem njihovega slovesa so bili namreč kar dvakrat povabljeni na avstralsko in novozelandsko turnejo z ameriškimi prog-rock heroji Tool, večkrat pa so nastopali tudi z Damo Suzuki.

Kljub velikemu uspehu v času albuma Solace pa jim po spletu bolj ali manj nesrečnih okoliščin obdobje za tem ni bilo tako naklonjeno. Po nekem strahljivem naključju so se vsi trije člani borili z izčrpavajočimi poškodbami in nesrečami, zlomljene roke in odrezane kite pa so prispevale k dolgi čakalni dobi kar osmih let. Vse do danes težko pričakovanega četrtega odličnega albuma " Sines", ki je lanskega oktobra izšel pri nas že večkrat predstavljeni založbi Mylene Sheath (Caspian, Junius).

Tako kot njihovi velikokrat primerjani velikani Mogwai, Sonic Youth, Sigur Ros in Isis, so tudi Jakob poleg svojstvenega konteksta že zdavnaj utrdili sloves enega unikatnejših umetniških zvočnih entitet, ki ruši in podira vse meje tudi na odličnih nastopih v živo.

Zasedba:
Jeff Boyle – kitara,
Maurice Beckett – bas kitara,
Jason Johnston – bobni.

www.jakob.co.nz
www.facebook.com/jakobmusic?fref=ts

"Blind Them With Science" (Sines, 2014):
https://www.youtube.com/watch?v=t4ovUVNs4VY&spfreload=10

"Oran Mor" (Solace, 2002):
https://www.youtube.com/watch?v=mtyCP93IZ7E&spfreload=10

Emphasis, instrumentalno-progresivni post metal trio iz Čakovca deluje od začetka leta 2005 in ima za seboj dva albuma; "Elements of Morrow", ki je izšel pri neodvisni romunski založbi Asiluum, ter aktualni "Gliding Over All" za Geenger Records, na katerem jim je uspelo združiti atmosferičnost in psihadelijo post-rocka ter moč metalskih riffov z glasbenim zaledjem svojega kraja. Za ljubitelje težke melanholije na meji post-rocka!

Zasedba:
Ivan- bas, sempli,
Danko – kitara,
Radek – bobni.

www.facebook.com/pages/Emphasis/108054094639?fref=ts
https://emphasiscakovec.bandcamp.com

Video "Some Places Take Places / Enter The Signs":
https://www.youtube.com/watch?v=RSW8WYOekqk

Sozvočja sveta: Metod Banko &amp; Teo Collori
Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana ob 21:00
Sozvočja sveta: Metod Banko & Teo Collori Glasbeno srečanje
Metod Banko - vokal
Teo Collori – kitara
--
Metod Banko je eden najbolj perspektivnih mladih pevcev pri nas, s kitaristom Teom Collorijem pa sta v lanskem letu pri Celinka.si izdala ploščo Pesem o morju. Skladbe, tesno povezane s poezijo Rainerja Marie Rilkeja, Janeza Ramoveša, Marka Matičetova, Jureta Bagona in Miroslava Holuba, so se rojevale počasi in zorele brez pritiska okolice, medtem ko sta se pri komponiranju, med drugim, oprla na izročilo swinga in bluesa. Njuna sveža zvočna podoba predstavlja kontrast trenutnemu stanju razdvojenosti, ki vlada med ljudmi, poslušalca pa navda z mirom. Z glasbo skušata obuditi stare čase, ko so se ljudje zbirali, da bi skupaj peli, igrali ali se le pogovarjali.

---
Vstop prost.
Vabljeni.
Kulturno - umetniški program v Celici organizira KUD Sestava.
http://sestava.si/
Kulturni program omogočajo: Hostel Celica, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

Delavnice
Štafetke
Inergija (Center Metulj), Litijska c. 148, Ljubljana ob 1:00
Štafetke Športna vadba
Pripravljamo timska štafetna tekmovanja, posamezna tekmovanja, Spinning maraton, cirkuško-ustvarjalne delavnice za otroke, pravljično jogo in še več!

Pridruži se nam 25.5.2015 in bodimo aktivni skupaj!

50% prijavnin gre v DOBRODELNE namene + na samem dogodku bomo zbirali različne predmete, ki bodo RISALI NASMEHE pomoči potrebnim.

Spremljaj nas na www.inergija.si

Akcija pripelji prijatelja
Inergija (Center Metulj), Litijska c. 148, Ljubljana ob 1:00
Akcija pripelji prijatelja Športna vadba
To je enkraten popust, ki velja na mesečne karte.
Velja načelo VEČ PRIJATELJEV = VEČ POPUSTA :) zbrane popuste pa lahko koristite v zaporednih mesecih ali hkrati!

Več si preberi na naši spletni strani www.inergija.si

Aktivna Mamica vadba za mamice z dojenčki in otroškimi vozički
Park Tivoli, Ljubljana ob 10:00
Aktivna Mamica vadba za mamice z dojenčki in otroškimi vozički Športna vadba
Na voljo sta vam dve zbirni mesti:
Park Tivoli (MiniCafeGolf) ob ponedeljkih in sredah ali
Park Koseški bajer (Gostilna Avšič) ob torkih in četrtkih.

Pričetek vadbe je ob 10.00 uri.

Več informacij na www.AktivnaMamica.si

Prijavite se na brezplačni prvi obisk na info@aktivnamamica.si.
Na prvo uro vadbe obvezno prinesite:
- armafleks ali drugo podlogo za na tla
- vsaj 1L vode
- brisačko
- igračo za otroka
- sončno kremo za vas in otroka
- 10 € (ki vam jih ob nakupu paketa obiskov vrnemo).

Prednosti vadbe:
- primerno za mamice na porodniškem dopustu
- napolnite se z energijo
- ne potrebujete varstva otroka
- vadba prilagojena mamicam po porodu
- vaditelj prilagodi težavnost vadbe posamezni mamici
- obiske lahko porabite kadar želite in veljajo do 1.1o.2o15
- vadbo izvajamo že 5. leto!

Več informacij na www.AktivnaMamica.si

Dopoldanska vadba qigong
Belokranjska 6, Ljubljana ob 10:00
Dopoldanska vadba qigong Rekreacija
Ob torkih poteka prijetna enourna qigong vadba
ob 10:00 Ljubljana - Belokranjska 6

Info na: http://taichi-sola.si/

Prijave na 041 430 650
ali pustite svoje podatke za prijavo na e-mail: solanotranjemoci@gmail.com

Telovadba mami in dojenček
Prečna 7, Ljubljana Center ob 10:30
Telovadba mami in dojenček Tečaj, seminar
Po porodu je potrebno celotno telo prvo poravnati v ravnovesje in krepiti najgloblje mišice. Ni priporočljivo, da takoj pričnemo z poskoki, tekom in vajami z utežmi. Vadba za mamice z malčki poteka pod kontrolo inštruktorice Martine Razinger, ki je tudi sama mamica in je skozi lastne izkušnje in leta izobraževanj pridobila dovolj strokovnega znanja, da z veseljem in pogumom zanje prenaša na mlade mamice.

Cilji vadbe:
- krepitev medeničnega dna,
- stabilizacija trupa
- pridobivanje moči z vajami z lastno težo
- dinamično raztezanje
- krepitev trebuha, hrbta, nog in rok
- dihalne vaje
- sproščanje s pomočjo meditacije

Glasba pri vadbi ni v ospredju. Bistven element je naše dihanje in spoznavanje svojega lastnega telesa, saj bomo prebujale tehniko "Body&Mind". Vadba je dovolj dinamična, da celotno telo ogrejemo, krepimo, raztezamo in na koncu umirimo. Ob vadbi imamo stalen kontakt s svojim malčkom, ki ga lahko tudi uporabimo za svoj lastni upor. Ure nimajo naprej določene koreografije, saj je bistvo ure, poleg vadbe, druženje s svojim malčkom. Ravno zaradi njih so ure drugačne, popolnoma sproščene in neobremenjujoče za mlade mamice. Med uro je dovoljeno vse; dojenje, previjanje, objemanje, raziskovanje, smejanje in jokanje.

Participacija 6 € (paket 4 obiskov v enem mesecu 20 €).

Zaposlitev ali samozaposlitev?
Data d.o.o., Dunajska cesta 136, Ljubljana ob 14:00
Zaposlitev ali samozaposlitev? Tečaj, seminar
Zaposlitev ali samozaposlitev?

Posvet bo koristil tistim, ki tehtajo med izbirama: zaposlitev ali samozaposlitev, kakor tudi tistim, ki so zaposleni in želijo povečati svoje prihodke. Vsekakor bo zanimiv tudi tistim podjetnikom, ki želijo bolje spoznati / razumeti strukturo prihodkov in odhodkov v s.p. ter strukturo plače zaposlenega.

Vsebina posveta

Naj se zaposlim ali samozaposlim?
Kaj se mi bolj izplača?
Z zaposlitvijo pridobim varnost, s samozaposlitvijo pa višje prihodke.
Kako povečati svoje prihodke?
Zaposlena oseba je delodajalcu strošek:
Koliko stane delodajalca vaša plača in koliko dejansko prejmete na svoj TRR?
Informativni izračun: pri neto plači 1.000 EUR, je strošek delodajalca 1.620 EUR, pri neto plači 2.000 EUR je strošek delodajalca 4.000 EUR)
Ali ne bi bilo bolje prejeti 4.000 EUR na svoj račun in z zneskom samostojno upravljati?
Če bi z vrednostjo 4.000 EUR upravljali sami, bi bila vaša neto plača 2.000 EUR višja za vsaj 700 EUR!

Samozaposlena oseba:

upravlja sama s svojim denarjem,
lahko ob dohodnini uveljavlja olajšave, npr. za nakup domačega računalnika,
upošteva lahko vse stroške za plačilo najemnine, telefona, ogrevanja, vode, potovanj, kosil, daril ipd..
Program posveta

Na seminarju ‘Zaposlitev ali samozaposlitev’ bomo odgovorili na naslednja vprašanja:

Kako deluje sistem zaposlitve v Sloveniji?
Kako je sestavljena plača zaposlenega?
Koliko dobi od plače država in koliko zaposleni?
Koliko stane plača delodajalca?
Zaposlitev vs samozaposlitev, prednost in slabosti
Kako nadaljevati svojo zaposlitev v obliki statusa s.p. in si povišati neto izplačilo?
Kako upravljati s svojim presežnim denarjem za višjo pokojnino?
Okvirni izračun neto plače zaposlenega: primer redne zaposlitve in primer s.p.

Komu je skupinsko svetovanje namenjeno?

vsem potencialnim podjetnikom
vsem, ki se srečujejo pred dilemo: zaposlitev ali samozaposlitev?
ambicioznim ter uspešnim posameznikom, ki so zaposleni, prejemajo visoke prihodke (nad 1000 EUR), so za družbo dragoceni ter opravljajo poleg rednega tudi honorarno delo.
direktorjem in vodjem podjetij, ki zaposlujejo honorarne delavce
vsem, ki se želijo bolje seznaniti s strukturo prihodkov s.p. in plače zaposlenega.

Predavatelj:
Klavdija Goršič

Kje izvajamo izobraževanja?
Dunajska cesta 136, Ljubljana.

Termini v letu 2015

05.05.2015 od 14:00 do 15:30

Izobraževanje je brezplačno!

Svojo udeležbo na seminarju pa lahko opravite tudi preko telefona na 01 6001 530.

Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani
Osnovna šola Koseze, Ledarska 23, Ljubljana
Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani Tečaj, seminar
Spinaker® - Tečaj in izpit za čoln v Ljubljani 5., 6. in 7.5.2015 od 17:00 do 21:00 na lokaciji Osnovna šola Koseze, Ledarska 23, 1000 Ljubljana. Ponudba vključuje16 urni tečaj po izpitnem programu Uprave RS za pomorstvo z izkušenim predavateljem,navigacijsko karto Tržaški zaliv©,Priročnik za voditelja čolna na morju©, ki je podprt z videovsebinami,Priročnik za voditelja čolna na celinskih vodah©,knjigo Priprava na izpite za čoln - Vprašanja z odgovori©, ki vsebuje vsa vprašanja z odgovori za učinkovito pripravo na izpit,pripomoček VHF klicne kartice©, ki vsebuje vse klicne postopke in je prilagojen uporabi na čolnu,vso korespondenco in stroške v zvezi s prijavo na izpit. 5x zakaj je Spinaker® najboljša izbiratečaj za voditelja čolna je del edinstvenega izobraževalnega programa©najsodobnejša literaturavideovsebine za podporo učenju98% uspešnost na izpitih za čolnveč kot 10 let izkušenj v navtičnem izobraževanju Prijava na tečajČe se nameravate udeležiti tega tečaja za voditelja čolna, izpolnite spodnjo prijavo, na podlagi katere bomo evidentirali vaše plačilo in vas obvestili o prejemu plačila ter posledični rezervaciji tečaja. Če vam ta termin tečaja za voditelja čolna ne ustreza, vseeno izpolnite spodnjo prijavo, na podlagi katere vas bomo avtomatsko obveščali o vseh razpisanih tečajih za voditelja čolna v želenem kraju. .invalid { border-color: #ff0000; } label.invalid { color: #ff0000; } function validatePrijava(frm) {frm.check.value='0a00d114d70d6542babbbf92f2965a71'; var valid=document.formvalidator.isValid(frm); if (valid == false) {return false;} else {frm.check.value='0a00d114d70d6542babbbf92f2965a71'; return true;}} PRIJAVA NA TEČAJ * Ime in Priimek: Ulica in hišna številka: Poštna številka in kraj:
  * Vaš e-naslov: Na ta naslov vas bomo avtomatsko obveščali o vsakem
razpisanem tečaju za voditelja čolna v želenem kraju. Telefon: Kraj tečaja: LJUBLJANA CELJE KOPER KRANJ LJUBLJANA MARIBOR NOVA GORICA NOVO MESTO  ali  CELJE KOPER KRANJ LJUBLJANA MARIBOR NOVA GORICA NOVO MESTO Opombe: Želim se naročiti na e-novičke * obvezna polja
Dodatne informacije za Tečaj in izpit za čolna v Ljubljani

Poteka do: 5.5.2015
Angleščina za predšolske otroke
Zavod SI-OR, Komenskega 44, Ljubljana ob 16:30
Angleščina za predšolske otroke Otroška delavnica
Učenje tujega jezika od zgodnjega otroštva naprej pozitivno prispeva k otrokovemu razvoju, motivaciji in k vključevanju v jezikovne dejavnosti. Seveda pa je za to potrebna dobra metodologija in predvsem primerna gradiva, ki bodo razvijala govorne in slušne zmožnosti otrok.

V Centru za otroke Brihte se ukvarjamo s poučevanjem predšolskih otrok s pomočjo didaktičnih iger in gibanja, ki ne pripomoreta le k lažjemu vzdrževanju motivacije otrok ampak tudi spodbujata k razvoju domošljije, ustvarjalnosti otroka in k sproščanju otroške energije. Ena izmed metod, ki jo uporabljamo je tudi metoda poučevanja s pomočjo lutke.

Angleščina za malčke poteka ob torkih od 16:30 - 17:15.

Teme tečaja se nanašajo na vsakdanje življenje in so prilagojene glede na starostno skupino otrok.
Kdaj začeti? Čimprej.

Prijave sprejemamo preko telefona 040-892-067 ali preko spleta. Spletni obrazec najdete na naslovu www.varstvootrokbrihte.si

Sankukai letna karate šola
Ogled lokacij, Ljubljana ob 16:30
Sankukai letna karate šola Športna vadba
Tudi letos bo omogočena vodena vadba karateja za vse generacije, za spremljevalce, ki s treningi karateja še niso začeli, pa bo na voljo jutranja rekreacija.

Letovanja na letni karate šoli v Umagu se lahko udeležite v enem izmed dveh 7-dnevnih terminov ali pa letovanje združite v en 14-dnevni termin. Prijavite se lahko do 30. maja na vseh naših lokacijah po Sloveniji ( http://www.sankukai.org/index.php/sankukai-karate-klubi-vsi ).

Če želite, da bodo letošnje počitnice nepozabne, vas vabimo, da se nam pridružite! Prijavite se lahko do 30. maja 2015, več informacij o letovanju pa lahko dobite tukaj: http://www.sankukai.org/index.php/letna-karate-sola

Se vidimo v Umagu!

Tečaj za vaditelja čolna
Valjhunova 11, Ljubljana ob 16:30
Tečaj za vaditelja čolna Tečaj, seminar
Cilj tečaja:
Je pripraviti tečajnike šole Navtični tečaji na zagovor pred izpitno komisijo za pridobitev mednarodnega izpita za voditelja čolna. V naši navtični šoli preko 2000 tečajnikov letno opravi izpit za voditelja čolna!

Področja tečaja za čoln, ki jih pokrivajo Navtični tečaji:
osnove navigacije,
osnove motoroznanstva,
mednarodna pravila o izogibanju trčenja na morju,
osnove meteorologije,
mornarska dela in veščine,
pomorski predpisi.
Tečaj organiziramo in izvajamo skozi celo leto in sicer v treh predavanjih po tri šolske ure. Na dan izpita za čoln organiziramo še ponavljanje - pripravo na izpit.

Prednosti šole Navtični tečaji:
Blizu 100% uspešnost naših tečajnikov. Rezultati naših tečajnikov potrjujejo kvalitetno podajanje znanja inštruktorjev šole Navtični tečaji in dobro pripravljenost naših tečajnikov.
Doživljenjska garancija na vaše pridobljeno znanje. Garantiramo vaš uspeh pri opravljanju izpita za voditelja čolnov – v kolikor izpita ne opravite, vam povrnemo kupnino za tečaj!
Dostopne cene. Naše cene so ene najbolj dostopnih v Sloveniji.
Sproščeno učenje v majhnih skupinah, ki jih vodijo odprti in komunikativni predavatelji in inštruktorji. Vse to zagotavlja dinamično pridobivanje novega znanja, kjer se vam predavatelj res lahko posveti, vi pa ste samozavestni, da ga lahko kadarkoli vprašate vse, kar vas zanima.
Izkušeni predavatelji, ki se z navtiko ukvarjajo tudi tekmovalno in letno na vodi v povprečju preživijo več kot 100 dni.
Kvalitetna literatura. Tečaji potekajo po priročniku, ki smo jo razvili v več letih uspešnega ukvarjanja z navtičnimi tečaji. Zato so naši tečaji intenzivni in izhajajo iz znanja, ki je potrebno za opravljanje izpita in varno plovbo.
Interaktiven pristop k učenju. Tečaji so kombinacija predavanj, odgovorov na vprašanja tečajnikov in praktičnih vaj (vozli, navigacija), s katerimi nadgradimo pridobljeno teoretično znanje.
Obišči tečaj v svoji okolici. Naše navtične tečaje lahko obiščete po več lokacijah v Sloveniji, za skupine od 10 do 15 ljudi organiziramo in izvedemo tudi tečaje na poljubni lokaciji. Za ponudbo pišite na info@navticni-tecaji.si

Malo angleščine
Prečna 7, Ljubljana Center ob 16:30
Malo angleščine Otroška delavnica
Od vaših malčkov ne pričakujemo predhodnega znanja. Učenje angleščine v Mali ulici je zabavno, dinamično, uspešno, z elementi glasbe, gibanja in plesa.

Igra v glini
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 17:00
Igra v glini Otroška delavnica
Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svoje zmožnosti in odkrivali svoj in glineni potencial. Igranje z glino je v prvem planu :-)Pridite si izdelati svojo igračko ali čisto uporabno skledico. Možnosti je neskončno! Otroci si lahko zvrtijo svoj piskrček tudi na lončarskem vretenu.

Ustvarjanje v glini in sproščeni dve uri v prijetnem okolju Lončarskega ateljeja SEM. Vabljeni otroci, mladostniki in odrasli posamezniki. Odličen čas za družine, da skupaj ustvarjajo in se zabavajo. Pridite na obisk!

Novo: ob torkih je na naši otroški delavnici možno ustvarjati tudi origami stvaritve iz gline! Najprej se boste pod vodstvom Nataše Brunec naučili enostavni origami model in nato na podlagi naučenega papirnatega origamija naredili še origami model iz gline.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Botanični parfumi I
Studio Magnolija, Maroltova 2, Ljubljana ob 17:00
Botanični parfumi I Delavnica
Teoretični del:

- zgodovina parfumeristike
- razlika med naravnimi in sintetičnimi parfumi
- materiali v parfumeristiki: eterična olja, absoluti, botanični izvlečki, alkohol, rastlinsko olje, čebelji vosek, cvetni voski
- razumevanje not
- osnovne družine vonjev
- intenziteta vonjev
- klasifikacija parfumov glede na koncentracijo eteričnih olj
- podroben opis 3 spodnjih, 3 srednjih in 3 zgornjih not
- kako formuliramo parfum
- razlike med formulacijo oljnih, alkoholnih in trdnih parfumov

Praktični del:

- formulacija in izdelava oljnega parfuma
- formulacija in izdelava trdnega parfuma

Cena delavnice: 65 € za en modul/110 € za celoten seminar (glej Botanični pafumi II). Udeležite se lahko samo prvega dela, vendar toplo priporočamo obisk celotnega seminarja.

Vključuje: skripto, material in embalažo za izdelavo dveh parfumov, aromatično čajanko

računalniški tečaj Adobe Illustrator / art:tečaji
Art tečaji, Miklošičeva 38, Ljubljana ob 17:00
računalniški tečaj Adobe Illustrator / art:tečaji Tečaj, seminar
ADOBE ILLUSTRATOR

Adobe Illustrator je vsestransko uporaben program, idealen predvsem za risanje logotipov, ikon ali ilustracij in grafov ter za oblikovanje manj obsežnih tiskovin, kot so oglasi, plakati in letaki, ali za pripravo oblikovnih osnutkov spletnih strani.

Tečaj vključuje:
1. dan:
- spoznavanje s programom (namen programa, pregled skozi orodja in nastavitve formatov)
- barve (spoznavanje barv CMYK, RGB in Pantone ter njihova uporaba v praksi, izbira in shranjevanje želene barve in barvnih prehodov)
- spoznavanje risalnih orodij in risanje preprostih oblik
- uvažanje fotografij in drugih grafičnih elementov
- povečevanje in zrcaljenje oblik in fotografij
- vektoriziranje slik

2. dan:
- risanje in kombiniranje kompleksnejših oblik
- delo z besedilom (spoznavanje orodja in dodajanje posebnih znakov)
- priprava za tisk ali splet (shranjevanje v različne formate, npr. pdf, jpg)

3. dan:
- obnavljanje znanja in izdelava projekta

Število tečajnikov: 7 oseb
CENA / 240 EUR
TERMIN: tri dni po 4 šolske ure
RAČUNALNIK S PROGRAMOM PRINESITE S SEBOJ.

art:tečaji
Miklošičeva 38
1000 Ljubljana

sola@art-tecaji.com
www.art-tecaji.com
tel. 041 516 760

art:tečaji je šola za risanje, slikanje, keramiko, kiparstvo, kaligrafijo, nakit, oblikovanje ter pripravo devetošolcev na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo: Likovno gimnazijo in dijakov na fakultete likovne smeri; 1: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, 2: Pedagoška fakulteta, 3: Biotehniška fakulteta, 4: Fakulteta za arhitekturo, 5: Naravoslovnotehniška fakulteta, 6: Fakulteta za gradbeništvo in 7: Fakulteta za dizajn.

FACEBOOK
http://www.facebook.com/tecaji

TWITER
http://twitter.com/arttecaji

PINTEREST
http://pinterest.com/arttecaji/

Svilnata koža – maslo, mousse, krema, losjon
Brnčičeva 21, Ljubljana ob 17:00
Svilnata koža – maslo, mousse, krema, losjon Delavnica
Poleg vsakodnevne nege obraza, so izdelki za nego telesa najpogosteje uporabljani. Kateri vam je ljubši – bogato maslo ali penasti mousse? Ali imate za nego obraza raje hidratantno kremo ali hitro vpojni losjon?

Poznate razliko med brezvodnimi izdelki in emulzijami? Na delavnici se naučite tako ustvarjanja izdelkov za nego obraza kot tudi telesa.

Izdelale bomo kar 4 izdelke, izmed vsake oblike po enega :)
--------------------------

O čem bomo govorile?

Maslo in mousse:

- sestavine v brezvodnih izdelkih (olja, masla, eterična olja, aktivne sestavine) in njihova funkcija,

- katerih sestavin (tudi olj) se ne sme segrevati in zakaj,

- naravne sestavine glede na tip kože in morebitne posebnosti ali težave,

- postopek izdelave masla in mousse-ja,

- praktična izdelava.

Emulzije (krema, losjon):

- kaj je emulzija in kakšna je razlika v primerjavi z brezvodnim izdelkom,

- sestavine v emulzijah in v katero fazo spadajo (vodno, maščobno, hladno),

- postopek izdelave različnih emulzij (kreme, losjoni),

- merjenje in uravnavanje pH-ja ter njegov pomen,

- sestavine emulzij in njihova funkcija (olja, masla, hidrolati, eterična olja in aktivne sestavine)

- kaj so emulgatorji, koemulgatorji, zgoščevalci in stabilizatorji,

- kaj so konzervansi, antioksidanti, vitamini in kakšna je njihova funkcija v emulziji,

- pomen higiene pri izdelovanju naravnih preparatov,

- naravne sestavine glede na tip kože in morebitne posebnosti in težave,

- praktična izdelava.
--------------------------

IZDELALE BOMO:

- bogato hranilno maslo za telo,

- božanski mousse s cupuacu maslom za svilnato kožo,

- bogato negovalno kremo za obraz,

- lahek hitro vpojen hidratanten losjon za obraz ali telo.

Na delavnici prejmete skripto z opisom sestavin, nasveti in recepti. Vse izdelke odnesete s seboj domov. Udeleženke boste izdelke na delavnici izdelale samostojno in jih boste prilagodile svojim željam.

OPOMBA: Delavnica je tudi dobra osnova za nadaljnje delavnice, kjer je potrebno predznanje iz izdelovanja emulzij.

_____________________________

Datum:
5.5.2015 ob 17h (do 21h)

Lokacija: Brnčičeva 21, Ljubljana (avtobus št. 26).

Prispevek: 49 € – v ceno je zajeta skripta (naše skripte so tiskane na recikliranem papirju), izdelki, embalaža in crkljanje z domačim ekološkim čajem.

Delavnica je omejena na manjše število udeleženk, zato zbiramo predhodne prijave preko maila: info@naravni-koticek.si ali telefona: 041 910 901.

Lepo vabljene! :)

SONČNI TORKI za mlade: Izdelovanje unikatnih okvirjev
Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana ob 17:00
SONČNI TORKI za mlade: Izdelovanje unikatnih okvirjev Delavnica
Na ustvarjalni delavnici bomo z recikliranjem kartona izdelovali raznovrstne unikatne okvirje za risbe, slike ali fotografije.
Delavnica poteka od 17. do 20. ure. Vodita jo mentorja z dolgoletnimi izkušnjami na različnih področjih ustvarjanja in oblikovanja;
Simon Drofelnik in Mateja Herbst iz KUD-a Galerija C.C.U.

Delavnica je namenjena mladim od 15. leta dalje in odraslim ter je brezplačna, a se je potrebno predhodno prijaviti na: galerija.ccu@gmail.com.

Več na:
www.kudgalerijaccu.org
www.facebook.com/galerijaccu

*Program SONČNI TORKI za mlade sofinancira Mestna občina Ljubljana, Urad za mladino.

Španščina za predšolske otroke
Zavod SI-OR, Komenskega 44, Ljubljana ob 17:20
Španščina za predšolske otroke Otroška delavnica
Učenje tujih jezikov v najzgodnejšem otroštvu odpira mentalna vrata v kasnejšem obdobju.
Od zgodnjega otroštva naprej pozitivno prispeva k otrokovemu razvoju, motivaciji in k vključevanju v jezikovne dejavnosti. Seveda pa je za to potrebna dobra metodologija in predvsem primerna gradiva, ki razvijajo govorne in slušne zmožnosti otrok.

V Centru za otroke Brihte se ukvarjamo s poučevanjem predšolskih otrok s pomočjo didaktičnih iger in gibanja, ki ne pripomoreta le k lažjemu vzdrževanju motivacije otrok ampak tudi spodbujata k razvoju domošljije, ustvarjalnosti otroka in k sproščanju otroške energije. Ena izmed metod, ki jo uporabljamo je tudi metoda poučevanja s pomočjo lutke.

Španščina za malčke poteka ob torkih od 17:30 - 18:15.

Teme tečaja se nanašajo na vsakdanje življenje in so prilagojene glede na starostno skupino otrok.
Kdaj začeti? Čimprej.

Prijave sprejemamo preko telefona 040-892-067 ali preko spleta. Spletni obrazec najdete na naslovu www.varstvootrokbrihte.si

Gibalne urice
Prečna 7, Ljubljana Center ob 17:30
Gibalne urice Otroška delavnica
Sodobnim otrokom primanjkuje gibanja, zato bomo otroke pritegnili k raznovrstnim vajam in igram, kot so lovljenje žoge, preskakovanje ovir, tekmovanje na poligonu… vključili pa bomo tudi elemente plesa in joge.

Humaniversity AUM Meditacija - Fitness za čustva
Glotta Nova, Poljanska cesta 95, Ljubljana ob 17:30
Humaniversity AUM Meditacija - Fitness za čustva Delavnica
Iz vsebine:

Čustveno si fit, ko lahko vsak občutek razviješ v 1 minuti in se po tem vrneš nazaj v svoj center. Mnogokrat pa svojih občutkov sploh ne prepoznamo.

''Punčke se ne jezijo, fantje se ne jokajo.'' Jaz sem to dobesedno vzela. Namesto, da bi se zjezila sem šla nekaj pojest. Po nekaj časa, jeze sploh nisem več občutila in niti je nisem prepoznala. To je kot, da bi vozila avto brez enega kolesa. Manjka eno pomembno življenjsko orodje, ki ti pokaže, kje ne ravnaš v skladu sam s sabo in da nekaj delaš kontra sebi. Pomembni so vsi občutki, vsak ima svojo funkcijo, vsak nekaj kaže. V izražanju enih smo bolj doma, kot v izražanju drugih.

Humaniversity AUM meditacija, pomeni Awareness - Understanding - Meditation je način, kako prepoznati svoje občutke. Dobesedno izražaš občutke, jezo, veselje, žalost, ljubezen, hvaležnost in se skozi to spet naučiš čutiti. Z AUM meditacijo sem se naučila čutiti svojo jezo oz. naučila sem se jo prepoznavati.

Od tukaj naprej dostikrat potem izvedem samo coaching. Ugotavljam, kaj je zadaj, kaj mi manjka, oz. kaj potrebujem in kako želim reagirati.

Na torkovi delavnici boste imeli priložnost praktično izkusiti Humaniversity AUM meditacijo kot orodje dela z klienti. Več o meditaciji si lahko preberete na http://ninavanita.weebly.com/aum-meditacija.html.

Premagovanje stresa
Savska Cesta 3a, Ljubljana ob 18:00
Premagovanje stresa Delavnica
Lokacija: Ljubljana

Cene udeležbe: 10 eur

Današnji tempo od nas zahteva maksimalno angažiranost. Vsi pričakujejo, da vsako vlogo igramo popolno, doma v službi v prostem času, študiju. To nekaj časa lahko naš organizem prenese, vendar dolgoročno nas naše telo in um začne opozarjati, da delamo nekaj narobe.

Theta healing delavnica za osebno rast: Premagovanje stresa se boste naučili:
- Kako doseči sproščenost v nekaj minutah
- Kako pravilno dihamo
- Čiščenje vse slabih energij
- Čiščenje psihičnih vplivov drugih na nas
- Menjava naših miselnih vzorcev in odvisnosti od zunanjih pohval
- Prepoznavanje svojih vrednot.

Delavnica vam bo pomagala, do popolnega ravnovesja in dobrega počutja v vsakem trenutku.
Prijavnica na delavnico Premagovanje stresa

Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija)
OŠ Valentina Vodnika, Adamičeva ulica 16, Ljubljana ob 18:00
Capoeira Ljubljana - začetni tečaj capoeire za otroke (ŠKD Capoeira Slovenija) Športna vadba
ŠKD Capoeira Slovenija organizira tečaje za začetnike in nadaljevalce, za otroke in odrasle!

Capoeira je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja, uporabe moči itn.

Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo na telesni moči, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem. Capoeira je primerna za mlajše in starejše, ženske in moške, bolj in maj razgibane, zato ste vabljeni vsi, ki vas zanima nekaj novega.

Vsak lahko v capoeiri najde nekaj zase, zato vabljeni v dobro družbo!

Treningi so primerni za začetnike in nadaljevalce, otroke in odrasle.

Capoeira treningi - Ljubljana

Redni treningi za otroke

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (otroci nad 5 let)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Četrtek od 16.45 do 17.30 (otroci nad 7 let)
- Četrtek od 17.45 do 18.30 (otroci nad 3 leta)

OŠ Vič, Abramova 26, Ljubljana Vič (fitnes dvorana)
- Torek od 15.15 do 16.00 (otroci nad 5 let)

OŠ Vič, Tržaška 74, Ljubljana Vič
- Sreda od 16.00 do 16.45 (otroci nad 5 let)

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 18.30 (otroci nad 10 let)
- Petek od 17.30 do 19.00 (otroci nad 5 let)

*Na treninge za otroke vabljeni tudi njihovi starši.


Redni treningi za otroke in odrasle

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Petek od 17.30 do 19.00


Redni treningi za odrasle

OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva 1, Ljubljana Bežigrad (večnamenska dvorana)
- Sreda od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)
- Petek od 17.30 do 19.00 (začetna in nadaljevalna skupina)

OŠ Valentina Vodnika, Adamičeva ulica 16, Ljubljana Šiška (plesna dvorana)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (nadaljevalna skupina)
- Torek od 18.00 do 19.30 (začetna in nadaljevalna skupina)

OŠ Franceta Bevka, Ulica Pohorskega Bataljona 1, Ljubljana Bežigrad (mala telovadnica)
- Ponedeljek od 18.00 do 19.30 (začetna skupina)

Akademija Capoeira Slovenija, Janševa 18, Ljubljana Bežigrad
- Četrtek od 18.45 do 20.15 (začetna in nadaljevalna skupina)

* nadaljevalna skupina: drugi ali višji pas

Več informacij:
www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364

Skupinska regresoterapija povezovanja z družino
Bo objavljeno naknadno. ob 18:00
Skupinska regresoterapija povezovanja z družino Delavnica
Srčno pozdravljeni,

ekonomska funkcija družine se je skozi zgodovino povsem spremenila. Rodimo in umremo se v instituciji, skoraj povsem ločeni od družine. Vsak posameznik je tako praktično samostojna ekonomska celica. Druge funkcije družine pa so posledično v materialistični družbi tudi povsem zanemarjene. Namesto, da bi uredili družinske odnose, bežimo drug od drugega na konec sveta. S tem ko smo ljudje pozabili, kako je družina pomembna celica, ki s kvalitetnim in pristnim sodelovanjem omogoča posamezniku hitro rast, smo pozabili, kako sta pomembno sodelovanje in pomoč. Tako se izgubljamo v trhlih, navidezno složnih, a precej neuporabnih skupnostih. Vedno bolj smo sami, nemočni in pozabljamo, kdo smo.

Stare kulture pravijo, da na nas vpliva sedem rodov prednikov, mi pa na sedem rodov potomcev. S tem ko odpremo oči in sprejmemo svojo družino, táko kot je, lažje sprejemamo sebe, s tem pa postanejo tudi drugi odnosi bolj izpopolnjujoči. Več o tem, kako so predniki vir naše moči, si preberite tule:

- http://www.sensa.si/osebna-rast/predniki-so-vir-nase-skrite-moci-1del/;
- http://www.sensa.si/osebna-rast/predniki-so-vir-nase-skrite-moci-2del/

Z namenom, da bi bilo naše osebno in družinsko življenje lepše, se dobimo na skupinski regresoterapiji povezovanja z družino ob polni luni, 6. marca.

Kaj bomo počeli?

- Skupna zahvala vsem našim sorodnikom;

- Čiščenje odnosov s še živečimi in preminulimi predniki;

- V kolikor nosimo bremena za prednike, jih dogovorno odložimo;

- Prošnja prednikom za podporo na svoji pot;

- Pa še kaj se bo našlo s tega področja glede na potrebe udeležencev.

Seveda pa bomo na skupinski regresoterapiji razreševali tudi vaše življenjske izzive, s katerimi se srečujete v danem trenutku ter poskušali aktivirati čim več vaših sposobnosti. Z nami bo tudi polna luna s svojo magično močjo, katero nam je že velikokrat namenila, da smo lahko skupaj naredili marsikateri preskok v zavesti.

Regresoterapijo vodi mag. Agata Kopač, AI-coach, regresoterapevt.
Lokacija, kjer se bo odvijala skupinska regresoterapija, bo javljena naknadno. Bo pa nekje v Ljubljani.

Vsakega posameznika bo tekom regresije vodil njegov višji jaz, zato bo vsakdo doživel vse tisto, kar je zanj v danem trenutku najboljše. Sicer pa bodo z nami številni angeli, nadangeli in druga bitja, ki nam želijo pomagati.

Tehnike regresije se poslužujete, ko želite pogledati, od kod izvirajo vaše težave v življenju (iz tega življenja, preteklih življenj ali pa vmesnega časa). Nato pa jih aktivno rešite, tako da sčistite vsa neprijetna čustva, občutke, misli, ki vas zaradi preteklih dogodkov še bremenijo ter vas oddaljujejo od notranje sreče in miru.

Prijave zbiramo na institut@srecno.org

Srčen pozdrav in čim več družinske sreče :)

Inštitut za sr(e)čno družbo
www.srecno.org

Plesni pilates za nosečke
Plesno mesto, Ljubljana ob 18:15
Plesni pilates za nosečke Športna vadba
V telesu se med nosečnostjo dogajajo velike hormonske spremembe, ki spremenijo stabilizacijo telesa. Posledica so lahko bolečine v križu, pojav inkontinence in sprememba telesne drže. S sistematično pilates vadbo za nosečnice ohranjamo dobro telesno držo, preprečujemo in odpravljamo bolečine v hrbtu, preprečujemo pojav inkontinence ter izboljšamo ravnotežje in koordinacijo. Posebno pozornost namenjamo mišicam medeničnega dna, ki so med nosečnostjo in porodom najbolj obremenjene.

VEČ INFORMACIJ: http://maminamaza.si/plesni-pilates-za-nosecke/

Vodena rolerska rekreacija
Kotalkališče v parku Tivoli, Ljubljana ob 18:30
Vodena rolerska rekreacija Športna vadba
Rolanje je aerobna aktivnost, ki nam razmiga celo telo in je zato priporočljiva za ohranjanje osnovne telesne kondicije.

Vse, ki ste osnove rolanja že osvojili in bi želeli rolerje uporabiti kot športni pripomoček za doseganje večje moči, kondicije in koordinacije, vabimo, da se priključite naši vodeni rolerski rekreaciji, ki poteka 1x tedensko.

Ta program ima poudarek na izpopolnjevanju, osvajanju višjega nivoja, družabnosti in večanju splošne telesne aktivnosti.

KDAJ?

Vsak torek od 18.30 do 20.00 – začnemo z majem 2015!
Torki v maju 2015: 5., 12., 19. in 26. maj.

KJE?

Kotalkališče v parku Tivoli v Ljubljani (med bazenom in mini golfom, nasproti teniških igrišč).

CENA

Cena za en mesec (4 vadbe) = 60 €*
*Navedena cena je cena programa, izposoja opreme se plača posebej po ceniku.


PRIJAVE in dodatne informacije:
E. ines@luckyluka.si
M. 041 77 77 33

Ob prijavi navedite naslednje informacije:

ime in priimek
datum rojstva
številko noge (če potrebujete opremo)
kontaktno GSM številko

Lahko nas tudi pokličete na zgornjo telefonsko številko in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

http://www.luckyluka.si/?event=vodena-rolerska-rekreacija

Plesni tečaji v mesecu maju
Salsateca Ljubljana, Koprska ulica 52, Ljubljana-Vič ob 18:30
Plesni tečaji v mesecu maju Tečaj, seminar
V mesecu maju se lahko pridružite tečajem salse in kizombe v plesni šoli Salsateca. Pestro ponudbo si lahko ogledate na naši novi spletni strani www.salsateca.si.

Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 19:00
Oblikovanje gline - kiparstvo in prostoročne tehnike Delavnica
Delo na tečaju poteka v manjših skupinah (5 – 8 oseb) enkrat na teden po 3 šolske ure. Vpis je možen vse leto (tečaji so mesečni ali večmesečni). Po želji posameznika.

Akademska kiparka (Alu Ljubljana) in oblikovalka keramike (Indiana University, ZDA) Eva Peterson Lenassi ima atelje sredi mesta v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer se srečujejo poti tradicij vsega sveta. Na križišču poti ustvarja in poučuje kiparstvo ter vse keramične tehnike sama in s pomočjo izbranih sodelavcev. Soustvarjala je projekte Vaja dela mojstra in Čopič in modelirka in poučevala otroke, odrasle, ljudi s posebnimi potrebami, podjetja in posameznike v rednih in strnjenih seansah pa tudi enkratno za sprostitev ali na določeno temo. Razstavlja doma in v tujini in ustvarja unikatno keramiko, tudi po naročilu.

Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje ter izdelavi replik. Zasnovan je kot delavnica, prodajna galerija in učilnica.

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Vipassana meditacija
Četrtna skupnost Šentvid - Gunclje, Kosijeva 1, Ljubljana ob 19:00
Vipassana meditacija Meditacija
Oshova VIPASSANA meditacija

Več o meditaciji si lahko preberete na naši spletni strani:
http://www.oshomeditationcenter.com/

S seboj prinesite toplo podlogo in udobna oblačila. Vabljeni!

program: čiščenje starih vzorcev in bolečih čustev
Ziherlova 2, Ljubljana ob 19:00
program: čiščenje starih vzorcev in bolečih čustev Tečaj, seminar
Včasih si kdo zelo močno želi rezultat na določenem področju, želi si doživeti ljubezen s sorodno dušo, želi se odpraviti v nove dimenzije… nekje globoko v sebi čuti, da je to mogoče, vendar je v realnosti odmaknjeno tako daleč, da marsikdo raje obupa. Ko nam kdo reče, da naj predelamo stare vzorce, smo kaj hitro pametni in odrezavo odvrnemo: "Vse imam spucano!" Edini pokazatelj, da je prag pometen in podstrešje brez pikice prahu, je rezultat v realnosti. Dokler ni rezultata, kar pogumno krtačo v roke. Pri sebi vem, da je včasih biti naporno biti "čistilka" 24 ur na dan, toda to poslanstvo mi po drugi strani ponudi takšen notranji mir in ljubezen, ki ju ne omogoča noben dopust, nobena druga služba…

Vabim te, da se nam pridružiš pri presvetljevanju starih občutkov, ki nas držijo na mestu kot ročna zavora avtomobil. Zate imam pripravljene različne programe, odvisno od tega, kaj bi rad/a v življenju dosegla oz. kje se nahajaš. Program je v elektronski obliki in poteka 2 meseca.

– tisti, ki ste ujeti v ljubezenski zgodbi, kjer vam partner ni naklonjen tako kot si želite in zaslužite, a ne morete nikakor ven, ste vabljeni na 1.program :

Kako preboleti nesojeno ljubezen in pogumno stopiti naprej ? Ko prečistimo svoj organizem z novo energijo, takšna razmerja padejo stran sama od sebe.

2. program: Kako se pripraviti na ljubezen svojega življenja, je namenjen tistim, ki imate dovolj istega vzorca, kjer privlačite isto vibracijo in upate na drugačen rezultat. Na žalost tako ne bo šlo. Najprej pri sebi razčistite določene vzorce in se nato podajte v ljubezenske vode.

3.program: Kako naj osvojim dekle, žensko svojih sanj? Za vse prijetne fante, ki imajo visoko stopnjo spoštovanja do žensk, a dekleta žal tega ne opazijo.

Več o programih si lahko preberete na www.transformacija.si/e-programi

Vsi e-programi se začnejo 5.maja. Če se prijaviš do 5.maja, ti podarim 1 mesečno sproščanje/meditacijo (v vrednosti 25€) od podpori svetlobe, ki bo proces čiščenja še dodatno spodbudila

2 meseca boš 1x na teden preko maila prejemal/a resnice, argumente in sporočila, kako se v življenju premakniti naprej. Cena kateregakoli programa je 19€.

Prijava na transformacija.si@gmail.com

Pilates za nosečnice
Prečna 7, Ljubljana Center ob 19:00
Pilates za nosečnice Športna vadba
Vaje ugodno vplivajo na mišično ravnovesje, mišično jakost, moč in vzdržljivost, stabilnost sklepov, povečujejo gostoto kosti, zaščitijo telo pred poškodbami, kontrolo gibanja, koordinacijo ter ravnotežje. Vadba bo trajala eno uro in je sestavljena iz ogrevanja, krepilnih vaj, vaj za mišice medeničnega dna, raztezanja in relaksacije.

Cena ene vadbe je 6 €, paket 4 vadb, ki jih je potrebno porabiti v enem mesecu, je 20 €.

Vadbo vodi Maja Kostanjšek, inštruktorica pilatesa in varne vadbe v nosečnosti.

Prijave zbiramo na info@malaulica.si

Plesni pilates
Plesno mesto, Ljubljana ob 20:00
Plesni pilates Športna vadba
Vzemi si čas zase, se sprosti, napolni baterije in se zabavaj ob ženski družbi. Vadba bo potekala vsak torek ob 20:00-21:00 v Plesnem mestu (Ljubljana).

Cena vadbe je 30€ na mesec.

prijava in več informacij: info@maminamaza.si in 030-636-634
http://maminamaza.si/events/event/marec-plesni-pilates-za-zenske/

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
Ko predsednik države steče iz prve štartne cone (fotozgodba Wings For Life World Run)

Svet je v 3. maja zajela prava tekaška mrzlica. Na 35 trasah na šestih celinah in v 12 časovnih pasovih je za fundacijo Wings For Life teklo več kot sto tisoč ljudi, skoraj dva tisoč tudi v Ljubljani.