Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
Nedeljski bolšji trg - sejem starin
Stritarjeva ulica, Ljubljana ob 8:00
Nedeljski bolšji trg - sejem starin Sejem
V decembru vsako nedeljo dopoldan med 8. in 14. uro zaživi na Strirarjevi ulici Bolšji trg – sejem starin. Sejem je namenjen zbiralcem in ljubiteljem starin, ki želijo svojo zbirko obogatiti z novimi eksponati.

Lepo pa se je tudi samo sprehajati,ogledovati, obujati spomine, srečati prijatelje ali somišljenike in z njimi poklepetati v prijetnem vzdušju prelepe, praznično okrašene stare Ljubljane.

Kuharski šov Rudolpha van Veena
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana ob 14:00
Kuharski šov Rudolpha van Veena Kulinarična prireditev
Oba Edinstvena kuharska šova Rudolpha van Veena, ki bi se morala zgoditi konec novembra, sta zaradi uskladitve datumov turneje prestavljena na nedeljo, 21. decembra 2014. V Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča bo karizmatični Rudolph obiskovalce popeljal skozi svoje klasične recepte s posebnimi gosti ob 14.00 in 20.00 uri.

Vse kupljene vstopnice ter kuponi s starim datumom veljajo za nov termin – 21.12.2014, ob izbrani uri.

Humanitarni derbi hokejskih legend Jesenic in Olimpije
Dvorana Tivoli, Ljubljana ob 17:00
Humanitarni derbi hokejskih legend Jesenic in Olimpije Športna prireditev
Po dveh pomladanskih zmagah železarjev v Tivoliju in Podmežakli se bodo 21. decembra na ledeni plošči dvorane Tivoli ponovno pomerile legende slovenskega hokeja. Večni rivali Olimpije in Jesenic bodo palice tudi tokrat prekrižali v dober namen in izkupiček srečanja namenili za terapije triletnega Jakca, ki ima cerberalno paralizo.

Na tekmi veteranov, ki so v zlatih časih slovenskega hokeja polnili ledene dvorane, seveda ne bo šlo brez simpatičnih navijačic Ice Ladies, povezovala in komentirala jo bosta humorista in imitatorja Tadej Bricelj in Jure Mastnak, spremljal pa jo bo bogat zabavni program. Med drugim se obeta drsalni spektakel v izvedbi drsalne skupine Lucky Lookers on Ice, ki jo sestavljajo bivši in še aktivni umetnostni drsalci, vaditelji drsanja in animatorji. Z obiskom pravljičnih bitij in Božička pa bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši obiskovalci.

Vstopnice po ceni 6 EUR so že v prodaji na Petrolu, v spletni prodajalni in na ostalih prodajnih mestih Eventima: http://www.eventim.si/si/vstopnice/humanitarni-derbi-olimpija-jesenice-ljubljana-dvorana-tivoli-380287/event.html

Foto: Urban Urbanc, Boštjan Majcen

Zimska pravljica in obisk dedka Mraza
Hiša otrok in umetnosti, Komenskega 9,, Ljubljana ob 16:00
Zimska pravljica in obisk dedka Mraza Lutkovna predstava
V Zimski pravljici spoznamo  tri snežake, ki se borijo za svoj prostor v ulici in jih šele kužkov klic na pomoč pripravi do tega, da mu s skupnimi močmi pomagajo  najti  njegov dom.

Primerno za otroke 2+; traja:30 min.
Po predstavi bo otroke pozdravil tudi dedek Mraz. Možna je tudi individualna obdaritev otrok po predhodni potrditvi vstopnic na e-naslov: rezervacije@hisaotrok.si

Paddington	 (Paddington)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 17:00
Paddington (Paddington) Predstava za otroke
Kinobalon:
Režija: Paul King
Topla igrano-animirana družinska komedija, nastala po knjižnih klasikah Michaela Bonda.

Slovenska muska od A do Ž
Kulturni dom, Mengeš ob 18:00
Slovenska muska od A do Ž Komedija
Najbrž ga ni ljubitelja odrske komedije, ki v minulem letu ne bi slišal ali si celo ogledal glasbene predstave 'Slovenska muska od A do Ž'.
Čeprav Slovenci nimamo leksikona slovenske glasbe, pa imamo neprekosljivega Lada Bizovičarja. V 'Slovenski muski od A do Ž' gledalce, ob pomoči odličnih glasbenikov, popelje od Avsenika do Žagarjeve, od popa do rocka, od fuzbal napevov do himne ..., od Laibach do Molarja ... katerega Molarja? Adis Molarja! S svojim vokalom in izvrstno interpretacijo je tako prepričljiv, da se na trenutke celo zdi, da smo na koncertu znanih slovenskih izvajalcev. Parodija na domačo glasbeno sceno je tako zabavna, da ježi kožo, potegne usta do ušes in povzroči kako solzico ... od smeha seveda.
"Če radi poslušate slovensko glasbo, vam bo ta predstava všeč, če slovenske glasbe ne marate, vam bo ta predstava izredno všeč!" (Lado Bizovičar in glasbeniki)

Mame
SiTi TEATER BTC, Ljubljana ob 20:00
Mame Komedija
Dogodek je razprodan. <br>Avtorski projekt petih priznanih mam in igralk je komedija za vse slovenske matere, in tiste, ki bodo to šele postale in priložnost za vse moške, ki si želijo ali upajo biti enkrat na pravem t.i. "babjem žuru".

Pet še vedno mladih mamic ukrade noč svoji družini, da si privoščijo sproščeno druženje. Skozi poplavo "ženskega čveka" spoznamo njihove poglede na vzgojo, kariero, zdravo prehrano, moške in seks. Sočutne in skrbne, sproščene in odkrite, divje , jezne in razuzdane nam brez dlake na jeziku, predvsem pa brez otrok, nalijejo čistega vina, ki bo spremenil marsikateri pogled na materinstvo.
Pod režijsko taktirko Tijane Zinajić odkrito spregovorijo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Barbara Medvešček, Tijana Zinajić , Ana Urbanc in Nina Valič.

Otroke pa pustite doma!

avtorski projekt
igrajo: Ana Urbanc, Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Barbara Medvešček, Tijana Zinajić in Nina Valič
produkcija: Kreker in SiTi Teater BTCVstopnice lahko kupite preko prodajnega sistema Moje karte.
Prodajna mesta:

- Petrol servisi po Sloveniji
- Info točka BTC v Hali A
- Cankarjev dom
- Kompas poslovalnice
- Mercator HM (hipermarket)

Internetna predprodaja: www.mojekarte.si (možnost print@home vstopnic)

Telefonska predprodaja: 041 662 002 (pon - pet: 9.00 - 15.00)

Blagajna SiTi Teatra BTC: uro pred vsakim dogodkom na rednem sporedu SiTi Teatra

Božični koncerti dalmatinskih klap - Ig
Športna dvorana Ig ob 18:00
Božični koncerti dalmatinskih klap - Ig Etno
Največkrat nagrajene dalmatinske klape se ponovno vračajo v Slovenijo na kar tri koncerte, tokrat v času božičnega vzdušja. Na tradicionalnem klapskem večeru bodo občinstvu ponovno dokazale kako čarobne so klapske pesmi posebno v prazničnem času, ko nas spomnijo na toplo poletje. Kot gost se bo klapam na odru pridružil znani hrvaški pevec Duško Lokin.

Koncerti bodo potekali v terminih:

KLAPE NA PREVALJAH, petek, 19. december 2014, ob 20. uri, Športna dvorana Prevalje
KLAPE V KRANJU, sobota, 20. december 2014, ob 20. uri, Dvorana Zlato polje, Kranj
KLAPE NA IGU, nedelja, 21. december 2014, ob 18. uri, Športna dvorana Ig

Nastopile bodo naslednje klape:
Klapa MASLINA iz Šibenika
Klapa KAMPANEL iz Primoštena
Klapa NIKO iz Zadra

Na koncertu v Kranju pa se jim bosta pridružili še:
Klapa LUNGOMARE iz Umaga
Ženska klapa LIPA iz Litije

Posebni gost: DUŠKO LOKIN

V najstniških letih je bil odličen športnik, a se je raje odločil za glasbeno pot – najprej s skupino Kondori (največji hit so dosegli s pesmijo »Draga Marija«), kasneje pa kot samostojen glasbenik. Njegovo glasbeno kariero so zaznamovali hiti kot so »Oči pune suza«, »Netko te tajno voli«, »Anđelina«, »Znam da negdje živi žena«. Lani pa je osnoval projekt Legende, v katerem sodelujejo tudi Krunoslav Kićo Slabinac, Darko Domjan in Željko Kruška.

Odlične vokalne interpretacije nas bodo ob spremljavi kitar in mandolin popeljale v mediteransko ozračje. Vsi ljubitelji dalmatinskih pesmi, morskega vzdušja ter nostalgije ste vabljeni na nepozabne večere z odličnimi klapami, ki se jim bo pridružil legendarni Duško Lokin.

Na prireditvi bo veljala prosta izbira sedišč v posamezni kategoriji.

Mestna godba Kamnik: Tradicionalni božični koncert
Dom kulture Kamnik, Fužine 10
Mestna godba Kamnik: Tradicionalni božični koncert Klasična glasba
Mestna godba Kamnik TRADICIONALNI BOŽIČNI KONCERT Vstopnina: 10 eur   Več informacij o dogodku

Poteka do: 21.12.2014
Martina Batič, dirigentka - Vokalni 4 in izven
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana ob 19:00
Martina Batič, dirigentka - Vokalni 4 in izven Klasična glasba
Slovenski komorni zbor
dirigentka: Martina Batič

Spored: Kedrov-Kastalski-Stecenko-Pärt-Silvestrov-Kjuj-Svidrov-Česnokov

Slovenski komorni zbor je bil kot poklicni pevski zbor ustanovljen leta 1991. Do jeseni leta 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/2010 pa sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič postala umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor. Ta 40-članski zbor je od leta 1998 del Slovenske filharmonije in ima v vsaki sezoni povprečno po 35 koncertov. Njegova osrednja naloga je predvsem izvajanje glasbe a cappella, največ v Vokalnem abonmaju, ter vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri pa tudi snemanje zborovske glasbe. S slovenskim komornim zborom so poleg slovenskih (M. Vatovec, G. Klančič, M. Cuderman, U. Lajovic, T. Faganel, M. Ozbič, S. Kuret, K. Šilec, L. Arnič, U. Lah, S. Vrhovnik, B. Smrekar, M. Šček ...) sodelovali številni priznani tuji dirigenti (G. Theuring, T. Kaljuste, V. Kranjčević, H. Leenders, A. Eby, W. Seeliger, E. Ericson, R. Sund, J. Prinz, K. Putniņš, S. Layton idr.), na koncertih vokalno-instrumentalne glasbe pa vsi uveljavljeni slovenski in ugledni tuji dirigenti. Gostje zbora so bili tudi številni znani slovenski in tuji pevci solisti.
Na abonmajskih in drugih koncertih je Slovenski komorni zbor ponovno obudil veliko del slovenskih skladateljev ali prvič izvedel nova, številne skladbe iz zakladnice evropske zborovske glasbe pa je občinstvu predstavil prvič. Zbor veliko snema. Posebej zajetna je njegova diskografija, saj šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Nastopa tudi na koncertih in festivalih v Italiji, Avstriji in Nemčiji, na Hrvaškem, Nizozemskem in Madžarskem. Posebej tesno je sodeloval s festivalom Varaždinski baročni večeri. Slovenski komorni zbor je dobitnik več uglednih umetniških priznanj in nagrad.
Novembra 2012 je Slovenski komorni zbor skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s skupino izvrstnih solistov mednarodnega slovesa s slavno sopranistko Ano Netrebko na čelu (sodelovali so tudi štirje slovenski pevci) pod vodstvom Emmanuella Villauma z velikim uspehom gostoval v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posnel za znano založbo Deutsche Gramofon. Decembra lani je Slovenski komorni zbor skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gostujočimi solisti pod dirigentskim vodstvom Martine Batič pripravil izjemno izvedbo Händlovega oratorija Mesija, ki je bila deležna tudi odličnih kritik.

Vljudno vabljeni tudi na predkoncetni pogovor o
sporedu, skladateljih in izvajalcih, ki bo na dan koncerta ob
ob 18. uri v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski fi lharmoniji.

Prodaja vstopnic: uro pred koncertom pri blagajni Slovenske filharmonije.
Rezervacija vstopnic: T + 386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si

Razstave
Strokovno javno vodstvo po razstavi Mumija in krokodil
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Ljubljana ob 11:00
Strokovno javno vodstvo po razstavi Mumija in krokodil Muzejska razstava
Po razstavi nas bo popeljal soavtor Tomislav Kajfež.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Prebujanje lepote: javno vodstvo
Narodna galerija, Prešernova 24, Ljubljana ob 11:00
Prebujanje lepote: javno vodstvo Vodstvo
Na razstavi predstavljamo več kot sto petdeset del, med katerimi najdemo risbe in slike angleških umetnikov, na katerih delo je vplival teoretik in kritik John Ruskin. Med njimi so tudi dela vseh slikarjev prerafaelitske bratovščine in celo risbe samega Ruskina.

Vodi Jaka Racman. Vabljeni!

www.ng-slo.si

Družinsko javno vodstvo po razstavi Mumija in krokodil
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Ljubljana ob 16:00
Družinsko javno vodstvo po razstavi Mumija in krokodil Muzejska razstava
Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Prireditve
Nedeljski bolšji trg - sejem starin
Stritarjeva ulica, Ljubljana ob 8:00
Nedeljski bolšji trg - sejem starin Sejem
V decembru vsako nedeljo dopoldan med 8. in 14. uro zaživi na Strirarjevi ulici Bolšji trg – sejem starin. Sejem je namenjen zbiralcem in ljubiteljem starin, ki želijo svojo zbirko obogatiti z novimi eksponati.

Lepo pa se je tudi samo sprehajati,ogledovati, obujati spomine, srečati prijatelje ali somišljenike in z njimi poklepetati v prijetnem vzdušju prelepe, praznično okrašene stare Ljubljane.

Pobeg iz sobe – Enigmarium Way-out escape game
Way-out escape game, Poljanska cesta 11, Ljubljana ob 10:00
Pobeg iz sobe – Enigmarium Way-out escape game Družabna resničnostna igra za 2 do 5 oseb.
Enigmarium Way-out escape game je resničnostna igra pobega iz sobe v kateri z detektivskim pristopom pregledaš vse predmete in iščeš nenavadne povezave med njimi, opravljaš miselne uganke, dešifriraš kode, opravljaš spretnostne preizkuse,... Opravljanje vsake Profesorjeve preizkušnje te na zabaven način približa k razkritju njegove skrivnosti in na koncu še pobega iz sobe.

Obisk naše sobe Profesorjeva skrivnost iskreno priporočamo, in sicer skupinam od 2 do 4 oseb. Skupino lahko sestavlja tudi 5 članov, vendar je izkušnja bolj bogata, če je skupina malce manjša.

Izkazalo se je, da je obisk nadvse dobra ideja za rojstnodnevna presenečenja, kjer lahko poleg Profesorjeve skrivnosti slavljenec na koncu najde tudi darilo svojih prijateljev.
Idealna pa je seveda tudi za družine, zmenke, team-buildinge in prav tako angleško govoreče skupine. Skratka za različne priložnosti in različno starost oseb.

Termine prirejamo vsak dan vsak dan v tednu. Od ponedeljka do petka od 15:00 do 21:00, soboto in nedeljo pa od 10:00 do 21:00. Igra traja približno eno uro. Za igranje igre pa je potrebna rezervacija na povezavi: http://way-out.si/rezervacija/

Za več informacij o igri in o Profesorjevi zgodbi si oglejte www.way-out.si.

III. Božični Art Market Ljubljana
ATRIJ glavne POŠTE, Čopova ul. 11, Ljubljana - center ob 10:00
III. Božični Art Market Ljubljana Sejem
Vabimo vas na že III. BOŽIČNI ART MARKET Ljubljana, vsak dan od 18.12.2014 do 21.12.2014, ded 10:00 in 20:00 uro, v ATRIJ glavne pošte na Čopovo ulico v Ljubljani.

Na prireditvi bo sodelovalo čez 50 kvalitetnih slovenskih ustvarjalcev (njihova imena spodaj), ki bodo razveseljevali obiskovalce s prodajno razstavo unikatnih in kvalitetnih avtorskih izdelkov.

"ANINA ZVEZDICA" in "NASMEH ZA VSE"

V sklopu BOŽIČNEGA ART MARKETA Ljubljana, vsako leto izvajamo tudi akcijo "Nasmeh za vse". Z akcijo zbiramo hrano in darila, s katerimi kasneje obdarimo socialno šibke posameznike in družine. Letos smo se odločili za sodelovanje z "Anino zvezdico" in tako bo III. Božični ART market Ljubljana (atrij glavne pošte) postal zbirna točka, kjer bomo lahko v času trajanja projekta, darovali hrano z daljšim rokom trajanja. S tem dejanjem pa bomo v prednovoletnem času risali nasmehe - še na več obrazov.

Za dodatne informacije in podrobnosti o projektu, nas kontaktirajte na: info@artmarket.si, FACEBOOK: Artmarket Ljubljana, www.artmarket.si in telefonsko številko: 031275781. Avtor projekta: David Matej Goljat (041395016)

Veselimo se vašega obiska in se vam zahvaljujemo tudi za širjenje novičke... Hvala.

Sodelujoči:
ALEKSANDRA – UNIKATNE PLETENINE / BLACKBIRD BAGS / BERNOT LARA / BERTOSSI EMANUELE / BSBRANIMIRA / BVQVICE - HELENA M. KOLKA / DOBERMAN IN PAJČOLAN / EKO KNJIGA – TASHKA / FRUŠTEK / HABJAN URŠKA / HUMAR GRUDEN ANDREJA – KLEKLJANA ČIPKA / JAGABABA / JUHCA – ŠPELA JUHART / KLOBBKA / KORITNIK ŽIGA – FOTOGRAF / LENN / LESEMA / LESNAVESNA / LIZA DRAGONFLY / LUBLANSKA / LUSSLI – UNIKATNI PLETENI NAKIT / MARUJI / MIMI IN JOJO / MOREIRA LAUREN / NAKUPI V HIŠKI / NARAVNO MILO - IRENA VERSTOVŠEK / OPHELIA ART / ORGONITEX / PETERLIN BORUT – KOLODIJSKI PORTRETI / POLONAPOLONA / ROZINKA / ROŽNI VRT - KLAVDIJA MERKAČ ŠTRASER / SEGA DALIJA / SPRING PORCELAIN BY VESNA VIDRIH / STARA BUKLA / ŠON MOJCA – KERAMIKA / ŠPELCE / TARNULJČICA – TARA JOVANOVIĆ / TOI TOI TOI / TOLE TLELE TKOLE S.P. / TOPLAK MINA - DESIGN OF MINE / TRI LUKNE / URSSULA / USTVARJENO NA PODSTREŠJU – KLAVDIJA ZUPANC / VESNASTIH / VINTAGE OMARA / ZAZIE / ŽUČKO ERIKA

Vabljeni!

Kuharski šov Rudolpha van Veena
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana ob 14:00
Kuharski šov Rudolpha van Veena Kulinarična prireditev
Oba Edinstvena kuharska šova Rudolpha van Veena, ki bi se morala zgoditi konec novembra, sta zaradi uskladitve datumov turneje prestavljena na nedeljo, 21. decembra 2014. V Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča bo karizmatični Rudolph obiskovalce popeljal skozi svoje klasične recepte s posebnimi gosti ob 14.00 in 20.00 uri.

Vse kupljene vstopnice ter kuponi s starim datumom veljajo za nov termin – 21.12.2014, ob izbrani uri.

Dan samostojnosti in enotnosti
Dom krajanov, Draveljska 44 , Ljubljana, Ljuljana ob 16:00
Dan samostojnosti in enotnosti Drugo
Turistično društvo Dravlje in Četrtna skupnost Dravlje MOL vabita v nedeljo, 21.12. 2014, ob 16. uri v dom Krajanov Dravlje na slovesnost ob državnem prazniku "Dan Samostojnosti in enotnosti" .
Slavnostni govornik bo dr.Vincenc Rajšp, kulturni program pa bodo pripravili draveljski krajani.
Po kulturnem programu bo druženje krajanov ob koncu minevajočega leta.

Humanitarni derbi hokejskih legend Jesenic in Olimpije
Dvorana Tivoli, Ljubljana ob 17:00
Humanitarni derbi hokejskih legend Jesenic in Olimpije Športna prireditev
Po dveh pomladanskih zmagah železarjev v Tivoliju in Podmežakli se bodo 21. decembra na ledeni plošči dvorane Tivoli ponovno pomerile legende slovenskega hokeja. Večni rivali Olimpije in Jesenic bodo palice tudi tokrat prekrižali v dober namen in izkupiček srečanja namenili za terapije triletnega Jakca, ki ima cerberalno paralizo.

Na tekmi veteranov, ki so v zlatih časih slovenskega hokeja polnili ledene dvorane, seveda ne bo šlo brez simpatičnih navijačic Ice Ladies, povezovala in komentirala jo bosta humorista in imitatorja Tadej Bricelj in Jure Mastnak, spremljal pa jo bo bogat zabavni program. Med drugim se obeta drsalni spektakel v izvedbi drsalne skupine Lucky Lookers on Ice, ki jo sestavljajo bivši in še aktivni umetnostni drsalci, vaditelji drsanja in animatorji. Z obiskom pravljičnih bitij in Božička pa bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši obiskovalci.

Vstopnice po ceni 6 EUR so že v prodaji na Petrolu, v spletni prodajalni in na ostalih prodajnih mestih Eventima: http://www.eventim.si/si/vstopnice/humanitarni-derbi-olimpija-jesenice-ljubljana-dvorana-tivoli-380287/event.html

Foto: Urban Urbanc, Boštjan Majcen

Božična zgodba z živimi jaslicami
Terme Snovik, Snovik 7, 1219 Laze v Tuhinju ob 17:00
Božična zgodba z živimi jaslicami Prireditev na prostem
Pred nami bo oživel Betlehem. Spoznali bomo pastirje, ki so s svojimi ovcami domovali na prostranih pašnikih.

Videli bomo angela, ki se je spustil iz nebes in ljudem na zemlji oznanil veselo novico.

Rodilo se je dete. Novi kralj. Kralj brez kraljestva in vojske, a bolj mogočen kot vsi, za katere smo kdaj slišali. Usmiljen in dobrega srca, kralj odpuščanja in veselja, kralj miru.
V božični čas nas bo s pesmijo popeljal priljubljeni radijski voditelj JURE SEŠEK

Ekskluzivna Predbožična Večerja z DogodkiZaSamske.si
Dogodki za Samske, Restavracija Strelec, Ljubljana ob 18:00
Ekskluzivna Predbožična Večerja z DogodkiZaSamske.si Kulinarična prireditev
✔Celoten dogodek bo vseboval:

- edinstveno kulinarično razvajanje – večerjo s 4 hodi jedi priznanega chefa Igorja Jagodica
- pijača dobrodošlice – penina
- vinska spremljava (3 kozarci vrhunskega vina) - za doplačilo
- sedežni red po ujemajočih starostih
- spoznavni listki in prikupna spoznavna vprašanja
- praznični srečelov in obdarovanje (moški obdarujejo dame, dame obdarujejo moške)
- dobro glasbo
- posredovanje želenih kontaktov po dogodku
- sprehod po praznično okrašeni Ljubljani po večerji (po želji)

✔Kulinarično razvajanje bo sestavljeno iz 4 hodov jedi:

- Poširana zlatovčica z limeto in maslom, bučna pena, bučni gel, bučna ter sončnična semena, japonska ponzu omaka, limonina majoneza, solata
- Dnevna grajska juha
- Počasi kuhana telečja ličnica, pečeno korenje, dimljen pire krompir
- Krema rdeče pese in malin, sorbet rdeče pese in malin, gel rdeče pese, malinova omaka, meringa rdeča pesa, v sirupu kuhana rdeča pesa, pena bele čokolade ter rdeče pese, maline
- in spremljave 3 kozarcev vrhunskega vina (za doplačilo 10 €)

***********

Pridružite se nam in skupaj z nami preživite prijeten predbožičen nedeljski večer, ki bo poln presenečenj – kulinaričnih, spoznavnih, romantičnih in seveda - prazničnih. :)

Po večerji se lahko skupaj odpravimo tudi na sprehod po praznično okrašeni Ljubljani …

Več o dogodku si preberite na http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/ekskluzivna-predbozicna-vecerja.html

***********

✔Grajsko spoznavanje

Tako kot je edinstven ambient restavracije Strelec, tako čarobno bo tudi spoznavno druženje ob različnih spoznavnih elementih:
- spoznavni listki in spoznavna vprašanja (v omizjih podobnih starosti) in
- praznični srečelov in obdarovanje s prikupnim osebnim sporočilcem (moški obdarujejo dame, dame obdarujejo moške)

✔Praznično-spoznavni srečelov

Kot se spodobi za praznično vzdušje, bomo tudi naš večer popestrili s prikupnim srečelovom, v katerem bodo moški obdarili dame in dame obdarile moške, med tem pa bo prav vsak izmed nas prejel osebno sporočilce z najlepšimi željami za leto, ki prihaja. Vsak udeleženec na dogodek torej prinese simbolično darilce (v vrednosti 2-3 €).

✔Vabljeni vsi, ki …

- obožujete razvajanje ob kulinaričnih presežkih in razvajanje v edinstvenih ambientih … tokrat v restavraciji Strelec, ki je ena izmed najbolj eminentnih restavracij pri nas.
- bi radi preživeli čaroben spoznavni večer v soju svečk in pogledu na praznično osvetljeno Ljubljano.

✔Dress code

Predlagamo vam, da se za Predbožično večerjo oblečete nekoliko bolj elegantno, a poskrbite tudi za to, da se boste počutili udobno.

***********

Beseda organizatorice …

"Vsako leto priredimo Predbožično večerjo, a tokrat bo res nekaj posebnega. Decembra so vse restavracije zasedene in skoraj nemogoče je dobiti dobro, sploh pa najboljšo restavracijo v mestu v tednu pred Božičem. A nam je vseeno uspelo. :)

Posebej za vas … edinstven ambient, kulinarični presežki in nepozaben spoznavni večer v soju svečk nas že vabi, da se spoznamo in skupaj nazdravimo prazničnim dnem." Nina Slapnik, organizatorica dogodkov za samske

***********

✔Kdaj in kje organiziramo EKSKLUZIVNO PREDBOŽIČNO VEČERJO?

Dogodek EKSKLUZIVNA PREDBOŽIČNA VEČERJA bomo organizirali v nedeljo, 21. 12. 2014, ob 18. uri v restavraciji Strelec v Ljubljani na Ljubljanskem Gradu.

✔O kuharskem virtuozu – Igorju Jagodicu

Igor Jagodic je po zaključeni Srednji šoli za gostinstvo in turizem in Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled svojo kuharsko pot začel kot pripravnik v JGZ Brdo pri Kranju pri takrat enem najboljših kuharjev Andreju Goljatu. Pri njem je spoznal, da je kuharski poklic lahko neizmerno ustvarjalen.

Kuharska kariera ga je kasneje vodila od hotela Lev, preko hotela Astoria do Grand Hotela Toplice in Vile Bled. Od leta 2012 vodi kuhinjo restavracije Strelec na ljubljanskem gradu.
Igor Jagodic se nenehno izpopolnjuje na različnih tečajih in strokovnih usposabljanjih doma in v tujini. Leta 2010 je tri tedne delal v znameniti restavraciji Noma v Kobenhavnu, kjer ga je navdušil mojster Rene Redzepi in njegova filozofija priprave sodobnih jedi iz lokalnih sestavin.

Pohvali se lahko z naslednji dosežki:
- 2. mesto na polfinalu WACS Global Chef Challenge, 2012
- Zmagovalec slovenskega predizbora za WACS Global Chef Challenge, 2011
- 5 sončkov po izboru Nedelovih gostiln, november 2011
- Bronasta medalja, Expogast Culinary World Cup, Luxembourg, 2010
- Dve srebrni medalji na kuharski olimpijadi v Erfurtu (IKA Culinary Olympics), 2008
- Srebrna medalja, Intergastra, Stuttgart, 2008;
- Zlata medalja, Intergastra, Stuttgart, 2006;
- Bronasta medalja, Expogast Culinary World Cup, Luxembourg, 2006
- 5 sončkov po izboru Nedelovih gostiln

✔O restavraciji Strelec

Stolp strelcev prevzame vsakogar, ki vstopi v njegov objem. Prostor zaznamujejo kulinarični, umetniški in kulturni dogodki na visokem, najvišjem nivoju. Prežet z zgodovino na svojevrsten način povezuje grad in mesto pod njim.
Snovanje se je seveda začelo, kje drugje, kot pri kulinariki. Jedilni list je stvaritev! Delo je nastalo v sodelovanju z etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem in Chefom Igorjem Jagodicem, ki se je podpisal pod vsak ustvarjen krožnik.
Ponudba nove restavracije Strelec predstavlja kulinarično križišče med Alpami, Jadranom in Panonijo. Vizija in iskrena želja je okusiti jedi naših prednikov, ponuditi ščepec grajskega, obuditi žlahtne vonjave ter z neizmerno radovednostjo pogledati v srednjeveški čas. V Strelcu poskrbijo, da bi se le ta vsaj za hip ustavil - ponujamo vam le najslajše, najboljše, najlepše, čudovit pogled na okolico in še na čarobni mestni vrvež pod njim.
Oblike se vrstijo in vrtijo v prostoru, podobe ustvarjajo sliko neskončne pokrajine v kateri so našla svoj prostor dela priznanih avtorjev, umetnikov ter rokodelcev. Njihova skrb, občutek za vsak detajl in predanost so postali tudi cilj Strelca.
Stene v restavraciji Strelec krasijo izpraskanci ali sgraffi (imenovani tudi zgrafiti ali sgrafiti), ki so delo arhitekta, slikarja in univerzitetnega profesorja Borisa Kobeta (1905-1981) ter akad. slikarja Marija Preglja (1913-1967). Nastali so med letoma 1952 in 1953, skladno s Kobetovo zasnovo in opremo nekdanje grajske restavracije oz. pivnice, ki je delovala še do konca šestdesetih let 20. stoletja. Med zadnjo prenovo Ljubljanskega gradu so bili sgraffi močno poškodovani, vendar jih je uspelo ohraniti z veščimi restavratorskimi posegi.

✔Kaj vključuje cena dogodka?

Cena dogodka (49 €) vključuje:
- edinstveno kulinarično razvajanje – večerjo s 4 hodi jedi priznanega chefa Igorja Jagodica
- pijača dobrodošlice – penina
- sedežni red po ujemajočih starostih
- spoznavni listki in prikupna spoznavna vprašanja
- praznični srečelov in obdarovanje (moški obdarujejo dame, dame obdarujejo moške)
- dobro glasbo
- posredovanje želenih kontaktov po dogodku
- sprehod po praznično okrašeni Ljubljani po večerji (po želji)

Za doplačilo 10 €, pa cena dogodka (59 €) vključuje še vinsko spremljavo 3 kozarcev vrhunskega vina, ki se harmonično prilegajo h kulinaričnim specialitetam.

✔Kako je s plačilom dogodka?

Cena dogodka je 49 € ali 59 €, katero se poravna s predplačilom najkasneje do 16. 12. 2014.

Ko se prijavite na dogodek preko spletne strani www.dogodkizasamske.si, vam bomo vsa navodila glede predplačila poslali pravočasno preko e-pošte.

***********

Več o dogodku si preberite na http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/ekskluzivna-predbozicna-vecerja.html

Kuharski šov Rudolpha van Veena
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana ob 20:00
Kuharski šov Rudolpha van Veena Kulinarična prireditev
Oba Edinstvena kuharska šova Rudolpha van Veena, ki bi se morala zgoditi konec novembra, sta zaradi uskladitve datumov turneje prestavljena na nedeljo, 21. decembra 2014. V Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča bo karizmatični Rudolph obiskovalce popeljal skozi svoje klasične recepte s posebnimi gosti ob 14.00 in 20.00 uri.

Vse kupljene vstopnice ter kuponi s starim datumom veljajo za nov termin – 21.12.2014, ob izbrani uri.

Ostalo
Zimsko spanje	 (Kış Uykusu)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 11:00
Zimsko spanje (Kış Uykusu) Kino
Zajtrk pri Kinodvoru
Režija: Nuri Bilge Ceylan
Za subtilno čehovsko značajsko študijo, postavljeno v slikovito kapadoško pokrajino, je velikan sodobnega avtorskega filma Nuri Bilge Ceylan prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu.

Dokumentarni film FENOMEN BRUNO GRÖNING - Po sledeh 'čudodelnega izcelitelja'
M hotel - dvorana H ali J, Derčeva ulica 4, Ljubljana ob 14:00
Dokumentarni film FENOMEN BRUNO GRÖNING - Po sledeh "čudodelnega izcelitelja" Kino
"Fenomen Bruno Gröning" opisuje dramatične dogodke tistega časa in gre po sledeh tega nenavadnega človeka. Odprto, objektivno in sočutno nam ta film osvetljuje posamezne postaje v življenju in delovanju Bruna Gröninga.
Bruno Gröning, rojen leta 1906 v Gdansku, ki je po vojni kot pregnanec emigriral v Zahodno Nemčijo, je bil navaden delavec. Delal je v najrazličnejših poklicih. Nenadoma se je znašel v središču interesa javnosti. Vest o njegovih čudežnih izcelitvah se je razširila po vsem svetu. Iz vseh držav so prihajali bolniki, pisma prošenj in ponudbe. Desettisoči iskalcev pomoči so romali v kraje, kjer je deloval. Začenjala se je revolucija v medicini.

Izcelitve, ki so potrjene in dokumentirane s strani neodvisnih zdravnikov, potrjujejo besede Bruna Gröninga, da "Neizceljivo ne obstaja, Bog je največji zdravnik!"

Vtise in poročila gledalcev, ki so videli ta film si lahko ogledate tukaj:
http://www.youtube.com/watch?v=_9xCJXig-bU&feature=youtu.be

Rezervacije za ogled filma na www.gh-film.org
ali na tel. 070234568

Pingvini z Madagaskarja
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 16:00
Pingvini z Madagaskarja Kino
Najelitnejši tim na svetu sestavljajo: Kapitan, Kovalski, Riko in Pešak. Gre za dobro poznano četverico pingvinov iz animiranih filmov Madagaskar. Tokrat se bodo podali v misijo svojega življenja. Na njihove krhke pingvinje hrbte pade velika odgovornost – rešiti svet! Da bi uspeli se morajo podati na vroč afriški otok, vendar njihovo (ne)znanje obvladanja situacij bo povzročalo velike glavobole tajni službi Severni veter.

Animirana pustolovščina z najbolj nenavadni super detektivi.

Božični koncert glasbenega centra Edgarja Willemsa
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana ob 17:00
Božični koncert glasbenega centra Edgarja Willemsa Za otroke
Za otroke od 3. leta

Karate vrtec vpis 2015
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 17:30
Karate vrtec vpis 2015 Za otroke
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico: http://www.karate.si/?page=vpis

Ciljna skupina: predšolski otroci
Urnik: sreda, 17:30 - 18:30

Vadba v programu Karate-do vrtec otrokom ponuja zdravo psihofizično športno-borilno dejavnost, ki ugodno vpliva na njihov telesni in umski razvoj. Redna vadba razvija ravnotežje, odzivnost in domišljijo, otroci pridobijo več moči, hitrosti in koordinacije.

Več na: www.karate.si

Noč kratkih filmov
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 18:00
Noč kratkih filmov Kino
21. decembra 2014 se Slovenija na pobudo Slovenskega filmskega centra pridružuje mednarodnemu dogodku "Najkrajši dan" (Le jour le plus court), ki se je leta 2011 začel v Franciji, ravno tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih inštitucij. Maratonu kratkih filmov se je pridružilo že 16 držav, letos pa bo prvič potekal tudi v 14. slovenskih mestih. 21. december je dan zimskega solsticija - najkrajšega dneva in najdaljše noči v letu – dan, ko se na severni polobli začne koledarska zima.

Slovenska kinematografija z Nočjo kratkih filmov predstavlja in slavi produkcijo kratkih filmov, hkrati pa je to tudi priložnost za srečanje filmskih ustvarjalcev in ljubiteljev kratkega metra. Osrednji dogodek bo potekal v Slovenski kinoteki, pa tudi v 13. dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje RTV Slovenija, ki bo ta večer predvajala kratke filme na svojem programu. Slovenski filmski center pričakuje, da bo prvo praznovanje slovenskega kratkega filma uspešen uvod v Noč kratkih filmov, ki naj bi postala vsakoletni filmski dogodek.

Nevidna ženska	 (The Invisible Woman)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:00
Nevidna ženska (The Invisible Woman) Kino
Za zamudnike:
Režija: Ralph Fiennes
Fiennesova intimna kostumska drama o skrivni ljubezni Charlesa Dickensa in mlade igralke Nelly Ternan namesto klasičnega biografskega portreta s pretanjenostjo razgalja tako malo znano ljubezensko življenje in silovito privlačnost slavnega pisatelja kot usodo in položaj ženske, ki je pod represijo viktorijanske spodobnosti primorana ljubiti in živeti v zanikanju.

Noč kratkih filmov
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 19:00
Noč kratkih filmov Kino
19

Hobit: Bitka petih vojska
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Ljubljanska 61 ob 20:00
Hobit: Bitka petih vojska Kino
S filmom Hobit: Bitka petih vojska Peter Jackson zaključuje svojo trilogijo pustolovščin Bilba Bisagina, Thorina Hrastoščita in druščine škratov, ki so si od zmaja Smauga spet priborili svojo domovino, a so pri tem nehote osvobodili smrtonosno silo. Razbesneli Smaug svoj ognjeni bes znese nad nemočnimi možmi, ženami in otroki Jezernega mesta. Thorin, ki ga bolj kot vse drugo obseda ponovno pridobljeno bogastvo, žrtvuje prijateljstvo in čast, da si ga nagrabi, medtem ko Bilba vročični trud, da bi prijatelja spravil k pameti, privede do skrajne in nevarne odločitve. A druščino čakajo še hujše nevarnosti. Sovrag Sauron, ki ga vidi le Gandalf, je v pritajeni napad na Samotno goro poslal vojsko orkov. Nad čedalje hujši spopad se spušča tema ter škratje, vilini in ljudje se morajo odločiti, ali združijo moči ali pa sprejmejo uničenje. Bilbo se znajde sredi boja za svoje življenje in življenje prijateljev v Bitki petih vojska, od katere je odvisna prihodnost Srednjega sveta.

Zadnji del Jacksonove trilogije o pogumnem hobitu Bilbu Bisaginu in bitki za prihodnost Srednjega sveta.

Oblaki nad Sils Mario	 (Sils Maria)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 21:00
Oblaki nad Sils Mario (Sils Maria) Kino
Režija: Olivier Assayas
Meditacija o času in o tem, kako se spopadamo z njegovim minevanjem. Preplet resničnosti in fikcije, v katerem se soočijo ikona evropskega avtorskega filma Juliette Binoche ter hollywoodski zvezdnici Kristen Stewart in Chloë Grace Moretz.

Gledališče
Pepelka
Lutkovno gledališče Ljubljana, Šentjakobski oder ob 11:00
Pepelka Lutkovna predstava
Po svetu kar mrgoli različic pravljice o lepi, skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo. Eno od različic je prvi zapisal Charles Perrault, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. V obeh najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.
Brez števila je opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb, za najbolj znano pa velja po Perraultovi različici posneta Disneyeva risanka, ki je brez dvoma zaslužna za to, da deklice na vseh koncih sveta sanjajo Pepelkin srečen konec – da bi se poročile s pravim pravcatim princem. Stereotipi, ki jih generira ta pravljica, v naši družbi delujejo zastarelo, s čimer pa se je v svoji različici Pepelke duhovito poigral tudi Roald Dahl. V njej pokaže Pepelka svojo odločnost in neodvisnost, za razliko od svojih predhodnic zavzame aktivno držo. Naša Pepelka pa tudi ni od muh. Zlobna mačeha in zoprni polsestri jo s prevaro spravijo v nemilost pri očetu in oče, ki je kraljev minister, jo za kazen pošlje v kuhinjo. Oj, gorje! Ampak Pepelka ne pleše prav dolgo, tako kot ji zapovedujejo. Stvari vzame v svoje roke, si sama sešije obleko za na ples in na plesu popolnoma očara princa. Toda naš princ je žal prejkone nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen. Pepelka se bo morala odločiti, kako pa kaj. Vendar pa Pepelka ne bi bila Pepelka, če se ne bi lahkotno zasukala proti srečnemu koncu …

Mizica, pogrni se
Ljubljanski grad, Ljubljana ob 14:00
Mizica, pogrni se Lutkovna predstava
razprodano


O predstavi

Lutkovna uspešnica, ki ji režiser Marek Bečka prispeva svojo izvirno, samosvojo in zanj prepoznavno režijo, mladi glasbenik Jose s svojo energično sodobno glasbo in igralec Aljaž Jovanović pa nepozabno predstavo ustvarjata tudi z v živo izvajanimi songi.

Mizica, pogrni se velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ...

V letu 2005 je Marek Bečka v Mini teatru prvič zrežiral igrano-lutkovno predstavo Obuti maček. Ponovno smo v goste povabili priznanega češkega režiserja in igralca, ter mu ponudili v režijo eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu Mizica, pogrni se. Marek Bečka, rojen leta 1964 v Plsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka je docent na praški gledališki akademiji DAMU, pod njegovim mentorstvom je v Pragi med drugimi študiral izjemen slovenski lutkar Matija Solce. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova druga režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Mizica, pogrni se, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh. Podobno je bila recimo pri Srečnem kraljeviču Oscarja Wilda in Luisa Zornoze Boya.

Iz kritik

»Bečkova odrska priredba postavlja protagoniste Grimmove pravljice v današnje razmere globalnega potrošništva in v njih prevladujočega skrajnega egoizma posameznikov, v katerih se prvinsko naivno dobrodušni in zaupljivi sin Miha šele s čarobno gorjačo nazadnje ustrezno oboroži in hkrati tudi odrešilno osvesti za znosnejše sožitje z vsakršnimi goljufi in tatovi.« Slavko Pezdir, Delo 2008

Nagrade

Nagrada za najboljšo predstavo po izboru občinstva na 8. festivalu pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008)

Nagrada strokovne komisije za najboljšo animacijo na Poletnem lutkovnem pristanu (Maribor, avgust 2008)

Festivali in gostovanja

Festival Goričke večeri (Velika Gorica, Zagreb, Hrvaška junij 2008), Ljeto u Dubravi (Dubrava, Hrvaška, julij 2008) 8. festival pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008), Poletni lutkovni pristan (Maribor, avgust 2008), 25. mednarodni gledališki festival Valise (Lomža Poljska, junij 2012), odprtje razstave Poljsko lutkarstvo v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012), odprtje 14. mednarodnega festivala Mini poletje v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012).Besedilo:

Jacob in Wilhelm Grimm

Priredba in režija:

Marek Bečka

Igrata:

Jose in Aljaž Jovanovič

Likovna zasnova:

Robert Smolik

Glasba:

Jose

Oblikovanje luči in zvoka:

Tomaž Grubelnik, Anže Kreč in Tilen Vipotnik

Lektura:

Mateja Dermelj

Vodja tehnikov:

Tilen Vipotnik

Fotografije:

Nada Žgank

Premiera:

27. januar 2008

Predstava traja 45 minut

Igrano-lutkovna predstava za otroke, stareše od 3 let

Ježek in vran pričarata božič	 (Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 14:30
Ježek in vran pričarata božič (Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa) Predstava za otroke
Kinobalon:
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Božična lutkovna dogodivščina, v kateri nastopajo izumitelj snežnega stroja Reodor, ježek Ludvik in vran Solan. Priprave na božič zmoti urednik lokalnega časopisa, ki uporabi njihov snežni stroj. Zapade preveč snega in nekaj je treba ukreniti ...

Zimska pravljica in obisk dedka Mraza
Hiša otrok in umetnosti, Komenskega 9,, Ljubljana ob 16:00
Zimska pravljica in obisk dedka Mraza Lutkovna predstava
V Zimski pravljici spoznamo  tri snežake, ki se borijo za svoj prostor v ulici in jih šele kužkov klic na pomoč pripravi do tega, da mu s skupnimi močmi pomagajo  najti  njegov dom.

Primerno za otroke 2+; traja:30 min.
Po predstavi bo otroke pozdravil tudi dedek Mraz. Možna je tudi individualna obdaritev otrok po predhodni potrditvi vstopnic na e-naslov: rezervacije@hisaotrok.si

Lutkovna predstava Zimska pravljica
Prečna 7, Ljubljana Center ob 16:30
Lutkovna predstava Zimska pravljica Lutkovna predstava
B. Gašperčič: Zimska pravljica / Lutkovna predstava

Maša in Janko si želita, da bi zapadel sneg, saj se bosta kepala, sankala, delala snežake. Želja se jima uresniči, kar pa ni najbolj pogodu kosu in sinički, saj težko najdeta zavetje in hrano. Kužka se najprej zelo veselita, potem pa ju prične zebsti. Maša in Janko pa uživata v snežnih radostih in seveda naredita imenitnega sneženega moža. Ponoči pa ta snežak oživi, pomaga kosu in sinički ter svetuje tudi kužkoma.
Otroci med sneženjem začutijo čarobnost spreminjanja pokrajine v čisto belino, začutijo stisko živali, ujetih pod sneženo odejo. Nežna, mehka, prijetna predstava, primerna tudi za najmlajše.


Trajanje predstave: 30 min

Mizica, pogrni se
Ljubljanski grad, Ljubljana ob 17:00
Mizica, pogrni se Lutkovna predstava
Pred predstavo bo otroke pozdravil dedek Mraz.


O predstavi

Lutkovna uspešnica, ki ji režiser Marek Bečka prispeva svojo izvirno, samosvojo in zanj prepoznavno režijo, mladi glasbenik Jose s svojo energično sodobno glasbo in igralec Aljaž Jovanović pa nepozabno predstavo ustvarjata tudi z v živo izvajanimi songi.

Mizica, pogrni se velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ...

V letu 2005 je Marek Bečka v Mini teatru prvič zrežiral igrano-lutkovno predstavo Obuti maček. Ponovno smo v goste povabili priznanega češkega režiserja in igralca, ter mu ponudili v režijo eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu Mizica, pogrni se. Marek Bečka, rojen leta 1964 v Plsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka je docent na praški gledališki akademiji DAMU, pod njegovim mentorstvom je v Pragi med drugimi študiral izjemen slovenski lutkar Matija Solce. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova druga režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Mizica, pogrni se, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh. Podobno je bila recimo pri Srečnem kraljeviču Oscarja Wilda in Luisa Zornoze Boya.

Iz kritik

»Bečkova odrska priredba postavlja protagoniste Grimmove pravljice v današnje razmere globalnega potrošništva in v njih prevladujočega skrajnega egoizma posameznikov, v katerih se prvinsko naivno dobrodušni in zaupljivi sin Miha šele s čarobno gorjačo nazadnje ustrezno oboroži in hkrati tudi odrešilno osvesti za znosnejše sožitje z vsakršnimi goljufi in tatovi.« Slavko Pezdir, Delo 2008

Nagrade

Nagrada za najboljšo predstavo po izboru občinstva na 8. festivalu pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008)

Nagrada strokovne komisije za najboljšo animacijo na Poletnem lutkovnem pristanu (Maribor, avgust 2008)

Festivali in gostovanja

Festival Goričke večeri (Velika Gorica, Zagreb, Hrvaška junij 2008), Ljeto u Dubravi (Dubrava, Hrvaška, julij 2008) 8. festival pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008), Poletni lutkovni pristan (Maribor, avgust 2008), 25. mednarodni gledališki festival Valise (Lomža Poljska, junij 2012), odprtje razstave Poljsko lutkarstvo v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012), odprtje 14. mednarodnega festivala Mini poletje v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012).Besedilo:

Jacob in Wilhelm Grimm

Priredba in režija:

Marek Bečka

Igrata:

Jose in Aljaž Jovanovič

Likovna zasnova:

Robert Smolik

Glasba:

Jose

Oblikovanje luči in zvoka:

Tomaž Grubelnik, Anže Kreč in Tilen Vipotnik

Lektura:

Mateja Dermelj

Vodja tehnikov:

Tilen Vipotnik

Fotografije:

Nada Žgank

Premiera:

27. januar 2008

Predstava traja 45 minut

Igrano-lutkovna predstava za otroke, stareše od 3 let

Pepelka
Lutkovno gledališče Ljubljana, Šentjakobski oder ob 17:00
Pepelka Lutkovna predstava
Po svetu kar mrgoli različic pravljice o lepi, skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo. Eno od različic je prvi zapisal Charles Perrault, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. V obeh najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.
Brez števila je opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb, za najbolj znano pa velja po Perraultovi različici posneta Disneyeva risanka, ki je brez dvoma zaslužna za to, da deklice na vseh koncih sveta sanjajo Pepelkin srečen konec – da bi se poročile s pravim pravcatim princem. Stereotipi, ki jih generira ta pravljica, v naši družbi delujejo zastarelo, s čimer pa se je v svoji različici Pepelke duhovito poigral tudi Roald Dahl. V njej pokaže Pepelka svojo odločnost in neodvisnost, za razliko od svojih predhodnic zavzame aktivno držo. Naša Pepelka pa tudi ni od muh. Zlobna mačeha in zoprni polsestri jo s prevaro spravijo v nemilost pri očetu in oče, ki je kraljev minister, jo za kazen pošlje v kuhinjo. Oj, gorje! Ampak Pepelka ne pleše prav dolgo, tako kot ji zapovedujejo. Stvari vzame v svoje roke, si sama sešije obleko za na ples in na plesu popolnoma očara princa. Toda naš princ je žal prejkone nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen. Pepelka se bo morala odločiti, kako pa kaj. Vendar pa Pepelka ne bi bila Pepelka, če se ne bi lahkotno zasukala proti srečnemu koncu …

Paddington	 (Paddington)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 17:00
Paddington (Paddington) Predstava za otroke
Kinobalon:
Režija: Paul King
Topla igrano-animirana družinska komedija, nastala po knjižnih klasikah Michaela Bonda.

Slovenska muska od A do Ž
Kulturni dom, Mengeš ob 18:00
Slovenska muska od A do Ž Komedija
Najbrž ga ni ljubitelja odrske komedije, ki v minulem letu ne bi slišal ali si celo ogledal glasbene predstave 'Slovenska muska od A do Ž'.
Čeprav Slovenci nimamo leksikona slovenske glasbe, pa imamo neprekosljivega Lada Bizovičarja. V 'Slovenski muski od A do Ž' gledalce, ob pomoči odličnih glasbenikov, popelje od Avsenika do Žagarjeve, od popa do rocka, od fuzbal napevov do himne ..., od Laibach do Molarja ... katerega Molarja? Adis Molarja! S svojim vokalom in izvrstno interpretacijo je tako prepričljiv, da se na trenutke celo zdi, da smo na koncertu znanih slovenskih izvajalcev. Parodija na domačo glasbeno sceno je tako zabavna, da ježi kožo, potegne usta do ušes in povzroči kako solzico ... od smeha seveda.
"Če radi poslušate slovensko glasbo, vam bo ta predstava všeč, če slovenske glasbe ne marate, vam bo ta predstava izredno všeč!" (Lado Bizovičar in glasbeniki)

David Mamet: Glengarry Glen Ross; režija: Vito Taufer
Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11, Ljubljana ob 19:00
David Mamet: Glengarry Glen Ross; režija: Vito Taufer Drama
David Mamet:
GLENGARRY GLEN ROSS
Režija: Vito Taufer

Igrajo: Dario Varga, Matej Recer, Matija Vastl, Željko Hrs, Stane Tomazin, Blaž Šef, Uroš Maček, Marko Mlačnik,

Esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet, eden najboljših sodobnih ameriških avtorjev, je z Glengarry Glen Rossom leta 1983 napisal svojo še do danes najpomembnejšo dramo. Zanjo je prejel Pulitzerjevo nagrado, nagrado Laurencea Olivierja za najboljšo novo dramo in nagrado newyorških dramskih kritikov. Leta 1992 je besedilo predelal v scenarij za izjemno odmeven film.

To nenavadno, kruto, a hkrati nadvse zabavno igro o neizprosnem svetu nepremičninskih agencij odlikujejo natančni, inteligentni, ostri, včasih vulgarni dialogi, polni nenadnih in nepredvidenih preobratov, ki gledalca iz sveta realizma povlečejo v čisto mametovsko poezijo jezika. Zato nikakor ni naključje, da se je za dialog z velikim mojstrom svetovne dramatike tokrat odločil virtuoz gledališke režije, Vito Taufer, ki nam bo skupaj z igralci in drugimi ustvarjalci prikazal še kako aktualne politične in psihopatološke mehanizme v današnjem (neo)liberalnem svetu, tudi v Sloveniji.

Ivana Sajko: Evropa
Cankarjev dom, Dvorana Duše Počkaj, Ljubljana ob 20:00
Ivana Sajko: Evropa Drama
Produkcija: Imaginarni, CD

Režija: Primož Ekart
Dramaturgija: Simona Hamer Kostumografija: Belinda Radulović Scenografija: Damir Leventić
Avtor glasbe: Davor Herceg
Igrajo: Iva Babić, Branko Jordan, Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor, Nik Škrlec

»Nehajmo se bojevati in začnimo kupovati.« Avtorski projekt Primoža Ekarta, Simone Hamer, Branka Jordana in Ive Babić temelji na raziskovanju teme upora skozi politični, družbeni in individualni vidik. Zdi se, da upor – tako značilen za človeštvo – v današnji stvarnosti demokratičnih sistemov in poplavi informacij izgublja svoj daljnosežni prevratniški naboj in postaja le še ena izmed blagovnih znamk na policah kapitalizma. Razmišljanja o odgovornosti in moči (evropskega) človeka so avtorsko ekipo pripeljala do besedila Evropa, ki zavzame v uprizoritvi osrednjo vlogo. Ostra in provokativna pisava Ivane Sajko se v predstavi spaja s prvinami epskega gledališča in muzikala ter razgalja tako Evropsko unijo kot nas, njene pokorne državljane.

Mame
SiTi TEATER BTC, Ljubljana ob 20:00
Mame Komedija
Dogodek je razprodan. <br>Avtorski projekt petih priznanih mam in igralk je komedija za vse slovenske matere, in tiste, ki bodo to šele postale in priložnost za vse moške, ki si želijo ali upajo biti enkrat na pravem t.i. "babjem žuru".

Pet še vedno mladih mamic ukrade noč svoji družini, da si privoščijo sproščeno druženje. Skozi poplavo "ženskega čveka" spoznamo njihove poglede na vzgojo, kariero, zdravo prehrano, moške in seks. Sočutne in skrbne, sproščene in odkrite, divje , jezne in razuzdane nam brez dlake na jeziku, predvsem pa brez otrok, nalijejo čistega vina, ki bo spremenil marsikateri pogled na materinstvo.
Pod režijsko taktirko Tijane Zinajić odkrito spregovorijo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Barbara Medvešček, Tijana Zinajić , Ana Urbanc in Nina Valič.

Otroke pa pustite doma!

avtorski projekt
igrajo: Ana Urbanc, Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Barbara Medvešček, Tijana Zinajić in Nina Valič
produkcija: Kreker in SiTi Teater BTCVstopnice lahko kupite preko prodajnega sistema Moje karte.
Prodajna mesta:

- Petrol servisi po Sloveniji
- Info točka BTC v Hali A
- Cankarjev dom
- Kompas poslovalnice
- Mercator HM (hipermarket)

Internetna predprodaja: www.mojekarte.si (možnost print@home vstopnic)

Telefonska predprodaja: 041 662 002 (pon - pet: 9.00 - 15.00)

Blagajna SiTi Teatra BTC: uro pred vsakim dogodkom na rednem sporedu SiTi Teatra

Glasba
BUUM - Bazar Uporabnih Umetnosti
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 10:00
BUUM - Bazar Uporabnih Umetnosti Bazar in glasba
Cilj Bazarja uporabnih umetnosti BUUM je umetnike in njihove izdelke približati ljudem. Umetnost naj ne bi bilo nekaj, kar visi na stenah, temveč nekaj, kar se uporablja. Buum si skozi druženja umetnikov in obiskovalcev prizadeva, da je umetnost bistvo dneva. Umetniki svoje umetnine prodajajo po kupcu prijaznih cenah. Obiskovalci pa si imajo tudi sami možnost ustvariti umetniško delo. In če želimo, da umetnost postane standard, se moramo lotiti spreminjanja vrednot pri najmlajših.

Zato so na Buum toplo in predvsem vabljeni otroci, saj lahko skozi pester program pride v stik s glasbo, likovno umetnostjo in lastnim ustvarjanjem. Organizatorji, ki so tudi sami ustvarjalci na BUUM-u delijo svoje navdihe in se povezujejo z interesom po ustvarjanju novih, unikatnih in navdihujočih kreacij.

TUDI VAŠI OTROCI LAHKO PRI NAS RAZSTAVLJAJO! Izdelke iz otroških delavnic se prav tako razstavi in občuduje, kasneje pa seveda odnese domov za spominek.

Pridružite se razgibani karavani vsestranskih umetnikov pri njihovem rajanju in postanite del pojmovanja umetnosti kot začimbe, ki popestri vsakdan preprostih in iskrenih ljudi!

Ambientalno popoldne z Rokom Zalokarjem na pianinu
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 16:00
Ambientalno popoldne z Rokom Zalokarjem na pianinu Koncert
Ambientalno popoldne z Rokom Zalokarjem na pianinu

Božični koncert z Nušo Derenda in Simfoniki RTV Slovenija
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana ob 18:00
Božični koncert z Nušo Derenda in Simfoniki RTV Slovenija Klasična glasba
Dirigent: Patrik Greblo

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solistka: Nuša Derenda, vokal

Gostje:
Aljaž Farasin, tenor
Jure Gradišnik, trobenta
Big band RTV Slovenija
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija
V objemu Simfonikov RTV Slovenija bo na tradicionalnem božičnem koncertu v Gallusovi dvorani prvič nastopila priljubljena pevka Nuša Derenda. Program, ki bo segal od najlepših tradicionalnih božičnih napevov do novejših prazničnih popevk, bodo popestrili gostje.

Božični koncerti dalmatinskih klap - Ig
Športna dvorana Ig ob 18:00
Božični koncerti dalmatinskih klap - Ig Etno
Največkrat nagrajene dalmatinske klape se ponovno vračajo v Slovenijo na kar tri koncerte, tokrat v času božičnega vzdušja. Na tradicionalnem klapskem večeru bodo občinstvu ponovno dokazale kako čarobne so klapske pesmi posebno v prazničnem času, ko nas spomnijo na toplo poletje. Kot gost se bo klapam na odru pridružil znani hrvaški pevec Duško Lokin.

Koncerti bodo potekali v terminih:

KLAPE NA PREVALJAH, petek, 19. december 2014, ob 20. uri, Športna dvorana Prevalje
KLAPE V KRANJU, sobota, 20. december 2014, ob 20. uri, Dvorana Zlato polje, Kranj
KLAPE NA IGU, nedelja, 21. december 2014, ob 18. uri, Športna dvorana Ig

Nastopile bodo naslednje klape:
Klapa MASLINA iz Šibenika
Klapa KAMPANEL iz Primoštena
Klapa NIKO iz Zadra

Na koncertu v Kranju pa se jim bosta pridružili še:
Klapa LUNGOMARE iz Umaga
Ženska klapa LIPA iz Litije

Posebni gost: DUŠKO LOKIN

V najstniških letih je bil odličen športnik, a se je raje odločil za glasbeno pot – najprej s skupino Kondori (največji hit so dosegli s pesmijo »Draga Marija«), kasneje pa kot samostojen glasbenik. Njegovo glasbeno kariero so zaznamovali hiti kot so »Oči pune suza«, »Netko te tajno voli«, »Anđelina«, »Znam da negdje živi žena«. Lani pa je osnoval projekt Legende, v katerem sodelujejo tudi Krunoslav Kićo Slabinac, Darko Domjan in Željko Kruška.

Odlične vokalne interpretacije nas bodo ob spremljavi kitar in mandolin popeljale v mediteransko ozračje. Vsi ljubitelji dalmatinskih pesmi, morskega vzdušja ter nostalgije ste vabljeni na nepozabne večere z odličnimi klapami, ki se jim bo pridružil legendarni Duško Lokin.

Na prireditvi bo veljala prosta izbira sedišč v posamezni kategoriji.

Mestna godba Kamnik: Tradicionalni božični koncert
Dom kulture Kamnik, Fužine 10
Mestna godba Kamnik: Tradicionalni božični koncert Klasična glasba
Mestna godba Kamnik TRADICIONALNI BOŽIČNI KONCERT Vstopnina: 10 eur   Več informacij o dogodku

Poteka do: 21.12.2014
Martina Batič, dirigentka - Vokalni 4 in izven
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana ob 19:00
Martina Batič, dirigentka - Vokalni 4 in izven Klasična glasba
Slovenski komorni zbor
dirigentka: Martina Batič

Spored: Kedrov-Kastalski-Stecenko-Pärt-Silvestrov-Kjuj-Svidrov-Česnokov

Slovenski komorni zbor je bil kot poklicni pevski zbor ustanovljen leta 1991. Do jeseni leta 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/2010 pa sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič postala umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor. Ta 40-članski zbor je od leta 1998 del Slovenske filharmonije in ima v vsaki sezoni povprečno po 35 koncertov. Njegova osrednja naloga je predvsem izvajanje glasbe a cappella, največ v Vokalnem abonmaju, ter vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri pa tudi snemanje zborovske glasbe. S slovenskim komornim zborom so poleg slovenskih (M. Vatovec, G. Klančič, M. Cuderman, U. Lajovic, T. Faganel, M. Ozbič, S. Kuret, K. Šilec, L. Arnič, U. Lah, S. Vrhovnik, B. Smrekar, M. Šček ...) sodelovali številni priznani tuji dirigenti (G. Theuring, T. Kaljuste, V. Kranjčević, H. Leenders, A. Eby, W. Seeliger, E. Ericson, R. Sund, J. Prinz, K. Putniņš, S. Layton idr.), na koncertih vokalno-instrumentalne glasbe pa vsi uveljavljeni slovenski in ugledni tuji dirigenti. Gostje zbora so bili tudi številni znani slovenski in tuji pevci solisti.
Na abonmajskih in drugih koncertih je Slovenski komorni zbor ponovno obudil veliko del slovenskih skladateljev ali prvič izvedel nova, številne skladbe iz zakladnice evropske zborovske glasbe pa je občinstvu predstavil prvič. Zbor veliko snema. Posebej zajetna je njegova diskografija, saj šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Nastopa tudi na koncertih in festivalih v Italiji, Avstriji in Nemčiji, na Hrvaškem, Nizozemskem in Madžarskem. Posebej tesno je sodeloval s festivalom Varaždinski baročni večeri. Slovenski komorni zbor je dobitnik več uglednih umetniških priznanj in nagrad.
Novembra 2012 je Slovenski komorni zbor skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s skupino izvrstnih solistov mednarodnega slovesa s slavno sopranistko Ano Netrebko na čelu (sodelovali so tudi štirje slovenski pevci) pod vodstvom Emmanuella Villauma z velikim uspehom gostoval v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posnel za znano založbo Deutsche Gramofon. Decembra lani je Slovenski komorni zbor skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gostujočimi solisti pod dirigentskim vodstvom Martine Batič pripravil izjemno izvedbo Händlovega oratorija Mesija, ki je bila deležna tudi odličnih kritik.

Vljudno vabljeni tudi na predkoncetni pogovor o
sporedu, skladateljih in izvajalcih, ki bo na dan koncerta ob
ob 18. uri v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski fi lharmoniji.

Prodaja vstopnic: uro pred koncertom pri blagajni Slovenske filharmonije.
Rezervacija vstopnic: T + 386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si

Rigo Masiala &amp; Freedom Kongo Fighters
Klub Daktari, Krekov trg 7, Ljubljana ob 20:00
Rigo Masiala & Freedom Kongo Fighters Reggae
Vabljeni 21.12. na zabavo z reggae skupino Rigo Masiala & Freedom Kongo Fighters. Skupina združuje "afro beat" glasbo z "roots rock reggae". Glasbena smer ima zaradi tega ime "Afro Reggae". O njihovi glasbi se govori: "Ritem te glasbe povzroča, da se telo kar samo od sebe začne premikati".
Skupina Freedom Kongo Fighters združuje tradicijo z moderno glasbo in v ustvarjanju povezuje ljudi iz različnih kontinentov.
Filozofija skupine:
"Think big, start small, move fast!"
Z svojo glasbo se borijo za svobodo in pravičnost celega sveta!

Oui Oui Oui
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 21:00
Oui Oui Oui Koncert
Oui Oui Oui results from the encounter of 3 musicians: Manon, Arthur and Jacques. Their universe could be described as dream-pop, somewhere between blues and indie rock, nostalgia and fragility being the unifying voice. Voices, drum machines, keyboards, guitar and cello are mixed to create something which may be akin to Metronomy or Au Revoir Simone.

Delavnice
Sunjata ali Božanska Praznina- Seminar
Ljubljana ob 8:30
Sunjata ali Božanska Praznina- Seminar Tečaj, seminar
Si želite v kratkem času doživeti stanje v katerem bivajo "razsvetljeni" posamezniki?

Sunjata je sistem, ki vsebuje 63 vaj, od lažjih do vse bolj zahtevnih, ki postopoma uvede skupino udeležencev v stanje Prazačetne Praznine, Sunjate, Svetega Grala, ali enostavneje povedano v stanje ENOSTI, v katerem izginejo razlike med subjektom in objektom, med "jazom" in "nejazom". Avtor sistema je Ž.M.Slavinski.

Seminar Sunjate udeležencem omogoča uvid, da so izkušnje, ki jih doživijo na seminarju enake z izkušnjami, ki jih omogočajo tradicionalni duhovni sistemi kot so Joga, Vedanta, Zen in podobni, čeprav niso trajni. To stanje zavesti bo lahko trajalo nekaj minut, nekaj ur ali nekaj dni.

Cilji seminarja Sunjate so naslednji:

Naučili se boste edinstveno formulo SUNJATE za odstranjevanje čustvenih problemov in za diskreiranje nezaželjenih stanj. Ta formula SUNJATE je izredna, z njo boste lahko diskreirali svoja nezaželjena stanja samo v nekaj sekundah. Življenje bo za vas postala igra, ki se jo z veseljem igrate.

Doživeli boste novo spoznanje o vsebini vašega "Jaza", ki po svoji globini in širini nadgradi Direktno Izkušnjo Resnice, ki so jo nekateri spoznali na Intenzivih Gnoze.

Posledice, ki jih ima seminar Sunajte na udeležence so dolgoročni. Udeleženci lahko v mnogočem spremenijo pogled na svet, kar jih lahko osvobodi pogojenega razumevanja in iluzij materialnega sveta, ločenosti in omejitev in predstavlja potencialno osnovo za drugačne individualne in socialne aktivnosti.To stanje vam bo pomagalo odpreti vizijo resnične realnosti in vam omogočilo, da boste Praznino operativno uporabljali v vaših Duhovnih procesih.

Cena seminarja SUNJATE je 60 evrov. Ob prijavi 2 oseb je cena 50 evrov za posamezno osebo.

Datum in kraj seminarja: nedelja 21.12.2014 od 10.00 do 14.00 ure v Ljubljani

Seminar bo vodil Grega Gregorec, trener sistemov spiritualne tehnologije.

Seminar bo potekal v majhni skupini. Prijave sprejemamo do zasedbe mest.

Za udeležbo na seminarju SUNJATE niso potrebne nobene izkušnje ali predznanje.Več o SUNJATI si lahko preberete na http://peat.webs.com/sunjata.htm

http://www.slohipnoterapija.org/

Vse informacije in prijave na tel: 051/783-072 ali na e-pošto: spiritualna.tehnologija@gmail.com

Družinske decembrske delavnice v Muzeju pošte in telekomunikacij
Tehniški muzej Slovenije - muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec 61 ob 10:00
Družinske decembrske delavnice v Muzeju pošte in telekomunikacij Otroška delavnica
Ob nedeljah (7. 12., 14. 12., 21. 12. in 28. 12. 2014) med 10.00 in 13.00 vabimo otroke, da se nam pridružijo v Muzeju pošte in telekomunikacij na zimskih delavnicah. Skupaj bomo izdelovali voščilnice, okraske in štampiljke. Cene delavnic: izdelovanje voščilnic: 1,50 €/osebo, izdelovanje okraskov: 1,50 €/osebo, izdelovanje štampiljk: 1,50 €/osebo.
Prijave niso potrebne. Informacije: Ajda Kozjek, 01/364 00 83, muzejpt@tms.si

Muzej pošte in telekomunikacij
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
Odpiralni čas:
torek–petek, nedelje in prazniki: 10h–17h (vstop do 16h)
24. 12., 31. 12.: 10.00–13.00
25. 12., 26. 12.: zaprto
E: muzejpt@tms.si
S: www.tms.si
T: 01 364 00 83

Čistilna akcija
Bloško jezero-Volčje, Bloke ob 12:00
Čistilna akcija Drugo
Člani društva izberejo traso, ki se jim zdi potrebna čiščenja in izvedejo čistilno akcijo, ki je v skladu z ekološko osveščenostjo. Akcija je zasnovana tako, da pri izvedbi lahko sodelujejo tudi najmlajši (predšolski otroci) na tak način družina aktivno in družbeno angažirano preživi prosti čas.
Zaradi določitve trase, ki se bo čistila so prijave nujne!

Delavnica flamenko kitare z Jánosom Illésom
Plesno kulturno društvo CoraViento, Brnčičeva 13, vhod 51, Ljubljana ob 16:00
Delavnica flamenko kitare z Jánosom Illésom Delavnica
KDAJ? Nedelja, 21.12., od 16:00 do 17:30
KJE? PLESNO KULTURNO DRUŠTVO CORAVIENTO, Brnčičeva 13, Ljubljana-Črnuče
KOLIKO? 25€/osebo, 20€/člani PKD CoraViento

Njegovo glasbo lahko poslušate tukaj: https://soundcloud.com/illesjani

Delavnica bo namenjena spoznavanju strukturne sestave posameznih flamenko stilov ali 'palosov'. Naučili se bomo:
- igranja osnovnih 'palosov', kot so alegria, buleria in tango ter spoznali njihove harmonične in ritmične različice,

- prepoznavanja vloge kitare v sestavnih delih izbranega 'pala', kot so 'escobilla', 'falseta', 'tapao', 'letra', 'estribillo',

- komunikacije z drugimi sestavnimi deli flamenko zasedbe ali 'comba' (pevec in plesalec),

- nekaterih ostalih zanimivosti.

Delavnica je primerna za tiste, ki o flamenko kitari že nekaj malega veste.

PRIJAVE in informacije na INFO@CORAVIENTO.COM do zapolnitve prostih mest!

Zvočni spa: Praznična zvočna kopel Spremeni.se 'Ob zimskem solsticiju'21.12. Ljubljana
Studio za dobro počutje Spremeni.se, Ljubljana ob 18:00
Zvočni spa: Praznična zvočna kopel Spremeni.se 'Ob zimskem solsticiju'21.12. Ljubljana Delavnica
Vabim vas na

Zvočno kopel Studio spremeni.se ‘Praznična kopel ob zimskem solsticiju’

Kdaj? PREDZADNJA nedelja, 21. december 2014 ob 18ih do 19.30
Kje? Studio Spremeni.se

Izvaja Tjaša Cepuš

To bo posebna praznična zvočna kopel, kjer bomo zares spuščali, opuščali STARO iz tega leta in se naravnali na nove energije prihodnjega leta. Vse, kar je še takšnega, odpustili bomo. Zimski solsticij pa je dan najdaljše noči v letu in v tem dnevu nas energije še posebej podpirajo za odpuščanje vsega, kar nam ne služi več in nas pripravljajo na novo leto. Čas za praznovanje!

Ponovno se bomo okrepili s čajem TULSI oz. SVETA BAZILIKA, ki nam prinaša vpogled, odpira čakro tretjega očesa.

Predajali se bomo zvokom JUPITROVEGA in VENERINEGA gonga, kristalnim posodam, kristalnim glasbenim vilicam, vokalu, bobnom itd…

Zvočna kopel
Zvok je najmočnejše orodje, s katerim so si v zdravilne namene pomagala že mnoga ljudstva (gong izhaja od časa 4000 let p.n.š.) in civilizacije. Zvok gongov uravnava delovanje obeh možganskih hemisfer. Možgani ob poslušanju zvoka preidejo v frekvenco alfa ali celo theta stanja, kar pomeni, da vstopamo v našo podzavest in se osvobajamo vseh strahov, misli, negativnih vzorcev, prepričanj, čustev, ter energetskih blokad, ki se prenesejo na fizično telo. Gong proizvaja zvok po principu zlatega reza (Fibonaccijevo zaporedje), zato nas harmonizira na vseh nivojih.

Zanimivost je, da poslušanje zvoka gonga deluje kot poslušanje vesoljnega orkestra – deluje fraktalno (ni melodije), zaradi česar nam ne dovoli nadzora ali kontrole ter nas popolnoma sprosti, da se zagledamo v notranje stanje globokega miru.

Na zvočni kopeli ljudje leže poslušajo zvoke vseh instrumentov. Pomembno je, da si prinesejo oddejo in blazino za boljšo sproščenost in uravnavanje toplote telesa. Po krajšem uvodnem delu dihalnih in fizičnih vaj se eno uro predajajo zvokom, nato sledi kratek pogovor ob čaju.

Nekateri učinki, ki nastopijo po kopeli:
– Izboljšani notranji procesi fizičnega telesa
– pomladitev telesa
– povečana intuicija in zaznava
– izboljšana komunikacija
– boljša koncentracija (mladi – za učenje)
– čustveno očiščenje (jeza, žalost, strah)
– miselno očiščenje (postanemo opazovalec svojih misli)
– globoko doživetje na vseh nivojih (dvig kundalinija, morebitne izventelesne izkušnje, doživljanje ljubezni, kar dejansko smo)

Prijave do 20. 12.2014 na renata@spremeni.se ali info@zvocni-spa.si .

Vstop 15 Eur.

Maria Keck v Ljubljani
Brnčičeva 13, Ljubljana ob 18:00
Maria Keck v Ljubljani Delavnica
KDAJ? Nedelja, 21.12., od 18:00 do 20:00 in ponedeljek, 22.12., od 18:30 do 20:30.
KJE? PLESNO KULTURNO DRUŠTVO CORAVIENTO na Brnčičevi 13, 1231 Ljubljana – Črnuče.
KOLIKO? 50€/OSEBO, 45€/ČLANI PKD CORAVIENTO

Delavnice bodo temeljile na flamenko stilu 'ALEGRiAS', ki ga vsi plesalci flamenka že dodobra poznate. Pa ste res prepričani, da o njih veste že prav vse? Maria Keck vam jih bo predstavila z drugačnega zornega kota, in sicer s strani pevca. Vsak plesalec flamenka mora imeti dobro predstavo o strukturni sestavi glasbenega stila, ki ga interpretira, zato pa je potrebno poznavanje petja, saj to predstavlja glavni člen v hierarhiji flamenko elementov (petje, ples, kitara, 'palmas'). Spoznali boste načine petja, kot sta 'Alegrias de Cádiz' in 'Alegrias de Córdoba', se naučili strukture plesa 'por alegrias' in tako dobili predstavo o odnosu med petjem, plesom in kitaro. Delavnico bo v celoti spremljal odlični flamenko kitarist, János Illés. Del učnega procesa bo posvečen tudi spoznavanju različnih načinov spremljanja glasbe s ploskanjem, ki je pomemben glasbeni inštrument vsakega plesalca. Da boste lahko svoje novo pridobljeno znanje kar najbolje zakoreninili v svojem spominu in da delavnica ne bo le tečaj, boste imeli na koncu priložnost, da pokažete svoje znanje v lastni plesni improvizaciji. Nikar se ne bojte priti, saj delavnica od vas ne pričakuje izjemnega znanja plesa, niti glasbenega posluha za petje, temveč vam ponuja priložnost, da začnete v svojem plesu uživati večdimenzionalno. Odprite oči, ušesa in misli! Vidimo se decembra!

PRIJAVE na INFO@CORAVIENTO.COM do zapolnitve prostih mest!
Pri prijavi do vključno petka, 5.12.2014, prejmete 10% popust na ceno!

MARiA KECK je plesalka, koreografinja ter kantavtorica, ki po rodu prihaja iz Madžarske. Že vrsto let prebiva v Madridu, kjer predvsem na alternativnih odrih niza uspeh za uspehom. Njeno umetniško ustvarjanje lahko kategoriziramo v področje flamenka, saj tam prebiva njen gib ter ritmično poreklo glasbe, ki jo piše. V svoje delo vnaša izjemno močno osebno identiteto, saj ostaja nepreklicno zvesta svojim koreninam. Navdih za ustvarjanje tako črpa predvsem iz madžarske folklore in glasbenega izročila Romov, ki prebivajo na območju Madžarske in Srbije. Njen nastop odlikuje inteligentna introvertiranost, s katero nevsiljivo podaja svoje misli in občutja, tako gledalce vodi na raznotera osebna domišljijska popotovanja in jim dopušča lastno interpretacijo. Maria Keck je diplomirala na področju moderne koreografije na madžarski Akademiji za ples in opravila magisterij iz glasbene terapije na Univerzi Alcalá de Henares.

Spletna stran: http://mariakeck.com/

Tečaj petja - NOVO!!!
Studio Baobab, Parmova ulica 25, Ljubljana ob 18:00
Tečaj petja - NOVO!!! Tečaj, seminar
Tečaj petja je nov na Baobabu in je namenjen tistim, ki bi se radi učili večglasnega afriškega petja in se spoznali z ljudskimi pesmimi iz različnih koncev Afrike. Obiskovalci osvojijo pravilno vokalno tehniko za razvoj svoje uporabe glasu, uporabo afriških gibov in zvokov, samozavest in pa nepozabno izkušnjo. Predhodno je potrebno za tečaj opraviti preizkus nadarjenosti. Če tečajniki dovolj napredujejo, se lahko kasneje pridružijo že obstoječemu in edinemu afriškemu zboru Sankofa , tako ob vajah, kot tudi na nastopih in pri različnih projektih.

Na preizkus nadarjenosti se lahko prijavi kdor koli. Prijave sprejemamo na info@baobab.si in so obvezne.

Cena mesečne tečajnine znaša 35 eur. Več na www.baobab.si

Feelgood TRX vadba
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 18:30
Feelgood TRX vadba Športna vadba
Med vadbo potekajo sile v vseh ravninah, osvaja se kompleksna gibanja v naravnem obsegu in ozira na celotno telo – preko stabilizatorjev, v delo je vključenih veliko mišičnih skupin, kar zahteva visoko stopnjo prilagoditve organizma in je posledično energijsko/kalorično zelo potratno.

Feelgood TRX zagotavlja varnost saj se težavnost prilagaja po navodilu trenerja in s spremembo položaja telesa, brez uporabe zunanjih bremen. Predznanje prav tako ni potrebno saj so gibanja naravna, vadba pa vključuje postopen razvoj osnovnih sposobnosti: moč, vzdržljivost, ravnotežje, eksplozivnost in fleksibilnost.

Naše vadbene skupine so kontrolirano manjše, kar omogoča bolj individualen pristop in večji ozir na pravilno tehniko ter učinkovitost vadbe.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak.
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 20:00
Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak. Športna vadba
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.karate.si/?page=vpis

Karate toitsu-do je program redne vadbe za odrasle, v katerem se sinergično prepletajo tradicionalna izročila shito-ryu karateja z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki.

Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Več na: www.karate.si

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
Miro Cerar in Milan Brglez sprejela Luč miru

Luč miru iz Betlehema, ki je v nedeljo že štiriindvajsetič prispela tudi v Slovenijo, sta danes prejela predsednik DZ Milan Brglez in predsednik vlade Miro Cerar.