Dogodki

Vsi dogodki, Ljubljana (Danes)

Kategorija:
Regija:
Dan:

Izpostavljeno
Aleksandra Stratimirović: Moja svetla prihodnost
različne lokacije, center, Ljubljana
Aleksandra Stratimirović: Moja svetla prihodnost Instalacija
www.svetlobnagverila.net

Avtorica je izložbena okna večih trgovin in poslovalnic poselila s svetlobnimi objekti, na katerih so izpisane izjave malčkov, ki jih je avtorica v intervjujih povprašala o njihovih pogledih na življenje, na svet in na prihodnost. Projekt, ki ga je avtorica prvotno zasnovala skupaj s profesorjem Federicom Faverom, se navezuje na metode klasične marketinške komunikacije, da bi na ta način izpostavil vlogo otrok v družbi in naključni publiki posredoval njihove zanimive misli in opažanja. Komercialna sporočila, ki jih srečujemo v izložbah, običajno tematizirajo nedosegljive vrednote in stereotipne poglede na življenje, medtem ko pričujoči projekt izrablja taisto komunikacijsko strategijo, da bi posredoval manj običajna sporočila in misli, ki so ponavadi prezrta in neupoštevana.

Aleksandra Stratimirović (www.strati.se) je diplomirala na Fakulteti uporabnih umetnosti in oblikovanja v rodnem Beogradu. Kasneje je študij nadaljevala na Univerzi za umetnost in obrt (Konstfack) ter na Kraljevem inštitutu za tehnologijo (KTH) v Stockholmu, kjer se je specializirala za oblikovanje svetlobe. Deluje tudi na področju kiparstva, a se trenutno ukvarja predvsem z dizajnom in oblikovanjem svetlobe. Je ustanoviteljica Festivala svetlobe v Beogradu, njene site-specific svetlobne instalacije pa imajo stalna domovanja na različnih javnih prostorih in v institucijah na Švedskem, kjer živi in deluje, razstavljala pa je tudi v Srbiji, Italiji, Sloveniji, Singapurju, na Portugalskem, Nizozemskem ...

LOKACIJE: agencija Adecco, Art Shop, Bang & Olufsen, butik Cliche, butik Deha, pekarna Domača peka, knjigarna Felix, cvetličarna Gardenia, galerija Hest, Jakopičeva galerija - službeni vhod, salon id:doma, IRIU, Maxi Market, frizerski salon Mič Styling, galerija Mota Point, Okvir, KOŽ-Kolodvor, agencija Sonček, studio TipoRenesansa, trgovina Rikoma in Vanila Park

Svetlobni objekti bodo vsak dan prižgani od 20.30. ure dalje.

Poteka do: 10.10.2014
Matej Stupica: Pogled v BB
Citylights, Ljubljana
Matej Stupica: Pogled v BB Instalacija
www.svetlobnagverila.net

V predotvoritvenem programu festivala, ki posega v komercialne razstavne prostore, Matej Stupica raziskuje prostorske razsežnosti sedanjosti in prihodnosti. Avtor se sprašuje in ugotavlja: "Kaj pa če je zemlja kljub vsemu ploščata? Ko oko več ne potuje, ko lahko primemo horizont kot vrv ograje parkirišča, ko soba ni tam zato, da se v njo stopi in mikrovalovka postane bela ploskev. Bilanca. Lahko se izmeri po širini in dolžini. Kredit. Potem dva prsta podrsata v desno in prikaže se hladilnik. Črte, linija, barva. Soočenja. Prikaže se pametni telefon, siv. Pa TV. Pa mlinček za sol. Pa kavč. Tiskalnik. Hrapavo. Kljuka. Miza. Rdeče. Kolo. Fižol. Gladko. Vijolično. Zaobljeno. Svetleče."

Pogled v BB je slikarska instalacija v Citylight oglasnih vitrinah, ki bo mimoidočim odpirala pogled v svetlo bodočnost dveh dimenzij. Razodetje stvari je v njihovi čisti, estetski naravi in formalnih kvalitetah. Slikar postane stroj, slikarsko ploščenje prostora pa zamenja mehanizacija.

Instalacije bodo prižgane po 21. uri.

Matej Stupica je umetnik, ki v svoji praksi združuje več umetniških vidikov in medijev. V samostojnih projektih in v številnih sodelovanjih z drugimi avtorji in umetniki vzpostavlja v svojem delu vedno nove razsežnosti. Na Svetlobni gverili smo že imeli možnost preizkusiti njegov preparirani klavir Organ. Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij priznanje: Hinka Smrekarja za časopisno ilustracijo (2008), nagrado ALOU za posebne umetniške dosežke (2008), študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo (2011) …

Poteka do: 8.9.2014
Ustvarjalni sejem
Plečnikov trg, Ljubljana Center ob 10:00
Ustvarjalni sejem Sejem
Ustvarjalni sejem je dogodek, na katerem živi ustvarjalnost... Na sejmu se vsakokrat zberejo ustvarjalci, ki ponudijo naprodaj svoje unikate, pripravljamo pa tudi brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke...
Več o Ustvarjalnem sejmu si preberite na http://www.ustvarjalnisvet.si/ustvarjalni-sejem

Mumije v medicini
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Ljubljana ob 18:00
Mumije v medicini Predavanje iz cikla "prvi torek v mesecu"
V času med 15. in 19. stoletjem so v srednji Evropi v medicinske namene pogosto uporabljali egipčanske mumije. Številne takrat popularne medicinske knjige so priporočale mletje mumificiranih trupel v prah, ki se je imenoval mumia. Bil je sestavina mnogih zdravil, v srednji Evropi pa je nekaj lekarn imelo prah celo na zalogi. Šele v sredini 19. stoletja je uporaba mumie zamrla.

Predava mag. Marcel Chahrour, Büro des Sportministers, Republik Österreich (Ministrstvo za šport, Republika Avstrija)
Predavanje bo v angleškem jeziku. Vstop prost.

Marcel Chahrour se je rodil leta 1977. Na Univerzi na Dunaju je študiral zgodovino in arabske znanosti. Trenutno je zaposlen na Ministrstvu za šport Republike Avstrije in pripravlja doktorat o sodelovanju na področju medicine, ki je potekalo med Otomanskim in Habsburškim imperijem.
Sodeluje pri mednarodnem projektu Egipt in Avstrija, ki od leta 2007 združuje avstrijske, slovenske, češke in slovaške znanstvenike.

Predvečer Vilenice
Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana ob 19:00
Predvečer Vilenice Pogovor
V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane

Gostje: Alek Popov (Bolgarija), Patrick deWitt (Kanada, ZDA), Roman Simić Bodrožić (Hrvaška)
Pogovor vodi Carmen L. Oven. Na predvečeru 29. Vilenice bodo nastopili: bolgarski pisatelj Alek Popov s svežim prevodom satiričnega romana Misija London, ki izide pri Cankarjevi založbi; dobitnik prestižne kanadske narodne nagrade generalnega guvernerja Patrick deWitt, nominiran tudi za Bookerjevo nagrado; Roman Simić Bodrožić, večkrat nagrajeni pesnik, pisatelj, urednik in direktor mednarodnega festivala evropske kratke zgodbe iz Zagreba, katerega dela lahko beremo tudi v slovenščini (V kaj se zaljubimo, V.B.Z. 2007; Kraj, na katerem bova prenočila, Apokalipsa 2004).

Gospod predsednik - resnično šokantna monodrama (20:00)
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 20:00
Gospod predsednik - resnično šokantna monodrama (20:00) Koncert
Bi radi izvedeli kako izgleda mešanica Jezusa Kristusa, Hamleta, Goetheja, Dragotina Ketteja, Lažnivega Kljukca in morda še koga? Takšna oseba je več kot le običajna avtoriteta. Je novodobni mesija in subjekt, za katerega se predpostavlja, da ve. V prepričljivosti nagovora mu ni para pod soncem, najverjetneje pa tudi v celotni galaksiji ne. Prepričajte se sami.
On je Gospod Predsednik.

JariErf, Češminov park – Domžale
Češminov park, Domžale ob 16:00
JariErf, Češminov park – Domžale Etno
16.00 Ana Tavčar in citrarke
16.40 Klemen Juvančič
17.00 Zala Svete in Veronika Lazarević
17.30 predstavitev instrumenta – harmonika (Bela Szomi Kralj in Tomaž Juvančič)
18.15 Špela, Kika in Nepridiprav
19.30 Neža Kolar in Hribar bend
20.15 Matijas Kapa in kapucarji

Dodatni program:

- bralni kotiček s Knjižnico Domžale
- astronomski kotiček s KD Kralj Tomaž
- kiparska delavnica z Nino Koželj
- palačinke

V primeru dežja bo prireditev v Športnem parku Domžale.

Zvoki zvite pločevine - Koncert trobilnega kvinteta Contrast
Škrabčev trg 21, Ribnica ob 20:00
Zvoki zvite pločevine - Koncert trobilnega kvinteta Contrast Klasična glasba
Skupino sestavljajo Gregor Turk ( solo trobenta SNG Opera Ljubljana ), Blaž Avbar, Jožek Rošer (solo hornist Slovenske Filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije ) in Uroš Vegelj, pod mentorstvom asis. Franca Kosema. Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo na številnih odrih po Sloveniji (Festival Lent, Festival Ljubljana, Imago SLoveniae, Glasbena mladina Slovenije). Kvintet je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov Slovenije TEMSIG 2013, osvojil zlato plaketo in prvo nagrado in na Mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb.

Vstop je prost!

Več o Jesenskih serenadah:
http://www.knjiznica-ribnica.si/arhiv/za-odrasle/details/627-jesenske-serenade

Spored:

Johann Sebastian Bach, prir. Arthur Franckenpol:
Contrapunctus XII (Rectus) iz Umetnost fuge

Jacobus Gallus, prir. Andrej Misson:
Ecce, quomodo moritur iustus

Alojz Ihan:
Metalec nožev

Victor Ewald:
Quintet št. 3
Andante
Vivo

Danil Harms, prevod Tone Pavček in Drago Bajt:
Modri zvezek št.10

Jan Koetsier:
Brass Quintet (opus 65)
Andante con moto
Andantino
Molto vivace

Ervin Fritz:
Nadomestki

Werner Pirchner:
Do you know emperor Joe?
Schmalspur – Polka
Idylle & Krawalle

Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe
Šmartinska cesta 106, Ljubljana ob 16:00
Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe Otroška delavnica
Na brezplačni urici boste lahko pobližje spoznali naš način dela.
Tečaj Fun With Flupe je namenjen otrokom od 2-5 let. Tečaj je prepreden z dogodivščinami malega Paula Warda, ki skoči v svojo knjigo rimanih zgodbic, kjer pomaga babici Granny Fix in plišastemu Flupe popravljati stvari v rimah. Njihove pustolovščine so povzete tudi v 12 novih animiranih epizodah, ki so bile osnovane, da bi otroke naučili osnovnega besedišča (660 besed), odlične izgovorjave in osnove angleških stavčnih struktur. Tečaj vključuje 25 pesmi, ki se jih otroci naučijo in pojejo ob gledanju in so bile posebej osnovane za utrjevanje jezika.

Najpomembnejši gradnik uspeha naših tečajev so zvočni zapisi, s pomočjo katerih otroku ustvarite jezikovno kopel, kar pomeni, da otroku v ozadju predvajate zvočne zapise iz učnega kompleta, med tem ko počnete kaj drugega kot npr. vožnja v avtu, priprava na spanje… Enkrat tedensko (po 45 minut za otroke do 9 let ali 90 minut za starejše otroke) se udeležite skupinskega dela, ki poteka v našem centru (Šmartinska 106, LJ) v skupini z licenciranim učiteljem, sicer pa otroke vsaj 2-krat dnevno doma izpostavljate jezikovni kopeli.
Metoda Helen Doron English ima že več kot 28 letno tradicijo in velik mednarodni razvojni oddelek, kjer skrbijo za nenehno preverjanje in nadgrajevanje učnih setov, ki so izdelani namensko za vsak tečaj.
Naše urice so zasnovane tako, da si sledijo mirne in zabavne aktivnosti in se s tem lažje ohranja koncentracijo in pozornost majhnih otrok. Tako npr. sedimo v krogu in se učimo nove besede, naslednji trenutek pa vstanemo, zaplešemo in zapojemo. Celotna ura poteka v angleškem jeziku.

Zaradi omejenega števila otrok v posamezni skupini je prijava na urico obvezna! (ljubljana@helendoron.com, 051 665 700)
Parkirno mesto je zagotovljeno in brezplačno za vse naše stranke.

Razstave
Jaka Babnik: Jebodrom
Photon - Center za sodobno fotografijo, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana
Jaka Babnik: Jebodrom Fotografska razstava
JAKA BABNIK: Jebodrom

Otvoritev: torek, 2. septembra ob 20. uri

Photon – Center za sodobno fotografijo
(Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana)

Jaka Babnik v ciklu Jebodrom izhaja iz sociološke in antropološke pozicije aktivnega opazovalca, dokumentarista in komentatorja urbanega javnega prostora. V izrazito topgrafski maniri namreč beleži prostore (običajno) na obrobju urbanega, na nevidnih mestih, ki imajo kljub svoji navidezni opuščenosti zelo specifične funkcije. Jebodrom je namreč slengovski izraz, ki se na področju Balkana uporablja za označevanje lokacij, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru.

Babnik tako sublimira obrobne, zanemarjene in neugledne prostore, jih postavlja v središče zanimanja in naredi vidne. Poleg najbolj očitnih ostankov kopičenja specifičnih odpadkov so v središče avtorjevega zanimanja predstavljale lokacije same. Prazna mesta nameč namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora. Pri tem se formalno naslanja na dolgo in bogato zgodovino krajinarske fotografije (in še starejšega vedutnega slikarstva in grafike), ki je pustila globoke sledi tudi v sodobni umetnosti.

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije ter zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar, ki je posnel zavidljivo število fotografskih serij in filmov o slovenski sekjterski sceni. Med leti 1998 in 2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, deluje kot snemalec in režiser, ki je leta 2006 posnel glasbeni dokumentarni film Listen to Srečna mladina, za katerega je prejel nagrado na 10. festivalu slovenskega neodvisnega filma. Kot fotograf in kurator se je uveljavil s projekti kot so Art of Asphalt (skupaj s Sergejom Vutučom), ki je zaobjel sceno nekdanje Jugoslavije, ter fotografsko serijo We Are Dogs, ki skozi beleženje pasjih borb prikazuje socialni rob družbe v državah zahodnega Balkana. Živi in deluje v Ljubljani.

Razstava je na ogled do 3. oktobra 2014!

Odpiralni čas: vsak delavnik med 12. in 18. uro

www.photon.si

www.photonicmoments.net

www.jakababnik.com

Poteka do: 3.10.2014
Večni september
Galerija ŠKUC, Ljubljana
Večni september Skupinska razstava s spremljevalnim programom
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju z Galerijo Škuc, Ljubljana, in LINK Center for the Arts of the Information Age, Brescia, predstavlja:

VEČNI SEPTEMBER (ETERNAL SEPTEMBER)
Vzpon ljubiteljske kulture
Skupinska razstava s spremljevalnim programom
www.aksioma.org/eternal.september

Kustosinja: Valentina Tanni

Galerija Škuc / www.galerija.skuc-drustvo.si
Stari trg 21, Ljubljana
2. – 26. september 2014
Odpiralni čas: TO-NE od 12. do 20. ure

Odprtje razstave in vodeni ogled s kustosinjo: torek, 2. september 2014, ob 20. uri

Fotografije za brezplačno objavo so na voljo na naslovu:
http://www.aksioma.org/press/eternal.september.zip

Večni september je skupinska razstava, ki si prizadeva raziskati odnos med profesionalnim umetniškim ustvarjanjem in vzponom amaterskih oziroma ljubiteljskih kulturnih gibanj s pomočjo spleta, kar je zgodovinski dogodek, ki je sprožil ogromen in fascinanten kulturni premik na vseh področjih kulture, zlasti v vizualni kulturi. Razstava vključuje dela petnajstih avtorjev in avtorskih skupin (profesionalcev in ljubiteljev) ter vrsto posebnih projektov in stranskih dogodkov, ki se bodo odvijali tako na spletu kakor tudi izven njega.

Sodelujoči: Anonymous (The Game Pro), Tymek Borowski & Pawel Sysiak, Mauro Ceolin, Paolo Cirio, Paul Destieu, Electroboutique, Matthias Fritsch, Colin Guillemet, David Horvitz, Maskull Lasserre, Aled Lewis, Dennis Logan (Spatula007), Valeria Mancinelli & Roberto Fassone, Mark McEvoy, Casey Pugh et al., Steve Roggenbuck, kolektiv Smetnjak, Helmut Smits, Phil Thompson,
Wendy Vainity (madcatlady)

Spremljevalni program:

- Projekcija filma, Casey Pugh et al.: Star Wars Uncut, 20. – 29. avgust 2014 (prizorišče: Projektni prostor Aksioma, Komenskega 18, Ljubljana)
- Ulični projekt, Paolo Cirio: Street Ghosts, 30. – 31. avgust 2014
- Projekcija in predstavitev avtorja, Matthias Fritsch: The Story of Technoviking, 2. september 2014, ob 18. uri (prizorišče: Projektni prostor Aksioma)
- Spletni projekt, Valeria Mancinelli, Roberto Fassone: The Importance of Being Context, 2. – 26. september 2014 (www.linkcabinet.eu)
- Spletni projekt, Več avtorjev (uredila Valentina Tanni): The Great Wall of Memes (http://eternal-september.tumblr.com)
- Predavanje, kolektiv Smetnjak: Sprožili smo mem, ki je v jok spravil ves svet, 9. september 2014, ob 18. uri (prizorišče: Galerija Škuc)
- Vodeni ogled z Vladimirjem Vidmarjem, 17. september 2014, ob 18. uri (prizorišče: Galerija Škuc)

"Nič ni boljšega od manjše katastrofe, da se stvari uredijo."
Blow-Up (1966)

"Večni september" je slengovski izraz, ki ga je leta 1994 skoval David Fischer v komentarju, ki ga je poslal uporabniškemu omrežju alt.folkore.computers ("September 1993 si bomo v spletni zgodovini zapomnili kot september, ki se ni nikoli končal.") Izjava se nanaša na september 1993, torej na leto, ko so veliki ponudniki začeli ponujati dostop vsem svojim strankam. Pred tem so omrežno populacijo v veliki meri sestavljali člani univerze; ta skupina se je vsako leto septembra s prihodom novih študentov, ki so dobili dostop do interneta, nekoliko povečala. Vsakokrat ko so se omrežju pridružili novinci, se je skupnost morala spopasti z njihovo "spletno nepismenostjo" in splošnim pomanjkanjem spletne etikete; njihovo vedenje se jim je zdelo zoprno in morda celo nevarno za kakovost vsebine in razprav.
Po letu 1993 je pritok novih uporabnikov postal stalnica in "večni september" se z eksponentno naraščajočo hitrostjo dogaja še danes. Dostop do interneta, ki je sedaj globalen, nenehno raste kljub dobro znanim problemom tako imenovanega digitalnega razkoraka (digital divide). Pojav, ki se je iz plime prelevil v neustavljiv cunami, je povzročil ogromen kulturni premik.

Temo "dostopa" je treba zastaviti v zelo širokem smislu: kot možnost dostopa do informacij, pa tudi kot možnost uporabe produkcijskih sredstev in distribucijskih kanalov. Sleherni sistem, ki so ga že uporabili za upravljanje in nadzor kulturne produkcije, sedaj doživlja globoko krizo, ki povzroča tudi neogibni propad vseh s tem povezanih poslovnih modelov.
Končna posledica tega scenarija je tudi njegova najradikalnejša posledica: dvom v "profesionalizem", ki ga mnogi opazovalci napovedujejo že od sedemdesetih let naprej. Gene Youngblood, na primer, je o tem pisal v Siggraphovem katalogu leta 1982: "Orodje je ›zrelo‹ v kolikor ga je enostavno uporabljati, je dostopno vsakomur, nudi visoko kakovost za nizko ceno in zanj ni značilna posamezna, temveč pluralistična praksa, s čimer zadovoljuje mnogo vrednot. Profesionalizem je arhaični model, ki izginja v somraku industrijske dobe."

Razstava Večni september si prizadeva osvetlili še eno temeljno potezo porajajočega se kulturnega scenarija: hitrost, ki zaznamuje produkcijo in distribucijo ustvarjalnih vsebin. To divje in neustavljivo kroženje idej in digitalnih artefaktov je mnogo kritikov in novinarjev napeljalo na to, da za njegovo opisovanje uporabljajo besede, izposojene iz žargona biologov: viralne vsebine, miselni virusi, kužni mediji. Nekateri navajajo celo kontroverzno znanstveno teorijo, ki se je izoblikovala v sedemdesetih letih v kontekstu razcveta genskih raziskav: tako imenovano memetiko. Ta teorija predvideva obstoj "memov", enot človeškega kulturnega prenosa, ki so analogni genom, in trdi, da se reprodukcija odvija tudi v kulturi. V hitrem in tekočem okolju, kakršen je internet, v katerem je sleherno vsebino – podobe, zvoke, besedila – mogoče urejati v resničnem času in vrniti v komunikacijski obtok, se metamorfna narava slehernega kulturnega proizvoda krepi eksponentno.
V dobi, kakršna je naša, v kateri je produkcija podob tako razvita in prefinjena, da jo je zlahka mogoče razumeti kot znanstveno zadevo, se zdi, da amaterski "videz in vtis" mnogih sodobnih kulturnih proizvodov delujeta tudi kot dokaz avtentičnosti, strastnosti in navdušenja. Ta odnos nas spominja na to, kar se je zgodilo v zgodnjem dvajsetem stoletju, ko so preprostost in spontanost arhaičnih in eksotičnih artefaktov razumeli kot protistrup za izčrpanost zahodne kulture, ki so jo imeli za dekadentno in izumetničeno. Dandanes pa novi "primitivizem" sovpada z "ljubiteljstvom".

Razstava združuje profesionalne in "neprofesionalne" umetnike ter primerja podobe, estetike in jezike. Pravzaprav se številni sodobni umetniki aktivno in neustrašno soočajo z novim scenarijem, v katerem so meje med profesionalnim umetniškim ustvarjanjem in ljubiteljskimi izdelki čedalje bolj zamegljene in prepletene. Projekt si prizadeva tudi pokazati, kako je nekatere estetske in slogovne strategije, ki jih običajno povezujemo z najnaprednejšo sodobno umetnostjo, privzela popularna kultura, ki se poraja in dogaja na spletu.
Naša opredelitev umetnosti se spet radikalno spreminja in pomeni izziv tako za umetnike kakor tudi za gledalce, kategoriji, ki sta čedalje manj stabilni in čedalje bolj prepleteni. Večni september je poskus priznati revolucijo, ki izpodjeda sodobno vizualno kulturo, to barvito in neurejeno katastrofo, zaradi katere hitro izginjajo vsi mejniki v naši umetnostni krajini. Toda razstava ne ponuja nikakršne nove gotovosti. Namesto tega nas vabi, da se v to stanje poženemo skupaj in začnemo ugotavljati, kako stojijo stvari.

PREDSTAVLJENA UMETNIŠKA DELA

Skupinska razstava obsega širok spekter umetniških del; izbor zajema skoraj vse umetnostne medije: slikarstvo, fotografijo, videoumetnost, programsko umetnost, instalacije, performanse in spletne projekte. Phil Thompson (Velika Britanija, 1988) se ukvarja s kompleksno problematiko avtorskih pravic v seriji oljnih slik, ki so jih izdelali anonimni kitajski delavci. Te podobe so kopije zamegljenih umetniških del (prikritih iz razlogov, povezanih z avtorskimi pravicami), ki jih lahko najdemo, če pobrskamo po virtualnih dvoranah mednarodnih muzejev s pomočjo Googlovega umetnostnega projekta (Google Art Project). Humorističen komentar o intelektualni lastnini je navzoč tudi v delu Aleda Lewisa (Velika Britanija, 1982), v ilustraciji, ki s pomočjo mema "Not Sure If" ("Nisem prepričan, če") bistroumno komentira naravo prisvajanja in avtorskih pravic v dobi interneta.
Instalacija Paula Destieuja (Francija, 1982) My Favourite Landscape (Moja najljubša krajina) je prilagoditev znane slike za namizje v okolju Windows XP, ene najbolj popularnih podob naše dobe, ki je tu predstavljena v klasični konfiguraciji programskega hrošča, ki je nastala po naključju zaradi računalniške napake. Druga pomembna razstavljena instalacija je delo Maura Ceolina (Italija, 1963). Njegov projekt Memezoology (Memozoologija) se osredotoča na nenavadno, nalezljivo in zelo razširjeno zgodovino memov v fascinantnem poskusu ustvariti taksonomijo kolektivne domišljije iz sodobnih ljudskih podob. Memi so tudi tema anonimnega dela Nyan Cat 10 Hours Reaction Video (Deseturni posnetek odzivov na mačko Nyan), norega performansa, ki ga je izvedel uporabnik interneta, znan po imenom TheGamePro, ki se je posnel med deseturnim neprekinjenim gledanjem slavnega mem-videa mačke Nyan.
Nekje med razširjenim performansom in delom spletne umetnosti se nahaja projekt Davida Horvitza (ZDA, 1982) Public Access (Javni Dostop); umetnikov vdor v Wikipedijo je zelo poetična raziskava problematike kroženja podob na spletu. V podobnem duhu, čeprav v drugačni obliki, delo Marka McEvoya (Velika Britanija, 1973) analizira naravo izdelovanja podob in avtorstva v današnji dobi; to je še potekajoča vizualna raziskava, ki kot temeljni raziskovalni sredstvi uporablja prisvajanje in remiksanje. Remiksanje je seveda vplivna praksa, ki jo opazimo v številnih razstavljenih umetniških delih, tako na osrednji razstavi kakor tudi v stranskih projektih in projekcijah. Artomat, programsko umetniško delo tandema Electroboutique (Rusija; leta 2005 sta ga ustanovila Alexei Shulgin, 1963, in Aristarkh Chernyshev, 1968), raziskuje to problematiko s pomočjo sistema avtomatizirane produkcije umetnosti, ki uporablja algoritme, ki so sposobni proizvajati podobe. "Gledalec postane uporabnik-umetnik, ki ustvarja umetniška dela, ki ustrezajo njegovemu oziroma njenemu okusu."
Drug sijajen primer prihaja s področja ljubiteljskega videa. Cat Slap Joy Division, ki ga je ustvaril uporabnik YouTuba Dennis Logan (Spatula007), kontrastira nenavadne najdene posnetke nekega moškega, ki na likalni deski klofuta svoje mačke, s pesmijo Atmosphere skupine Joy Division; rezultat je nenavadno očarljiv kratek film. Tudi Wendy Vainity (znana tudi kot matcatlady) je izjemno ustvarjalna uporabnica YouTuba. Tridimenzionalna animacija, ki jo je izdelala ta zelo produktivna avstralska samoukinja, je groteskna in vznemirljiva, hkrati pa jo prežema tudi očiten smisel za humor. Zvezda YouTuba je tudi Steve Roggenbuck (ZDA, 1987), pesnik, bloger in igralec. Njegovo raziskovanje se osredotoča na ustvarjanje nove vrste poezije, ki temelji na jeziku, slogih in estetiki interneta, pri čemer starodavno literarno umetnost povezuje z družbenim potencialom spletnih skupnosti.
Zelo pomemben del razstave so tudi kiparska dela. Izbrali smo skupino del, ki s svojo mogočno navzočnostjo dokazujejo, da je materialnost še vedno zelo pomembna, in to tudi v svetu, za katerega se zdi, da v njem zmagujejo nematerialni artefakti. Around the World (Okoli sveta) je delo francoskega umetnika Colina Guillemeta (Francija, 1979), ki je kiparsko delo v tradicionalnem smislu in hkrati prepričljiva in poetična vizualna izjava o raznolikosti, iznajdljivosti, konstrukciji jaza in nekonvencionalnem vedenju v internetni dobi. Delo Maskulla Lasserra (Kanada, 1978) Incarnate (Utelešeno) je kip človeške lobanje, ročno izdelan iz starih računalniških priročnikov; to je še ena mogočna vizualna alegorija, pristna sodobna vanitas. Delo Helmuta Smitsa (Nizozemska, 1974), ki zaokroža to kiparsko trojico, je minimalističen in igriv poseg na zidu, ki ga sestavlja osem žebljičkov, ki so podobni zelo znani, običajno neoprijemljivi podobi: kolescu, ki na YouTubu oznanja nalaganje vsebine, statični, negibni ikoni, v katero lahko le strmiš.
In končno je na vrsti še video Tymeka Borowskega in Pawla Sysiaka (Poljska, 1984) z naslovom How Art Works? A serious movie about problems and solutions (Kako deluje umetnost? Resen film o problemih in rešitvah), domišljen in zanimiv vizualni esej, ki zastavlja pomembna vprašanja o kakovosti sveta umetnosti in o (davno izgubljeni) pristnosti in srčnosti umetnikov.

PROJEKCIJE

Casey Pugh et al.: Star Wars Uncut / www.starwarsuncut.com (angleščina)

Star Wars Uncut (Vojna zvezd, brez montaže) je nora oboževalsko predelana mešanica izvirnih filmov Vojne zvezd. Je domislica Caseyja Pugha, razvijalca, ki se posveča ustvarjanju interaktivnih spletnih doživetij. Leta 2009 je Casey dobil navdih, da bi internet in vedno pripravljene kroge strastnih oboževalcev Vojne zvezd uporabil za množicanje klasičnega filma Star Wars IV: A New Hope, 1977 (Vojna zvezd IV: Novo upanje). Projekt, ki je bil Caseyju zelo pri srcu, se je navsezadnje spremenil v obsežen podvig, poln ljubezni in ustvarjalnosti, pri katerem je sodelovalo skoraj tisoč oboževalcev, ki so ustvarili zabaven, nevsakdanji in očarljivo nostalgičen film.

Matthias Fritsch: The Story of Technoviking (Tehnovikingova zgodba) / www.subrealic.net (angleščina)

The Story of Technoviking je filmski projekt nemškega umetnika in filmskega ustvarjalca Matthiasa Fritscha. Medtem ko je eden od njegovih videov postal svetovno znan internetni mem "Tehnoviking", ki ga pozna na desetine milijonov uporabnikov, se Fritsch popolnoma sam spopada s pravno bitko v Nemčiji. Deset let po javni objavi njegovega videa na spletu se je pojavil protagonist posnetka, proti avtorju vložil tožbo zaradi neurejene pravice do zasebnosti in terjal denarno odškodnino ter odstranitev mema vključno z odzivi uporabnikov. Matthias je posnel film o tem primeru, da bi povedal zgodbo o ozadju mema Tehnoviking in omogočil, da spregovorijo oboževalci, odvetniki in strokovnjaki, ki lahko pomagajo drugim dejavnim uporabnikom in umetnikom, da se zaščitijo pred starimi zakoni, ki še niso dohiteli sodobne memske kulture.

PREDAVANJE

Kolektiv Smetnjak: Sprožili smo mem, ki je v jok spravil ves svet / www.smetnjak.si

Je bilo kritično teorijo sploh kdaj mogoče prakticirati prek memov? Problem ni le v tem, da si je koncept mema izmislil evolucijski biolog ter da se LOL mačke ne nehajo režati, kar sproža najrazličnejše dvome o informatiki, komunikaciji, izbiri med všeč mi je/ni mi všeč, merljivosti, valorizaciji, problem je tudi v tem, da kritična teorija doživlja lastno krizo, oziroma kot se izrazijo Tiqqun: "Ne potrebujemo še več kritične teorije. Ne potrebujemo še več profesorjev. Zdaj kritika deluje v službi dominacije. Celo kritika dominacije." Na kratko, se je subverzivnost skrčila na šalo ali je šalo treba jemati zares?
POSEBNI PROJEKTI

Paolo Cirio: Street Ghosts (Ulični duhovi) / www.streetghosts.net

Slike ljudi, ki jih najdemo v Googlovem uličnem pogledu, so natisnili v naravni velikosti in jih nalepili na prav tistih mestih, kjer so bile posnete. Izrezane posterje, natisnjene v barvah na tanek papir, so s pšeničnim lepilom pritrdili na zidove javnih zgradb prav tam, kjer se pojavljajo v Googlovem uličnem pogledu. Projekt Street Ghosts razkriva problematiko, povezano z estetiko, biopolitiko, zasebnostjo in pravom, ki jo je mogoče raziskovati skozi umetnikove izjave in teoretska razmišljanja. Umetniško delo postane performans, ki postavlja v nov kontekst ne le že obstoječa informacijska gradiva, ampak tudi konflikt. Pošastna človeška telesa so videti kot žrtve informacijske vojne v mestu, kot bežen zapis kolateralne škode v bitki med korporacijami, vladami, civilisti in algoritmi.

Valeria Mancinelli, Roberto Fassone: The Importance of Being Context (Važno je biti kontekst) / www.linkcabinet.eu (dostopno na spletu od 2. septembra 2014 naprej)

The Importance of Being Context je spletni projekt, ki namerava razviti nekaj refleksij o uprizoritvenih praksah. Spletišče je arhiv najslavnejših predstav in performansov iz zgodovine sodobne umetnosti. Dela Marine Abramović, Vita Acconcija, Brucea Naumana in drugih umetnikov nadomeščajo videoposnetki z YouTuba, v katerih različni posamezniki nevede izvajajo dejanja, podobna tistim, ki so jih v umetnostnih kontekstih izvedli umetniki.
Link Cabinet je kuratorski projekt Mattea Cremonesija za Link Art Center.

Več avtorjev (uredila Valentina Tanni): The Great Wall of Memes (Veliki zid memov) / http://eternal-september.tumblr.com

The Great Wall of Memes je raziskovalni projekt v obliki vizualnega arhiva. Začel se je leta 2012 kot zbirka z umetnostjo povezanih internetnih memov (Contemporary Art People: y u no have irony? / Ljudje sodobne umetnosti: ne poznate ironije?, dostopno na Facebooku in Pinterestu), v fizičnem prostoru pa se je prvič pojavil naslednje leto v Milanu v obliki ogromnega zidu, prekritega z najdenimi podobami (Nothing to See Here / Tu ni kaj videti, Švicarski inštitut, Milano, junij 2013). V Ljubljani bo ta projekt dosegel popolnoma novo raven, tako na spletu (s posebnim blogom na Tumblru) kakor tudi v razstavnem prostoru (z novo, po meri izdelano instalacijo). Projekt v obrisih temelji na delu Abyja Warburga Mnemosyne Atlas (Mnemozinin atlas) in posodablja njegove ideje v luči sodobnega (participativnega in nalezljivega) kulturnega konteksta. Njegov namen je vnovič orisati pot nekaterih podob skozi prostor in čas ter pri tem poudariti različne načine uporabe, mešanja in vnovičnega izumljanja teh podob.

KATALOG

Ob razstavi bosta Link Editions (založniška veja Link Art Centra, Brescia) in Aksioma skupaj izdali katalog razstave, v katerem bodo predstavljeni vsi sodelujoči umetniki in projekti skupaj s prispevki Valentine Tanni, kolektiva Smetnjak in Domenica Quarante. Katalog, ki ga bo oblikoval Fabio Paris in uredil Domenico Quaranta, bo na voljo kot tisk na zahtevo ali brezplačen prenos ob razstavi, ki bo vizualno dokumentirana v knjigi. Več: http://editions.linkartcenter.eu
O KUSTOSINJI

Valentina Tanni (1976, Rim, Italija) je kritičarka sodobne umetnosti in kustosinja. Njeno raziskovalno delo se osredotoča na odnos med umetnostjo in novimi mediji, pri čemer posebno pozornost namenja internetni kulturi. Leta 2002 je na univerzi La Sapienza v Rimu z disertacijo o spletni umetnosti (Net Art.1994–2001) končala magistrski študij umetnostne zgodovine, v naslednjih letih pa je objavila več člankov, recenzij in esejev o novomedijski umetnosti, spletni kulturi in sodobni umetnosti na splošno. Je ustanoviteljica Random Magazine, ene od prvih spletnih kolumn, ki so v celoti posvečene spletni umetnosti (iz tega je leta 2011 nastala tudi knjiga Random, Link Editions), in soustanoviteljica pomembnih italijanskih umetnostnih revij Exibart in Artribune. Uredila je tudi spletno izdajo revije FMR (FMR Online).
Kot kustosinja je pripravila spletni del umetnostne razstave Media Connection (Rim in Milano, 2001), razstave Netizens (Rim, 2002), L’oading. Genetically Modified Videogames (Sirakuze, 2003), Maps and Legends. When Photography Met the Web (Rim, 2010), Datascapes (Rim, 2011), Hit the Crowd. Photography in the Age of Crowdsourcing (Rim, 2012), Nothing to See Here (Milano, 2013) in številne samostojne razstave. Sodeluje tudi s številnimi festivali digitalne umetnosti, kot gostujoča kustosinja pa je od leta 2010 do leta 2012 sodelovala tudi pri rimskem festivalu FotoGrafia. International Photography Festival. Piše članke za italijanske in mednarodne revije ter dela kot učiteljica in predavateljica na univerzah in v zasebnih ustanovah.
www.valentinatanni.com

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014 / www.aksioma.org
Koprodukcija: Galerija Škuc, Ljubljana / www.galerija.skuc-drustvo.si
Partner: LINK Center for the Arts of the Information Age, Brescia / www.linkartcenter.eu

Kustosinja: Valentina Tanni
Umetniški vodji: Janez Janša (Zavod Aksioma), Vladimir Vidmar (Galerija Škuc)
Svetovalec: Domenico Quaranta
Producenta: Marcela Okretič, Joško Pajer
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Asistent umetniškega vodje Škuca: Boris Beja
Tehnika: Atila Boštjančič, Valter Udovičić
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Dokumentiranje: Adriana Aleksić

Večni september je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Finančna podpora: Ustvarjalna Evropa – podprogram Kultura, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji in Francoski inštitut v Sloveniji

Projekt Street Ghosts bo izveden v okviru vsemestnega praznovanja EMONA 2000.

Zahvala: Ultrasonic audio technologies

Kontakti:
Mojca Zupanič, 041 924 515, mojca.zupanic1@gmail.com
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenija
www.aksioma.org

Poteka do: 26.9.2014
Domena: www.vojaštvo-military.si, avtor in urednik je Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju
Ljubljana ob 21:00
Domena: www.vojaštvo-military.si, avtor in urednik je Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju Domena deluje - preverite!
Domena bo trojezična: slovenska, srbska in angleška. Na prednji strani bo slika avtorja z linkom na njegovo avtobiografijo.
Predstavljene bodo tudi vse knjige, s tem, da se bo 2. izdaja knjige Zarote in atentati na Tita lahko brezplačno kopirala.
Sledil bo Pregled novic in člankov (v pdf), ki bodo potem razvrščen v sezname zaradi lažjega iskanja.
Domena bo imela tudi svoj iskalnik.
Obiskovalcem bo ponujen avtorjen elektronski naslov radi poizvedovanja in dogovaranja.

Novosti:
Moja novo domena www.vojaštvo-milkitary.si bo kmalu začela delovati.
Domena je trojezična.
V slovenščini bodo najprej objavljeni naslednji članki:
- General z rodovnikom saj sem pred kratkim zvedel, da je pokojni oče imel še dve hčerki (umrlo kmalu po rojstvu) ter brata Hermana, rojenega 1899 v Lipnici (Leibnitz) v Avstriji. Za novo podatke sem zvedel zaradi tega, ker so avstrijske škofije digitalirale svoje crkvene matrikule.

- Nanovo je oblikovan Genetski in neideološki seznam genaralov in admiralov slovenskega rodu, ki bo zaradi korektnosti uporabe podatkov razdeljen na tri dele, in sicer:
- A/ Skupni seznam, dosedanji seznam, ki obsega 320 generalov in admiralov
- B/ Končni seznam obsega 231 generalov in admiralov za katere so zbrani vsi potrebni podatki, razen podatka o DNK očeta ali matere ter njihovi sorodnikov, (Primer sta dva nova general Breganta).
- Gre za članek pod naslovom: Brata BREGANT – generala nemškega Wehrmachta in avstrijske Bundesheres, tudi slovenskega rodu
- Sledila bo ocena knjige in razstave Fronta – Zaledje – Spomini , dejansko pa seznam in opisi spodnještajerskih generalov i admiralov po nekakšne teritorialnem principu (kraju rojstva), kar ni nikakršen doprinos slovenski vojaški inteligenci.
- Glavni članek bo vsekakor protiobveščevalne prirode in ima naslov: Dr. Vladimir Kante, namestnik upravnika politične policije v Ljubljani, vrhunski tajni sodelavec Vos in Ozne – kdo ga je izdal nemškemu Gestapu?
- Sledi članek z naslovom Prve civilne žrtve okupatorja 1941 v Sloveniji, pa sem izbral "spravno rešitev", in sicer italijanskega Danilo Zelen, nemškega Slava Klavora in madžarskega Štefan Kovač . Marko!
- Nazadnje sledi članek z naslovom. Albin Starc, polkovni JLA, slovenski as – pilot c petih vojska,
- Sledita še dva popravka iz knjige Titovi "atomski" bunkerji, in sicer ameriško nevedno letalko je sestreljene pri vasi Buđanovci (ne pa Bujanovci), sestreljeno pa naj ne bilo s rusko raketo Nevo.-300 8 kakor sem jaz zapisal, temveč z Neva.159.
V srbščini bo objavljen znanstveni članek moje malenkosti in akademika drrr Jožeta Mačka pod naslovom : Janko Stibiel – Vukasović, pukovnik Vojske kraljevine Srbije i Jugoslavije te njegovi potomci – doprinos slovensko – srpskim odnosila
V angleščini bo tokrat izšel sam kratki "summary" o Titovih "atomskih" bunkerjih

Aleksandra Stratimirović: Moja svetla prihodnost
različne lokacije, center, Ljubljana
Aleksandra Stratimirović: Moja svetla prihodnost Instalacija
www.svetlobnagverila.net

Avtorica je izložbena okna večih trgovin in poslovalnic poselila s svetlobnimi objekti, na katerih so izpisane izjave malčkov, ki jih je avtorica v intervjujih povprašala o njihovih pogledih na življenje, na svet in na prihodnost. Projekt, ki ga je avtorica prvotno zasnovala skupaj s profesorjem Federicom Faverom, se navezuje na metode klasične marketinške komunikacije, da bi na ta način izpostavil vlogo otrok v družbi in naključni publiki posredoval njihove zanimive misli in opažanja. Komercialna sporočila, ki jih srečujemo v izložbah, običajno tematizirajo nedosegljive vrednote in stereotipne poglede na življenje, medtem ko pričujoči projekt izrablja taisto komunikacijsko strategijo, da bi posredoval manj običajna sporočila in misli, ki so ponavadi prezrta in neupoštevana.

Aleksandra Stratimirović (www.strati.se) je diplomirala na Fakulteti uporabnih umetnosti in oblikovanja v rodnem Beogradu. Kasneje je študij nadaljevala na Univerzi za umetnost in obrt (Konstfack) ter na Kraljevem inštitutu za tehnologijo (KTH) v Stockholmu, kjer se je specializirala za oblikovanje svetlobe. Deluje tudi na področju kiparstva, a se trenutno ukvarja predvsem z dizajnom in oblikovanjem svetlobe. Je ustanoviteljica Festivala svetlobe v Beogradu, njene site-specific svetlobne instalacije pa imajo stalna domovanja na različnih javnih prostorih in v institucijah na Švedskem, kjer živi in deluje, razstavljala pa je tudi v Srbiji, Italiji, Sloveniji, Singapurju, na Portugalskem, Nizozemskem ...

LOKACIJE: agencija Adecco, Art Shop, Bang & Olufsen, butik Cliche, butik Deha, pekarna Domača peka, knjigarna Felix, cvetličarna Gardenia, galerija Hest, Jakopičeva galerija - službeni vhod, salon id:doma, IRIU, Maxi Market, frizerski salon Mič Styling, galerija Mota Point, Okvir, KOŽ-Kolodvor, agencija Sonček, studio TipoRenesansa, trgovina Rikoma in Vanila Park

Svetlobni objekti bodo vsak dan prižgani od 20.30. ure dalje.

Poteka do: 10.10.2014
Matej Stupica: Pogled v BB
Citylights, Ljubljana
Matej Stupica: Pogled v BB Instalacija
www.svetlobnagverila.net

V predotvoritvenem programu festivala, ki posega v komercialne razstavne prostore, Matej Stupica raziskuje prostorske razsežnosti sedanjosti in prihodnosti. Avtor se sprašuje in ugotavlja: "Kaj pa če je zemlja kljub vsemu ploščata? Ko oko več ne potuje, ko lahko primemo horizont kot vrv ograje parkirišča, ko soba ni tam zato, da se v njo stopi in mikrovalovka postane bela ploskev. Bilanca. Lahko se izmeri po širini in dolžini. Kredit. Potem dva prsta podrsata v desno in prikaže se hladilnik. Črte, linija, barva. Soočenja. Prikaže se pametni telefon, siv. Pa TV. Pa mlinček za sol. Pa kavč. Tiskalnik. Hrapavo. Kljuka. Miza. Rdeče. Kolo. Fižol. Gladko. Vijolično. Zaobljeno. Svetleče."

Pogled v BB je slikarska instalacija v Citylight oglasnih vitrinah, ki bo mimoidočim odpirala pogled v svetlo bodočnost dveh dimenzij. Razodetje stvari je v njihovi čisti, estetski naravi in formalnih kvalitetah. Slikar postane stroj, slikarsko ploščenje prostora pa zamenja mehanizacija.

Instalacije bodo prižgane po 21. uri.

Matej Stupica je umetnik, ki v svoji praksi združuje več umetniških vidikov in medijev. V samostojnih projektih in v številnih sodelovanjih z drugimi avtorji in umetniki vzpostavlja v svojem delu vedno nove razsežnosti. Na Svetlobni gverili smo že imeli možnost preizkusiti njegov preparirani klavir Organ. Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij priznanje: Hinka Smrekarja za časopisno ilustracijo (2008), nagrado ALOU za posebne umetniške dosežke (2008), študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo (2011) …

Poteka do: 8.9.2014
Vojaštvo - Military
Ljubljana ob 21:30
Vojaštvo - Military Spletišče
Spletišče ima več rubrik, in sicer:

- Publicistika (10 knjig, izvlečki tudi v angleščini);
- Zanimivosti (seznami generalov, admiralov, narodnih herojev, prostovoljcev in drugih);
- Članki (aktualni in zgodovinski), tudi neobjavljeni;
- Naši fantje (zgodbe o slovenskih vojakih);
- Rodoslovje (avtor je tudi genealog - amater, glej genski rodovnik)
- Vse o avtorju (tudi v angleščini);
- Povezava (Hervardi, Wikipedija in drugi).

Preberite članke:

- Kdo bo varoval in branil Slovenijo?
- Zakaj v Sloveniki ni vseh generalov in admiralov slovenskega rodu
- Ivan Božič - častnik štirih vojska, generalmajor JLA in prvi slovenski vojaški geograf
- Frank van Krevel - prvi promotor SV v tujini avgusta 1991
- Mira, osebna obveščevalna generala Draža Mihailovića
- Stanislav Rapotec - ekonomist, obveščevalec, kapetan in slikar
- Kaj je novega povedal general Kadijević?
- Natalija Bjelajac - Antonija Javornik, Mariborčanka, srbska junakinja, za 12 ran - 12 odlikovanj
- Pater Bruno, dr. Jožef Korošak, božji bojevnik
- Stanko Kodrin - vojaški pilot, prvi doktor obramboslovja
- Dr. Ivan Ples, kapetan, pripadnik 1. jugoslovanskega polka Matija Gubec v Sibiriji 1917, zvezni oficir pri francoski vojaški misiji, odvetnik,pripadnik OF, in njegvo brat praporščak Leopold
- Dr. Anton Krošl, zgodovinar, ustanovitelj Pobratima in Narodne legije, četniški obveščevalec - načelnik DOS
- Seznam slovenskih dobrovoljcev 1. jugolsovanskega polka Matija Gubec v Omsku, Sibirija, 1917-1920
- Ideološka in finančna lustracija ZPIZ-a
- Vinko Korošak in Stotnik Valvazor
- Matjaž Anžur in Vojaška zgodovina bodočih Slovanov
- Slovenija je imela 1941-1945 tri vojske: partizansko in dve kvislinške (četniško in domobransko)!
- Slovo od kontraadmirala Marjana Pogačnika - brez vojaških časti
- Kdo je na grozovit način umoril 13. maja 1944 Ivana Ruesa v Sp. Dupleku, občinskega tajnika?
- Kdo je financiral slovenske četnike?
- Janko Stibiel Vukasović, pukovnik Srbske in VKJ in sin Pavle, akademik SANU (Iščejo se še peterica otrok)
- Odprto pismo ambasadorjem ZDA, Velike Britanije, Francije in Nemčije glede ideološke in finančne lustracije
- Brigadni general Otmar Langerholz in potomci v Beogradu in Atenah
- Josef Ressel, epohalni izumitelj ladijskega vijaka
- General z rodovnikom (poskus avtobiografije)
- Črni brat - Ivan Gašperčič, sopotnik solkanskih tigrovcev (prenovljeni zapis)
- Mag. Milisav Sekulić, generalmajor in publicist, vojaški sošolec in prijatelj
- Prlek v Beogradu - dr. Aleksandar Nedok in njgeov praoče Štefan Nedog, prvo vojaški zdravnik srbske vojske (1864)
- Črni brat - Ivana Gašparčič
- Jože Srebrnič, agent Kominterne, ali tudi žrtev Kominterne?
- Tehnično-tehnološke novosti JLA (atomska bomba, bojni strupi, super tank, podzemni objekti, pametne rakete, nova letala, mini podmornice, sredstva za kibernetsko vojno)
- V Titovem kabinetu - resnica o dr. Matunoviću, lažnem Titovem osebnem zdravniku
- TIGR in obveščevalna služba VKJ
- Titovi bunkerji (podzemna atomska zaklonišča itd)
- Lovro Kuhar. agent Kominterne - stiki s Primorci
- Kdo je v Sloveniji uvedel rdečo zvezdo s srpom in kladivom?
- Super letalo "Orel" - ni poletelo!
- Diverzantska podmornica in mini - glavni dosežki JVM
- Zastavnik Ivan Borštner - napačni slovenski narodni junak!
- Dr. Slavka Besele Ranković - druga dama Jugoslavije, Resnica o Brionskem plenumu
- Trije novi generali slovenskega rodu: Stanislav Maček (bratranec Vladka Mačka), Vladimir Velebik in madžarski general iz MS
- Deset državnih tajn za katere nisem vedel
- Računalništvo in informatika v JLA ali Kdo je uničil kranjsko "Iskra Delto"?
- Fotografija generala (polkovnika) Viktorja Sagaja je prišla iz Kitajske
- Zahvala (Thanks for) za 300.000 obiskovalcev (posetioca, visitors)!
- Janko Premrl - Vojko, primoski partizan, narodni heroj - resnica o njegovi smrti
- Jožef Gabršček - italijanski vohun?
- Jovanka Broz - Spomini in Antispomini
- V Odredu JNA na Sinaju 1962
- Ostali tehnično-tehnološki projekti JLA (zaključek)
- Jožef Garbršček ni bil italijanski vohun
- Rado Pehaček, generalpolkovnik in narodni heroj (ta radio Koper)
- Polkovnik Janko Stibiel Vukasovič in njegovi trije sinovi in hčerka Jelka - Jelena
- Obveščevalni vdori med primorske partitane
- Ljubezen in sek v partizanih in JLA
- Akcija "Feniks" oz. operativna akcija Raduša-71"
- Moji vojaki - znani športniki in drugi (Boškov, Mujić, Tadić, Pilić, Korošec in drugi
- Projekti za 2014
- Ocena knjige; Padle maske Zdenka Roterja
- Mala vojaška spominska knjiga v Bileži 1957-1959
- Vodni savet - organiziranje vojnog kolektiva (Uspešan pokus samoupravljanja u JNA) - v srbščini
- Poveljniška odgovornost za izbrisane (ideolog ali državniki?)
- Zarota Jovanke Broz proti Jugoslaviji
- Operativna akcija "Vrh" ali kdo so bili prvi osamosvojitelji Slovenije?
- Meterološka vojna
- Ukrajina
- Aneks k analizi operativne akcije "Raduša-72"
- Prlekija v NOB 1941-1945
- Karel Schaffer, kontraadmiral in baron iz Sežane - tudi "Meksikajnar"

Kmalu na svoji domeni in nove vsebine!
Spletišče dnevno obišče od 150 do 450 obiskovalcev

Novo knjigo z naslovom TITOVI"ATOMSKI" BUNKERJI lahhko naročite pri založbi Pro-Anady Maribor po elektronski pišti. Stane sam 17 €!

Domena: www.vojaštvo-military.si deluje - Preverite!

Likovni kritiki izbirajo
Cankarjev dom, Prvo preddverje, Ljubljana
Likovni kritiki izbirajo Drugo
Cikel vizualnih postavitev Izbor: Andreja Rakovec; avtorica: Simona Šuc

Poteka do: 5.10.2014
Oblikovalska identiteta
Cankarjev dom, Prvo preddverje, Ljubljana
Oblikovalska identiteta Drugo
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Poteka do: 6.10.2014
Prireditve
Astroloske Svetovalne Urice - 'KAKO IN KJE SPOZNATI PRAVEGA PARTNERJA/KO?
MIC, ul. J. Pavla II. 13, nujno se je predhodno naročiti preko emaila/dva dni prej, Ljubljana ob 10:00
Astroloske Svetovalne Urice - "KAKO IN KJE SPOZNATI PRAVEGA PARTNERJA/KO? Pogovor
Na splošno se ogromno gibljete med ljudmi, za vas se ne bi moglo reči, da niste družabni. Pa vseeno se včasih potiho vprašate: Kako to, da ne spoznam (PRAVE/GA) partnerja/ke, ga/je morda ne prepoznam?? Kaj bi moral/a storiti, kje se pogosteje zadrževati, da bi končno spoznal/a pravega partnerja?

Odgovor na to vam lahko da tudi astrološko svetovanje, ki ga izvajamo za samske in osebe v zvezi. Ker smo specializirani za področje
partnerstva in se z astrološkim ter drugim strokovnim svetovanjem za izboljšanje kvalitete partnerstva ukvarjamo že vrsto let verjamemo, da vam lahko pomagamo najti odgovor na vaša vprašanja. Pridite in se prepričajte! Naročite se na svetovanje še danes!

Udeleženci naših katerihkoli Zmenkov pa imajo popust.

Astroloske Svetovalne Urice individualno trajajo med 60 - 90 minut, svetovalec pri tem uporabi tehnike, ki so najbolj primerne prav za "vaš primer" odvisno od vprašanj, ki jih imate v zvezi s temo. Trajanje je odvisno od toka energije, ki se vzpostavi na svetovanju, praviloma med 60 in 90 minut. Za vaš termin lahko določimo tudi drug dan,razen navednega če je to mogoče.

Dokazano je, da se je občasno zagotovo priporočljivo srečati z astrologom, saj tako enostavno izveste kaj lahko storite, da prej najdete Pravega/Pravo, oz. izboljšate že obstoječi odnos. Izveste tudi, kdaj so za vas ugodnejša obdobja za spoznavanje novih ljudi, partnerja, v katerih bi bilo priporočljivo biti aktiven.Pregledamo tudi ostala področja življenja in dogodke, odgovorimo na vprašanja, ki vas posebej zanimajo.

V kolikor vaša vprašanja zahtevajo še bolj poglobljeno strokovno obravnavo s področja partnerskih odnosov se v nadaljevanju dogovorimo za le-to.

Za naročilo na Astrolosko Svetovalno Urico nas lahko pokličete na 030 925 893 v primeru nedosegljivosti(imamo svetovanje..) pa raje kar pišete na e-mail: hitrizmenkinaobali@gmail.com, kjer vam odgovorimo in določimo termin za vašo urico in pol. Potrebno se je naročiti vnaprej.

Več o možnostih med katerimi lahko izbirate, če si želite izboljšati svoje socialno-družabno življenje in ustvariti/izbljšati partnerstvo, si lahko pogledate na www.hitrizmenkinaobali.eu kjer je tudi več napovedi naših svetovanj/druženj.

Veselimo se srečanja z Vami!
www.htrizmenkinaobali.eu

Ustvarjalni sejem
Plečnikov trg, Ljubljana Center ob 10:00
Ustvarjalni sejem Sejem
Ustvarjalni sejem je dogodek, na katerem živi ustvarjalnost... Na sejmu se vsakokrat zberejo ustvarjalci, ki ponudijo naprodaj svoje unikate, pripravljamo pa tudi brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke...
Več o Ustvarjalnem sejmu si preberite na http://www.ustvarjalnisvet.si/ustvarjalni-sejem

Posebna septemberska ponudba
Gostilna in Pizzerija Boter, Tržaška cesta 6, 1360 Vrhnika ob 12:00
Posebna septemberska ponudba Kulinarična prireditev
Spoštovani!

Botri smo samo za Vas pripravili posebno
septembersko ponudbo.

- PURAN NA ŽARU Z BUČNO OMAKO

- ŠIROKI REZANCI Z BUČKAMI IN TUNO

- PIZZA Z MOCARELO IN BUČKAMI

- KOKTAJL VODKA & TONIK / LONG DRINK

- KOKTAJL GIN & TONIK / LONG DRINK

Vljudno vabljeni in dober tek!

arhitektura ≠ umetnost: Marjetica Potrč & Rado Riha
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana ob 18:00
arhitektura ≠ umetnost: Marjetica Potrč & Rado Riha Predavanje
MARJETICA POTRČ: UBUTU PARK, SOWETO (Johannesburg)
Spomladi letos so bili študentje razreda Marjetice Potrč Oblikovanje za živi svet (Design for the Living World) hamburške Visoke šole likovnih umetnosti (HfBK Hamburg) dva meseca in pol angažirani v Soweto projektu v Južni Afriki. Soweto projekt je primer participatornega oblikovanja, v katerem so študenti in skupnost načrtovali in izvajali projekt skupaj. Projekt oblikuje skupnost s pomočjo relacijskih objektov in performativnih akcij - primera sta konstrukcija gledališke platforme in organizacija Soweto uličnega festivala. Z javnim prostorom danes upravlja skupnost, ki je izvolila Odbor Ubuntu Park in oblikovala na skupnosti osnovano organizacijo Environ Ubuntu Park Projects. Projekt je del Nine Urban Biotopes: Negotiating the Future of Urban Living (Devet urbanih biotopov: dogovarjanje prihodnosti urbanega življenja).

Marjetica Potrč je umetnica in arhitektka. Od leta 2011 poučuje Oblikovanje za živi svet na Visoki šoli likovnih umetnosti v Hamburgu (HfBK Hamburg). Z delom se je predstavila na razstavah po vsej Evropi in ameriški celini, med drugim na Bienalu v São Paulu (1996 in 2006) in v Benetkah (1993, 2003 in 2009), redno razstavlja v berlinski galeriji Nordenhake. Njeni in situ projekti temeljijo na participatornem oblikovanju; med njimi so Suho stranišče (Caracas, 2003); Kuhar, kmet, njegova žena in njihov sosed (Stedelijk Goes West, Amsterdam, 2009); Med vodama: skupnostni vrt ob Emscherju (Emscher Kunst, Essen, 2010 in 2013) in Théâtre Evolutif (Evento 2011, Bordeaux, 2011). Prejela je številne nagrade in delovne štipendije, mdr. nagrado Hugo Boss (2000) in štipendijo Vera List Center for Arts and Politics Fellowship na The New School v New Yorku (2007).

RADO RIHA: ARHITEKTURA KOT OPERACIJA Z OBJEKTOM
Predavanje se navezuje na vprašanje, kako je danes mogoče misliti arhitekturo, in nanj odgovarja z naslednjo tezo: tako, da na novo premislimo pojem objekta, s katerim se ukvarja arhitektura. Namen razvitja teze je trojen. Prvič, pokazati, da uvaja arhitektura v dano realnost posebno vrsto objektov: objekte, ki so del realnosti tako, da vanjo ne sodijo. Drugič, zarisati miselni postopek, ki nam omogoča, da mislimo, se pravi, naredimo vidne takšne objekte. In tretjič, pokazati, da je sestavni del proizvajanja arhitekturnega objekta tudi proizvajanja arhitekturnega subjekta. V vseh treh točkah je arhitektura homologna umetnosti.

Rado Riha, filozof, je raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in profesor na Podiplomski šoli ZRC SAZU in Univerzi v Novi Gorici. Objavil je znanstvene knjige in članke o sodobni filozofiji in učinkih njenega srečanja s psihoanalizo S. Freuda in J. Lacana, Kantovi filozofiji, etiki in epistemologiji. Eno od njegovih raziskovalnih področij je tudi teorija arhitekture.
____________________________________________________

Program arhitektura ≠ umetnost organizira Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Moderno galerijo + Muzejem za sodobno umetnost Metelkova. Program podpira ERSTE sklad.

Zveza in čudovita umetnost komunikacije
Astra, Dunajska 49, Ljubljana ob 18:00
Zveza in čudovita umetnost komunikacije Predavanje
Vabljeni ste na predavanje, kjer bomo pod drobnogled vzeli komunikacijo v zvezi ter spoznali, kako se s partnerjem pogovarjati na ljubeč, odprt in konstruktiven način.

Kdaj in kje:
Predavanje bo potekalo 9. septembra 2014 ob 18:00 na Dunajski 49 (Astra) v Ljubljani.

Predavateljica:
Psihologinja in psihoterapevtka Katja Istenič.

Cena:
Na predavanje se je potrebno zaradi omejenega števila mest predhodno PRIJAVITI. To lahko storite preko e-maila (katja.istenic@hocem-vec.com) ali preko telefona 041 995 663.
Predavanje je brezplačno.

Za dodatne informacije ali morebitna vprašanja bomo zelo veseli, če nas kontaktirate ali obiščete našo spletno stran (www.hocem-vec.com).

Skupina za pare: Midva
Astra, Dunajska 49, Ljubljana ob 18:00
Skupina za pare: Midva Pogovor
Kako bo skupina potekala:
Vsakič sem bomo posvetili različnemu praktičnemu vidiku partnerskega življenja. Ukvarjali se bomo s temami, kot so uživanje v skupnem druženju, spodbujanje intimnosti, učinkovito komuniciranje, ljubosumje, kuhanje mule, odnosi s partnerjevimi sorodniki in podobno.
Imeli bomo priložnost spoznati, kako se drugi srečujejo s podobnimi izzivi ter skupaj odkrivali, kako biti ljubeči v odnosu.

Komu je skupina namenjena:
Namenjena je vsem parom, ki si v svoj odnos želijo vnesti več razumevanja, pozornosti, povezanosti, smeha in trdnosti.

Vodja skupine:
Katja Istenič, psihologinja in psihoterapevtka.

Čas:
Delavnica se bo odvijala ob sredah od 18:00 do 20:00 na vsake štirinajst dni v Ljubljani. Pričetek bo 24. septembra 2014.

Cena in način plačila:
Vaša naložba za posameznika v dvourno skupino je 25 eur. DDV je že vključen. V primeru, da zakupite 4 srečanja, vam 20% cene podarimo. Dodatne informacije o načinu plačila vam posredujemo ob prijavi.

Prijava:
Prijavite se lahko preko telefona (041 995 663) ali preko e-maila (katja.istenic@hocem-vec.com).

Za dodatne informacije ali morebitna vprašanja bomo zelo veseli, če nas kontaktirate ali obiščete našo spletno stran (www.hocem-vec.com).
Prijavite se – zanimivo in zabavno bo!

"Biti v daljši zvezi ali v zakonu je podobno kot kava vsako jutro – že res, da jo imam vsak dan, a ravno tako izredno uživam v njej." S. Gaines

Mumije v medicini
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Ljubljana ob 18:00
Mumije v medicini Predavanje iz cikla "prvi torek v mesecu"
V času med 15. in 19. stoletjem so v srednji Evropi v medicinske namene pogosto uporabljali egipčanske mumije. Številne takrat popularne medicinske knjige so priporočale mletje mumificiranih trupel v prah, ki se je imenoval mumia. Bil je sestavina mnogih zdravil, v srednji Evropi pa je nekaj lekarn imelo prah celo na zalogi. Šele v sredini 19. stoletja je uporaba mumie zamrla.

Predava mag. Marcel Chahrour, Büro des Sportministers, Republik Österreich (Ministrstvo za šport, Republika Avstrija)
Predavanje bo v angleškem jeziku. Vstop prost.

Marcel Chahrour se je rodil leta 1977. Na Univerzi na Dunaju je študiral zgodovino in arabske znanosti. Trenutno je zaposlen na Ministrstvu za šport Republike Avstrije in pripravlja doktorat o sodelovanju na področju medicine, ki je potekalo med Otomanskim in Habsburškim imperijem.
Sodeluje pri mednarodnem projektu Egipt in Avstrija, ki od leta 2007 združuje avstrijske, slovenske, češke in slovaške znanstvenike.

Predvečer Vilenice
Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana ob 19:00
Predvečer Vilenice Pogovor
V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane

Gostje: Alek Popov (Bolgarija), Patrick deWitt (Kanada, ZDA), Roman Simić Bodrožić (Hrvaška)
Pogovor vodi Carmen L. Oven. Na predvečeru 29. Vilenice bodo nastopili: bolgarski pisatelj Alek Popov s svežim prevodom satiričnega romana Misija London, ki izide pri Cankarjevi založbi; dobitnik prestižne kanadske narodne nagrade generalnega guvernerja Patrick deWitt, nominiran tudi za Bookerjevo nagrado; Roman Simić Bodrožić, večkrat nagrajeni pesnik, pisatelj, urednik in direktor mednarodnega festivala evropske kratke zgodbe iz Zagreba, katerega dela lahko beremo tudi v slovenščini (V kaj se zaljubimo, V.B.Z. 2007; Kraj, na katerem bova prenočila, Apokalipsa 2004).

SALSA ZMENKI z Dogodki za Samske
Dogodki za Samske, restavracija Paviljon, Ljubljana ob 19:00
SALSA ZMENKI z Dogodki za Samske Plesna prireditev
✿Če radi plešete salso in so vam blizu latino ritmi, vas vabimo, da se nam pridružite na poletnem salsa tečaju in plesno-spoznavnih uricah, ki jih bomo ob poletnih večerih organizirali ob spremljavi plesnega učitelja na čudoviti terasi restavracije Paviljon na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

✿Nimate plesnega partnerja? Dovolite, da vam plesnega partnerja priskrbimo mi. Pa ne samo to - potrudili se bomo, da se bo vaš plesni partner z vami ujemal glede na starost, višino in stopnjo plesnega znanja.

✿Več o poletnih SALSA ZMENKIH na prostem in prijavi na www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/salsa-zmenki.html

✿Tečaj zajema:
- iskanje ujemajočih plesnih partnerjev glede na starost, višino in stopnjo plesnega znanja
- 8x plesnih srečanj s plesnim učiteljem
- 8x prigrizki
- 8x spoznavno druženje z različnimi spoznavnimi igrami po vsakih plesnih vajah
- 8x preplesavanje na salsa plesnih zabavah pod zvezdami po različnih lokacijah v Ljubljani
- brezplačno udeležbo na Hitrih zmenkih znotraj POLETNEGA SALSA TEČAJA in
- zaključno salsa zabavo do jutranjih ur :)

✿Pridružite se nam katerikoli termin in zaplešite z nami!

✿Ob koncu vsake plesne vaje z učiteljem bomo druženje nadaljevali ob:
- PRIGRIZKIH ter
- SPOZNAVNIH VPRAŠANJIH oz. IGRAH v skupinah ali dvojicah in
- PREPLESAVANJU na salsa plesnih zabavah pod zvezdami po različnih lokacijah v Ljubljani.

Za vse plesalce in plesalke bomo v sklopu POLETNE SALSE NA PROSTEM organizirali tudi:
- HITRE ZMENKE - spoznavni koncept, preko katerega se na zanimiv način spoznamo prav vsi in
- ZAKLJUČNO SALSA ZABAVO do jutra. :)

✿Termin in lokacija tečaja
2-mesečni tečaj bomo izvajali na čudoviti terasi restavracije Paviljon na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (Dunajska cesta 18). Po vsaki plesni vaji se bomo po želji pridružili tudi plesnim zabavam pod zvezdami po različnih lokacijah v Ljubljani, na katere priplešejo tudi ostali ljubitelji salse iz cele Slovenije.

Termini Salsa zmenkov in plesnih zabav:
1. ponedeljek, 11. 08. 2014, od 18. do 20. ure
2. torek, 12. 08. 2014, od 18.30 do 20. ure
3. četrtek, 14. 08. 2014, od 19. do 20.30 ure
4. ponedeljek, 18. 08. 2014, od 19. do 20.30 ure
5. torek, 19. 08. 2014, od 19. do 20.30 ure
6. četrtek, 21. 08. 2014, od 19. do 20.30 ure
7. ponedeljek, 01. 09., od 19.30 do 21. ure
8. torek, 02. 09. 2014, od 19. do 20.30 ure

✿Cena
Cena je 79 € na osebo.
Prvo delno plačilo (20 €) se opravi s predplačilom, ko vam sporočimo, ali smo za vas poiskali ujemajočega plesnega partnerja.
Drugo dokončno (59 €) plačilo se opravi z gotovino po prvi plesni vaji, ko se dokončno odločite, ali boste tečaj obiskovali do konca ali ne.
Račun za plačilo vam bomo izdali že na prvem srečanju.
Če se pridružite le na enem plesnem srečanju, je cena vaje s spoznavnimi igrami in prigrizki 20 €.

Če boste na plesnih vajah manjkali, nas morate o tem obvestiti vsaj 4 dni prej, da lahko za vaš par poiščemo plesalca/ko. Cena plesnega tečaja je fiksna. Če torej manjkate, se cena ne spremeni.

✿Več o poletni SALSA ZMENKIH na prostem in prijavi na http://www.dogodkizasamske.si/o-dogodkih/salsa-zmenki.html

Ostalo
Aktivno popoldansko varstvo v naravi in ob konjih
Konjeniški klub Grič, Grič 32, Ljubljana, Grič (v bližini Lesnine Brdo) ob 14:00
Aktivno popoldansko varstvo v naravi in ob konjih Za otroke
V popodlanskem varstvu bodo otroci preživljali aktivne, zabavne, ustvarjalne urice, kjer se bodo sprostili, se nadihali svežega zraka, se povezali z naravo in živalmi ter se imeli kar se da fino in fajn :)

Skupaj bomo spoznavali gozd in travnik ter njune prebivalce, lovili metuljčke, streljali z lokom, risali konje, metali podkve, tekmovali na spretnostnem poligonu, nabirali lešnike in kostanj, izdelovali različne izdelke, pozimi se bodo sankali, delali snežene može...

Občasno bomo pomagali hraniti konje in včasih tudi jahali (opomba: jahanje je odvisno od vremena ter zasedenosti terminov in ni predvideno vsak dan varstva).

S popoldanskim aktivnim varstvom želimo otrokom omogočiti zdravo in aktivno preživljanje prostih ur v sobivanju z naravo in živalmi, staršem pa v preobremenjenem in hitrem tempu življenja zagotoviti nekaj prostega časa zase in svoje obveznosti.

Varstvo je namenjeno otrokom starim od 5 do 12 let, izvaja se v popoldanskem času, od 14. do 19. ure, po predhodnem dogovoru pa smo pripravljeni ugoditi tudi kakšni drugi želji. Varstvo se izvaja v Konjeniškem klubu Grič, na Brdu v Ljubljani (streljaj od Lesnine Brdo, zgolj 2 minuti z obvoznice). Aktivnosti v varstvu se prilagajajo starosti otrok, letnemu času in vremenu. Za deževne in hladne dni bo zagotovljen suh in ogrevan prostor.

Na voljo vam je tudi kratkotrajno varstvo, do 2 uri, cena je 12 EUR/uro.

Za več informacij lahko pokličete Uršo, 051 610 511 ali Mojco, 041 200 600 ali pa nam pišete na info@jahanje-ljubljana.si

Hip Hop Mladinska 11 do 18 let
Plesni Studio Tina; Litijska c.38 Ljubljana, Litijska cesta 38 ob 15:30
Hip Hop Mladinska 11 do 18 let Za otroke
Plesna zvrst Hip-hop je ples, je glasba, je življenjski stil, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Hip hoparji so legende, so kul, imajo hip-hop stil. Hip Hop kot plesna zvrst se je v zadnjih letih močno razvila. Naučimo te lahko osnovnega gibanja, party korakov in vse do najbolj zapletenih in zanimivih gibov. Pripravimo te na to, da boš vzljubil-a glasbo in okrepil-a plesno samozavest. Ponekod se zvrsti mešajo s pravimi latino ritmi, spet drugje z disco ali house vodami.

Hip Hop Otroška 6 do 10 let
Plesni Studio Tina; Litijska c.38 Ljubljana, Litijska cesta 38 ob 17:00
Hip Hop Otroška 6 do 10 let Za otroke
Plesna zvrst Hip-hop je ples, je glasba, je življenjski stil, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Hip hoparji so legende, so kul, imajo hip-hop stil. Hip Hop kot plesna zvrst se je v zadnjih letih močno razvila. Naučimo te lahko osnovnega gibanja, party korakov in vse do najbolj zapletenih in zanimivih gibov. Pripravimo te na to, da boš vzljubil-a glasbo in okrepil-a plesno samozavest. Ponekod se zvrsti mešajo s pravimi latino ritmi, spet drugje z disco ali house vodami.

Dva obraza januarja	 (The Two Faces of January)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 17:00
Dva obraza januarja (The Two Faces of January) Kino
Režija: Hossein Amini
Režijski prvenec scenarista filma Vozi! z Viggom Mortensenom, Kirsten Dunst in Oscarjem Isaacom (Llewyn Davis) v glavnih vlogah je klasično eleganten psihološki triler, prežet s hitchcockovskim suspenzom in bolj polnokrven od literarnega izvirnika, istoimenskega romana Patricie Highsmith (Tujca na vlaku, Nadarjeni gospod Ripley).

Mini Cheer dance od 5,5 let do 7 let
Plesni studio Tina, Športna dvorana Brinje Grosuplje ob 17:30
Mini Cheer dance od 5,5 let do 7 let Za otroke
Cheer ples je v Sloveniji razmeroma mlada plesna zvrst, ki je sestavljena iz jazz baleta, hip hopa in navijaškega plesa. Najbolj značilni za to zvrst plesa so pripomočki, ki se imenujejo cofi oziroma pom poni. Gre za kombinacijo energičnih gibov in gibljivosti, kjer plesalci med koreografijo skačejo različne skoke, vrtijo obrate in svojo gibljivost dokazujejo tudi s sedom v špago.

Karate za osnovnošolce
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 17:30
Karate za osnovnošolce Za otroke
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico: http://www.karate.si/?page=vpis

Ciljna skupina: osnovnošolci
Urnik: ponedeljek in četrtek, 17:30 - 18:30

Vadba v programu Karate toitsu-do otrokom ponuja zdravo psihofizično športno-borilno dejavnost, ki ugodno vpliva na njihov telesni in umski razvoj. Redna vadba razvija ravnotežje, odzivnost in domišljijo, otroci pridobijo več moči, hitrosti in koordinacije. Vztrajnost in disciplina, ki ju spoznajo v prijateljskem vzdušju, jim pomagata pri šolskih uspehih ter pri premagovanju ovir, s katerimi se srečujejo pri napredovanju v življenju.

Več na: www.karate.si

Karate vrtec vpis 2014/2015
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 17:30
Karate vrtec vpis 2014/2015 Za otroke
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico: http://www.karate.si/?page=vpis

Ciljna skupina: predšolski otroci 5 let+
Urnik: sreda, 17:30 - 18:30

Vadba v programu Karate-do vrtec otrokom ponuja zdravo psihofizično športno-borilno dejavnost, ki ugodno vpliva na njihov telesni in umski razvoj. Redna vadba razvija ravnotežje, odzivnost in domišljijo, otroci pridobijo več moči, hitrosti in koordinacije.

Več na: www.karate.si

Mini Hip Hop 5 do 7 let
Plesni Studio Tina; Litijska c.38 Ljubljana, Litijska cesta 38 ob 18:00
Mini Hip Hop 5 do 7 let Za otroke
Plesna zvrst Hip-hop je ples, je glasba, je življenjski stil, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Hip hoparji so legende, so kul, imajo hip-hop stil. Hip Hop kot plesna zvrst se je v zadnjih letih močno razvila. Naučimo te lahko osnovnega gibanja, party korakov in vse do najbolj zapletenih in zanimivih gibov. Pripravimo te na to, da boš vzljubil-a glasbo in okrepil-a plesno samozavest. Ponekod se zvrsti mešajo s pravimi latino ritmi, spet drugje z disco ali house vodami.

Hip Hop Otroška 6 do 10 let
Plesni studio Tina, Športna dvorana Brinje Grosuplje ob 18:30
Hip Hop Otroška 6 do 10 let Za otroke
Plesna zvrst Hip-hop je ples, je glasba, je življenjski stil, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Hip hoparji so legende, so kul, imajo hip-hop stil. Hip Hop kot plesna zvrst se je v zadnjih letih močno razvila. Naučimo te lahko osnovnega gibanja, party korakov in vse do najbolj zapletenih in zanimivih gibov. Pripravimo te na to, da boš vzljubil-a glasbo in okrepil-a plesno samozavest. Ponekod se zvrsti mešajo s pravimi latino ritmi, spet drugje z disco ali house vodami.

Hip Hop Mladinska 11 do 18 let
Plesni studio Tina, Športna dvorana Brinje Grosuplje ob 18:30
Hip Hop Mladinska 11 do 18 let Za otroke
Plesna zvrst Hip-hop je ples, je glasba, je življenjski stil, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Hip hoparji so legende, so kul, imajo hip-hop stil. Hip Hop kot plesna zvrst se je v zadnjih letih močno razvila. Naučimo te lahko osnovnega gibanja, party korakov in vse do najbolj zapletenih in zanimivih gibov. Pripravimo te na to, da boš vzljubil-a glasbo in okrepil-a plesno samozavest. Ponekod se zvrsti mešajo s pravimi latino ritmi, spet drugje z disco ali house vodami.

Belfast\, Maine
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana ob 19:00
Belfast\, Maine Kino
 <br>Frederick Wiseman, ZDA, 1999, 16mm, 1.37, barv ni, 248', svp <br> Največji še živeči filmski dokumentarist Frederick Wiseman dobre štiri ure posveti mestecu s 6.000 prebivalci, Belfastu v zv ezni državi Maine, nedaleč od tam, kjer je v času snemanja živel sam. S 16mm kamero potrpežljivo, nevsiljivo, z značilne distance, sestavlja mozaik vsakdana navadnih ljudi v majhni obmorski skupnosti, ki se poveči ni preživlja z ribolovom in predelovanjem morske hrane. Ljudi snema na do mu, ob obisku zdravnikov, v restavracijah, na delovnem mestu, v cerkv i, na družabnih srečanjih, na sodišču, v šoli itd. Rezultat je monumen talen. <br> » Belfast, Maine je izjemen v dveh pogledih. Za začetek gre za neizmerno bogato in neprecenljivo fresko mikrokozmosa ameriškega ž ivljenja ob koncu dvajsetega stoletja. Nadalje in povsem nepričakovano pa gre tudi za mikrokozmos Wisemanove umetnosti.« The Nation

Dva dneva, ena noč	 (Deux jours, une nuit)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 19:00
Dva dneva, ena noč (Deux jours, une nuit) Kino
Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Brata Dardenne se kot vselej vzdržita sodbe in obsojanja, medtem ko zastavita eno najbolj perečih vprašanj današnjega dne: mar sodobnega delavca smemo in sploh še lahko prepričamo, naj v času, ko si jo le stežka privošči, izbere solidarnost.

Kaj ti je film	 (Kaj ti je film)
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana ob 21:00
Kaj ti je film (Kaj ti je film) Kino
Premiera!
Režija: Sabina Đogić
En dan. En set. Dvajset filmskih režiserjev. En manifest.

Gledališče
Vpis v abonma, sezona 2014/2015
Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana ob 9:00
Vpis v abonma, sezona 2014/2015 Komedija
Šentjakobsko gledališče vabi k vpisu v abonma v sezoni 2014/2015

Vpisovali bomo:
- pri blagajni ŠGL, Krekov trg 2, vsak delavnik med 17. in 18. uro,
- v prostorih uprave Šentjakobskega gledališča Ljubljana,
na Vodnikovem trgu 5 v Ljubljani, 2. nadstropje,vsak delavnik med 9. in 15.uro

Od 9. septembra do 10. oktobra 2014

Več na povezavi:
http://www.sentjakobsko-gledalisce.si/abonmaji

Gospod predsednik - resnično šokantna monodrama (20:00)
Prulček Bar, Prijateljeva 2, Ljubljana ob 20:00
Gospod predsednik - resnično šokantna monodrama (20:00) Koncert
Bi radi izvedeli kako izgleda mešanica Jezusa Kristusa, Hamleta, Goetheja, Dragotina Ketteja, Lažnivega Kljukca in morda še koga? Takšna oseba je več kot le običajna avtoriteta. Je novodobni mesija in subjekt, za katerega se predpostavlja, da ve. V prepričljivosti nagovora mu ni para pod soncem, najverjetneje pa tudi v celotni galaksiji ne. Prepričajte se sami.
On je Gospod Predsednik.

Glasba
JariErf, Češminov park – Domžale
Češminov park, Domžale ob 16:00
JariErf, Češminov park – Domžale Etno
16.00 Ana Tavčar in citrarke
16.40 Klemen Juvančič
17.00 Zala Svete in Veronika Lazarević
17.30 predstavitev instrumenta – harmonika (Bela Szomi Kralj in Tomaž Juvančič)
18.15 Špela, Kika in Nepridiprav
19.30 Neža Kolar in Hribar bend
20.15 Matijas Kapa in kapucarji

Dodatni program:

- bralni kotiček s Knjižnico Domžale
- astronomski kotiček s KD Kralj Tomaž
- kiparska delavnica z Nino Koželj
- palačinke

V primeru dežja bo prireditev v Športnem parku Domžale.

Pihalni orkester Litostroj
Ladjica na Ljubljanici (od Prulskega do Zmajskega mostu) , Ljubljana ob 18:00
Pihalni orkester Litostroj Koncert na ladjici
Pihalni orkester Litostroj - koncert na ladjici

Ladjica na Ljubljanici (od Prulskega do Zmajskega mostu)

Zvoki zvite pločevine - Koncert trobilnega kvinteta Contrast
Škrabčev trg 21, Ribnica ob 20:00
Zvoki zvite pločevine - Koncert trobilnega kvinteta Contrast Klasična glasba
Skupino sestavljajo Gregor Turk ( solo trobenta SNG Opera Ljubljana ), Blaž Avbar, Jožek Rošer (solo hornist Slovenske Filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije ) in Uroš Vegelj, pod mentorstvom asis. Franca Kosema. Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo na številnih odrih po Sloveniji (Festival Lent, Festival Ljubljana, Imago SLoveniae, Glasbena mladina Slovenije). Kvintet je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov Slovenije TEMSIG 2013, osvojil zlato plaketo in prvo nagrado in na Mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb.

Vstop je prost!

Več o Jesenskih serenadah:
http://www.knjiznica-ribnica.si/arhiv/za-odrasle/details/627-jesenske-serenade

Spored:

Johann Sebastian Bach, prir. Arthur Franckenpol:
Contrapunctus XII (Rectus) iz Umetnost fuge

Jacobus Gallus, prir. Andrej Misson:
Ecce, quomodo moritur iustus

Alojz Ihan:
Metalec nožev

Victor Ewald:
Quintet št. 3
Andante
Vivo

Danil Harms, prevod Tone Pavček in Drago Bajt:
Modri zvezek št.10

Jan Koetsier:
Brass Quintet (opus 65)
Andante con moto
Andantino
Molto vivace

Ervin Fritz:
Nadomestki

Werner Pirchner:
Do you know emperor Joe?
Schmalspur – Polka
Idylle & Krawalle

Iztok Mlakar - koncert je razprodan
mala dvorana Cankarjevega doma, Vrhnika ob 20:30
Iztok Mlakar - koncert je razprodan Pop in rock
Iztok Mlakar je tisti Primorec in Goricjan, ki je prišel študirat igro v Ljubljano in se vrnil ustvarjat nazaj v domače kraje. Je mojster jezika in pripovedovalec nabritih, domiselnih in pronicljivih pesmi. V njih pripoveduje zgodbe preprostega človeka, od minevanja, ljubezni, smrti, do vsakdanjih prigod in preprostih življenjskih radosti. V gostilni, ob kozarcu vina, se mu odpre duša in na dan privrejo najgloblje misli in življenjske resnice. Pesmi večinoma zapoje v svojem narečnem jeziku, kar jim doda še poseben čar in lepo slika primorski značaj. Včasih pa si sposodi tudi kakšen drug narečni jezik in s tem še dodatno obarva svoj repertoar.

Za koncert Iztoka Mlakarja so vstopnice na voljo v predprodaji od 26.8. od 16.00 naprej v TIC Vrhnika na Tržaški 9. Cena karte je 5 eur.

www.cankarjada.si

Sozvočja sveta: Jan Kus quartet
Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana ob 21:00
Sozvočja sveta: Jan Kus quartet Glasbeno srečanje
V New Yorku živeči saksofonist, skladatelj in producent, Jan Kus, se po dveh letih znova vrača na slovenske odre, kjer bo predstavljal svoj novi avtorski material, ki je nastal in se razvijal v zadnjih dveh letih njegovega bivanja v New Yorku, v okviru zasedbe Jan Kus Quartet.
www.jankusmusic.com

https://www.youtube.com/watch?v=JB89UeigXvA

----
Vstop prost.
Vabljeni.
Kulturno - umetniški program v Celici organizira KUD Sestava.
http://sestava.si/
Kulturni program omogočajo: Hostel Celica, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

Delavnice
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe
Selanova 16, Savlje, Ljubljana ob 5:00
Joga - vpis v jesensko-zimski ciklus vadbe Športna vadba
Joga je ena najstarejših, najpreprostejših in najbolj učinkovitih metod za doseganje in ohranjanje zdravja. "JOGA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU" (JVVŽ) je svetovno priznan in uveljavljen program vadbe joge, avtorja Paramhans Svami Mahešvaranande. Sistem, z več kot 40-letno tradicijo, je bil razvit v sodelovanju z zdravniki, psihologi in fizioterapevti ter je tudi znanstveno preverjen in potrjen. Vključuje starodavne, avtentične jogijske tehnike, prilagojene sodobnemu človeku. Danes JVVŽ vadijo ljudje po vsem svetu: v centrih joge, izobraževalnih središčih, zdravstvenih in rehabilitacijskih ustanovah, fitness centrih, športnih društvih ter zdraviliščih.

Sistem JVVŽ je zasnovan kot postopna, sistematična metoda, ki zajema vsa življenjska področja: telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje. Vadba v društvu poteka v osmih težavnostnih stopnjah in vključuje telesne vaje - asane, dihalne vaje - pranajame, sproščanje in meditacijo. Vaje so primerne za vsakogar, tudi za popolne začetnike, ne glede na starost, telesno pripravljenost, kulturno in versko opredeljenost. V tem semestru poleg klasične stopenjske vadbe nudimo tudi štiri SPECIALIZIRANE PROGRAME JOGE: kombinirano vadbo joge (na eni vadbi vadimo dve različni stopnji, npr. 1. in 2. ali 1. in 3.), jogo za zdravo hrbtenico in sklepe, jogo za starejše in jogo za otroke.

Vadba poteka enkrat tedensko 1 uro in 45 minut. Možnost izbire DVEH VADBENIH SKUPIN BREZ DOPLAČILA. Poleg vadbe v dveh skupinah tedensko, lahko BREZPLAČNO obiskujete tudi t.i. "PETKOVO VADBO" (vsak petek od 19.00 do 20.45), kjer bodo poleg klasičnega programa joge predstavljene tudi zelo zanimive in skrbno izbrane tematske posebnosti sistema JVVŽ, kot so meditacija samoanalize, tratak, joga nidra, brahmri pranajama, pranajama smeha... Vadeči se lahko udeležujejo tudi poldnevnih tematskih delavnic (organiziramo 3-4 letno) in mednarodnih seminarjev pod vodstvom avtorja sistema. Društvo nudi tudi možnost INDIVIDUALNE VADBE.

VPIS v jesensko-zimski ciklus vadbe že poteka in je do 15.9. možen v času uradnih ur vsak TOR v Joga centru Savlje od 18.30 do 21.00, ko poteka tudi poletna vadba joge (prvi obisk brezplačen). Z vadbami na zunanjih lokacijah pričnemo tretji teden v septembru. Vpišite se čimprej in si zagotovite prosto mesto v skupini. Za začetku semestra bodo podane tudi vse potrebne informacije za učinkovito vadbo. Lokacije in razpored vadbenih skupin najdete na naši spletni strani: http://www.joga-ljubljana.org. Lahko nas tudi pokličete na informacijski telefon: 040-221-108 (pon-pet 10h-12h in 17h-19h) ali nam pišete na društveni mail: info@joga-ljubljana.org.

Cena jesensko-zimskega ciklusa vadbe (vadite lahko 3× tedensko), ki traja do 31.1.2015, je 150 evrov za zaposlene in 125 evrov za dijake, študente, upokojence in brezposelne. Prvi obisk je brezplačen. Vabljeni, da v praksi preizkusite zdravilne in sproščujoče učinke vadbe joge.

"Od nas je odvisno, ali smo zdravi, se dobro počutimo, živimo svobodno in srečno. Vadite redno in odločno. Zagotovo boste uspeli." Paramhans Svami Mahešvarananda

Veliki Qigong seminar s kitajskima profesorjema CHQA od 18. do 19. oktobra 2014 - vaja Igra petih živali (Wu Qin Xi)
Srednja šola tehniških strok Šiška, Litostrojska c. 51 ob 6:00
Veliki Qigong seminar s kitajskima profesorjema CHQA od 18. do 19. oktobra 2014 - vaja Igra petih živali (Wu Qin Xi) Tečaj, seminar
TERMIN
18. in 19. oktober 2014, vadba in predavanje
Sobota od 9.00 do 12.00 ure in od 16.00 do 19.00 ure ter
Nedelja od 9.00 do 12.00 ure in od 15.00 do 18.00 ure

PRIJAVA na seminar:
preko e-prijavnice na: www.taiji.si

KRATEK OPIS VAJE WU QIN XI
Vaja Wu Qin Xi je set dokaj preprostih, elegantnih, aerobnih telesnih in mentalnih vaj, s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje. Krepi mišice in kosti ter odpira, uravnava in izboljšuje pretok življenjske sile (qi) po meridijanih. Vsaka od petih vaj vključuje po dve sekvenci v naslednjem zaporedju: tiger, jelen, medved, opica in ptica. Posnemanje položajev in gibov divjih živali torej izboljšuje gibljivost trupa in okončin ter mišic in kosti ter pomirja um. Človeku prinese duševno ravnovesje ter krepi dobre lastnosti in navade, kot so pogum, umirjenost, notranje ravnovesje, sočutje, bistrost, jasnost, okretnost in samozavest ter podaljšuje življenje.

SPRIČEVALO
Chinese Health Qigong Association (CHQA) bo udeležencem celotnega seminarja podelila potrdilo o udeležbi na seminarju.

ORGANIZATORJI
Qigong združenje Slovenije (Slovenian Health Qigong Association - SHQA) in Kitajsko državno Jianshen Qigong Združenje (Chinese Health Qigong Association - CHQA), ki sta uradna člana International Health Qigong Federation.

Prispevki za seminar:
(1) 120 eur za cel seminar (sobota in nedelja)
(2) 65 eur za posamezni dan (sobota ali nedelja)
(3) 10 % popust imajo upokojenci in redni študenti.

Opomba: Za plačilo celotnega seminarja do konca septembra podarimo dobropis v vrednosti 20 eur za pripravljalno delavnico, ki bo v soboto 4. 10. 2014, v Ljubljani.

Način plačila:
(1) v gotovini na rednih tečajih
(2) preko TR: št. SI56 0451 5000 1368 984 s pripisom "Qigong seminar 2014" na Qigong združenje Slovenije, Prušnikova 32, 2000 Maribor

- Seminar je primeren tako za začetnike kakor tudi nadaljevalce.
- Predhodna prijava za udeležbo je obvezna.
- Prevajanje seminarja v slovenski jezik je zagotovljeno.

PRIPRAVLJALNA DELAVNICA pred seminarjem:
Qigong združenje Slovenije organizira pripravljalno delavnico, ki bo v soboto 4. 10. 2014, od 9:00 do 12:00 ure. Cena je 30 eur. Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo najkasneje do konca septembra na mail info@qigong.si.

PREDSTAVITEV Jianshen qigong-a NA KONGRESNEM TRGU
Z veseljem vas vabimo k sodelovanju pri predstavitvi zdravilnega qigong-a, ki bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani, in sicer v soboto 18. oktobra 2014 od 15.00 do 15.30 ure.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas vljudno prosimo, da svojo udeležbo na Kongresnem trgu potrdite na e-naslov: info@taiji.si do 15.9.2014.

Dogodek je brezplačen, udeležijo pa se ga lahko vsi. Tudi, če qigong vaj še ne poznate dobro, bo poskrbljeno, da se boste z lahkoto priključili in vadili v skupini.

Več na: www.taiji.si ali na http://goo.gl/h1bqFS

Izdelava osebnega zvezka
Regijski center Novi Paradoks, Senožeti, Senožeti 62 d, 1262 Dol pri Ljubljani ob 10:00
Izdelava osebnega zvezka Delavnica
Na delavnici bo vsak udeleženec izdelal svoj osebni zvezek, v katerega bo lahko kasneje vpisoval svoje misli, kuharske recepte, naslove prijateljev ali celo svoje pesmi...

Zaposlitev ali samozaposlitev?
Data d.o.o., Dunajska cesta 136, Ljubljana ob 14:00
Zaposlitev ali samozaposlitev? Tečaj, seminar
Zaposlitev ali samozaposlitev?

Posvet bo koristil tistim, ki tehtajo med izbirama: zaposlitev ali samozaposlitev, kakor tudi tistim, ki so zaposleni in želijo povečati svoje prihodke. Vsekakor bo zanimiv tudi tistim podjetnikom, ki želijo bolje spoznati / razumeti strukturo prihodkov in odhodkov v s.p. ter strukturo plače zaposlenega.

Vsebina posveta

Naj se zaposlim ali samozaposlim?
Kaj se mi bolj izplača?
Z zaposlitvijo pridobim varnost, s samozaposlitvijo pa višje prihodke.
Kako povečati svoje prihodke?
Zaposlena oseba je delodajalcu strošek:
Koliko stane delodajalca vaša plača in koliko dejansko prejmete na svoj TRR?
Informativni izračun: pri neto plači 1.000 EUR, je strošek delodajalca 1.620 EUR, pri neto plači 2.000 EUR je strošek delodajalca 4.000 EUR)
Ali ne bi bilo bolje prejeti 4.000 EUR na svoj račun in z zneskom samostojno upravljati?
Če bi z vrednostjo 4.000 EUR upravljali sami, bi bila vaša neto plača 2.000 EUR višja za vsaj 700 EUR!
Samozaposlena oseba:

upravlja sama s svojim denarjem,
lahko ob dohodnini uveljavlja olajšave, npr. za nakup domačega računalnika,
upošteva lahko vse stroške za plačilo najemnine, telefona, ogrevanja, vode, potovanj, kosil, daril ipd..
Program posveta

Na seminarju ‘Zaposlitev ali samozaposlitev’ bomo odgovorili na naslednja vprašanja:

Kako deluje sistem zaposlitve v Sloveniji?
Kako je sestavljena plača zaposlenega?
Koliko dobi od plače država in koliko zaposleni?
Koliko stane plača delodajalca?
Zaposlitev vs samozaposlitev, prednost in slabosti
Kako nadaljevati svojo zaposlitev v obliki statusa s.p. in si povišati neto izplačilo?
Kako upravljati s svojim presežnim denarjem za višjo pokojnino?
Okvirni izračun neto plače zaposlenega: primer redne zaposlitve in primer s.p.
Komu je skupinsko svetovanje namenjeno?

vsem potencialnim podjetnikom
vsem, ki se srečujejo pred dilemo: zaposlitev ali samozaposlitev?
ambicioznim ter uspešnim posameznikom, ki so zaposleni, prejemajo visoke prihodke (nad 1000 EUR), so za družbo dragoceni ter opravljajo poleg rednega tudi honorarno delo.
direktorjem in vodjem podjetij, ki zaposlujejo honorarne delavce
vsem, ki se želijo bolje seznaniti s strukturo prihodkov s.p. in plače zaposlenega.
Predavatelj:

mag. Katarina Kompara

Kje izvajamo izobraževanja?

Dunajska cesta 136, Ljubljana.

Termini v letu 2014

Avgust:
26.08.2014 od 14:00 do 15:30
September:
02.09.2014 od 14:00 do 15:30
Prijava na seminar
Svojo udeležbo na seminarju pa lahko opravite tudi preko telefona na 01 6001 530.

Helen Doron English za najstnike od 11 do 14 let
Šmartinska cesta 106, Ljubljana ob 14:00
Helen Doron English za najstnike od 11 do 14 let Otroška delavnica
Zabavni uvrstitveni testi za najstnike od 11 do 14 let s katerimi ugotovimo predznanje in izberemo ustrezen Helen Doron English tečaj. Zaradi omejenega števila otrok na posameznem testiranju je prijava obvezna! (ljubljana@helendoron.com, 051 665 700

Najpomembnejši gradnik uspeha naših tečajev so zvočni zapisi, s pomočjo katerih otroku ustvarite jezikovno kopel, kar pomeni, da otroku v ozadju predvajate zvočne zapise iz učnega kompleta, med tem ko počnete kaj drugega kot npr. vožnja v avtu, priprava na spanje… Enkrat tedensko (po 90 minut) se udeležite skupinskega dela, ki poteka v našem centru (Šmartinska 106, LJ) v skupini z licenciranim učiteljem, sicer pa otroke vsaj 2-krat dnevno doma izpostavljate jezikovni kopeli.
Metoda Helen Doron English ima že več kot 28 letno tradicijo in velik mednarodni razvojni oddelek, kjer skrbijo za nenehno preverjanje in nadgrajevanje učnih setov, ki so izdelani namensko za vsak tečaj.

Parkirno mesto je zagotovljeno in brezplačno za vse naše stranke.

Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe
Šmartinska cesta 106, Ljubljana ob 16:00
Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe Otroška delavnica
Na brezplačni urici boste lahko pobližje spoznali naš način dela.
Tečaj Fun With Flupe je namenjen otrokom od 2-5 let. Tečaj je prepreden z dogodivščinami malega Paula Warda, ki skoči v svojo knjigo rimanih zgodbic, kjer pomaga babici Granny Fix in plišastemu Flupe popravljati stvari v rimah. Njihove pustolovščine so povzete tudi v 12 novih animiranih epizodah, ki so bile osnovane, da bi otroke naučili osnovnega besedišča (660 besed), odlične izgovorjave in osnove angleških stavčnih struktur. Tečaj vključuje 25 pesmi, ki se jih otroci naučijo in pojejo ob gledanju in so bile posebej osnovane za utrjevanje jezika.

Najpomembnejši gradnik uspeha naših tečajev so zvočni zapisi, s pomočjo katerih otroku ustvarite jezikovno kopel, kar pomeni, da otroku v ozadju predvajate zvočne zapise iz učnega kompleta, med tem ko počnete kaj drugega kot npr. vožnja v avtu, priprava na spanje… Enkrat tedensko (po 45 minut za otroke do 9 let ali 90 minut za starejše otroke) se udeležite skupinskega dela, ki poteka v našem centru (Šmartinska 106, LJ) v skupini z licenciranim učiteljem, sicer pa otroke vsaj 2-krat dnevno doma izpostavljate jezikovni kopeli.
Metoda Helen Doron English ima že več kot 28 letno tradicijo in velik mednarodni razvojni oddelek, kjer skrbijo za nenehno preverjanje in nadgrajevanje učnih setov, ki so izdelani namensko za vsak tečaj.
Naše urice so zasnovane tako, da si sledijo mirne in zabavne aktivnosti in se s tem lažje ohranja koncentracijo in pozornost majhnih otrok. Tako npr. sedimo v krogu in se učimo nove besede, naslednji trenutek pa vstanemo, zaplešemo in zapojemo. Celotna ura poteka v angleškem jeziku.

Zaradi omejenega števila otrok v posamezni skupini je prijava na urico obvezna! (ljubljana@helendoron.com, 051 665 700)
Parkirno mesto je zagotovljeno in brezplačno za vse naše stranke.

tečaj risanja, kiparstva in ustvarjanja za odrasle in otroke
Ižanska c. 2a, Ljubljana ob 16:30
tečaj risanja, kiparstva in ustvarjanja za odrasle in otroke Delavnica
ZAČETNI IN NADALJEVALNI TEČAJ RISANJA, KIPARSTVA, PRIPRAV NA SPREJEMNE IZPITE IN USTVARJANJA ZA OTROKE IN ODRASLE
VSEBINA PROGRAMA:
- risanje: od črte do likov, kompozicij, tihožitij in risanja po modelu
- kiparstvo z glino: od preprostih geometrijskih likov do kompozicije in modeliranja po modelu
- priprava za sprejemne izpite za Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za krajinsko arhitekturo in Fakulteto za dizajn
- tudi za starše, ki želijo ustvarjati skupaj z otroki
VPISI, KOLIKO ČASA OBSEGA EN OBISK, LOKACIJA:
Vpisi: vpis je mogoč kadarkoli v letu, en obisk traja dve uri,
Lokacija: Ižanska cesta 2a, Ljubljana (nasproti Botaničnega vrta)
Starost in urnik za otroke:
(za otroke od 6 let do 18 let: program je prilagojen starosti, otroci so lahko mlajši od 6 let, dobrodošli tudi starši, ki želijo ustvarjati skupaj z otroki.):
- torek ob 16.30 do 18.30 ure
- sreda ob 16.30 do 18.30 ure
- četrtek ob 16.30 do 18.30 ure
Starost in urnik za odrasle:
program je prilagojen glede na interes posameznikov in znanje, hkrati ponujamo pripravo za sprejemne izpite za Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za krajinsko arhitekturo in Fakulteto za dizajn): - torek ob 10.00 do 12.00 ure
- sreda ob 18.45 do 20.45 ure - četrtek ob 18.45 do 20.45 ure
ŠTEVILO UDELEŽENCEV:
5-7 v skupini CENA TEČAJEV NA MESEC:
35 eur-ov, v ceno je vključen osnovni material USTVARJALNE URICE POD VODSTVOM: arhitektov in likovnih ustvarjalcev
Za informacije in vpis pokličite na telefon: 041 332 169 ali po elektronski pošti na naslovu: ustvarjalno@gmail.comObjavljeno še na: mjh-arhitekti.si

Tečaj za voditelja čolna
Valjhunova 11, Ljubljana ob 16:30
Tečaj za voditelja čolna Tečaj, seminar
Prednosti šole Navtični tečaji:

Blizu 100% uspešnost naših tečajnikov. Rezultati naših tečajnikov potrjujejo kvalitetno podajanje znanja inštruktorjev šole Navtični tečaji in dobro pripravljenost naših tečajnikov.
Doživljenjska garancija na vaše pridobljeno znanje. Smo edini ponudnik navtičnih tečajev v Sloveniji, ki svojim tečajnikom ponuja, da lahko ponovno brezplačno obiščete naše tečaje in obnovite vaše pridobljeno znanje. Če ocenjujete, da potrebujete osvežiti svoje znanje lahko brezplačno ponovno obiščete tisti naš tečaj, na katerega ste se prijavili in plačali prijavnino.
Dostopne cene. Smo cenejši od konkurence in naše cene so ene najbolj dostopnih v Sloveniji.
Sproščeno učenje v majhnih skupinah, ki jih vodijo odprti in komunikativni predavatelji in inštruktorji. Vse to zagotavlja dinamično pridobivanje novega znanja, kjer se vam predavatelj res lahko posveti, vi pa ste samozavestni, da ga lahko kadarkoli vprašate vse, kar vas zanima.
Izkušeni predavatelji, ki se z navtiko ukvarjajo tudi tekmovalno in ne leto na vodi v povprečju preživijo več kot 100 dni.
Kvalitetna literatura. Tečaji potekajo po skripti, ki smo jo razvili v več letih uspešnega ukvarjanja z navtičnimi tečaji. Zato so naši tečaji intenzivni in izhajajo iz znanja, ki je potrebno za opravljanje izpita in varno plovbo.
Interaktiven pristop k učenju. Tečaji so kombinacija predavanj, odgovorov na vprašanja tečajnikov in praktičnih vaj (vozli, navigacija), s katerimi nadgradimo pridobljeno teoretično znanje.
Obišči tečaj v svoji okolici. Naše navtične tečaje lahko obiščete po več lokacijah v Sloveniji, za skupine od 10 do 15 ljudi organiziramo in izvedemo tudi tečaje na poljubni lokaciji.

Vsebina tečaja:

Tečaj, ki vam pomaga do Izpita za voditelja čolna poteka po programu in zahtevah Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.

Področja tečaja za čoln, ki jih pokrivajo Navtični tečaji:
osnove navigacije,
osnove motoroznanstva,
mednarodna pravila o izogibanju trčenja na morju,
osnove meteorologije,
mornarska dela in veščine,
pomorski predpisi.
Tečaj organiziramo in izvajamo skozi celo leto in sicer v treh predavanjih po štiri šolske ure. V tednu pred izpitom za čoln organiziramo še brezplačno ponavljanje - pripravo na izpit.

risanje, kiparstvo in ustvarjanje za otroke, mladostnike in odrasle
Ižanska c. 2a, Ljubljana ob 16:30
risanje, kiparstvo in ustvarjanje za otroke, mladostnike in odrasle Delavnica
ZAČETNI IN NADALJEVALNI TEČAJ RISANJA, KIPARSTVA, PRIPRAV NA SPREJEMNE IZPITE IN USTVARJANJA ZA OTROKE IN ODRASLE
VSEBINA PROGRAMA:
- risanje: od črte do likov, kompozicij, tihožitij in risanja po modelu
- kiparstvo z glino: od preprostih geometrijskih likov do kompozicije in modeliranja po modelu
- priprava za sprejemne izpite za Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za krajinsko arhitekturo in Fakulteto za dizajn
- tudi za starše, ki želijo ustvarjati skupaj z otroki
VPISI, KOLIKO ČASA OBSEGA EN OBISK, LOKACIJA:
Vpisi: vpis je mogoč kadarkoli v letu, en obisk traja dve uri,
Lokacija: Ižanska cesta 2a, Ljubljana (nasproti Botaničnega vrta)
Starost in urnik za otroke:
(za otroke od 6 let do 18 let: program je prilagojen starosti, otroci so lahko mlajši od 6 let, dobrodošli tudi starši, ki želijo ustvarjati skupaj z otroki.):
- torek ob 16.30 do 18.30 ure
- sreda ob 16.30 do 18.30 ure
- četrtek ob 16.30 do 18.30 ure
Starost in urnik za odrasle:
program je prilagojen glede na interes posameznikov in znanje, hkrati ponujamo pripravo za sprejemne izpite za Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za krajinsko arhitekturo in Fakulteto za dizajn): - torek ob 10.00 do 12.00 ure
- sreda ob 18.45 do 20.45 ure - četrtek ob 18.45 do 20.45 ure
ŠTEVILO UDELEŽENCEV:
5-7 v skupini CENA TEČAJEV NA MESEC:
35 eur-ov, v ceno je vključen osnovni material USTVARJALNE URICE POD VODSTVOM: arhitektov in likovnih ustvarjalcev
Za informacije in vpis pokličite na telefon: 041 332 169 ali po elektronski pošti na naslovu: ustvarjalno@gmail.comObjavljeno še na: mjh-arhitekti.si

Igra v glini
Lončarski atelje SEM (vhod skozi kavarno SEM), Metelkova 2, 1000 Ljubljana ob 17:00
Igra v glini Otroška delavnica
Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja bomo raziskovali svoje zmožnosti in odkrivali svoj in glineni potencial. Igranje z glino je v prvem planu :-)Pridite si izdelati svojo igračko ali čisto uporabno skledico. Možnosti je neskončno! Ustvarjanje v glini in sproščeni dve uri v prijetnem okolju Lončarskega ateljeja SEM. Vabljeni otroci, mladostniki in odrasli posamezniki. Odličen čas za družine, da skupaj ustvarjajo in se zabavajo. Pridite na obisk!

Vabljeni tudi, da spremljate utrinke in napovedi dogodkov na Facebook profilu: www.facebook.com/pages/Igra-v-gliniPlay-in-clay/516511908387426?ref=hl

Usposabljanje za samostojno rabo vezilnega stroja
Petkovškovo nabrežje 67, Ljubljana ob 17:00
Usposabljanje za samostojno rabo vezilnega stroja Izobraževanje
Vabljeni v RogLab na usposabljanje za samostojno rabo vezilnega stroja. Z opravljenim usposabljanjem pridobite licenco, s katero lahko stroje na Odprtih terminih ob ponedeljkih in sredah, od 16:00 do 20:00, uporabljate sami s tehnično podporo RogLab tehnikov.

Brezplačne plesne delavnice za predšolčke
Športno-plesni center BuBa, Vodovodna 25, Ljubljana ob 17:00
Brezplačne plesne delavnice za predšolčke Otroška delavnica
Vabljeni v Bubo, na Vodovodno 25 (za bežigrajskim stadionom) na brezplačne predstavitve plesnih programov za predšolske otroke.

ZUMBA KIDS (otroci od 4.-6. leta)
torek, 2. september ob 17h

MINI BUBICE (otroci od 2.-3. leta)
sreda, 3. september ob 17h

CICI BUBICE (otroci od 3.-4. leta)
sreda, 3. september ob 17.30h

V tednu odprtih vrat lahko izkoristite tudi 20 % GOTOVINSKI POPUST NA VSE KARTE (otroških tečajev, plesnih tečajev za odrasle in skupinskih vadb).

Vsi brezplačni programi v tem tednu: http://www.buba.si/nasi-dogodki/teden-odprtih-vrat/

Informacije o otroških programih: http://www.buba.si/plesni-tecaji/predsolski-otroci/

Vpisi na HIIT - trening za moč in vzdržljivost
Glinek 22, 1291 Škofljica ob 17:50
Vpisi na HIIT - trening za moč in vzdržljivost Športna vadba
Treningi se pričnejo v septembru, "švicali" pa bomo v Ljubljani (BTC in OŠ Polje) in na Škofljici (Glinek 22).

Za več informacij pokličite Primoža Kastelica na 041 87 65 88 ali si pa si podrobnosti preberite na http://www.primus-vadbe.si.

Feelgood TRX vadba
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 18:00
Feelgood TRX vadba Športna vadba
Med vadbo potekajo sile v vseh ravninah, osvaja se kompleksna gibanja v naravnem obsegu in ozira na celotno telo – preko stabilizatorjev, v delo je vključenih veliko mišičnih skupin, kar zahteva visoko stopnjo prilagoditve organizma in je posledično energijsko/kalorično zelo potratno.

Feelgood TRX zagotavlja varnost saj se težavnost prilagaja po navodilu trenerja in s spremembo položaja telesa, brez uporabe zunanjih bremen. Predznanje prav tako ni potrebno saj so gibanja naravna, vadba pa vključuje postopen razvoj osnovnih sposobnosti: moč, vzdržljivost, ravnotežje, eksplozivnost in fleksibilnost.

Naše vadbene skupine so kontrolirano manjše, kar omogoča bolj individualen pristop in večji ozir na pravilno tehniko ter učinkovitost vadbe.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Feelgood Boot Camp
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 18:00
Feelgood Boot Camp Športna vadba
Feelgood Boot Camp treningi so dinamični, zabavni in vedno prilagojeni skupini vadečih.

Pestrost zaznamuje izbiro vaj, to pa dosežemo s smiselnim vključevanjem funkcionalnih rekvizitov, od žog medicink, vrvi, elastik, TRX trakov, kolebnic, uteži, skrinj, kettlebellov ter učinkovitih in funkcionalnih kardio naprav (veslač, airdyne, idr.).

Izbiramo med vajami, ki tehnično niso prezahtevne, obremenitev pa določamo glede na cilje znotraj posamezne skupine.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Kaj odzvanja v meni po ogledu razstave Josef Koudelka: Vestiges / Sledi 1991–2012
Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana ob 18:00
Kaj odzvanja v meni po ogledu razstave Josef Koudelka: Vestiges / Sledi 1991–2012 Delavnica
Vstop prost. Do 30 udeležencev.
Prijave do 2. 9. do 15.00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Več o razstavi si lahko preberete na http://www.mgml.si/galerija-jakopic/.

Tek in meditacija za začetnike (brezplačno) - zvečer
Koseški bajer, Ljubljana ob 18:00
Tek in meditacija za začetnike (brezplačno) - zvečer Športna vadba
Če ti zaigra srce in te zaščemijo pete, ko slišiš besede

kratek sproščen tek
v družbi prijetnih ljudi,
v objemu zelenih dreves
s kratko meditacijo sredi gozda,
kjer se zvok petje ptic prepleta s tiho prisotnostjo mogočnih dreves,
ki nas oblivajo z stabilnostjo, varnostjo in mirno spokojnostjo

potem je vadba Tek in meditacija za začetnike prava stvar zate.

V Ljubljani ob Koseškem bajerju in gozdovih poleg bajerja (glej slike) smo pripravili redno jutranje in večerno vadbo v naravi, sestavljeno iz energetskih vaj, lahkotnega teka (ali hitra hoja, če ti trenutna telesna pripravljenost še ne omogoča teka) in kratke meditacije v gozdu.

Izbrali smo najlepše okolje za gibanje v naravi. Okolica Koseškega bajerja je čudovita, saj so tam labodi, race, želve, ves čas žvrgolijo ptice... Ob bajerju je gozd prepreden s stezami, ki se vijejo med drevesi, opazujejo nas veverice, srne, zajci, miši in žvrgoleče ptice.

Predstavljaj si občutek, ko z energetskimi vajami poženeš življenjsko energijo po telesu, ko se telo prebuja in uživaš v tem, da spet navežeš stik z vsakim kotičkom telesa.

Po lahkotnem teku (ali hoji) se ustavimo sredi gozda in se potopimo v kratko meditativno povezanost s svojim srcem. Takrat začutiš, kako se v tebi raztaplja toplota, ki si jo nabral z gibanjem, kako toplota obliva vsak del telesa, ti prinese mir, varnost, jasne misli, zadovoljstvo,... dobro se počutiš v svoji koži!

Po meditaciji se zaveš, da si svetlobno bitje in lahkotno stopaš naprej po svoji poti.

Za koga je primerno?
Za vse, stare in mlade, za take z veliko kondicije in take, ki zmorete samo hitro hojo. Po potrebi se razdelimo v dve skupini - hitro skupino, ki teče in umirjeno skupino, ki izvaja hitro in odločno hojo.
Pomembno je, da želiš biti v stiku z naravo - z zunanjo naravo (gozd) in s svojo notranjo naravo (telo in duh). Več o tem, zakaj je gibanje v naravi tako pomembno in koristno v članku "Članek 15 - O vadbi Gibanje v naravi" na http://heartconnection.si/clanek_2013-15.pdf.

Z nami bo tudi psička Maruška. Tudi ti lahko pripelješ svojega psa, prosim pa, da poskrbiš za iztrebke tvojega psa in za to, da se primerno vede do drugih psov in ljudi.

Kje in kdaj?
Zbirna točka: Lesena konstrukcija ob Koseškem bajerju (Ljubljana - Koseze).
Vsak tor od 18h do 19h (večerni termin) in čet od 6:30 do 7:30 (jutranji termin).

Prispevek:
Vadba je brezplačna, če pa želiš podpreti to vadbo, je vsak prispevek cenjen. Priporočen znesek je 15 EUR na mesec.

Vodi: Aleksander Lah
Prijave obvezne na aleksander@HeartConnection.si vsaj en dan pred vadbo.

Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe
Šmartinska cesta 106, Ljubljana ob 18:00
Brezplačna urica Helen Doron English za otroke od 2 do 5 let - Fun With Flupe Otroška delavnica
Na brezplačni urici boste lahko pobližje spoznali naš način dela.
Tečaj Fun With Flupe je namenjen otrokom od 2-5 let. Tečaj je prepreden z dogodivščinami malega Paula Warda, ki skoči v svojo knjigo rimanih zgodbic, kjer pomaga babici Granny Fix in plišastemu Flupe popravljati stvari v rimah. Njihove pustolovščine so povzete tudi v 12 novih animiranih epizodah, ki so bile osnovane, da bi otroke naučili osnovnega besedišča (660 besed), odlične izgovorjave in osnove angleških stavčnih struktur. Tečaj vključuje 25 pesmi, ki se jih otroci naučijo in pojejo ob gledanju in so bile posebej osnovane za utrjevanje jezika.

Najpomembnejši gradnik uspeha naših tečajev so zvočni zapisi, s pomočjo katerih otroku ustvarite jezikovno kopel, kar pomeni, da otroku v ozadju predvajate zvočne zapise iz učnega kompleta, med tem ko počnete kaj drugega kot npr. vožnja v avtu, priprava na spanje… Enkrat tedensko (po 45 minut za otroke do 9 let ali 90 minut za starejše otroke) se udeležite skupinskega dela, ki poteka v našem centru (Šmartinska 106, LJ) v skupini z licenciranim učiteljem, sicer pa otroke vsaj 2-krat dnevno doma izpostavljate jezikovni kopeli.
Metoda Helen Doron English ima že več kot 28 letno tradicijo in velik mednarodni razvojni oddelek, kjer skrbijo za nenehno preverjanje in nadgrajevanje učnih setov, ki so izdelani namensko za vsak tečaj.
Naše urice so zasnovane tako, da si sledijo mirne in zabavne aktivnosti in se s tem lažje ohranja koncentracijo in pozornost majhnih otrok. Tako npr. sedimo v krogu in se učimo nove besede, naslednji trenutek pa vstanemo, zaplešemo in zapojemo. Celotna ura poteka v angleškem jeziku.

Zaradi omejenega števila otrok v posamezni skupini je prijava na urico obvezna! (ljubljana@helendoron.com, 051 665 700)
Parkirno mesto je zagotovljeno in brezplačno za vse naše stranke.

Izkustvena delavnica: Vaša zemeljsko duhovna povezava = vaša povezava do obilja na vseh področjih
Barabuk, center, Rimska 23, Ljubljana ob 18:00
Izkustvena delavnica: Vaša zemeljsko duhovna povezava = vaša povezava do obilja na vseh področjih Delavnica
Pridružite se nam na izkustveni delavnici, na kateri boste spoznali preprosto tehniko, ki sem jo poimenovala Energijska kopel.

Energijska kopel vam vsakodnevno pomaga očistiti vaše telo negativnih čustev, ki jih sprejemamo in nalagamo vase, ne da bi se tega sploh zavedali...

Vsem nam je znano, da se je potrebno pravilno prehranjevati, se gibati in skrbeti za osebno higieno. Kako pa poskrbimo za svojo mentalno in duhovno higieno?

Naše zdravje je v veliki meri pokazatelj, kakšen odnos imamo do svojega nevidnega-energijskega telesa.

Zdravje je popolno ravnovesje med telesom, umom in duhom ter harmonija z zunanjim okoljem. Bolezen pa je učitelj, ki nam pokaže neravnovesje med telesom, umom in duhom ter neskladje ali nezadovoljstvo z zunanjim svetom. Zdravje je pretočnost, bolezen je blokada.

Sem Sonja Auberšek, transformacijska agentka, terapevtka različnih alternativnih tehnik, limfne drenaže, maserka, predavateljica, reiki mojstrica, wellness svetovalka, duhovna mentorica in vam pomagam odkriti ter razrešiti podzavestne vzorce, ki vam preprečujejo, da bi imeli:

- odlično zdravje
- notranji mir
- ljubezen
- delo, ki ga ljubite in izberete sami
- telesno težo, ki si jo že od nekdaj želite
- osvoboditev stresa, strahu in skrbi
- pozitivno mentalno naravnanost

Ko sem se začela zavedati, da se moje življenje odvija povsem drugače od mojih sanj, je bil občutek, da rabim nekaj, s čimer bom rešila težave vedno močnejši. Po dolgih letih učenja sem sedaj hvaležna za vse dogodke v mojem življenju in vse učitelje, ki so mi jih energije poslale na pot. Le s pomočjo moje lastne izkušnje in spoznanj vam lahko osvetlim del vaše poti in jo lahko prehodim z vami.

Pri mojem terapevtskem delu me vodi pregovor, ki ga velikokrat uporabljam. Ljudem ujamemo ribo in jim jo podarimo, nato pa jim pokažemo, kako si ribo ujamejo sami. Pomembno je pomagati ljudem, živalim in rastlinam s svojim znanjem, vendar še pomembnejše je, ko okoliščine dopuščajo, naučimo ljudi, kako naj si pomagajo sami.
Kot terapevtka sem zemeljski vodnik ljudi na poti njihovega razvoja.

Delavnica se bo pričela 2. 9. ob18. uri in bo trajala 90 minut.

Po delavnici vam nudim možnost 10 minutnega brezplačnega individualnega razgovora.

Vsak udeleženec dobi darilo, zato so potrebne predprijave
do ponedeljka 1.9. do 12h na sonja.aubersek@gmail.com ali na 041 820 879

Energijska izmenjava so prostovoljni prispevki.

Prisrčno vabljeni!

Objem,
Sonja

Meditacija za opuščanje strahov, stresa in depresije
Anandajoga center, Trpinčeva 71, Ljubljana - Fužine ob 18:30
Meditacija za opuščanje strahov, stresa in depresije Delavnica
Kvantne aktivacije valujoče svetlobe® so avtorsko in kanalizirano delo dr. Kenjija Kumarja, vodilnega svetovno priznanega mojstra na tem področju in jih po njegovem dovoljenju in avtorizaciji za prevod in izvajanje v Sloveniji vodi Eva Pasvlin, certificirana kvantna hipnoterapevtka in certificirana voditeljica kvantnih meditacij.

Meditacija je zelo primerna tudi za odraščajočo mladino, ki je že sposobna ležati 2 uri v miru, tišini in sprejemati :)

Meditacija se izvaja izključno leže. zato S SEBOJ PRINESITE debelejšo podlogo IN odejo.

Trajanje: 2 uri

Feelgood CrossFit vadba
Feelgood Center, Litostrojska 58c, Ljubljana ob 19:00
Feelgood CrossFit vadba Športna vadba
Feelgood CrossFit vadba ne izstopa v posamezni vrlini, temveč uči doseči čim višjo stopnjo obvladovanja svojega telesa pod naponom različnih funkcionalnih zahtev.

Naše vadbene skupine so kontrolirano manjše, kar omogoča bolj individualen pristop in večji ozir na varnost ter učinkovitost vadbe.

Vaje se prilagodi posameznikovim sposobnostim in uči do meje dobre tehnike z mislijo na izbran cilj.

Izkoristite možnost brezplačne uvodne vadbe in se prijavite preko spletne prijavnice na Feelgood skupinske vadbe: http://www.feel-good.si/vadba/feelgood-skupinske-vadbe/narocilo/

Sankukai karate za dijake, študente in odrasle - začetna vadba
Ogled lokacij, Ljubljana ob 19:00
Sankukai karate za dijake, študente in odrasle - začetna vadba Športna vadba
Treningi karateja so namenjeni vsem, ki bi se radi naučili tehnik bojevanja z golimi rokami skozi trening obvladovanja telesa in duha. Vadba poteka ločeno po skupinah, glede na nivo znanja (stopnjo pasu), pod vodstvom izkušenih učiteljev Sankukai borilnih veščin, zato vam na treningih zagotavljamo strokovnost in varnost. Predhodno znanje ni potrebno.

Lokacije in termini vpisa

- Nove Jarše, OŠ Jože Moškrič, Jarška cesta 34: Urnik
- Savlje, Karate center Savlje, Selanova 16: Urnik

Več informacij dobite na www.sankukai.org ali na info@sankukai.org.

Sankukai kobudo
OŠ Jože Moškrič, Jarška cesta 34, Ljubljana ob 19:00
Sankukai kobudo Športna vadba
Izbrani vidiki borilnih veščin in skrivnosti uspešne samoobrambe za moške in ženske ter veščina bojevanja z orožji (nunchaku, nož, bo, sai ...) za večjo samozavest in osebno varnost.

Začetek vadbe: SEPTEMBER 2014!

Sankukai samoobramba
OŠ Jože Moškrič, Jarška cesta 34, Ljubljana ob 19:00
Sankukai samoobramba Športna vadba
Na tečajih samoobramb si boste z vadbo izbranih tehnik jiujitsa in Sankukai karateja v kratkem času pridobili znanje veščine samoobrambe ter tako tudi sami prispevali k povečanju osebne varnosti in boljšemu počutju.

Začetek vadbe: SEPTEMBER 2014!

Sankukai rekreacija
OŠ Jože Moškrič, Jarška cesta 34, Ljubljana ob 19:00
Sankukai rekreacija Športna vadba
Prilagojena vadba, ki obsega učinkovit in zanimiv izbor vaj za ohranjanje zdravja in vitalnosti, z elementi borilnih veščin. Spoznali boste osnove Sankukai karateja in se razgibali ter sprostili z joga tehnikami.

Začetek rekreacije: SEPTEMBER 2014!

Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak.
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 19:00
Karate toitsu-do za odrasle začetnike / Pri nas začetek ni težak. Športna vadba
Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.karate.si/?page=vpis
Pričetek vadbe: oktober 2014

Karate toitsu-do je program redne vadbe za odrasle, v katerem se sinergično prepletajo tradicionalna izročila shito-ryu karateja z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki.

Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Več na: www.karate.si

Brezplačna delavnica Ladies Salse
Športno-plesni center BuBa, Vodovodna 25, Ljubljana ob 19:00
Brezplačna delavnica Ladies Salse Tečaj, seminar
Delavnica Salse za punce (ladies salsa) je primeren za dekleta in ženske vseh starosti! Na delavnici se boste dobro razgibale in hkrati naučile korakov, ki vam bodo prišli prav na plesiščih, kadar v bližini ne bo primernega plesnega partnerja. Vsebuje elemente salsa stylinga, zanimivega footworka in osnovnih salsa principov. Plesna ura se začne z ogrevanjem, nadaljuje pa z učenjem koreografije pri kateri je poudarek na elegantni izvedbi in skladnosti gibov.

Delavnica je primerna za tiste, ki se še nikoli niste srečale s salso. Ker je pri salsi veliko obratov je priporočljivo, da imate na udobno obutev z nizko peto, da se telo privadi na novo gibanje.

In ne spreglejte popustov: v kolikor se odločite za tečaj, lahko karto vplačate z 20% gotovinskim popustom!

Vse informacije o brezplačnih predstavitvah: http://www.buba.si/nasi-dogodki/teden-odprtih-vrat/

Več o ladies salsi si lahko preberete na: http://www.buba.si/plesni-tecaji/ladies-salsa/

VABLJENI!!

Ples ob Drogu Nadaljevalna Skupina
Plesni Studio Tina; Litijska c.38 Ljubljana, Litijska cesta 38 ob 19:05
Ples ob Drogu Nadaljevalna Skupina Športna vadba
NADALJEVALNA - za vse, ki ste pri nas ali drugje že opravile vsaj 3 mesece redne vadbe in se želite naučiti elementov, ki zahtevajo več moči, spretnosti in potrpežljivosti. Obrnile se bomo na glavo, vrtele okrog droga in spoznavale meje svojega telesa.

Capoeira Ljubljana- tečaj
ŠD Tabor (Tabor 13), Ljubljana ob 19:30
Capoeira Ljubljana- tečaj Športna vadba
Capoeira je največji izraz brazilske kulture. Je mešanica borbe, glasbe, gibanja, tradicije, ljudskega izročila. Razvili so jo potomci afriških sužnjev, danes pa je predvsem prepoznavna po akrobacijah, zahtevnih in kompleksnih udarcih ter gibih, kjer je vključeno celotno telo. Capoeira deluje kot oblika povezovanja med praktikanti, kot konjiček, za mnoge pa je to življenjska filozofija.

"Svet je lepši, ko si obrnjen z glavo navzdol."

Več o capoeiri in naši skupini si lahko preberete na:
www.senzala.si

Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj
Dunajska cesta 102, Ljubljana ob 20:00
Japonska joga 心身統一道 / Začetni tečaj Tečaj, seminar
Vpisujemo v začetni tečaj japonske joge, ki se bo pričel 16. oktobra 2014.

Za prijavo in rezervacijo mesta na vadbi izpolnite prijavnico. http://www.108.si/?page=spletna_prijavnica_japonska_joga

Vadbeni program Japonska joga je pot dinamične meditacije. Vadba se osredotoča na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Gre za urjenje v Kiju, univerzalni energiji, ki je pomemben koncept, saj prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom.

Več na: www.108.si

Brezplačna plesna delavnica salse
Športno-plesni center BuBa, Vodovodna 25, Ljubljana ob 20:00
Brezplačna plesna delavnica salse Tečaj, seminar
Salsa ples in salsa glasba sta navdušila širšo populacijo, ki že skoraj desetletje polni tečaje salse v plesnih šolah. Salsa in njej podobni ritmi so glasba kubanskega izvora, ki osvaja srca ljudi po vsem svetu. Tudi v Sloveniji število salser in salserov vztrajno narašča in med njihovim plesom je mogoče opaziti le eno – zabavo. V latino ritmih salse, merengua in bachate uživajo prav vsi.

Na tečajih se učimo korakov, figur in spinov (obratov), na večernih preplesavanjih in zabavah pa to znanje utrjujemo, se družimo, spoznavamo nove ljudi in se v ritmih latino glasbe dobro razmigamo.

Na delavnico lahko pridete sami, brez plesnega partnerja, prijava ni potrebna.

In ne spreglejte popustov: v kolikor se odločite za tečaj, lahko karto vplačate z 20% gotovinskim popustom!

Vse informacije o brezplačnih predstavitvah: http://www.buba.si/nasi-dogodki/teden-odprtih-vrat/

Več informacij o salsi najdete na spletni strani: http://www.buba.si/plesni-tecaji/salsa/

VABLJENI!

AeroDance
Plesni Studio Tina; Litijska c.38 Ljubljana, Litijska cesta 38 ob 20:30
AeroDance Športna vadba
Aerodance je super alternativa zumbi za tiste, ki ne marajo latino ritmov, si pa želijo plesne vadbe ob najnovejši klubski dance in house glasbi

Ostalo

Vsebino zagotavlja napovednik.com
Pregled dogodkov in prireditev za odrasle in otroke

Fotogalerija
Zaključek Ljubljana festivala

Včeraj se je z govorom župana Zorana Jankovića in koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama sklenil 62. Ljubljana festival.