TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 14.21

8 let

Heath Ledger: Tretja obletnica smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
22. januarja so minila tri leta od smrti nadarjenega igralca, ki je bil posthumno nagrajen z oskarjem. Spomin nanj lahko obudite tudi s pomočjo filmov v videoteki SiOL TV!

Ko je 22. januarja 2008 v medijih zaokrožila novica o nenadni smrti 28-letnega igralca, so onemeli tako njegovi stanovski kolegi kot oboževalci. Talent Heatha Ledgerja je bil nesporen in dejstva, da bi lahko ustvaril še mnogo nepozabnih vlog, ne more zanikati nihče.

Za smrt kriva nesrečna kombinacija zdravil

Ledgerja so našli mrtvega v njegovem stanovanju v New Yorku. Njegovo truplo sta na torkovo popoldne odkrili sobarica in maserka, ki sta igralca skušali oživiti, nato pa poklicali policijo. Obdukcija je razkrila, da je igralec po nesreči zaužil smrtonosno kombinacijo različnih tablet, ki mu jih je predpisal zdravnik.

Zvezdnik se je rodil leta 1979 v avstralskem mestu Perth in kariero začel že pri desetih letih, ko je nastopil v vlogi Petra Pana. Pri devetnajstih se je odpravil v Hollywood, kjer je nase opozoril v romantični komediji z Julio Stiles 10 razlogov, zakaj te sovražim (10 Things I Hate About You, 1999), nato pa je nastopil še v vlogi sina rojaka Mela Gibsona v zgodovinskem filmu Patriot (2000).

Oskar šele po smrti Svetovno priznanje je požel z nominacijo za oskarja za glavno moško vlogo v filmu Gora Brokeback (Brokeback Mountain, 2005), v katerem sta z Jakeom Gyllenhaalom zaigrala homoseksualna kavboja. Leta 2009 so njegovo upodobitev Batmanovega Jokerja v Temnem vitezu (Dark Knight) nagradili z najprestižnejšim kipcem. Akcijski film je sicer v kina prišel šele po njegovi smrti in se verjetno tudi zato izkazal za enega najbolj dobičkonosnih filmskih projektov kdajkoli.

V letih pred smrtjo smo lahko Ledgerja videli tudi kot eno od različic Boba Dylana v filmu Bob Dylan: 7 obrazov (I'm Not There, 2007). Zaigral je tudi zapeljivca Casanovo (2005), odvisnika od mamil v filmu Candy (2006), prevaranta v fantazijski Skrivnosti bratov Grimm (The Brothers Grimm, 2005), medtem ko se je v Vitezovi usodi (A Knight's Tale, 2001) zavihtel na konja, v Štirih peresih (The Four Feathers, 2002) pa je zaradi izogibanju služenju vojaščine zapravil ljubezen Kate Hudson. Njegova poslednja vloga je bila v filmu The Imaginarium of Doctor Parnassus, kjer so njegovo vlogo odigrali še Johnny Depp, Colin Farrell in Johnny Depp ter tako pomagali zaključiti film.

Del njega živi v hčerki Matildi Heath je ima z nekdanjo zaročenko Michelle Williams hčerko Matildo, ki je bila ob njegovi smrti stara dve leti. Heath in Michelle sta se spoznala na snemanju drame Gora Brokeback, pred Williamsovo pa je imel Ledger razmerje z igralkama Heather Graham in Naomi Watts.

Ne spreglejte